2022-01-19 140 瀏覽
新年大家都會食糕,但通常都係方間整好多而等你去買,早兩日試完佢盆菜咁正,決定試埋佢既糕、糕、糕😁分別係 #馬蹄糕$168 、 #蘿蔔糕$168 、#山西棗皇糕$188 ,佢比起其他優勝之處,就係即日製造,每日新鮮出爐、無防腐劑、冇添加劑、亦都冇人造色素,所以必須要提早兩日前預訂,全部糕點都係2斤裝,仲有精美盒子同埋保溫袋大方得體👍🏻仲有 #黑糖椰汁年糕 及 #芋頭糕 選擇,全部都係$168 , 非常超值💗💗💗

• 山西棗皇糕
  • 馬蹄糕
2022-01-17 278 瀏覽
新年前先嚟無晚市,你叫人點出去食好D食團年飯哦🥺,好彩香港人都叻叻,轉數快即刻變通,連盆菜都同以往不同,好似呢間豪門咁,我之前只去打邊爐🍲,原來佢有出盆菜,仲要超級無敵抵食,足料勁豐富😍盆菜係即日製造,每樣配料都會處理咗味道先,鮑魚唔係罐頭鮑嚟架,真係原隻扣鮑魚嚟架🤩原粒大大粒乾瑤柱炆得好淋香煎大蝦🦐、鮑汁花膠、紅燒鵝掌、鮑汁花菇樣樣都超大隻橫財就手、金蠔就必有啦😆醃料都不能忽視😍爽脆豬皮、魷魚、枝竹、芋頭、貢丸、蓮藕、蘿蔔、西蘭花🥦吸哂湯汁,啖啖都非常滿足家人個個都超滿意,最緊要既係,6-8人份量都係$988 ,包4支原汁鮑湯😃以往要6-8人必定過千,仲要無咁豐富好食🤭💥絕對冇任何味精,因為完全無口渴💯豪門足料盆菜🍲💜4-6人 $788💛6-8人 $988💚8-10人 $1188💙10-12人 $1388豪門盆菜仲可以+波士頓龍蝦$250/隻 🦞澳洲龍蝦$350/隻 🦞另外想加餸😋,佢會有埋套餐,直頭唔駛落街買餸添🤣香港九龍新界都送貨,非常方便🥳

原粒大大粒乾瑤柱炆得好淋
香煎大蝦🦐、鮑汁花膠、紅燒鵝掌、鮑汁花菇樣樣都超大隻
橫財就手、金蠔就必有啦😆
醃料都不能忽視😍
以往要6-8人必定過千,仲要無咁豐富好食🤭

💥絕對冇任何味精,因為完全無口渴💯

豪門足料盆菜🍲
💜4-6人 $788
💛6-8人 $988
💚8-10人 $1188
💙10-12人 $1388

豪門盆菜仲可以+
波士頓龍蝦$250/隻 🦞
澳洲龍蝦$350/隻 🦞

另外想加餸😋,佢會有埋套餐,直頭唔駛落街買餸添🤣

香港九龍新界都送貨,非常方便🥳
  • 豪門足料盆菜
2021-12-12 157 瀏覽
啲員工自己勁大聲傾計,仲嘈過啲客。真係所有食客都淨係聽到佢地傾計🤨嗌野食又落錯枱?全場得兩枱都可以錯🙂見佢有羊腩煲就試下啦,啲肉又鞋口又un* 仲要嘩,大煲到呢😊另外唔知係咪老闆定員工啲小朋友,係咁走嚟走去無帶口罩又拉枱拉櫈,想食餐安落茶飯都唔得。另外見人話佢地係黃店?兩部電視都播TVB係幾黃喎 曲)完全明白點解成個九龍城餐廳可以得佢直入無客食入完去明白曬👋👋一定無下次中伏呀!!!!!!!!
啲員工自己勁大聲傾計,仲嘈過啲客。
真係所有食客都淨係聽到佢地傾計🤨
嗌野食又落錯枱?
全場得兩枱都可以錯🙂

想食餐安落茶飯都唔得。
另外見人話佢地係黃店?兩部電視都播TVB係幾黃喎 曲)

完全明白點解成個九龍城餐廳
可以得佢直入無客食
入完去明白曬👋👋一定無下次
中伏呀!!!!!!!!
隱世真材實料小店🦐極香口椒鹽蝦🦪大大隻桶蠔!-九龍城,除左泰菜、老店、打邊爐、糖水,仲有呢種高質海鮮小炒小店,最緊要仲有屯馬線。-🦐椒鹽焗生蝦 ($128)1️⃣原隻生蝦開邊,滾油煎炸,外殼香脆,椒鹽爆香惹味,大蝦厚肉爽彈,鮮甜新鮮。2️⃣呢個價錢,數唔哂咁多隻蝦,真係極抵食。🦪薑蔥桶蠔 ($168)成隻碗咁大嘅肥美桶蠔,蠔味濃郁,撲上生粉煎香,薑蔥爆香,加入紹酒,香口而鮮味十足。🥘奇味雞煲 ($138 半隻)煲仔熱辣辣噴住煙上,事先爆香,極有鑊氣,醬汁微辣濃郁,送飯一流。🧄蒜蓉粉絲蒸扇貝 ($120 4隻)原隻新鮮扇貝極鮮甜,拌以惹味金蒜,配埋粉絲索汁,田中食一打都可以。🥬醬炒娃娃菜 ($78)令人驚喜嘅娃娃菜,用上濃香豆瓣醬炒,極有鑊氣,娃娃菜夠香甜軟身。👍🏻8.5/10-豪門小菜火鍋🗺九龍城衙前塱道22號地下
隱世真材實料小店🦐極香口椒鹽蝦🦪大大隻桶蠔!
🦐椒鹽焗生蝦 ($128)
2️⃣呢個價錢,數唔哂咁多隻蝦,真係極抵食。

🦪薑蔥桶蠔 ($168)

🥘奇味雞煲 ($138 半隻)

🧄蒜蓉粉絲蒸扇貝 ($120 4隻)

🥬醬炒娃娃菜 ($78)

👍🏻8.5/10
豪門小菜火鍋
🗺九龍城衙前塱道22號地下
2021-09-28 349 瀏覽
好朋友聚會,就係繼續飲繼續食,無他,因為酒逢知己千杯少,今晚第三枝紅酒🍷😂😂😂😂開心🥳⋯⋯就係咁簡單🙌🙌——————————原來呢間食肆個老闆係好有善心,會派發飯盒比老人家食,真係善有善報👍見到老闆同D食客好似朋友咁,就知佢個人幾咁客氣,幾咁好客的熱情款待👍——————————-🟫豪門小炒王:材料又夠多、有蝦乾、腰果、菜莆…….等等材料配搭、韭菜的爽脆、足料的好味道😊—————————-🟨黃金炸魚皮:炸魚皮炸得非常鬆脆又鬆化,吃落香口、足料的鹹蛋黃做成黃金的口味,令炸魚皮吃出另一番滋味————————⬛️燒羊架:羊架燒得香,又夠軟熟,吃落不會肥膩😊————————🟩酥炸牛坑腩:外皮的酥炸脆卜卜,裏面的牛坑腩夠軟熟,吃落有驚喜也想不到外皮的脆而且夠薄,裏面的牛坑腩非常軟熟,而且亦都很有牛的味道😋————————🟪蒜蓉炒荷蘭豆:荷蘭豆炒得夠爽脆,不會過火、清甜又嫩,蒜蓉味炒更加香更加甜😋—————————-🟥千島汁油炸鬼:一個好有特色嘅油炸鬼、油炸鬼炸得甘香鬆脆,咬落去入邊仲有彈牙嘅墨魚🦑滑,又彈牙又好味道、千島醬炸出來的油炸鬼更配合了特色…的味道⋯⋯—————————-🟧普檸雞:雞的做法非

開心🥳⋯⋯就係咁簡單🙌🙌

——————————
——————————-
🟫豪門小炒王:

🟨黃金炸魚皮:

⬛️燒羊架:
羊架燒得香,又夠軟熟,吃落不會肥膩😊

🟩酥炸牛坑腩:

🟪蒜蓉炒荷蘭豆:

🟥千島汁油炸鬼:

🟧普檸雞:
雞的做法非常嫩滑、鮮甜咬落有肉汁、而且味道更是特色😋

🟦油炸鬼魚腸:
呢個餸唔係好多地方有。而且魚亦都係我最愛吃嘅食物,入面有芫茜、薑、胡椒粉、加了油炸鬼、令魚腸更加香…更加好味😋

———————-
朋友暢飲又一天,晚飯小炒又談天😃
老闆善心又好人、送飯敬老有愛心
其實開心🥳⋯⋯簡單就在你身邊
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2020-06-27 1119 瀏覽
今日同屋企去左九龍城搵野食,經過一間睇落不錯食炒餸食飯既鋪頭, 加上又唔想成日食泰菜,於是入去睇吓,見到餐牌都覺得食物既價錢合理,亦有早餐同下午茶供應,幾時想食都得!咁就係度開餐啦😘見餐牌仲有唔同既食物好似潮洲打冷、雞煲、海鮮、小炒等等,真係唔使驚唔知食咩好丫🤣-百里香牛仔骨非常惹味好適合加埋飯一齊食-水煮魚好大鍋可以供3-4人吃,而且非常足料有豆卜、芽菜、木薯粉,價錢很值。-鮮淮山炒西芹而鮮淮山唔會炒到好老好粉既感覺,非常好味!-川味砂礓豬手川味的汁和豬手好夾,非常適合做涼菜👍呢度真係好岩一家人或同朋友一齊聚在一起相聚嘅地方啊👍
今日同屋企去左九龍城搵野食,
咁就係度開餐啦😘

-百里香牛仔骨
非常惹味好適合加埋飯一齊食

-水煮魚

-鮮淮山炒西芹
而鮮淮山唔會炒到好老好粉既感覺,非常好味!

-川味砂礓豬手
川味的汁和豬手好夾,非常適合做涼菜👍

呢度真係好岩一家人或同朋友一齊聚在一起相聚嘅地方啊👍
2020-06-27
2020-06-04 719 瀏覽
今天約了朋友往「美食之城」九龍城飯聚,朋友挑了一間叫豪門的小店,說是有星級酒店大廚坐鎭。到埗後,我們先點了一個鹵水鵝片作頭盤,鵝肉厚實甘香,不俗。跟著再點了三個小菜,一個生炒排骨,最考大廚工夫,上桌時但見鑊氣猶在,排骨酸甜度適中,合格;再來一個蔥蒜雞煲,煲蓋打開,馬上香氣逼人,令人食指大動,水準之作;最後是啫通菜梗,個人認為烹煮時間稍過了頭,沒有了通菜梗那種勁頭,算是有點美中不足,但整體來說,已是一頓很美味的晚餐。
1K
2020-06-03 512 瀏覽
近排成日去九龍城搵食, 除左泰菜之外其實九龍城都有好多小菜館同火鍋店, 上次見到依間豪門小菜火鍋新開張好熱鬧, 今次特登走過黎試下!環境乾淨企理, 裝修有種舊式菜館既味道, 原來餐廳有兩層, 不過今晚我地就坐左係樓下~ 可能因為新開張, 店員放低餐牌時有主動介紹下佢地既招牌菜, 同埋依度既海鮮一定係即日清貨, 保証新鮮!三層脆豆腐 $78招牌菜式, 店員話依道菜係自家製豆漿打成豆腐型態, 當然要試一試。豆腐外層係炸過, 而入邊口感勁嫩滑, 食落除左有豆香仲有D蛋香味, 最上層仲有D菜碎, 多層口感又好味! 仲有菜芯同菇類伴碟, 最緊要係第一次試用豆漿打成既豆腐, 好特別!福建馳名貓仔粥 $88見佢有蠔仔粥同貓仔粥, 蠔仔粥就成日食, 貓仔粥就第一次, 都係抱住試下既心態食, 呀估唔到又幾好食, 原來入面都有蠔仔, 但除左蠔仔仲有好多其他配料, 雞肉魷魚等等總之就乜都有D, 而且仲食得到蠔仔鮮味, 個粥甜甜地,  加上芫茜既香氣, 不錯!川味手撕雞 $78原本以為係小食, 點知黎既時候好大碟, 因為見佢既手撕雞有得另外叫半隻/一隻, 以為佢比錯左半隻我地, 就同店員講, 點知店員話冇錯,

三層脆豆腐 $78

福建馳名貓仔粥 $88

川味手撕雞 $78
原本以為係小食, 點知黎既時候好大碟, 因為見佢既手撕雞有得另外叫半隻/一隻, 以為佢比錯左半隻我地, 就同店員講, 點知店員話冇錯, 係咁大碟既... 即刻覺得CP值好高, 雞肉一D都唔韌又大大條, 川式麻辣既香氣好惹味!

芥辣安格斯牛柳粒 $108
牛柳粒煮得岩岩好咬落軟腍, 而且牛味幾香, 食得出真係用靚既牛柳粒, 至於芥辣味因為朋友唔係太食得辣, 所以REQUEST左小小小小辣, 所以冇乜芥辣味~ 另外中意佢用左紫洋蔥去炒, 我自己本身好中意食紫洋蔥, 又係炒得岩岩好, 爽口又帶甜, 好味!

最後因為碟手撕雞意外地大碟, 真係食唔哂, 最後拎走左仲可以食多餐當宵夜, 正~ 感覺依度幾用心做食物, 又有自創菜式,  而且碟碟份量都好足料, 值得一吃! 下次或者會黎試下佢D海鮮OR火鍋啦~
2020-05-31 461 瀏覽
對九龍城的印象,仲停留喺泰國菜,基本上想食泰國菜首選都一定會嚟九龍城,但原來呢邊都有好多中菜餐廳,見想食嗰間泰國菜冇開,就試吓呢間中菜,除咗有好多小菜之外仲有得打邊爐。裝修企理,類似酒樓形式。《XO醬炒花枝片》$128花枝片都幾爽口,唔會好炒得好韌,而且份量都算好多,西蘭花亦都係好爽脆,不過略嫌XO味道唔夠出,可以在濃味少少。《金針雲耳蒸雞》$88以往喺其他餐廳食同類嘅菜式,金針同雲耳都係俾得好少,但估唔到呢度雲耳嘅量好多,而且大大塊好滿足!蒸雞好入味,雞肉又夠滑,一啲都唔鞋,整體真的不錯。《椒鹽鮮魷》$88炸得脆口,粉唔厚比較薄,面頭有大量炸蒜吊味,食落更加惹味!《千島汁蝦球》$88蝦球非常厚肉,食落亦好爽口,配埋千島汁真係好正! 總括嚟講,小菜選擇多,價錢又好親民,好啱一家大細聚餐。
裝修企理,類似酒樓形式。

《XO醬炒花枝片》$128

《金針雲耳蒸雞》$88

《椒鹽鮮魷》$88
炸得脆口,粉唔厚比較薄,面頭有大量炸蒜吊味,食落更加惹味!

《千島汁蝦球》$88
蝦球非常厚肉,食落亦好爽口,配埋千島汁真係好正!

總括嚟講,小菜選擇多,價錢又好親民,好啱一家大細聚餐。

2020-05-31 323 瀏覽
今天和友人來到了位於九龍城的豪門小茶吃地道小菜。餐廳專做街坊生意,有地道的香港味。我們點了老闆推介的老火燉湯-花旗參鮑魚燉雞湯、豉椒炒蜆、芥辣安格斯牛柳粒和福建馳名炒油麵。燉湯十分足料,有整隻鮑魚仔,花旗參味濃郁飲得出經過長時間燉制,十分滋補。豉椒炒蜆十分惹味,蜆非常新鮮,肉質飽滿鮮甜,而且清洗乾淨粒粒無砂,抵贊。芥辣牛柳粒鑊氣十足,芥辣味非常香,加上大量的洋蔥可以中和牛柳粒的肥膩感。福建炒油麵用料豐富,以鮮魷、豬潤、蠔仔、肉片等拌炒油麵。老闆推薦加少許胡椒粉調味,帶出配料的鮮味。油麵軟硬度適中,不會太過稔身,而且大大碟非常抵食。

2020-05-31 146 瀏覽
去親九龍城大家一定會諗起食泰菜,今次朋友話帶我食新開小菜,我都覺得奇,食小菜洗唔洗去到九龍城呀!不過喜歡去新餐廳的我緊係去啦!來到豪門小菜,我地叫左以下幾款小菜:千島汁蝦球 ~ 大大隻蝦球沾滿哂千島汁,蝦球又彈又爽口,正到追住食。蒜蓉粉絲蒸扇貝 ~ 新鮮扇貝只需要簡單的蒜蓉粉絲去蒸,已經好好味,而且時間火喉岩岩好扇貝剛熟,粉絲吸哂鮮味。燒汁野菌安格斯牛柳粒 ~ 朋友超喜歡食牛柳粒,所以必點,野菌和牛柳粒都吸收哂燒汁甜甜地幾好味。XO醬西蘭花炒鮮魷 ~ 鑊氣小炒,鮮魷切得超靚, 每件鮮魷都有XO醬沾到,好惹味,西蘭花煮得剛熟,是我最喜歡的口感。呢到海鮮好新鮮,老板每日親自去買,賣完就冇 架,而呢到仲有得book房,佢樓上可以安排到18人食, 亦可以買海鮮來加工,老板仲話佢可以煮私房菜,諗到想食咩早d 打電話比佢通知佢就得,唔錯唔錯。

來到豪門小菜,我地叫左以下幾款小菜:

2020-05-29 97 瀏覽
收工同一班朋友去豪門食飯非常推介特別係黃金蝦 同一口豆腐 豪門卷黃金蝦 非常脆 皮薄一口豆腐 入口即融 而且唔會太多油炸唔會厚粉 而且好抵食!好推介~ 下次仲想試下其他菜式終於搵到一個新地方同朋友聚一聚
收工同一班朋友去豪門食飯
好推介~ 下次仲想試下其他菜式

終於搵到一個新地方同朋友聚一聚
2020-05-26
2K
家住九龍城,知道除了出名的泰國菜之外,還有更多選擇,今晚便來到了一間新開的火鍋小菜館。鹹魚蒸肉餅$88,由於即點即製,需時15分鐘以上,鹹魚是梅香鹹魚,混合了美味的肉餅,味道層次感更佳。鮮果生炒咕嚕肉$88,咕嚕肉是即炸的,脆漿不會太厚,配合酸酸甜甜的醬汁及色彩繽紛的洋蔥、青椒及菠蘿,好看又好吃。是日燉湯$48,花旗參鮑魚燉雞,這個燉湯,用上十小時以上熬製,鮑魚吸收了湯的味道,更加鮮甜。就連雞骨都入口溶化,真是真材實料的燉湯。由於花旗參的味道沉在碗底,建議先行攪勻,才喝到花旗參的甘甜香味。蝦醬炒通菜$78,蝦醬的香氣四溢,鑊氣十足,非常配合通菜的味道。青島啤酒$24,冰凍美味的啤酒,配合廣東小菜,是最佳選擇。

青島啤酒$24,冰凍美味的啤酒,配合廣東小菜,是最佳選擇。
2020-05-24 112 瀏覽
嚟到九龍城食嘢,今次食小菜豪門小菜火鍋館👍🏻材料新鮮,值得推介,好好味,好有特色。三層豆腐,自創三層豆腐,豆香味濃。人生之苦,甜酸咕嚕苦瓜,好醒胃。豪門卷,脆蝦餃卷,彈牙美味。炒蟶子米粉底,鮮甜爽口,米粉吸收曬啲精華,好正呀
。三層豆腐,自創三層豆腐,豆香味濃
。人生之苦,甜酸咕嚕苦瓜,好醒胃
。豪門卷,脆蝦餃卷,彈牙美味
。炒蟶子米粉底,鮮甜爽口,米粉吸收曬啲精華,好正呀
2020-05-22 127 瀏覽
豪門小菜火鍋新開小炒館.呢間位於九龍城既新開小炒店,鋪頭唔算大,可能係新開所以環境同裝潢都幾好,燈光夠光猛,枱與枱之間嘅距離都唔算太近😉.食物方面,我地一行3人叫左4樣小菜「椒鹽鮮魷$88;招牌小炒王$88;黑椒牛仔骨$108;福建炒油麵$88」. 小菜普遍質素都值得一讚,特別係椒鹽鮮魷(炸粉唔會太厚,睇相都見到炸得好食,另外魷魚咬落唔會滑潺潺,夠香口重點價錢唔貴😆) ; 福建炒油麵(隔離枱好多叔叔都叫黎食,又真係幾得意,其實即係雜錦炒油麵, 有蝦;蠔仔;菇;叉燒,火腿... 炒得夠入味又惹味😋😋).食小菜唔想坐大排檔,又想嘆冷氣,都不妨係一個好選擇😗.。📌地址:九龍城衙前塱道22號地下💰價錢:$100-$150👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)———————————————————
豪門小菜火鍋
新開小炒館
食小菜唔想坐大排檔,又想嘆冷氣,都不妨係一個好選擇😗

📌地址:九龍城衙前塱道22號地下
💰價錢:$100-$150
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————