同事話係通菜街有間幾好食既cafe,用open rice訂位仲會有折扣,即刻上open rice訂位,同老公放假好好地食個lunch先街坊cafe係通菜街地鋪,地鋪都幾好搵一入去見到店面地方寛敞,唔似一般旺角地鋪咁逼狹坐低店員同我地講解因爲我地係open rice訂位,所以餐牌上既野食同飲品都有半價,yeah!又慳返d啦!(C9 mode 啟動)呢度既野飲名好攪笑,全部都係歌名我叫左杯換個他老公叫左杯熱朱古力咖啡老公叫既龍蝦濃湯叉燒拉麵,個湯真係超濃,濃稠度近乎忌廉湯,超香龍蝦味,拉麵有咬口,老公連個湯都飲埋我叫左個王牌卡邦尼意粉,卡邦尼汁十分香濃,而且佐料夠,煙肉同菇多到食唔哂,攪到我係咁隊比個老公食,意粉爽口彈牙,好食芝士脆香雞翼,脆度近乎韓國炸雞。德國腸拼盤,有德國腸同雞肉腸,連下面既薯蓉都好好食最欣賞這間餐廳的除了食物外,還有店家對香港本土特色既堅持。飲品名全用廣東話歌名外,連牆身也貼滿香港歌手既海報跟老香港的照片,電視播著香港歌手既MV,店面播的也是清一色廣東歌,所有意粉食物可改河粉,餐湯改用香港特色碗仔翅。在現在這個年代,還有為香港本土特色去堅持的人和事,我們都應該支持

街坊cafe係通菜街地鋪,地鋪都幾好搵

一入去見到店面地方寛敞,唔似一般旺角地鋪咁逼狹

呢度既野飲名好攪笑,全部都係歌名

我叫左杯換個他

老公叫左杯熱朱古力咖啡

芝士脆香雞翼,脆度近乎韓國炸雞

德國腸拼盤,有德國腸同雞肉腸,連下面既薯蓉都好好食

2017-07-16
  • 皇牌卡邦尼意粉
2017-07-16 421 瀏覽
收到公關公司試食邀請,同老公o係尋日(15-7-2017 Sat)晏晝3點o黎試食,亦上o左openrice睇有咩好介紹,呢o度有主菜同甜品等,原本只想同老公食甜品,但因為之前Kobekyu o既試食份量薄弱o左啲,於是o係o度叫個有齊佢特色食物o既皇牌二人套餐.6. 飲品:我要藍蝶花系列o既一加一(芒果菠蘿藍蝶花凍飲)有藍蝶花o既飲品,顏色變得夢幻同好靚,飲落,飲到少少菠蘿味,芒果味近乎飲唔到,芒果味源自佢加入去,沉o係底,星星造型o既蒟蒻.而尤幸成杯o野都唔太甜,算清新.味道: 2分 --->1.5分我老公要街坊汽泡水系列o既你的男人(意大利極濃Espesson /朱古力 Chocolate),成杯只有咖啡味, 唔多o既朱古力漿同樣沉o左落底,就算我撩啲上o黎飲, 朱古力味都唔濃.而咩汽泡水,唔覺有咩汽泡,唔明.味道: 1.5分 --à1分1. 街坊素鮑參碗仔翅窩見到有好多肉絲,冬菇;黑木耳同素翅就好少,我冇加任何調味料,都已經食到啲胡椒味,羹o既稀杰度o岩o岩好,味道亦溫和,我完全冇落醋食.而佢o既素鮑參呢,都幾彈牙,素海參重有啲海味o既味道.呢個窩o既份量,o岩o岩每人

6. 飲品:
我要藍蝶花系列o既一加一(芒果菠蘿藍蝶花凍飲)
味道: 2分 --->1.5分

menu

味道: 1.5分 --à1分
左: 一加一,右: 你的男人

1. 街坊素鮑參碗仔翅窩
見到有好多肉絲,冬菇;黑木耳同素翅就好少,
街坊素鮑參碗仔翅窩
素鮑參
都幾彈牙,素海參重有啲海味o既味道.
呢個窩o既份量,o岩o岩每人兩碗.
味道: 3.5分  --->3分

3. $328.00 脆炸德國豬手配蜜糖芥末汁
脆炸德國豬手配蜜糖芥末汁
脆炸德國豬手配蜜糖芥末汁

顏色都幾靚,熱騰騰,但都幾難切;我食o個邊,皮同肉之間有層油,皮脆但如果再炸耐啲應該變硬,
脆炸德國豬手
味道夠鹹香.而老公食o個邊o既皮,竟然o岩o岩好,只係脆,或者就如佢講,我食o個邊受火受耐o左.

而蜜糖芥末汁,都唔係o個回事,完成唔係蜜糖芥末,似燒汁而已.
味道: 3分  --->2.5分

4. 龍蝦汁海鮮河粉
龍蝦汁海鮮河粉

呢個係繼碗仔翅同沙律後上,咁快上到o黎,好快吹凍晒,因為呢個位冷氣都幾大,但我o地食埋炸德國豬手至食,因為唔想兩o野食物都凍晒,唯有犧牲呢個.

呢個龍蝦汁味道唔濃,河粉好滑同爽口,海鮮材料唔多,蜆同魚柳有兩件,青口同蝦仁就各得一件,
龍蝦汁海鮮河粉
蝦仁冇鮮蝦味,只有白灼o既味道.青口就鮮啲同夠鹹味.
味道: 2.8分  --->2.3分

2. 傳統凱撒沙律
傳統凱撒沙律

係兩杯飲品後送上,我o地留到最後至食,唔多o既麵包粒唔脆腍晒,炸煙肉亦唔多亦唔係好香口, 沙律菜一般,但成個唔多夠味.
味道: 2.5分 --->2分

5. 紫薯吉士法國西多士伴雪糕
食完上面o既食物就叫佢o地上甜品,排得好靚,
紫薯吉士法國西多士伴雪糕
而原來西多士係用法包做成,西多士內冇餡,只靠其他配料加味,但我食吓奶白色似鍊奶o既漿,唔甜,咁係咩o黎?o衣o家睇返menu至知原來係吉士,但….唔甜都算,冇蛋黃味噃.西多士炸得脆,紫薯蓉又唔算好甜,加埋熱熔,超甜o既杯棉花糖食,就o岩o岩好.

而雪糕係紅豆雪糕,味道亦比較清淡.
味道:3分 --->2.5分

服務:
落單時,我係揀要加$38.00o既皇牌極上龍蝦湯窩,但個女仔落錯,o黎到時我即刻話我唔係要街坊素鮑參碗仔翅窩.佢就堅持話我係要呢個.
雖然我o地係o黎試食(佢未必知),但都唔係咁樣同客人拗,即刻俾個壞印象客人,建議客人落完單,同客人重覆點o既食物確認.
menu
3.5分

環境:
係坐得舒服,不過冷氣係o大左啲,令到我都有少少感冒.

抵食係3.5分

其他:
睇到佢o地上枱o既熱食都係原窩上,既保持溫度之餘,又可減少碟o既用量,用少啲洗潔精,環保.

同樣地,佢o地事前已經知我o地係試食,所以呢篇食評抵食唔扣分,服務都唔扣,因為全程serve我o地o既女仔似唔知道,而其他就扣啲分.

題外話:
飲品名稱有啲攪鬼,例如女神,你的男人,我老公O岩O岩就想試”你的男人”,落單時又對住個女仔落,我就笑說好尷尬,我老公要個女仔o既男人?
2017-07-15
用餐優惠
試食活動
2017-07-15 1648 瀏覽
呢個週六同朋友M一齊喺旺角上堂,落堂之後當然要補充體力啦,當我諗緊去食咩既時候,朋友M話佢前日已經喺openrice book左位,話要帶我去搵“街坊”??!原來朋友M用openrice book左檯,主餐牌既食物會有半價肉食獸朋友M叫左個什扒,我就單點左個明太子溫泉蛋意粉朋友跟餐加HKd$12既龍蝦湯佢話味道都ok但偏咸佢既凍奶茶好大杯呀佢份什扒有兩塊豬,一塊雞,一條腸加薯格同雜菜,份量都幾多啵而我個明太子溫泉蛋意粉份量都唔少,而且味道都唔錯,意粉軟硬適中而我就要左杯熱既烏龍朱古力香濃既朱古力入面帶有茶香,幾特別啵!最後我地仲一人叫左一份甜品share食“紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕”用鍋上既雞蛋仔真係第一次咁食炸雞蛋仔都幾有蛋香,配埋紫薯蓉、吉士醬同雪糕一齊食,創新得黎味道都幾好啵“士多啤梨荷蘭鬆餅伴雪糕”而荷蘭鬆餅焗到熱辣辣,入口帶煙韌感,配埋凍冰冰既雪糕同新鮮草莓,一熱一凍~正wow原來“街坊”新黎(開)無耐,所以埋單既時候仲附送左張Vip咭俾我地哈哈,咁下次再黎食就有9折啦

肉食獸朋友M叫左個什扒,我就單點左個明太子溫泉蛋意粉

朋友跟餐加HKd$12既龍蝦湯

佢話味道都ok但偏咸

佢既凍奶茶好大杯呀

佢份什扒有兩塊豬,一塊雞,一條腸加薯格同雜菜,份量都幾多啵

而我就要左杯熱既烏龍朱古力

香濃既朱古力入面帶有茶香,幾特別啵!

最後我地仲一人叫左一份甜品share食

“紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕”
用鍋上既雞蛋仔真係第一次咁食炸

“士多啤梨荷蘭鬆餅伴雪糕”

哈哈,咁下次再黎食就有9折啦
2017-07-15
2017-07-13 105 瀏覽
我用openrice book枱,好方便啊!Login左book埋單仲有discount!(不過我唔記得)叫左兩個二人餐!幾抵食!5 courses ~~ 覺得食極都仲有,主菜竟然唔記得影相!叫左個肉眼扒同黑毛豬,兩個都幾好食架!麻醬沙律假鮑魚假海參窩仔翅,幾搞笑!影相厄like專用!哩個小食拼盤不是二人餐,另外叫嘅~墨汁意粉,一般啦,要趁熱食啊!我諗哩到最厄like嘅除左假鮑假海參就係哩個雞蛋仔同西多甜品!但咁樣食雞蛋仔就唔脆~當係蛋糕食大家仲要留意下餐牌嘅飲品名,好搞鬼!

麻醬沙律

假鮑魚假海參窩仔翅,幾搞笑!影相厄like專用!

哩個小食拼盤不是二人餐,另外叫嘅~
墨汁意粉,一般啦,要趁熱食啊!

大家仲要留意下餐牌嘅飲品名,好搞鬼!
2017-06-09
2017-07-13 95 瀏覽
街坊cafe 🍴Tiramisu 吉士法國西多士配雪糕 hkd58 😀呢個一上黎係擺盤好令~雪糕好味~有四大舊西多士🤞🏿配埋啲吉士好夾~唔會太膩,食完超飽😍值得一試!🍴鮮蝦南瓜蓉意大利飯 hkd65😀 中意南瓜既大家一定要試💕食落去真係勁南瓜😻超濃味!而且好多配菜,又多蝦👍🏿幾高質架~環境方面都幾舒服,坐到幾闊落~裝修都幾特別,幾有feel😻係窄卷之中既小小綠周~服務態度都幾好~份量又足,會再幫襯!

🍴鮮蝦南瓜蓉意大利飯 hkd65😀
環境方面都幾舒服,坐到幾闊落~
裝修都幾特別,幾有feel😻
係窄卷之中既小小綠周~
服務態度都幾好~份量又足,會再幫襯!
話說我都有用開OPENRICE訂位既習慣(因為唔想排隊)無意之中睇到呢一間做緊優惠就係用OPENRICE先訂唔洗等之餘,仲會成張單75折, 計埋咁就平左百幾蚊!!! 超抵 我地4個FD嗌左有菠蘿鮮茄豬扒焗飯, 皇牌卡邦拿拉沙意粉, 德國脆皮豬手飯, 日式炸雞咖哩蛋包飯, 香蒜牛油雞翼 素飽參碗仔翅超大碗!!我諗分比4-6個人都得, 雖然係素飽參, 但係像真度好高, 而且味道同口感都做到同真既一樣, 最正係個味道係夠味既, 唔需要特別再放咩調味料就OK, 夠哂健康 菠蘿鮮茄豬扒焗飯火侯岩岩好, 成個焗飯又足料又夠味, 我最欣賞既係個豬扒, 廚師計得岩岩好, 唔會OVERCOOK到太老, KEEP到個爽脆!! 皇牌卡邦拿拉沙意粉食意粉我一定會揀卡邦拿拉, 因為我好怕太乾身太DRY既意粉, 呢個汁係比較稠味, 但我覺得都唔錯WO, 食得出係同外面食既味道有少少唔同, 我覺得會比較CREAMY, 更可口既感覺 香蒜牛油雞翼牛油味好重!! 好正, 個製法係有炸既成份, 所以個口感會好爽脆, 外皮牛油味特別重, 而入面都食到有香蒜牛油既味道, 可見廚師應該有充足既製作時間!! 食到我地全部人都LU
話說我都有用開OPENRICE訂位既習慣(因為唔想排隊)
仲會成張單75折, 計埋咁就平左百幾蚊!!! 超抵

素飽參碗仔翅

菠蘿鮮茄豬扒焗飯

皇牌卡邦拿拉沙意粉

香蒜牛油雞翼
牛油味好重!! 好正, 個製法係有炸既成份, 所以個口感會好爽脆, 外皮牛油味特別重, 而入面都食到有香蒜牛油既味道, 可見廚師應該有充足既製作時間!! 食到我地全部人都LUM LUM脷

成張單75折
  • 香蒜牛油雞翼
  • 皇牌卡邦拿拉沙意粉
  • 菠蘿鮮茄豬扒焗飯
  • 素飽參碗仔翅
2017-07-13 60 瀏覽
星期日下午,與哥一家午膳。嫂嫂是素食者,看到街坊cafe有不少素食菜式供選擇,於是便前來一試。我們大概一時多到達,餐廳幾乎已滿,幸好還可為我們安排一張四人座,並可放置小姪女的嬰兒車 看看餐牌,除了單點菜色,餐廳還提供好幾款套餐,選擇非常多!而且食物揉合了特色的港式風味,我和哥點的套餐餐湯配上碗仔翅就是其中一個好例子了。碗仔翅的配料夠多,稠度適中,就算外面天氣炎熱,喝下去仍非常舒服。枱上還放了胡椒粉和醋供客人調味,我還是頭一次在餐廳內吃到碗仔翅呢,頗有特色。套餐我點了煙肉牛肝菌意大利飯,充滿正能量的小碟子配上顏色繽紛的意大利飯,賣相相當吸引。意大利飯醬汁濃度剛好,不會太膩。牛肝菌和煙肉配料份量十足,頗為惹味。哥點的小柄鐵板西冷牛扒擺盤精緻,除了用上藍色的小柄鐵板,還以木製chop board隔熱,整個presentation很時尚。牛扒點了七成熟,上菜後從中間切開牛扒,起初以為牛扒太生,但從較薄的一端開始吃,鐵板的熱力讓牛扒的熟度恰到好處。嫂嫂的素海參白酒車厘茄沙河粉配撘頗為特別。素海參造型像真度極高,我試了一小塊,覺得口感比真海參爽口,應該是用蒟蒻做的。沙河粉烹調得不錯,乾濕度適中,如

嫂嫂的素海參白酒車厘茄沙河粉配撘頗為特別。素海參造型像真度極高,我試了一小塊,覺得口感比真海參爽口,應該是用蒟蒻做的。沙河粉烹調得不錯,乾濕度適中,如果芝士粉少放一點,會更適合我們口味。

一進餐廳我就被店內這座滴漏咖啡器吸引,哥和我的套餐還可免費加配,當然不能錯過!咖啡味道還可以,不會太酸。

我們坐著、吃著,不經不覺已經兩時多,餐廳有多款特色甜品由下午兩時半開始供應,我們點了有廚司推介icon的tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕。甜品一上枱就吸引到小姪女伸手要拿了
賣相真的非常吸引,我連忙拍過照,就讓哥拿給小姪女吃,以免她吵吵鬧鬧
雞蛋仔面上淋上了吉士醬和撒上了tiramisu口味的粉末,但雞蛋仔仍能保持外脆內軟,非常難得。

餐廳裏的服務人員全都是年輕人,服務非常甄勤,我們帶同小朋友自然要求會特別多,但服務人員都一一耐心處理我們的需要,值得一讚。而我亦相信,就是這班年輕人,讓餐廳的菜式、飲品、擺盤等加入了不少創新元素。年輕人,繼續加油!
2017-07-09
2017-07-12 51 瀏覽
同男朋友咁岩出開旺角,就決定黎呢到食下皇牌既河粉食物1.皇牌卡邦拿拉沙河粉 88平時食開卡邦尼都係食意粉,今次就要試下食河粉既卡邦尼,本來以為會好奇怪,但點知又幾好食~醬汁既味好濃,夾埋滑滑的河粉很不錯!2.烤西班牙黑毛豬 92肉質不錯~仲有幾塊薯格食😀同男朋友share食都唔係好食得哂~3.碗仔翅都幾足料~~枱面仲有枝紅醋可以自己按喜好加~4.換個他(熱情果藍碟花凍飲)(+8蚊轉特飲)飲有色飲品最怕有色素,去年開始就好流行既漸變色飲品使用藍蝶花作材料,以天然色素製造出一杯又一杯既特飲,影相呃LIKE一流。黎到呢到見到有得飲挭係唔放過。4款藍蝶花飲品入面揀左呢款熱情果味,有小小漸變色咁,熱情果味都幾重,入面仲有唔少可以咬既細啫喱😋。

同男朋友咁岩出開旺角,就決定黎呢到食下皇牌既河粉

食物
1.皇牌卡邦拿拉沙河粉 88

2.烤西班牙黑毛豬 92
肉質不錯~仲有幾塊薯格食😀
同男朋友share食都唔係好食得哂~

3.碗仔翅
都幾足料~~枱面仲有枝紅醋可以自己按喜好加~

4.換個他(熱情果藍碟花凍飲)(+8蚊轉特飲)

2017-06-25
$103.5 (下午茶)
2017-07-10 53 瀏覽
近來新開了不少的新派食肆,旺角亦有各種不同的餐廳,半天下雨天與友人相約於"街坊cafe"外面貼滿很多廣告,進門有米色牆藍色沙化及木櫃,高樓底,看似不經意,卻處處是配搭的心思,尤其是食物,上碟精美特色,讓我有點驚喜!牛肉世界講的是肉質、肉汁和肉味,而美國牛肉質柔嫩,入口不會太韌,多汁無草腥味,肉味濃又香醇。Lunch 烤美國牛柳伴大蝦不但能煎出漂亮的格格,傳熱快的特質更可令肉汁被充分鎖著,不會有『乾爭爭』的感覺,外脆內軟,牛柳是較少被運動到的部位,所以肉質極為柔嫩多汁,脂肪成份非常少,比較有牛味,今天食了最嫩最貴的部位。大蝦味道鮮美,肉質飽滿鮮嫩,與牛柳相配香蕉荷蘭班㦸放在焗盤上賣相已經好吸引,睇落似薄餅,其實係班戟底,由中間向外卷,直接揸住食更爽,口感有pancake嘅元素,邊位脆口,香餅的最佳配搭牛奶製成的熱香餅散發奶油甜香配上香蕉片,增添口感相當出色沒有肥膩感紫芋薯餅即叫即炸,炸得好脆,外表與普通炸薯餅無分別,不過搣開見到一片爆滿紫色薯蓉!入口綿滑,食到淡淡紫薯味,仲食到栗子粒着入面熱呼呼,食上口不會太硬,味道也很夾我的宣言百桃玫瑰藍蝶花特飲,蝶豆花本身沒有香味但賣相很美,浪漫的紫

大蝦味道鮮美,肉質飽滿鮮嫩,與牛柳相配
美國牛抑伴大蝦

香蕉荷蘭班㦸

紫芋薯餅

我的宣言百桃玫瑰藍蝶花特飲,蝶豆花本身沒有香味但賣相很美,浪漫的紫色不會太甜或太酸,味道清新解渴
百桃玫瑰藍蝶花特

友人歎一杯靚靚Coffee latte,Latte甜度適中,咖啡味濃,奶味充足
Coffee  latte
美國牛抑伴大蝦
香蕉荷蘭班㦸
  • 烤美國牛柳伴大蝦
2017-07-08 93 瀏覽
見好多報導都有介紹過呢間餐廳,又見bbok位有79折,於是黎試下lor位於女人街既地鋪,環境一般,價錢亦算中上。黎之前已經睇左食評,想試下佢既炒河粉睇下fusion野有幾好味2 個人叫左個冬陰公炒河,街坊拼盤同english breakfast. 首先,炒河賣相一般,冇咩配料,冬陰公味好淡,非常之油,河粉質地唔錯。之後黎左拼盤,menu上拼盤有芝士薯條,雞翼,薯餅同洋蔥圈,但黎到既時候薯條冇芝士,於是問一下waitress, 佢走去睇下,返黎問我係咪叫左芝士薯條,我話叫左拼盤,menu上寫芝士薯條。於是佢再一行開話睇睇,點知佢返黎同我講個menu係錯既,只有波浪薯條就咁就行開左我再一次睇返menu, 不論中定英都係寫住芝士薯條lor.... anyway, 佢咁講我都冇野可以再講。但我真係唔高興,我再睇下有冇食評有寫芝士薯條,見個評價都唔好,只係有個冇味既芝士醬,但其實waitress可唔可以俾d誠意,唔好是但答我menu錯左呢講返個拼盤,洋蔥圈係雪藏貨,我想食真正既洋蔥圈呀!!!而炸物亦都非常油膩,不值一試最正常都莫過於english breakfast, 呢個好難好難食既野。多士夠

最正常都莫過於english breakfast, 呢個好難好難食既野。多士夠脆,炒蛋不錯,其他普通。
總括而言,唔駛再黎
2017-07-08 55 瀏覽
位置:有少少隱蔽是關我搵咗好耐😂食物方面:叫咗個卡邦利意大利飯同墨汁大蝦意粉賣相唔錯 味道都okay 不過不失 不過啲野就細份咗少少🙈 另外有叫啲特別飲品 味道唔差 不過有少少甜環境方面我覺得唔錯 都算同坐得舒服 同朋友食飯傾計係個唔錯嘅選擇
位置:

另外有叫啲特別飲品 味道唔差 不過有少少甜

環境方面
我覺得唔錯 都算同坐得舒服 同朋友食飯傾計係個唔錯嘅選擇
2017-07-04 58 瀏覽
係旺角的確可以以一個「街坊」的價錢,吃到咁有創意而且高質素的食物 佢既dinner set 香煎三文魚伴帶子係以小柄鐵板形式送上 好可愛而且裝飾得幾靚😚今次試既三文魚挺厚身,而且幾入味😁雖然肉質稱不上非常嫩滑,但都唔會好鞋,以呢個價錢來講已經好抵食 dinner set仲包左碗仔翅 入面都幾多配料,有冬菇絲 肉 木耳之類 調味都剛剛好唔會太咸!另外仲叫左卡邦尼炒河 一上枱已經聞到好香忌廉味 超級香噴噴 這道中西合壁既炒河係咁夾既 原來忌廉汁不一定要配意粉,用中式河粉反而另有一番風味 河粉又可以吸收醬汁令它更加入味另外加錢叫左藍蝶花特飲,酸酸甜甜咁偏重果香 幾開胃的☺️今次黎街坊cafe 好多人好熱鬧!果然好野都係多人食既😌😚而且價錢真係算幾 街坊 唔怪得咁多人食啦😁😝

另外仲叫左卡邦尼炒河 一上枱已經聞到好香忌廉味 超級香噴噴

另外加錢叫左藍蝶花特飲,酸酸甜甜咁偏重果香 幾開胃的☺️

今次食呢間叫街坊CAFÉ唔講仲以為係淨係飲野同食小食個D CAFÉ但我覺得佢比較似一間CAFÉ咁舒適既茶餐廳多D 去到既時候大約7點半, 見到已經差不多坐滿人好彩黎早到, 到我地走個陣見到出面開始有人龍 我地叫左有 德國脆皮豬手飯我朋友就叫左呢個, 我試左幾舊都覺得OK, 幾嫩滑同埋D肉唔會好痴骨!! 送飯同送酒食真係一流既選擇!! 日式炸雞咖哩蛋包飯點呢個飯係因為想起之前係日本都食過差唔多既飯, 好回味想再食多次, 估唔到今次係呢間CAFÉ度搵得番, 我覺得今次香港製作既日式炸雞咖哩蛋包飯唔會比日本既差, 因為D炸雞都係新鮮熱辣辣既,
今次食呢間叫街坊CAFÉ
唔講仲以為係淨係飲野同食小食個D CAFÉ
但我覺得佢比較似一間CAFÉ咁舒適既茶餐廳多D

去到既時候大約7點半, 見到已經差不多坐滿人
好彩黎早到, 到我地走個陣見到出面開始有人龍

我地叫左有

德國脆皮豬手飯

日式炸雞咖哩蛋包飯
  • 德國脆皮豬手飯
  • 日式炸雞咖哩蛋包飯
介紹返個標題內容先 今晚最大驚喜 係呢味甜品 紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕 食第一啖真係哇一聲 原因係因為佢個紫薯蓉 超真實嘅紫薯味道 真材實料 超級好味 吉士醬好香蛋味 味道偏甜 加上紫薯蓉 味道好夾 入口軟滑用咗香港特色街頭小食製作呢款甜品 真係好有創意 旁邊仲有溶咗嘅棉花糖 配合益力多味嘅雪糕 口感層次豐富 雞蛋仔外脆內軟 微暖 配合冰凍嘅雪糕 還有細滑嘅吉士同薯蓉 真係令我讚不絕口呢杯青綠色嘅飲品叫女神 氣泡水+青檸+百香果+芒果 甜甜酸酸好開胃皇牌極上龍蝦湯 蝦味好濃 飲用時龍蝦湯口感更順滑仲有蝦肉添 真材實料大蝦龍蝦汁意粉 蝦肉鮮嫩彈牙 隻蝦應該係有炸過 蝦頭好香意粉吸曬龍蝦汁嘅味道 食落好juicy街坊cafe就喺女人街嘅小巷當中 牆上裝飾並不華麗卻有心思及親切感,充分地體現「街坊」 的象徵意義-- 濃濃的人情味食物好有創意 而且水準高 充滿香港特色既餐廳 值得支持
超級好味

意粉吸曬龍蝦汁嘅味道 食落好juicy

街坊cafe就喺女人街嘅小巷當中

食物好有創意 而且水準高 充滿香港特色既餐廳 值得支持
2017-07-01 41 瀏覽
難得weekend放工,同朋友行完朗豪坊,當然要搵餐好既食啦~之前上網見到呢間cafe既港式fusion已經好想試!終於有機會啦~而且,今次自認為十分醒目,發現了原來Openrice book台的話,叫main menu有79折咖!真係算是精明消費者呀~我地首先叫左個主打的「皇牌卡邦拿拉沙河粉」($88),特別的地方在於,它用了中式河粉,配上了濃郁的sauce, 真的非常好味!而且因為佢係main, 所以有discount😝另外,我地又叫左個lunch set「黑松露野菌意大利飯」($65),包了一杯飲品「港式奶茶」,飲料剛來到的時候,令我十分驚訝~因為個杯好美,而且份量超大杯!來到個意大利飯,都不遜色咖!飯粒有彈性~ 黑松露味道濃厚,朋友同我好快就食光了!坐到咁上下,我地叫了這裡最有名的「tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕」($58),味道十分特別!雞蛋仔配上朱古力醬,熱熱的味道配上冰凍的雪糕,有點像窩夫,但又有更濃的蛋味,超級推介😍最後,我和朋友坐了約兩小時才離開,真是一個談天的好地方呢!😊店員也十分友善,下次有機會一定再去!
難得weekend放工,同朋友行完朗豪坊,
當然要搵餐好既食啦~
之前上網見到呢間cafe既港式fusion已經好想試!
終於有機會啦~

而且,今次自認為十分醒目,
發現了原來Openrice book台的話,
叫main menu有79折咖!真係算是精明消費者呀~

我地首先叫左個主打的「皇牌卡邦拿拉沙河粉」($88),
特別的地方在於,它用了中式河粉,
配上了濃郁的sauce, 真的非常好味!
而且因為佢係main, 所以有discount😝

包了一杯飲品「港式奶茶」,
飲料剛來到的時候,令我十分驚訝~
因為個杯好美,而且份量超大杯!
來到個意大利飯,都不遜色咖!
飯粒有彈性~ 黑松露味道濃厚,
朋友同我好快就食光了!

味道十分特別!雞蛋仔配上朱古力醬,
熱熱的味道配上冰凍的雪糕,
有點像窩夫,但又有更濃的蛋味,超級推介😍

最後,我和朋友坐了約兩小時才離開,
真是一個談天的好地方呢!😊
店員也十分友善,下次有機會一定再去!
2017-06-24
  • Tiramisu吉士法國西多士伴雪糕