2007-07-08 12 瀏覽
早幾個星期, 打完保齡後, 去詠藜園食擔擔麵...湯底香濃, 帶有肉碎各花生粒, 而麵質唔錯, 同之前一樣, 都係咁好食...
早幾個星期, 打完保齡後, 去詠藜園食擔擔麵...

黎左我好少黎0既黃埔,當然要去詠藜園食下啦.... 兩個人叫左:銀芽炒鱔糊--呢個好有獲氣,好好味湯包(4只)--唔錯,好夠熱,皮都算薄窩貼(5只)--不過不失啦擔擔麵(小辣)--個麵質唔錯,幾好 呢度以呢個質數黎講真係幾抵食,食物都算唔錯,good!
黎左我好少黎0既黃埔,當然要去詠藜園食下啦....

兩個人叫左:
銀芽炒鱔糊--呢個好有獲氣,好好味
湯包(4只)--唔錯,好夠熱,皮都算薄
窩貼(5只)--不過不失啦
擔擔麵(小辣)--個麵質唔錯,幾好

呢度以呢個質數黎講真係幾抵食,食物都算唔錯,good!
2007-05-14 44 瀏覽
這店一分為二,每邊的裝修及食品都有不同,要分開登記取位。兩邊我都試過,兩店其實門口大但內裡地方少座位迫,不是太舒服。一邊店是食楊家菜,看看餐牌就發現是簡單的京川滬菜式。小籠包肉不較實(削)不好吃,手撕雞賣相不吸引而味道無一般,最差是個擔擔麵,麵本身無味及口感差,個麵的湯又比較厚而無乜味,食到我有些想吐。另外,炒蛋及炒菜就還可以但就無特色可言。三個人食左$250,我其實覺得去茶餐廳可能還好。另一邊店食物有點不同,這裡有些得獎菜式,可惜就是得獎那碟好一點之外,其他的都只屬一般。好明顯我不太欣賞這兩店,食京川滬菜其實有很多選擇,不過就不是在紅磡了。

2007-04-02 7 瀏覽
1.膽膽麵--好味,來到一定要食,不過好多餐廳的膽膽麵都做到好似佢咁好食,開始唔洗一定要在呢度食2.小籠包--新鮮,夠多汁,如果個waiter 唔係飛上台的會更好3.醉雞--雞太老,皮太厚,見血唔太熟4.雞絲拉皮--無味,麻醬勁無味,千萬唔好叫,好似食雞加無味油拉皮食第2次,要唔搭台等左半個鐘,佢就比張4人台再分開2cm的0拿,比2對唔識的人坐埋一齊,好似一齊食飯咁;0的waiter & waitress 全部都唔采人,采你時都唔想落單,沖茶又可以唔比返個茶我;叫左的送,全部都係飛上台的;每次的服務水準差不多咁差,ha,但係都係咁多人食,勁~~
3.醉雞--雞太老,皮太厚,見血唔太熟

2007-04-01 10 瀏覽
食得過~~~不過又要排隊........D麵好得.........有事實證明........我叫左碗麵比阿哥........佢半個之後先黎.........麵質.........同我果碗沒兩樣........不過個湯.......唔係話唔好~~~不過係未夠........夠香.......夠味..........就係講唔出差D咩...........
2007-03-31 12 瀏覽
10 March 2007 (Sat) - 晚飯好朋友結婚前夕,同咗佢及佢屋企人黎呢度食晚飯,我都只能食個快既,因為又要去買玩新郎既用品!我哋一人叫咗個擔擔麵,好耐冇食,我叫咗個辣既,好好味,但好多油,仲有叫咗菜同少少嘢食,都唔記得有咩,另外記得服務真係麻麻,我哋五個人坐咗張勁大既枱,一啲都唔舒服,然後坐低好耐都冇比過個茶壼我哋,只係比咗一人一杯茶,當然好快飲晒,跟住仲要叫咗佢一次佢都冇比,要叫第二次至有比,後尾又問佢哋攞牙薟都係咁...唉,人流又唔係多,嘢食又唔算得係No. 1,唔好咁啦~~不過見佢個麵幾好,而且平,我都比個'ok'佢,否則,咁既態度真係可以係零分!
10 March 2007 (Sat) - 晚飯

2007-03-27 18 瀏覽
試過老店的改良擔擔麵,聞說此店的麵更好,所以很想試試。改良擔擔麵的麵質確比老店的煙靱,肉碎等材料也較多,但湯底味道總欠一點點,說不清楚。小食拼盤裏醉雞的酒味和雞腳的沙薑味都很重,但兩者都不入味,而海蜇就像混了點沙薑味,怪怪的。一口餃子還算可以,略嫌煎得不夠香口。這店裝飾華麗,服務也很周到,可惜整體味道令人失望,或者小菜、貴價食品會好一點吧。對我來說,沒有了期待的那種風味,就只是一間中式餐廳而已。當晚不少顧客都是外地人,我這港燦大概選擇錯誤了。
試過老店的改良擔擔麵,聞說此店的麵更好,所以很想試試。

2007-03-26 5 瀏覽
o尋日來咗食午餐\,叫咗:擔擔面:味道不錯,個麵一d都唔淋,幾好,不過少辣係唔辣小湯飽:好熱,好正!金獎雲白肉:好味,連肥肉都ok,豬肉夠薄,個汁重正蔥油酥餅:好香口,好新鮮侍應服務ok,冇話趕人走趨埋單,會再幫襯!
o尋日來咗食午餐\,叫咗:

擔擔面:味道不錯,個麵一d都唔淋,幾好,不過少辣係唔辣
小湯飽:好熱,好正!
金獎雲白肉:好味,連肥肉都ok,豬肉夠薄,個汁重正
蔥油酥餅:好香口,好新鮮

侍應服務ok,冇話趕人走趨埋單,會再幫襯!

2007-03-20 18 瀏覽
為食病又發作, 特登走到去一d都唔就腳既紅磡搵mummum食。想食擔擔面, 於是去左蔡瀾美食坊既詠藜園。同朋友叫左:1. 擔擔面$17 <-- 普通既, 冇加大又冇改良(因為佢有另一款叫改良版擔擔面, 大碗d ) 不過不失, 味道不錯, 個麵做得好彈, 不過好似唔夠花生2. 小籠湯飽$2x 唔知係唔係放左係度一段時間先食, 唔夠熱好似唔係好夠味, 下次試下新鮮一到就即食, 睇下會唔會好d3. 雞絲粉皮$28 or 38 唔係好記得 好味, 又唔會太細碟4. 雲白肉$40 呢個好失望, 印象中食過係好好味, 不過今次d豬肉好厚, 又唔入味, 但係個汁都重好正~~5. 豆沙煱餅$22 好味, 不過一定要熱食6. 豆漿@$6 唔知係唔係我有問題, 我覺得d豆漿好似水多d, 冇豆味ps. 要讚一讚個前菜, 係酸菜, 整得好好食, 鐘意酸野既朋友唔好錯過呀~~~~~~~ 報告完畢~~~~~

同朋友叫左:
不過不失, 味道不錯, 個麵做得好彈, 不過好似唔夠花生
2. 小籠湯飽$2x
3. 雞絲粉皮$28 or 38 唔係好記得
好味, 又唔會太細碟
4. 雲白肉$40
5. 豆沙煱餅$22
好味, 不過一定要熱食
6. 豆漿@$6
唔知係唔係我有問題, 我覺得d豆漿好似水多d, 冇豆味

~~~~ 報告完畢~~~~~
(非會員)
Since they opened doors @ Whampao, its commercial and all, down the drain with its original goodness.Seriously, thought the second generation should be quite proud of what a legacy they've got, and wow did they do a good job in UN Doing a Legacy.DO NOT GO HERE. What more can I say? If you just want chow, ok. If you are looking for the original Darm Darm Mien. Its not here.Why? Here goes:Noodle: lost its incredible quality, its all soggy and lost its original structure.Soup Base: felt like t

Why? Here goes:

Soup Base: felt like they deliberately diluted it 50 times before serving. Just not the original thing, would suggest BYOD Bring Your Own Ding (ExitB4OneD Soup base it better)

But people don't be discouraged. Another store which did retain some of the original quality sat quietly in Wong Tai Sin, across from the Fire Station HQ near Bamboo Garden. It doesn't have the name, but this one opened a long time before the original store was forced closed. DO Look for this. about a 15 min walk from either MTR. Better to get there by Taxi, get to Fire station and make your way across. Szechuan Mien Guan.

My 2 Cents.
2007-03-02 14 瀏覽
在3月1日晚上與一班朋友在詠黎園食飯,可能抱有太大冀望,所以失望而回.一行9人食1個6人餐加3個餸, 在落單時已經同伙計講會再加餸,佢重不停講"個餐唔夠食, 你地9個人叫個12人餐".我已經不停講會加餸,唔知係我太細聲定係佢太專心自己講.到上菜因為重有朋友未到但D餸好快擺滿枱,個D伙計見到成枱餸都冇話要唔要蓋保溫,於是就請伙計用蓋蓋住D餸保溫,終於可以開餐啦!整體食物味道一般.食完見到枱都重有餸,伙計就又話"駛唔駛加餸",老友有眼見成枱餸食唔晒重問駛唔駛加餸,一定係口頭禪,我就只好答唔駛啦!而餐單如下:6人餐菜單-冷盤(墨魚/冇骨鳳爪/海哲/熏魚),莞茜魚湯,咸肉津白,五柳魚,香酥鴨,西芹蝦仁,擔擔面(6碗),高力豆沙加餸-紅燒茄子,炒尢物菜,一口鍋貼如果再搵地方食飯,一定唔會去個間.
而餐單如下:
加餸-紅燒茄子,炒尢物菜,一口鍋貼
如果再搵地方食飯,一定唔會去個間.
2007-01-09 7 瀏覽
皮旦豆腐(自從係廣州及王家沙食過之後,我就咁愛上左呢味菜)都ok 好味~ 初時見佢冇乜sauce,以為實唔好味,淡茂茂la~點知d "蔥"(??唔知係咪??) 好惹味~過橋水餃,好多隻,有成廿幾隻!bf幾like~ but我麻麻,因為我唔like 佢有西芹係裡面怪味雞,好味,bf 覺好辣,但我接受到~小湯包,即小籠包,d湯幾好味~埋單$160幾(仲有1 can coke)想食炸饅頭,不過太飽冇叫~
皮旦豆腐
(自從係廣州及王家沙食過之後,我就咁愛上左呢味菜)
點知d "蔥"(??唔知係咪??) 好惹味~

過橋水餃,好多隻,有成廿幾隻!

怪味雞,好味,bf 覺好辣,但我接受到~

小湯包,即小籠包,d湯幾好味~

埋單$160幾(仲有1 can coke)

想食炸饅頭,不過太飽冇叫~

2007-01-09 17 瀏覽
先幾日同d同學食飯,係黃埔度唔知食咩好.就近近地去o左d度食~叫o左1.擔擔面,唔好食,無”ma”味,又唔夠花生味2.炒年糕,好似擦腸o甘,好un3.菜苗,最好食d個4.奶油津白,ok啦5.咕嚕骨,好多肥肉,唔好食6.雞絲粉x,ok啦7.沙薑無骨雞腳,幾好食p.s. 我覺得d服務完全唔得,都無人serve,仲扮見唔到
叫o左
6.雞絲粉x,ok啦
7.沙薑無骨雞腳,幾好食
(非會員)
2007-01-06 25 瀏覽
以前細細個詠黎園係鑽石山時已有幫襯d 麵都ok gei 又算抵食但後來被報紙賣一賣廣告又大熱起來我總係覺得有d言過其實之段搬左去蔡欄咪食坊後d 主菜好似下降左少少d 小菜反而幾好但最近去真係好失望真係好有人面全非ge感覺d 麵唔ok 好淡又唔"煙""un"d 雞絲炒皮真係係我食過ge 最差d皮好怪好水d醬好差好水水的感覺個鴨都幾仲係幾好gei煎飽茶樓款金滿庭會好好多不過都冇所謂依個唔係佢地gei強項食前唔駛等位食完都仲有大把位成間野比我gei感覺係降價左唔少不過有一樣仲係好好gei 地方就係老人家可以有一碗免費麵食
以前細細個詠黎園係鑽石山時已有幫襯
d 麵都ok gei 又算抵食
但後來被報紙賣一賣廣告又大熱起來
我總係覺得有d言過其實

之段搬左去蔡欄咪食坊後
d 主菜好似下降左少少d 小菜反而幾好

但最近去真係好失望
真係好有人面全非ge感覺
d 麵唔ok 好淡又唔"煙""un"
個鴨都幾仲係幾好gei
煎飽茶樓款金滿庭會好好多不過都冇所謂依個唔係佢地gei強項

食前唔駛等位食完都仲有大把位
成間野比我gei感覺係降價左唔少
不過有一樣仲係好好gei 地方
就係老人家可以有一碗免費麵食
2006-12-26 9 瀏覽
紅油抄手(HK$28) 必食菜式,皮薄少辣。但擔擔麵(HK$17) 水準一般,沒有想像中好吃。