Unsure of why this place has negative ratings as I always see long queues outside for takeaway and for dining in. I've been to this place numberous times and they consistently serve great food and reasonable prices. My go to dish is the fried pork chop which is well seasoned taiwanese style with a bit of spice. The spaghetti (or you can choose rice) is usually topped with minced meat and on the side is usually a soy sauce egg, veggies and some pickled item. Staff are extremely friendly and cordial and the dishes come out pretty fast. Most of the customers are from the nearby student housing. In addition to this dish, they offer quite alot of other dishes. I typically get some side dishes as well (century egg with tofu is one of my favorites along with the fried chicken nuggets). Definitley recommend coming to this place.
2015-12-08
10 分鐘 (堂食)
  • fried pork chop rice
  • century egg with tofu
2015-12-09 271 瀏覽
今日同事帶我到這家午飯時段經常人山人海的台式料理店「讚好」。店內擠迫, 佈置簡單。店員清一色女仕, 手快脚快, 因此食完不久店員已清理枱面請你離開。午餐選擇有十多款, 大約三、四十元, 免加一。第一次食當然揀餐廳推介的肉燥鹽酥雞便當($39)。心想便當會是用日式格仔木盒呈上。便當送上原來賣相似港式幾餸飯, 有半隻鹵水蛋、酸菜、生菜、炆薯仔蘿蔔、肉燥及鹽酥雞, 餸菜沒有關連連性, 賣相不太吸引。家庭式的味道, 簡簡單單沒有大特色。食完油膩的鹽酥雞, 飲杯清甜洛神花茶(+$5), 十分爽!
午餐選擇有十多款, 大約三、四十元, 免加一。
食完油膩的鹽酥雞, 飲杯清甜洛神花茶(+$5), 十分爽!
2015-12-04
2015-11-20 231 瀏覽
平時耐唔耐都會黎黃埔做野,因為負責既PROJECT就黎完,所以好快就要被調離開啦。一直都好想試呢間台灣餐廳,今日特登同同事一齊黎,叫左鹽酥雞肉燥湯麵同香酥排骨肉燥湯麵。2個湯麵既湯底其實都係一樣,唔同既就係D餸。鹽酥雞肉炸得香口,啖啖肉,好似係台灣夜市食到果個種味道,可惜香酥排骨既排骨肉質好一般,食落比較油,有改進既空間。以上呢杯台式奶茶,我只可以用「難飲」呢2個宇黎形容,味道唔似奶唔似茶又唔似水,真係飲到O哂咀。

鹽酥雞肉燥湯麵
香酥排骨肉燥湯麵
台灣奶茶
2015-11-11 177 瀏覽
4點幾到落堂黎左紅磡食下午茶,之前食過一次,今次第二次黎, 有張落堂紙比你寫番, 我簡左 A 麻醬乾麵 幾好食,麻醬幾香,岩岩好唔會太稠,個麵就幾彈牙 B1鹽酥雞同出面食開幾差唔多,好脆口。2小黃瓜幾脆,好爽口,有番小小醋味。3甘梅脆薯梅粉就咁加係上面,但梅粉落得好多,所以好有甘梅味,不嬲好鐘意食甘梅脆薯,最重要係夠梅粉C古早味冬瓜茶好淡,都唔知飲緊冬瓜茶。如果男仔食就真係下午茶既分量,如果想飽d可以簡肉躁飯,下午茶黎講係個唔錯幾選擇。

4點幾到落堂黎左紅磡食下午茶,之前食過一次,今次第二次黎,
有張落堂紙比你寫番,
我簡左
A 麻醬乾麵
幾好食,麻醬幾香,岩岩好唔會太稠,個麵就幾彈牙
B1鹽酥雞
同出面食開幾差唔多,好脆口。
2小黃瓜
幾脆,好爽口,有番小小醋味。
3甘梅脆薯
C古早味冬瓜茶
好淡,都唔知飲緊冬瓜茶。
2015-11-10
  • 麻醬乾麵,
  • 小黃瓜
2015-03-11 298 瀏覽
昨天中午經過紅磡,無意中發現了這間台式餐廳。我叫了一碟豬軟骨飯及一杯珍珠奶茶。說說豬軟骨吧,味道不錯,不會太咸,不會煮得太林,而且還很入味;但是伴菜及蛋實在有點冷,而飯的份量剛好,只是醬汁少了點,吃完一半的飯,醬汁已經吃完了 。整體而言,味道不錯,但能整碟飯不夠熱。而珍珠奶茶太甜,好想在喝糖水,而且奶味太重,不太能喝出茶的味道,有點失望,但珍珠的份量剛好,差不多每喝一口都能食到數粒珍珠,而珍珠也不會太硬及太軟,還滿有口感的,只是味道真的差了點。除了食物,服務員的態度還不錯,看到隔離枱的人對餐牌提出很多疑問,服務員都很有耐性地回答,從頭到尾都很有禮貌,對他們的印象還不錯。
昨天中午經過紅磡,無意中發現了這間台式餐廳。

我叫了一碟豬軟骨飯及一杯珍珠奶茶。

;但是伴菜及蛋實在有點冷

整體而言,味道不錯,但能整碟飯不夠熱。

2015-01-19 277 瀏覽
香港糖漿沖嘅台灣奶茶,完全係劣食。呢間未到「隱世」、「頂級」台灣美食,但絕對有真正台灣味。呢個價位嘅台灣餐廳,呢間係 my 飛佛。我每星期都有一日落紅磡做野,lunch 一定黎呢間食 my dream combination 肉燥鹽酥雞飯 + 熱台灣奶茶 lunch set,坐最出面較寬敞嘅一人自閉位,加埋呢間舖頭長期播住我年代嘅歌,非常愜意,完全係展開一個悠長 weekend 嘅好開始 ~飯係用珍珠米,肉燥都係個種台灣味,唔係香港好多偽台灣餐廳用用香港調味料煮嘅肉燥鹽酥雞上面個波調味粉,不就是係夜市食到個種味? (好似係胡椒+花枝??)雞肉同酥皮嘅比例係9:1,啖啖肉,雞肉OK優質諗起個D咬開酥皮入面得丁咁多雞肉嘅鹽酥雞真係 餐廳入面幾乎每枱都食緊肉燥鹽酥雞飯另外,好開心的是碟飯非常豐富,另外仲有滷蛋、台灣米粉煮菜蘿蔔+油麥菜做伴碟,有菜食,擺得靚,唔係求其燴飯咁pat埋一碟,誠意之作。而杯台灣奶茶都好有台灣味,唔係香港糖精沖出黎個D假奶茶,我每次都會成杯食晒。但偏甜,如果唔飲得太甜記凡嗌少甜。埋單只係$37 !!!!我都想知自己幾時先會食厭。環境係差D,食完仲成身 canteen
香港糖漿沖嘅台灣奶茶,完全係劣食。

呢間未到「隱世」、「頂級」台灣美食,但絕對有真正台灣味。
呢個價位嘅台灣餐廳,呢間係 my 飛佛。

我每星期都有一日落紅磡做野,

雞肉同酥皮嘅比例係9:1,啖啖肉,雞肉OK優質
諗起個D咬開酥皮入面得丁咁多雞肉嘅鹽酥雞真係

餐廳入面幾乎每枱都食緊肉燥鹽酥雞飯
有菜食,擺得靚,唔係求其燴飯咁pat埋一碟,誠意之作。

但偏甜,如果唔飲得太甜記凡嗌少甜。

埋單只係$37 !!!!我都想知自己幾時先會食厭。

環境係差D,食完仲成身 canteen 飯味,不過唔緊要,一個城市要多元化、存在唔同消費水平嘅餐廳先有嘅味道同活力,毋須全面仕紳化。

不過我有一樣野真係好唔滿意,我埋單個陣,收銀個個竟然同我講:
"些些 ~ 山是痴cry ~" (謝謝 ~ 三十七塊,佢同人人都講普通話)
但係 ...普通話 !? 你同我講普通話 !?
呢度係香港,唔係 Mainlander town,可唔可以講番廣東話 ?
2015-01-16
  • 熱台灣奶茶
  • 肉燥鹽酥雞飯
  • 甘薯
2014-10-10 388 瀏覽
兩年前曾來到吃下午茶, 見它仍營業, 便進去再試, 可是這次頗失望. 較入的座位一向都頗擠, 通道窄, 也跟後面的客人頂著. 最慘是抽風不好, 油煙味都從廚房飄過來了, 加上氣溫也不夠涼. 鹽酥雞塊像翻熱, 跟花支丸一樣都是頗乾身. 炸豆腐裡面算滑, 三者外層也炸得不太好, 不知是油不新鮮還是也是翻炸. 肉醬米線的醬料略少, 但也可接受, 味道不過不失, 米線質地也可以. 台式咖啡已加蜜糖, 調味尚好, 也算香濃, 大抵是我少飲咖啡, 不接受太濃的吧.
魚腐, 炸雞塊...
2014-09-30
2014-09-22 383 瀏覽
小妹今次第一次寫食評,原因係眼見呢間餐廳其實幾好食,但奈何有啲非善意嘅食評,固此嘗試以中肯的角度嚟寫。今日叫咗肉燥蛋飯及台式凍奶茶。碟頭好夠,以一個午餐黎講,真係好抵!蛋係比較乾同硬(可能由於整咗好耐的關係) ,加上比較咸,但如果送飯的話,係可以接受的。肉燥分量好多,好入味!雖然有啲人話唔夠正宗,但我覺得算係咁啦!又或者要迎合港人口味,不過,小妹想提醒廚師,港人不太喜歡多油,呢個飯偏油,要注意吓!奶茶唔好飲,太奶,但因為跟餐附送,唔能夠太高要求。
奶茶唔好飲,太奶,但因為跟餐附送,唔能夠太高要求。
題外話/補充資料: 以街坊小店黎講,算係幾好喇。希望老闆唔好灰心,寫食評嘅人亦能多多包容,多啲呢類型嘅小店,其實係普羅大眾嘅福氣。
2014-09-18
  • 肉燥蛋飯
2014-08-23 312 瀏覽
呢間名叫讚好既台式小店,成為左我今次黃埔之旅既目標,原因只有一個---凍冰冰既珍珠奶茶,鬼叫天氣熱咩可惜既係茶味不夠濃,甜度也高左一點,但重點既珍珠味道好淡,好在都幾煙韌紅燒牛肉麵,湯底有淡淡的藥材味是一件好事,但欠了一點肉香,總是差一點東西.麵條彈力亦不足,無咩口感可言,整體味道一般.但牛肉卻是有水準,鬆化無比七除八扣下,一般水平,可以一試

七除八扣下,一般水平,可以一試
2014-06-10
2014-05-01 354 瀏覽
很失望, 以為食物應該好過D連鎖快餐店啦, 點知中哂伏, 價錢又貴鹽酥雞同個排骨都炸到勁多油又淋, 味道又勁鹹再食多幾舊,越來越差, 完全食唔到肉味, 好重調味粉飲品方面凍珍珠奶茶又唔凍, 又難飲, 完全唔值間鋪細D位又窄, 坐得好唔舒服, 待應態度一般可以簡真係寧願食快餐算, 食過一次就算, 冇下次

鹽酥雞同個排骨都炸到勁多油又淋, 味道又勁鹹
再食多幾舊,越來越差, 完全食唔到肉味, 好重調味粉

飲品方面凍珍珠奶茶又唔凍, 又難飲, 完全唔值

間鋪細D位又窄, 坐得好唔舒服, 待應態度一般

可以簡真係寧願食快餐算, 食過一次就算, 冇下次
2014-03-02
20 分鐘 (堂食)
2014-04-14 271 瀏覽
行完街餓餓地行過呢野,見到...「那些年,我們一起吃的便當」嘩!超有台灣風味啦!中!晒!伏!叫咗個肉燥鹽酥雞飯仲有個排骨乾伴麵食到兩個都唔識講野,咁跟住就飲埋杯野,哇!仲爽皮!熱涼粉汁糯米滋 (珍珠奶茶)糖漿熱檸水,真係不!得!了! 當我發現,全場食客都咁靜既時候,我就知大家都中!晒!伏!
行完街餓餓地行過呢野,見到...
「那些年,我們一起吃的便當」
嘩!超有台灣風味啦!

中!晒!伏!

叫咗個肉燥鹽酥雞飯
仲有個排骨乾伴麵

食到兩個都唔識講野,
咁跟住就飲埋杯野,哇!仲爽皮!

熱涼粉汁糯米滋
(珍珠奶茶)
糖漿熱檸水,真係不!得!了!

當我發現,全場食客都咁靜既時候,
我就知大家都
中!晒!伏!
2013-07-28 124 瀏覽
隨便醫肚, 發現新大陸選擇不少, 實在很多都想試有點兒像酸梅湯的感覺, 很清香很解暑的飲品十分大份的小吃, 熱天最適合, 凍盤來說賣相已勝了, 加上那麼大碟的爽口豆腐及每片上面的皮蛋, 加上魚酥及甜汁, 真很能令人開胃香噴噴的端來, 爽口芽菜及麵條, 得分高, 一隻蛋很入味, 生菜, 蝦, 頁丸, 冬菇, 應有盡有, 實在美味, 香蒜味帶出整個開胃感呢!
隨便醫肚, 發現新大陸
選擇不少, 實在很多都想試
洛神花茶
有點兒像酸梅湯的感覺, 很清香很解暑的飲品
皮蛋豆腐
台南擔仔麵
2013-07-09
皮蛋豆腐
2012-10-16 78 瀏覽
社交網站的出現,顛覆了人與人之間的關係,動不動就給你一個讚好,連Youtube紅人Lou記,也曾經拿讚好兩個字來惡搞。正所謂LIKE多人不怪,LIKE尚往來是禮貌,你LIKE下我,我LIKE下你,有人動不動都LIKE,是真心,是別有用心搏好感,來吸引對方注意,藉此有餐飯吃?或者,我想得複雜了一點。讚好一詞,更成為紅磡的一間台灣小店的名字,此讚好是來自台灣屏東,也算是過江龍吧。店子不大,最多坐十多人,環境頗擠逼,餐牌內的是台灣特色麵食,如乾麵,牛肉麵,亦有鹵肉飯,小吃如炸豬排,雞塊等不缺。鹵肉飯有分大,小之分,正式的鹵肉飯,是一小碗的,這裡的小鹵肉飯,$19一碗,台灣賣大約$30至$40台幣,貴了起碼七至八成。當看見其賣相,心裡暗罵:( 這是肉醬的嗎?)吃下去像一劈嘢,肥肉粒完全不肥,味道有點怪,標榜用台灣米,但飯粒煮得太軟,沒有任何咬口可言。究竟,這個是肉醬飯,抑或是鹵肉飯?香港人去台灣的次數,隨時比入長洲多,做得好不好,呃不了人。小吃是逢甲鹽酥雞,炸得香口,但鹹香不足,雞肉亦乾巴巴,很粗糙。吃著此又粗又乾的鹽酥雞,果然是一個雞巴男!為何冠以逢甲二字?莫非這就是逢甲夜市的風味?我也到過

當看見其賣相,心裡暗罵:( 這是肉醬的嗎?)

為何冠以逢甲二字?莫非這就是逢甲夜市的風味?我也到過逢甲,只吃過86雞排,沒吃過鹽酥雞,真的不知道。

翻閱之前的食評,有人說過這裡的嘉義火雞飯,是下蠔油的!我倒想見識一下,可惜,餐牌上沒有嘉義火雞飯了。牛肉麵,乾麵呢?免了。

愛的反面是恨,讚的相反是彈,我唯有給他一個UNLIKE。
2012-09-19 39 瀏覽
一進門便想對侍應說油煙頗大, 後來忍了. 人客不多, 但侍應卻很忙. 茶餐是分ABC三類選的, A是麵類, B是小吃, C是飲品, 總價錢視乎配搭. 大多因飲品的改變已要多付, 但我選了基本的, 所以沒變. 麥茶先來, 可能太凍, 麥味不太夠. 小鹽酥雞塊不是每件也翻熱得透, 有些雞塊仍有點冷. 花枝丸只有一粒, 附上的wasabi醬不太嗆, 我用來醮丸和雞塊. 丸的味道不差, 但超讚的是木魚豆腐, 很濃豆味, 外皮薄, 醬汁調味不錯. 迷你擔仔麵肉醬和麵質也可以, 後者還有點咬口, 不會太軟.
迷你擔仔麵肉醬和麵質也可以, 後者還有點咬口, 不會太軟.
有好有不好
2012-09-17
  • 木魚豆腐
2012-05-31 74 瀏覽
由於小女子由台灣回來對台灣既情意結真係好難解釋經過兩之都未有機會入去終於有一次特登拜訪不過只有塩酥雞係最有台灣味其他野食似四川多D口水牛肉伴米粉 - 嗜辣的我,一看到辣就想試,我叫這個的時候,好像是老闆娘的人叫我伴麵比較好吃,不過我仍然選了米粉,其實伴米不錯,只是我不是太喜歡辣裡面的麻,而且有點咸蜂蜜綠茶 - OK,正常滷肉飯 - OK,但沒有台灣滷肉口感洛神花茶 - 好味,可以一試塩酥雞 - 好味,可以一試
由於小女子由台灣回來
對台灣既情意結真係好難解釋
經過兩之都未有機會入去
終於有一次特登拜訪

不過只有塩酥雞係最有台灣味
其他野食似四川多D

其實伴米不錯,只是我不是太喜歡辣裡面的麻,而且有點咸
蜂蜜綠茶 - OK,正常
滷肉飯 - OK,但沒有台灣滷肉口感
洛神花茶 - 好味,可以一試
塩酥雞 - 好味,可以一試

2012-04-17