2019-02-21 205 瀏覽
前一牌經過灣仔時見到呢度裝修緊牌面寫住 一份水餃五種味道仲有好靚嘅Poster貼住唔同顏色嘅水餃令我深深留下印象今日放工又經過呢度 原來已經開張大吉左咁當然要喺度食晚餐啦!!鋪頭有啲人不停咁包緊餃子 五顏六色十分吸引Menu有好多唔同種類嘅餃子我哋兩個人叫咗好多嘢 ~招牌五福水餃 $78/10隻 : 有五隻味道嘅餃子, 剁椒魚水餃丶蕃茄牛肉餃丶冬菇豬肉餃丶素三鮮水餃和海三鮮水餃 我覺得海三鮮水餃 真係食得出好鮮味 蕃茄牛肉餃好有特色 真係有啲似食蕃茄牛肉飯 剁椒水餃真係幾辣 其他就感覺一般 ~ 餃子可以點生蒜醬或者醋 我個人比較喜歡點醋仲有打卡必like既雨花石水餃 $72/6隻 佢係用咗唔同蔬菜汁整成嘅皮 所以外表好靚 入邊就係豬肉餡 加埋醋一齊食 唔錯由於好想食煎餃 又叫多咗個韭菜蝦肉煎餃 $58, 一份六隻 煎得好香 每份餃子中間有隻大蝦 香脆爽甜 值得一試食食下 又想食手撕雞 $48 落咗大量蒜 同普通食嘅感覺唔同 各有各特色叫咗杯豆漿同埋鮮榨紫薯露 $28 紫薯露非常足料 每一啖好似食緊紫薯糊咁 推介!最後埋單每個人百幾蚊 以呢個價錢食特色餃子 我覺得是值得推介的~~
前一牌經過灣仔時見到呢度裝修緊
牌面寫住 一份水餃五種味道

仲有好靚嘅Poster貼住唔同顏色嘅水餃
令我深深留下印象

今日放工又經過呢度 原來已經開張大吉左
咁當然要喺度食晚餐啦!!

鋪頭有啲人不停咁包緊餃子 五顏六色十分吸引

Menu有好多唔同種類嘅餃子

我哋兩個人叫咗好多嘢 ~

仲有打卡必like既雨花石水餃 $72/6隻

2019-02-21
2019-02-20 890 瀏覽
在門口路過見到店員正在包綠色的水餃,非常特別,吸引我們進去吃。現場包水餃,感覺新鮮乾淨。環境寬敞,整齊清潔,用上淺木色和荷葉水彩畫decorate,感覺清新。餃子好有創意。健康的晚餐。招牌五福水餃($78/10隻),五顏六色,相當吸引,用100%天然蔬菜汁,無添加,食得放心。附蒜汁,是生蒜,有點嗆,但很提味,好吃!冬菇豬肉餃,黄色皮是南瓜汁,餡料有冬菇、豬肉,冬菇味香濃,很多肉汁。海三鮮水餃是黑色的,用墨魚汁製成,內有蟹柳、元貝、蝦仁,真材實料,帶海鮮鮮味,很好吃。剁椒魚水餃,用淡水魚和秘制辣椒醬,魚肉彈牙像魚膠,真辣。蕃茄牛肉餃,紅色皮是紅莧菜火龍果汁,爆多汁,蕃茄味濃郁,牛肉新鮮。素三鮮水餃不是素,綠色的菠菜汁皮包蝦仁、雞蛋、韮菜,有蛋香,韮菜滿滿的,有整顆蝦子,讚!加$20菌菇湯麵,菇味香濃,不錯。雞絲拌粉皮($48),跟平常吃的不太一樣,不是芝麻醬,是辣的,加了紫椰菜和青瓜絲,雞絲可以再多點。滷水牛展($48),肉質軟嫩帶筋,很入味。涼拌土豆絲($28),麻辣帶酸,清新爽口。韭菜蝦肉煎餃($58),材料豐富,也有完整蝦子,可惜,煎焦了一點。鮮榨南瓜露($28),南瓜味濃郁,養生

現場包水餃,感覺新鮮乾淨。

餃子好有創意。

健康的晚餐。

剁椒魚水餃,用淡水魚和秘制辣椒醬,魚肉彈牙像魚膠,真辣。

加$20菌菇湯麵,菇味香濃,不錯。

滷水牛展($48),肉質軟嫩帶筋,很入味。

涼拌土豆絲($28),麻辣帶酸,清新爽口。

鮮榨南瓜露($28),南瓜味濃郁,養生熱飲,正!
  • 鮮榨南瓜露
  • 招牌五福水餃
2019-02-19 132 瀏覽
未食過咁燶既煎餃,八方都煎得好過呢間,58蚊得6隻,價錢太貴外賣等得太耐,買返返黎全部一面煎黑曬,但放係盒係令令既個面放入口發覺咁苦既,原來煎燶曬認真,八方都好過呢間,真係要三思
外賣等得太耐,買返返黎全部一面煎黑曬,但放係盒係令令既個面
放入口發覺咁苦既,原來煎燶曬
認真,八方都好過呢間,真係要三思
15 分鐘 (外賣自取)
2019-02-16 628 瀏覽
同女友行完山又攰又肚餓,諗住喺銅鑼灣求其食餐晚飯就返屋企,經過天樂里見到一間新開水餃店,先見到「一份水餃,五種味道」嘅字眼,然後見到餐牌裏嘅水餃相片五顏六色,充滿少女心既女友一個箭步,就衝左入去。餐廳裝修可謂別出心裁,餐廳將卡位設計成涼亭下既座位。牆身畫上荷葉同花,令我恍如置身田園中。為求食盡唔同顏色水餃嘅味道,我哋叫咗招牌五福水餃,當然可以只叫一隻顏色。紅色係蕃茄牛肉味、白色係剁椒魚味、黑色係海三鮮,黃色同綠色分別係冬菇豬肉同素三鮮。我最鍾意就係番茄牛肉水餃,非常juicy之外,牛肉非常鮮嫩。另外,黑色亦係我嘅favourite,可以見到蝦仁非常大粒,另外餃皮係用墨魚汁。水餃亦配有蒜蓉醬。另外我地叫咗雨花石水餃,外皮係彩虹色,非常吸引。餃皮採用火龍果汁、菠菜汁同南瓜汁,當你咬一啖,啲汁就會爆出嚟,有別一般水餃,汁偏甜,非常特別。加$20就可以多一個菌菇湯麵,麵條採用上海麵,分量亦意想不到既多。總括而言,西塘花記嘅餃皮厚薄適中,餡料豐富,用料比起一般水餃店上乘。除咗水餃,餐廳亦提供多種小食,今次叫咗雞絲拌粉皮,平時食嘅雞絲伴粉皮係以麻醬作醬汁,但西塘花記用嘅係辣醬。青瓜絲非常清爽,加上

招牌五福水餃

水餃亦配有蒜蓉醬。

雨花石水餃

除咗水餃,餐廳亦提供多種小食,今次叫咗雞絲拌粉皮,平時食嘅雞絲伴粉皮係以麻醬作醬汁,但西塘花記用嘅係辣醬。青瓜絲非常清爽,加上雞肉同粉皮,整體口感爽口惹味。
雞絲拌粉皮

自己唔係太食得辣,所以叫咗杯凍豆漿,味道偏甜。
凍豆漿

本身想叫酸奶,但餐廳未正式發售,遲啲一定要再嚟,試下佢哋自家製嘅酸奶。估唔到水餃又睇得又食得,賣相味道一樣出色。
2019-02-16
115 分鐘 (堂食)
招牌五福水餃
雨花石水餃
雞絲拌粉皮
凍豆漿
之前係上海食過一間養生餃子店,最近媽媽話係香港開咗分店。即刻二話不說約埋媽媽再去試!招牌五福水餃 $78五福水餃係新年食意頭甚好!內有剁椒魚、蕃茄牛肉、冬菇豬肉、海三鮮、素三鮮,每款各兩隻!豐富十足,全部都有益健康,超級推介!雨花石水餃 $72成款水餃都係用蔬菜汁整成。紅莧菜火龍果汁、菠菜汁、南瓜汁。平日唔食蔬果嘅我可以補充返哂!但每日都限量有售,當日去已經得返一份就無!雞絲拌粉皮 $48想大讚呢到嘅雞絲粉皮,足料足味!粉皮大大塊超級滑溜!雞絲嫩滑好味👍🏻鮮榨紫薯露 $28平日紫薯愛好者第一次試紫薯露~唔甜好健康!加上熱飲,係凍嘅天氣好滿足。滷水鴨腎 $32我好鍾意食腎,雞腎鴨腎無一不歡。好開心今次可以係餃子店都食到,而且份量多,鴨腎非常入味🤩🍽8/10🔎 西塘花記 (灣仔)灣仔天樂里3-5A僑康大廈地下C號鋪

招牌五福水餃 $78

雨花石水餃 $72

雞絲拌粉皮 $48

鮮榨紫薯露 $28

滷水鴨腎 $32

🍽8/10
🔎 西塘花記 (灣仔)
灣仔天樂里3-5A僑康大廈地下C號鋪
1K
2019-02-15 574 瀏覽
水餃來來去去都只得白色餃皮,有時會見到黑色皮面,餡料就豐富多款選擇,究竟有一間以花色水餃作主題的中國加盟水餃店名叫“西塘花記”位於灣仔天樂里3-5A僑康大廈地下,水餃店始源於山東。水餃店佈置得花花世界,粉紅滿佈,坐位闊落,中間還有一排排舒適的卡位,裝修設計跟中國店一樣,想不到國內的設計咁有少女味。最有特色就係“花色水餃”,點解叫花色,就係用不同天然蔬菜汁絕冇添加人造色素招徠,每粒餃子都美美滴。口味方面都多五款選擇,白色的剁椒魚水餃,紅色的蕃茄牛肉餃,黃色的冬菇豬肉餃,黑色的海三鮮水餃,綠色的素三鮮水餃,還有韮菜蝦肉煎餃,款式不算多,但夠創新及美味。仲有冷盤、小菜類、中式甜品及飲品。冷盤有七款式,小菜類有四款,甜品有三款,飲品有7種,全部熱飲自家鮮搾,天然健康又養生。另外最有特色彩虹系列的“雨花石水餃”,每天限量發售,今日幸運地有機會食到,上擡時七彩繽紛嘅餃子非常吸睛,不禁大叫“好靚呀”。味道方面都唔差,有好香嘅豬肉味帶點點爽脆嘅馬蹄粒,果然睇得又食得。嚟到梗係要食埋“招牌五福水餃”,一次過可以食到五款口,味道又淺入深,先嚟黃色餃皮採用南瓜汁代替色素,水餃皮都食到淡淡嘅南瓜汁, 餡料係冬

嚟到梗係要食埋“招牌五福水餃”,一次過可以食到五款口,味道又淺入深,先嚟黃色餃皮採用南瓜汁代替色素,水餃皮都食到淡淡嘅南瓜汁, 餡料係冬菇豬肉,味道不錯。
跟住番茄牛肉餃,味道好新奇,有好重蕃茄牛肉味,好特別啊~
之後味道再加濃一點,就係剁椒魚水餃,入口一咬,先爆出湯汁,之後食到魚肉香,來帶衝出辣味來,十分過癮,味道好有層次。
我最愛素三鮮水餃,唔好以為係素菜餃, 餡料超有驚喜,係韭菜煎蛋加蝦仁,非常香口,好。好。好。味,呢個必叫冇得輸,正。
至於黑色嘅海三鮮水餃,都好好食,有一種似食緊蝦餃丸感覺,十分彈牙。

整體上餃子水準一流,係香港暫時未搵到呢類型嘅水餃店,比較創新新穎,唔似傳統式水餃店咁普通,真心喜歡,而且仲非常健康,真材實料。

冷盤嘅涼拌海蜇頭, 海蜇口感彈牙,青瓜都爽甜,算ok啦~

水菜類就叫咗山東著名醬豬蹄及山東秘製手撕雞, 豬蹄醬汁香濃, 充滿骨膠原,而手撕雞香香麻麻,味道都不用錯,夠入味。

另一最愛就係自家製酸奶,香濃奶味,十分天然,食完覺得成個人充滿喜悅。

飲品都不得不讚,自家鮮搾,十分健康,而且冇甜,南瓜露非常濃滑, 紫薯露超香,看健康的你一定會一飲即愛上。

西塘花城, 不但睇得又食得,而且健康又新鮮,仲可以畀我哋打埋卡,下次都要再帶班姊妹嚟食過。
  • 鮮炸南瓜露
  • 鮮榨紫薯露
  • 自家製酸奶
  • 招牌五福水餃
  • 雨花石水餃
2019-02-15 206 瀏覽
起初見新開張,都幾多人,就走入去試下。我叫左個招牌五色餃子,真係好surprise!花色餃子令人食指大動,5種都有唔同味道,我個人最喜歡綠色既素三鮮餃。入口粒粒飽滿,皮香有嚼勁,內餡亦非常多汁。之後係紅色既西紅柿牛肉餃,又香又多汁,而且好鮮味,好正!白色既唔好以為係豬肉餃,其實係剁椒魚肉餃,嗜辣既必食,辣得黎唔會蓋過本身既鮮味。黑色既係海三鮮水餃,咬落去,餃子裡面既汁好似飲緊海鮮湯,確實不錯。以呢個價錢,絕對係值得既。推介!
以呢個價錢,絕對係值得既。推介!
2019-02-15
  • 蕃茄牛肉餃