蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)

Crab Fairy (Lung Kong Road)
2021-08-17 1050 瀏覽
今晚同朋友黎到九龍城食蒸海鮮鍋, 好耐無黎九龍城食飯, 依然都係好多人, 6點早食晚飯既好處就係唔使點排隊. 店員會幫手蒸所有食物, 完全唔使煩, 淨係食就得! 蒸爐火力好強勁, 蒸海鮮時間好短, 唔使等好耐就有得食. 仲好好服務, 不斷清理枱面垃圾, 又詳細介紹食材.所有海鮮都好新鮮, 睇顏色就知, 同埋產地來源都好緊要, 呢間係做得唔錯!尊貴海鮮套餐首先蒸左紐西蘭刀貝蚌, 大西洋野生青口, 日本大元貝, 越南大虎蝦. 刀貝爽口厚肉, 野生青口比平時食既青口更鮮味, 大元貝大隻同超鮮甜, 大虎蝦肉質堅實爽口.台灣九孔鮑魚原來鮑魚唔使蒸好耐, 平時屋企蒸, 因為驚唔熟, 蒸太耐會變韌. 只係蒸左3分鐘, 完全唔韌. 肉厚鮮味, 軟硬適中.韓國慶南珍珠蠔蠔都算大隻, 平時唔太食蠔, 但係呢隻好好味, 味道質感都一流!大黃奄蟹好多膏, 鮮味!凍花蟹好耐無食過凍蟹, 蟹肉味濃, 相信肉質唔靚其實都唔會攞黎整凍蟹.琵琶龍蝦店員推介, 比普通龍蝦更濃味, 肉質更彈牙爽口! 同埋好多膏!有機蔬菜籃&粥底粥底料有排骨, 粟米, 薑, 蕃薯粒, 芋頭粒, 海鮮精華所在, 加埋菜蒲蔥粒, 正!

台灣九孔鮑魚

韓國慶南珍珠蠔

大黃奄蟹
好多膏, 鮮味!

凍花蟹
琵琶龍蝦

有機蔬菜籃&粥底
2021-08-11
2021-08-06 1067 瀏覽
這間「蟹仙海鮮蒸氣鍋」在我的搜尋排行榜中經常名列前茅。今天和朋友到九龍城小泰國行街入貸,順便試試想試很久的小店。蒸氣鍋煮海鮮原汁原味,不油膩,較為健康到最後還可以吃到一鍋豐富味道的海鮮粥。越南大虎蝦,韓國慶南珍珠蠔台灣九孔鮑魚,愛爾蘭聖子大西洋野生青口,紐西蘭刀貝蚌日本大元貝,澳洲青年龍蝦罕有大奄蟹,有機蔬菜籃一共十款。老細說海鮮每日新鮮到港,有時因為貨源問題,所以有些海鮮種類是會有所改變的。越南大虎蝦鮮甜爽口彈牙韓國慶南珍珠蠔圓潤飽滿,入口溶化柔軟,蠔味濃郁台灣九孔鮑魚鮑魚大隻厚身,肉質彈牙一啖一隻非常滿足。愛爾蘭聖子特大愛爾蘭聖子,入口爽甜冇沙。大西洋野生青口大西洋野生青口,鮮甜軟滑冇渣,而且還帶有濃厚的海水味。紐西蘭刀貝蚌紐西蘭刀貝蚌,肥美肉厚嫩滑爽口帶有微微的海水味。日本大元貝日本大元貝,入口肉質細嫩加上軟腍膏香,真的很滋味。澳洲青年龍蝦澳洲青年龍蝦,肉質爽彈加上龍蝦膏的鮮甜味道,實在令人無法抗拒。罕有大奄蟹罕有大奄蟹,食完澳洲青年龍蝦以為已經到了一個高峰,點知這隻大奄蟹,不但爆膏味道甘香,咬開蟹殼一啜大量鮮甜的蟹水味湧入,蟹肉細緻鮮甜,真的好享受。最後當然要食埋精華所在的海鮮
尊貴海鮮套餐

越南大虎蝦,韓國慶南珍珠蠔
台灣九孔鮑魚,愛爾蘭聖子
大西洋野生青口,紐西蘭刀貝蚌
日本大元貝,澳洲青年龍蝦
罕有大奄蟹,有機蔬菜籃
一共十款。

鮮甜爽口彈牙

韓國慶南珍珠蠔
圓潤飽滿,入口溶化柔軟,蠔味濃郁

台灣九孔鮑魚
鮑魚大隻厚身,肉質彈牙一啖一隻非常滿足。

愛爾蘭聖子
特大愛爾蘭聖子,入口爽甜冇沙。

大西洋野生青口
大西洋野生青口,鮮甜軟滑冇渣,而且還帶有濃厚的海水味。

紐西蘭刀貝蚌
紐西蘭刀貝蚌,肥美肉厚嫩滑爽口帶有微微的海水味。

日本大元貝
日本大元貝,入口肉質細嫩加上軟腍膏香,真的很滋味。

罕有大奄蟹

尊貴海鮮套餐

最後當然要食埋精華所在的海鮮粥,材料非常豐富,集以上海鮮之精華,加上排骨粟米粒和芋頭粒熬製而成,食的時候加上大量蔥花和菜譜,幾飽都要食多碗。

尊貴海鮮套餐

椰汁燕窩 - 清甜的椰香味加上足料的燕窩,今餐真係大滿足。
  • 大黃奄蟹
  • 澳洲青年龍蝦
  • 韓國慶南蠔
  • 日本大元貝
  • 台灣九孔鮑魚
2021-07-12 1617 瀏覽
喜歡吃蒸氣鍋煮海鮮,因為夠鮮甜,無須調味,不油膩,又不會上火,比較健康。蟹仙蒸氣鍋菜館已開了幾家分店,主打黃奄蟹,約了最愛吃蟹的好友一起去品嚐!這晚選了尊貴海鮮套餐,每位$ 399 (原價$798),共有十款海鮮,( 加一服務費,粥底及醬油費$15 /位, 星期五、六、日 、公眾假期前夕,每位需加$ 28)。罕有大黄奄蟹 ▪罕有琵琶龍蝦 ▪澳洲青年龍蝦 ▪台灣九孔鮑魚 ▪越南大虎蝦 ▪大西洋野生青口▪紐西蘭刀貝蜆▪日本大元貝▪韓國慶南珍珠蠔▪有機蔬菜籃▪共十款。由於海鮮每日新鮮抵港,因時令不同,選項可能略有分别。首先端上以招牌黃奄蟹形的大盆盛載著的海鮮,十分可愛。越南大虎蝦~顏色紅潤,鮮甜爽彈,令人垂誕。韓國慶南珍珠蠔 ~來自韓國慶尚南道西南邊,盛產鮮蠔,圓潤飽滿,白滑多汁!台灣九孔鮑魚~鮑魚大隻厚身,看似元寶,賣相很吸引。肉質彈牙,鮑味濃郁。大西洋活青口~活青口市面供應不多,野生即是野生,特別新鮮,還帶海水味。日本大元貝~紐西蘭刀貝蜆~清鮮美味!罕有琵琶龍蝦~彈牙,蟹肉和蟹膏鮮味清甜。澳洲青年龍蝦~大隻啖啖肉,龍蝦味濃郁,爽口彈牙, 膏多而甘香!罕有大黃奄蟹~大黃奄特别出色,肉質十分

罕有大黄奄蟹 ▪罕有琵琶龍蝦 ▪
澳洲青年龍蝦 ▪台灣九孔鮑魚 ▪
越南大虎蝦 ▪大西洋野生青口▪
紐西蘭刀貝蜆▪日本大元貝▪
韓國慶南珍珠蠔▪有機蔬菜籃▪
共十款。
由於海鮮每日新鮮抵港,因時令不同,選項可能略有分别。

首先端上以招牌黃奄蟹形的大盆盛載著的海鮮,十分可愛。

越南大虎蝦~
顏色紅潤,鮮甜爽彈,令人垂誕。

韓國慶南珍珠蠔 ~
來自韓國慶尚南道西南邊,盛產鮮蠔,圓潤飽滿,白滑多汁!

台灣九孔鮑魚~
鮑魚大隻厚身,看似元寶,賣相很吸引。肉質彈牙,鮑味濃郁。

大西洋活青口~
活青口市面供應不多,野生即是野生,特別新鮮,還帶海水味。

日本大元貝~
紐西蘭刀貝蜆~
清鮮美味!

罕有琵琶龍蝦~
彈牙,蟹肉和蟹膏鮮味清甜。

澳洲青年龍蝦~
大隻啖啖肉,龍蝦味濃郁,爽口彈牙, 膏多而甘香!

罕有大黃奄蟹~
大黃奄特别出色,肉質十分鮮甜
,甘香軟膏爆滿。 說是"罕有" 因為黃奄少有體積這麼大的,還要爆膏的,少之又少。因而特此標明!

上海鮮前,店員先在蒸氣鍋下層鋪了粥料 : 排骨、粟米、芋頭、 珍珠米等,在蒸煮過程中,上層的汁液滴到下層,匯集了多種海鮮的精華,粥底綿密,加生菜絲,鮮甜帶清爽,十分滿足!

店員介紹,老闆經營海鮮入口生意,海鮮從越南、菲律賓、澳洲、泰國、日本運到香港後,老闆先挑選了最優質的供應蟹仙各分店,之後才運到批發商及零售店舖, 所以海鮮的質素特别高,價錢也較平。

蟹仙海鮮蒸氣鍋
  • 有機蔬菜籃
  • 日本大元貝
  • 台灣九孔鮑魚
2021-06-10 2744 瀏覽
去九龍城買完野…諗下去邊開飯…經過蟹仙…咁擇日不如撞日…就食海鮮蒸鍋。因為之前都食過蟹仙好好味。坐低望下Menu, 豐儉由人…300又有400又有…因為同朋友都好鍾意食蟹…就點左個$499餐…因為呢個餐有兩隻蟹😍😍😍。呢度好有彈性…店員話糕蟹同奄仔蟹今日都好靚…主動提議可以每樣一隻咁就試齊哂。其他海鮮就有月亮貝…刀背…美國青口…半條東星…越南虎蝦。我就好貪心加左隻本地龍蝦😍…食完海鮮就到肉類…有安格斯牛肉…豚肉…蟲草雞…芝心小籠包…醬爆牛丸…爆汁貢丸…少少菜…食定所有野仲有排骨粥、之後仲有椰汁燕窩…真係好鬼飽。首先蒸左條魚先…東星肉質好嫩滑…半條真係唔夠喉😋😋。跟住介紹下呢度既貝類海鮮…月亮貝…刀背同美國青口…店員話所有都係野生(見到黐住d海草)…美國青口比平時食到既青口大隻…口感有d似蠔…月亮貝就好鮮甜…肉質好嫩…刀背就比較有咬口…所有貝類都好重海水味…到主角之一既蟹啦…見到糕蟹同奄仔都爆哂糕…未食都覺得好好味…鍾意食蟹呢個餐啱哂。糕蟹d糕好似鹹蛋黃咁…好香…呢種糕就會比較實。奄仔d糕就剛剛相反…流心蛋咁…好香好creamy。未蒸時…見到有d糕係綠色既…店員解釋呢個奄仔蟹係呢個少域食

首先蒸左條魚先…東星肉質好嫩滑…半條真係唔夠喉😋😋。

到主角之一既蟹啦…見到糕蟹同奄仔都爆哂糕…未食都覺得好好味…鍾意食蟹呢個餐啱哂。糕蟹d糕好似鹹蛋黃咁…好香…呢種糕就會比較實。奄仔d糕就剛剛相反…流心蛋咁…好香好creamy。未蒸時…見到有d糕係綠色既…店員解釋呢個奄仔蟹係呢個少域食齋…所以糕變左綠色…奄仔既糕同糕蟹唔到…除左香之餘仲好creamy…用羹食好正…呢個綠色糕味帶甘甜…好正。食完糕就到蟹肉…真係乜野醬汁都無點過…原味已經好鮮甜

食完就到另一位主角龍蝦出場…d肉質好彈牙…味鮮甜…

食完就到肉類…味道都唔錯…要提下個蟲草花蒸雞…好有雞味…肉質好有咬口。

食完咁多肉同海鮮…係時候食番碗粥。所有精華都落哂煲粥度😋😋😋…好鬼好味…隊左3碗

食完其實都好飽好飽…之後仲有椰汁燕窩做糖水。好香椰汁而且唔會太甜…

今次所有食物都保持到水準…最緊要食材新鮮就好好味。店員蒸野時候拿捏得好好…

如果鍾意食海鮮…誠意推介呢個餐

除左食物新鮮好味…店員服務好好…價錢好合理
  • 奄仔蟹
2021-06-07 2104 瀏覽
嚟到香港嘅美食天堂九龍城,想搵好嘢食一啲都唔難~今次蕃薯妹又嚟試吓呢間蒸海鮮專門店呢間「蟹仙」有幾間分店,之前試過新蒲崗同埋尖沙咀分店,兩次都非常滿足,所以對佢哋嘅品質同服務都有信心。同其他分店一樣,門口一定有大大隻招牌蟹,非常吸睛。佢哋嘅套餐有好多選擇,適合唔同胃口同埋喜好嘅食客,最驚喜係見倒有兒童餐,帶小朋友嚟食就唔使擔心小朋友無嘢好食喇由於我哋太耐無食過海鮮大餐喇 最後決定食最豐盛嘅「刁鑽海鮮套餐」$688一位。跟住落嚟我哋好似食緊殘廢餐咁,全程有專人招呼,幫食客續樣海鮮放入去蒸爐度蒸、計時,蒸好之後夾埋俾你,服務真係一流小食我哋揀咗蟹黃青瓜,原來咁樣食青瓜好好味!店員奉送炸魚皮,餸酒一流凍食野生大瀨尿蝦,真係好大條,好多肉!八頭南非鮑魚、越南大虎蝦、北海道生蠔、紐西蘭月亮貝黃膏肉蟹、澳洲龍蝦、野生琵琶龍蝦完全未食過琵琶龍蝦,店員推薦話好多食客都鐘意食,味道比起澳洲龍蝦更鮮甜,我覺得食落去似大蝦嘅味道。龍蝦都唔細隻,鮮甜彈牙!痴線咖啲膏多到咁!而且仲好多肉食,好甜。冰鎮澳洲龍蝦刺身等咗好耐,最期待嘅龍蝦刺身出場!咁新鮮嘅龍蝦用嚟做刺身真係鮮甜爽口,口質極好!食埋最後嘅蔬菜盤,店員
嚟到香港嘅美食天堂九龍城,想搵好嘢食一啲都唔難~
今次蕃薯妹又嚟試吓呢間蒸海鮮專門店

同其他分店一樣,門口一定有大大隻招牌蟹,非常吸睛。

由於我哋太耐無食過海鮮大餐喇
最後決定食最豐盛嘅「刁鑽海鮮套餐」$688一位。

小食我哋揀咗蟹黃青瓜,原來咁樣食青瓜好好味!

店員奉送炸魚皮,餸酒一流

凍食野生大瀨尿蝦,真係好大條,好多肉!

八頭南非鮑魚、越南大虎蝦、北海道生蠔、紐西蘭月亮貝

黃膏肉蟹、澳洲龍蝦、野生琵琶龍蝦

龍蝦都唔細隻,鮮甜彈牙!

痴線咖
啲膏多到咁!而且仲好多肉食,好甜。

冰鎮澳洲龍蝦刺身
食埋最後嘅蔬菜盤,店員就會幫食客煮粥,我覺得呢個海鮮粥係全個套餐嘅精粹,之前店員將龍蝦頭都放咗入去煮,全部海鮮嘅精華都蒸咗入個粥度

個粥入面有粟米、芋頭同豬骨,加埋海鮮精華同埋菜莆,好正

我同朋友都飽到暈嘅時候,店員再奉上一碗椰汁燉雪燕,為我哋豐盛嘅海鮮餐畫上句號。滿足
2021-06-01
2021-09-10 0 瀏覽
朋友推介過呢間蟹仙好多次,就趁今日紀念日來試吓啦!舖頭唔算好大, 十零張枱,店員親切招呼,有唔同價錢嘅海鮮套餐可選,唔想太破費就揀咗個每位$399的餐,有9款海鮮加有機蔬菜。店員好快就把食材端上,見到隻青口仲郁和噴泡,證明好新鮮!今日全程有人招呼,唔使自己落手蒸,首先就食咗隻越南大虎蝦,肉質都幾彈牙,幫我哋食緊嘅時候,店員就自動幫我哋整下一款海鮮,所以係keep住有得食。跟住就有台灣九孔鮑魚,佢已經事先處理好晒,所以一夾就可以咬落口,好煙韌實淨,喜歡的話可以點一啲豉油,不過就咁食都夠鮮味。跟住有韓國慶南珍珠蠔,雖然唔係好大隻,不過真係鮮味十足,仲有好多汁添!非常好味。之後就食咗幾款貝殼類,包括大西洋野生青口、日本大元貝和紐西蘭刀貝蚌。食貝殼類就最驚煮得太耐好韌,但係呢度完全冇呢個問題,時間控制得非常好。青口平時成日都係淨係食急凍,呢度嘅新鮮青口完全唔同,好重海水味。而大元貝都好食,真係好大粒!終於輪到食蟹,我哋呢個餐有2款蟹我一款龍蝦,龍蝦可選琵琶龍蝦或者青年龍蝦,由於前者未食過,所以揀黎試吓。首先饅頭蟹,蟹身比較㘣,可能因為似饅頭所以名之,佢都係唔海水味比較重,蟹肉唔算多,不過都好鮮

終於輪到食蟹,我哋呢個餐有2款蟹我一款龍蝦,龍蝦可選琵琶龍蝦或者青年龍蝦,由於前者未食過,所以揀黎試吓。首先饅頭蟹,蟹身比較㘣,可能因為似饅頭所以名之,佢都係唔海水味比較重,蟹肉唔算多,不過都好鮮味。

至於琵琶龍蝦就比一般龍蝦細隻,蟹膏唔多,蟹肉條紋好靚,實淨彈牙。

最後就係食大黃奄蟹,蟹膏好靚,蟹肉鮮甜!有埋工具俾你慢慢拆肉食,非常好!

食到呢度其實都飽飽地,再食埋最後嘅有機菜,鮮甜多汁。當然唔少得最後嗰煲偉底,聚集了各海鮮精華,即使配料唔多但係都好好味,忍唔住吃了兩碗呢!
2021-09-05 6 瀏覽
本人第一次嬲到要寫食評,因為睇左食評見吾差,朋友生日所以黎試下,睇meau時已經不斷推介價值999 2人餐,跟著我地最終決定399每位價錢,我地坐2搂,d嘢好慢,叫完啤酒又等好耐,食物質素真係好一般,重要d食物響左幾次冇人理,然後要我自己開蓋,重要隔離d人不断煲煙,同個後生仔講左幾次都吾理,嬲到耍去投訴,重之呢間舖冇下次,食物一般,d海鲜無佢影圖片d甘靚,好細隻d青口d同聖子好麻麻,貨不對辧,服務又差,唯一好就冇收切餅費,但下次吾會再幫襯....完
2021-09-04
  • 粥底
2021-09-04 0 瀏覽
早幾日就book定位有$299-$999一位我哋就揀咗每位$688既餐有個特別之處就係每蒸一款海鮮就有專人服侍😂我地叫既set有大元貝,虎蝦,南非鮑魚,青口,蜆,蠔,琵琶蝦頂角膏蟹同大黃奄蟹每一次蒸一款,店員每次都會計時而蒸籠下面係粥底,所有海鮮既味落晒去d粥到,全程煲住🤩所有嘅海鮮都好新鮮,極鮮甜琵琶蝦超鮮兩款蟹肉爆多膏,不得了🤩呢個價錢食到咁多款新鮮嘅海鮮真係超值另外龍蝦加$80轉做刺身切到片片都一樣厚度加少少檸檬汁上去食好正🤤去到最後,梗係要食埋個粥入面有少少芋頭同粟米店員重幫我地拆埋龍蝦肉放埋落去煲😍食完粥仲有椰汁燉官燕送比我哋食服務同食物質素真係好好🤤店員會一邊幫你整,一邊介紹d海鮮仲拎咗隻琵琶蝦出嚟俾我哋摸😂毛毛的
早幾日就book定位
有$299-$999一位
我哋就揀咗每位$688既餐

有個特別之處就係每蒸一款海鮮就有專人服侍😂
頂角膏蟹同大黃奄蟹

每一次蒸一款,店員每次都會計時
而蒸籠下面係粥底,所有海鮮既味落晒去d粥到,全程煲住🤩

所有嘅海鮮都好新鮮,極鮮甜
琵琶蝦超鮮
兩款蟹肉爆多膏,不得了🤩
呢個價錢食到咁多款新鮮嘅海鮮真係超值

另外龍蝦加$80轉做刺身
切到片片都一樣厚度
加少少檸檬汁上去食好正🤤

去到最後,梗係要食埋個粥
入面有少少芋頭同粟米
店員重幫我地拆埋龍蝦肉放埋落去煲😍

食完粥仲有椰汁燉官燕送比我哋食
服務同食物質素真係好好🤤
店員會一邊幫你整,一邊介紹d海鮮
仲拎咗隻琵琶蝦出嚟俾我哋摸😂毛毛的

2021-08-26 32 瀏覽
在香港吃海鮮是最開心的事,各式各樣的海味讓人食欲大增。早就聽朋友說九龍城蟹仙海鮮蒸氣鍋不錯,坐地鐵屯馬線宋皇臺站B3出口過個街就能到了,好方便!餐廳的裝修簡單大方,寬敞舒適,我們要的HKD399尊貴海鮮套餐,滿滿一大碟的各類海鮮食料好吸睛哦!特別是紅色大爪蟹底盤的設計好有裝飾效果!越南大虎蝦,色澤紅潤,鮮嫩彈牙;臺灣九孔鮑魚,個大肉厚,鮮美可口;韓國慶南珍珠蠔,飽滿圓潤,入口即溶;紐西蘭刀貝蜆,肉質肥美,鮮而嫩滑;日本大元貝,鮮味濃郁,軟嫩鮮香;大西洋野生青口,清鮮香醇;澳洲青年龍蝦,肉厚爽口,鮮甜無比;罕有大黃奄蟹,膏味甘香,肉細味鮮;琵琶龍蝦,肉韌緊實,海味香純!沒想到最後的海鮮粥讓人也是回味無窮,用豬骨、粟米粒和芋頭熬製的海鮮粥,營養豐富,鮮味十足,健康又養生!還有糖水椰汁燉燕窩 ,椰香味濃,清甜滋潤!在緊張工作之余能吃上一頓滿意的海鮮大餐,最贴心的是餐厅全程有专人服务并很热心的介绍,非常享受!

朋友上次吃完蒸氣鍋有不愉快經驗,我就說不可能的吧,海鮮只要夠新鮮都不會不好吃的,所以我就找了這間專門吃野生海鮮的店來帶他吃一下,希望他可以改觀!這間吃的全是野生的海鮮,而且很好的有人幫你弄好,完全不用自己動手動腳的去弄,真的挺好!尊貴海鮮套餐(399元)罕有大黃奄蟹蟹挺大一隻,而且非常多膏,蟹膏吃起來甘香幼滑,蟹肉鮮甜且肉厚,吃起來非常過癮!配上這裡的醬油來吃,更能突出蟹的鮮甜味!澳洲青年龍蝦雖然是比較小隻的,但肉非常飽滿,吃起來肉質彈牙,帶點甜,而且還帶點甘香的龍蝦膏,也是非常好吃!罕有琵琶龍蝦這個店員介紹說是他們專門留貨才有的,平常很少見,多數出貨給有名的餐廳,但因為是自己門店所以才有的!這個只看橫切面,感覺跟剛剛的龍蝦差不多,但吃起來味道比剛的龍蝦更加鮮甜,肉質更嫩滑,肉量也挺多的,還帶有蝦膏,非常好吃!台灣九孔飽魚這個已經幫你去了內藏了,所以蒸好就直接吃就可以,肉質爽滑,有鮑魚香!越南大虎蝦蝦挺大的一隻,而且非常新鮮,蝦殼非常脆的,蝦肉Q彈,而且也有蝦膏,吃起來虎蝦味道特別香濃!大西洋野生青口平常我都不太喜歡吃青口的,因為一般吃起來都又老又干又有陣怪味,但這裡給我的感覺非常意外

尊貴海鮮套餐(399元)

大西洋野生青口
平常我都不太喜歡吃青口的,因為一般吃起來都又老又干又有陣怪味,但這裡給我的感覺非常意外,吃起來完全不會有剛剛所說的,吃起來非常鮮甜而且很多汁,肉質挺嫩的!

紐西蘭刀貝蚌

這個黃色的部位吃起仔非常爽脆,而身體就會比較濃香,有像點膏的感覺,吃起來挺甘香的,挺特別!

日本大元貝
元貝肉厚,吃起來鮮甜嫩滑,裙邊非常爽脆!

韓國慶車珍珠蠔
這個吃起來蠔味比較濃,鐵鏽味較重,但吃起來挺多汁的!

有機蔬菜籃
這個比較簡單,有生菜,娃娃菜和粟米,蒸完以後也挺爽脆的,蔬菜挺甜!

最後的粥底煮得挺不錯,吃起來綿滑,帶有海鮮淡淡的鮮甜味,又有芋頭增香,菜脯增加口感,挺不錯!

水蜜桃汁(58元)
這個水蜜桃味挺濃的,不過喝起來會比較甜,我覺得挺不錯!
水蜜桃汁
2021-08-24
水蜜桃汁
2021-08-21 48 瀏覽
想試海鮮蒸鍋好耐,同朋友嚟到九龍城試一試。我哋叫咗每位399嘅set, 有成10樣餸,樣樣都好新鮮!一入座姐姐就幫我哋將啲餐具擺入蒸籠消毒,又整好個粥底,入面有新鮮豬骨、竽頭同粟米粒,材料都好豐富,啲海鮮精華最後全部滲哂落個粥度,冇味精又好食!海鮮以一個小螃蟹盤裝住,有服務員幫我哋逐樣蒸好擺碟,完全唔使自己郁手,等5分鐘就有得食了。虎蝦大隻鮮甜,肉質爽彈👍🏻鮑魚大隻彈牙易咬,唔需要醬汁,鮮甜味啱啱好珍珠蠔夠白滑,長條型一大粒,一啖咬落去好滿足。扇貝亦都係大大粒,鮮甜彈牙,最緊要一啲沙都冇青口和蚌帶點海水鹹味,黐住少少海草絲,唔需要點汁已經好清甜龍蝦時間蒸得啱啱好,粉白色嘅肉鮮嫩鮮甜,仲有少少膏喺上面最後嚟到我最鍾意食嘅蟹! 第一次食饅頭蟹,細細粒好似兩個頭仔,但入邊都有肉同好多膏,蟹汁鮮甜美味,老闆娘話唔係成有得食㗎!奄蟹大大隻,上面全部都係滿滿嘅蟹膏,好香。食落去啖啖蟹肉同蟹膏好滿足,食完仲想食多隻。。食完粥之後仲有甜品,係燕窩椰汁西米露,成個set好滿足,食咗個海鮮盛宴。
想試海鮮蒸鍋好耐,同朋友嚟到九龍城試一試。
我哋叫咗每位399嘅set, 有成10樣餸,樣樣都好新鮮!

虎蝦大隻鮮甜,肉質爽彈👍🏻

鮑魚大隻彈牙易咬,唔需要醬汁,鮮甜味啱啱好

珍珠蠔夠白滑,長條型一大粒,一啖咬落去好滿足。

扇貝亦都係大大粒,鮮甜彈牙,最緊要一啲沙都冇

青口和蚌帶點海水鹹味,黐住少少海草絲,唔需要點汁已經好清甜

龍蝦時間蒸得啱啱好,粉白色嘅肉鮮嫩鮮甜,仲有少少膏喺上面