(非會員)
2009-09-22 46 瀏覽
今晚去屯門卓爾居用膳,見到該食肆在地下,諗住試下啦,就咁就成晚谷住!因為有揸車,所以先問有無泊車優惠:知客答二百蚊有一個鐘。入去中間有空檯set 好唔叫你坐,俾一入門口人地剛走未執嘅檯!咁問佢轉檯,好似好唔願咁,心諗求祈食完就走,費事同人勞氣,就坐低咗。坐低後,阿姐擺低碗筷就走,咁我諗橫掂都要洗,算喇!睇完Menu叫茶,二、三十張檯﹝中間有約三份一空檯﹞有兩三個伙計或部長在招呼,而招手咗約7-8分鐘至有人回應﹝可能坐得太偏,未必有心唔啋!﹞,又等多約三分鐘有伙計落單。點咗兩個餸一個炒飯,約148元,斷估茶芥加一唔會多過35掛?食咕嚕肉,炸醤唔脆,肉唔新鮮。杞子上湯白菜仔啲菜唔新鮮。唯一入到口嘅係炒飯,亦係我叫最貴嘅,盛惠68元。食完埋單,淨係茶芥收30蚊,連埋加一就即係雜費48蚊,等如飯錢三份一!因為佢話二百送泊車,咁俾限卡佢叫佢送泊車,點知佢話:1. 張單唔夠二百;2. 唔夠二百唔碌卡。我出去食飯都係簽二百就碌卡,而未見過有食肆話差4蚊你簽二百唔送泊車!於是叫部長埋嚟問佢係咪真係咁?個位女部長話係碌卡出嚟唔夠二百就乜都無!我二話不說就俾錢,跟住叫佢上糖水。等到找完錢約10分鐘糖水都未到,不過泊車就差唔多夠鐘,咁就算啦!
咁嘅出品加咁嘅服務,我諗除咗農曆七月都唔使望佢會滿座!
2009-09-22
2009-08-29 33 瀏覽
細妹由英國回來, 諗住到這酒樓打邊爐, 因平時食lunch水準味道都ok, 加上好耐之前都食過火鍋ok, 所以一家人5條友仔開開心心在這裡聚腳, 基本上每人都係$88 任食任飲 (全包, 冇其他收費, 除非叫貴價野 (水餃云x都另計及汽水另計) 我們叫了兩併火鍋 (清湯及沙嗲) 係完全冇沙嗲味, 紙上都好多款式, 但點左好多樣餸都係只來一半, 冇點到就來晒 (例如cheap cheap丸就來很多) 羊肉呀雞肉呀就完全冇來, 菜類完全好似特價市場買回來甘, 連最基本的栗米都係比5小條, 飲品就寫有3款 (酸梅湯, 竹蔗水, 下苦草) 我們想叫竹蔗水--係冇, 下苦草飲左一淡 (吾掂, 變左味), 酸梅湯- 可以飲.餸來得慢, 侍應態度麻麻 (全部大陸女人, 不禮貌好悔氣), 呢次大家都係比人揾笨啦, 仲衰過係大快活打邊爐!!!! 下次連午茶夜飯都吾會再去, 寧願上去樓上<總廚>

我們叫了兩併火鍋 (清湯及沙嗲) 係完全冇沙嗲味

餸來得慢, 侍應態度麻麻 (全部大陸女人, 不禮貌好悔氣)
, 呢次大家都係比人揾笨啦, 仲衰過係大快活打邊爐!!!!
下次連午茶夜飯都吾會再去, 寧願上去樓上<總廚>
2009-08-27
  • 惡劣
2009-03-01 14 瀏覽
最近,發現下午茶時段比起午市時段來得多人,相信與金融海嘯有關。在家附近的酒家來來去去也是那幾間,沒有新意或太多選擇的餘地。佳餚廚房價錢雖實惠,但質素總是差了一點。要講質素,一定是價錢相對較高的裕滿人家好。三時入座,店內還有約大多圍食客,大多是在下午茶。坐下看看點心紙,除了指定點心紙外,加了一張下午茶點心紙。點心選擇雖不多,以麵食為主。要了一碗燒鵝瀨粉及一籠蒜蓉蒸魷魚。燒鵝瀨粉賣相佳,一看以為有很多肉,但看清一點,原來燒鵝很肥美,沒有很多肉,脂肪最多。瀨粉不算大碗,對一個沒有吃午飯的人來說實在不夠。但價錢實際,只是十三元。蒜蓉蒸魷魚,落單很久還沒有來,後來要找經理問問才發現沒有下單!害我等了廿多分鐘!魷魚份量不太多,但蒸得剛剛好,蒜蓉味十足。特點,十九元。抵食?不算,不過好味就是真的。埋單四十元。

要了一碗燒鵝瀨粉及一籠蒜蓉蒸魷魚。

埋單四十元。
2009-02-26 20 瀏覽
裕滿人家一直都是卓爾居中式食肆比較貴價的選擇,不是麗都就是裕滿人家,荷包比較鬆動的話就會到裕滿人家。裕滿人家晚市茶錢每位十元,小食也要十元。所謂「未見官先打80大板」是晚點了三個小菜:上湯大花竹蝦配伊麵,大花竹蝦只有8隻,雖叫「大」,但一點也不大。蝦肉不新鮮,沒有鮮味,不彈牙,很差勁。售價$108,一點也不值。西芹炒雙蚌,例牌的,西芹份量比蚌多很多,而且蚌不新鮮,要$88..又是不值,味道也不少。瑤柱金菇豆苗,金菇的確可以冒充瑤柱(見圖),事實上瑤柱少得很。豆苗份量也不多,汁太稠。飯後有喳喳送,算是全餐吃得最無意見的一味食物,因為不用付錢。埋單$450....一點也不值。

是晚點了三個小菜:

埋單$450....一點也不值。
2009-02-05 11 瀏覽
牛年年假剛開始,第一個活動就是齊人地飲早茶!! 呵呵呵~~真的機會難得!!經過門口已見到有位,不用等位就有茶飲,順利的開始!! 叉燒包見到鄰桌所叫,外表非常雪白對眼而點的!外皮雪白鬆軟,厚度剛好! 叉燒餡瘦比肥多,芡汁甜度適中,顏色深紅而非怪異橙紅色,很像以前自製的叉燒包哩!! 素粉卷的粉皮像來貨,全素材料如甘筍、筍絲吃來爽口不肥膩,澆上醬油可當腸粉吃!不過還是覺得有肉的雞絲粉卷較香較對胃口。蒸蘿蔔糕裡的蘿蔔絲也有著不少,吃來也有著香甜蘿蔔味,只是略嫌未夠軟滑,現在仍是粉稍多以致仍是較為挺身,蒸蘿蔔糕還是軟滑才好吃的。牛肉球大人飲茶必點之物,熱氣騰騰新鮮蒸好,應該不俗吧。煎腸粉有著大量蔥花及蝦米,腸粉較厚但軟糯,可以再煎香一點會更美味!叉燒腸/鮮蝦腸連阿姐送來時也笑說:食咁多腸粉呀?? 腸粉外皮同樣軟糯,鮮蝦份量不少蝦肉彈牙,叉燒瘦肉較多,對愛吃腸粉的月巴人和細佬來說它們是好吃的!!煎鯪魚角的外皮煎得香脆,薄薄的外皮包著鯪魚肉,看大人和細佬吃得卜卜聲,只是這非我所好!!桂花糕晶瑩剔透,桂花味道頗濃,只是質感較軟,大人說"好食!但食過更好就唔算最好"同場加映魚翅撈飯!! 傳菜阿姐借用我們

牛肉球大人飲茶必點之物,熱氣騰騰新鮮蒸好,應該不俗吧。

同場加映魚翅撈飯!! 傳菜阿姐借用我們的桌子放著造型豪華的魚翅撈飯,一大碟魚翅中間有著一團白飯,用作意頭真的上佳!!

真的希望大家很快又回復魚翅撈飯的日子!!謝謝細佬請飲茶 hohoho
2008-12-22 1 瀏覽
昨天又嚟呢度飲茶,差唔多兩點半到,不用等位就有位了,但沒卡位了,我們四個人,看看有特價的粉飯麵,見有一個火鴨絲窩米好抵,28元炸,我們就叫了一個,仕應說是普通size,不是大的size,我們另外叫了點心,叉燒飽,炸芋角,薄撐,蝦餃,煎茄子青椒,牛肉腸,兩碗渣渣湯水,牛腸不夠熱的,不像是即刻整,煎釀茄子及青椒都唔夠熱呀,不過都幾大件好味的,炸芋角都是暖暖地的,不過好味好鬆化,叉燒飽,蝦餃則好熱,蝦餃好大粒好味呀.窩米來了,原來都不是好細,都有五六碗的,味道都好食呀,好多料的,28元抵呀.食了咁多野都不用200元都幾抵食呀,呢度人流就唔係好多,如果唔想等位可以嚟呢度.
2008-12-08 3 瀏覽
昨天下午同屋企人嚟左呢度飲下午茶,2:05分左右到達,不用等位就可以入座,本來不是安排我們坐卡位的,但我們經過見有張空的卡位,於是問仕應可否坐,仕應說要出去改,之後就坐了在卡位,好耐冇嚟呢度飲茶,裝修及座位佈置都不同了,感覺好似大了,我們先選擇食物,因未夠鐘下午茶,我們四個人叫了8個點心,兩個糖水,下午茶小點只要9元,都幾抵,我們叫了叉燒飽-都幾好味呀,,咸水角-好香好脆呀,仲熱辣辣呀,咸菜豬肚-好多湯,沒有好多料,但味道都幾好,不算太辣,好味.蝦餃-好大粒,仲係好多隻蝦係入面架,好好味,蒸蘿蔔糕-呢個都好足料,有一塊塊蘿蔔係入面,好味,煎腸粉-都好味呀,都算大碟,有好多蝦米及蔥,綿花雞,魚肚都幾入味,本來叫了一個炸竽角的,但等左好耐都冇嚟,跟住問部門,佢話已經冇晒,最後我們叫了一碗喳喳及一個馬豆糕,喳喳好味呀都有好多料及熱辣辣的,馬豆糕則一般,因太硬及冇咩馬豆.但呢度的食物質素進步左好多呀.應該會再嚟的.
2008-11-17 9 瀏覽
o係屋企食得多悶悶地決定同屋企人一齊出街食餐便飯誰知好似餓鬼出籠咁搏命叫多左野食差d飽死~一行三人叫左一個套餐同一碟小菜套餐($168):有海蝦伊麵+羊腩煲海蝦伊麵好大碟...~有8大隻海蝦...隻隻都好大隻~蝦肉新鮮彈牙爽口~伊麵份量多得驚人!!足夠3人每人兩碗...就咁呢2碗麵已經食到3/4飽.....羊腩煲真係落足料...羊腩多..~而且勝在冇酥味....放o係個爐上面滾滾下...見到已經曖笠笠!衰在係呢個餐唔跟菜...所以想食菜o既話就要另外叫~小菜要左「豉汁蒸帶子」 ($60)..:呢個小菜完全唔抵食...一碟得8舊豆腐...帶子薄到差d透明...真係佩服廚師o既刀功!!俾$60食8舊豆腐...金磚咩?!下次唔會再叫~飯後有雜果涼粉西米露...雖然係鐘意食..但係次次都係呢味真係會食到厭...唔知佢幾時可以轉下口味呢~最近可能受金融海嘯的影響...呢到晚市都少左唔少客...waiter變得熱情左反而令我唔係好慣.....= =言歸正傳....最後三人努力清哂檯上的餸...飽到差d死左...下次都咪再眼闊肚窄....寧缺勿濫!
o係屋企食得多悶悶地
決定同屋企人一齊出街食餐便飯
誰知好似餓鬼出籠咁
搏命叫多左野食
差d飽死~

一行三人叫左一個套餐同一碟小菜
套餐($168):有海蝦伊麵+羊腩煲

2008-11-11 4 瀏覽
與同事一行8人去飲茶, 叫了好多點心, 一碟櫻花炒飯, 一碟火鴨絲炆米.食物水準真是一般, 整體味道偏咸, 應下了幾多味精, 因食完各人都覺得幾口渴.服務又差, 幾個女侍應都沒禮貌, 又落錯單, 叫佢地改番仲惡過您, 真是氣死, 沒有下次.

2008-09-11 17 瀏覽
於十時半上課,先飲個早茶吃飽飽才上課!8時半到達,場內已差不多坐滿公公婆婆。只有我與媽媽二人,昨晚打邊爐吃得太多,只要了兩個點心。「瑤柱釀瓜甫」($14),味道很好的一個點心。一籠有三隻,節瓜上釀了豬肉及蝦肉,爽口彈牙,面頭加上幾條瑤柱,頓時身價大增!「上素齋粉飽」($8),一籠有兩個。裡面有娃娃菜,菇粒,雲耳條,瓜粒。味道普通,沒有特別。埋單2人$34比起麗都的確是貴,但起碼坐得舒服,環境乾淨,不用搭檯。
於十時半上課,先飲個早茶吃飽飽才上課!

埋單2人$34
比起麗都的確是貴,但起碼坐得舒服,環境乾淨,不用搭檯。
$17 (早餐)
2008-09-05 5 瀏覽
今晚又來這吃晚飯居然轉了新menu於是點了一個「清蒸海沙魚」上檯賣相不好魚身已爛...魚眼跌了一隻出來...可是魚肉出奇地鮮嫩肉很滑~比想像中好魚的外形有點像黃立倉但肉質比黃立倉滑$68一條算幾抵食美中不足是星期五的關係燒鵝份量少了很多而且太肥美吃不下去...~
今晚又來這吃晚飯
居然轉了新menu
於是點了一個「清蒸海沙魚」
上檯賣相不好
魚身已爛...魚眼跌了一隻出來...
可是魚肉出奇地鮮嫩
算幾抵食

美中不足是星期五的關係
燒鵝份量少了很多
而且太肥美
吃不下去...~
2008-08-30
呢排多左做「無飯家庭」對佳餚的食物一直都沒有好感故此....寧願行遠幾步去呢到食!燒鵝1/4隻星期五的原因(?)不見了鵝脾~以骨居多~不過都有幾件鵝胸~叫做有d肉食下~鵝皮今次唔太肥~夠脆~海皇什菜煲次次都係叫呢個小菜唔需要多作介紹~枝竹豆腐斑腩煲略嫌個汁過「杰」d汁漿住哂d斑腩個賣相都幾唔掂....不過食呢個小菜志在食豆腐~豆腐大大件而且份量多齋食豆腐已經好飽.....~飯後有糖水3個人$230埋單~幾化算~
呢排多左做「無飯家庭」
對佳餚的食物一直都沒有好感
故此....寧願行遠幾步去呢到食!

燒鵝1/4隻
星期五的原因(?)
不見了鵝脾~
以骨居多~不過都有幾件鵝胸~叫做有d肉食下~
鵝皮今次唔太肥~夠脆~

海皇什菜煲
次次都係叫呢個小菜
唔需要多作介紹~

枝竹豆腐斑腩煲
略嫌個汁過「杰」
d汁漿住哂d斑腩
個賣相都幾唔掂....
不過食呢個小菜志在食豆腐~
豆腐大大件而且份量多
齋食豆腐已經好飽.....~

飯後有糖水
3個人$230埋單~
幾化算~
2008-08-14 5 瀏覽
晚上黎呢到食晚飯一坐低冇幾耐阿姐就行埋黎sell佢地個蟶子皇見阿姐sell得咁落力就決定每人叫一隻$23一隻蟶子的確係幾夠大隻可惜唔新鮮而且太有咬口幾乎咬唔開汁太濃完全蓋過左蟶子本身的味道唔抵食海皇什菜煲黎呢到o既例牌小菜水準依舊高!加州橙花骨酸酸甜甜是我最愛的味道骨的肥瘦o岩o岩好入口唔會太難咬開帶有少少脂肪...煎得略脆的肉排配上汁幾好味!阿姐下次唔好再hard sell小菜...好煩呀~~
晚上黎呢到食晚飯

骨的肥瘦o岩o岩好
入口唔會太難咬開
帶有少少脂肪...煎得略脆的肉排配上汁
幾好味!

阿姐下次唔好再hard sell小菜...
好煩呀~~
(非會員)
2008-08-10 3 瀏覽
放假便和媽咪飲下午茶佢個tea set都係咁上下一個粉麵+點心+飲品都係28蚊對上一次去飲都可以接受但今次完全覺得服務態度差我點了一個蝦球伊麵但結果伙計給我端來一碗蝦球粗麵粗麵一向我都不會選擇只因個人口味我看罷即問問那伙計伙計卻說了一句”沒有伊麵,只係得呢隻”便走”如果沒有伊麵或其他麵都好,都跟我說聲好讓我再考試只點點心但伙計卻沒有應有的服務態度好在經理還通情理都跟我換上伊麵當時我有一個想法不是沒有伊麵麼那碗伊麵沒有味道麵質都煮得過火了令我和媽媽不滿的是那伙計的態度太不濟了
放假便和媽咪飲下午茶

但結果伙計給我端來一碗蝦球粗麵

粗麵一向我都不會選擇
只因個人口味

我看罷即問問那伙計
伙計卻說了一句”沒有伊麵,只係得呢隻”便走”

如果沒有伊麵或其他麵都好,都跟我說聲
好讓我再考試只點點心

麵質都煮得過火了

令我和媽媽不滿的是那伙計的態度
太不濟了
2008-07-23 22 瀏覽
今晚難得一家晨早等齊人決定放棄o係屋企煮飯的念頭黎呢到食個dinner燒鵝四分一隻平日關係份外大碟而且係鵝脾部分皮薄肉多汁雖然係高普林的食物但唔理咁多食左先算啦!好味!片皮鴨一隻一食師傅高技術皮好薄現場「片」俾你睇包冇呃秤鴨皮又薄又脆唔會太多皮下脂肪美中不足o既地方居然係「麼麼」「麼麼」=白色用黎包住鴨皮o個層皮好硬...唔似平時食開o個隻口感上湯海皇什菜煲唔駛講依舊口味可算是目前為止食過數一數二最好的什菜煲煎封黃立倉略為差的一碟小菜黃立倉死魚一條雖然煎得脆但係魚肉差劣....一d鮮味都冇!!唔掂呀!
今晚難得一家晨早等齊人

而且係鵝脾部分
皮薄肉多汁
雖然係高普林的食物
但唔理咁多
食左先算啦!好味!

片皮鴨一隻一食
師傅高技術
皮好薄
現場「片」俾你睇
包冇呃秤
鴨皮又薄又脆
唔會太多皮下脂肪
美中不足o既地方居然係「麼麼」
「麼麼」=白色用黎包住鴨皮o個層皮

煎封黃立倉
略為差的一碟小菜
黃立倉死魚一條
雖然煎得脆
但係魚肉差劣....
一d鮮味都冇!!
唔掂呀!