2018-01-29 765 瀏覽
ㄧ向討厭排隊等位,亦不喜歡太擠迫嘈吵的食肆,所以特別喜愛樓上小店或私房菜,可以慢慢享受食物的美味。正好朋友介紹這間位於火炭工厦的私房菜,當然要ㄧ試。雖然隱藏於火炭工業區,但小巴直達工厦門囗,地點都算容易揾。訂坐時大廚已whatsapp菜單比我們確認,所以省卻到場先點菜的煩惱,亦可事先揀選自己喜愛的菜式👍法國生蠔 - 自己對生蠔ㄧ向不太熱愛,但呢個係朋友指定頭盤,就奉陪ㄧ試。驚喜係口感非常肥美,沒有我最怕的腥味,果然跟自助餐任食生蠔係天地之比😝美國Prime肉眼扒 - 即場製作前大廚細心地問要幾成熟👍。Prime肉眼扒肉質軟嫩, 肉淡豐厚又沒有筋,食得出係高品質牛扒。西班牙iberico黑豚 - 黑豚肉汁雖不及肉眼扒,但厚身得來很肉質鬆軟,没有豬排的厚實感。手作蕃茄意粉 - 呢個亦係朋友極力推介菜式,起初有點奇怪蕃茄意粉有咩咁特別...食落就知驚喜之處,有新鮮蕃茄味之餘又帶creamy, ㄧ問之下原來係大廚秘製醬汁😋雖然地點吾係旺區,但食物質素有驚喜, 性價比夠高,值得再訪👍

• 手作蕃茄意粉
  • 美國Prime 肉眼朳
2018-01-29 457 瀏覽
朋友話火炭有好食私房菜,不過好似幾遠,趁放假一於去試吓。星期六打去訂位,店主馬上what's app 個menu俾我,話confirm後就以作實的menu做當日的菜式俾我哋食,唔啱食嘅菜式仲可以改添,都幾貼心喎。餐廳size一點也不大,得三張枱,合晒私房菜的要求,有足夠的空間感。北海道刺身帶子 --- 非常鮮甜,肉身粘口,夠晒新鮮,正呀忌廉蘑菇湯 --- 用蘑菇打碎混合忌廉而成,每口湯都有陣陣蘑菇香味,仲好creamy又滑,唔錯。美國Prime西冷 --- 開頭menu話2人share1⃣️件牛扒,心諗夠唔夠食嫁。點知,原來件牛扒成吋厚,仲好大件添,店家話接近1磅重。我哋order 7成熟,肉質依然嫩滑。雖然店家只作鹽同黑椒作調味, 但已帶出濃郁的牛肉香味,大蜆意粉 --- 用新鮮大蜆煮成,輕微辣,意粉軟硬適中。可能食完件牛扒已經飽左八成,所以並不覺味道好特別。甜品,Tiramisu --- 味道不太甜,cream夠滑,如果多一點咖啡香味會更吸引。總結,食物質素高,環境舒適,但地點有點交通不便,較適合駕車人士前去。
朋友話火炭有好食私房菜,不過好似幾遠,趁放假一於去試吓。

北海道刺身帶子 --- 非常鮮甜,肉身粘口,夠晒新鮮,正呀

北海道刺身帶子
美國Prime  西冷
美國Prime西冷
  • 美國Prime牛扒
2018-01-28 365 瀏覽
豐作從華樂搬去國際工業中心,交通更方便了,從沙田火車站乘60K小巴,在國際門口下車,幾乎一步都不用多走,最適合我這種懶人。環境當然更不用說,比以前寬闊了,整體仍以簡約歐洲風格為主,色調清新柔和,來嘆午餐及晚餐都是不錯的選擇。今天特意來吃一個豐盛的晚餐,我不大食,品嘗了Kenny推介的法國生蠔、美國Prime肉眼扒,甜品是自家製奶凍。生蠔非常新鮮,即開即食,一碰裙邊仍會蠕動。入口清爽,海水味濃郁,混合生蠔獨有的甜味,留在口腔久久不散。主菜是肉眼扒。一上桌已見牛扒比男仕手掌還大,足有一吋厚,煎至7成熟,外層甘香微脆,內層鮮嫩肉汁豐富。煎時已聞到牛扒濃香,賣相更是令人食指大動,味道更不用說了,愛牛之人絕不後悔。吃完牛扒已經飽得差不多了,但女人胃裏永遠有空間留給甜品。咖啡味奶凍非常幼滑,甜度剛好,一點不膩,作為這餐的收尾,是為大滿足。

2018-01-28
  • 生蠔
  • 牛扒
  • 奶凍
2018-01-23 187 瀏覽
好幾年前去過豐作,最近收到佢哋promotion 通知搬咗,舊食客光臨仲有折,咁一於再試過。地點依舊在火炭,店舖裝修較之前靚,坐位也闊落咗,但燈光略嫌太光。頭盤法國生蠔,新鮮又肥美,仲充滿海水味,令我有如置身於海洋一樣。牡丹蝦刺身,較外面日本餐廳的大隻,味道非常鮮甜,個蝦頭仲留來煮意粉。美國Prime西冷,成吋厚的西冷夠晒有口感,肉質仲好嫩滑,大廚只加鹽同黑胡椒已經帶出濃濃的肉味。蝦頭白汁意粉,大廚用蝦頭煎香放入卡邦尼意粉內,意粉滲出陣陣蝦膏香味,都幾特別。
卡邦尼意粉
美國Prime西令
卡邦尼意粉
美國Prime西令
  • 美國Prime西冷
  • 法國生蠔
2018-01-22 182 瀏覽
其實我係第一次黎火炭食飯!依間餐廳同平時食嘅好唔同!首先預約左,餐廳會整一份菜單WhatsApp 比你,因為無固定餐牌,可能個個都有啲唔同,我同朋友今次揀左$350一位嘅菜單!包括有前菜、湯、主菜同甜品第一道菜:生蠔好新鮮!蠔味濃,仲有海水嘅味道第二道菜:田園沙律,生菜同蕃茄都好新鮮,dressing 有啲酸酸甜甜幾開胃!第三道菜:蘑菇忌廉湯好濃郁嘅忌廉味,蘑菇攪碎同湯融合左一齊,我覺得如果唔攪咁碎仲正,有啲咬口第四道菜:香煎三文魚外層煎到金黃,肉質細嫩!口感不錯第五道菜:白酒煮青口估唔到份量都幾多!甜品:tiramisu 口感細滑,味道濃郁唔覺得膩想要多件啊🙈
其實我係第一次黎火炭食飯!
依間餐廳同平時食嘅好唔同!
包括有前菜、湯、主菜同甜品
第一道菜:生蠔
好新鮮!蠔味濃,仲有海水嘅味道

第三道菜:蘑菇忌廉湯

第四道菜:香煎三文魚

外層煎到金黃,肉質細嫩!口感不錯

第五道菜:白酒煮青口
估唔到份量都幾多!

甜品:tiramisu
口感細滑,味道濃郁唔覺得膩
想要多件啊🙈