2023-12-01
蟹鮮仙海鮮蒸氣鍋@龍崗道專人服侍蒸氣海鮮早排去九龍城買大閘蟹,行經蒸氣海鮮店,就已經蠢蠢欲動想食。因為真係已經有好多年冇食過,就約埋同事,呢日放工去嘆吓海鮮。呢度嘅蒸海鮮,係由專人負責幫你蒸,一邊蒸一邊講解,防止你將啲海鮮蒸得過老,保持海鮮嘅新鮮!我哋叫咗個尊貴海鮮套餐:罕有藻食綠膏蟹店員話係罕見嘅蟹類,專門食藻類食物。呢款蟹淨係食佢嘅膏,啲蟹膏好甘香,口感軟綿。太平洋饅頭蟹饅頭蟹豐滿嘅身軀,好大隻,睇見已經好滿足。肉質嫩滑,味道鮮甜。店員話蟹腳都唔好浪費,好多肉食,果然係真的。台灣花尾龍躉片龍躉片非常嫩滑,而且冇骨,啖啖肉,令人上一食再食。澳洲青年龍蝦龍蝦好大隻,用叉一拮,成嚿肉就起咗。龍蝦肉質豐滿鮮嫩又彈牙,口感一流!台灣九孔鮑魚九孔鮑魚入口非常彈牙,更有著獨特的海洋風味,令人回味無窮。加拿大野生大赤蝦大赤蝦好大隻,蒸煮能夠保持其鮮味,咬落去彈牙鮮甜,仲有蝦膏唧出嚟,正~大西洋野生青口大西洋野生青口肉質鮮美,口感爽脆。它的味道清甜。紐西蘭刀貝蚌肉質爽口,帶有淡淡的海洋風味。蒸煮後,刀貝蚌的肉質仍然保持鮮嫩。黃金翡翠螺大大隻,有咬口,肉質彈牙鮮甜。韓國釜山珍珠蠔鮮甜飽滿,蠔味濃,仲食
專人服侍蒸氣海鮮
呢度嘅蒸海鮮,係由專人負責幫你蒸,
罕有藻食綠膏蟹
店員話係罕見嘅蟹類,專門食藻類食物。
呢款蟹淨係食佢嘅膏,啲蟹膏好甘香,
口感軟綿。
太平洋饅頭蟹
台灣花尾龍躉片
龍躉片非常嫩滑,而且冇骨,啖啖肉,
令人上一食再食。
澳洲青年龍蝦
龍蝦好大隻,用叉一拮,成嚿肉就起咗。
龍蝦肉質豐滿鮮嫩又彈牙,口感一流!
台灣九孔鮑魚
九孔鮑魚入口非常彈牙,更有著獨特的海洋風味,令人回味無窮。
加拿大野生大赤蝦
大西洋野生青口
大西洋野生青口肉質鮮美,口感爽脆。
它的味道清甜。
紐西蘭刀貝蚌
黃金翡翠螺
大大隻,有咬口,肉質彈牙鮮甜。
韓國釜山珍珠蠔
鮮甜飽滿,蠔味濃,仲食到淡淡嘅海水味,
肉質豐滿,口感爽脆。
有機蔬菜籃(生菜、粟米)
生菜新鮮,粟米好甜,
清蒸關係,保留蔬菜嘅鮮味。
粥底
最後個粥底吸收晒所有海鮮嘅精華,
鮮味濃郁嘅粥底,入口非常美味。
椰汁燉雪耳
椰汁為這道甜品帶來了濃郁的椰香和香甜的口感,為呢一餐完美作結。