2018-10-06 117 瀏覽
同朋友來這間Cafe聚會,叫了一個大蝦墨汁意粉,一個牛油果焗飯,一個心太軟,一杯女神飲品。餐廳座位10分舒適,環境可以給一個讚,而職員的服務也可以給一個讚。我們叫了食品後,他們都會安排甜品最後才上,又會給我們碟仔,這些安排都10分細心。至於食物方面,兩個主菜都10分美味。大蝦墨汁意粉的味道入味,很香,比其他餐廳做的更美味。海鮮牛油果焗飯的芝士分量充足,味道也10分好,只是有一點肥膩。心太軟是後來即整的,心太軟的朱古力一切就留很多朱古力醬出來,朱古力雪糕也10分美味。飲品:女神味道也10分特別。總括而言,我和朋友都讚好,一定會再幫襯。
總括而言,我和朋友都讚好,一定會再幫襯。

2018-10-06
用餐優惠
試食活動
  • 墨汁大蝦意粉
  • 三文魚牛油果焗飯
2018-10-06 88 瀏覽
我和家人上次於週末出旺角區一帶食飯。旺角是有好多食肆,於是便上網搜查下有冇間餐廳供應龍蝦餐款式,相信其食物都應該會幾有水準。因此今次便來到一間叫「街坊 Cafe 」,看到餐廳的室內裝修於檣壁上畫有特色公仔圖案,看落都幾有一種假期的舒服感。首先,以龍蝦汁海鮮意大利飯,並有蟹子粒鋪在在飯面,食落滋味十足。而龍蝦是我其中常愛食,魷魚片配料都幾多,總之熱食意大利飯有著香濃海鮮味。此外,鐵板燒澳洲西冷餐,乃是我家人愛食牛扒,尤其是弄七成熟為最適中。牛扒是大塊兼厚切的令人有食西餐切牛扒食的感覺,而黑椒汁裹裹外外都涂在扒身,長長的薯條很香脆又不多油份,食多兩條更香,長豆子和茄子等亦是幾有口感。最後,美國豬扒豬仔包三文治好有下午茶時光感覺,豬扒香軟夾在豬仔包中咬落份外質爽,入口充滿豬扒熱辣同豬仔包皮乾脆配合下之美味,乃為最佳下午茶食品之選。因此常有大人同細路都食佢。

2018-10-04 74 瀏覽
同朋友三五成群想搵個地方坐低傾吓計食嘢!有男有女,又要大家都啱口味嘅就要去Cafe啦! 呢間位於旺角地下鋪嘅Cafe,位置非常方便!亦都唔難搵㗎!我朋友就負責book位!我哋去到就有位啦!佢嘅種類都唔少㗎!啲嘢食都好大分!味道都唔差!所以都係一個好嘅落腳點嚟㗎!
同朋友三五成群想搵個地方坐低傾吓計食嘢!
有男有女,又要大家都啱口味嘅就要去Cafe啦!

呢間位於旺角地下鋪嘅Cafe,位置非常方便!
亦都唔難搵㗎!

我朋友就負責book位!我哋去到就有位啦!

佢嘅種類都唔少㗎!
啲嘢食都好大分!味道都唔差!
所以都係一個好嘅落腳點嚟㗎!
2018-09-28 134 瀏覽
今晚黎到旺角食飯。。。由於唔想等位同人迫既關係。。。所以黎到女人街👍d 巷仔覓食。。。。見到哩間街坊cafe, 人唔算好多,座位又寬敞,所以就入去試試啦。。叫左個黑松露雞肉意大利飯同黑毛豬套餐。先黎左湯,我地就揀左地道碗仔翅。。。開頭仲擔心唔好飲。。。不過俾想像中好。。之後黑毛豬鐵板上枱,仲沙沙聲,熱辣辣。。仲有薯條同配菜。。薯條仲要係厚薯條👍。黑毛豬好肥美,亦好juice。之後黎到黑松露雞肉意大利飯啦。。黑松露好香,未食已經聞到香味。除左有雞肉外、亦有蘑菇同d瓜菜,成碟飯變得好健康。。份量唔會太大同細,岩岩好。

叫左個黑松露雞肉意大利飯同黑毛豬套餐。

2018-09-25 132 瀏覽
自從旺角殺街後,呢度終於變番一個正常既地方,亦因爲咁我都開始黎番多左。女人街兩旁既食肆多不勝數,加上香港寸金呎土,要係云云競爭中站穩住腳一D都唔容易。話說大台近排播緊新一輯既街坊廚神,而呢間又叫「街坊Cafe」,食正條水,無理由唔試。食物種類超級多,中西日fusion,正係甜品都十幾款。揀左一輪,決定叫個《熊本霜降牛西冷二人餐》黑松露野菌忌廉湯(加$28)一上檯果陣濃烈既野菌味就飄入👃🏼,飲埋落口更不得了,料足勁creamy 👅吞拿魚蟹籽沙律牛肝菌雞肉意大利麵意粉唔會煮到太淋,好有咬口,而且索哂個汁,料又多藍碟花凍飲系列(一加一)個名好少女🙈主角上場喇鑄鐵Grill Pan 原隻上,確保塊扒熱度十足塊扒牛味濃,D筋位最好食Tiramisu 吉士法國西多士伴雪糕第一次見甜品會加爆谷,仲有燒溶左既棉花糖
揀左一輪,決定叫個《熊本霜降牛西冷二人餐》

黑松露野菌忌廉湯(加$28)

吞拿魚蟹籽沙律

牛肝菌雞肉意大利麵

意粉唔會煮到太淋,好有咬口,而且索哂個汁,料又多

藍碟花凍飲系列(一加一)個名好少女🙈

主角上場喇

鑄鐵Grill Pan 原隻上,確保塊扒熱度十足
塊扒牛味濃,D筋位最好食

Tiramisu 吉士法國西多士伴雪糕

第一次見甜品會加爆谷,仲有燒溶左既棉花糖

2018-09-23
2018-09-24 116 瀏覽
中午食lunch 真的不知道吃什麼好,後來嘗試來到旺角女人街找吃的吧。女人街兩邊比較多食肆。被這間街坊cafe的名字吸引了。𥚃面的環境裝修都挺有特色的。它的lunch set 不貴。Tea set都很吸引。但我吃一些感覺健康點,就點了新餐單的鐵板比目魚扒套餐。上菜的時候是熱得"唧唧"聲。我很喜歡吃比目魚,這個煎得剛好,外脆內軟,嫩滑多汁。再沾上特製的沙拉醬,更加美味!😋額外加$12就可以點特色飲料。我們加多一個小吃,芝士焗西蘭花。這家可以再來,

它的lunch set 不貴。

Tea set都很吸引。

額外加$12就可以點特色飲料。

我們加多一個小吃,芝士焗西蘭花。

這家可以再來,
2018-09-23 122 瀏覽
旺角小巷中經常可以發掘到唔同既小店同美食,今日行行下見到呢間街坊Cafe。雖然名叫街坊,但唔一定係食平民野、普通野既晚餐時段有數款二人餐可以選擇,我地揀左價值$398既日本熊本霜降牛西冷二人餐。頭盤係吞拿魚蟹籽沙律,好似比較少有餐廳用吞拿魚配沙律,吞拿魚味道較重,配合埋蟹籽,咸咸香香,係唔錯既配搭。不但令沙律冇咁單調乏味,亦都十分醒胃*吞拿魚蟹籽沙律*湯方面點左街坊素鮑參碗仔翅窩。冇諗過原來咁大煲,仲落足料,真係有一大隻鮑同參,心思可謂滿分而碗仔翅係我喜歡既質地,唔會太水,亦唔會太稠,飲完都唔會塞飽左個肚*街坊素鮑參碗仔翅窩*主菜之一係香草海鮮意大利麵,海鮮種類豐富。唔好以為顏色咁青就係濃郁既草味。其實香草味淡淡的,同海鮮非常協調。*香草海鮮意大利麵*另一主菜就係主角日本熊本霜降牛西冷啦。我地嗌左五成熟,牛肉的確好重牛味,肥瘦分佈平均,令每一啖都充滿肉汁同油脂香。餐廳用鐵板上有好有唔好,鐵板上的確好香,但又會令牛一路變熟。不過整體黎講水準中上*日本熊本霜降牛西冷*食完主菜當然唔少得甜品!呢度既甜品都好有創意,以Tiramisu吉士法國西多士伴雪糕為例,絕對係只此一家老實說食完咁豐盛既一

*吞拿魚蟹籽沙律*

*街坊素鮑參碗仔翅窩*

*香草海鮮意大利麵*

*日本熊本霜降牛西冷*

老實說食完咁豐盛既一餐,見到咁大份既甜品真係驚食唔曬,仲要係西多士咁飽肚既食物!不過西多士配埋Tiramisu醬,味道苦苦甜甜,感覺新鮮
仲有爆谷同棉花糖,創意滿分。
*Tiramisu吉士法國西多士伴雪糕*

最後,套餐可以免費點兩杯汽泡水或蝶花凍飲。朋友點左戀愛大過天,係玫瑰、士多啤梨同菠蘿汽泡水,好有戀愛既感覺,甜甜的。而我就點左換個他,即係熱情果藍蝶花凍飲,飲品顏色好靚,好賞心悅目

*戀愛大過天 $48 (跟餐免費)*

*換個他 $48 (跟餐免費)*
2018-09-09
2018-09-23 93 瀏覽
朋友終於去完旅行返嚟 就約咗佢地食飯聚下 係油麻地行下睇下食咩 就入咗呢間街坊cafe食餐廳環境幾大 可以容納好多人 周圍畫咗好多有香港特式嘅畫 前菜叫咗個牛仔粒同芝士焗薯仔 牛仔粒整得好食 有香濃嘅蒜味 不過份量就唔算多 薯仔份量就多啲 亦唔會太硬 芝士味濃 作為前菜都不錯之後叫咗個煎比目魚 比日魚煎得幾香同軟熟 頗為香口 仲有唔少薯條同配菜 值得一提佢地嘅四季豆得幾好食 食咗好多主菜叫咗個雞肉意大利飯 食落帶點黑松露嘅味道 而且仲幾creamy 味道濃郁 不錯不錯叫咗個fusion菜甜品 tiramisu 雞蛋仔配雪糕 一嚟到 見到賣相吸引 要影相打下卡😋雞蛋仔啱啱整起 食落好軟熟 熱熱地 配個凍嘅雲呢拿雪糕食好正 甜品仲會有焗咗嘅棉花糖同埋自家製爆谷 味道非常配合 推介大家試下👍🏼

餐廳環境幾大 可以容納好多人 周圍畫咗好多有香港特式嘅畫

薯仔份量就多啲 亦唔會太硬 芝士味濃 作為前菜都不錯

2018-09-23 97 瀏覽
聽友人的介紹 說最近咖啡室最近食物的款式相當吸引 因此這次我們來到了位於旺角的街坊cafe 試試看 也順便為這疲乏的生活帶點休閑 而當天我們點選了一份二人套餐 首先 為我們帶上了兩碗餐湯 一碗是店舖推介的素碗仔翅 而另一碗則是白汁磨菇湯 先說說這個素碗仔翅 店舖有加了很多素的海味來提升碗仔翅的鮮味 特別是這個素海蔘 雖然它只是素成份的 可是能夠滿足素食者的胃口 也相當不錯的 然後也有一碗沙律作為開胃菜 接着下來的主菜也沒有令我失望 我點選了7成熟的安格斯肉眼牛扒配薯菜 洒上黑椒汁 也重視到我所期待的畫面😂😂 接着下來我們也有點選一道比較特別的麵食 茄汁蜆燴河粉 我真的從來沒有試過燴河粉 中西式混合的煮法 令我很期待 而最終的結果也沒有令我失望
2018-09-22 97 瀏覽
在旺角女人街,要找一間好吃的西餐一點都不易,今晚和朋友經過女人街見到有間藍色主題的餐廳幾特別,而且餐廳內都很多顧客,心想應該不會太差,因為別的餐廳都在拍蒼蠅,此Cafe內裡充滿著藍色格調,有點像去了一間沙灘旁的餐廳,份外舒服😌,餐廳內座位約有五六十人,都不算太迫,坐得舒適,而餐牌亦非常多種類,二人套餐都有很多款,患上選擇困難症的我結果想了足足十分鐘才決定叫日本態本霜降牛西冷,套餐有餐湯(我們加了$28轉黑松露野菌忌廉湯),吞拿魚蟹籽沙律,日本態本霜降牛西冷(五成熟),牛肝菌雞肉意大利麵,抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕,藍碟花白桃汁。黑松露野菌忌廉湯 , 很奇怪地是二人餐是分開一窩上。沙律菜新鮮牛扒哪了五成熟,來的時後可能鐵板大熱變了九成熟紫色的飲品第一次試,味道沒有大分別我想這個是招牌菜,每一檯都會叫,味道可以,夠特別。總評:整體全部合格,下次會試埋Tiramisu吉士西多士伴雪糕

黑松露野菌忌廉湯 , 很奇怪地是二人餐是分開一窩上。

沙律菜新鮮

牛扒哪了五成熟,來的時後可能鐵板大熱變了九成熟

紫色的飲品第一次試,味道沒有大分別

我想這個是招牌菜,每一檯都會叫,味道可以,夠特別。

2018-09-22
  • 綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕
2018-09-21 120 瀏覽
今天晚上去到旺角搵食,很久沒有到旺角來,以往行通菜街,都集中行中間排檔位置,想不到排檔後的大廈地面層,開了這麼多食肆,其中好幾間的裝修都很別緻,今晚就先試這間街坊cafe。這間餐廳裝修新淨,雖然座位擺設擠迫,但我們吃飯時尚早,人不多,也算舒適。點了兩個set dinner,燒西班牙黑毛豬和香煎比目魚扒,都配上雜菌忌廉湯。忌廉湯菌味濃郁,濃稠適中,餐湯沒有配上餐包有點美中不足。比目魚扒煎得鮮嫩多汁,油脂豐富。厚豬扒外脆內嫩,調味得恰到好處。
雜菌忌廉湯
香煎比目魚扒
燒西班牙黑毛豬
2018-09-20
5 分鐘 (堂食)
燒西班牙黑毛豬
2018-09-20 63 瀏覽
cafe唔一定只食蛋糕同飲野,好似E間咁,食正餐,有少少fusion。因為有好奇所以同朋友尼食下。小食係芝士焗薯仔同蒜香一口牛。焗薯芝士味唔算十份濃,所以食完唔會好膩,做前菜岩晒,芝士仲有少少拉芝效果嫁!!蒜香一口牛香濃的蒜味配上大大舊又唔韌的牛肉粒 好味道。本身驚佢大大件的牛肉會比較韌,但又唔係,都幾易咬,難得主菜,香煎比目魚扒刁華牛油忌廉汁,魚煎得好香,唔會好實,牛油忌廉汁味道唔會太重,所以就算點汁食都唔會搶左魚的香味,配菜有四季豆,茄子,車厘茄。四季豆好香蒜味,車厘茄好甜,茄子熟少少會較好。魚骨比較多,要小心啊!黑松露雞肉意大利飯份量算多,雞肉唔韌,risotto唔會煮到太腍,亦唔會因為太多汁而變到漿咁,所以食落唔會太膩羅勒醬蜆肉意粉,係al dente意粉呀!!!!其實香港食的意粉通常遍軟身少少,但我幾中意al dente意粉,麵入面中間半熟,輕微韌度增加口感,唔會好似平時食果d一咬就爛。本身驚個羅勒醬會有草腥味但佢冇,蒜味亦唔會太重而搶走醬的味道,因為整羅勒醬通常會加蒜一齊blend。蜆肉都算大,冇沙嫁,幾易脫殼。甜品係Tiramisu吉士雞蛋仔配雪糕,本身見到個名已經覺得好

甜品係Tiramisu吉士雞蛋仔配雪糕,本身見到個名已經覺得好正,尼到先知原來底下仲有半溶棉花糖同爆谷,係驚喜。custard普通,但如果加番多少少咖啡味會更似tiramisu。雞蛋仔好足料呀,入面實的的唔係空心,而且配埋底下的半熔棉花糖更正。好中意佢的爆谷淡淡地,因為棉花糖甜的,custard又甜,加埋焦糖味的爆谷就會更味,會有種唔想食的感覺,但佢係原味的爆谷,點雪糕會另有一番風味。不過如果爆谷可以脆d會更好!
2018-09-20 68 瀏覽
約左個好耐冇見嘅朋友去旺角食飯,朋友話想食西餐,做左少少資料搜集,就決定黎食街坊cafe🤤餐廳佈置充滿香港氣息,牆身都貼滿壁畫☺️看一看menu,選擇豐富。而且set dinner特別吸引,包括了餐湯/街坊碗仔翅、主食和飲品。我們order了一份法式鵝肝雞肉黑松露意大利飯配什菌忌廉湯,飲"一加一"🤣,即是芒果菠蘿特飲,一份原隻虎蝦海鮮龍蝦汁意大利飯配街坊碗仔翅,飲凍奶茶。什菌忌廉湯味道香濃,比較稠身,飲得出蘑菇粒,可見用料十足,加上忌廉令整個湯更香滑。碗仔翅同樣是招牌,個人喜愛加少許胡椒粉,令味道香一點。主菜方面,鵝肝大大舊😍,煎得外脆內軟,入口即溶,用來配意大利飯十分適合。而且雞肉滿佈在飯裡,份量十足。海蝦海鮮意大利飯,海蝦巨型,而且海鮮絕不少,每一口都食到青口、魷魚、蜆。份量比想像的還要大,兩樣主菜都不能吃完🙈飲品亦很香水果味,而且底下有類似椰果粒,增加口感。

份量比想像的還要大,兩樣主菜都不能吃完🙈
飲品亦很香水果味,而且底下有類似椰果粒,增加口感。
2018-09-17 77 瀏覽
行女人街(通菜街)發現有一間茶餐廳,入面出品的食物質素相當有心制作,店內的環境簡單而平實,播放熱門廣東歌,我們叫咗兩個套餐,先來沙律清新醒胃,素鮑魚海滲碗仔翅,海滲質感和口感好似真的感覺,碗仔翅好味西式白湯磨菇忌廉湯磨菇好濃好滑美式牛腓5x熟配黑椒汁,牛肉味好香肉質有咬口,日式牛腓5x熟配黒椒汁,肉質較霖容易𡁻啱我口感,薯條新鮮炸起好香脆,鮮茄蜆肉配河粉真係中西合礕,味道夠特別,有創意好好味黑松露肉丸意粉我覺得黑松露配意粉確實真係好配搭,Titamisu吉士法國西多士伴雪糕,西多士熱辣辣配凍冰冰雪糕,雪糕融入西多士好好食,綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕,綠茶雞蛋仔好香脆,朱古力心太軟伴雪糕,心太軟夠溜心朱古力味夠香濃街坊

西式白湯磨菇忌廉湯磨菇好濃好滑

黑松露肉丸意粉我覺得黑松露配意粉確實真係好配搭,

茶吉士雞蛋仔伴雪糕,綠茶雞蛋仔好香脆,
朱古力心太軟伴雪糕,心太軟夠溜心朱古力味夠香濃
街坊
2018-09-17 63 瀏覽
餐廳嘅裝修幾別緻,牆壁都畫咗香港特色嘅風景同埋街道嘅樣貌,仲有麥兜主題嘅畫添,好得意。極上龍蝦湯: 呢個龍蝦湯專登加咗$38轉set嘅,本身以為好似出邊坊間好多龍蝦湯咁水稀稀,但係出乎意料之外喎,呢度龍蝦湯好香濃,不過都係如果可以creamy啲就好喇。.街坊碗仔翅: 味道同坊間碗仔翅冇乜分別,不過比較”傑”同埋好足料!每一啖都好有質感!.南瓜帶子Risotto: 帶子同蜆都幾新鮮好食,蟹子就不過不失啦。risotto沾上南瓜汁都幾好食,不過唔夠creamy。.鐵板燒美國穀飼肉眼: 牛扒叫左三成熟,一上枱就俾鐵板燒到嗞嗞聲。牛扒夠厚身,食哂都未俾鐵板燒到熟哂。伴碟嘅燒茄子,蕃茄仔同長豆都幾好食。薯條都好香脆,份量多啲就好喇😂.飲品方面,我哋點咗一杯熱檸茶同埋街坊奶茶。奶茶香濃、幼滑,值得一讚。