2007-10-30 7 瀏覽
周末時朋交邀約在紅磡一起參加講座,位罝在蔡瀾美食坊附近,講座開始前便到美食坊拜一下五臟神,因時間不多,便入去較多座位的詠藜園,雖然沒有先前的長龍盛世,但都要搭枱才立即有位。今天二人要了招牌担担麵兩碗及一客醉轉彎,轉彎即是雞翼,紹興酒的香味很濃烈,應該不是用下價酒做的,雞肉不舔骨,是一道可口的小吃;担担麵今天的水準不俗,麵條整齊的放在紅彤彤不會太濃的麵湯中,買相不俗,辣度適中不吃辣的人也可接受,味道比之前好了一點,不消一會就連湯也幹掉了,水準之作。整體滿意,只是結帳時間慢了一些。

整體滿意,只是結帳時間慢了一些。
2007-10-18 31 瀏覽
蔡san「乜頭」,「譽滿」中外,「斐聲」國際。早在年頭,「蔡瀾美食坊」,已正名為「黃埔美食坊」。除了「聘珍樓化」、「福臨門化」之外,由大磡村「小資化」的詠藜園,退卻了當年黯然銷魂的那一片神采。這口絕不麻辣的勁辣「麻辣擔擔麵」,紅光滿麵:紅油襯出的,不是教人為之心動的麻勁,只有教人空有餘悸的淡淡麻香。麵,雖然仍是手工的麵,但整體的嚼勁和味道,絕對不及當年勇。在八國聯軍搭的一張檯上,而中國人又是其中的極少數下,實在找不出不好吃的理由。
蔡san「乜頭」,「譽滿」中外,「斐聲」國際。

早在年頭,「蔡瀾美食坊」,已正名為「黃埔美食坊」。

麵,雖然仍是手工的麵,但整體的嚼勁和味道,絕對不及當年勇。

詠藜園 (蔡瀾美食坊)
2007-10-14 13 瀏覽
我哋五個人六點三到,等一個鐘,是搭枱,我們也不介意,入到去,得三張椅子,個男知客不停叫我哋坐,我哋話得三張椅子,怎樣坐? 那男知客仍不停地叫我哋坐先,唔好企係到,如果唔要張枱比下個人。我哋已經火都黎埋,便說: 你不要要脅我們得唔得? 我哋五個人怎樣坐三張椅子? 男知客才找兩張椅子來,那時已經好嬲,不過想快點食完便走,因為週六晚去邊度食都要等。之後見到另外五個人入來又是搭枱,剛巧又一枱結賬,那五個人想轉枱,那男知客好惡話,不可轉枱,那張枱是給六個人,如果唔要,返出來再等(其實佢所謂六人枱根本坐五個人都迫,是張枱仔),我覺得那知客非常沒有禮貎,對客人基本的態度沒有。至於點菜,我哋只想食完快點離開,點的食物全是普通菜式,但和我們搭枱的一家人叫什麼沒有什麼,他們叫沙窩魚頭煲,待應話要等一小時,他們說沒問題,之後又話魚頭煲賣晒。他們又叫生煎包,待應又話要等半小時,之後再叫高力豆沙,待應再話,今天太多order,師傅沒有時間弄。高力豆沙同豆沙窩餅是最多人叫的甜點都說沒有。這店子就算菜式很好味,拿個什麼奬有如何,一團糟。且食物亦開始保持不到水準。
2007-10-01 10 瀏覽
第一次同屋企人去既詠藜園食晚飯。可能係因為星期日既關係,等左個幾鐘先入得去。菜單:改良擔擔麵x2d麵幾滑幾彈牙,湯底香濃,尤其是d肉碎同花生碎好香口。蝦醬通菜炒得幾香,可惜唔夠火喉。水煮魚片(小辣)同出面食o個d有分別,呢度舖上面既係辣椒碎,出面係成條辣椒仔,魚片唔夠滑。好似唔夠人手,但服務態度唔錯。

第一次同屋企人去既詠藜園食晚飯。
可能係因為星期日既關係,等左個幾鐘先入得去。

菜單:

改良擔擔麵x2
d麵幾滑幾彈牙,湯底香濃,
尤其是d肉碎同花生碎好香口。

蝦醬通菜
炒得幾香,可惜唔夠火喉。

水煮魚片(小辣)
同出面食o個d有分別,呢度舖上面既係辣椒碎,
出面係成條辣椒仔,魚片唔夠滑。

好似唔夠人手,但服務態度唔錯。
OK
2007-09-29 14 瀏覽
昨晚6:30pm 入座,不用等位。食物有古老上海舖的水準,但價錢中價。不會再去了。
昨晚6:30pm 入座,不用等位。

食物有古老上海舖的水準,但價錢中價。

不會再去了。
2007-09-26 36 瀏覽
是日因公事要到黃埔,完事後便跟領導來到這出名吃担担麵的詠藜園拜訪一下。這裡有二人午餐,$88有担担麵、小菜和飲品。但因我們已吃過中午飯,實在吃不下太多了。點菜還是由領導發版,兩碗担担麵,一辣一唔辣、麻婆豆腐、紅油炒手和兩杯豆漿。先來期待已久的担担麵,可惜叫人大失所望,正宗的担担麵那是這樣多湯的!?麵條口感算是不錯,好重花生醬味,還有碎花生,完全是為了迎合香港人口味而設的。麻婆豆腐賣相似樣,不過味道十足十茶餐廳的出品,也是改良過的嗎?最後的紅油炒手,紅油份量適中,但個皮就認真差,有點"霉"的感覺。或許是期望過高,這一餐完全沒有驚喜,只覺得是一間為了香港人口味而設的川菜,毫不正宗。

2007-09-25 8 瀏覽
今天有位"智勇双全"的同事,心情大靚放緊"識得Lee呼"都開車載我仝阿笨蘇放工後吃晚飯,在途中我想起很久沒有去蔡瀾美食坊了,而且在這晚膳可免費泊車,便決定去詠藜園,阿笨在車上Call埋恐龍凑夠四人一起食"致肥"飯局。去到詠藜園決定進去楊家菜那邊試一試,這天人客稀少,不比從前大排長龍的盛况,我們沒有叫招牌担担麵,這裹供應的都是京川滬菜式,我們叫了以下五味菜:1. 宋嫂魚羹2. 炒土豆絲3. 鴨脯4. 揚家小籠包5. 回鍋肉上菜速度不俗,下單後不用一刻鐘就上菜了,回鍋肉味道一般但不會太油,不過不失啦;土豆即是薯仔,這是一道考厨師刀章的功夫菜,每條豆絲粗幼都切得很平均,但沒有加其他配料提升食味,稍嫌味道寡了一些;而宋嫂魚羹跟我在華東喝過的水準和味道相差很遠,魚的鮮味及湯的濃度不足,好像不太正宗喎;最欣賞的是相中的鴨脯,腌鴨肉片夾着菠蘿片,中和了一點肉的油膩,很是可ロ,是今日我的推介。整體而言,食物質素一般,而且份量很少,實在不太抵食,服務方面可以接受。如果下次有機會,都會再來試埋其他菜式。
1. 宋嫂魚羹
2. 炒土豆絲
3. 鴨脯
4. 揚家小籠包
5. 回鍋肉

2007-09-24 7 瀏覽
價錢貴....不過.....d 野就真係好普通喇....又唔係食得飽.....我真係情願俾多d 錢........然後去大排檔食個肚滿腸肥喇!!!呢度....真係搵我一次笨好lu
價錢貴....
不過.....d 野就真係好普通喇....
又唔係食得飽.....
呢度....真係搵我一次笨好lu
2007-09-19 1 瀏覽
當晚同媽咪,4歲囡囡三個人去吃晚飯,嗰個黑衣人只叫2人或4人枱,好似d3人枱'dead'晒, 攞飛遲過我喲2人或4人,都早入過我, 等咗好耐,終於有枱,点知係張2人枱加張chair, 咁即係女人好恰喲。我落單後,跟住有3人坐在4人枱,我出去問嗰個黑衣人,佢話我哋張枱早買單,所以我哋坐嗰度. 咁我跟往問佢,點解之前剩係叫2或4人枱, 剩低最後張枱至叫我哋.咁我問點解嗰3個人坐4人枱,個黑衣人話因為有老人家。我即刻回應佢,有小朋友都不需要照顧.我叫了七樣食物,張枱根本細到擺唔到,點知個伙計仲話,到唔知點解你哋坐呢到。後來點癹展,唔想再提。碟五香豆干,有微酸,有個「大嬸」話焦問題,跟位佢自動提前銷單,但銷單時好似鬼食泥咁。七樣食物來得六樣,唔想同嗰d伙計有所溝通,唔想問. 我由小學「幫襯」鑽石山到搬去黃埔,嗰舖越「黎」越走樣,我癹誓我唔會再去呢間餐廳食.

2007-09-05 14 瀏覽
昨天, 我們一家人到此吃飯, 真係火到來D 人服務態度超差, 好似咩都唔知, 唔休做咁.我以前去鑽石山都唔係咁我爸爸因為好幾十年前食過, 一路對佢的陽春麵念念不忘, 所以就叫了5碗楊春面, 8人SHARE, 之後再加其他野送麵食. 第一輪, 叫了云白豬肉, 紅油炒手, 同埋水餃. 之後我阿爸爸就問, 有沒有蔥油餅, 佢就話, 有厚有薄, 你要邊隻..咁好正常都回問有咩分別, 個侍應就話, 人人口味不同, 都唔知咩答案, 於是我爸爸就問: 咁我們8 個人如果要厚的話要多少個?個侍應又話, 你自己中意啦...小...之後D食物上檯, 我阿嬸發現有一隻烏蠅係佢粒紅油抄手上面, 於是就叫侍應啦, (經過之前阿阿嬸其實都好唔高興, 覺得間野D 人現我們叫D 野少, 無叫小菜, 唔想服務我們..偏偏佢碗野就有蒼蠅) 個侍應看一看, 居然夠膽死講, "你看, 隻蒼蠅隻腳還在動, 好明顯係剛飛入去, 唔關廚房事" 咁唔通個客人自備生蒼蠅來裝你彈弓咩...餐廳環境不乾淨惹來蒼蠅, 就是你們餐廳的問題喇. 我都明白, 餐廳會有昆蟲, 蛋係個侍應就真係好啦吋. 覺得我們1. 一行8 人叫陽春麵, 無
昨天, 我們一家人到此吃飯, 真係火到來

之後D食物上檯, 我阿嬸發現有一隻烏蠅係佢粒紅油抄手上面, 於是就叫侍應啦, (經過之前阿阿嬸其實都好唔高興, 覺得間野D 人現我們叫D 野少, 無叫小菜, 唔想服務我們..偏偏佢碗野就有蒼蠅) 個侍應看一看, 居然夠膽死講, "你看, 隻蒼蠅隻腳還在動, 好明顯係剛飛入去, 唔關廚房事" 咁唔通個客人自備生蒼蠅來裝你彈弓咩...餐廳環境不乾淨惹來蒼蠅, 就是你們餐廳的問題喇. 我都明白, 餐廳會有昆蟲, 蛋係個侍應就真係好啦吋. 覺得我們1. 一行8 人叫陽春麵, 無叫小菜, 家下想屈有蟲唔俾錢. 2. 窮就唔好來食啦.

成日問我們加唔加送, 問親都答非所問, 本來都想家送, 後來火都來, 埋單下去食麥當勞...

一定以後都唔會幫襯...無曬以前D 風味. 靠味精, 食完口渴到爆

2007-08-25 15 瀏覽
星期四晚同d fds 聚會,選了詠藜園。我地張枱就o係入門口位,所以好多人行黎行去。我地七個人叫了個四人餐再加幾個食品。四人餐:花雕醉雞: 很濃酒香,不過雞很生,見紅雲腿津白: 雲腿超咸卻沒有雲腿香,津白唔錯,吸了雲腿的咸味,炆得淋西湖魚羹: 很清,很勁芫茜味,很多魚,但間中食到有骨清炒蝦仁: 蝦仁爽口,唔錯糖醋松子魚: 份量足,魚炸得脆,糖醋汁調得剛好,不會過酸豆沙窩餅:一般,味道不太特出,可取之處係夠熱另叫:担担面:要了兩個,一個辣一個唔辣。其實辣同唔辣分別不大。面身沒有幾年前食過咁好,面身唔夠煙韌。湯底還可以,很香芝麻醬味。五香牛肉粒炒飯:沒吃蒸饅頭:一般貨式服務唔錯,負責幫我地落單o個個阿叔好好人,原本我地想叫個湯,佢好醒咁話我地個餐有個羹,夠我地七個人食。又提議我地叫d面。豆沙窩餅好耐未黎,叫佢幫我地跟,佢跟完會跟我們說很快便來。服務態度好、勤快,有笑容。由於服務搭救,俾笑臉。
星期四晚同d fds 聚會,選了詠藜園。
我地張枱就o係入門口位,所以好多人行黎行去。
我地七個人叫了個四人餐再加幾個食品。

四人餐:
花雕醉雞: 很濃酒香,不過雞很生,見紅
西湖魚羹: 很清,很勁芫茜味,很多魚,但間中食到有骨
清炒蝦仁: 蝦仁爽口,唔錯
糖醋松子魚: 份量足,魚炸得脆,糖醋汁調得剛好,不會過酸
豆沙窩餅:一般,味道不太特出,可取之處係夠熱

另叫:
五香牛肉粒炒飯:沒吃
蒸饅頭:一般貨式

由於服務搭救,俾笑臉。
2007-08-09 14 瀏覽
the taste is bad @@
the taste is bad @@
2007-08-07 22 瀏覽
不過都係好幾年前的事超白痴我同男友一心諗住食下果擔擔麵所以只叫依樣野...咁我地每人一碗, 點知我男友覺得唔夠, 諗住叫多碗食,果侍應話每人只限一碗極冇引, 等成粒鐘食一碗野, 又唔係特別好食哦下次咪搞
不過都係好幾年前的事
超白痴

我同男友一心諗住食下果擔擔麵
所以只叫依樣野...
咁我地每人一碗, 點知我男友覺得唔夠,
諗住叫多碗食,

侍應話每人只限一碗

極冇引, 等成粒鐘食一碗野, 又唔係特別好食哦

下次咪搞
2007-07-29 24 瀏覽
尋日又來這裡吃午飯. 叫了擔擔麪, 糯米一字骨, 油炆筍, 蔥油酥餅. 擔擔麪, 油炆筍和蔥油酥餅水準依然, 但麪的份量不多. 糯米一字骨卻不成, 說穿了其實是糯米糉包排骨料. 不過, 糯米烹過了, 太"淋", 味道又太鹹, 份量又少. 總的來說仍是ok的, 不過, 似乎有點退步了.
2007-07-25 18 瀏覽
上次食完鼎泰豐失望之極係唔飽既情況下落左詠黎園再食過!今晚叫左擔擔麵,小籠包,醉雞同高力豆沙!擔擔真係幾好味,好香!醉雞最衰係香港雞啦!台灣d雞真係好好食家,又唔肥!高力豆沙ok啦!不過都幾多油!係個小籠包差d,無咩特別!但係點都好過樓上鼎泰豐,淨係講侍應都嬴哂!