2020-11-11 116 瀏覽
呢間cafe環境好靚,而且地方好大,正餐選擇唔多但係主打甜品,而且蛋糕甜度適中,大人小朋友都啱,而且餐廳有兩個打卡位,但係小編去唔到😢如果大家想去就要早啲去啦,而且地理位置好方便喺朗豪坊行過去三分鐘內到,同埋而家露天嘅cafe越嚟越少,所以小編特別鍾意呢間cafe,但係有限時間食嘢㗎 #有一個蛋糕冇影到添
抹茶芝士蛋糕
海苔薯條
抹茶芝士蛋糕
2020-11-08 72 瀏覽
📍位於旺角上海街618號頂樓由戰前騎樓活化而成,現時有不少特色餐廳和小店。《蟲二》分別有戶外、室內座位,有好多打卡位😻用餐時間為90分鐘🍴一汁三菜便當💰150包括漬物3款(木耳絲、青瓜漬、蓮藕片)、日本極上太白63度慢煮蛋(半熟蛋🤣)、主食(有5款選擇)而我地揀左 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 漢堡扒多汁鬆軟😋白飯上配有飯素,已經好「送飯」,加埋漢堡扒簡直一流👍🏻飯食到一半可以倒鰹魚昆布湯落去,再加埋半熟蛋撈勻,咁就有另一種食法😆 值得再encore🥰見到佢d甜品好靚,下次可以試下。[飯同湯可以任添,包你食到飽!]去之前記得預約阿😛wts佢地就可以網上預約,夠晒方便👍🏻
📍位於旺角上海街618號頂樓
由戰前騎樓活化而成,現時有不少特色餐廳和小店。
《蟲二》分別有戶外、室內座位,有好多打卡位😻
用餐時間為90分鐘🍴

一汁三菜便當💰150

而我地揀左 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 漢堡扒多汁鬆軟😋
白飯上配有飯素,已經好「送飯」,加埋漢堡扒簡直一流👍🏻

見到佢d甜品好靚,下次可以試下。
[飯同湯可以任添,包你食到飽!]

去之前記得預約阿😛wts佢地就可以網上預約,夠晒方便👍🏻
2020-11-07 52 瀏覽
依間文青cafe環境寬敞,有户外和室內位置,係同朋友傾計嘅一個好地方, 食物選擇唔算好多,今次試左:1. 伯爵茶傳統班戟($85)依個係必試,冇估到伯爵茶味咁濃郁,配埋牛乳雪糕,燒海鹽芝士忌廉醬,仲有香蕉同提子,最驚喜係班戟入面有好煙韌嘅紅豆麻糬,好好味,有朋友生日嘅仲可以要求加生日牌。👍2. 炸雞軟骨豚肉棒棒餃子($68)一客有4件,上枱嘅時候熱辣辣,剛剛炸起,餃子皮好薄,皮邊炸到卜卜脆, 餡料豐富,好juicy。3. 檸檬花蜜炸雞槌($68)賣相吸引,同樣係炸得好脆好香口,肉質嫩滑,醬汁甜甜酸酸,女仔一定鍾意😍
1. 伯爵茶傳統班戟($85)

2. 炸雞軟骨豚肉棒棒餃子($68)

3. 檸檬花蜜炸雞槌($68)
2020-11-06 181 瀏覽
舊區活化唐樓的頂樓,一出感覺已經好特別,露天和室內的設計都很適合文青和悠閒逗留,而且也看到有其他食客帶寵物過來,服務員態度亦非常好。如果天氣稍涼下坐露天座,應該不錯!兩人選了一個【一汁三菜便當(主食選清酒蒲燒鰻魚)】及甜品【桂花傳統班戟】便當價錢雖然稍高,但是全條蒲燒鰻魚,也有慢煮蛋、鰹魚昆布湯和有飯素的日米飯,配菜包括柚子蓮藕片、川味木耳絲和青瓜潰,每樣味道都不錯,值得一試。甜品來說,只看賣相的話,本以為傳統班戟只是熱香餅的感覺,但它是有點像白糖糕/鬆糕的質感,加上配料,味道令人驚喜,極度推介!整體都非常滿意和值得推薦,下次一定會下午時分到來,嚐一嚐咖啡!

一汁三菜便當(清酒蒲燒鰻魚)

桂花傳統班戟
2020-10-20
一汁三菜便當(清酒蒲燒鰻魚)
桂花傳統班戟
  • 桂花傳統斑戟
生活於又壓抑又節奏快既香港,無時無刻都比壓力影響。有時真系要避一避世,系618上海街既天台享受一下80分鐘既寧靜!可惜咁啱室外無位無得坐岀面。小編對蟲二既認知,除左系開系天台上面,就系佢地既一汁三菜便當🍱,有小食、湯、飯同主菜。主食方面加左十蚊尼食佢地既鰻魚。整個便當非常精美,由擺盤到食物既外觀都可以增加食慾。小編覺得真系無叫錯鰻魚,佢超級肥美吸引!而且紅米飯上高會加d飯素,成個感覺當堂唔同曬。一個便當,餐廳會比張紙仔教你點樣食佢。小編就跟足紙上面既食法了。食佢戈兩個冷盤先,蓮藕清甜,木耳麻辣,開胃十足。緊接着將一半既茶漬湯倒入米飯裏,混合埋既湯飯別具一格,米飯帶有少量茶味。條鰻魚肉質厚實,口感一流,配上鰻魚汁,真系令人念念不忘啊!咁大條真係好易餸飯,我就加多左一碗飽食佢既第三種食法,青瓜同慢煮蛋倒進湯飯中,別有一番風味!除左一汁三菜便當,飲品都真系頂瓜瓜。佢杯朱古力非常濃厚,每一啖都充滿住極濃烈既巧克力味道小編超like !☺️

一汁三菜便當  鰻魚

2020-11-05
一汁三菜便當  鰻魚
  • 一汁三菜便當
一早就聽過蟲二嘅茶漬飯唔錯,茶漬飯就似茶泡飯,將米飯、配料淋上茶或高湯一起食用嘅日式料理。蟲二茶漬飯唔係就咁淋上茶,而系昆布高湯,泡飯咁配搭👍🏻 附上熱培茶另上,為可以食到第一次初嘗茶漬飯,見到呢個「一汁三餸便當🍱」,就揀咗佢,飲品上後揀咗黑糖花茶+伯爵朱古力👉🏻川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片嘢食一上店員會比張卡紙仔,描述呢個茶漬飯食嘅步驟應該系點,提到川味木耳絲、柚子蓮藕片先食習慣性淡味開始,先試柚子蓮藕片,味度微酸開胃、爽口嘅蓮藕味外帶淡淡嘅柚子味,食到川味木耳絲發現幾特別,辣味系食多幾啖後愈來愈嗆嘅川辣,過程中帶微苦澀味,覺得系幾新穎嘅味道配搭嚟🌹👉🏻烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆呢個揀直就系主角😍!一上場已俾厚到手掌✋🏼心嘅漢堡扒吸引住,面頭放咗塊已半溶嘅芝士、芝麻粒+燒汁醬系面、紫菜+肉鬆系底,咬落去漢堡扒同芝士味道己溶唯一體,配埋海苔肉鬆去食亦非常配搭,必讚🌹👉🏻鰹魚昆布高湯、日本榖米卸飯終於都來到茶漬飯嘅步驟,先加入昆布湯茶食用,再加埋青瓜漬食用,最後加入溫泉蛋及加上昆布湯茶食👅三次食用嚟講,最鐘意系加咗溫泉蛋後,蛋香配昆布湯嘅味道,食呢種茶漬飯最緊要米飯粒粒分明,黏糊糊或軟熟嘅

👉🏻川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

🌹👉🏻烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

🌹👉🏻鰹魚昆布高湯、日本榖米卸飯

三次食用嚟講,最鐘意系加咗溫泉蛋後,蛋香配昆布湯嘅味道,食呢種茶漬飯最緊要米飯粒粒分明,黏糊糊或軟熟嘅飯粒一定食唔到粒粒米飯口感,個人嚟講都幾鐘意呢款茶漬飯😌
伯爵茶傳統Pancake

🌹👉🏻伯爵茶傳統Pancake
呢款傳統Pancake口感Muffin,扁身嘅pancake造型,伯爵茶味外面頭淋上焦糖、煉奶、脆粒、水果切片,最特出系香蕉味,隔離伴咗球雲呢拿雪糕,冰火交融感覺非常合襯,同一般pancake唔通贏在口感同有伯爵茶香味,值得推薦💋
伯爵朱古力

🌹👉🏻伯爵朱古力
飲品上伯爵朱古力🍫唔會過甜,似黑朱古力味配合伯爵茶香,朱古力味會稍重於茶,面頭少少朱古力粉加埋奶泡好正,記得攪拌均勻先飲😚
黑糖花茶

🌹👉🏻黑糖花茶
店員好細心咁提醒焗一陣出咗味後更好似,焗嘅時候已聞到花茶香,雖然自己對花茶冇乜特別喜好,都覺得呢隻花茶味可以接受,飲到少少黑糖味甜味幾獨特

🥳整體來講,無論環境定服務都相當唔錯,周圍做好晒防疫隔板、探熱機、一坐底店員就問需唔需要口罩袋,由圍裙到抽出特別設計過嘅口罩袋俾有需要客人

✍🏻落單、上菜、埋單成個條程都非常順暢,氣氛休閒、放鬆,系個啱晒搵好姊妹食飯兼打卡嘅聖地💘 人生本來就是場體驗,要享受過程,美食、美景一樣,都只留給懂欣賞的人感受,好好Chill一個下午吧🥰🤚🏻
2020-11-05 609 瀏覽
🥳偷得浮生半日閒! 趁閨密接仔放學前食個靚午餐, 偽文青一下! 😎好有特色的餐廳, 位於頂樓有個露天天台, 夜晚坐室外應該好好 feel! 傾多於食的我倆, 一咸一甜剛剛好!🐟挪威煙燻鮭魚 x 🥔薯蓉 x 🍳煎日本極上蛋 x 自家製明治乳酪🍞農夫包 配 🥗沙律 & 自製杏脯醬沙律醋 $110 ~ 🍞麵包好有驚喜, 外脆內軟好新鮮🤤! 薯蓉軟滑唔係用粉開的, 調味適中, 意外地同煙燻鮭魚好夾! 而自製杏脯醬沙律醋亦令人回味無窮, 甜甜酸酸的好醒胃! 份量都好大一份啊! 😝🥞伯爵茶傳統班戟 $85 ~ 有牛乳雪糕🍦、百花蜜🍯、燒海鹽芝士忌廉醬、🍇新鮮生果! 🥞班戟唔係一陣風, 有口感但唔係厚實, 班戟中間仲有麻糬, 煙煙靭靭好滿足! 🍹桂花蜜梳打 $55 ~ 好舒服的一杯飲品, 桂花清甜配上無味的梳打, 絶配! 🍫伯爵可可 $55 ~ 朋友飲的, 比起一段可可多咗重口感, 近日終於有秋意, 飲完暖暖的! 😎全幢大廈都有好多打咭位!

😎全幢大廈都有好多打咭位!

午餐
2020-11-04 444 瀏覽
喜逢連休 🗓約為食靚女 👩🏻‍💼一齊騷吓長腿 🦵🏻冇比較就冇傷害 😭輸咗對腳贏咗餐飯 🍽呢間我一直想食好耐 🤤終於等到有美女相伴去 ☺️仲要佢返工午餐特登過嚟 😘選擇困難叫咗一汁三菜便當 🍱除咗三款漬物慢煮蛋同茶漬飯 🥚仲可以五選一揀一款心儀嘅主食 🥘今次我哋加十蚊揀咗清酒蒲燒鰻魚 🐟雖然感覺唔到有酒味但比平時嘅清新 🤔鰻魚肉夠晒肥美但係唔會覺得濃味好膩 🥰個人非常欣賞佢嘅茶漬飯用日本穀米御飯 🍚撈埋紫菜芝麻飯素夠哂香口仲保留飯嘅口感 👍🏻食完仲叫咗個蟲二特色甜品:伯爵茶傳統班戟 🥞一睇菜單就俾佢嘅燒海鹽芝士忌廉醬成功吸引咗 🧀再加埋牛乳雪糕同百花蜜根本就係為我而設嘅菜單 😂當然我都不忘同我撐枱腳嗰位鍾意飲茶嘅靚女Foodie ☕️雖然本身已經叫咗茶飲不過伯爵茶配甜品都出名超級夾 ✨只係估唔到佢連個班戟都咁有驚喜班戟內竟然有紅豆麻糬 😍除咗好好食之外成件事仲超級符合我對面位靚女嘅日常角力 🤣大家去試嘅時候記得叫埋睇名就知我叫嘅櫻花忌廉草莓泡泡啤 🍺蟲二:旺角上海街618號頂樓
喜逢連休 🗓

茶漬飯
櫻花忌廉草莓泡泡啤
  • 伯爵茶傳統班戟
2020-11-02 45 瀏覽
好耐無同朋友們聚頭,上次見已經係大半年前,難得約齊,就揀左大家都想嚟好耐嘅蟲二試下﹗平時的booking都幾full,去之前一定要book好位先得。主食方面,叫左日式便當,當係解下思日本之愁。芝士漢堡扒好厚身juicy,仲配有好多肉鬆。旁邊佐有小菜,味道都唔錯,最鐘意川味木耳,少少辣,又幾惹味﹗仲有隻溫泉蛋俾你拌飯食,日本蛋真係好香滑,撈飯真係一流。朋友就揀左燒鯖魚,味道正常。桂花pancakePancake係厚身款,唔係好食到有桂花味,但係厚身得黎鬆軟,重點係入面配有煙韌麻糬,加埋雪糕一齊食,正﹗有機會都會想去試下佢地姐妹店嘅pancake﹗總結︰食物大份,味道唔錯,地方闊落,都坐得舒適,有機會的話都會再嚟。

朋友就揀左燒鯖魚,味道正常。

桂花pancake

2020-09-24
  • 桂花pancake
2020-11-01 77 瀏覽
💛黃店💛有嗰fd帶咗我去呢間同我提早慶生 我一直都好想試佢地嗰pancakes 終於俾我試到啦 環境好chill 又有露天area 不過最衰坐唔到令位 影得唔太令 請見諒🙇‍♀️😂ˢᵉⁿᶜʰᵃ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ $⁸⁵嚟得呢度點都一定要叫呢個招牌pancakes 真係好驚喜 睇落細細件嘅 但係裏面可以裝到好多麻糬 食落口好煙韌 上面仲配咗燒海鹽芝士忌廉醬 牛乳雪糕 鮮果同埋百香蜜 樣樣加埋都好夾🤩ᴾᵒᵃᶜʰ ᴮᵉⁿᵗᵒ $¹⁵⁰ 份量超多 兩個女仔share食已經好夠👭 一菜係有三種前菜 包括川味木耳絲 青瓜漬 柚子蓮藕片 二菜係日本極上太白63度慢煮蛋 三菜係主菜 我哋揀咗清酒薄燒鰻魚⁽⁺$¹⁰⁾ 最後仲有鰹魚昆布高湯同埋日本殼米御飯 食完好滿足😋ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡ ᴮˡᵃᶜᵏ $⁵⁵朋友叫咗呢壺花香黑茶 聞到好有花香味🌸飲落去好有茶味 同埋帶有微甜 好清新 飲完唔夠 仲可以叫staff幫你添加熱水 嗰度啲staff超nice同好有禮貌 唔驚會覺得你煩😂阿童木抹茶ᶜᵒᶜᵏᵗᵃⁱˡ $⁷⁵呢杯覺得有啲失色 雖然整得唔差 但係俾咗啲梅酒蓋咗抹茶味 同埋呢
💛黃店💛

ˢᵉⁿᶜʰᵃ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ $⁸⁵
ˢᵉⁿᶜʰᵃ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ

ᴾᵒᵃᶜʰ ᴮᵉⁿᵗᵒ $¹⁵⁰
ᴾᵒᵃᶜʰ ᴮᵉⁿᵗᵒ

ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡ ᴮˡᵃᶜᵏ $⁵⁵
ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡ ᴮˡᵃᶜᵏ

阿童木抹茶ᶜᵒᶜᵏᵗᵃⁱˡ $⁷⁵
呢杯覺得有啲失色 雖然整得唔差 但係俾咗啲梅酒蓋咗抹茶味 同埋呢杯cocktail同杯邊嘅盬唔太夾 爭咗少少
阿童木抹茶ᶜᵒᶜᵏᵗᵃⁱˡ

2020-09-22
慶祝紀念
生日
ˢᵉⁿᶜʰᵃ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ
ᴾᵒᵃᶜʰ ᴮᵉⁿᵗᵒ
2020-11-01 78 瀏覽
有微風有陽光🌞,呢個天氣點可以唔坐outdoor呢!🌿《鯖魚定食》附上guideline 教食法,好貼心,好有日本旅行嘅感覺😚,當中包括有三款小食木耳,青瓜漬同柚子蓮藕片,青瓜係醃咗嘅,所以無我唔鍾意嘅草青味,蓮藕就唔覺有menu所寫嘅柚子味🤔。鯖魚燒得啱啱好,不過出面一般都有豉油點,呢度就只有檸檬,整體賣相好靚,不過HKD150就唔算好抵,定食本身配焙茶,我就用半價加咗我最愛嘅mocha.《味噌豆腐》同樣都係唔錯嘅賣相,豆腐都好滑,味噌都調配得幾好。《伯爵pancake》🥞pancake 伯爵味唔算濃,旁邊有提子伴碟,提子都唔夠甜。《mocha 》☕好大杯,呢個環境呢個天氣嘆杯咖啡,真心滿足同治癒🤗,縱然咖啡質素一般😅。整體環境同服務都好好,不過味道一般價錢亦唔大眾化,80mins 用餐實在唔夠,而且只收現金唔太方便😅
有微風有陽光🌞,呢個天氣點可以唔坐outdoor呢!🌿

《鯖魚定食》

《味噌豆腐》
同樣都係唔錯嘅賣相,豆腐都好滑,味噌都調配得幾好。

《伯爵pancake》🥞

《mocha 》☕

2020-10-31
2020-10-31 45 瀏覽
今日又去探索下新興cafe.呢間聽過好多人講過,今日終於有機會一試!我地walk-in入去,好彩有位。餐廳環境闊落,亦有戶外或室內嘅位置選擇,感覺幾chill.我地叫左個伯爵茶班戟($88),本身期望唔高,點知食落有驚喜!pancake入面有麻糬饀,估佢唔到!再配襯生果同雪糕,清甜得黎,成個配搭唔錯!另外,叫左個鯖魚便當($150) 再加錢叫左杯flatwhite。便當食法可按餐廳教學一試!鏗魚昆布湯配日本米,感覺容易入口。而且鯖魚再搭上特別嘅醬,令成條魚好加分!特別推介呢個!杯flatwhite就無咩特別。整體黎講,雖然只限80分鐘用餐,傾計未必適合。但性價比算係不錯ge一間cafe!
我地walk-in入去,好彩有位。
餐廳環境闊落,亦有戶外或室內嘅位置選擇,感覺幾chill.
再配襯生果同雪糕,清甜得黎,成個配搭唔錯!

杯flatwhite就無咩特別。

伯爵茶pancake
鯖魚便當
伯爵茶pancake
鯖魚便當
-🦄蟲二 -一汁三菜便當鮭魚醬味噌烤茄子 Hkd150Rating🌕🌕🌕🌑🌑清酒蒲燒鰻魚 Hkd160Rating🌕🌕🌗🌑🌑-⚠️如果大家有興趣想去食😋敬請預約⚠️特別係你想坐天台室外位就要早啲去😌⚠️我就星期二12:00去都多人架😏😏⚠️不過都好好彩咁大把時間慢慢打卡👍🏻-我其實都收藏左蟲二 好耐🤤趁住琴日放假終於可以同朋友去食👩🏻‍🤝‍👩🏼😛預早之前係網上訂位😏咁就唔使擔心冇得食喇😬每一檯入座之後都可以食80分鐘 其實都好足夠👌🏻而因為唔算好多人🥳所以都可以慢慢打卡📸室外同室內都分別有唔同嘅打卡位🏙🌄室外比較出名嘅就緊係個兩張搖搖椅啦😆又好好彩咁琴日陽光普照 都唔係太熱所以好舒服😌打完卡之後咁岩啲野食就送到來🤤時間剛剛好👍🏻-🍱一汁三菜便當便當入面包含左漬物三款 最好味應該係柚子蓮藕片蓮藕口感剛剛好 十分之爽口 柚子作為調味都好清新令蓮藕帶有微微嘅酸味好開胃 而青瓜漬就冇咩特別不過個人唔係太鍾意佢嘅川味木耳絲😫食落口有一陣難以形容嘅奇怪味道😭😭好似好酸咁但同時又夾雜住少少嘅辛辣🔥兩款便當均包括左日本🇯🇵極上太白63度慢煮蛋一隻我真係好鍾意食呢啲半熟蛋 個蛋黃真係太正了吧🤤配埋個醬油食 調
🦄蟲二

我個人比較鍾意茄子配燒汁 鮭魚醬唔係話難食
只係如果食太多難免會有一點點膩😥
一定要配飯食咁就會好好多喇😤😤
鮭魚醬烤茄子便當

而茄子🍆大家冇睇錯係好大嘅半條 不過佢係薄左啲同埋個人建議可以再燒熟啲👉🏻👈🏻
不過整體上茄子呢款便當嘅味道都唔錯👌🏻

不過個人覺得便當嘅定價偏貴 雖然份量適中
而且賣相都靚 不過價錢可以稍稍下調🤭🙌🏻
咁個Cp值會高好多 唔係嘅話感覺上有啲唔抵😢
2020-10-27
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2020-10-28 132 瀏覽
天台舒適𝐶𝑎𝑓𝑒💕記得當時3月食嘅時候排咗成個幾鐘隊🙈不過個𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒係好好食𝑑𝑒𝑟𝑟𝑟𝑟~🥞伯爵茶傳統班戟($85)外型好靚😍𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒雖然只有一塊,但好厚實質感濕潤,伯爵茶味突出~𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒面配上牛乳雪糕同桂花蜜,一熱一凍🤤另外仲有D脆脆,增加咗整體口感~不過我會就咁食雪糕加脆脆🤣𝐷𝑒𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒 𝑡𝑜 ℎ𝑎𝑣𝑒 𝑎 𝑡𝑟𝑦♡´・ᴗ・`♡當日仲叫咗個𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑠𝑒𝑡,不過無特別記錄低,只記得個漢堡扒好似有D放凍咗先俾我😂等佢人流少返再去食吓先
天台舒適𝐶𝑎𝑓𝑒💕
記得當時3月食嘅時候排咗成個幾鐘隊🙈
不過個𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒係好好食𝑑𝑒𝑟𝑟𝑟𝑟~

伯爵茶傳統班戟

🥞伯爵茶傳統班戟($85)
外型好靚😍𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒雖然只有一塊,但好厚實
質感濕潤,伯爵茶味突出~
𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒面配上牛乳雪糕同桂花蜜,一熱一凍🤤
另外仲有D脆脆,增加咗整體口感~
不過我會就咁食雪糕加脆脆🤣
𝐷𝑒𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒 𝑡𝑜 ℎ𝑎𝑣𝑒 𝑎 𝑡𝑟𝑦♡´・ᴗ・`♡

等佢人流少返再去食吓先
2020-10-27 239 瀏覽
知我鍾意食pancake,閨蜜今日陪我去位於上海街六一八天台嘅日式文青cafe蟲二食lunch,佢嘅室外座位有吊椅,周圍又充滿特色壁畫,好適合休閒打卡。我一般只會食和式料理時選擇飯類,因為和式煮法冇咁肥膩,一汁三菜便當($150)有漬物三吃、日本極上太白63度慢煮蛋、豆瓣醬燒鯖魚、鰹魚昆布高湯、日本穀米御飯。漬物分別係川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片,蓮藕片非常爽口,木耳絲同青瓜漬酸酸地幾開胃;豆瓣醬燒鯖魚好好食,魚肉肥美多汁,外皮煎得金黃色,外脆內嫩;穀米口感豐富又健康,而且店員上菜時會俾埋張教學紙仔,仲有加湯、慢煮蛋前後兩種食法,成餐飯體驗過程一流。飲品我地試咗桂花蜜梳打($55)同普洱莓($55),桂花蜜梳打偏甜帶濃濃桂花香,而普洱莓係帶草莓香嘅普洱茶,我本身鍾意飲茶又鍾意草莓味甜品,二合一當然覺得perfect。終於到今日主角伯爵茶傳統班戟($85),一上枱就聞到好香甜嘅蛋香,賣相非常精美,外層食落口感有少少似香蕉蛋糕,係比較實在嘅美式pancake,配埋海鹽芝士忌廉醬、百花蜜同牛乳雪糕,甜中帶少少咸味,旁邊水果新鮮多水份,夾埋pancake食會多一份清甜,最精彩係佢有麻糬夾心,

桂花蜜梳打

普洱莓

終於到今日主角伯爵茶傳統班戟($85),一上枱就聞到好香甜嘅蛋香,賣相非常精美,外層食落口感有少少似香蕉蛋糕,係比較實在嘅美式pancake,配埋海鹽芝士忌廉醬、百花蜜同牛乳雪糕,甜中帶少少咸味,旁邊水果新鮮多水份,夾埋pancake食會多一份清甜,最精彩係佢有麻糬夾心,令pancake味道同口感有更多層次。

伯爵茶傳統班戟

整體無論賣相定味道,蟲二嘅水準絕對值得我下次再上黎,慢慢嘆件cake。
桂花蜜梳打
普洱莓