2018-09-17 381 瀏覽
估唔到大埔都有好野食呀!朋友介紹話呢到個「招牌花膠雞鍋」好正,今日專登帶左屋企人黎食!湯底一上桌已知唔野少,個鮮黃色花膠雞湯底非常吸引!侍應話佢哋嘅湯底係用上新鮮文昌雞熬煮左成12小時!所以個湯底係勁濃郁!放埋啲雞落去煮,超級好飲呀!雞嘅鮮味出晒嚟,啲花膠又多又夠腍,食完皮膚都靚啲!雞肉彈牙超好食,係新鮮雞呀!個本地手切牛頸脊都相當出色,肉味夠濃,油脂分怖又平均!面且煮完都好軟腍,相當正!食完非常滿足!美國桶蠔超巨型!煮完重唔縮水,食落好鮮甜,粒粒飽滿,鍾意食蠔嘅必點啊!鮑魚都唔錯,彈牙得來好有口感,同樣地好新鮮,煮完冇縮水!整體來講,成餐飯都好滿意,入大埔食嘢呢到絕對係一個選擇!
估唔到大埔都有好野食呀!

美國桶蠔

鮑魚都唔錯,彈牙得來好有口感,同樣地好新鮮,煮完冇縮水!

整體來講,成餐飯都好滿意,入大埔食嘢呢到絕對係一個選擇!
2018-09-15 264 瀏覽
今日喺大埔做完嘢 同同事行去太和搭火車嗰陣見到呢一間餐廳 入面非常之舒服 同事就話不如食埋先返屋企啦 所以我哋走一行人入去食啦裝修格局同枱櫈都同茶餐廳冇乜大分別 但係餐具同埋裝飾品就行高級路線 令人感覺好親切由於朋友極度喜歡食海鮮 所以我哋兩個人都叫咗一個四人海鮮拼盤 份量勁大 接近要兩個人先拎得起 認真誇張 價錢都係$588 非常抵食 入邊有蟹 龍躉片 鮑魚 扇貝 貴妃蚌 象拔蚌仔 海蝦等等 除咗蟹之外 全部都係四份 材料夠曬新鮮 令到成鍋湯底鮮味十足 個人最喜愛就係扇貝 大大粒夠厚肉之餘 煮完都唔會點縮水 證明佢勁新鮮鮮羊肉片 肥肉同瘦肉嘅比例適中 而且騷味十足 喜歡食羊嘅朋友必點 建議最後先落 如果唔係就全鍋湯底都係羊肉味道

2018-09-14 3049 瀏覽
上網見到有媒體推介呢間風生水起 於是就去試下呢度係專食打邊爐嘅餐廳 座位唔會逼 坐得幾舒服呢度嘅調味料 包括辣椒 蔥花 蒜蓉 芫荽等等 全部都係獨立包裝 夠曬乾淨衛生前菜有芝麻醬冰菜 冰菜平時已經好少見 用嚟涼拌更加係未食過 估唔到口感好爽趣 而且配合芝麻醬十分適合兩個人食 首先叫咗個細花膠雞鍋 鍋用上 法國名牌嘅鑄鐵鍋 仲係紅色勁搶眼 身為呢個品牌嘅小粉絲 已經非常愛上呢間餐廳 湯底預先已經煮了多個小時 質地傑身 有黏口嘅感覺 加上花膠令湯底骨膠原更加豐富 花膠炆煮得多冧而且鮮味十足 雞半隻係新鮮落鍋 肉質嫩滑 全部精華都喺曬個湯度建議先飲湯後火鍋流心芝士鮮蝦滑 足足有乒乓波咁大粒 仲有六粒非常足料抵食 煮完之後芝士夠流心而且鹹香 勁惹味 蝦滑咬落有淡淡嘅鮮蝦肉 口感彈牙 絕對係心機之作 手切美國安格斯牛頸脊 分量絕對唔野少 片片都係起雙飛 肥瘦適 中而且肉味濃沃 牛魔王必點打完邊爐仲有 桂花糕送 濃味嘅火鍋對比強烈 好有小清新嘅感覺
上網見到有媒體推介呢間風生水起 於是就去試下

呢度係專食打邊爐嘅餐廳 座位唔會逼 坐得幾舒服

2018-09-10 303 瀏覽
同男朋友入大埔食好西,就係呢個豐生水起嘅火鍋啦!除咗火鍋之外,佢仲有小菜,小菜望落都好似唔錯咁,不過大部份人都係嚟依度打邊爐嘅。我哋幾經選擇,最後揀咗呢一個黃湯鴛鴦花膠雞窩,超級期待!落好單就下次慢慢研究枱面有嘅調味料,首先佢會有五罐密封嘅調味料再加四兜醬汁。嗰五罐密封嘅調味料分別有蔥粒、芫荽、紅椒、蒜蓉以及芝麻醬。四兜醬汁分別係沙茶醬、炸蒜、麻辣汁以及咖喱汁。當然唔少得嘅就係仲有一壺豉油。店員送上前菜。<黃湯鴛鴦花膠雞窩 (小),$258>雞同埋湯底係分開上嘅,店員會同我地講等湯底滾嘅時候就會幫我地落雞。湯底開始有少少滾嘅時候已經聞到有好雞湯香味,大約中滾嘅時候店員就幫我地落咗啲雞,然後就叫我地幾分鐘之後就可以飲湯㗎啦!幾分鐘之後,一開蓋,好香雞湯香味。一飲左一啖,完全停唔到口,真係好香好濃郁嘅花膠雞湯,仲有好幾舊厚厚地嘅花膠同魚肚,花膠超級好食!我哋每人都飲左兩三碗先肯收手,未開始打邊爐已經飲咗成煲湯。<極品海鮮盛 (2人份),$288>個海鮮盛都好豐富,有六款海鮮,分別係大蝦、扇貝、鮑魚、貴妃蚌、大蜆同龍躉片。大蝦鮮甜爽口,扇貝鮑魚同貴妃蚌都好鮮甜
同男朋友入大埔食好西,就係呢個豐生水起嘅火鍋啦!

我哋幾經選擇,最後揀咗呢一個黃湯鴛鴦花膠雞窩,超級期待!

嗰五罐密封嘅調味料分別有蔥粒、芫荽、紅椒、蒜蓉以及芝麻醬。

店員送上前菜。

<黃湯鴛鴦花膠雞窩 (小),$258>

黃湯鴛鴦花膠雞窩 (小)
我哋每人都飲左兩三碗先肯收手,未開始打邊爐已經飲咗成煲湯。

極品海鮮盛 (2人份)
<極品海鮮盛 (2人份),$288>
個海鮮盛都好豐富,有六款海鮮,分別係大蝦、扇貝、鮑魚、貴妃蚌、大蜆同龍躉片。大蝦鮮甜爽口,扇貝鮑魚同貴妃蚌都好鮮甜,大蜆同龍躉片相對就無咁鮮味。平均每人都係$144就食到六款海鮮,我哋都覺得好抵食,至少款款都新鮮!

極上雪花肥牛
<極上雪花肥牛,$238>
極上雪花肥牛既花紋都幾靚,我略嫌肥左少少,不過以肥牛黎講其實唔肥。食落好腍好滑,牛味都好濃,唔錯。

豐盛水果茶、好大杯竹蔗茅根水
<豐盛水果茶,$38、好大杯竹蔗茅根水,$28>
飲品就無乜特別了。

每人贈送一份甜品

整體而言,我係超級推介個黃湯鴛鴦花膠雞窩同海鮮盛,價錢好似唔平,但真係有返咁上下質素,花膠雞窩更係必食之選!
2018-08-28
黃湯鴛鴦花膠雞窩 (小)
極品海鮮盛 (2人份)
極上雪花肥牛
2018-09-09 1800 瀏覽
呢間豐生水起睇住佢由裝修開始, 到而家次次行過都見到要等位, 奈何一直都未有機會試試佢。咁啱天文台話呢兩日天氣轉涼, 又咁啱我星期6晚係大埔, 有種非打邊爐不可既感覺, 而首選當然係呢間座無虛席既餐廳啦。好彩一早book左位, 8點半等左陣就可以入席啦。餐廳非常細心, 應該驚我呢d食肉獸無菜落肚唔健康, 整左個芝麻醬冰菜, 爽口又夠開胃而且佢地既醬料都好有心思, 每台都準備左5小罐, 方便又衛生。我當然落我最愛既辣椒+生蒜就夠了。鴛鴦湯底其實入到黎當然要試佢個招牌花膠雞鍋啦, 不過麻煩的友人不太喜歡有骨的雞件, 怕麻煩, 所以...只好選其他的啦。涼涼地又心思思想食辣野, 就扑搥叫左個鴛鴦湯底--麻辣+沙嗲。一上台, 個麻辣香味即係撲鼻而來, 我地都不禁吞一吞水口, 準備開大餐啦~北京餃子呢個餃子一見到就心心眼, 太有心思了吧。個皮加左d橙橙綠綠色, 見到都覺得吸引! 食落滿滿的肉汁, 皮不算太厚, size大小得宜, 令人想食完一隻又一隻。本地手切牛頸脊呢個不得不讚, 仲要大讚。牛脂分佈好平均, 最緊要唔會太肥/太瘦, 口感剛剛好! 只要淥兩淥就食得, 懶人最愛呀!就算淥耐左小小都唔
鴛鴦湯底
北京餃子
本地手切牛頸脊
呢個不得不讚, 仲要大讚。牛脂分佈好平均, 最緊要唔會太肥/太瘦, 口感剛剛好! 只要淥兩淥就食得, 懶人最愛呀!就算淥耐左小小都唔會韌, 依然keep住肉味濃濃, 兩個人火速ko左一碟都覺得唔夠喉......
美國桶蠔
朋友仔至愛, 我食左半隻, 佢食左4隻半, 見佢起勢咁食,完全無諗住留返比我, 就知食好食既, 哈哈! 其實有時出黎打邊爐都唔係好敢叫桶蠔, 幾隻仔都百幾蚊, 唔好食就係哂料架, 試過之前食過幾間都腥到不得了, 而且梅梅的感覺, 至此就好小叫了。不過係到食完, 又重拾返對出外食桶蠔既信心了!!呢到爽口彈牙, 蠔味夠而且唔腥, 下次一定會再叫。
竹蔗茅根水
最後梗係要整返杯竹蔗茅根水啦, 打邊邊必備, 下火又解膩。呢到一睇就知足料, 無呃秤架。

食完呢餐, 當然滿足到爆...不過...我下次一定要再搵一個唔麻煩的友人再黎同我食花膠雞鍋!
2018-09-08
2018-09-01 1331 瀏覽
麻煩友生日🎉我當然唔會虧待佢😏嚟「豐生水起」打邊爐,無可挑剔啦掛🤗🎊。星期五晚嚟到,場面相當墟陷❗️人聲鼎沸、座無虛席,book咗檯都要等一陣先有位😶我喜歡呢度環境夠光猛,選用翠綠色嘅杯碟,餐具甚具古典風情🎎🏺。有壽星仔就喺度,今晚一於豪飲豪食💸💸湯底先點個招牌🍲「豐生水起 • 黃湯鴛鴦花膠雞鍋」🐔湯底滾起嘅時候,店員就會幫忙將鮮雞倒入,煲10分鐘就食得🕖成個鍋色澤一片金黃,花膠、魚肚非常足料,夠黏咀,好滋補呢☺️。🍡八喜臨門鮮打丸盛由於我地只有兩個人,想試多啲嘢嘅方法就係叫雜錦拼盤🍱八喜包括:鮮蝦丸、墨魚丸、鮮牛丸、豚肉丸、鮮雞丸、羊肉丸、潮州魚丸、鯪魚丸。店員非常貼心,會特地提醒你邊一粒係羊肉丸🐐🐑💬丸類好新鮮,粒粒圓潤飽滿,睇得出全部即叫即製,食落非常彈牙,可以用黎打乒乓波🏓😂。🦐極品海鮮盛另一推介係海鮮盛,可選二人份、四人份或六人份。包括:元貝、貴妃蚌、鮑魚、大蜆、海蝦、龍躉片🤩🤩重點係質與量俱備,係每款都係吃得出的新鮮‼️。飲品都好有特色,用高身玻璃樽裝,推介豐盛水果茶,果粒好多,清新又好飲🍎🍊🍇🍐🍍。全晚都見到名廚陳國強師傅係場內遊來遊去,同食客傾計影相,又真係抵佢咁招積嘅😂另外
麻煩友生日🎉我當然唔會虧待佢😏
嚟「豐生水起」打邊爐,無可挑剔啦掛🤗🎊

星期五晚嚟到,場面相當墟陷❗️
人聲鼎沸、座無虛席,book咗檯都要等一陣先有位😶

有壽星仔就喺度,今晚一於豪飲豪食💸💸
湯底先點個招牌🍲「豐生水起 • 黃湯鴛鴦花膠雞鍋」🐔

湯底滾起嘅時候,店員就會幫忙將鮮雞倒入,煲10分鐘就食得🕖

🍡八喜臨門鮮打丸盛
由於我地只有兩個人,想試多啲嘢嘅方法就係叫雜錦拼盤🍱
店員非常貼心,會特地提醒你邊一粒係羊肉丸🐐🐑💬

🦐極品海鮮盛
另一推介係海鮮盛,可選二人份、四人份或六人份。
包括:元貝、貴妃蚌、鮑魚、大蜆、海蝦、龍躉片🤩🤩
重點係質與量俱備,係每款都係吃得出的新鮮‼️

另外最搞笑係,發現好多人嚟慶祝生日——左邊一檯唱生日歌🎶右邊一檯切蛋糕🍰
哈哈😄計埋我地都至少有3️⃣檯🙈

🍋好大杯檸檬茶 $28
🍑豐盛水果茶(白桃) $38
☕️火鍋醬料每位 $15
2018-08-31
20 分鐘 (堂食)
大埔既店舖有名廚陳國強師傅監製,有個幕後大廚去監督出品,質素點都一定有保證,作為大埔街坊緊要支持。晚市都真係好多人,成個場都坐滿哂,好多一家人或者一大班朋友黎食,見到有即叫即切既牛肉吧,連紙巾盒既設計都好復古。醬汁既配料好似蔥、蒜、辣椒等等用左獨立包裝,比平時既感覺會乾淨啲,前菜有麻醬冰菜食,夠新鮮做開胃菜岩哂。去之前已經想叫既《豐生水起鍋黃湯鴛鴦花膠雞鍋》($258/小),用上左新鮮文昌雞加入金黃火腿、三黃雞、瑤柱、螺頭、赤肉煲足12小時,入面仲有好多花膠同魚肚,煲先就即飲湯真係超濃超香,成煲都飲哂咁濟,飲完個口仲黏黏咁勁多骨膠原。牛肉揀左《本地手切牛頸脊》($238/小),淨係見到個擺盤都好靚,有牛肉吧即叫即切,就算小盤都有好多塊,紋理好鮮明又好靚,淥一淥食牛味香濃。打邊爐點少得叫丸,想試兩款可以揀《自選雙拼丸》($68),叫左墨魚丸同潮州魚丸,全部都係即時手打,全部都大大粒又彈牙。仲有至愛既邊爐配料《自家製炸響鈴》($48),一盤都有成七八條都夠多,點一點湯就可以食,索左個雞湯加少少脆口。食完就飲番杯《好大杯檸檬薏米水》($28),入面勁多薏米加埋檸檬香,飲完即時爽哂。最後仲有甜

食完就飲番杯《好大杯檸檬薏米水》($28),入面勁多薏米加埋檸檬香,飲完即時爽哂。最後仲有甜品送,入面有啲碌柚同花香幾清新。

店名:豐生水起
地址:大埔翠和里5號麗和閣地下F號舖

餐牌:

2018-08-18
  • 豐生水起鍋黃湯鴛鴦花膠雞鍋
今晚食什麼好?小菜或火鍋?三人中,二人選後者,就這樣決定吧。聽聞附近有間「豐生水起」,就去它試試看。豐味原湯鍋中,清清地,要了「莞茜皮蛋鍋」;而食料的種類很多,樣樣叫些。生猛海鮮,首選「龍躉片」,魚身色澤鮮活,雪白飽滿;放入口裡,脆嫩香甜。肉類則叫了「霜降手切肉眼肥牛」,牛肉油潤流光,厚切成片的肥牛瘦處鮮紅,肥處晶瑩通透,嚼在嘴裏鮮美豐盛。有自家製餃子,選了「鳳城水餃」,外層皮薄,蝦肉爽口彈牙。至於炸物及豆品內,「自制炸响鈴」外脆而暖,不會過油膩,一灼即起,入口鬆化;「冰豆腐」結實而不過硬,清淡素雅,吸收了鮮甜的湯底後更美味呀!又怎少得野菌蔬菜呢?「炸芋頭」看來並不是炸物,口感煙韌黏軟;「唐生菜」鮮甜清潤,能中和其他食料的濃味,是火鍋不可缺少的配搭。「豐生水起」位於大埔翠和里的一個地舖,離開太和車站不遠,食物水準甚高,定能吸引區內和外來食客,非常值得光顧呢!

聽聞附近有間「豐生水起」,就去它試試看。

有自家製餃子,選了「鳳城水餃」,外層皮薄,蝦肉爽口彈牙。

大埔舊墟中比較新的一間火鍋店,就在暑假跟親戚朋友去試一試.星期一大約7點去,不用等位,也沒有限時.雖然主打湯底是--黃湯鴛鴦花膠雞鍋,但我們都只是點了精湯,沙嗲兩款(夠原味嘛)雖說是清湯,但其實都有滿滿的菇類,菜,比一般的更為清甜.沙嗲湯底沒特別,但驚喜的是加湯時會加沙嗲,保持鍋內的濃香.店內提供普遍的火鍋醬料,如麻醬,指天椒,蔥,芫茜...但注目的是以一罐罐的小罐頭提供,是比較創新的做法,又可以保持衛生食材的選擇很多,更可以提前預定海鮮,如章紅魚剌生,龍蝦,象拔蚌(相信下一次會試一試)肉類方面主攻牛肉,有一個牛拼盤,各種牛肉都香味濃郁,特別是牛肉粒丸類會推薦蒙古羊肉肉丸,比較少見,但味道不錯.吸意我注意的有小籠包,好煙韌,味道普通極力推薦的兩款食材都不是肉類,第一款是黑腐竹,是黑色的鮮腐竹,真心第一次見,是由黑豆製成的,豆的味道更為濃郁,配合清湯就更為適合.第 二款同樣是豆類製品,是廚房師傅親自炸的響鈴,好重豆味,好脆卻又好壯實,不會輕易散掉.雖然這間餐廳的核心--火鍋真的做得很好,但飲品卻是一個美中不足之處.這間餐廳還沒有申請酒牌,而旁邊有便利店,所以大家可以自帶酒水,而且餐廳也會
大埔舊墟中比較新的一間火鍋店,就在暑假跟親戚朋友去試一試.
星期一大約7點去,不用等位,也沒有限時.

雖說是清湯,但其實都有滿滿的菇類,菜,比一般的更為清甜.
沙嗲湯底沒特別,但驚喜的是加湯時會加沙嗲,保持鍋內的濃香.

店內提供普遍的火鍋醬料,如麻醬,指天椒,蔥,芫茜...

丸類會推薦蒙古羊肉肉丸,比較少見,但味道不錯.
吸意我注意的有小籠包,好煙韌,味道普通

極力推薦的兩款食材都不是肉類,
第一款是黑腐竹,是黑色的鮮腐竹,
真心第一次見,
是由黑豆製成的,
豆的味道更為濃郁,
配合清湯就更為適合.

第 二款同樣是豆類製品,
是廚房師傅親自炸的響鈴,
好重豆味,好脆卻又好壯實,不會輕易散掉.

雖然這間餐廳的核心--火鍋真的做得很好,
但飲品卻是一個美中不足之處.
而且餐廳也會提供冰桶.
餐廳有枝裝汽水和自家製的飲品.
當天我們點了薏米檸檬水,
好淡好淡的味道,而且不凍不熱的,
不太吸引,又不敢再試其他,
唯有去便利店買.

餐後有甜品附送,聽說每天的都不一樣,
而當天的是----青檸桂花糕...
沒錯,一種酸的,一種清甜的,
結果就感覺是青檸啫喱,完全沒嘗到桂花的味道,
而份量也是相當的細小.

當天8個人食,人均消費200+,
感覺能接受,因為有不少驚喜.
以後會再來嘗試這間餐廳的其他,
而且會預定各類海鮮......
但同時都會自己準備好飲品.
2018-07-30
  • 炸響鈴
  • 黑腐竹
  • 牛肉粒
📍大埔📍足料海鮮拼盤🦐用法國名鍋打邊爐😍最鐘意打邊爐💕💕呢間海鮮拼盤真係夠哂足料😍又有蟹、海蝦、鮑魚、大蜆、扇貝😽尤其啲蜆又大隻😆湯底就叫咗沙嗲同清湯😉店內都好落本💰💰用法國Staub嘅鍋🍲出名保溫好,好快涮兩下就食得😍手切牛拼盤都夠哂多😏每個部位嘅牛都有得食,又重牛味🐮個沙嗲湯底食到最後可以加多個烏冬,索哂之前嘅海鮮味同沙嗲,超級惹味🤤係大埔打邊爐又多個選擇😽
📍大埔📍足料海鮮拼盤🦐用法國名鍋打邊爐😍
手切牛拼盤都夠哂多😏每個部位嘅牛都有得食,又重牛味🐮
位於大埔的「豐生水起」,是本地名廚陳國強先生開的店,開業半年,主打「黃湯鴛鴦花膠雞鍋」,真材實料,味道鮮香濃郁,吃了一次立即上癮,雖然店子很遠,但已決定了下次還是要再來! 我們周五晚上來到,正下著滂沱大雨,不過卻是愈坐愈多人,到八時多已座無虛設。 食物選擇頗多,但無論怎樣再多,都一定要點招牌的「黃湯鴛鴦花膠雞鍋」。 火鍋醬油 ($15/位) 開始之前,先有兩個值得一讚位。首先湯鍋都是用鐵鑄鍋上桌,非常保溫和存氣,可見製作一絲不苟;另外是火鍋醬油都使用了獨立拉罐 (餐廳自設機器製作),每次用完即棄,感覺衞生多了。麻醬是餐廳自家製的,香氣濃郁,一定要試。 前菜:麻醬冰菜 (免費) 有趣的是,這裡的前菜都比較西式,今晚是麻醬冰菜,爽脆多汁,平時還有巴馬火腿等。 好大杯竹蔗茅根水 ($28)、豐盛水果茶 ($38)、好大杯鴛鴦鹹檸七 ($28) 吃火鍋,一定要點幾杯冰涼飲品吧,這裡也毫不吝嗇,全部都好大杯,我點的是竹蔗茅根水,味道清甜又可降火。 加拿大象拔蚌 ($1,680) 人多,要了一碟象拔蚌刺身,不是我杯茶,朋友卻都大讚爽口清甜;象拔蚌的肝臟不小,可以用來椒鹽,漿

火鍋醬油 ($15/位)

前菜:麻醬冰菜 (免費)

加拿大象拔蚌 ($1,680)

人多,要了一碟象拔蚌刺身,不是我杯茶,朋友卻都大讚爽口清甜;象拔蚌的肝臟不小,可以用來椒鹽,漿粉薄身不油膩,蚌肝吃起來竟有點像炸蠔,鮮香味美。

黃湯鴛鴦花膠雞鍋 (大,$368)

這個火鍋叫「黃湯」真的沒有誇張,湯底用三黃雞、老雞、赤肉、金華火腿等熬足十多個小時,一個煲內,半煲是材料,熬完只剩四分一,雞湯出來顏色金黃,味道濃郁香甜,呷一口,嘴巴都被黏住了。

我們這晚叫了一煲大的,將雞件放進湯裡,待五分鐘就可以吃了。

所謂「鴛鴦花膠」,其實即是花膠和魚肚。這鍋湯足有一隻雞、十塊花膠和多塊魚肚。先吃雞和花膠,雞皮爽脆,雞肉味濃,花膠軟綿又滋陰; 魚肚則要慢慢再煲,等待入味才吃。

喝完湯,吃完湯料,可以加雞湯打邊爐了。這裡的加湯都是用雞熬出來的清湯,所以繼續再吃火鍋,雞湯味道還是那麼濃郁,尤其是烚菜,蔬菜全吸收了雞湯的精華,特別美味!

豐生牛肉盛 ($388)

打邊爐必點的是「豐生牛肉盛」,一碟裡有齊本地手切牛肉、美國頂級安格斯和牛柳粒,前者油脂分布平均,質感軟腍,後者肉味濃郁,很久沒吃過這麼高質的牛肉啦!

極品海鮮盛 (四人份,$708)

海鮮盛也是非常豐富,鮑魚爽口彈牙,鮮蝦非常鮮甜,都是我的最愛,其他還有扇貝、蚌和鱔片等,材料都好新鮮。

北京餃子 ($68)

八喜臨門鮮打丸盛 ($88)

飽肚之選有餃子和丸子,餃子裡面有椰菜和豬肉,增添了口感;丸子都是鮮打,共有八大粒不同口味:鮮蝦丸、墨魚丸、鮮牛丸、豚肉丸、鮮雞丸、羊肉丸、潮州魚丸、鯪魚丸,各有特色!
2018-08-06
2018-07-19 1546 瀏覽
日常家庭茶聚火鍋勇闖新店!果然係火鍋店,沒什麼點心及炒粉麵飯供應,而且無任何燒味,唔怪得只有小貓三四隻。睇落以客串形式做埋午市埋點心啫,明白的。大把檯隨便坐,最衰梳化位已滿,求其坐圓檯啦。雖則上水粉嶺大埔舖位都被州民水客自由痕炒到黐孖筋的貴,望望個 menu 發現個價位真係有點偏高喎。埋單每人四舊水,千六蚊有找食飽飽,色香味較滿意好味道的只有黃油雞、活蝦、本地牛、手打雜丸,其他都不過不失合格過關,唔抵食唔抵食。琴晚係九龍城燚火鍋飲埋啤酒仲嘆原條活水刺生、原條象拔蚌刺生、靚本地牛、靚手打丸、花膠雞湯、麻辣湯、等等等等!同樣每人四舊水,但待遇天淵之別,同一收費有更多享受!食材新鮮度、味道、質素都蠻滿意的,最討厭係坐得超超超級非常好很唔舒服,搞到我十分狂燥,好鬼忟憎呀!張檯太細頂手頂腳,放唔得多野,好鬼迫夾!比埋茶机幫助不大。每位有骨碟、調味碟、筷子架、湯羮、網篩、茶杯各一,再加兩對筷子、兩隻飯碗。還有公家骨碟、湯殼、豉油、茶壼。如果食刺生,每人再多碟 wasabi 豉油!到底有否考慮過、有否計過數呢?空間太細,理應減省一下或用細呎碼的餐具!食到上火,全程黑面。等足足十分鐘先埋好張單,得幾檯

等足足十分鐘先埋好張單,得幾檯食客又唔係忙,個 cashier 阿嬸係咪應該搞掂張單先做其他野呀?按個電腦制張單就會出黎,對吧?行來行去、出菜、落單、搞冷氣,要我地全家白白呆等,有無搞錯!

侍應們都算十分落力招呼食客,有禮算周到,不過經常聽唔到食客召喚,而且慣性地飄來飄去,完全無細心留意每檯情況,雙眼擔天望地魂不附體。辣椒油,得色水不香不辣,味啖而油膩味重,唔辣枉為辣椒油啦,質素低於水平。

鮑汁鳯爪,滾到鳳爪甩腳皮爛容容有損外觀喎!狠狠一啜骨肉分離,微黏帶滑膠膠。淡淡的稀水鮑汁,浸得鳳爪入味,無過咸反偏甜,不過不失。過過口癮作前菜,損損腳指送下茶消磨時間也不錯。

鮮蝦炸春卷,無咸水角就是但轉春卷啦。竟然用上芫茜蔥做餡,絕無僅有第一次遇到。大大啖咬脆到索索聲,碎非爆開四散,剛炸起勁熱呀!大量豬油塞得滿滿,味道強烈霸道。蝦蓉極少,食不到蝦味,基本上食唔蝦粒或蝦肉。

就算即叫即炸夠晒熱脆卜卜,再滾埋喼汁開胃酸咪咪,質素始終差幾皮。就算演繹獨特,用上鳥籠般的碟盛載上檯,有點浮誇又無功能,仲阻住我地夾黎食,要左轉右轉隻碟搵返個窿伸筷子入去夾出黎,非常唔方便!有一刻我想直接用手費事煩。

水晶鮮蝦餃,大大粒剛剛好塞到我的嘴仔脹卜卜,餃皮通透嚥韌,蒸得完整靚仔,無濕淋淋無爆無裂。蝦仁鮮爽帶甜,意料之外的好評。

蟹子燒賣皇,熱到出煙照樣直接原粒啪入口,越熱越好味道啦!燙燙的咬,爆開肉汁輕流,豬肉鬆散不結實,味淡偏油,香甜不足,麻麻地。

蠔皇鮮竹卷,罕有能夠做到腐皮那麼乾爽、香口、嚥韌、清爽!不像一般的索晒汁且濕淋淋黏黏的感覺,師傅廚藝內功不錯。蠔汁半透味鮮而不濁不過咸,配埋香甜肉碎味菜可口健康。

潮州蒸粉果,餐牌張相明明係蒸餃,那裡似潮州粉果呢?根本就係有蔥的菜肉餃,連味道都一模一樣。厚厚黏黏的餃皮,包著甜美肉球菜粒,竟然幾好食噃。蒸餃、煎餃梗係要配辣味豆瓣醬啦,無提供?

巧製叉燒包,包皮不夠軟塾,不夠彈性,包味不夠芳香。有點鞋,有點硬,淡淡的。淺橙色的叉燒餡,偏乾不夠汁,淡淡的味道撈埋包皮就更淡。我要好多好多好多叉燒醬架,要爆汁滾熱辣,要包皮鬆軟,要麵粉香甜囉!

鳳爪排骨飯,好大碗飯喎,飯真係真係非常多,要食幾啖飯送一粒排骨。濃味蠔醬鳳爪皮爽爽,排骨肉質鬆化,充滿豆豉香味,普通平凡無期待,完全無好想食既衝動。濕濕的飯粒,愛軟飯的食家十分適合。微弱的飯香,略咸的豉油,食兩啖夠晒。

特別的醬料給特別的您,咖哩、沙茶、麻辣、沙嗲。我打邊爐從來未用過,雷式混醬只需要指天椒、生蒜、炸蒜、青蔥,撈埋豉油搞掂。

胡麻醬冰菜沙律,見 menu 寫住冰雪菜,菜表面黏著的是鹽結晶體,所以食落有點點咸香,質地索索聲的,撈上胡麻醬同吃,清爽健康的沙律。冰菜一向人氣旺盛,可能因為其外觀獨特,但我個人覺得食味一般。

黃湯鴛鴦花膠雞鍋細,侍應帶著沙漏、雞件及湯鍋前來,將所有雞跣落鍋中,開爐用沙漏計時,叮囑夠鐘就可以熄火享用喇。夠鐘起動!

淨黃色的湯汁,鮮豔奪目,大量鳳脂香氣撲鼻。分好湯有雞有花膠有魚肚,急急搶碗先飲為快。湯汁特濃厚厚黏黏,微膠的質感,雞味濃到有點咸,做湯飯、湯河必定非常出色。

鮮雞甜味突出舔舔嘴,雞肉肥美滑嘟嘟啖啖肉,沾上指天椒豉油無得頂!綣綣的花膠片咬落似鵝腸,份子料理?其形不是其味?有趣得意。魚肚質素更高,索湯爽彈,精華四射好好味!

本地鮮雞子,何解腍劈劈既?應該飽滿彈彈架喎,有半都洗爛左呢,烚到肉汁蛋白質都流失咯。幸好蛋味仍然濃厚,脆皮爆開多汁甜甜的,無可抗拒的味道!成碗雞子都係我,全部都係我架,唔好同我掙,滿足滿足!烚得完整,所有精華保存,啪幾粒入口,連環口中爆開,放炮仗一樣,感覺興奮莫明!

本地手切牛頸脊,嫩紅色夠吸引,牛脂分佈平均又不會太肥,比一般的切得厚,就係依個厚度喇,我至愛!拖兩拖粉紅色滾上指天椒豉油整塊啪入口,色澤漂亮,肉汁四溢閃令令,濃厚牛肉味牛脂香佔據所有味蕾。充滿彈性有嚼勁,牛肉汁飛射,脂肪甘香無比,牛甜味環繞齒舌之間,沒有挑剔的理由,我比您滿分 ﹗

鴨紅,見到 menu 上寫住即時雙眼發光,梗係要啦﹗但我想得太理想喇,近來食左多次台式火鍋,嫩滑多汁勁彈的鴨紅不在這裡!硬實的質地,內外皆鞋,好采不羶不腥,平平凡凡,似豬紅多過鴨紅。

海中蝦,生猛游水腳印印,萬馬奔騰十分跳脫,齊齊 8 隻一鑊熟省時省能源,合乎經濟效益。雙眼望實唔好烚過熟,大滾 1 分鐘就剛剛好。翠紅色狀甚誘惑,鮮甜彈滑蝦汁澎湃,蝦膏甘香出眾,全晚最好食除左牛就是您﹗

美國桶蠔,我每次都擔心會太大隻,大隻未必一定好,越大就越無鮮蠔味道,有渣又有沙。只能沾上指天椒豉油吃掉淡味肥美蠔肚,起渣裙邊及帶子位都要吐掉,無辦法。呎碼都大左少少,裙邊及帶子都起晒渣,再見吧!蠔肚脹卜卜肥美結實彈滑,整個咬掉,入口爆破!兇湧蠔汁在嘴內打滾,淡淡鮮蠔味樸素動人。如果大桶有 6 隻,依個 size 最甜美嫩滑,試過大桶得 4 隻,巨型到嚇呆,質素插水低檔。

脆鯇骨腩,師傅邊處鄉下呢?我打左幾十年邊爐都未見過厚切脆腩喎!留意不要烚太耐,縮起即食,掉到雷式混醬游游水再嘆,魚脂豐富甘甜非凡,魚皮魚肉爽脆,食得開心過足癮。非常鮮甜,非常爽脆,但多骨到死呢,要續條續條細骨挑走啊!腩位不是一條大骨的嗎?明顯全部係背脊,何來魚腩 ﹗師傅知唔知肚腩係邊呀?

白鱔片,刀功了得,非常利害,每片厚薄及大細都非常平均起雙飛,排列整齊有序,靚靚仔仔出埋。新鮮到又爽又彈,甜而不腥高質演繹,沒有青味沒有泥味,肥美可口鱔脂清香,唔連食幾片都唔得!

八寶臨門鮮手打丸,鮮蝦丸、鮮雞丸、墨魚丸、豬肉丸、羊肉丸、鯪魚丸、潮州魚蛋,鮮牛丸濃濃陳皮味好有趣喎。款款頂級可口彈滑多汁,足料無搵笨無得輸,係鯪魚球有點偏腍偏水,誠意推薦必食之選。

手打內蒙古羊肉丸,我細細個已經非常期待有羊肉丸食架喇,早前直頭想自己親手買新鮮羊肉返屋企做。緣份到,自然有得食,太好啊,真係可喜可賀!完全意料之外,令我對羊肉徹底改觀,羊肉原來可以如此彈滑鮮嫩,如此甜美多肉汁,我真係孤陋寡聞啊!

驚喜的味道,聞落散發少少羶味,食落只甜不羶喎。肉丸富有超強的彈力,肉汁不停滲出來,還混有脆卜卜軟骨。夾雜孜然的味道,超級十分好很好味。如果配上麻辣湯堅係不得了呀,要食返兩打先夠喉!

北京餃子,橙撞綠非常鮮豔開胃的顏色,最敞食味平凡一般。因為顏色鮮艷好鬼靚,所以叫黎試試。何解 menu 沒有寫上用什麼餡料?無所謂,估計都係菜肉餃啫。果然係菜加肉的餃,細妹話菜有苦澀味好難食。我就唔覺有,只食到菜絲脆卜卜,有點咸似椰菜。爸媽覺得似菜甫,餃子餡用菜甫?醃蘿蔔應該唔會掛。餃皮滑潺潺,菜多肉少,我這個食肉獸當然不喜歡。

豆品組合盛,鮮腐竹滑滑的,豆香突出清甜。響鈴拖一拖湯,半濕半脆可口致極。豆腐卜山根,外皮嚥韌香口,吸盡特濃花膠雞湯精華,無得頂!蜂巢糕,輕煙飄飄熱辣辣上檯,不吃甜的我都好奇試啖。清淡甜味不濃不嗆,似黏黏的黑糖馬拉糕。
辣椒油
白鱔片
八寶臨門鮮手打丸
手打內蒙古羊肉丸
2018-07-07 460 瀏覽
第一次黎,點心都係即叫即蒸,要等一陣,但好值得等。環境唔錯,不過收銀處後面果幾張枱對住門口,會有熱風吹入黎,坐其他位好d。2個人食左5款點心,130蚊左右,好有質素,物有所值。
第一次黎,點心都係即叫即蒸,要等一陣,但好值得等。

2個人食左5款點心,130蚊左右,好有質素,物有所值。
2018-07-01
2018-07-04 329 瀏覽
今天一行三人去食晚飯,首先叫咗個海鮮蟹粥作打邊爐,老闆娘先叫我哋食咗粥先,然後再加粥俾我哋打邊爐!粥底很鮮甜👍🏼海鮮固然很美味,但店內出名的手工肉丸,很意外地八款也很好味😋最後老闆娘仲送咗碗飯俾我哋,加落個粥底度,超好味呢🤩這間鋪頭不但材料新鮮,而且招呼服務也很好,尤其老板娘無論介紹食物、方法招呼也一流,很滿意😜
粥底很鮮甜👍🏼
最後老闆娘仲送咗碗飯俾我哋,加落個粥底度,超好味呢🤩
2018-05-08 1036 瀏覽
嘩!大埔真係越黎越多好野食!呢間邊爐係新開的(好似係)經朋友熱烈推薦試一試佢試左推介既花膠雞湯係好濃既雞湯味但唔係熬出來既,似係用左史雲x不過片花膠都ok 加埋半隻雞落去煲5分鐘(佢真係有個漏斗幫你計時⌛️5分鐘)侍應姐姐仲幫我地分埋一人一碗湯味道一般,但服務唔錯👍🏻👍🏻每人都分到2-3片花膠👌👌醬料pack 到好似罐頭咁前菜係海浙青瓜但好似擺得太耐腍bat bat 唔好食墨魚丸超大粒,最好分一半先落 如果唔係會外面太熟 中間唔夠熟係好味爽口新鮮既👍🏻羊肉丸都有試埋,一樣咁大粒(唔記得影)好重香料味,無雪味仍有羊羶味都係一樣 最好切一半先落會易熟啲素菜餃,無咩特別牛里脊肉好新鮮,一啲都唔韌呢個一定要食!好大隻既筒蠔成隻手掌咁大又新鮮正😍😍😍鬼馬油炸鬼! 係油炸鬼上釀左墨魚滑再炸左所以本身係熟既但佢太大舊 中間係凍的 又硬硬地所以唔可以好似響鈴咁一拖就食得佢做唔到外脆內暖既狀態響鈴都好好味唔係出面賣盒裝果啲我平時唔食響鈴今次都食左2舊👍🏻佢無果陣油味同埋唔會食到成口油真係食到炸腐皮味😋😋😋仲有叫左紫准山,黃帝菜,鵝腸等⋯全部所食材都係好新鮮既!不過個湯底就可以再好啲
嘩!大埔真係越黎越多好野食!
呢間邊爐係新開的(好似係)
經朋友熱烈推薦試一試佢

花膠雞湯底

試左推介既花膠雞湯
係好濃既雞湯味
但唔係熬出來既,似係用左史雲x
侍應姐姐仲幫我地分埋一人一碗湯
味道一般,但服務唔錯👍🏻👍🏻

花膠湯

但好似擺得太耐
腍bat bat 唔好食

手打墨魚丸

墨魚丸
超大粒,最好分一半先落
如果唔係會外面太熟 中間唔夠熟
係好味爽口新鮮既👍🏻

羊肉丸都有試埋,一樣咁大粒(唔記得影)
好重香料味,無雪味

我平時唔食響鈴
今次都食左2舊👍🏻
佢無果陣油味同埋唔會食到成口油
真係食到炸腐皮味😋😋😋

仲有叫左紫准山,黃帝菜,鵝腸等⋯
全部所食材都係好新鮮既!
不過個湯底就可以再好啲
手打墨魚丸