2023-01-13 79 瀏覽
❀ 豪門小菜火鍋 #九龍城 ❀❗️九龍城人氣中式小炒店❗️——————————————————最近去咗呢間位於九龍城嘅人氣中式小炒餐廳,有唔少新鮮海鮮選擇,仲有多種烹調方法選擇。環境地道,味道都幾好👍🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 羊腩煲 (小) $338 (4/5)分量十足,有超多羊腩,仲有荀、枝竹、蘿蔔。羊腩大大嚿🐏夠曬入味,不過就唔羶,同埋有少少鞋,但都真係幾抵食。.☞ 薑蔥桶蠔 $168 (4/5)薑蔥炒得超級香口,每隻表面都微脆。蠔本身就夠曬大隻,一啲都唔腥,如果多啲就更加好🦪.☞ 蒜蓉蟶子皇 $40/隻(4隻起)(4/5)將扇貝換上蟶子一樣咁好食。蟶子夠晒爽口,簡單加上蒜蓉豉油已經💯。.☞ 生炒糯米飯 $88 (4/5)煙煙韌韌嘅糯米飯係我嘅最愛💖炒得粒粒分明,仲有大量臘腸冬菇。—————————————————— ✨整體味道: 4/5 ✨環境裝修: 3.3/5✨服務態度: 3.5/5✨性價比: 4/5✨再訪興趣: 3.8/5 .💞整體來講菜式選擇多,味道唔錯,雖然環境唔算好好,但夠晒抵食🥰
❀ 豪門小菜火鍋 #九龍城 ❀
❗️九龍城人氣中式小炒店❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 羊腩煲 (小) $338 (4/5)
分量十足,有超多羊腩,仲有荀、枝竹、蘿蔔。
羊腩煲 (小)

☞ 薑蔥桶蠔 $168 (4/5)
薑蔥炒得超級香口,每隻表面都微脆。
蠔本身就夠曬大隻,一啲都唔腥,如果多啲就更加好🦪
薑蔥桶蠔

☞ 蒜蓉蟶子皇 $40/隻(4隻起)(4/5)
將扇貝換上蟶子一樣咁好食。
蟶子夠晒爽口,簡單加上蒜蓉豉油已經💯。
蒜蓉蟶子皇

☞ 生炒糯米飯 $88 (4/5)
煙煙韌韌嘅糯米飯係我嘅最愛💖
炒得粒粒分明,仲有大量臘腸冬菇。
生炒糯米飯

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.3/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
菜式選擇多,味道唔錯,雖然環境唔算好好,但夠晒抵食🥰
羊腩煲 (小)
薑蔥桶蠔
蒜蓉蟶子皇
生炒糯米飯
2023-01-12 103 瀏覽
去九龍城 唔打冷 唔係食泰國菜 唔係糖水 唔係串燒 今次去食地道小炒其實本身係上網睇到芝士龍蝦伊面而黎既 一去到見到枱枱都叫 究竟係咪真係咁正佢賣相係吸引既 但無奈見到個份量 我地卻步了因為食完個面 我估都飽哂 唯有下次多人d先叫望下個菜牌 好多野食 我估大排檔叫得到既呢度都有 我地最後叫左椒鹽鮮魷 乳鴿 薑蔥桶蠔煲 豉椒炒聖子 加個白飯。最緊要支大beer佢其實好多野都好吸引 但大排檔真係要人多先好去😂今次試住咁多先但走個時發現一對情侶 叫左芝士龍蝦伊面 羊腩煲加兩三款小菜 成枱都係 真心覺得勁既總括覺得 呢度煎呀炒呀炸野ok CP值ok但蒸野就一般佢有提供海鮮加工服務 所以加工應該揀返薑蔥炒 椒鹽 芝士焗 豉椒炒穩陣
去九龍城 唔打冷 唔係食泰國菜 唔係糖水 唔係串燒

2023-01-07
乳鴿
姜蔥桶蠔煲
2023-01-10 42 瀏覽
早排去左九龍城既豪門小菜火鍋食地道小炒。好耐無食呢類小炒同中式菜色,久唔久食下真係好懷念,而呢間餐廳既食物質素真係好有驚喜!芝士龍蝦伊麵。最能勾起童年回憶既一道,已經數不清究竟幾耐無食過呢個經典菜色。賣相非常吸引,金黃既芝士汁浸滿龍蝦同埋伊麵。芝士用左3種唔同芝士整成,芝香濃郁!龍蝦份量都幾多,而且又彈牙又鮮甜,好新鮮。伊麵好掛汁,好好味呀!呢份伊麵份量十足,建議3-4個人share!千島百花鬼盞。非常特別既一道!炸到香脆既油炸鬼包裹著爽口蝦膠再配上甜甜酸酸既千島醬,成個配搭好香口好惹味。椒鹽九肚魚。一見到menu上有已經二話不說叫黎食!由細到大去大排檔之類餐廳都係最中意食呢個菜色。呢個椒鹽九肚魚既椒鹽味道唔夠突出,但勝在九肚魚真係炸到金黃外脆內軟,配喼汁依然令人食唔停口。再黎個果皮蒸九孔鮑魚,每份4隻起!最簡單最經典既烹調方法最能夠帶出鮑魚本身既鮮味!鮑魚隻隻厚身,肉質爽脆,鮮味十足。另外仲叫左客家豆腐。用煲仔上檯既時候仲係吱吱聲,聞落已經勁香!豆腐上面釀左豬肉,好家常,味道唔錯喎!金菇瑤柱扒豆苗好鮮甜,豆苗滑,瑤柱份量慷慨。鹹菜豬肚湯好足料。湯入面既材料好豐富,飲落胡椒味突出,飲完
早排去左九龍城既豪門小菜火鍋食地道小炒。

芝士龍蝦伊麵。

賣相非常吸引,金黃既芝士汁浸滿龍蝦同埋伊麵。
芝士用左3種唔同芝士整成,芝香濃郁!
龍蝦份量都幾多,而且又彈牙又鮮甜,好新鮮。
伊麵好掛汁,好好味呀!

呢份伊麵份量十足,建議3-4個人share!

千島百花鬼盞。

非常特別既一道!

椒鹽九肚魚。

一見到menu上有已經二話不說叫黎食!
由細到大去大排檔之類餐廳都係最中意食呢個菜色。

再黎個果皮蒸九孔鮑魚,每份4隻起!

最簡單最經典既烹調方法最能夠帶出鮑魚本身既鮮味!
鮑魚隻隻厚身,肉質爽脆,鮮味十足。

另外仲叫左客家豆腐。

用煲仔上檯既時候仲係吱吱聲,聞落已經勁香!
豆腐上面釀左豬肉,好家常,味道唔錯喎!

金菇瑤柱扒豆苗好鮮甜,
豆苗滑,瑤柱份量慷慨。

鹹菜豬肚湯好足料。

湯入面既材料好豐富,飲落胡椒味突出,飲完即刻暖笠笠。
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.最近人氣頗紅的九龍城中式小炒店 豪門小菜餐廳門外貼滿了推薦的小菜 還放了海鮮~白飯也是任裝!食完之後 味道真的是是很不錯呢有不少款式也是較少見的 很想再黎食🤤.芝士龍蝦伊麵 $480淋上芝士汁的龍蝦伊麵滿滿一碟 賣相吸引據說芝士汁係用左三種芝士所製 食落芝味十足配上爽口不韌的啖啖龍蝦肉 真係相當唔錯!.豉椒炒蟶子皇 $40/隻 (4隻起)蒜蓉粉絲蒜扇貝 $40/隻 (4隻起)揀完海鮮之後,仲可以揀埋想點煮~蟶子就揀左夠晒惹味既豉椒炒!食落口感爽 仲食左三隻🤤仲另外要左煎米粉底墊住 米粉食落脆卜卜吸晒豉椒炒既醬汁 夠晒滋味!.我最愛既扇貝就揀左較大路既蒜蓉粉絲蒸每隻扇貝都頗肉厚 如果質感可以再滑啲就更好重點!蒜蓉加粉絲加豉油,真係絕配 超美味!🥹.三層脆豆腐 $88餐廳自家創手工小菜~店家用豆腐所製成的蒸煮豆腐加上臭草後再拎去炸 再淋上惹味醬汁食落味道豐富左 更加有層次! 豆味超級濃郁!愛豆腐的人必點!.椒鹽四季豆最後叫返個菜健康一下🫣🫣揀左椒鹽炒四季豆,炒得夠乾身~薄薄的一層炸粉,加上椒鹽蒜粒 好涮咀!

最近人氣頗紅的九龍城中式小炒店 豪門小菜
餐廳門外貼滿了推薦的小菜 還放了海鮮~
白飯也是任裝!食完之後 味道真的是是很不錯呢
有不少款式也是較少見的 很想再黎食🤤

芝士龍蝦伊麵 $480
淋上芝士汁的龍蝦伊麵滿滿一碟 賣相吸引
據說芝士汁係用左三種芝士所製 食落芝味十足
配上爽口不韌的啖啖龍蝦肉 真係相當唔錯!

豉椒炒蟶子皇 $40/隻 (4隻起)
蒜蓉粉絲蒜扇貝 $40/隻 (4隻起)
揀完海鮮之後,仲可以揀埋想點煮~
蟶子就揀左夠晒惹味既豉椒炒!
食落口感爽 仲食左三隻🤤
仲另外要左煎米粉底墊住 米粉食落脆卜卜
吸晒豉椒炒既醬汁 夠晒滋味!

我最愛既扇貝就揀左較大路既蒜蓉粉絲蒸
每隻扇貝都頗肉厚 如果質感可以再滑啲就更好
重點!蒜蓉加粉絲加豉油,真係絕配 超美味!🥹

三層脆豆腐 $88
餐廳自家創手工小菜~
店家用豆腐所製成的蒸煮豆腐
加上臭草後再拎去炸 再淋上惹味醬汁
食落味道豐富左 更加有層次! 豆味超級濃郁!
愛豆腐的人必點!

椒鹽四季豆
最後叫返個菜健康一下🫣🫣
揀左椒鹽炒四季豆,炒得夠乾身~
薄薄的一層炸粉,加上椒鹽蒜粒 好涮咀!
  • 椒鹽四季豆
  • 三層脆豆腐
  • 蒜蓉粉絲蒜扇貝
  • 豉椒炒蟶子皇
  • 芝士龍蝦伊麵
2023-01-09 49 瀏覽
📍豪門小菜火鍋 (九龍城)👩🏻估唔到九龍城都有活海鮮食🦐🦞🦀!小菜質素唔錯又有鑊氣。海鮮價錢唔貴,唔會俾人劏到一頸血。🦞芝士龍蝦伊麵 $480龍蝦肉鮮甜彈牙唔黏殼。芝士汁濃稠鹹香,邪惡但係惹味令人忍唔食多兩啖😈。伊麵亦都唔會煮得太腍。🦀薑蔥炒肉蟹 $288(時價)肉蟹大隻多肉,兩個人食一隻超滿足。蟹肉扎實鮮甜,食得出好新鮮。✨清蒸鮑魚 $160/4(時價)目測係南非鮑魚,鮮味到不得了。簡單豉油、陳皮吊下味就最啱。🦐碧綠龍鳳球 $98蝦球鮮甜彈牙,炒得好夠鑊氣。芡汁除咗西芹香,仲有XO醬鹹鮮香辣嘅味道。📍豪門小菜火鍋 (九龍城)九龍城衙前塱道22號地下
📍豪門小菜火鍋 (九龍城)

🦞芝士龍蝦伊麵 $480

🦀薑蔥炒肉蟹 $288(時價)

✨清蒸鮑魚 $160/4(時價)
目測係南非鮑魚,鮮味到不得了。簡單豉油、陳皮吊下味就最啱。

🦐碧綠龍鳳球 $98

📍豪門小菜火鍋 (九龍城)
九龍城衙前塱道22號地下
2023-01-08 39 瀏覽
去九龍城除左食泰菜其實仲有好多小炒菜館 今次去左呢間位於九龍城既豪門小菜火鍋 無華麗既裝橫 · 但以實力係九龍城芸芸食肆中站穩一腳♡ 澳洲龍蝦芝士伊麵完全被芝士覆蓋的伊麵 邪惡度滿分!!龍蝦推成小山 · 看著也誘人新鮮既龍蝦 · 爽口彈牙啖啖肉但重點是芝士伊麵芝士咸香帶少少奶香 · 每條伊麵都沾滿芝士醬就好似好芝士醬幫伊麵沖涼咁但唔會一食就膩 · 又感受到芝士既黏口感真係邪惡既野特別快樂♡ 酸辣水煮肥牛($188)一上枱已經聞到個水煮辣味雖然寫住酸辣 · 但可能水煮味太強連酸味都無掟企水煮麻香辣皆備 · 辣度有層次唔會死勁牛肉份量好多 · 食極都仲有最正係吸哂汁既腐竹同粉絲·非常惹味♡ 蒜蓉蒸帶子($100)見平平地100蚊4隻帶子size細細隻 · 一啖一粒蒸得岩岩好 · 要讚下個蒜蓉豆豉汁真係要小炒店先做到既味 · 無!得!彈!♡ 薑蔥桶蠔($168)桶蠔大大隻 · 好飽滿輕輕爆炒過既蠔肉 · 外脆內juicy ♡ 海鮮雜菜煲($88)清清地既海鮮煲 · 要平衡一下膩感♡ 是日靚湯足料花膠靚湯 · 清甜舒服♡ 樽裝可樂未見過黑色樽裝可樂 · 見到樽裝即時有feel啲༞༞༞༞༞༞༞༞
去九龍城除左食泰菜

芝士咸香帶少少奶香 · 每條伊麵都沾滿芝士醬
就好似好芝士醬幫伊麵沖涼咁
但唔會一食就膩 · 又感受到芝士既黏口感
真係邪惡既野特別快樂

♡ 酸辣水煮肥牛($188)
一上枱已經聞到個水煮辣味
雖然寫住酸辣 · 但可能水煮味太強
連酸味都無掟企
水煮麻香辣皆備 · 辣度有層次唔會死勁
牛肉份量好多 · 食極都仲有
最正係吸哂汁既腐竹同粉絲·非常惹味

♡ 蒜蓉蒸帶子($100)
見平平地100蚊4隻
帶子size細細隻 · 一啖一粒
蒸得岩岩好 · 要讚下個蒜蓉豆豉汁
真係要小炒店先做到既味 · 無!得!彈!

♡ 薑蔥桶蠔($168)
桶蠔大大隻 · 好飽滿
輕輕爆炒過既蠔肉 · 外脆內juicy

♡ 海鮮雜菜煲($88)
清清地既海鮮煲 · 要平衡一下膩感

♡ 是日靚湯
足料花膠靚湯 · 清甜舒服

♡ 樽裝可樂
未見過黑色樽裝可樂 · 見到樽裝即時有feel啲

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ
小小總結:
餐廳位置唔多 · 想食建議訂位
有點小驚訝閒日去要等位
無論水煮牛定芝士龍蝦都有質素
但份量有啲多 · 最好量力而為
2023-01-06 603 瀏覽
雖然九龍城比人嘅感覺都係泰國餐廳多,但除左泰菜外其實都隱藏左好多隱世美食!今次就搵到呢間小菜火鍋嘅餐廳,除左火鍋外仲有各式各款嘅小菜,新鮮得黎又充滿風味.上湯龍蝦升級版嘅龍蝦伊麵!!平時龍蝦伊就食得多,但大多數嘅餐廳都係用波士頓龍蝦去製作.豪門就將呢道菜昇華,將波士頓龍蝦upgrade做西澳龍蝦.龍蝦肉爽口彈牙,夠晒新鮮.配上上湯更突顯鮮味.講到龍蝦又點少得伊麵,龍蝦底下嘅伊麵彈牙煙韌,伊麵吸晒上湯汁同龍蝦嘅精華.豪門卷豪門獨創小食!!以港式西多士做靈感再加以變化,變成呢款招牌菜.以油炸鬼做外層,內裏釀入手打墨魚滑後再炸香,最後係豪門卷上灑上芝麻.口感外脆內彈牙,豪門卷口感唔會好油膩,口感真係有層西多士果種酥脆感.豆醬雞用上雞味更濃郁嘅清遠雞製作,經過預先酥炸香後再以潮式普寧豆醬再熬煮一次.雞肉肉質相當嫩滑而且充分地吸晒豆醬嘅豆香.同自身充滿鹹鮮香嘅清遠雞配搭味道更香更鮮味.豉椒炒蟶子蟶子彈牙充滿鮮味,入口無沙.經豉椒炒香後惹味得黎又多鑊氣.花膠魚翅炖雞 一壼超足料嘅燉湯,味道帶香濃雞湯香氣,湯底清而不膩.

上湯龍蝦

豉椒炒蟶子
蟶子彈牙充滿鮮味,入口無沙.經豉椒炒香後惹味得黎又多鑊氣.

花膠魚翅炖雞
一壼超足料嘅燉湯,味道帶香濃雞湯香氣,湯底清而不膩.
2023-01-05 47 瀏覽
🐽 - 九龍城 - 豪門小菜火鍋⁣⁣講開撚手小菜,無諗過九龍城會有間CP值咁高既小菜館🤤⁣門口位置其實唔算起眼,係條小街入面,仲要用黑色牌面,唔特登搵其實好容易會miss 🫣⁣⁣小菜方面,有兩個主菜真係要必試🫰🏻⁣分別係 薑蔥桶蠔🦪 及 芝士龍蝦伊麵🧀⁣- 薑蔥桶蠔上枱熱辣辣,重點係用煲仔上,聽住啲渣渣聲感覺鑊氣十足!食落口外層微脆,中間肉質嫩滑而且鮮味十足!⁣⁣- 芝士龍蝦伊麵真係會俾佢既份量嚇親😳滿滿一大碟而且d芝士汁多到滿瀉咁濟,基本上每一啖都會沾滿芝士汁,但又唔會太鹹,就算食到尾都仲剩番好多芝士汁😂鍾意既話用埋嚟撈飯可以唔使浪費🤣⁣龍蝦亦都好大隻,肉質彈牙而且感覺非常新鮮!⁣建議最少三至四個人share黎食lol⁣⁣- 鮮果咕嚕肉⁣雖然係一般周圍都食到既菜式,但feel到好夠鑊氣,咕嚕肉炸得外層鬆脆,肉質唔會好乾,配上酸酸甜甜既醬汁,非常惹味開胃⁣⁣- 蒜茸粉絲蒸蟶子皇⁣絕對係無得輸既海鮮🫶🏻⁣香口既蒜蓉配上豉汁粉絲,放落蟶子到一齊蒸,濃郁既鮮味出哂黎🤤⁣
🐽 - 九龍城 - 豪門小菜火鍋

講開撚手小菜,無諗過九龍城會有間CP值咁高既小菜館🤤⁣

小菜方面,有兩個主菜真係要必試🫰🏻⁣
分別係 薑蔥桶蠔🦪 及 芝士龍蝦伊麵🧀⁣

龍蝦亦都好大隻,肉質彈牙而且感覺非常新鮮!⁣
建議最少三至四個人share黎食lol⁣

- 鮮果咕嚕肉⁣

- 蒜茸粉絲蒸蟶子皇⁣
絕對係無得輸既海鮮🫶🏻⁣

秋冬時份,又到了享用美味羊腩煲的絕佳季節。今天跟著朋友來到老字號餐廳林立的九龍城區尋寶,找尋高質古法羊腩煲暖胃。.位於九龍城衙前塱道的豪門小菜火鍋位置很好找,宋王臺地鐵站出口,走一會就到。以手工家常菜及地道鑊氣小炒作招徠,是一間家庭式的飯店,由父女檔「拍住上」共同經營。.傳統簡單的大排檔格局,沒有特別的裝潢,簡簡單單,賣的就是「鑊氣」特色小菜。牆身貼滿了餐牌上沒有、手寫的時令招牌菜式。秋冬時節,除了常見的鑊氣小菜之外,還有各類海鮮以及火鍋美食。.✿ 古法秘制羊腩煲 💲338 (2-4人用)羊腩煲一向是冬天進補的佳品。有火爐滾著,嫩腍羊腩加上各款配料熱辣辣,香氣撲鼻。這裏的羊腩煲在製作過程之中,加了秘方藥材包過水來僻除羊的羶味。用上了鮮蝴蝶腩,配料包括有竹蔗、脆嫩冬筍、日本花菇、爽口馬蹄、鮮炸枝竹等。羊的份量非常有誠意,羊肉連皮帶骨,口感軟稔,沒太大羶味。用羊腩煲的湯汁煮生菜,加上附送的椒絲腐乳醬,味道濃郁有口感。.✿ 普寧豆醬雞 💲158/半普寧豆醬是一種以黃豆和鹽發酵而成的醬料。選用了清遠雞製作的豆醬雞,外皮光滑得透亮反光。這道菜式很考師傅功夫,雞需要先經豉油上色,輕炸過後再以普寧豆
✿ 古法秘制羊腩煲 💲338 (2-4人用)

✿ 普寧豆醬雞 💲158/半
普寧豆醬是一種以黃豆和鹽發酵而成的醬料。選用了清遠雞製作的豆醬雞,外皮光滑得透亮反光。這道菜式很考師傅功夫,雞需要先經豉油上色,輕炸過後再以普寧豆醬煮。清遠雞肉非常嫩滑肥美,外皮色澤金黃,味道鹹鮮帶甘香。

✿ 千島百花盞💲88
以蝦膠釀油炸鬼,剛炸起熱辣辣,配上十分惹味的酸甜千島醬汁,面再加一點黑白芝麻增加香氣和口感,非常惹味香口。

✿ 豉椒炒蟶子皇 💲40/隻
大隻厚肉的炒蟶子王以每隻計算定價,最少四隻起,份量隨意價錢公道。
豉椒炒蟶子皇

✿ 黃金一口豆腐 💲88
惹味的黃金鹹蛋黃配炸豆腐,豆腐還是水潤的狀態不會太乾,份量也相當慷慨。
黃金一口豆腐

豉椒炒蟶子皇
黃金一口豆腐
  • 古法秘製羊腩煲
2022-12-30 65 瀏覽
聖誕節同家人去咗食中菜慶祝~揀咗豪門~預早book左位黎到等咗一陣😎都係第一次經屯馬線到宋王臺站出~幾方便,餐廳環境唔算好大~以正方形同圓枱為主,適合聚會,餐牌都幾多選擇,小菜唔錯夠鑊氣食落惹味。1️⃣ 豆醬雞 (半隻)$158推薦豆醬蒸雞,雞件食落咸香超級嫩滑🥹好有驚喜👍🏻中間見到全部都係豆醬,好入味又唔會太咸,幾高質💯2️⃣ 薑蔥桶蠔 $168薑蔥桶蠔黎到仲熱辣辣出緊煙🤟🏻桶蠔大大隻性價比好高,用薑蔥炒到好香,食落好有口感夠juicy唔會腥,推薦!3️⃣ 千島百花鬼盞 $88推薦依款菜都係第一次試油炸鬼入邊充滿蝦滑加埋千島醬味道超合襯!蝦滑好爽口彈牙,油炸鬼脆口,食落好滿足,必點!💯4️⃣ 龍蝦伊麵 $480黎到好香濃芝士味🦞龍蝦肉食落好爽口陣牙夠新鮮👍🏻伊麵份量勁多撈埋芝士食超邪惡😈可以一齊開心share5️⃣ 蒜蓉粉絲蒸扇貝 $35/隻 $140每次食中菜必點蒸扇貝~蒸得啱啱好唔會鞋口幾鮮甜,扇貝Size都幾大粒配蒜蓉同粉絲係perfect match!6️⃣ 西蘭花炒鮮魷 $98西蘭花炒鮮魷配自家製XO醬炒好香~🥦完全吸收咗魷魚嘅鮮味😋鮮魷食落爽脆新鮮又嫩滑,如果份量再多啲就更加好。7️⃣ 花膠魚翅燉雞

1️⃣ 豆醬雞 (半隻)$158

2️⃣ 薑蔥桶蠔 $168

3️⃣ 千島百花鬼盞 $88

4️⃣ 龍蝦伊麵 $480

5️⃣ 蒜蓉粉絲蒸扇貝 $35/隻 $140

6️⃣ 西蘭花炒鮮魷 $98

7️⃣ 花膠魚翅燉雞湯 $58
燉雞湯飲落好重花膠同雞味,味道適中,飲完唔會口渴~入邊仲有好多雞肉、魚翅同花膠~都幾足料😛
  • 千島百花鬼盞
  • 薑蔥桶蠔
2022-12-25 178 瀏覽
睇廣告,睇到好似幾好食,我訂位要芝士龍蝦伊面8:30,要我9:00入座 ,話冇位要坐店舖門口,不止話龍蝦賣晒,來到食物食到法國餐咁9:30先上一個湯,我頂,唔會有下次!食物不好食一個點 睇廣告,睇到好似幾好食,我訂位要芝士龍蝦伊面8:30,要我9:00入座 ,話冇位要坐店舖門口,不止話龍蝦賣晒,來到食物食到法國餐咁9:30先上一個湯,我頂,唔會有下次!食物不好食一個點 睇廣告,睇到好似幾好食,我訂位要芝士龍蝦伊面8:30,要我9:00入座 ,話冇位要坐店舖門口,不止話龍蝦賣晒,來到食物食到法國餐咁9:30先上一個湯,我頂,唔會有下次!食物不好食一個點
芝士冇龍蝦變蝦毛既伊面
今次嚟到宋王臺站附近一間最近好出名嘅小炒食飯,原來而家宋王臺站嘅出口直達九龍城,以後搵食都容易好多,原來九龍城都唔止得泰國嘢食㗎!今次一行六個人,飲咗幾支啤酒3個白飯,埋單都係$1100,非常抵!油浸筍殼魚除咗中式嘅松子魚,第一次食呢啲炸魚。上菜嘅時候會俾埋刀叉你切,切落去仲卜卜脆,聽到聲都覺得好食。入面啖啖肉,啲骨都炸到脆卜卜,啱晒啲食魚怕lur骨嘅人,可以配沙律醬或者豉油,兩個各有特色。一人一啖,未見過後生仔咁快清哂成碟魚🔥豪門卷炸油炸鬼,入面包住啲類似蝦滑,再加泰式酸辣醬係非常開胃嘅送酒小食。可以食唔停🤣千島百花盞鬼上菜大家都唔認得係乜嚟,因為聽個名知有西蘭花😂 又係炸嘅脆口野包住啲蝦滑,加上千島汁好開胃。薑蔥爆鱔球上菜嘅時候個煲仲有渣渣聲,鱔球好彈牙爽口,唔會淋到冇哂口感,食咗幾舊都冇骨,好方便。好香好入味!黃金一口炸豆腐相比下好失色嘅菜,因為豆腐有啲厚粉,做唔到外脆內軟嘅口感,雖然都係新鮮炸起熱辣辣,但係唔好食。小炒王韭菜花唔會好老,成碟都叫炒得有鑊氣,但係嫌蝦仁唔夠多,魷魚都係偏細舊,食落唔夠滿足。椒鹽鮮魷呢個椒鹽鮮油嘅炸粉就唔算厚,鮮魷好爽口,唔會好老好韌,好食嘅!豆醬雞

油浸筍殼魚

千島百花盞鬼

薑蔥爆鱔球

黃金一口炸豆腐

小炒王

豆醬雞
比較重口味嘅雞,雞煮得啱啱好,所以啲肉仲係好嫩滑,啲骨邊見到少少紅色🤣 成日食炸子雞白切雞,豆醬雞都係幾新鮮嘅選擇!

每碟餸份量唔算好大碟,所以我哋六個人都嗌咗8樣嘢,埋單都係~$180/pp都幾抵,舖頭唔算好大,得幾張大枱,夜晚想去食嘅朋友仔記得book定位,係朋友飲啤酒聚會好地方~
  • 油浸筍殼魚
  • 豪門卷
☞ 地道鑊氣小炒 • 富人情味的家庭式飯店 ☜其實呢度既小炒確實很高質👍🏼花款多、且碟碟有水準,充滿地道粵式風味。真係好似食緊平民價既私房菜咁架💕人情味十足✨-<<<火鍋>>>➽ 藥膳醉雞鍋/四重奏椰子雞鍋 $288/半隻 $388/隻我地揀咗菜膳醉雞,選用清遠雞,配上當歸、黨參、淮山、花雕酒 、紅棗、杞子等配料,再加入新鮮豬骨湯熬製8小時而成,所以越煲會越甘甜,醉香味十足;而另外一款就配上椰子肉、純椰青水、椰汁,椰漿粟米、紅蘿蔔,鮮味擔當。➽ 豪住食海鮮拼盤 (2-3人份量) $688豪門入既「西澳龍蝦」貨一向大大隻🤩,仲會預先幫你拆肉,鮮甜爽口啖啖肉🥳;另外仲有生猛海蝦八隻、貴妃蚌四隻、日本大元貝兩隻、台山蠔兩隻,海鮮控必點😛➽ 手切本地牛 $268/細 $398/大➽ 本地安格斯牛小排 $238/細 $368/大選用本地手切牛肉,每日新鮮供應‼️一家六口打邊爐,兩大盤牛一d都唔過份,輕輕灼一灼牛味香濃,油香味十足!聽講仲有幾款刁鑽部位,牛白肉、爪邊肉等,有興趣都可以查詢下架🥰~ ➽ 招牌自家手打四寶丸 $128包括黃金墨魚丸、墨魚丸、
☞ 地道鑊氣小炒 • 富人情味的家庭式飯店 ☜

<<<火鍋>>>
➽ 藥膳醉雞鍋/四重奏椰子雞鍋
$288/半隻 $388/隻

➽ 豪住食海鮮拼盤 (2-3人份量) $688

➽ 手切本地牛 $268/細 $398/大
➽ 本地安格斯牛小排 $238/細 $368/大

➽ 招牌自家手打四寶丸 $128
包括黃金墨魚丸、墨魚丸、蝦滑 和 豬肉丸,新鮮爽口,足料啖啖肉👍🏼

➽ 招牌三色太極滑 $108
手打墨魚膠 手打鯪魚膠 手打蝦膠

➽自家製豬肉鮮蝦墨魚膠雲吞
➽自家製豬肉墨魚膠水餃
雲耳 冬菇 蝦米 豬肉 墨魚膠

——
<<<冬日暖煲>>>
☗ 古法秘製羊腩煲 (2-4人) $338
冬天進補又點少得羊腩煲!豪門的羊腩煲製作過程中,特選了藥材包過水去除羶味 ,然後巧妙地炒香羊皮層,再炆至4-5小時,保證肉質要鮮嫩細緻,味道豐富、濃而不膩。

☗ 清湯牛坑腩 (2-4人) $128
地道牛腩風味,口感香腍爽口,完全無味精,連湯都好飲!

<<<家常小炒>>>
✪ 普寧豆醬雞 $158/半隻 $298/全隻
廣東家常小菜,選用清遠雞,經豉油上色及酥炸後,用普寧豆醬將雞再熬一遍,豆醬完全滲入雞肉,入口鹹鮮。

✪ 人生之路 $78
人生之路,亦則咕嚕涼瓜;有別於傳統的咕嚕肉做法,將苦瓜代替豬肉,加入甜椒、糖醋的調製醋汁,藉意表達人生之達含酸甜苦甘,口感外脆內爽。

✪ 三層脆豆腐 $88
豪門獨創菜式!將自家製豆腐面層鋪上臭草碎,蒸完再炸脆外層,最後加上時蔬、甘筍條和雜菇;外脆內嫩,豆腐味濃郁!

✪ 荷葉梅菜蒸菜心 $78
賣相媲美高級中菜廳,將新鮮荷葉鋪底,加入菜心、梅菜慢蒸; 清新爽口。

✪ 砂鍋褔建炒飯 $88
將福建炒飯改良成乾炒版本,用上砂煲煲仔飯的感覺,製作出飯焦香。

🔆/整體黎講/
家庭式住家飯感覺💕老闆小炒廚藝真係好了得,尤其係整羊腩煲、牛坑腩煲等等,相當出色!
2022-12-04 69 瀏覽
終於步入冬天嘅節奏凍冰冰梗係火鍋小菜嘅世界🥰黑洞已經係第二次嚟呢到堂食最近仲有羊腩煲供應🤓-🔹羊腩煲 (小$338)有唔同size選擇 細煲夠2-4人分😙開住gas爐暖笠笠慢慢嘆🍲羊腩肥瘦度適中 切件夠厚口感唔錯👏🏻湯底吾會太鹹 食完成晚都冇頸渴☺️-🔹芝士大蝦伊麵($2xx)平時食圍菜先會食到🙈呢碟勁啱黑洞心水🤩一上枱就聞到芝士味超香🤤伊麵份量超多🦐蝦肉大隻爽彈-🔹三層脆豆腐 ($88)店主私心推介🔸用豆漿蒸完再炸 加咗蛋等配料咬落外脆內軟 好香口😋-🔹豪門卷($88)招牌菜果然好食😳外層好似油炸鬼脆麵包🤔中間有蝦膠 再夾住條菜解膩成個組合出奇地夾🤣-🔹XO醬聖子($40/隻)之前食過呢到嘅海鮮菜式都夠新鮮今次就試吓時令聖子😬㊙️XO醬仲係店主自家製惹味得黎又唔係好辣✅

終於步入冬天嘅節奏
凍冰冰梗係火鍋小菜嘅世界🥰
黑洞已經係第二次嚟呢到堂食
最近仲有羊腩煲供應🤓
🔹羊腩煲 (小$338)

有唔同size選擇 細煲夠2-4人分😙
開住gas爐暖笠笠慢慢嘆🍲
羊腩肥瘦度適中 切件夠厚口感唔錯👏🏻
湯底吾會太鹹 食完成晚都冇頸渴☺️
🔹芝士大蝦伊麵($2xx)

平時食圍菜先會食到🙈
呢碟勁啱黑洞心水🤩
一上枱就聞到芝士味超香🤤
伊麵份量超多🦐蝦肉大隻爽彈
🔹三層脆豆腐 ($88)

店主私心推介🔸
用豆漿蒸完再炸 加咗蛋等配料
咬落外脆內軟 好香口😋
🔹豪門卷($88)

招牌菜果然好食😳
外層好似油炸鬼脆麵包🤔
中間有蝦膠 再夾住條菜解膩
成個組合出奇地夾🤣
🔹XO醬聖子($40/隻)

之前食過呢到嘅海鮮菜式都夠新鮮
今次就試吓時令聖子😬
㊙️XO醬仲係店主自家製
惹味得黎又唔係好辣✅
雖然已經成日同阿爸阿媽去食好嘢,但始終都係中式小炒最啱佢哋口味🤭今個星期2 趁妹妹生日🎂去咗九龍城 @holmenhk食生日飯,原來九龍城唔只得泰菜㗎🤘🏻.📍芝士龍蝦伊麵($450)淨係賣相都夠吸引😍 金黃色芝士汁滿到瀉💛龍蝦鮮味彈牙仲有膏🦞,勁重龍蝦香芝士汁聽講用咗3款芝士調配,食落又真係夠香濃🧀下面嘅伊麵底沾滿醬汁好好食👍🏻成家都好鐘意❣️.📍千島百花鬼盞($88)餐廳自創菜式,將彈牙蝦膠釀入油炸鬼再拎去炸口感香脆加上酸酸甜甜嘅千島醬味道幾正😆.📍XO醬粉絲蒸扇貝($40/隻)扇貝配上自家製xo醬粉絲,香口得嚟幾惹味唯一係扇貝熟咗啲唔夠嫰滑.📍豉椒炒蟶子($50/隻)夠晒鑊氣聞落好香🧡蟶子滑身但唔夠爽口有啲可惜表面淋滿豉椒汁好惹味,加埋墊底嘅煎粉絲都唔錯.📍薑蔥桶蠔($168)桶蠔一客6件,隻隻都脹卜卜肥美又鮮嫰🦪用薑蔥爆過勁惹味,必點❤️‍🔥!.📍椒鹽荷蘭豆 ($88)荷蘭豆炸過口感香脆,但面頭嘅椒鹽先係重點香辣惹味🌶好啱用嚟送酒🍻.🔥星期一至四晚市Whatsapp 67691008訂座有九折🙌🏻除咗餐廳佢哋仲有網店@toeatrich_ ,天氣開始凍睇嚟可以訂定羊腩煲🐏🍲同海鮮大餐

📍芝士龍蝦伊麵($450)
淨係賣相都夠吸引😍 金黃色芝士汁滿到瀉💛
龍蝦鮮味彈牙仲有膏🦞,勁重龍蝦香
芝士汁聽講用咗3款芝士調配,食落又真係夠香濃🧀
下面嘅伊麵底沾滿醬汁好好食👍🏻成家都好鐘意❣️

📍千島百花鬼盞($88)
餐廳自創菜式,將彈牙蝦膠釀入油炸鬼再拎去炸
口感香脆加上酸酸甜甜嘅千島醬味道幾正😆

📍XO醬粉絲蒸扇貝($40/隻)
扇貝配上自家製xo醬粉絲,香口得嚟幾惹味
唯一係扇貝熟咗啲唔夠嫰滑

📍豉椒炒蟶子($50/隻)

📍薑蔥桶蠔($168)
桶蠔一客6件,隻隻都脹卜卜肥美又鮮嫰🦪
用薑蔥爆過勁惹味,必點❤️‍🔥!

📍椒鹽荷蘭豆 ($88)
荷蘭豆炸過口感香脆,但面頭嘅椒鹽先係重點
香辣惹味🌶好啱用嚟送酒🍻

🔥星期一至四晚市Whatsapp 67691008訂座有九折🙌🏻除咗餐廳佢哋仲有網店@toeatrich_ ,天氣開始凍睇嚟可以訂定羊腩煲🐏🍲同海鮮大餐番屋企食🦞🤘🏻。