2018-12-27 144 瀏覽
難得一次同小朋友一起去旺角行街⋯緊係搵下有咩好食推介,見到呢間啲食評多數都幾好,環境同食物的相片也很吸引於是決定去試一試在這裏預訂還有折扣優惠!去到我們跟着之前儲存下來的食物相片去點餐,之前食評有人提及店員服務態度比較差!確實有這個感覺😓但不至於黑面!但最失望是龍蝦麵!!龍蝦是用水煮熟😱一點味道也沒有!麵的質感比較硬⋯這個菜式不歸納折扣之中。所以我是比正價$148另外一樣比較失望就是薯條芝士!薯條上面的芝士不溶!薯條又不夠熱?真的不知道為什麼⋯?反而煙三文魚沙律味道本人比較喜歡💕飲品方面都是普普通通!只是咖啡上面有圖案看起來很吸引⋯但因為咖啡不是我飲的,我問老公他說正常味道⋯
難得一次同小朋友一起去旺角行街⋯
緊係搵下有咩好食推介,
見到呢間啲食評多數都幾好,
環境同食物的相片也很吸引
於是決定去試一試
在這裏預訂還有折扣優惠!
煙三文魚雞肉沙拉
意大利飯
龍蝦麵
2018-12-27
午餐
煙三文魚雞肉沙拉
2018-12-15 98 瀏覽
先聲明,這兒沒有任何關於餐廳及食物的照片事先訂了位,不用等位入座(閒日7點正)就算是沒訂座,這個時間還有三幾張桌子的,不過訂座好處是 openrice 有折 (不是為賣廣告....)先把所有想讚的說一遍,之後才....吃了小食拼盤,這個很好味,薯格,吉列蟹肉薯餅,豬肉腸都很棒。水牛城雞翼就跟以前吃過的味道不太相同,還可以吧餐湯是忌廉蘑菇湯,蘑菇有粒粒咬口,推介碗仔翅都是一樣值得一讚主菜有鵝肝黑松露意大利飯,美味墨汁帶子河粉,都很出色但....西冷扒就可以說差,我們叫五成熟,來到的扒色澤淡,扒本身沒有味,連黑椒汁都沒味,這個是全個晚餐的美中不足或者跟其他食評推介的黑毛豬會比較好,但我的朋友一直說黑毛豬要慢煮,技巧上較高,如果西冷扒製作差,黑毛豬更不用試(但我不太認同的)飲品青春頌,配合得還不錯戀愛大過天,朋友說比較甜,我沒試甜品心太軟,真流心,雪糕要快食,因為上枱的鍋是暖的,會很快溶掉環境暗,看餐牌比較辛苦,過後都很舒服價錢3人,總共$622,算是合理第一次寫食記,廢話比較多
先聲明,這兒沒有任何關於餐廳及食物的照片
事先訂了位,不用等位入座(閒日7點正)
先把所有想讚的說一遍,之後才....

餐湯是忌廉蘑菇湯,蘑菇有粒粒咬口,推介
碗仔翅都是一樣值得一讚

主菜有
鵝肝黑松露意大利飯,美味
墨汁帶子河粉,都很出色
但....

飲品
青春頌,配合得還不錯
戀愛大過天,朋友說比較甜,我沒試

甜品
心太軟,真流心,雪糕要快食,因為上枱的鍋是暖的,會很快溶掉

暗,看餐牌比較辛苦,過後都很舒服

價錢
3人,總共$622,算是合理

第一次寫食記,廢話比較多
2018-12-14
  • 心太軟
  • 街坊小食拼盤
  • 碗仔翅
  • 法式鵝肝雞肉黑松露意大利飯
  • 墨魚汁帶子河粉
📍旺角📍原隻龍蝦蟹籽麵🦞平民化嘅價錢😍❗️❗️呢間餐廳都嚟過幾次,因為個原隻龍蝦蟹籽麵真係好好味😍個龍蝦又煮得入味❤️雖然呢個價錢,但真係落足料👍🏻👍🏻啲蟹籽多到呢🙈個drink list都整得好用心💗每一杯嘅名都好有特色😹又有戀愛嘅感覺👫今次試下 “當我想起你”💙🍹用咗金桔同藍橘😎睇落好清新🌊比我想像中好飲,唔會成陣好藥水味🤦🏻‍♀️睇翻啲相又開始肚餓了🤤🤤🤤🤤
📍旺角📍原隻龍蝦蟹籽麵🦞平民化嘅價錢😍❗️❗️
原隻龍蝦蟹籽麵

睇翻啲相又開始肚餓了🤤🤤🤤🤤
原隻龍蝦蟹籽麵
2018-12-11 103 瀏覽
佢地嘅食物係港式+西餐嘅搭配, 見到個menu都覺得好驚喜!我地今次叫左個set dinner (包前菜, 主食, 飲品同甜品)Caesar Salad + 碗仔翅前菜我地叫左凱撒沙律, 沙律都唔錯, 菜幾fresh, 同埋都幾大兜, 一人份量但可以兩個人share食!另外就係餐湯(?) 佢地個set附送嘅唔係傳統嘅紅白湯, 而係---碗仔翅! 仲要係一大兜! 本人非常鐘意食碗仔翅, 平時都會特登買來食! 今次個set竟然係跟碗仔翅 (而且仲有大隻素鮑魚同海參), 即刻忍唔住食左2碗! (哈哈, 前菜就已經飽左一半)雞肉香草醬河粉                                                                                   我第一次見綠色嘅河粉XD 味道其實幾夾, 有些少香草味配搭河粉唔會太寡無味, 雞肉份量亦都幾多。而佢亦無一般港式乾炒河油膩, 唔洗驚食完會成咀油, 鐘意食炒河但又怕唔健康嘅你地可以一試!鐵板烤紐西蘭肉眼牛扒肉眼扒幾夠厚身, 叫左7成熟岩岩好, 加埋黑椒汁幾惹味! 不過就略嫌唔夠大塊XD 隨碟上嘅薯

Caesar Salad + 碗仔翅

雞肉香草醬河粉

鐵板烤紐西蘭肉眼牛扒

隨碟上嘅薯菜有好大舊菇, 個人覺得鐵板燒菇好食得來又唔會太濕太淋! 好正; 薯條就普通啦 可能放喺鐵板上嘅關係, 有少少淋左無咁脆!

Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕

甜品方面- 我地又叫左雞蛋仔! (食過翻尋味) 哈哈, 今次就試左另一隻味, 就係Tiramisu味! 其實亦都係朱古力味雞蛋仔上面淋左吉士+Tiramisu粉, 感覺比起上次食嘅綠茶味更加邪惡 (因為更甜), 不過苦苦地嘅咖啡味加上吉士又係好夾! 另外配合埋雲喱嗱味雪糕, 真係幾好食又好甜!哈哈! 2種口味我都推介 (可以參考上幾個post) !可以根據自己口味選擇!

飲品:

今次試左2隻飲品, 我男朋友揀左女神, 而我揀左換個他 (lol 比佢問我係咪暗示想換左佢haha), 其實我只係想試下熱情果姐><

女神 (金桔 / 百香果 / 芒果 / 藍橘)嘅味道幾特別, 有金桔同芒果嘅酸味又有百香果少少甘香味! 係可以一試嘅特飲!

換個他 (熱情果)就只係普通嘅熱情果飲品, 唔太特別!
2018-10-26
2018-12-03 204 瀏覽
朋友派紅炸彈,就番大家地區,所以我哋係旺角搵左一間cafe ,地點非常方便,系旺角地鐵站行10分鐘內就到達餐廳內四面牆壁畫上不同公仔,仲有麥兜添,好親切又有特色,食品、嘢飲、甜品,選擇比較多。座位闊寛,坐得舒服😌極力推介,明太子鮮蝦牛油果意粉$86,意粉質地彈牙,牛油果配合意粉感覺幾特別,而且每條意粉掛上明太子汁,正,鮮蝦大隻彈牙,西班牙海鮮飯$118,味道正宗,都幾多海鮮,份量大菠蘿鮮茄豬扒焗飯$78,味道適中,而且豬扒肉質冧身及入味,豬扒大塊,抵食,芝士濃味薯條,三個味道選擇海苔、七味、椒鹽,我哋梗係揀咗海苔味道,粗薯條面系厚厚香濃芝士及海苔丶芝士仲可以拉絲,非常吸引,仲食唔停口,街坊小食拼盤,包括水牛城雞翼,吉列蟹肉忌廉薯餅,薯格,豬肉腸,炸物全部都炸得香脆,正,嘢飲揀咗杯戀愛大過天及換個他,係熱情果配藍蝶花特飲,飲品名勁搞笑,夠哂特別!下次會再黎
太子鮮蝦牛油果意粉
  • 明太子鮮蝦牛油果意粉
  • 菠蘿鮮茄焗豬扒飯
  • 戀愛大過天
2018-11-27 202 瀏覽
好耐冇去過cafe,下雨天食埋飯先返屋企,我哋一行四人係旺角搵左一間不用上樓嘅cafe ,地點方便,系油麻地地鐵站行10分鐘內就到達,入到餐廳見面四面牆壁畫上不同圖畫,好有特色,好似回到中學時代,餐廳餐牌選擇比較多,心大心細嘅我哋都揀左一段時間先揀到!座位闊寛,坐得舒服,服務細心西班牙海鮮飯$118,分量比出邊西班牙餐廳大,味道正宗菠蘿鮮茄焗豬扒飯$78,味道不太酸,仲有好多鮮茄及笳汁,不會焗得乾身,而且豬扒肉質冧,入味,啖啖肉明太子鮮蝦牛油果意粉$86,極力推介,意粉質地彈牙,牛油果配合意粉估唔到味道係咁夾,每條意粉掛上明太子汁,正,而且鮮蝦大隻彈牙,冇雪藏味芝士濃味薯條🍟$48,有三個味道選擇海苔、七味、椒鹽,我哋梗係揀咗海苔啦,粗薯條佈滿香濃芝士及海苔丶非常邪惡但係好吸引,又係食唔停口街坊小食拼盤$108,包括水牛城雞翼,吉列蟹肉忌廉薯餅,薯格,豬肉腸,總括炸物全部都炸得香口香脆,不得不提吉列蟹肉忌廉薯餅,食到蟹肉再配合忌廉一流選擇跟餐加$12揀咗杯戀愛大過天,另一杯單點換個他,其實係熱情果配藍蝶花特飲,超大杯,而且顏色好靚,飲品個名稱好特別,估吾到街坊Kai Fong小店無論服

西班牙海鮮飯$118,分量比出邊西班牙餐廳大,味道正宗
菠蘿鮮茄焗豬扒飯
明太子鮮蝦牛油果意粉

芝士濃味薯條

飲品
跟餐加$12揀咗杯戀愛大過天,另一杯單點換個他,其實係熱情果配藍蝶花特飲,超大杯,而且顏色好靚,飲品個名稱好特別,估吾到街坊Kai Fong小店無論服務、食物水準、食品選擇、環境、價錢,都糸超高性比,下次再試其他先,每人都吾史$140.平靚正!
2018-11-26
菠蘿鮮茄焗豬扒飯
明太子鮮蝦牛油果意粉
  • 小食拼盤
  • 戀愛大過天
2018-11-26 113 瀏覽
係香港地搵一間可以同朋友傾一晚嘅餐廳都好難,但係旺角我哋就搵到一間啊!本身我哋想食呢個二人餐嘅,不過入到去見到份量實在太多,都係決定散叫!首先我哋叫咗一個黑松露野菌忌廉湯同鮮南瓜濃湯賣相唔錯,黑松露菌湯夾雜唔同菇菌類,所以除咗聞到淡淡黑松露味,都有蘑菇鮮菇等粒粒口感。鮮南瓜濃湯就有濃濃嘅南瓜味,面頭加咗少少鮮忌廉,成個湯更加滑另外我哋都叫咗個龍蝦白汁意粉同埋蕃茄海鮮意粉,龍蝦鮮甜彈牙,上面仲加咗蟹籽,不過白汁意粉略為過鹹,但對於重口味朋友來講,應該係好惹味嘅!另外,番茄海鮮意粉不過不失,海鮮份量略為少,不過意粉十分入味,都可以一試呢間餐廳的侍應唔會催客走,比我同我朋友一個好舒服嘅環境可以好好暢談,真係好推薦比大家!
首先我哋叫咗一個黑松露野菌忌廉湯同鮮南瓜濃湯

好味 抵食 值得推介 OpenRice book有5折優惠 每人100元都唔洗 食到飽飽 黑毛豬扒同意粉最好味夠入味肉質非常好有彈性 下次再黎試肚蛋仔甜品服務幾好有禮貌 坐位舒服
服務幾好有禮貌
坐位舒服
2018-11-18 185 瀏覽
上當:約了外國返來的朋友下午茶時間見面,諗仙住搵地方飲茶野。坐低見到Tea set $48至$68,店員跟我們介紹白色主餐牌有半價,心諗:「咁着數?」各人點餐之後,等待食物期間,店員說使用半價優惠需每人消費$65或以上。(即是原價$130。)聽完幾次都唔明,睇返Facebook優惠條款,原來係最低一行。立即覺得上當,早知叫返Tea set$48連飲品算數。最終每人要叫一樣甜品加一樣飲品,即是原價$130才夠數。食物質素:沒有大驚喜,咖啡尚算可以,但朋友叫了一杯特別飲品「我的宣言」,難飲到飲左一啖就放低。總結:$65的話唔會再去。$48都未必。
上當:
約了外國返來的朋友下午茶時間見面,諗仙住搵地方飲茶野。

食物質素:

總結:
$65的話唔會再去。$48都未必。
2018-11-18
用餐優惠
優惠券
2018-11-14 99 瀏覽
隨手上黎揀左間有折既餐廳諗住有discount食個early dinner幾好!5:30黎係冇人既 好似包左場咁haha先叫左大家都推薦既和牛豬仔包雖然唔係好大感受 不過叫做正常水準配上既薯格炸得好誇張似食緊炸粉多過薯仔 可以輕手少少跟住呢個係黑毛豬 又係大家推薦既菜式諗住冇死! 咁食落係好juicy 師傅煎得幾好呀伴碟既蔬菜都ok 薯條夠乾身 唔淋~因為差啲啲先夠最低消費我地又叫左個素鮑參碗仔翅其實幾得意 冇食過素鮑素參個人覺得素鮑口感上勝過素參
隨手上黎揀左間有折既餐廳
諗住有discount食個early dinner幾好!
5:30黎係冇人既 好似包左場咁haha

先叫左大家都推薦既和牛豬仔包
雖然唔係好大感受 不過叫做正常水準
配上既薯格炸得好誇張
似食緊炸粉多過薯仔 可以輕手少少

跟住呢個係黑毛豬 又係大家推薦既菜式
諗住冇死! 咁食落係好juicy 師傅煎得幾好呀
伴碟既蔬菜都ok 薯條夠乾身 唔淋~

因為差啲啲先夠最低消費
我地又叫左個素鮑參碗仔翅
其實幾得意 冇食過素鮑素參
個人覺得素鮑口感上勝過素參
2018-11-12 110 瀏覽
自從出嚟做嘢之後都唔係成日去旺角流連以前成日行嘅餐廳都好似有啲改變今日因為要去附近買嘢之後就梗係食下野啦見呢間個裝修都幾特別入咗去啦其實係比個甜品吸引先講咗個主菜先叫咗個餐餐湯加$38轉極上龍蝦濃湯好濃郁龍蝦味。頭盤係吞拿魚蟹子沙律,好清新二人嘅份量都幾足夠主菜選擇了這原隻波士頓龍蝦意大利飯有一隻龍蝦,帶子,青口,焗蠔螺全部都好新鮮而且份量都幾多配上龍蝦汁加埋啲意大利飯真係食到不停口開始都話比個甜品吸引咁梗係揀返茶吉士雞蛋仔伴雪糕可以用來呃like 之餘,仲係因為好鍾意食甜品雞蛋仔熱辣辣配冰冰綠茶雪糕一凍一熱好正

自從出嚟做嘢之後都唔係成日去旺角流連
以前成日行嘅餐廳都好似有啲改變
今日因為要去附近買嘢之後就梗係食下野啦
見呢間個裝修都幾特別入咗去啦
其實係比個甜品吸引

先講咗個主菜先叫咗個餐
餐湯加$38轉極上龍蝦濃湯
好濃郁龍蝦味。

頭盤係吞拿魚蟹子沙律,好清新二人嘅份量都幾足夠

主菜選擇了這原隻波士頓龍蝦意大利飯

有一隻龍蝦,帶子,青口,焗蠔螺

開始都話比個甜品吸引咁梗係揀返茶吉士雞蛋仔伴雪糕
可以用來呃like 之餘,仲係因為好鍾意食甜品
雞蛋仔熱辣辣配冰冰綠茶雪糕一凍一熱好正
2018-11-08 96 瀏覽
經朋友推介得知有一間餐廳叫街坊Cafe 及食物不錯,本身一直都係旺角的街坊的我沒有理由不試試。一進入餐廳,見到它的裝修明顯地是下了不少工夫。全都是滿充香港的地道情懷,很切合他的主題 - 街坊。食物方面,其實同其他餐廳的差不多選擇。最後叫了一碟 - 羅勒醬蜆肉意粉 及 一個 - 鐵板燒美國穀飼肉眼扒。那個意粉方面,老實講,賣相跟他的餐牌上有一點出入。但也明白的,餐牌上的食品照全部都是有後期製作。味道方面,味道比較濃及咸了一點。但個人覺得意粉的軟硬適中,頗有口感。而那個鐵板燒美國穀飼肉眼扒,本身也頗有期望。一試之下,果然沒有失望。無論味道,質感及分量也絕對是高性價比。我跟老婆也同一時間都有一種"估你唔到"的感覺。希望餐廳繼續可以保持水準。

鐵板燒美國穀飼肉眼扒
羅勒醬蜆肉意粉
2018-10-17
用餐優惠
優惠券
鐵板燒美國穀飼肉眼扒
2018-11-07 77 瀏覽
第一次到該店,因為下午用餐,所以店內得兩枱客,點叫左一意粉,一天使麵,都幾好味,不過杯烏龍奶蓋咖啡,就無烏龍茶味普通咖啡,而且要四十幾蚊一杯,不值得飲,最後再叫一個甜品都很好,另外員工服務態度良好,坐得都好舒服,可能人少,總結下次都會再去👍
  • 墨汁大蝦意粉
2018-11-07 149 瀏覽
今晚跟媽咪來到通菜街食港式西餐,單看餐廳名稱,便知道很有親切感。餐廳提供不同嘅套餐,我哋點左個西班牙焗飯,有豐富嘅茄汁、墨魚、鮮蝦、青口、蜆和蟹鉗等,十分豐富,另配上港式碗仔翅,同咖啡,都只喺$118,又好食,又超值。不過始終是1人餐,份量不少,但還有胃口,便加點了兩隻焗蠔,每隻$12,也總共$24,而且鮮味十足,又大隻,媽咪咁嘴刁,都讚不絕口。還有墨魚汁帶子河,對!沒有打錯字,是河粉,都喺第一次叫,味道和感覺很好,墨魚汁很鮮甜,另人回味無窮。

餐廳提供不同嘅套餐,我哋點左個西班牙焗飯,
西班牙海鮮焗飯
碗仔翅
咖啡
焗生蠔
墨魚汁帶子河
呢間一路都好想試,今日就同好朋友黎補祝我既生日飯。用openrice 訂位,lunch time時間都有5 折😍,不過就只限正餐餐牌。牆上面既圖畫都幾得意,有隻街坊麥豬✨我的宣言(主餐+$12): 個名就幾正,佢係藍碟花系列其中一款。唔知點解睇落個顏色奶奶白白好似伏伏地,menu 話係有白桃同玫瑰。 講真玫瑰味唔多覺,但就飲得出有白桃同埋乳酸味,味道唔會太甜,算係中規中矩。✨烤雞煙三文魚凱撒沙律 (半價$34): 原來個烤雞係勁細粒,有少少辣辣地都幾好食。夾埋d 煙肉粒同煙三文魚,成個沙律味道幾豐富,不過d沙律醬太少,多d 就更加好~但而家我覺得都幾好食。✨街坊碗仔翅($28): 呢個稀杰度啱啱好,入面都幾足料。大大片既東菇,素翅,蛋花,木耳~仲食到有胡椒味。不過碗仔翅無肉絲同醋就覺得失色左,後尾睇番d 食評先發現原來枱係有醋🙈完全無留意過。✨蒜香一口牛(半價$29): 個牛都幾韌,不過個汁真係好好味,酸酸地得黎勁多炸蒜,好香口。仲有好多色彩繽紛既蔬菜粒,點汁都唔錯。✨大蝦龍蝦汁炒河粉(半價$58): 個蝦上面勁多蟹籽,隻蝦雖然有丁點霉,但味道都幾鮮甜。 河粉幾滑,唔會太腍食到帶點彈

牆上面既圖畫都幾得意,有隻街坊麥豬

✨大蝦龍蝦汁炒河粉(半價$58): 個蝦上面勁多蟹籽,隻蝦雖然有丁點霉,但味道都幾鮮甜。 河粉幾滑,唔會太腍食到帶點彈性,而且有龍蝦汁既香味,加埋蟹籽脆卜卜估唔到又幾好食。
大蝦龍蝦汁炒河粉

✨黑松露野菌忌廉汁蟹籽蝦籽麵($49): 開頭覺得西式做法配蝦籽麵好似好騎呢,但食落黑松露味好香,用上粗身既蝦籽麵,口感煙煙韌韌估唔到又幾夾,仲有好多蘑菇,翠肉瓜粒拌碟,真係唔錯👍
黑松露野菌忌廉汁蟹籽蝦籽麵

✨芒果班戟伴雪糕(半價$24): 折左超抵,雖然感覺係普通pancake, 但擺盤一d 都唔hea。雪糕朱古力味勁濃郁,加埋爆谷好好食。pancake 皮都好薄,夾住滿滿既cream, 但芒果就唔算好甜,整體黎講個present 令我幾滿意。
芒果班戟伴雪糕

呢餐兩個人真係食到爆肚,折左三百幾蚊都算抵食。唯一係環境有d 暗,個menu d 字又太細,睇得好辛苦🤣。野食都算中上,值得bookmark 下再encore.

大蝦龍蝦汁炒河粉
黑松露野菌忌廉汁蟹籽蝦籽麵