2021-08-06 133 瀏覽
今晚同爸爸撐台腳爸爸對打邊爐好有要求,「豐生水起」係其中一間有讚👍🏻,而且常掛在嘴邊的,說是食材非常新鮮,有質素!🎉芫茜皮蛋鍋濃濃的雞湯底,鬆花皮蛋,芫茜爽脆新鮮🧡豐生豚肉盛日本鹿兒島豬腩肉片,西班牙黑毛豬海頭肉片,西班牙黑毛豬肋條,🐷🐷🐷組合好豐富✨豆品組合盛有豆卜,麵筋,仲有自家炸的響玲,好大件💚極上手切雪花肥牛睇相就知高質素😋油脂分布平均,入口即溶💙招牌元寶鮮蝦雲吞鮮味十足,大大粒🤎好大杯青檸梳打🍋真係好大杯喎😁❤️‍🔥驚喜推介,星期一至四,四位以上食滿$800即送完條象拔蚌刺身👍🏻👍🏻👍🏻
今晚同爸爸撐台腳
🎉芫茜皮蛋鍋
濃濃的雞湯底,鬆花皮蛋,芫茜爽脆新鮮
🧡豐生豚肉盛
✨豆品組合盛
有豆卜,麵筋,仲有自家炸的響玲,好大件
💚極上手切雪花肥牛
睇相就知高質素😋油脂分布平均,入口即溶
💙招牌元寶鮮蝦雲吞
鮮味十足,大大粒
🤎好大杯青檸梳打🍋
真係好大杯喎😁
2021-08-05 334 瀏覽
疫情嚴重個陣成日叫呢到外賣, 小菜都幾好食。今日就帶屋企人黎打下邊爐, 鋪頭好乾淨整齊, 唔會焗到一大陣味, 地下又污污糟糟咁, 人多都一樣坐得好舒服!未點菜, 先上涼菜同埋調味料, 連D醬都放得好整齊㗎, 包羅萬有~涼菜係木耳, 都幾大碟, 最後唔記得睇單, 記得茶, 醬, 同埋涼菜都係收錢既鍋底有好多款, 想食雞煲又得, 海鮮鍋又有。 因為屋企人唔食雞, 所以我地淨係叫左普通雙拼, 麻辣加芫茜皮蛋麻辣都幾香, 唔算太辣, 少少麻皮蛋湯直情飲埋都得, 好多薑片, 煮菜好好食!😍😍8喜臨門鮮打丸盤 ($98)❤️❤️❤️❤️8丸分別係鮮蝦, 墨魚, 鮮牛, 豚肉, 鮮雞, 羊肉, 潮州魚丸同埋鯪魚。因為我地放晒落麻辣湯, 太濃味, 所以味道唔算分得好清, 不過因為係手打丸, 食得出好彈牙, 唔同材料口感都有D唔同頂級手切飛雪牛 (半份 $218)❤️❤️❤️❤️❤️半份個量都好夠3人食, 唔會好肥又好香牛肉味, 厚度剛好~白膳片  (半份 $58)❤️❤️❤️雖然得4片, 不過好大片, 唔會食到骨, 岩晒似我既懶人鵝腸 ($88)❤️❤️❤️❤️❤️必點推介, 超肥, 記得唔會煮太耐呀, 我自己係數住30-40秒就食,
疫情嚴重個陣成日叫呢到外賣, 小菜都幾好食。

麻辣都幾香, 唔算太辣, 少少麻
皮蛋湯直情飲埋都得, 好多薑片, 煮菜好好食!😍😍

8喜臨門鮮打丸盤 ($98)❤️❤️❤️❤️

頂級手切飛雪牛 (半份 $218)❤️❤️❤️❤️❤️
半份個量都好夠3人食, 唔會好肥又好香牛肉味, 厚度剛好~

白膳片  (半份 $58)❤️❤️❤️
雖然得4片, 不過好大片, 唔會食到骨, 岩晒似我既懶人

鵝腸 ($88)❤️❤️❤️❤️❤️
必點推介, 超肥, 記得唔會煮太耐呀, 我自己係數住30-40秒就食, 太熟D肥就縮晒啦~~

自家炸響鈴 ($48)❤️❤️❤️
都幾大份, 食得出唔係現成買個種, 不過未係即炸, 落檯個陣仲好脆, 放左一陣會淋左D, 所以叫左要快D食啦~~

炸鮮奶 ($48)❤️❤️❤️❤️
本來已經好飽, 見到又忍唔住叫埋, 望落炸粉比較多, 不過其實好好食, 甜度對我黎講岩岩好XD

臨走老細仲同我地講可以食雪條, 老細話夏天係雪條, 冬天會轉糕點, 下次記得留肚!!🤰🏿🤰🏿
2021-08-03
2021-08-03 87 瀏覽
今日咁啱去太和探朋友,朋友話佢樓下有間唔錯嘅火鍋店,所以就去試吓,佢門口有勁大張poster係陳國強師傅介紹養生鍋,於是我地就試吓佢嘅黃湯鴛鴦花膠雞煲,個湯同d雞係分開上,一見到個金黃色鍋底已經好吸引,落埋雞落去滾5分鐘就食得,d雞肉食落好嫩滑,個湯入面仲有勁厚嘅魚肚同大量花膠,個湯飲落好濃郁,飲完個口仲有黏黏地嘅感覺,可以知道係好足料。飲完湯食完雞就開始打邊爐,佢地有半份嘅火鍋配料叫,所以可以叫多幾款試吓。日本廣島蠔,d蠔都好大隻肉厚,熟咗都冇乜縮水,蠔肉好鮮甜。白鱔片,係厚切,d鱔好爽口,完成冇泥味。手打鮮蝦丸,粒粒都爽口彈牙。自選雙拼餃京蔥牛肉餃,d牛肉充滿晒成粒餃,咬開時好多湯汁招牌元寶鮮蝦雲吞,一粒雲吞入面有2隻大蝦,果然係招牌餃。自家制黃金魚皮,普通嘅魚皮食得多,即整咸蛋黃魚皮真係少有,上枱果時熱辣辣,d咸蛋黃醬包住晒成塊魚皮,咸咸香香好好食。鴛鴦咸檸7,有咸金桔同青檸加埋7起,好絕配,酸酸甜甜,令人開胃,7起又可以解渴。佢地而家有優惠(一至四) 一日前訂座,4位或以上並惠顧火鍋滿HK$800即送原條 < 象拔蚌刺身 >,下次約多幾個朋友再去試吓

日本廣島蠔,d蠔都好大隻肉厚,熟咗都冇乜縮水,蠔肉好鮮甜。

白鱔片,係厚切,d鱔好爽口,完成冇泥味。

手打鮮蝦丸,粒粒都爽口彈牙。

自選雙拼餃
京蔥牛肉餃,d牛肉充滿晒成粒餃,咬開時好多湯汁
招牌元寶鮮蝦雲吞,一粒雲吞入面有2隻大蝦,果然係招牌餃。

即送原條 < 象拔蚌刺身 >,下次約多幾個朋友再去試吓
2021-08-02 67 瀏覽
打邊爐點少得醬料。九款醬料任你點😎。黃湯鴛鴦花膠雞窩~鴛鴦係乜東東?原來係花膠X魚肚😍。幾特別喎。🐔另外上。滾五分鐘食得😍。好窩心有個timer計時間。唔怕嫩🐔變老🐔🤣。湯底好足料。滋補養顏🥰。啖啖黏口滿滿骨膠原。女仕們記得飲多兩碗🥣丫❤️。鮮腐竹~索曬d湯好滋味🤤。食飽飽記得食埋雪條先好走丫🤪。4位或以上並惠顧火鍋滿HK$800即送原條 < 象拔蚌刺身 >😍下次可以約埋三五知己試試🤩。
打邊爐點少得醬料。九款醬料任你點😎。
黃湯鴛鴦花膠雞窩~
鴛鴦係乜東東?原來係花膠X魚肚😍。幾特別喎。
🐔另外上。滾五分鐘食得😍。
好窩心有個timer計時間。唔怕嫩🐔變老🐔🤣。
鮮腐竹~
索曬d湯好滋味🤤。
食飽飽記得食埋雪條先好走丫🤪。
4位或以上並惠顧火鍋滿HK$800
即送原條 < 象拔蚌刺身 >😍下次可以約埋三五知己試試🤩。
2021-07-21 131 瀏覽
大埔有一間火鍋店非常之出名,佢出名再有好多特色湯底,湯底非常之出色,好足料,亦都好好味,火鍋最緊要個湯底,如果個湯底出色,已經贏在起跑線。而家仲做緊優惠,逢一至四,一日前訂座,4位或以上並惠顧火鍋滿HK$800,即送原條象拔蚌刺身,係幾吸引。夏日冬瓜盅湯底用完個冬瓜盅上,好足料,仲即場係你面前切開個冬瓜,非常之足料有蝦、燒鴨、豬肉、湯底又清甜又香甜,非常之好食新鮮鮑魚/蟶子 鮑魚同蘇格蘭聖子都非常之新鮮,加上冬瓜湯嘅湯底,海鮮嘅鮮味非常突出,而且新鮮鮑魚聖子都非常之彈牙,正特上手切肥牛牛味非常之濃,牛肉嘅脂肪好均勻,入口好香滑,係高質嘅牛肉好大杯凍檸樂帶帶支凍檸樂,嘩,火鍋陪凍檸樂非常之啱,一入口好清涼,又帶點酸酸地,配火鍋,一流今日係平日嘅夜晚,但係都座無虛席,有好多熟客仔,因為食材新鮮,湯底有非常之好味,難怪會有咁多人幫襯

夏日冬瓜盅湯底

新鮮鮑魚/蟶子

特上手切肥牛
牛味非常之濃,牛肉嘅脂肪好均勻,入口好香滑,係高質嘅牛肉

好大杯凍檸樂
好朋友聚餐的好地方, ㄧ早已book定位去豐山水起打邊爐。 食過几次, 食完翻尋味。 今日遇着3號風球, 但也擋不住我地對美食的吸引。 果然好味到冇朋友。 驚喜❤4人同行消費滿$800即送新鮮象拔蚌刺身, ㄧ落完單, 好快ˊ就送到, 非常有誠意 , 好感動呀! 杏汁豬肺湯的杏仁味香濃, 湯料十足 。 牛肉新鮮肉味香濃, 西班牙黑毛豬豬肋條。新鮮手打丸丸彈牙, 點左墨丸, 陳皮牛丸,豬肉丸 。喜歡食菜的人ㄧ定開心, 蔬菜盛的蔬菜新鮮高檔菜, 懷山新鮮健康。 超正! 值得一試再試。.
好朋友聚餐的好地方
, ㄧ早已book定位去豐山水起打邊爐
。 食過几次, 食完翻尋味
。 今日遇着3號風球, 但也擋不住我地對美食的吸引
。 果然好味到冇朋友。
驚喜❤4人同行消費滿$800即送新鮮象拔蚌刺身
, ㄧ落完單, 好快ˊ就送到, 非常有誠意
, 好感動呀!
杏汁豬肺湯的杏仁味香濃, 湯料十足
。 牛肉新鮮肉味香濃, 西班牙黑毛豬豬肋條
。新鮮手打丸丸彈牙, 點左墨丸, 陳皮牛丸,豬肉丸
象拔蚌刺身
2021-07-19
象拔蚌刺身
  • 各類手打丸
  • 杏汁豬肺湯底
  • 牛肉
2021-07-12 139 瀏覽
-同老公去咗一直都好想試屋企近嘅豐生水起叫咗個細嘅招牌黃湯鴛鴦花膠雞窩 ($288)做湯底除咗花膠同雞之外仲有魚肚啲魚肚同花膠好大塊宜家個湯勁正🤤好濃郁,但飲完唔口渴牛肉方面叫左二款頂級手切雪牛 (半份)$218霜降設肉眼肥牛 (半份)$118佢哋啲牛肉都好新鮮半份都已經好大份我個人覺得頂級手切雪牛正dD 脂肪同肉分佈比較平均d口感好d極品海鮮盛 (2人份) $308有🦐海蝦,鮑魚、扇貝,帶子、🐠龍躉都好新鮮八喜臨門鮮打丸盛 $98有八款唔同嘅肉丸,連羊肉丸都有入面🐮陳皮牛肉丸我最鍾意因為啲陳皮好香同牛肉好夾😍
同老公去咗一直都好想試屋企近嘅豐生水起
叫咗個細嘅招牌黃湯鴛鴦花膠雞窩 ($288)做湯底
除咗花膠同雞之外仲有魚肚
啲魚肚同花膠好大塊
宜家個湯勁正🤤
好濃郁,但飲完唔口渴
牛肉方面叫左二款
我個人覺得頂級手切雪牛正d
D 脂肪同肉分佈比較平均d
口感好d
極品海鮮盛 (2人份) $308
有🦐海蝦,鮑魚、扇貝,帶子、🐠龍躉都好新鮮
八喜臨門鮮打丸盛 $98
有八款唔同嘅肉丸,連羊肉丸都有
入面🐮陳皮牛肉丸我最鍾意
因為啲陳皮好香同牛肉好夾😍
2021-06-28 236 瀏覽
香港人真係好鍾意「打邊爐」,無論天氣去到30幾度都好,最多開「行」冷氣機,照樣淥一餐!就算閣下幾鍾意打邊爐都好,都希望食物種類多、質數好、湯底正,如果加埋環境佳、服務貼心就更加無得輸啦!大埔雖然係舊舖,但食店新舊林立,有不少仲係卧虎藏龍之輩,而今次就介紹一間湯底超正既火鍋店「豐生水起」。其實食材好,都要處理得宜先有用,而「豐生水起」的主理人,正是曾獲米芝蓮一星榮譽的陳國強師傅。雖然餐廳位於大埔,其實係太和火車站行過去都不過是十分鐘左右腳程,若果是有車人士仲方便,因為門前是露天咪錶位,非常方便。餐前先調教自己專屬醬油,很欣賞店方為了確保衛生,以自家機器作獨立包裝,又真係好少見。既然目標是火鍋,當然要先點湯底吧!經朋友大力推薦,先來黃湯鴛鴦花膠雞鍋($268/小,$398/大),內裡放滿了花膠及魚肚,加上三黃雞、老雞、上肉及金華火腿熬足十多個小時,根本就是煲翅的方法,呷一口, 嘴唇竟然有黏口的感覺,骨膠原都跑到湯裡去,鮮甜到一個點, 花膠及魚肚滋補養顏,對女士尤其好功效,喝多兩杯毫無難度。即場仲有新鮮清遠雞加持,大火滾五分鐘後轉細火,雞肉保持嫩滑而且雞味濃郁,這個火鍋湯底可說是無出其右。杏

既然目標是火鍋,當然要先點湯底吧!
杏汁燉白肺湯鍋($238)

另一個湯底同樣不得了,先將豬肺、瘦肉及雞腳燉足四小時,上檯時再加入杏汁,乳白色的湯底散發陣陣杏仁香氣,豬肺燉至軟腍,雞腳的骨膠原亦通通跑到湯裡去,比起坊間名店毫不遜色,超正。

肉類
選擇當然多,只簡單的選了幾款。
新鮮本地手切牛頸脊($248/小,$368/大)
個人最喜歡的部位,牛花平均而肉味濃郁,又有嚼口,必食。
新鮮本地手切牛邊抓($268)

問我係乜?又真係搔爆頭,翻看資料,原來牛邊抓是在肋骨位,屬於包圍腩位的肌肉,色澤比較深,脂肪較多,吃起來特別富油香。
豐生豚肉盛($238)

當中已包含了日本鹿兒島豬腩片、西班牙黑毛豬海頭肉片及西班牙黑毛豬肋條。

對於戒食牛肉的朋友,又多了一個選擇。

如果喜好油香的,個人推介豬腩片,至少無須淥太耐嘛!

海鮮

極品海鮮盛($308/兩人份,$688/4人份,$988/6人份)
配料好豐富,有龍躉片、肉蟹、鮑魚、海蝦、扇貝及蟶子,全部都係新鮮貨,食材好已經贏在起跑線上。
丸類

八福臨門鮮打丸盛($98)

心多的朋友,鮮打丸盛未嘗不是一個上好的選擇,8款丸是鮮蝦丸、墨魚丸、鮮牛丸、豚肉丸、鮮雞丸、羊肉丸、潮州魚丸及鯪魚丸,至少試完先考慮追加邊一款。
餃子

仗著人多,先後試了北京餃子($68)、韭菜餃($68)、京蔥牛肉餃($68)及小籠包($68),可以各適其適,自己就比較喜歡小籠包,咬落滿是肉汁,比起傳統食法,又是另一番滋味。
豆品組合盛($68)

已經有齊豆卜、響鈴及腐竹,真係人多好辦事。

若果對火鍋沒興趣,「豐山水起」的小菜亦有上佳的表現,絕不會令人失望。
紫菜墨片頭($78)及黃金炸魚皮($68)

兩道都是佐酒菜,炸得好香口而不會過火,當然,黃金魚皮會比較邪惡,但偶爾一次無妨吖。
陳廚羊肉串($38)

真係要食得辣先好點,羊肉的羶香不算澎湃,但辣勁卻是不得了,大前題係先來一杯啤酒保底。
火焰砵酒焗桶蠔($188)

用錫紙包裹去焗,上菜時澆上砵酒再點火,空氣中瀰漫了酒香,桶蠔大大隻又香口,送啤酒一流。
拔絲脆皮菠蘿咕嚕肉($148)

又是一道處理得相當有水準的菜色。

咕嚕肉裹上一層薄薄的脆漿,就算掛滿了醬汁,咬落依然脆口,甜酸度的拿捏亦夠平均,用上新鮮菠蘿更見誠意,不過個人就不太喜歡灑上芝麻,以及用開邊菠蘿作盛具,簡簡單單已經好足夠。
生炒臘味糯米飯($138)
炒得夠乾身有嚼勁,醬油緊緊包裹了每顆飯粒,又有臘味的油香,正如一句「我好飽,但無話食唔落喎」!
甜品

椰汁燉雪燕($38/位)

餐後再來一碗homemade中式甜品,清甜可口,今次的確大滿足。

2021-05-16 314 瀏覽
自己住土瓜灣,平時好少有機會入大埔,今日咁啱入去朋友屋企玩,佢哋安排晚飯落嚟呢間火鍋店食,於是就試到聞名已久嘅花膠雞湯火鍋。首先叫咗啲前菜食下先,我好鍾意呢個紫菜墨魚餅,佢唔會有厚厚嘅粉漿,所以非常之香脆,墨魚同紫菜混合嘅味道好惹味,食得好開胃。然後朋友勁推薦呢個黃金炸魚皮,極度邪惡呀!好多蛋黃,魚皮大大塊,新鮮炸起,好熱氣但好好味。老闆娘再介紹咗另一個小食,叫陳廚羊肉串,聽個名就知道係招牌菜,我好鍾意食羊,食咗一啖就知道係我喺大陸啲串燒店食開嘅好味道,落足好多香料所以羊肉完全唔羶,但唔食得辣嘅朋友就覺得有啲頂唔順,我就覺得啱啱好,正。食完前菜,就開始打邊爐。一上呢個湯底,大家都好期待,見住佢成隻大黃雞倒入個湯就知道足料。正式打邊爐之前,我地每人飲一碗湯先,一入口就知道個湯真係滿滿嘅骨膠原,真係好啱女士們。火鍋料方面,除咗打邊爐一定有嘅手切肥牛,仲有好多呢度特製嘅各種水餃雲吞,全部賣相都好吸引!然後我哋仲叫咗個海鮮拼盤,樣樣海鮮都好新鮮,鮮甜美味。今晚呢餐晚飯真係好正,我地幾個食到好滿足,下次再嚟大埔要食多次先得。

食完前菜,就開始打邊爐。

然後我哋仲叫咗個海鮮拼盤,樣樣海鮮都好新鮮,鮮甜美味。

早前去海洋公園的「海龍王」餐廳遇上了名廚陳國強師傅,這讓我想起三年前去過他大埔的火鍋店「豐生水起」,那一口飲到黏著嘴的「黃湯鴛鴦花膠雞鍋」,實在叫人印象難忘,當年還在《晴報》的專欄分享過呢!這天組團再去,雞湯面頭依然不消一會就起膠,真材實料,我們還試了「杏汁燉白肺湯鍋」,原鍋燉了四小時,燉至奶白色,香甜清潤到不得了,下次再來真的不知要選「黃湯」還是「白湯」了,好難揀啊!「豐生水起」鄰近太和火車站,門口有個停車場,但身為觀塘友的我,搭車過來還是好遠。幸好我們這個「為食團」中有個絕世好男人,他車了我們幾個食友一同入去,門口落車,方便多了。餐廳裝修走街坊路線,沒有豪華裝潢,門口掛了陳師傅的巨型海報作生招牌。蔥、蒜、辣椒等都是獨立包裝,每枱一套,感覺更衛生。黃湯鴛鴦花膠雞鍋 $268-$398念念不忘的花膠雞鍋,當然要先Encore,先來重溫我在《晴報》的介紹://所謂「鴛鴦花膠」,其實即花膠和魚肚,兩者有何分別?無論花膠和魚肚,都是魚鰾的乾製品,花膠的檔次較高,取自大魚、老魚的厚魚鰾,通常是整個曬製成乾貨,魚肚則會經過爆炒加工,所以又被稱為砂爆魚肚。這個火鍋叫「黃湯」真的沒有誇張,湯底用三黃

蔥、蒜、辣椒等都是獨立包裝,每枱一套,感覺更衛生。
黃湯鴛鴦花膠雞鍋 $268-$398

這個火鍋叫「黃湯」真的沒有誇張,湯底用三黃雞、老雞、赤肉、金華火腿等熬足十多個小時,一個煲內,半煲是材料,熬完只剩四分一,雞湯出來顏色金黃,味道濃郁香甜,呷一口,嘴巴都被黏住。//

這天再試,味道還是不得了!雞湯熬完上桌後,還會加一隻新鮮清遠雞,加雞後大火滾五分鐘後轉細火,這時就可以飲雞湯了。雞湯味道香濃,攤一下面頭立即起膠,可想而知其濃郁程度。
杏汁燉白肺湯鍋 $238

朋友嚷著要試這「杏汁燉白肺湯鍋」,我是湯怪當然舉腳贊成!白肺湯也不簡單,用杏汁、豬肺、瘦肉、雞腳等原鍋燉了四小時,出來都已變成奶白色,跟雞湯的濃郁不同,白肺湯起沙且清甜,一喝立即覺得皮膚都靚咗!

每鍋湯我都喝了兩三碗,飲到好飽,但沒所謂,我覺得來到這裡,喝湯才是重點。我有想過,下次再來只Order一鍋湯,飲完就埋單走人,這樣都很快樂啊!
我們將所有湯都喝光後,餐廳會再加清雞湯。別誤會,這不是坊間一般的無味雞湯,而是餐廳會將雞湯料再翻煲第二轉,當然沒第一轉的靚湯優質,但也絕對不遜色。
本地手切牛頸脊 $248-$368
本地手切牛邊抓 $268
豐生豚肉盛 $238

開始吃火鍋,多款肉類之中,個人最喜歡「本地手切牛頸脊」,油花充足,肉質軟腍,淥完後變成粉紅色,軟嫰美味!豬肉的話我推薦西班牙黑毛豬肋條,非常爽口有質感。
極品海鮮盛 $308-$988

海鮮也夠新鮮,青蟹、鮑魚、帶子、龍躉等矜貴食材當然要吃,就連海蝦都非常鮮甜,爽口彈牙,朋友們都邊吃邊大讚。
小籠包 $68
韮菜餃 $68
北京餃子 $68
京蔥牛肉餃 $68

肚子還有位置嗎?來吃肉丸和餃子吧!推介小籠包,淥完後裡面還有湯汁,相當好吃;京蔥牛肉餃也是餐廳受歡迎項目,本來我都很想吃,但肚子實在容不下了,因為,其實我們還吃了以下小吃和小菜等。
紫菜墨片頭 $78

魚片頭吃得多,墨片頭吃過沒有?用新鮮墨魚打成,裡面加了紫菜,炸得香口,帶有紫菜香氣,第二間餐廳應該吃不到了。
黃金炸魚皮 $68
陳廚羊肉串 $38/串

我不吃羊肉,只知道朋友們有兩個Comments:一、好辣,二、好好味。
火焰砵酒焗桶蠔 $188

這個桶蠔也是我的推介,蠔身非常肥美,外面布滿了洋蔥、蔥花等,夠惹味。上桌後用火一燒那錫紙外層,熱度和香味都馬上Double Up!
拔絲脆皮菠蘿咕嚕肉 $148

咕嚕肉用拔絲的方法去做,外層更香脆,裡面的相信是里脊肉,夠軟嫰,加上酸咪咪的咕嚕汁,好好送飯,可惜我們今晚沒位置吃白飯了。
生炒臘味糯米飯 $138

因為我們還要了這生炒臘味糯米飯,炒得相當乾身,每粒飯都沾上了老抽和臘味,好好吃!
椰汁燉雪燕 $38

雖然好飽,但還是可以開動第二個胃吃甜品的,每人來一碗椰汁燉雪燕,椰汁味清香,不會太甜,幾十元一碗,一場來到,不是不吃吧!
2021-04-18
2021-03-04 580 瀏覽
等左咁耐晚市終於開返,一向勁鐘意打邊爐既我即時約埋3隻腳去我最鐘意的豐生水起打個邊爐,順便同老友聚一聚。久違了的邊爐飯局,無去咁耐第一時間叫左碟我至愛的炸魚皮,魚皮炸得脆口,最岩邊前開一開胃口,每次來都食到停唔到口。不用多說湯底是打邊爐的靈魂人物,我極力推介這裡的黃湯鴛鴦花膠雞湯底,足料花膠,邊前飲番碗補補身滋陰養顏,雖然湯濃黏口,但用來打邊爐絕對沒有搶去牛肉同海鮮的鮮味,讚呀!打邊爐既主打必然是牛肉,這裡的牛頸脊好新鮮,牛魔王的我們叫了3碟先收手。海鮮方面我必定食海蝦,鮮味十足。再來必食的一定是手打丸,我們4個女仔點了芝士墨丸,大大粒墨丸一咬下濃厚芝士即時湧出來,好食到暈。另外九菜餃用上綠綠的薄薄一層的餃皮,賣相吸引而味道清新。一向都只吃牛的我,因為今次老友食完都仲餓,提議試下食豬,就叫了客西班牙黑毛豬梅肉,意想不到豬梅肉十分爽口,美味之選。鮮淮山亦是我首次試食,平常飲湯時都不會食淮山,原來鮮淮山是可以這樣鮮甜可口。這裡的環境都算闊落,食物新鮮有質素,而他們的員工一向的衛生意識都十分良好,疫情期間更是加強清潔,食得放心。火鍋控必定要來朝聖!

海鮮方面我必定食海蝦,鮮味十足。

另外九菜餃用上綠綠的薄薄一層的餃皮,賣相吸引而味道清新。

火鍋控必定要來朝聖!
黃金炸魚皮
  • 黃湯鴛鴦花膠雞
  • 芝士墨丸
  • 黃金炸魚皮
2020-09-20 1016 瀏覽
下午1點左右落黎食飯,叫4-5個點心加個蒸飯,叫左之後5分鐘出左兩個點心之後停晒,過多15分鐘第一次追單,男職員hea應一句就去廚房,無回音。第二次追單,另一男職員睇都唔洗睇就話蒸緊。今時今日咁既服務態度真係好差到15分鐘後再追老闆娘,原來漏單,同屋企人o晒嘴,眼見成班人好似第一日番工,乜流程都唔識,感覺上似第一日開鋪。結尾2個點心都係無黎。結論,又話疫情下餐飲業點樣拉客,做好服務,呢間就擺明倒自己米,無下次,完!

今時今日咁既服務態度真係好差

2020-09-20
午餐
2020-05-26 1754 瀏覽
今日目標清晰,除咗湯底,只叫2樣主食,牛肉&海鮮,貴精不貴多。胡椒豬肚湯底,連2大件豬骨,胡椒味濃,飲落有少少辣,啱晒呢幾日嘅天氣,可以祛濕。原來啲胡椒已經煲到碎咗出晒味。頂級雪花牛肉,油脂分佈好靚,肉味濃,再添一碟才滿足象拔蚌今日啱啱返貨,做刺身都唔錯,鮮甜味美。日後可以回頭再食
2020-02-07 1936 瀏覽
話說我都幫襯過呢間食肆都幾次,次次嗰女經理態度都好差,好似欠咗佢咁。不過呢度打邊爐啲料確實係唔錯同新鮮,所以都決定鼠年之前嘅團年飯嚟呢度食。事前我媽咪訂檯時,個女經理用啲唔好態度同我媽咪講當日唔訂團菜就冇其他嘢食,咁我媽咪就預訂其中一款團菜,順便訂位。之後我哋睇咗個團菜要半團都食唔晒,所以打去改當晚打邊爐。因為係媽咪打去嘅關係,佢話俾人喺電話晦氣收線。好啦到咗當日,我早咗啲所以入去攞位先,嗰位火經理大大聲語氣十分惡劣咁話:「訂咗團菜又改打邊爐嗰個呀!」😡真係好嬲。當我哋想點餸時(當時成間舖只有我同其他一檯食客)佢望完我哋呢檯就唔啋我哋,仲企喺收銀檯望住我哋舉手叫唔該都冇理我哋。嗰刻都有其他服務員姐姐,因為佢哋忙緊擺檯,佢可能係經理啩,唔落單都唔洗咁冇禮貌,望住我哋講聲「等等」都冇,成餐飯成家人都食到嬲爆爆。當晚開始8成滿坐時,想加湯,呢個時候服務員姐姐想嚟幫我哋加湯時,佢就示意等佢嚟,加湯時黑口黑面,反而其他服服員姐姐親善有禮。其實我哋一家人都幾滿意呢度嘅食品,尤其係個花膠雞湯,而且環境同坐位尚算舒適。但係經過呢次之後,好肯定我哋唔會再幫襯。
2019-10-30 1921 瀏覽
黃湯鴛鴦花膠雞窩一定要試!飲完碗熬湯再用嚟打邊爐,簡直一流!喜歡羊肉的朋友,不妨一試呢度嘅羊肉,嗰股濃厚的羶味,陣陣樸鼻!光是聞到就覺得受不了的朋友,手切牛肩頰,內質新鮮嫰滑,食完一片馬上又要再一片!👍🏻
2019-10-29