2016-04-12
好少去紅磡呢個地方,今日今晚去探朋友新居入伙。夜晚大家都肚餓,朋友就介紹左我去呢一間佢平時成日打躉嘅地方。講一講題外話,紅磡其實係食嘢嘅呢一方面,真係唔錯喎!一行出嚟呢條街,發現好多各式各樣嘅小店,有別於平時去商場食飯嘅連鎖食店。小左壟斷嘅感覺,反而多咗一份人情味。 一向對滷肉鍾情,於是乎我就點左個滷肉飯,特別之處係多左魚酥!小食就梗係由我朋友發板👍🏻👍🏻 魚酥滷肉飯滷肉嘅肥瘦適中,魚酥我係第一次食,原來係類似一種豬肉鬆質地,之不過佢係用魚造成嘅肉鬆!呢兩個組合真係非常夾,玩肥瘦驚滷肉碎,一口一陣油脂酥香嘅感覺,仲要筷子夾一小撮魚酥。立即將剛剛丁點兒油膩感覺完全中和。但佢又不失香氣味道嘅感覺。 蕃茄根腩面呢個係我朋友最喜歡食嘅,當然佢都比我試咗一啖,呢一種面香港真係好少食到,煙un 嘅口感。番茄湯頭頭帶點甜味。正 珍珠奶茶呢度嘅珍珠奶茶用嘅係小珍珠,你平時飲到嘅珍珠比較少一點,感覺反而更好肧芽奶茶我都好貪心咁試飲左!冇辦法啦,因為台式飲品係我嘅最愛 涼拌小黃瓜涼拌菜睇依家天氣開始熱嘅時候食係最好!醬汁惹味,又唔會太辣 鹽酥雞拼小香腸呢個配搭簡,令我覺得好似行緊夜市一
小食就梗係由我朋友發板👍🏻👍🏻
魚酥滷肉飯
蕃茄根腩面
珍珠奶茶
肧芽奶茶
我都好貪心咁試飲左!
冇辦法啦,因為台式飲品係我嘅最愛
涼拌小黃瓜
涼拌菜睇依家天氣開始熱嘅時候食係最好!醬汁惹味,又唔會太辣
鹽酥雞拼小香腸
呢個配搭簡,令我覺得好似行緊夜市一樣!每次去台灣旅行最吸引嘅地方就係行夜市,食小食總係食極都唔夠!香港仲要坐低食正餐,可以食到呢兩個台灣地道小食,雞採用我最喜歡嘅雞胸肉,好多人會覺得雞胸肉比較鞋。其實我想講,真正整得好嘅料理,係唔會令雞胸肉變得更加鞋。。尤其是台灣嘅炸雞!呢度就做到呢一種感覺,肉質鮮嫩,而且雞胸肉嘅好處往往就係冇骨,啖啖都係肉,咬開熱辣辣,非常多汁!
小香腸就更加唔使講啦,相信好多人都會好鍾意食台灣腸!我經常覺得佢係介乎於香腸同臘腸之間嘅一種美食。
呢一餐真係食得好滋味,價錢仲要一啲都唔貴。睇來真係要多啲黎紅磡,揾我朋友喇!