2022-07-21 182 瀏覽
今日放假就約了朋友早上行玉桂山,下山時候已經是中午食晏時間,想起之前睇左個 youtuber 「Stephen Leung 」介紹過來, 所以黎試試。鴨脷洲西邨街市🦀️點環境:非常大!舒適座位。服務:禮貌友善。食物種類:粵式、泰式、潮州打冷、米缐、海鮮、酸菜魚、烤魚⋯⋯🦀咖喱炒蟹(大蟹)喜歡食咖喱味道當然選擇咖喱炒蟹店的招牌菜👍不能不點。果然,佢無令我失望。賣相一流,當放上枱時已經給自己很大驚喜,比起相片實體更大份,更壯觀。濃郁的咖哩汁及白色椰漿附上蟹面上,聞到一陣陣咖喱椰奶香味。第一時間拿起蟹鉗,用工具再次將蟹殼分開,拿起蟹鉗肉,脹卜卜蟹肉厚實彈牙一口咬下蟹鮮味特出,再蘸上咖喱汁蟹肉散發出微辣咖喱汁味,咖喱汁與蟹肉的鮮甜完美融合。走的時候剩下很多咖喱汁侍應問需要打包?我也不想浪費,拿了個盒$2取走了剩下咖喱汁諗住回家加工。🦪香脆炸蠔餅:原以為蠔餅是一塊塊,炸出來蠔餅是一粒粒,不用自己撕開吃,很方便,感覺好似吃小食,炸漿炸得脆卜卜,鬆化香脆,完全不會吃到油膩口感。而且蠔肉和香葉同炸再蘸上少許魚露能提升鮮味,吃起來更滋味。蠔肉肥美新鮮,脹卜卜肥肉咬落去清甜美味,口感鮮味滿溢。🥢中式午市湯粉
鴨脷洲西邨街市🦀️點
環境:非常大!舒適座位。
服務:禮貌友善。
咖喱炒蟹(大蟹)

🦀咖喱炒蟹(大蟹)
香脆炸蠔餅

中式午市湯粉 .招牌酸菜湯 .米線 .鮮牛肉.

🥢中式午市湯粉
招牌酸菜湯
米線
鮮牛肉
這湯粉是朋友選的,魚湯味濃,加上酸菜、辣椒、蘿蔔⋯⋯等配料令湯底酸、辣、清甜美味,配上米線同吃更提升米線口感。鮮牛肉嫰滑也是容易咬,不用費勁。
泰式午市湯粉 .冬陰功湯 .金邊粉 .安格斯肥牛

🍜泰式午市湯粉
冬陰功湯
金邊粉
安格斯肥牛
冬蔭功湯底微酸微辣,加上很多泰式配料,感覺非常正宗。
安格斯肥牛比雪花肥牛更吸引之處就是夠厚,這安格斯牛肉鮮味特出,剛剛熟既肥牛口感嫰嫰,選這冬蔭公湯粉真令我開胃。
咖喱炒蟹(大蟹)
香脆炸蠔餅
中式午市湯粉 .招牌酸菜湯 .米線 .鮮牛肉.
泰式午市湯粉 .冬陰功湯 .金邊粉 .安格斯肥牛
2022-07-15 289 瀏覽
友人相約行山,本想推卻但一說起之後去拆蟹立即答應餐廳佔據了二樓整層,主打中菜同泰菜!設有戶外坐位讓食客呼吸,比傳統街市整潔記得餐廳剛開業時曾經光顧,並對它的白胡椒蟹念念不忘大大隻蟹放於熱辣辣鐵板上並即席淋上白胡椒汁!!餐廳貼心提供圍裙,不怕被醬汁濺在衣服上蟹肉肉汁鮮甜,外層包著白胡椒醬汁,入口極之惹味!大蟹鉗,啖啖肉秘製蔥油雞雞肉吃到嘴裡鮮嫩多汁,讓人一吃就上癮豉油王炒麵乾身彈牙鹹度適中泰式奶茶香醇濃郁,絕對是夏日的必吃飲料
友人相約行山,本想推卻但一說起之後去拆蟹立即答應
記得餐廳剛開業時曾經光顧,並對它的白胡椒蟹念念不忘
秘製蔥油雞
秘製蔥油雞雞肉吃到嘴裡鮮嫩多汁,讓人一吃就上癮
豉油王炒麵
豉油王炒麵乾身彈牙鹹度適中
泰式奶茶
泰式奶茶香醇濃郁,絕對是夏日的必吃飲料
2022-07-13
秘製蔥油雞
豉油王炒麵
泰式奶茶
2022-07-13 985 瀏覽
住鴨脷洲的好友相約到他們的後花園"玉桂山"鬆鬆筋骨,選了其中一條最易行的山徑行行看看風景。 清早出發行完正好吃午餐,好友表示帶我去一處好地方飲一杯,吃好的! 原來是到鴨脷洲西邨街市樓上的 食肆 ,遠眺已經見到顯眼的蟹標誌。 心想……街市?環境?冷氣不足要流住汗食?! 箅吧!最緊要好味! 當門打開即時完全顛覆了我對街市樓上食肆的概念!不比大酒樓遜色的魚缸,酒吧……內部以海洋籃色爲主調,救生圈,船 槳……等裝飾。清雅整潔企理,地方闊落。有大中小圓桌和卡位,我們坐在窗旁卡位,冷氣足夠感覺舒服!選擇非常多的中式菜,還有泰國菜式,午市不少街坊小菜套餐價格貼地,吸引不少街坊光顧。好友表示除了鑊足小炒外最馳名的必食招牌菜;白胡椒蟹,避風塘炒蟹,薑葱炒蟹,㗎喱蟹,泰式粉絲蟹保,冬䕃功乾炒蟹……等等。海鮮類,佐酒小食,豬肉,牛肉,豆腐,家禽類。潮式打冷,粥粉麵飯,滋補湯水……等。種類繁多! 服務也相當的到位,樓面大叔 招呼周到!要讚!我們先點上人氣必食招牌菜;白胡椒蟹 $ 598 (足有斤半重)鐵板上滾熱辣!淋上醬汁發出~咋~咋~之聲,聲勢十足!蟹身肉質扎實豐滿鮮嫩!充滿蟹糕!

心想……街市?環境?冷氣不足要流住汗食?!
箅吧!最緊要好味!
當門打開即時完全顛覆了我對街市樓上食肆的概念!
不比大酒樓遜色的魚缸,酒吧……

內部以海洋籃色爲主調,救生圈,船 槳……等裝飾。
清雅整潔企理,地方闊落。

有大中小圓桌和卡位,我們坐在窗旁卡位,冷氣足夠感覺舒服!

好友表示除了鑊足小炒外最馳名的必食招牌菜;
海鮮類,佐酒小食,豬肉,牛肉,豆腐,家禽類。
潮式打冷,粥粉麵飯,滋補湯水……等。種類繁多!
服務也相當的到位,樓面大叔 招呼周到!要讚!
我們先點上人氣必食招牌菜;
白胡椒蟹 $ 598 [大蟹] (足有斤半重)
鐵板上滾熱辣!淋上醬汁發出~咋~咋~之聲,聲勢十足!

蟹身肉質扎實豐滿鮮嫩!充滿蟹糕!

鑊氣十足,非常鮮美! 真不愧是招牌菜!

美味佳餚前當然要啤一啤!
大叔遞上兩隻「戰鬥碗」入型入格地乾一碗!

還有圍裙,膠手套等。認真好服務!

無拘無束的吃着喝着……再點上
椒塩九肚魚 $ 88
又香又脆肉質嫩滑,佐酒一流!

泰式甜品
椰汁西米糕 $ 36

吃得真開心!好滋味!好滿足!
真是飲酒食好嘢的好地方!
若到這區不要錯過他!
2022-07-11
2022-07-11 1013 瀏覽
行山活動不能缺美食,與同伴早已議好行程,鴨脷洲西邨街市的「蟹點」方才是亮點。 位於街市大樓一樓,遠遠已見到招牌,找電梯或者樓梯上一樓的同時不能不逛街市一會兒,蔬菜水果等看來新鮮。 佔地一樓全層,光猛整潔,雙廚房,供應粵菜及泰菜兩種菜式,密密麻麻多選擇,似乎難以找不到喜愛的。 既然飯店取名「蟹點」,沒有理由不點蟹,薑蔥炒蟹、咖喱蟹等等,看中招牌白胡椒蟹,因為黑胡椒蟹吃得多,白胡椒蟹比較少見。 虎皮尖椒爆炒豬肚尖 $98先來的肚尖菜式非常有鑊氣,第一印象良好。 以大量青紅椒炒,辛香十足,長長厚厚的肚尖,入口柔韌、嫩中帶爽,完全是厚身豬肚的口感,好吃。 傳說中新鮮肚尖是極品,是傳統古菜常見的菜式之一,集厚實、柔韌的質感於一身、口感爽嫩。明白今時今日多數都是入口冰鮮貨,因為香港本地何來這麼多新鮮豬呢?但以這個實惠價錢嚐一嚐,沒有投訴。 招牌白胡椒蟹 $598侍應面前加汁,蒸氣湧出,香氣四溢。白胡椒相比黑胡椒温和,汁香不辣。 肉蟹非常厚肉大隻,看那巨鉗,擋不住的誘惑!蟹膏不多,質軟。 底下有大量洋蔥,飽吸蟹鮮及醬汁很滋味。 豬頸肉炒飯 $88是我喜歡的有味飯,飯粒色澤深,飽滿但分明,配料豐富蔥花
招牌白胡椒蟹, 虎皮尖椒爆炒豬肚尖

虎皮尖椒爆炒豬肚尖 $98

先來的肚尖菜式非常有鑊氣,第一印象良好。

招牌白胡椒蟹 $598
招牌白胡椒蟹
肉蟹非常厚肉大隻,看那巨鉗,擋不住的誘惑!蟹膏不多,質軟。

招牌白胡椒蟹
底下有大量洋蔥,飽吸蟹鮮及醬汁很滋味。

豬頸肉炒飯 $88
豬頸肉炒飯
是我喜歡的有味飯,飯粒色澤深,飽滿但分明,配料豐富蔥花、蛋花、青瓜、車厘茄子,豬頸肉條略為煎香,味道豐富不過鹹。
豬頸肉炒飯
可街坊飯店平民飯店風格,員工態度及運作皆沒有出錯,值得重訪。

2022-07-07
招牌白胡椒蟹, 虎皮尖椒爆炒豬肚尖
2022-07-06 145 瀏覽
今日同朋友去左鴨脷洲行山,行完我地兩個都好肚餓,去左街市上面覓食~見到有間叫蟹點既有鑊氣小炒~聞到好香,就入去試下啦~我地叫左杯椰汁冰、炭燒豬頸肉、胡椒蟹同飛天通菜炭燒豬頸肉豬頸肉燒到好香口,表皮夠脆,肉質又Juicy!好爽口~好惹味~胡椒蟹戲肉當然係胡椒蟹,碟頭好大,有足足一隻蟹,上面佈滿炸脆蒜,蟹肉鮮甜啖啖肉,好新鮮,仲有黑椒味辣辣地,真係好惹味,食到停唔到口飛天通菜飛天通菜通菜夠晒爽口,有馬拉盞醬香白辣辣,送飯一流~真係連汁都撈埋誤打誤撞都食到高質餐廳,正~
我地叫左杯椰汁冰、炭燒豬頸肉、胡椒蟹同飛天通菜

炭燒豬頸肉

胡椒蟹

飛天通菜

誤打誤撞都食到高質餐廳,正~
2022-06-30
2022-07-01 193 瀏覽
和朋友行完山,又攰又餓,離遠看到蟹點小炒王就被吸引過去了,看看餐牌,食物款式包羅萬有,泰式中式,什麼都有,價錢也很合理,二話不說,先坐下點餐。招牌白胡椒蟹 $598看到隔離枱的咖啡蟹非常香又大隻,我們忍不住又點了招牌白胡椒蟹,餐廳細心提供圍裙和手套,等了一會香噴噴的胡椒蟹用鐵板上枱了, 胡椒蟹大概一斤重,醬汁再由店員即時淋上,隨即發出吱吱聲的,又香味四溢,急不及待要拆蟹了, 蟹鉗超大隻又啖啖肉,沾上醬汁,微微的辣非常惹味,鮮甜肥美的蟹肉真的超級超級超級 讚!!!星洲炒米 $59星洲炒米,咖哩味非常香,夠乾身夠鑊氣,大大碟,配料非常足,大量蝦仁,韭黃,叉燒,米粉爽口不易斷,也推薦!泰式炸蝦餅4件 $78炸蝦餅即叫即炸,非常辣口,蝦餅四件,外皮炸得金黃色,蝦肉味濃又彈牙,作為小食不錯。芒果糯米飯 $56微熱蒸糯米飯,口感軟糯,不黏口,芒果超清甜,超愛它的椰汁,非常濃稠,椰香味濃,不能不吃啊!餐廳真的很大,所以坐得舒服,服務又周到,下次行山會推介朋友幫襯,食物真,的令人回味。

招牌白胡椒蟹 $598

星洲炒米 $59

泰式炸蝦餅4件 $78

芒果糯米飯 $56

2022-06-30 766 瀏覽
自從開通東鐵線過海後,南區嘅距離好似近咗好多,住喺海怡嘅老友成日話呢間啲蟹好正,之前因為遠,一直都冇過嚟試吓,依家近左咁多,卒之有機會嘞!原來一出地鐵站就見到,超級方便喎!唔使5分鐘就到咗門口,見到入邊好大好闊落,想像唔到係街市嘅樓上!仲可以買海鮮上嚟加工添,真係方便街坊,唔怪得老友當中呢度係食堂,個個禮拜都嚟食幾餐!睇睇餐牌,選擇真係超級多,即係晩晚嚟食都可以食唔同嘅嘢,一大班人嚟食就更加啱,各適其適,唔使驚唔啱食!老友話第一次嚟,一定要試佢嘅白胡椒蟹,絕對星加坡口味,蟹點用鐵板上,嚟到先至淋個白胡椒汁上去,未食先享受個香氣!超過斤半一隻嘅菲律賓肉蟹,個蟹鉗大過我隻手,仲要爆哂肉,咬落彈牙又鮮甜,啲肉係一梳梳,好潔白;胡椒汁好香好惹味,食落令我記番多年前嘅星洲味道!店員話比我聽呢啲係菲律賓AA級肉蟹,每日新鮮到港,唔靚佢哋唔要嘅,唔怪之得咁新鮮啦👍再叫咗個原隻脆皮炸豬手,大廚用咸豬手來炸,底味已經好好,再炸到外皮脆一脆,好有風味,用嚟送啤酒一流!即刻叫枝啤酒嘩,呢度又係用冰凍嘅‘酒碗’,夠哂豪氣,下次可以一大班朋友嚟啤一啤兼大快耳朵!見到餐牌有濃湯鹹豬骨粉腸大芥菜煲,而家好少餐廳有得

原來一出地鐵站就見到,超級方便喎!

原只脆皮鹹豬手
哈爾濱啤酒

即刻叫枝啤酒
濃湯豬骨粉腸芥菜煲

見到餐牌有濃湯鹹豬骨粉腸大芥菜煲,而家好少餐廳有得食,即刻叫我試吓先!
胡椒湯底夠香夠濃夠胡椒味,粉腸處理得好好冇臭味,咬落唔韌煮得夠軟淋,咸豬骨醃得夠味,份量也多,再加上大量大芥菜同煮,飲多兩碗夠晒下火!

下個月頭老豆生日,佢超鍾意食蟹,即刻訂枱同訂埋隻兩斤大蟹,到時佢實會封番封大利是比我😂😂
2022-06-28
10 分鐘 (堂食)
原只脆皮鹹豬手
哈爾濱啤酒
濃湯豬骨粉腸芥菜煲
2022-06-27 601 瀏覽
今天放假和友人去了行山,行完山後途經海怡半島想著找地方吃飯,遠遠看見一個招牌在一座建築物的樓上很樣眼,所以就很自然的走了過去看看,原來這裡有個好像大排檔的店,有泰國菜,中菜,店名用蟹來做招來,故名思意這裡蟹就一定是最得手的,見到地方都很大,很濶落,坐位與座位之間都相隔不會很近,環境設計有點像外國渡假的食店,入到去好像在旅行一樣,不似在香港。就是這樣吸引了我們入去坐下來。坐下後就急不及待的點菜,見到有一些孖寶都很吸引,但當然主角蟹一定要點,孖寶雖然有咖喱蟹,但是最吸引的是海報上的白胡椒蟹,平時咖喱蟹都食得多,白胡椒蟹在香港就真的沒有吃過,雖然孖寶沒有白胡椒蟹,但單點都要一試!孖寶除了咖喱蟹外,我還看到另一款孖寶是泰式燒雞半隻+馬拉盞炒通菜,就一於叫這個! 有白胡椒蟹,就當然不少得叫個蒜茸包來點汁食。蒜茸包第一個上枱,香噴噴的蒜茸已經很吸引,蒜茸包烘得很香很脆,又不會很乾,胡椒蟹未到已經忍不住吃了一片, 很好味,留返幾片陣間用黎點胡椒蟹汁先!白胡椒蟹隨後就上枱,熱騰騰的鐵板,侍應跟著淋上白胡椒汁,香溢撲鼻,第一時間就拎起蟹腳食,隻蟹用上斤半大肉蟹,吃上去啖啖肉,白胡椒汁也很惹味,胡椒辣味充

蒜茸包

白胡椒蟹隨後就上枱,熱騰騰的鐵板,侍應跟著淋上白胡椒汁,香溢撲鼻,第一時間就拎起蟹腳食,隻蟹用上斤半大肉蟹,吃上去啖啖肉,白胡椒汁也很惹味,胡椒辣味充分佈滿在蟹肉上,非常惹味!白胡椒味香濃帶辛辣,很惹味,肉蟹很大隻,非常多肉,令人吃得很滿足,加埋蒜茸包點汁吃,這個蟹真的無得輸!

白胡椒蟹

泰式燒雞上枱時也很吸引,聞到陣陣燒雞味,燒雞燒得很香,還未吃都覺得真的很有泰式風味,入口外脆肉嫩,一點都不鞋口,皮也燒得剛剛好,少少焦香味,一入口都停不了口似的,很快就給我們KO晒這半隻燒雞,還有點不夠喉呢!

泰式燒雞

最後是馬拉盞炒通菜,通菜也炒得很有鑊氣,馬拉盞也很惹味,又大大碟,通菜都不會吃到有渣,這個菜炒得相當不錯!

馬拉盞炒通菜

總括來說這裡的食物都頗有水準,行完山來這裡Chill下都真的很不錯啊!
2022-06-13
白胡椒蟹
泰式燒雞
馬拉盞炒通菜
2022-06-25 146 瀏覽
今個星期放大假,約埋朋友去鴨脷洲行玉桂山,行到身水身汗本來諗住去鴨脷洲街市食海鮮,但朋友話响鴨脷洲邨有間叫蟹點,食海鮮都好正,於是即刻轉場舖頭位於一座獨立建築物樓上,佔地好大,仲有露天位,不過咁熱都係揀返坐室內一睇個菜單不得之了,選擇多到呢:有粵式小炒,泰式,仲要有埋潮州滷水,而海鮮選擇更加之多,真係諗到頭都大。最後揀咗呢度招牌菜百胡椒炒蟹,泰式燒雞半隻同菠蘿炒飯炒蟹係放喺鐵板度上菜,而店員會係上菜之後淋上白胡椒汁,個味香到不得了,而蟹肉都好新鮮,又大隻,幾抵食跟住半隻泰式燒雞醃得好入味,又唔會燒到好乾。而個醬汁都係自家調配,點雞食一流菠蘿炒飯就好大路,但裏面嘅海鮮都好足料,食完兩個人啱啱飽。而且仲有得免費泊車,正👍

2022-06-25 131 瀏覽
住咗喺呢區成20年,真係第一次喺呢頭行山,行完山胃口特別好,決定過黎呢間蟹點食餐勁呢間餐廳最大特色就係幾乎乜都有得食,平時過時過節約親友食飯都會揀呢間,包保啱曬大家嘅口味由於今日只係3人行,當然要叫我地最最最終於食嗰幾味啦!白胡椒炒蟹無論在於打卡定係味道而言我覺得係必點之一,大大隻蟹,上枱嗰陣jar jar聲,每次post story,身邊嘅fd子都會忍唔住哇哇聲,味道好足,尤其是個重點白胡椒味,未上台已經香氣撲鼻,而且白胡椒味道同肉蟹真係好夾,唔會搶咗蟹肉本身嘅鮮甜,反而增添幾分惹味。講到蟹肉又係有讚無彈,啖啖肉而且好彈牙好甜,蟹鉗預早碎好,好容易就搣到。個蟹蓋又係一大精華,好多好多膏,叫碗白飯撈埋食,真係一流。另外我都好欣賞餐廳會附送埋圍裙手套,咁就一定唔怕污糟啦另一大心水之選就係豬手,起曬肉係基本啦。我最欣賞係佢味道唔會騷,我好驚炸豬手有陣醃過嘅騷味,但呢度唔會,所以食極唔膩,最重點係配埋佢本身嘅醬料,酸辣酸辣咁,配肥美嘅豬手真係非常夾非常開胃蝦醬蒸五花腩就係今次心血來潮叫嘅,同我想像中嘅有d出入,佢呢款味道帶甜,醬油味比較重,而且上面嘅薑絲都比較搶味,唔會話好勁蝦醬嗰種鹹。輕口
由於今日只係3人行,當然要叫我地最最最終於食嗰幾味啦!

蝦醬蒸五花腩就係今次心血來潮叫嘅,同我想像中嘅有d出入,佢呢款味道帶甜,醬油味比較重,而且上面嘅薑絲都比較搶味,唔會話好勁蝦醬嗰種鹹。輕口味人士比較合適。好適合送飯。

黃金蝦係我朋友想食嘅,我都幾鍾意,外邊好均勻咁裹上鹹蛋黃,鹹蛋味道好濃郁,佢炸到好deep,所以連殼食都得。我覺得黃金蝦連殼食係基本啦,因為最主要嘅味道都喺蝦殼度。

總括而言,食物保持到一貫嘅高水準,強烈建議一班人飯局黎呢度,真係乜都有得食,唔會令大家失望
2022-06-22 123 瀏覽
今日好天約朋友行山,行左個小星既級數~南朗山,行完山到鴨脷洲食午餐,見到有個像外國的Fish Market 既原來係一座街市,1樓全層的是餐廳-蟹點,除了室內寬敞座位,仲有啲戶外座位添。餐廳裝修以白藍色地中海風情感覺。餐牌真係好多選擇,有非常吸引的海鮮、多款的泰國菜、中式小炒、潮州打冷,真係望住都有選擇困難症。一見牆上相片,被招牌白胡椒蟹$59深深吸引住,上枱時以鐵板上,店員幫忙灑上白胡椒醬汁,餐廳準備好圍裙,真體貼,見到隻蟹好大隻,大約1斤半,先食蟹身,肉質一絲絲,勁鮮甜,中間還有蟹羔,好香濃,即時想起之前去新加坡食的味道及感覺,非常有水準,仲見到超大嘅蟹鉗! 啖啖肉好滋味呀!黃金蝦($98)  即係鹹蛋黃炸蝦,見到大量鹹蛋黃,起沙,好香,另外叫了客蒜蓉包($38) ,本身蒜蓉好香,加上超級香脆外皮,再沾上鹹蛋黃醬,好好味。埋單仲發現下午冇加一,超抵食。

餐廳裝修以白藍色地中海風情感覺。

餐牌真係好多選擇,

一見牆上相片,被招牌白胡椒蟹$59深深吸引住,

埋單仲發現下午冇加一,超抵食。
2022-06-14
2022-06-18 118 瀏覽
通常大事大節我哋成家人都會去鴨脷洲一間度食飯因為佢地方好大坐又坐得好舒服好多大台適合家庭聚會而佢哋啲嘢食海鮮又好食價錢又唔貴完全係家庭節日首選嗰日我哋嗌咗幾樣餸都已經超級飽啦
通常大事大節
完全係家庭節日首選
嗰日我哋嗌咗幾樣餸
都已經超級飽啦
2022-06-13 216 瀏覽
跟朋友到港島南區行山完畢,餓得要命。朋友即帶我到「西邨街市」,乘電梯上到一樓,來到「蟹點」。室內冷氣開放,使我涼快不少。朋友說「蟹點」的户外座位也不錯,景觀更開揚。❣泰式蝦球炒金邊粉金邊粉酸酸甜甜的,令人開胃。新鮮蝦球彈牙,芽菜爽脆,口感多層次。❣泰式串燒(6串)豬、牛、雞串燒燒得香氣飄逸,表面帶脆,內裡肉嫩,美味可口。配上泰式沙爹醬,味道香濃惹味。❣咖哩炒蟹(大蟹)金黃色的咖哩香氣撲鼻,味道香濃帶微辣,不會蓋過大螃蟹的鮮味。新鮮大螃蟹肉質扎實帶彈性, 味道濃郁,確令人回味無窮。❣薄餅煙韌軟糯,跟咖哩是好配搭。❣芒果糯米飯糯米飯還是熱的, 口感軟熟,又不會太黏口椰香飄飄,芒果清甜。每口都是香甜軟糯,滋味非常。❣泰式凍奶茶 順滑清爽。
❣泰式蝦球炒金邊粉
泰式蝦球炒金邊粉
❣泰式串燒(6串)豬、牛、雞
泰式串燒(6串)豬、牛、雞
串燒燒得香氣飄逸,表面帶脆,內裡肉嫩,美味可口。
配上泰式沙爹醬,味道香濃惹味。

❣咖哩炒蟹(大蟹)
咖哩炒蟹(大蟹)
新鮮大螃蟹肉質扎實帶彈性, 味道濃郁,確令人回味無窮。
❣薄餅
薄餅
煙韌軟糯,跟咖哩是好配搭。
❣芒果糯米飯
芒果糯米飯
糯米飯還是熱的, 口感軟熟,又不會太黏口
椰香飄飄,芒果清甜。
每口都是香甜軟糯,滋味非常。

❣泰式凍奶茶
泰式凍奶茶
順滑清爽。
2022-06-08
午餐
泰式蝦球炒金邊粉
泰式串燒(6串)豬、牛、雞
咖哩炒蟹(大蟹)
薄餅
泰式凍奶茶
2022-06-08 800 瀏覽
打開餐牌真系有數之不盡的美食,泰國菜、海鮮、中式小炒、酸菜魚、烤魚甚至潮式打冷都有,真系要分好多次去食先試得完😂今次5個人試左8道菜:必點的是招牌白胡椒蟹$580,真系好好食,大約斤半1只,蟹鉗超大,肉質鮮嫩帶白胡椒味有驚喜的一道菜。招牌脆皮咕嚕肉$88,外脆內軟,有拉絲質感,味道適中不太酸。泰式生蝦刺身$108,擺盤精美,個人覺得只系不夠凍,欠缺爽彈感覺,但也非常新鮮!泰式酸辣芥末手撕雞(半只)$108,雞肉嫩滑,味道酸辣非常醒胃!泰式炸皮蛋蝦餅$48,外皮非常脆,好少泰國菜館可以做到,值得一試!泰式串燒(豬牛雞共六串)$88,火候拿捏得不錯,沙嗲醬也是自家制,非常惹味!薹蔥焗桶蠔$228,用的是美國桶蠔,沒有腥的味道,每只尺寸很大,每人試一隻已足夠!冰鎮蟶子皇$180,系廚師最新之作,餐牌上邊沒有的,如果要吃也需要特別要求,個人覺得俾象拔蚌刺身優勝,味道鮮甜!甜品:芒果糯米飯$68、椰汁西米糕$38不過位置比較遠,但開通左沙中線和南港島線真系方便好多,由大圍出發到達都系35分鐘左右,海怡半島A出口行3分鐘就到,非常推介!
今次5個人試左8道菜:

招牌脆皮咕嚕肉

泰式生蝦刺身

泰式酸辣芥末手撕雞(半只)

泰式炸皮蛋蝦餅

泰式串燒(豬牛雞共六串)

薹蔥焗桶蠔

冰鎮蟶子皇

甜品:芒果糯米飯$68、椰汁西米糕$38
2022-06-07
招牌脆皮咕嚕肉
泰式生蝦刺身
泰式酸辣芥末手撕雞(半只)
泰式炸皮蛋蝦餅
泰式串燒(豬牛雞共六串)
薹蔥焗桶蠔
冰鎮蟶子皇
  • 咕嚕肉
  • 招牌白胡椒蟹(大蟹)
2022-06-06 385 瀏覽
本應打算與 honey 一齊行下山,點知去到目的地附近時,天氣不似預期,天陰陰想🌧,於是索性係附近搵嘢食,醫下個肚仔先 😜…四圍👀下,見到有間「蟹點」,於是去試下。一入內就見到餐廳地方好大、座位寬敞整潔,海鮮款式多多,裝修佈置又有海洋氣氛,而且仲有露天茶座添!🥢 薑蔥炒蟹 $598 ~ 呢個薑蔥炒蟹,真係冇得彈 ,一上枱就聽到咋咋聲、熱辣辣、香噴噴。隻蟹好大隻,尤其蟹鉗好多肉、夠實正又鮮甜,真係食到嘴喐喐!🥢 豉椒味菜炒鮮魷 $108 ~ 又係另一驚喜 啲鮮魷好鮮甜又彈牙,配合鹹酸菜、三色椒、洋蔥一齊炒,好夠鑊氣好惹味!🥢 泰式無骨海南雞飯 $56 ~ 雞肉滑嫩,配合油飯一齊食 一邊食一邊飲凍泰式咖啡、特飲薄荷荔枝梳打 $22,真係超爽!

🥢 薑蔥炒蟹 $598 ~ 呢個薑蔥炒蟹,真係冇得彈

🥢 豉椒味菜炒鮮魷 $108 ~ 又係另一驚喜