餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2023-03-06 328 瀏覽
蟹仙有好多套餐選擇, 比較自己嘅喜好同價錢, 我地四個人一致決定揀:尊貴海鮮套餐$419(每款海鮮係按人數上的)先提提, 蟹仙每一款嘅海鮮都唔會落任何嘅調味品, 亦會有專人幫忙蒸煮, 我地只顧食, 食, 食...澳洲龍蝦(半隻), 有膏的, 頗大隻, 爽口彈牙太平洋饅頭蟹(半隻), 蟹肉不多但鮮甜無比大肉蟹(半隻), 膏香, 多肉, 大快朵頤台灣鮑魚, 同一般的鮑魚無樣, 都係好有𡁻頭日本大赤蝦, 係好大隻, 手掌般大, 新鮮, 甜美大西洋野生青口, 肉厚綿密刀貝蚌, 比一般蜆肉大隻, 不過, 份量好似少咗DD, 得6隻咋日本大元貝,真係靚到不得了, 之前係街市見過大概要賣$50, 不過真係巧正, 粒元貝超大呀韓國斧山蠔, 比日本蠔大隻, 較爽口, 口感一流最後有一大籃有機什菜, 正好均衡食材本打算埋單去附近食甜品, 點知店員問上得甜品未?!仲要係非一般甜品:椰汁雪燕服務好, 食材又正, 鍾意食海鮮嘅我, 一定會再訪。
澳洲龍蝦(半隻), 有膏的, 頗大隻, 爽口彈牙
太平洋饅頭蟹(半隻), 蟹肉不多但鮮甜無比
大肉蟹(半隻), 膏香, 多肉, 大快朵頤
台灣鮑魚, 同一般的鮑魚無樣, 都係好有𡁻頭
日本大赤蝦, 係好大隻, 手掌般大, 新鮮, 甜美
大西洋野生青口, 肉厚綿密
韓國斧山蠔, 比日本蠔大隻, 較爽口, 口感一流
最後有一大籃有機什菜, 正好均衡食材
服務好, 食材又正, 鍾意食海鮮嘅我, 一定會再訪。
  • 澳洲青年龍蝦
作為海鮮迷嘅我,每隔一排就會想食海鮮,前排又去左蟹仙食$419道海鮮!😍店員講解時話老闆係做海鮮的,所以會將最好嘅海鮮供去3間鋪,唔怪得每次都食到好鮮味😋而且呢到係店員親自幫你蒸+夾海鮮,真係好尊貴服務!1️⃣貝殼類海鮮- 先上嘅係貝殼類海鮮,有時蚌新鮮到仲會伸出來。✨1.日本野生大赤蝦- 真係都幾大隻,而且個人好鍾意食熟日本蝦!肉質有種獨有嘅鮮甜,而且入面蝦膏好香✨2. 台灣九孔鮑魚- 鮑魚滿滿海水味慢慢滲出,食落去肉質彈口,店員控制得啱啱好時間 😋✨3. 日本大元貝- 好厚肉,味道鮮甜,唔駛點醬汁都好好食✨4. 紐西蘭刀貝蚌- 超鮮甜大大粒,食落去滿口海水同甜味,好想encore😆✨5.大西洋野生青口- 肉質肥美,都幾鮮甜。✨6. 紐西蘭月亮貝- 雖然比較細size,但原來係海水味最重。 一食落去非常濃海水味,鹹鹹地更能突出鮮甜味。2️⃣龍蝦、蟹類✨7. 太平洋饅頭蟹- 唔算好大隻,主要係吸蟹膏嘅鮮甜味✨8. 澳洲青年龍蝦🦞- 係我最期待嘅海鮮之一!龍蝦肉質鮮甜且彈口,食過後口中仲有鮮甜味,好正😋😋😋✨9.罕有藻食綠膏蟹- 呢嘅🦀️都係我最期待的,啱曬鍾意食膏又鍾意食肉嘅人!膏好香口,好有蛋

而且呢到係店員親自幫你蒸+夾海鮮,真係好尊貴服務!

1️⃣貝殼類海鮮
- 先上嘅係貝殼類海鮮,有時蚌新鮮到仲會伸出來。
尊貴海鮮套餐

✨1.日本野生大赤蝦
日本野生大赤蝦

✨2. 台灣九孔鮑魚

✨3. 日本大元貝

- 好厚肉,味道鮮甜,唔駛點醬汁都好好食

✨4. 紐西蘭刀貝蚌
紐西蘭刀貝蚌

- 超鮮甜大大粒,食落去滿口海水同甜味,好想encore😆

✨5.大西洋野生青口
大西洋野生青口

- 肉質肥美,都幾鮮甜。

✨6. 紐西蘭月亮貝

2️⃣龍蝦、蟹類

✨7. 太平洋饅頭蟹
- 唔算好大隻,主要係吸蟹膏嘅鮮甜味

✨8. 澳洲青年龍蝦🦞

✨9.罕有藻食綠膏蟹
罕有藻食綠膏蟹

- 呢嘅🦀️都係我最期待的,啱曬鍾意食膏又鍾意食肉嘅人!膏好香口,好有蛋黃香,而蟹身同鉗都好甜多肉,肉質有咬口😋

- 最後仲有吸曬海鮮鮮甜味嘅粥底,連排骨都甜😆

呢到真係難得地一次過食咁多款海鮮,保證新鮮得來,服務又好嘅地方😍
尊貴海鮮套餐
日本野生大赤蝦
紐西蘭刀貝蚌
罕有藻食綠膏蟹
  • 日本大元貝
  • 大西洋活青口
2022-12-01 1381 瀏覽
之前一直book mark左呢間海鮮蒸鍋好耐出名,出名抵食又新鮮,今次終於有機會試到!餐廳入面既位置都算闊落,周圍仲有啲魚虹,可以見到啲海鮮好新鮮咁游緊水,不過又唔會聞到魚腥味。每檯都有一個電蒸爐,上面有個竹蓋,非常特別!我哋揀咗最多人叫既$419套餐,有成十樣野食,超級豐富!餐廳會跟返時節,揀合適既時令海鮮比大家,所以唔同時間黎都可以試到唔同既海鮮~✨日本喜知次喜知次係深海魚黎,產量極少,所以相當名貴。豈知次本身自帶鹹味,油脂豐富,所以就咁食都非常鮮味。✨貝類:青口、鮑魚、螺、月亮貝、珍珠蠔貝類最驚蒸到過熟,呢到既店員會幫你計時開蓋,全程唔洗自己郁手。貝類全部都好新鮮,鮑魚同螺都好彈牙,而且有小工具幫助拆肉,食得好輕鬆。青口、珍珠蠔非常鮮甜,月亮貝帶海水鹹味,唔點豉油都好好食。✨大赤蝦、膏仔蟹、龍蝦見到呢三樣海鮮真係心心眼,三樣都份量充足,超大隻,而且爆哂膏。大赤蝦鮮甜彈牙,味道甜美。膏仔蟹超級肥美,而且肉多膏多,多膏之餘啖啖肉,蟹膏味濃、鮮甜。龍蝦肉雪白吸引,肉質緊緻彈牙,頭部仲有蝦膏,味道比蟹既更香,超級好食!✨蔬菜拼盤+海鮮粥最後仲有蔬菜拼盤,有粟米、娃娃菜同生菜菜,粟米超級甜

✨日本喜知次

✨貝類:青口、鮑魚、螺、月亮貝、珍珠蠔

✨大赤蝦、膏仔蟹、龍蝦

✨蔬菜拼盤+海鮮粥
最後仲有蔬菜拼盤,有粟米、娃娃菜同生菜菜,粟米超級甜!海鮮粥就吸收哂之前海鮮既精華,非常鮮甜,加埋菜甫同蔥花就更惹味~

最後仲有椰汁雪燕作為完結,非常之滿足!
2022-11-13 518 瀏覽
諗住食返餐好,所以揀咗嚟食海鮮蒸氣鍋。呢度出晒名好full,所以要一早book定位。一坐低會見佢地將啲碗碟放入蒸氣鍋高溫消毒,然後就睇吓有咩時令海鮮可以揀。最後揀咗$419尊貴海鮮套餐,會有10款食物。今餐係有專人服侍~ 佢哋會逐樣逐樣海鮮咁樣蒸出黎俾我地食,簡直就好似omakase一樣。店員會睇住我哋食嘢嘅時間去蒸下一款海鮮,服務一流🌟野生膏仔蟹雖然話係膏仔蟹,但除咗多膏之外,身形都非常之大隻,膏味濃,肉又厚實,好味😋🌟太平洋饅頭蟹雖然就細隻啲,不過非常之鮮甜,冇諗過蟹係可以咁甜,真係食過返尋味🌟澳洲龍蝦唔使落調味料,清蒸龍蝦🦞以呢個價錢咁新鮮咁大隻,真係非常之抵食🌟九孔鮑魚上枱時候原來已經去除咗內臟,鮑魚味好鮮,而且肉質夠淋易咬,食得好開心🌟日本大赤蝦聽講話係用刺身級數,蝦頭有少少膏而且味道好濃,蝦身就非常之甜呀!🌟野生青口平時食海鮮比較少食青口,但呢度嘅青口非常之鮮甜,仲食到少少海水味🌟日本大元貝食海鮮緊係要食元貝,每人足足一大隻,冇人同我爭,肉夠鮮夠實,好味🌟珍珠蠔雖然蒸蠔好似有啲浪費,不過又不常係一個食鮮味嘅選擇🌟青螺食壽司就見得多,估唔到清蒸黎食都唔錯🌟有機蔬菜籃食到差唔多

🌟野生膏仔蟹

🌟太平洋饅頭蟹

🌟澳洲龍蝦

🌟九孔鮑魚

🌟日本大赤蝦

🌟野生青口

🌟日本大元貝

🌟珍珠蠔
雖然蒸蠔好似有啲浪費,不過又不常係一個食鮮味嘅選擇

🌟青螺
壽司就見得多,估唔到清蒸黎食都唔錯

🌟有機蔬菜籃
食到差唔多,食返啲蔬菜balance番👍🏻👍🏻

🌟粥底
全晚壓軸嘅就係粥底,頭先食過嘅啲海鮮,啲味跌晒落嗰粥底度,加埋芋頭粒,豬肉粒,粟米粒,成個粥非常鮮,非常好味。就好似你平時打邊爐食淨個湯底,會落個公仔麵落去煮嚟食一樣🤣🤣

🌟椰汁燉燕窩
結尾有一個非常之多燕窩,加入清清地嘅椰汁糖水

整餐都食得好開心,食物又好高質,呢啲咪就係滿足囉😆
2022-11-08
  • 尊貴海鮮套餐
  • 越南大虎蝦
2022-11-10 974 瀏覽
好想食海鮮,所以今晚來到位於九龍城嘅蟹仙海鮮蒸氣鍋,聽聞店主經營海鮮批貨發多年,所以能夠搜羅最新鮮最抵嘅時令海鮮。職員先將我哋嘅食具用蒸氣鍋消毒一次,夠晒衛生。然後好耐心咁講解每個set有咩特點同有邊幾樣時令海鮮。最後我哋揀左$419 啲個套餐,包9樣海鮮同一個蔬菜籃,算係中價而又樣樣都有好豐富。基本上全程有職員侍奉,唔洗自己搞,職員會按著食材嘅味道由淺至濃,續一幫你蒸。因為唔同海鮮有唔同所需嘅時間(非常嚴謹😆),所以海鮮係續樣蒸,等你食完先蒸下一道,感覺好似食緊海鮮版fine dine而啲餐係有12個courses🤣🤣🤣以下係套餐有嘅內容:1. 野生日本大赤蝦2. 台灣九孔鮑魚3. 韓國釜山珍珠蠔4. 日本大元貝5. 大西洋活青口6. 加拿大翡翠螺7. 澳洲青年龍蝦8. 太平洋饅頭蟹9. 菲律賓大黃奄蟹10. 有機蔬菜籃基本上樣樣海鮮都咁正,唔單止夠新鮮夠鮮甜,海鮮都係選用入口靚貨而唔係本地平價貨。最重要一點係全程由職員監控,蒸嘅時間全部都係啱啱好,將海鮮最完美嘅一面呈現你面前。比起去西貢食海鮮大部分食材都經過烹調,蟹仙俾到你嘅就係「完汁完味」,甚至乎豉油都唔使點,食嘅就係海鮮最原始
以下係套餐有嘅內容:
太平洋饅頭蟹
9. 菲律賓大黃奄蟹
菲律賓大黃奄蟹
10. 有機蔬菜籃
基本上樣樣海鮮都咁正,唔單止夠新鮮夠鮮甜,海鮮都係選用入口靚貨而唔係本地平價貨。最重要一點係全程由職員監控,蒸嘅時間全部都係啱啱好,將海鮮最完美嘅一面呈現你面前。比起去西貢食海鮮大部分食材都經過烹調,蟹仙俾到你嘅就係「完汁完味」,甚至乎豉油都唔使點,食嘅就係海鮮最原始的味道「鮮味」。
食完海鮮個湯底就變成粥。啲個粥底吸收晒所有海鮮嘅精華,鮮甜味爆登,同平時食嘅粥底火鍋完全係兩回事,真係好味到不得了!最後仲送上椰汁雪燕做甜品,為今餐海鮮盛宴畫上完美句號。
椰汁雪燕
總結:價錢唔算平,食完個$419 set其實唔係好飽😅,不過啲餐係重質不重量,全部海鮮都係高質貨,以啲個價錢有咁多高質海鮮已經係超乎預期👍🏻👍🏻
2022-11-09
太平洋饅頭蟹
菲律賓大黃奄蟹
椰汁雪燕
2023-03-14 10 瀏覽
好友生日約她吃蒸海鮮,宋皇臺站B3行2分鐘就到真方便。我們點左尊貴海鮮套餐$419/位,有野生奄仔膏蟹:蟹肉結實,蟹膏鮮甜,很美味👍👍澳州青年龍蝦:🦞龍蝦肉爽口彈牙,鮮甜極美味。💕💕台灣九孔鮑魚:新鮮味鮮,軟滑可口。日本野生大赤蝦:是頂級刺身級,鮮甜爽口又大隻。😍😍大西洋野生青口:大隻肉厚鮮嫩。日本大元貝:大大隻很清甜。韓國斧山珍珠蠔:蠔味濃很香滑。紐西蘭刀背蚌:很爽口。一夜干:鹹度高,味鮮肉甜。有機蔬菜籃:粟米🌽、娃娃菜、 生菜🥬、清蒸原汁原味清甜又健康。粥底:加入菜脯、香蔥,米香棉滑。 甜品:椰汁雪燕糖水,很清甜真美味。
好友生日約她吃蒸海鮮,宋皇臺站B3行2分鐘就到真方便。
我們點左尊貴海鮮套餐$419/位,
有野生奄仔膏蟹:蟹肉結實,蟹膏鮮甜,很美味👍👍
澳州青年龍蝦:🦞龍蝦肉爽口彈牙,鮮甜極美味。💕💕
台灣九孔鮑魚:新鮮味鮮,軟滑可口。
日本野生大赤蝦:是頂級刺身級,鮮甜爽口又大隻。😍😍
大西洋野生青口:大隻肉厚鮮嫩。
日本大元貝:大大隻很清甜。
韓國斧山珍珠蠔:蠔味濃很香滑。
紐西蘭刀背蚌:很爽口。
一夜干:鹹度高,味鮮肉甜。
粥底:加入菜脯、香蔥,米香棉滑。

甜品:椰汁雪燕糖水,很清甜真美味。
  • 日本大元貝
  • 台灣九孔鮑魚
粥底蒸鍋配新鮮海鮮,呢一間質素絕對無得輸,相隔兩年幾再幫襯依然好滿意👍🏻每樣食材店員都會幫忙放落去蒸,完全唔洗自己搞😆 一讚呢度店員都好快手,一夠鐘會即刻幫手起,所以今晚每道海鮮都蒸得啱啱好,唔會過龍☺️✿ 尊貴海鮮套餐 ($419/位)套餐一共有十款食材包括海鮮、蔬菜籃、另外仲有粥底。澳洲青年龍蝦 好大隻,蒸起之後仲有好多膏食,龍蝦肉都好鮮甜爽口。食完仲可以將龍蝦頭放落粥底繼續煮😚野生膏仔蟹 今日最好食嘅一定係呢隻膏仔蟹😋 超肥美,蟹肉好飽滿!開邊後見到啲膏多到瀉,而且味道超濃🤤🤤深海龍躉片 店員介紹呢個龍躉片係用一夜干做法,食落果然帶有少少咸鮮味,而且魚肉都好滑,好食~大西洋野生青口、日本深海白刀貝呢兩款都係深海捉嘅貝類,所以本身帶有嘅海水味比較重。兩個肉質都好軟淋,完全唔鞋口。台灣九孔鮑魚、日本大元貝、大赤蝦呢三樣都係好食嘅,時間蒸得啱啱好,完全唔韌。赤蝦食落都幾驚喜,刺身食得多原來蒸都好食,蝦肉好鮮甜。韓國斧山珍珠蠔 Size都係好大隻😂 蒸至大約半熟,食落好Creamy~有機蔬菜籃有粟米、生菜同娃娃菜,食完濃味海鮮可以清清地食番幾條菜😂蒸鍋粥底有少量芋頭粒、粟米等配粒,加上啱先

✿ 尊貴海鮮套餐 ($419/位)
套餐一共有十款食材包括海鮮、蔬菜籃、另外仲有粥底。

野生膏仔蟹

深海龍躉片

大西洋野生青口、日本深海白刀貝

台灣九孔鮑魚、日本大元貝、大赤蝦

韓國斧山珍珠蠔
Size都係好大隻😂 蒸至大約半熟,食落好Creamy~

有機蔬菜籃
有粟米、生菜同娃娃菜,食完濃味海鮮可以清清地食番幾條菜😂

蒸鍋粥底有少量芋頭粒、粟米等配粒,加上啱先蒸完海鮮嘅汁落咗粥底度,好香味道鮮甜。

最後仲送咗每位一碗椰汁燉官燕☺️ 好濃郁嘅椰汁配上足料官燕,滿足~

✿ 滋潤水蜜桃汁 ($58)
好香甜嘅水蜜桃味道,幾解渴😝 一榨份量啱啱好兩個人飲。