今次我地黎到沙田石門搵食,最近2年,聽到好多住附近既朋友講過石門多野食原來作為新發展區既地區,有2個商場就係地鐵站隔離,有好多小店同唔同既餐廳咁今次我們選擇了相當抵食既一人火鍋 $188一位起,另有更加高級既和牛放題但食材咁多款式,睇你想食咩級數牛肉再決定未遲唔食牛肉既朋友可以直接選$168 黑豚肉就夠另外雪糕仲要任食,Movenpick 杯裝,三款口味,朱古力,雲尼拿,士多啤梨,淨係呢度食多2杯都抵!最高級和牛$438,應該食既朋友不多~入座前先選湯底,六款,麻辣,豆乳,番茄,醬油,昆布,豚骨一人一鍋,食得安心~飲品選擇多,各種果汁,包裝飲品,韓式特飲,黑啤,麥啤,啤酒任飲另有純茶類2款,可樂,七喜,即食裝豆腐花也有呢~無糖SODA都有一款蔬菜都有唔少款式,蘿蔔,芽菜,粟米,雞脾菇,金菇,白靈菇,羽衣甘藍,烏冬,出前一丁芋絲,黑薯黨,波菜,黑粟米,南瓜片,雲耳,如果食素既朋友都可以考慮呀!蔬菜類都好多~番茄片,炸豆皮,鮮羊肚菌,炸芋頭,虫草花,豆苗等款式~全自助形式,只有牛肉,豚肉需要落單送上自助醬料,日本醬油,麻醬,日本醋,辣椒蔥花蒜蓉等等~雪糕櫃旁放了六款糖果,等你食完甜一甜,萬
但食材咁多款式,睇你想食咩級數牛肉再決定未遲
唔食牛肉既朋友可以直接選$168 黑豚肉就夠
最高級和牛$438,應該食既朋友不多~
入座前先選湯底,六款,麻辣,豆乳,番茄,醬油,昆布,豚骨
一人一鍋,食得安心~
番茄片,炸豆皮,鮮羊肚菌,炸芋頭,虫草花,豆苗等款式~
全自助形式,只有牛肉,豚肉需要落單送上
自助醬料,日本醬油,麻醬,日本醋,辣椒蔥花蒜蓉等等~
雪糕櫃旁放了六款糖果,等你食完甜一甜,萬樂珠,可樂糖,棉花糖等等
自選食材另有獅子狗,芝士魚棒,嗚門卷,芝士腸,蟹柳,白魚蛋,貢丸,雞肉,午餐肉
魚豆腐,仿帶子,青口,日式豆腐
咁我地各選一種湯底,先打底食左蔬菜先,再之後先落牛肉做成鍋物咁慢慢食
牛肉質素相當唔錯,7分肉3分肥,呢種質素打邊爐最岩,不會太過肥膩而且肉味夠濃郁
黑豚肉更加係偏瘦,食起黎有彈肉,但味道偏淡,加返D濃味既湯底會比較夾~
番茄湯,夠濃,真係有番茄味,不會淡而無味,就咁煮熟食材唔點醬汁都非常夠味
芝士丸會爆漿食之前放涼一陣先好食,唔係好易辣親
大約夠鐘前15分鐘會提你埋單上最後一轉肉,服務態度唔錯,上肉速度夠快
唔會落單要2盤只比一盤,夠大方,唔怕你食
食到最後都唔覺膩,仲可以食到2杯雪糕先走,真心好抵食
小建議,先食菜後食材,無咁易飽!中段再食下菜再食過!
雪糕真心佛心,任食,如果有雪糕狂迷,食返幾杯已經貴過火鍋條數(以市價零售計)

#豐鍋日式涮涮鍋 #豐鍋 #和牛 #火爐 #放題 #打邊爐 #石門 #火鍋放題
#一人鍋 #香港美食 #RichPot #石門 #沙田 #香港
#HKIG HKFOOD #HKFOODBLOG #HKFOODBLOGGER
55 分鐘 (堂食)
呢排想食火鍋又唔係咁敢食,呢間豐鍋係一人一鍋架,比較衛生,而且唔使成大班人堆埋一齊share一個爐,舒服好多👍🏻店內環境乾淨企理,坐得舒適✨仲有得任食movenpick🍦🤩性價比算高💰我地叫左$228嘅米國特選prime牛肉黑豚肉放題套餐,湯底揀左豬骨濃湯同番茄湯🔥湯底味道比較清淡,感覺比較健康👍🏻-牛肉雪花幾靚,呢個價位任食來講性價比幾高,如口軟淋,冇乜筋👍🏻💖豚肉好好味!🐷可能係個湯底比較清淡嘅關係,個肉味好出,平時鍾意食牛肉嘅我都愛上左佢🤪-自助區食物嘅選擇好豐富,有蔬菜、菇菌、丸類、雞肉、麵、海鮮等,有d蔬菜種類比較特別,例如紫色嘅粟米同有隻巨型豆芽好得意🤣而且好新鮮!丸方面芝士丸、上湯貢丸、魚腐都好好味一定要試🙆🏻‍♀️
丸方面芝士丸、上湯貢丸、魚腐都好好味一定要試🙆🏻‍♀️
2020-06-14 41 瀏覽
同朋友黎到沙田石門呢邊見到間日式火鍋 衛生環境幾好一人一鍋 就決定入黎試下😋湯底:麻辣鍋+醬油鍋米國Prime 特選牛肉黑豚肉放題套餐90分鐘任飲任食 $228/成人牛肉同豬肉 都切得好薄刀功👍🏻好快就可以煮得熟,而且薄既肉 食落去 仲會食到肉既鮮味仲可以無限添加牛肉同豬肉😆丸類選擇幾多推薦:芝士魚棒、墨魚丸芝士魚棒 一咬落去 就有芝士汁湧岀黎😋仲有青口、鮮雞件 可供選擇蔬菜類 亦都非常多元化放落醬油鍋度 食落去又有菜既鮮味 又健康👍🏻雪糕係任食既🌟🌟飲品係任飲既✅✅
同朋友黎到沙田石門呢邊

好快就可以煮得熟,
而且薄既肉 食落去 仲會食到肉既鮮味
仲可以無限添加牛肉同豬肉😆

丸類選擇幾多
推薦:芝士魚棒、墨魚丸
芝士魚棒 一咬落去 就有芝士汁湧岀黎😋

仲有青口、鮮雞件 可供選擇

蔬菜類 亦都非常多元化
放落醬油鍋度
食落去又有菜既鮮味 又健康👍🏻

雪糕係任食既🌟🌟

飲品係任飲既✅✅
2020-06-10 90 瀏覽
今次就同朋友 一行6人 預先book左夜晚8點打邊爐黎到都好快入座 而我地就揀左$228 prime特選牛肉餐首先 當晚全場坐爆曬 環境就顯得有啲迫 而通道同枱與枱之間只係岩岩好有一人身位 迫到連出去拎野食都覺得辛苦 甚至係逼到如果有一個人係迎面行過嚟 係連側身比個人通過都做唔到🤢🤢而食野既位置比較窄 食野既時候好易撞到坐格離個人野食方面❗️所有基本既醬汁都有提供到野飲選擇唔算多 不過就有提供啤酒 蔬菜類既選擇都係一般 但估唔到竟然會有羽衣甘藍同蟲草花 絕對係火鍋店中比較少見呢兩種配料而其他火鍋配料比較失色同少 只有一個櫃既選擇同埋雞肉都係放係出面比大家夾 重點戲黎喇 ‼️就係湯底&牛肉豚肉我就揀咗 蕃茄湯底蕃茄湯味道非常之淡 哪怕我放左好多蕃茄落去煲 都未能夠突出到蕃茄味 令個湯底變濃😐如果連蕃茄都唔加 個湯底應該淡到好似無味咁同行既友人亦揀咗 麻辣湯底本身好期待個湯底 點知飲左一啖 唔麻又唔辣 連完全唔食得辣既朋友飲完一啖都覺得唔辣 只係好似普普通通咁加左一條辣椒同少少辣油咁 完全失去麻辣湯應有既精粹 所以同行既朋友只可以不斷由出面既配料到拎辣椒加落個湯到😐😐😐反而 豚骨湯就尚算唔錯
今次就同朋友 一行6人 預先book左夜晚8點打邊爐
我就揀咗 蕃茄湯底
如果連蕃茄都唔加 個湯底應該淡到好似無味咁
同行既友人亦揀咗 麻辣湯底
反而 豚骨湯就尚算唔錯 濃之餘都夠味
輪到肉類質素方面 值得一讚既係 每盤豚肉同牛肉質素都好平均 唔會之後再叫既肉會好肥
甜品方面 令我驚喜既係有movenpick任食‼️有三 隻味 分別係雲呢拿,朱古力🍫,士多啤梨
絕對為呢餐火鍋加左唔少分❕
但係‼️
入座時已經提左我地用餐時間只有90分鐘 但係食野過程就三番五次過黎提我地用餐時間有幾耐 而唔係埋單時提一提 令到我地覺得一直比人催緊食野咁 食得好趕 有啲唔太開心🙂
同埋值得大家注意既一點係 需要好準時咁交枱 所以食野時間有少少唔足夠 食野慢既朋友要留意反😐
整體來講 只係一間好普通既火鍋店 無話好值得一試

2020-06-05
2020-06-08 42 瀏覽
今日去了石門!同朋友去食火鍋放題!"豐鍋火鍋"我們選了$228/人 90分鐘任飲任食!有六款湯底蕃茄、豆乳、昆布、醬油、麻辣、豚骨。我們選了一個蕃茄和一個昆布。這個餐有prime 特選牛肉和黑豚肉要請店員拿!其他火鍋料可以在自肋吧拿!食多少拿多少!火鍋料種類都不小!有菇、菜、丸......有甜品豆腐花、糖水飲品有茶,果汁、啤酒...總結價錢~合理味道~不錯服務~上菜快,收拾快!有留意客人台上的需要!👍🏻
今日去了石門!
同朋友去食火鍋放題
"豐鍋火鍋"
我們選了$228/人 90分鐘任飲任食!
有六款湯底
蕃茄、豆乳、昆布、醬油、麻辣、豚骨。
我們選了一個蕃茄和一個昆布。
這個餐有prime 特選牛肉和黑豚肉
要請店員拿!其他火鍋料可以在自肋吧拿!食多少拿多少!
火鍋料種類都不小!有菇、菜、丸......
甜品
豆腐花、糖水
飲品
有茶,果汁、啤酒...
總結
價錢~合理
味道~不錯
服務~上菜快,收拾快!有留意客人台上的需要!👍🏻
2020-06-03 62 瀏覽
今日去咗石門搵朋友 同佢行咗一陣城門河 又熱有攰 咁就要去冷氣商場歎下冷氣 見到呢間叫做豐鍋火鍋 裝修幾靚 而且價錢大眾化 我哋就入去啦叫咗一個安格斯牛肉套餐 安格斯牛肉牛肉味重而且油脂甘香 食落幾滿足然後就叫咗一盤豬肉豬肉 相對上冇牛肉咁重肉味但係都好好食 可能係因為壽喜燒湯底嘅關係 我同朋友都食到唔停得口 呢一餐一定肥死啦所以就轉攻蔬菜類 呢間餐廳都好貼心咁樣提供好多品種嘅蔬菜 例如南瓜生菜同芋絲等等 我同朋友都食咗好多 特別推介蒟蒻 因為蒟蒻 熱量少而且高纖 口感爽脆彈牙 唔錯唔錯

2020-04-01 198 瀏覽
石門一帶有好多特別嘅食店,一出地鐵站喺商場地下,就見到呢間豐鍋唰唰鍋放題食店,見到$228一位,可以任食牛肉和黑豚肉,而且仲係一人一鍋火鍋,真係好吸引,所以入去試吓。除咗肉類之外,其他火鍋配料都係自助形式,件食物排得好整齊,而且都好乾淨,加上而家餐廳安排座位嘅情況,坐得舒服,而且都令人安心。一人一鍋,可以選擇自己喜歡嘅湯底,今次我就試咗豉油湯底,比較清淡嘅選擇,等自己可以食多啲野。飲品有兩個雪櫃可以自己揀,啤酒都任飲,真係好抵,當然有其他汽水、果汁、涼茶等,能滿足各樣喜好。牛肉+黑豚肉你每一份咁上,兩款肉質都好鮮甜,而且切得薄片令到食火鍋嘅時候好方便。甜品時間,有多款糖果和高級雪糕,今日就有朱古力和雲呢拿味,細細杯可以食晒兩款味道,真係好滿足。

2020-03-01
2020-04-01 175 瀏覽
今日係石門放工後就到隔離商場食好西。見到呢間火鍋店裝修幾好,價錢合理又係任食,就一於試下佢。座位舒適,環境乾淨,見到職員連櫈都抹就食得安心。我地揀咗$228套餐,有特選牛肉同黑豚肉,一上菜就已經見到d肉質超靚,配上蕃茄濃湯,鮮味有所提升,肉質嫩滑,一個人都可以食5碟牛同豬!朋友揀咗日式豚骨鍋,味道較普通,不濃不淡。至於其他食材如丸類,麵,蔬菜都係自行到外面選取,值得推介魚腐、芝士魚棒、芋頭。其他食材都十分新鮮,菜類更有冰菜和羽衣甘藍,十分特別。飲品方面,大部份都是樽裝健康飲品,例如:橙汁、雪梨蜂蜜、馬蹄竹蔗及無糖菜。當然不少得汽水及啤酒。甜品方面真係有驚喜,咁嘅價錢可以任食movenpick雪糕,雖然只有朱古力及雲呢拿味,但有其他甜品搭夠,如糖水及軟糖。總括然而,我一定會再幫襯,屬於高質火鍋!

總括然而,我一定會再幫襯,屬於高質火鍋
特選牛
蕃茄湯
2020-03-31
5 分鐘 (堂食)
特選牛
蕃茄湯
2020-04-01 126 瀏覽
老朋友生日,雖然生於亂世又有瘟疫,但對香港食肆充滿信心的我們,都是決定要出去慶祝一下。老朋友在石門番工,呢排又收早,所以就入來找佢食餐好野。生日最好就係食放題,可以任食任飲的感覺真係好正的,所以就來了石門站附近,地下呢間好大又光猛既豐鍋。見到食物都排得井然有序,而且好企理。家下座位之間都隔左一張枱,加上呢到係一人一鍋,老實講我覺得仲安全過平時~!每個人都可以選自己的湯底,我就選左蕃茄湯底。唔錯,不過當晚食完就有少少口干。食物除肉之外都係自助形式,平常食既火鍋配料都有,特別既有青口、冰菜、羽衣甘籃等,呢D平時真係好少食,估唔到呢到會有~牛肉都好鮮紅,新鮮而且肉質都甜~!豚肉就比較爽口,全都好薄片,打邊爐一拖就食得~!!!!!正呀~甜品竟然有名牌雪糕,有兩款味可以選擇,今日另一款是朱古力,兩個都好正。我地今日食既餐係$228/位,主打食米國PRIME特選牛及黑豚肉的放題,如果想食其他再正D既肉,收費就會有唔同。好平D也有貴D,豐儉由人。而且下次再來,可以試下其他餐。

2020-03-31
2020-03-31 120 瀏覽
🧫🦠雖然肺炎疫情未有好轉😷但係都冇可能完全唔出外食野,唯有選d乾淨衛生的食肆🍲豐鍋的shabu shabu我覺得係唔錯選擇,一人一鍋🍲唔怕交叉感染自己夾自己喜愛的食物🍄🌽🥦選左豆乳同🐷骨湯底😋😋肥牛🐮仲好靚好多雪花❄️唔單止任食,仲係任飲💜汽水﹑茶﹑酒一一俱備,最愛就係甜品movenpick雪糕。我地2 人食左5杯💜而且價錢仲好抵$228+10%, 絕對超值👍🏻下次會再幫襯
今日又嚟到石門覓食 , 揀咗日式涮涮鍋放題 !! 😎😎平日嚟到唔算好多人 , 坐得舒服 , 而且店舖環境幾乾淨 ~  我哋揀咗 "米國 Prime 特選牛肉黑豚肉放題套餐"  ($228) 牛同豬肉要向店員落單 , 其他食物就係自助區自取 ~一人一鍋湯底有 6 款選擇 , 我哋揀咗 "豐鍋麻辣鍋" 同 "美肌豆乳鍋" , 湯底幾足料 , 麻辣鍋有 3 大片鴨血 , 都幾辣 👿 , 豆乳鍋食得出豆味 , 同時又清清地 , 唔錯 👍 !!打邊爐個人覺得肥牛質素最重要 😏 , 我哋嗌咗 5 - 6 次 , 每次肥牛質素都非常平均 , 而且唔會有越出越差嘅情況 , 有圖有真相 !!佢地嘅黑豚肉同樣出色 😋 , 我哋都嗌咗幾轉自助區選擇豐富 , 略嫌海鮮選擇少 , 只有青口 蔬菜反而有驚喜 ! 有冰菜 , 非常甜 😲😲 , 仲有比較貴嘅羽衣甘藍 , 用黎打邊爐又幾好食喎 ~ 仲有萵筍呢個芽菜我第一次見 , 非常大條 , 唔使淥好耐㗎 , 非常爽脆同埋好甜好甜 😳😳 , 大家要試下 !!!飲品方面 , 樽裝茶品 , 果汁 , 汽水 , 啤酒等等都有 , 一定會揀到你啱嘅 ! 仲有一個茶包區 , 可
今日又嚟到石門覓食 , 揀咗日式涮涮鍋放題 !! 😎😎
牛同豬肉要向店員落單 , 其他食物就係自助區自取 ~
佢地嘅黑豚肉同樣出色 😋 , 我哋都嗌咗幾轉
自助區選擇豐富 , 略嫌海鮮選擇少 , 只有青口
飲品方面 , 樽裝茶品 , 果汁 , 汽水 , 啤酒等等都有 , 一定會揀到你啱嘅 ! 仲有一個茶包區 , 可以沖下熱茶飲 ~ 雪糕有 Movenpick 任食 !! 食番幾盒好易回本 ~~ 😀😀
  • 米國Prime特選牛肉
  • 芽菜
2020-03-28 99 瀏覽
豐鍋不二之選的一人一鍋全球肺炎嚴重,好耐無出去食餐好,見到這店一人一鍋都不錯👍🏻入去試下。店內防疫措施做得好足,每位客人進入必須量度體溫。確保沒有發燒先可以進入。想食得清啲,所以選了豬骨湯底味道不錯👍🏻牛肉同豚肉,每人先比一碟,食完可以叫服務員加見到牛肉幾新鮮,好吸引特選牛肉唔會太肥 ,囗感十足,好有牛味,牛肉在滾湯上面輕輕燙一燙就食得。外面有好多配菜可以取有驚喜竟然有軟糖食,happy 小朋友應該幾鍾意最後食完梗係唔少得甜品啦裏面有雲呢拿口味同埋朱古力口味超完美既一餐, 超滿分
豐鍋
不二之選的一人一鍋

想食得清啲,所以選了豬骨湯底味道不錯👍🏻
牛肉同豚肉,每人先比一碟,食完可以叫服務員
見到牛肉幾新鮮,好吸引
外面有好多配菜可以取

有驚喜竟然有軟糖食,happy 小朋友應該幾鍾意

最後食完梗係唔少得甜品
裏面有雲呢拿口味同埋朱古力口味

超完美既一餐, 超滿分
2020-03-26 80 瀏覽
雖然現在肺炎嚴重,大家都怕被感染,減少外出食嘢,但實際上,宜家好多餐廳,會比以前更注重環境、食物衛生,以吸引及保護客人安全這餐廳,入前要先量體溫,樓面員工亦有佩戴口罩,同時呢度係一人一火鍋,亦可防止同枱互相交叉感染點咗米國prime特選牛肉+黑豚肉放題,湯底就揀豆乳鍋,日式豚骨鍋其他配料就係自助區取,有丸類,菇類,菜類,甜品有movenpick 雪糕,仲有啲軟糖飲品櫃有兩個,有酒類,汽水,果汁,樽裝茶類等等米國prime牛肉~厚薄適中,油脂均勻,滾兩滾就够,唔使太熟,入口有咬口同嫩滑,牛肉味軟淡黑豚肉~黑豚肉,都有油花,但因為豬類,所以就滾耐小小,入口肉質好彈牙,有豬肉的肉味,真係好好味😋其他火鍋配料幾豐富,較鍾意香菇味重的貢丸,彈牙白魚蛋,同香滑魚腐呢度有一種芽葉,真係好特別,未食過,芽菜頭有啲似粒花生,入口爽脆,但有少許草青味最後,就係呢度的movenpick 雪糕可以任食,食多幾個雪糕都可以回本,但只有朱古力/雲呢拿味,如果多啲選擇就更好

飲品櫃有兩個,有酒類,汽水,果汁,樽裝茶類等等

米國prime牛肉

2020-03-26 76 瀏覽
住沙田的老友大力推介,石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖,豐鍋日式刷刷鍋,食材高質素又新鮮,超級抵食。餐境裝修 和式風格設,簡潔美觀,座位寬敞坐得很舒服,一人一鍋乾淨衛生😋我們揀左蕃茄湯底和昆布湯底,點左$228任食米國 prime 牛肉 和黑豚肉。牛肉肥瘦均勻,肉味香濃👍,豚肉肉味香,十分好吃👍自助區的蔬菜🥬種類多,火鍋配料有金菇、花生🥜菇、丸類等...十分新鮮,飲料有汽水、茶、Movenpick雪糕任食,糖果🍬擺放得乾淨衛生,真超級滿意,真心極力推介。👍👍👍
蕃茄湯底和
飲料有汽水、茶、
Movenpick雪糕任食,
糖果🍬擺放得乾淨衛生,真超級滿意,真心極力推介。👍👍👍
2020-03-26 75 瀏覽
昨天朋友相約一同吃飯,餐廳位於港鐵站附近的大型商場之內,路程只需二分鐘,十分方便快捷, 餐廳位於商場的外圍,十分容易看見,超方便,容易找到。刺身定食,赤身,油甘,島池,三文,三文籽及帶子。 六種不同的海鮮,但其實吃刺身,最重要的就是新鮮,餐廳還算做得不錯, 刺身沒有腥臭味, 加上飯底帶丁點兒溫暖, 更為特別。海幸丼, 赤身,油甘,島池,甜蝦,三文,三文籽,帶子。 油7種不同海鮮配搭而成, 味道還算不錯但當中最欣賞的,就是他的飯底, 酸道剛剛好,容易入口 ,這種暖洋洋的感覺。