2011-05-07 27 瀏覽
<會員> 兩字相信大家都不陌生,相對我來說可曾發生了件不快事,忘記它吧!!笑一笑人生總是要向前走>>…>>>對嗎 ?前晚2011年5月4日 *我的最愛*生日請食飯少不了,潮州菜,韓國菜,北京菜,越南菜,只要她喜歡無所謂啦,她提議食川菜,OK無問題!!因家住灣仔區為方便就近,就去了灣仔間譚魚頭火鍋店 ,一行三人(總有個細女),間店有好多不同的推廣,例如 >四人餐>匯豐銀行信用咭套餐>牛魔王鬥海龍皇>由天庭鬥到深海,等等……其中一樣優惠是$9/隻鮮鮑魚>$18/份海生蝦>$48/份糖心鮑魚丸>$12/位八寶茶>>>等在此未能祥列,不過一定要*尊貴的譚魚頭會員*.才可享用當時我的心情有點不悅,有位女侍應梁**芬埋檯推荐我入會,話說<有$200禮券送>總有全年八八折,>會員積分換禮物添,好大吸引力啝,在她力薦之下我又一次墜入了※會員※的陷阱,今次見識到幾特別是 <八寶茶> 每位用*焗茶盅*上,內涵包括有杞子
人生總是要向前走>>…>>>對嗎 ?前晚2011年5月4日 *我的最愛*生日請食飯少不了,潮州菜,韓國菜,北京菜,越南菜,只要她喜歡無所謂啦,她提議食川菜,OK無問題!!因家住灣仔區為方便就近,就去了灣仔間譚魚頭火鍋店 ,一行三人(總有個細女),間店有好多不同的推廣,例如 >四人餐>匯豐銀行信用咭套餐>牛魔王鬥海龍皇>由天庭鬥到深海,等等……其中一樣優惠是$9/隻鮮鮑魚>$18/份海生蝦>$48/份糖心鮑魚丸>$12/位八寶茶>>>等在此未能祥列,不過一定要*尊貴的譚魚頭會員*.才可享用當時我的心情有點不悅,有位女侍應梁**芬埋檯推荐我入會,話說<有$200禮券送>總有全年八八折,>會員積分換禮物添,好大吸引力啝,在她力薦之下我又一次墜入了※會員※的陷阱,今次見識到幾特別是 <八寶茶> 每位用*焗茶盅*上,內涵包括有杞子>花旗參>元肉>紅棗>提子乾>羅漢果>好精緻的小野菊>及頂級毛峰茶葉(資料由女侍應梁小姐提供)>然後用個好長咀的銅水壺即場沖熱水入茶盅中心裡.,那女侍應有好純熟的技巧沖水及笑容, 有一種好特別的feelling ,第一輪熱水好夠熱,不過第二輪加水時差少少熱度啦,有待改善,火鍋配料都算幾新鮮,特別是份※魚子同樂※內條斑仔上檯時總會同我打個招呼,眼睛亮晶晶,帶子好大粒,安格斯牛肉雪花紋都幾好,相信下次我都會再幫襯譚魚頭喀.因她有太多優惠在吸引我,消費都算實惠及合理.
2011-05-04
慶祝紀念
生日
  • 八寶茶
  • 魚子同樂
(非會員)
2011-05-04 7 瀏覽
灣仔係寫字樓區,餐餐食Lunch都係好頭痛,周圍都難搵位,好在今天朋友訂了位先到等我地,佢訂咗灣仔地鐵站A3出口果間譚魚頭。譚魚頭唔係食火鍋架咩?有點心食架?朋友驚我地不夠時間,仲落埋單先,我地12:55分先到,坐二樓窗邊位,光線充足,全場爆滿,真係多謝朋友先到。因為其中一位朋友不飲普耳,想要個鐵觀音,個侍應姐姐都架好,好快開給我地。朋友叫著:招牌蝦餃皇、豉汁蒸魚雲、蜜汁叉燒包、野菜煎餅、香煎羅蔔糕、手拉牛肉腸、小籠包、蟹籽燒賣皇、藍莓叉燒酥、星州炒米、灼油菜。好豐富,夠我地4個人食啦。大家一致贊煎餅好食,夠香口,點心都唔差,特別是叉燒包、小籠包,小籠包皮薄汁多,只是蘿蔔糕的粉多咗D,灼菜都好靚, 4個人食下傾下就夠鐘返工啦,因為朋友係會員有8.8折,埋單HK$297元,都算OK,會再幫襯。
灣仔係寫字樓區,餐餐食Lunch都係好頭痛

,會再幫襯。
2011-05-03
  • 蜜汁叉燒包、野菜煎餅、小籠包
2011-04-17 31 瀏覽
聽聞譚魚頭的麻辣火鍋一直都好有名氣,不過好耐都沒試過,川菜就試著好多次啦,都OK嘅。朋友話睇到譚魚頭Facebook上面有個二人火鍋套餐好抵食,約我同佢試下啦。原本想星期六去旺角分店的,後來因為朋友星期六有事,改約星期日中午食,食完仲要去中環辦事,便將地點改在了灣仔分店。可能因為我們有訂檯且食火鍋吧,中午1點到灣仔店時,仲有窗邊位給我們。店內職員話:星期日~星期四二人套餐$198加上原價加一服務費$55.6,如果不加任何食品,兩位埋單只需$254,咁樣?仲抵過任食?!價錢就抵啦,是否名副其實就要食著先知啦。鍋底有6個味道可以選擇,我們選了職員話最出名的麻辣拼蕃茄鴛鴦鍋;火鍋配料肉類選項,可以16選2:有美國肥牛、豬下青、炸魚皮、鮮花膠仔、自制四寶丸等,我們選了美國肥牛和自制四寶丸;火鍋配料菜類選項,可以11選2:有唐生菜、芋頭片、鮮冬菇、四川苕粉等,我們選了唐生菜和四川苕粉;套餐中涼菜的指定食品是:夫妻肺片和青雲飄香;火鍋配料的的指定食品是:必食花蓮魚頭2邊和深海鮮鮑魚仔4隻、味碗2隻。跟餐還有兩杯餐酒送,我們要了兩杯紅酒。麻辣拼蕃茄鴛鴦鍋:麻辣同一般的麻辣火鍋味道不同,睇上去有些油,
套餐中涼菜的指定食品是:夫妻肺片和青雲飄香;
跟餐還有兩杯餐酒送,我們要了兩杯紅酒。
麻辣拼蕃茄鴛鴦鍋:麻辣同一般的麻辣火鍋味道不同,睇上去有些油,職員話是植物油,讓我們唔使擔心,仲話如果食得辣,魚頭煮麻辣會更加好味;蕃茄湯就很鮮甜,有啲似羅宋湯,不過,比起羅宋湯就更加易入口。
味碗:有香菜粒、芹菜粒、韭菜粒、炸黃豆、花生、大頭菜粒、指天椒絲、秘制調味豆辦等,要加鍋底的原湯食哦,麻辣和蕃茄都可以,視乎自己口味,因為為辣而來,我選了麻辣湯,朋友要了蕃茄味。都很特別,跟一般的火鍋用醬油加指天椒唔同,非常香。
夫妻肺片:牛肚、牛心、牛肺切得很薄,加芹菜、香菜配上川式麻辣調味醬料,很入味,我食得辣,好好味,汁都不浪費,嘻嘻,將啲汁加入味碗中,更加濃味。
青雲飄香:睇個名真係唔知係咩東東來架,原來是啲青瓜條加桂花糖,很好的搭配,夏天不錯的清涼食品。涼菜一個濃味一個青淡,唔錯!
花蓮魚頭:我食著辣魚頭,朋友食唔辣,我就覺得辣好食,朋友就話蕃茄更加清淡,雖然清淡也食唔出有腥味,好啱味。
鮑魚仔:掛住食魚頭,四個一起放入鍋,不記得,煮過著時間,一人食著一隻。
美國肥牛:好大片,口感略覺韌著啲。
自制四寶丸:有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、豬肉丸,各3粒,共12粒,前兩個都好彈牙,如果啲豬肉丸加點香菜粒可能會更加好味。
唐生菜:分量很足,全是唐生菜的內層,我仲貪啲菜靚,生食著兩件,很脆甜。煮食蕃茄湯更好。
四川苕粉:接近灰色架,扁長條形,睇個樣就麻麻地,食落口有些煙煙韌韌,又覺得幾好食。
兩個人烚下烚下都個半鐘,掛住傾計,兩杯紅酒都冇咩飲,適中的果味,唔知是我食了辣的緣故還是紅酒本身的味道,覺得有一點點胡椒辛辣味,不過不失啦。
食完仲有兩位水果送,西瓜和哈蜜瓜。
埋單時真係$254元,算抵食啦,食品質素都OK。落樓時仲聽的人話周六、周日中午點心做緊七折,有些懷疑。到門口真係睇到大大個海報貼在右邊的外墻上!不過Only灣仔店哦!朋友話有時間再約啦,近排好忙啊!
2011-04-10
  • 麻辣蕃茄鍋\魚頭\夫妻肺片\四川苕粉
2011-04-08 7 瀏覽
已很久沒有光顧譚魚頭,還記得上一次係晚市火煱,印象是水準下降了不少。今趟午市光顧,希望水準有所改善。一行四人點了一客午市套餐。天麻魚頭湯香味濃烈,藥材味敦厚,合小弟口味。冷盤酸辣海蜇,不嗜辣之士或許會略嫌過辣,個人則覺得辛辣程度剛好,配上少許酸味,更能帶出海蜇的味道。點心可選四款,分別選了燒賣、牛柏葉、咖哩魷魚及雷沙湯丸。另加蒸腸粉一碟。整體而言,點心水準不過不失。較出色的是雷沙湯丸,外層煙韌,內裡流沙香口,好吃。菜蔬選了椒絲腐乳通菜,水準普通,醬汁有欠惹味搶口。主食以雪菜肉絲炆米作結,炆米色水均勻,份量不少,OK。比起上一次光顧,食物質素看似有所提升吧!

比起上一次光顧,食物質素看似有所提升吧!

[8/4/2011; Fri]
2011-04-08
2011-03-26 12 瀏覽
我是個無辣不歡的小子.可說是位辣奴一名吧,在前晚23/3/2011和一個由泰國回港的老死相約在灣仔聚一聚頭,見到有間四川麻辣火鍋店(譚魚頭)就二話不說跑著上去,門口位靚女知客安排我哋坐在一樓, 間店裝飾都幾特別,清潔打點算ok啦 ,正在老友不知想食川菜或火鍋好的時候,有位四眼男經理上前做介紹,他首先推介麻辣蕃茄鴛鴦鍋,同行老友即話:<你啲鍋底是無料到,是純粹原味湯上檯的>那位經理即轉口吻介紹著*燒雞公鍋*,他保證我老友會喜歡,到菜品上檯時一見真相,原來是不錯的提議,他建議我倆先享饕食【燒公雞】後,可再免費為老友加麻辣湯作鍋底也,如是一來就滿足老友賞川菜慰火鍋的慾望了, 高人也 !!! 我喜歡#*,後來加點了安格斯肥牛,什菰盤,毛肚,鴨血,清心丸,涼瓜片等 ,菜品份量及質素ok啦.清心丸幾特別,最後有雪糕送添.招呼大致ok 啦, 當晚消費$438 ,由我付款老友格外開心.那位四眼經經理下次要再麻煩你介紹了,但賬單不要給我吧!!!
2011-03-23
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
  • 燒雞公鍋
2011-03-13 6 瀏覽
近排工作好多,成日與朋友吃飯,在灣仔譚魚頭食火鍋,任食9點後有promotion,$118/人,加多$5可以任飲,幾抵食,仲有haagendazs送,食品都幾好,番茄湯底好鮮美,番茄味特別濃,四川小食-夫妻肺片又辣又麻,正宗四川口味,服務都OK,個別火鍋配料份量太小.食物質素唔差.
2011-03-10
  • 番茄湯底
  • 夫妻肺片
2011-03-05 7 瀏覽
岩岩新聞話湯底有問題,之後個日頭條頭版已經有promotion! 任食9點後,mon-thurs $108,fri-sun$138,任食時段唔係好多人,叫左蕃茄,魚同芫茜湯底,等左好耐先滾!侍広會幫我地將湯放係調味碗度當汁dim! 落單好快黍,特別recommend奶黃水晶包,但唔可以整過火個皮好易爆,其他都新鮮,小籠包四川餃几特別,魚蛋好彈牙,蘿白好甜,食完每人仲有杯haagen dazs...only chocolate flavour
2011-03-04
15 分鐘 (堂食)
朋友話試過旺角分店,覺得幾好,一行四人去試吓灣仔分店。九時後入座可以任食,到達時已經十分肚餓湯底:-鴛鴦鍋:朋友試麻辣味,她覺得好味。我試蕃茄味,很濃郁,勁香。加上此店不是加水,是加湯的,保持到蕃茄味,不會變淡食物:-美國肥牛:雪花平均分佈,不是平時那些勁多肥膏,切得很薄,又唔韌脆鯇骨腩:勁好味,勁爽,勁脆。我試過不少食肆用鯇魚骨腩扮脆鯇骨腩鱔片:竟然連細骨都無,我食過很多食肆,甚至自己家中食,從來未試過連細骨都無,今次第一次試到。我吃了最少六片都無骨,朋友都話無骨。認真抵讚包心蟹粉丸:與平時街市買的不同,蟹粉味很濃,勁好味炸魚皮:大部份都是大塊,只有好少細塊。很脆粟米:我估計是超甜粟,超甜試了以下食物,普通無特別:-豬仔午餐肉、芝士腸、青口、蟹籽墨魚滑、蝦餃、水晶叉燒包、水晶奶黃包、四川抄手、芝心丸、鮑魚菇、秀珍菇、娃娃菜、木耳關於食物的服務:-告訴店員先叫湯底,之後才入食物單。隔了一陣後,入了食物張單。再隔多一陣後,大部份食物上枱。但個湯底未到喎,莫非要我們生食?(叫了湯底先,但食物仲快過個鍋上枱)之後每隔一陣便催店員,我估最少催了三次,店員每次都答"就嚟,很快到",但講完後便去招
朋友話試過旺角分店,覺得幾好,一行四人去試吓灣仔分店。

九時後入座可以任食,到達時已經十分肚餓

湯底:-

鴛鴦鍋:朋友試麻辣味,她覺得好味。我試蕃茄味,很濃郁
,勁香
。加上此店不是加水,是加湯的,保持到蕃茄味
,不會變淡
湯底(麻辣和蕃茄)
食物:-
前菜
調味料
美國肥牛:雪花平均分佈
,不是平時那些勁多肥膏
,切得很薄
,又唔韌

脆鯇骨腩:勁好味
,勁爽
,勁脆
。我試過不少食肆用鯇魚骨腩扮脆鯇骨腩
鱔片:竟然連細骨都無

包心蟹粉丸:與平時街市買的不同,蟹粉味很濃
,勁好味

炸魚皮:大部份都是大塊
,只有好少細塊
。很脆

粟米:我估計是超甜粟
,超甜

試了以下食物,普通無特別:-

關於食物的服務:-

,莫非要我們生食?

(叫了湯底先,但食物仲快過個鍋上枱

之後每隔一陣便催店員,我估最少催了三次,店員每次都答"就嚟,很快到",但講完後便去招呼其他客人

(我叫的只是普通湯底,為何催了三次都未有,莫非真是要生食?

之後幫我們落單(湯底)的店員經過我的枱,發現我們仍然未有鍋,她都忍唔住講"吓!仲未有湯底?"。她即時入廚房睇,轉頭已經手持個鍋出來。
(這位店員的服務態度十分好
,她路過發現有問題便即時處理
,但其他店員就算被客人催,都不去處理

關於冷氣的服務:-

我們坐於卡位,只有我一人先到達,隔了一陣後,發覺很熱,無冷氣,連風聲都無,叫店員加大冷氣。店員於我個位附近按了掣後,終於聽到風聲。
(這只是前奏

當朋友到齊後,我依然覺得很熱,朋友話可能是太多燈的關係,所以我無再問店員。到後來打邊爐時,我仍然覺得很熱,心想"打緊邊爐梗係熱啦",於是又無問店員。
(其實發展到此階段,應該問店員。

食到尾聲時,朋友都表示很熱,正當想問店員時,有位店員經過我個位,與另一位店員講"為何無開冷氣?只是開風!"。我和朋友即時O嘴
,為何我叫加大冷氣,會變成只是開風?

(店員連開風和開冷氣都唔識分
打邊爐就梗係要開冷氣啦,無理由只開風打邊爐!

環境:-

勁多射燈,太光啦
2010-12-09
$145.5 (晚餐)
調味料
湯底(麻辣和蕃茄)
  • 脆鯇骨腩,鱔片,包心蟹粉丸,美國肥牛
2011-01-16 11 瀏覽
9點正黎到就已經好多人等位打邊爐...不過我同個朋友只需要等10分鐘就有位一上到去....好興奮!! 因為佢地俾左間房我地兩個人,又有電視睇。佢地效率快,有禮貌..9點後係任食時段~~d牛肉,羊肉片好好食傳統麻辣湯底!!! 正~~~~~~好香

一上到去....好興奮!! 因為佢地俾左間房我地兩個人
,又有電視睇。

佢地效率快,有禮貌..

9點後係任食時段~~d牛肉,羊肉片好好食

傳統麻辣湯底!!! 正~~~~~~好香
2011-01-06
10 分鐘 (堂食)
2011-01-10 5 瀏覽
好耐之前食過一次tanyoto,食落我覺得幾正架..但近排上開飯睇到佢地comment都唔太好..去之前都有擔心過, 但係男朋友話好想食…所以都陪左佢去去到先知原來佢地裝修過黎,坐得都幾舒服~D阿姐都算手腳快,我地坐低佢地就好快幫我地落單~(咩真係好差態度咩?我見好多人投訴咁,但我又唔覺)又係幫襯個麻辣蕃茄湯..個味的確係無之前唔係任食果時甘濃..都正常既哈哈, 好彩味道都夠, 同埋, 任食都唔係加水, 仍然係加湯~~任食可以叫既都係果幾味,人地有既呢度都有既,不過至特別係雞件變雞翼, 我唔鍾意食雞胸~但見到雞翼就係咁食~!我地2個人狂叫肥牛,因為呢度D肥牛算唔錯,好有牛味,食左差唔多7,8碟肥牛之後先叫菜..菜同以前一樣,都好多品種簡,呢樣算唔錯粟米好甜!!我至愛!不過又差D食到成身都係… 仲有仲有, 炸腐皮好好食!!!好脆~~總括黎講,其實都真係唔係甘差姐,仲保持到水準丫,而且食得飽一飽

菜同以前一樣,都好多品種簡,呢樣算唔錯
粟米好甜!!我至愛!
不過又差D食到成身都係…

仲有仲有, 炸腐皮好好食!!!好脆~~

2011-01-09
10 分鐘 (堂食)
總括黎講,食物味道一般,部份甚至偷工減料!(除左粉果叫做有少少特別,其他既唔係嚴重偷工減料就只算係ok)明明等位時唔多人走,但就見到一、二樓都好多檯,人地唔肯搭檯就hold住d檯要人等15-20分鐘先入座!!!!!!!!!全體員工態度差,冇禮貌,視客人如無物!做野懶懶閒,慢吞吞!個個有心傾計冇心做野!一個二個唔憂做!!唔值得受氣去食,經過都唔會再幫襯!!!!!!!!!!!奉勸未試過或想試既人諗清楚有興趣可見以下詳情:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::去開呢頭,唔知食乜,呢間野一出地鐵站就係,我又中意飲茶,所以就試下啦!2點9左右去到(我地兩位!),只有一張二人檯等緊,經理極力游說我地搭檯,見唔係咁多人就等下啦,等既時候都發覺唔係咁多人走,不過有大約6組人黎唔搭檯就即刻上(當中有兩、三位及三位以上既)!等左五分鐘左右,前面等緊果張二人檯先有得入座,又等左一輪,黎左2位都係唔搭檯既,呢2位等左一陣就唔耐煩咁問個知客要等幾耐,點知個知客答佢話下張就到佢,當我透明架!?再過多冇耐就話有檯(唔記得佢點講,總之就冇嗌籌)
唔值得受氣去食,經過都唔會再幫襯
!!!!!!!!!!!
奉勸未試過或想試既人諗清楚

!?
再過多冇耐就話有檯(唔記得佢點講,總之就冇嗌籌),我行埋去先,佢先至比我先,(我地二樓,人地後黎既就一樓)
行到上一樓個時,有個著黑色制服既女人,走出黎截住人,擋住條路,我話二樓wor,佢又要望到人地張點心卡,
跟住無乜禮貌咁指住條樓梯話:「上多層!」(我咪話左二樓囉!!)然後就招手叫後面果兩位去佢果邊

呢個時候,我見到1樓其實都幾多吉檯,唔知點解人地唔肯搭檯就要人係樓下等咁耐!有位又要人上二樓!
行到上二樓,都係見到幾多吉檯係度!!係近樓梯d檯坐滿哂!!咁自己行入去啦,有個侍應又截住人叫人等陣,
點知佢行前幾步同人social下,又叫人跟佢行,然後直行轉彎,去到一張只係同埋單個部機差兩步路既巷仔旁坐低!
兩層都咁多位剩都要叫人等咁耐,唔知係想人充撐場面定係佢覺得仲有好多人黎食所以要留返d檯!

d staff咁樣做野法,已經有少少o嘴,不過終於坐低啦,懷住等食既心情就冇理佢地啦,但係,,,,,仲有後續........
.講左食先!

粉果:皮薄,餡都算幾靚,不過size細!變左好似餃咁,缺少左「食緊粉果」既口感同咬口!

韮黃叉燒腸:算ok!感覺好fresh!不過冇乜叉燒味!

香煎蘿蔔糕:略嫌過燶,粉,冇餡!

鮮竹卷:略嫌味淡!(d餡我淨係食左火腿,不過金妹牌都有味過佢!)

鮮蝦腐皮卷:多蝦,不過不失!

煎蝦米腸:好似蒸完煎一煎就算!算係有料既,夾埋得兩條!

食剩兩個點心既時候,有位著黑色制服既女人問d野黎齊未,仲會唔會加野食,然後二話不說拎走果張冇畫過既點心卡!!
(打擾到人地食野,唔好意思都冇句,拎左人地張單都冇話係要人埋左張單先!!)
之前都講過其實埋單部機係我地隔離,咁果個著黑色制服既女人就背住我地埋一邊同個侍應吹水,一邊入單,
咁我地都照慢慢食野歎茶,冇理佢地,點知個侍應冇啦啦申隻手過黎擺低張單係檯面,個人都冇"另"過黎,眼尾都冇望下我地,
邊放低邊粗聲粗氣講左句唔該就繼續吹水!(嘩!張單又冇平時賣7單果塊黑色皮夾住,即係叫我賣單定係比我睇!?)
過左一陣,諗住比左錢先,食完可以即走!拎錢出黎,望到張單計左三個人茶錢,叫人過黎問下,
侍應走埋黎,咁我比張單佢問佢做咩計3個茶錢,佢望住張單,又係望都唔望下人,
懶懶閒咁串左句:「得兩個人咋咩?」(嘩!講到好似我厄佢咁
)我咪問佢:「你見到呢度有三個人咩?」
咁呀侍應依然都係企係度望住張單,我再話:「位都開得兩個啦!!」呀侍應依然都冇理我,拎埋我d錢,
打側身對住唔知邊個大叫:「得兩個人你做乜打三個呀!我唔知你呀!d錢擺係度呀!」(邊個岩邊個錯我地唔想知!!)
只見佢講完之後,就隨手將我地張單同d錢擺係一疊人地岩岩收完錢既黑皮夾上面!
(嘩!d錢就咁擺係度,比人拎左/吹走左點算?於是我地邊hea又邊留意住,隔左好耐先有黑衫女人黎入數)
然後又由侍應捧住疊大約十份既黑皮夾去逐張檯找錢,一捧起就係我地身邊行走左,
過左十分鐘有多都未返黎,找咩錢找咁耐!!??野又食哂,茶又飲完,加上d staff離哂大譜,實在唔想再留係度,
叫左個著黑衫既女人黎,同佢講話張單埋左好耐未找錢返黎,點知句野都未講完,個女人就掙住話咩找緊架啦,等陣!
(喂!我以家就係話你找左好耐都未找返黎囉!!野又唔聽人講,咩態度!!
於是我終於都唔耐煩咁同佢講,話:「係隔離又唔找左比我先,係度唔知兜左去邊咁耐都唔黎!我張單擺面架wor!」
個女人冇理我走左,隔一陣先見到負責去找錢比人果個侍應慢過月球漫步、hea住返黎,就咁打開個皮夾拎低

一蚊貼士都比唔落,拎完d錢就走了!!!!!!!!!!!!!!!!!
2010-12-26
20 分鐘 (堂食)
韮黃叉燒腸:算ok!感覺好fresh!不過冇乜叉燒味!
鮮蝦腐皮卷:多蝦,不過不失!
上星期同屋企人去譚魚頭食飯 , 坐底好耐都無人理, 揮手"揚"果個扎髻個女人(食開應該知邊個, 幾瘦嘅, 有時會上去serve人, 有時就企樓下做reception, 黑衫嘅)..佢就扮盲, 繼續玩佢手上果個抽裝箱.... 好啦, 終於叫到個戴眼鏡嘅, 塊面圓圓地嘅經理埋黎 , 問佢有關會員特價果d, 無尾音, 態度仲係一個 "鍾意就食, 唔鍾意你就走" 嘅態度... 我地話咁睇下火鍋啦... 又話任食... 但係乜野資料都無俾我地睇 , 之後又舉手舉左九千年... 先叫到一個女人侍應黎, 問佢任食包唔包湯底, 佢瞄咀... 用聽唔明嘅廣東話講一次就話包, reconfirm , 又話唔包... 我地重覆問你係唔係話包.. 佢又瞄咀.. 黑口黑面.... 咩事呀... 我黎食野, 唔係黎乞食架... 之後頂唔順都係起身走..其實上去坐底果陣, 都奇怪點解咁少人架啦.... 原來係咁...

佢又瞄咀.. 黑口黑面....

2010-06-17 8 瀏覽
環境衛生:好光猛,冷氣夠。餐桌餐具都好乾淨,感覺好好。服務:好多人幫親,所以個個都好唔得閒。服務雖然會慢左少少,不過態度唔會因此而惡劣,讚。味道:都幾有水準。 蒜泥白肉:全餐最正嗰味。白肉同青瓜本身係冇乜味,所以個汁好緊要。白肉唔硬,青瓜爽口,個汁好到我地要留低黎點第二d野食。 春卷:個皮夠薄又脆口,餡唔會太多,味道唔錯。 口水雞:個汁同蒜泥白肉好似一樣,不過依碟雞就冇蒜泥白肉咁好味。可能係先入為主啦,又或者係因為我自己唔鍾意"倫"骨。 蒸粉果:好清,皮薄多餡,唔錯。 雞扎:同事既favourite,話係全灣仔最好食wor。只有兩隻,留左比其他人,我自己冇食到。 燒賣:唔會好似其他酒樓咁油。個size都啱啱好。抵食:今餐有人請,所以唔知幾錢。
環境衛生:好光猛,冷氣夠。餐桌餐具都好乾淨,感覺好好。

味道:都幾有水準。

春卷:個皮夠薄又脆口,餡唔會太多,味道唔錯。

蒸粉果:好清,皮薄多餡,唔錯。

燒賣:唔會好似其他酒樓咁油。個size都啱啱好。

抵食:今餐有人請,所以唔知幾錢。
蒜泥白肉
口水雞
蒸粉果
雞扎
燒賣
尋日又去譚魚頭,,佢係我最愛。環境幾好,唔同旺角個間,安靜,幾舒服。食物質素及服務都好好。今次食咗:蕃茄湯底 –值得一讚,好味魚湯底 –好濃,好香 手切肥牛 –雪花均勻 ,冇渣羊肉 – 麻麻魚皮餃 – 幾美味青筍 –清爽黑白鴛鴦豆腐—介紹係自己做d,都幾有風味,唔同日本豆腐,可以一試還食著油麥菜等等仲要特別提提我d新發現,呢度有四川菜,並且是好正宗的四川菜哦,今次只食著辣子雞,至辣至麻,飲著唔少啤酒,好味。
尋日又去譚魚頭,,佢係我最愛。
今次食咗:
蕃茄湯底 –值得一讚,好味
魚湯底 –好濃,好香
手切肥牛 –雪花均勻 ,冇渣
羊肉 – 麻麻
  • 辣子雞
  • 黑白鴛鴦豆腐
1K
2010-05-30 4 瀏覽
謤魚頭既下午茶的確幾抵, 而且點心既水準都有番咁上下, 所以係我同男友下午茶既首選, 但...<服務>尋日真係食到一吐氣, 未開始食已經食氣食飽, 話說我哋叫咗4個點心, 但等咗成廿幾分鐘一樣點心都未嚟, 咁我哋當然追問一下喇, 跟住有個中年收銀阿嬸就用d好無禮貎既語氣講(我哋係坐近門口/收銀果度): 您哋張單係我入既 !!! 17分果時入既... 而家咁多人客, 要等20分鐘架喎, 跟住我用沉著氣既語氣講: 我都係驚無落單啫... 等咗咁耐都未有嘢食, 跟住佢又粗聲咁講話係佢入單既, 我真係忍唔住話喇: 而家都過咗20分鐘喇, 成45分喇, 我哋唔係第一次幫襯架... 跟住有個瘦瘦既女侍應好好人咁話幫我哋睇下, 無幾耐d點心一次過到喇, 其實得到d咁既態度, 我已經唔想再等再食, 係男友話無時間再去第二度食, 咁我唯有吞聲忍氣喇... 唔好恃住自己年資高就可以咁無禮貎囉, 得罪客人始終都係妳老闆蝕抵囉 ,,, 我想話俾大家知我唔係第一次响呢間灣仔店受氣囉... <食物>1) 牛肉金菇腸粉 ~ 一般, 因為無乜金菇, 而牛肉也不多2) 牛肉球 - 我至愛

<服務>

<食物>