2020-12-25 138 瀏覽
之前朋友上OpenRice 搵到呢間餐廳話想試,諗住打電話先訂枱,上到OpenRice 見到訂座資料寫’下午只接受walk in; 晚上只接受網上訂座‘,咁就諗唔俾先訂枱就响佢開店前到達應該無問題吧... 12點開門11:45已到達門口排第一位,跟住陸逐有人到達排我後面,一開門有位後生女問我幾位,我話兩位,佢問我有無訂位,我心諗‘唔係話下午只接受walk in咩?’,但我排第一位所以無問點解,聽到只有三個人話訂左枱,遲少少入都唔緊要啦,跟住後生女問我人齊未?我話朋友差不多行到𨋢口搭𨋢上嚟,本來後生女諗住帶我入座,突然有一位短髮肥胖女士走過嚟,知道我朋友未上到嚟,話未人齊唔入得,將心比己,明白餐廳怕人未齊會阻礙用餐時間,不過見用餐時間已訂明90分鐘就要交枱,而且朋友想坐嘅露天座位只淨番少量,所以就嘗試同呢位女士講‘其實我可以入座即點菜,唔會影響你哋嘅交枱時間,我朋友差不多行到搭𨋢,可唔可以俾我入座先?’, 點知呢位女士用非常不禮貌嘅語氣講‘我之前夠有啲客講話就上到嚟喇!個個都咁講,一陣你遲左入去會影響用餐時間!我唔可以俾你入去!’,跟住就完全唔理會我... 當時我同個後生女聽到都呆左,其實就算唔可以,你都可以正常咁回覆,唔使咁唔客氣同咁無禮貌... 而且明明係店家响OpenRice 寫上下午只接受walk in ,為何又可以突然可以訂位呢?咁樣令客人無所適從... 本來同朋友都想支持一下小店,但疫情咁耐出嚟都係想輕鬆一下,唔想未食就一肚氣,所以朋友之後到左都決定轉去第二間用餐。No second time.
2020-12-23 50 瀏覽
上海街618號自從裝修咗之後都係地下啲舖頭閒逛過幾次,不過講到食野呢,今次就真係第一次🤭 𨋢門一開,身一轉,大開眼界😳 估唔到旺角都有啲咁寫意嘅露天餐廳😍Brunch with toast (chicken) $105>望到都想食>蛋煎得幾好 脆邊 流心 懷疑佢係想整到正方形 不過失敗咗>沙律用柚子汁 開胃好味 >雞扒嫩滑有肉汁>多士唔錯 暖同少脆 不過醬汁有啲多==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑一汁三菜便當 (烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆) $150>食物顔色靚 個八角形盤等器具又靚 好正 >漢堡扒好味 不油 芝士有陣陣炙燒味 配合埋肉鬆 mmm...>茶漬湯掂 夠熱 鰹魚味濃 撈飯一流>飯偏硬 但變成茶漬飯剛好>漬物嘅柚子蓮藕片同有啲麻嘅冬菇都唔錯 幾特別==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑餐廳裝修確係令人感到輕鬆愉快,而餐廳亦好細心咁有張紙仔教各點了一汁三菜便當嘅客人點食為之最正,不過如可以每枱貼一張memo,總比每客派一張來得環保♻️

>望到都想食

==================
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

2020-12-06
2020-12-22 2576 瀏覽
天氣雖然凍,但都無阻我同朋友上黎食lunch!😆蟲二本身都係出名既文青cafe,非常多打卡位~📸而且仲有露天茶座,天氣好既時候真係好岩坐出黎嘆下茶☕️因為呢度出名甜品,同朋友點左一咸兩甜share~.一汁三菜便當🍱漬物有三種: 川味香菇,青瓜漬,柚子蓮藕片其中川味香菇最有驚喜,辣辣地幾香口;青瓜漬夠爽脆,唔會太咸;柚子蓮藕片淡淡柚子味夠清新凍凍地,我地比較鍾意茶漬飯既食法! 高纖既日本殼米御飯加入鰹魚昆布高湯,再同日本極上太白63度慢煮蛋撈埋一齊! 米飯夠香夠濕潤,好易入口,而且充滿海苔同鰹魚昆布既香味主食既烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆都好出色,芝士漢堡扒夠香軟多汁,入口唔會過咸或油膩;肉鬆亦非常香口,配飯好好食!.伯爵茶麻糬傳統班戟🥞班戟加麻糬真係第一次,但出奇地好食! 班戟夠香唔會太甜,配上香軟麻糬,入口既時候蛋味十足,而口感煙韌。加上脆片同雪糕,一啖入口,咸甜冷熱都齊,非常好食!.伯爵可可冧酒蛋奶凍🍮奶凍做得好creamy,加上可可同冧酒味道好香,而佢既擺設好有冬日氣息,味道各方面都好好,但同麻糬班戟比較唔夠突出.櫻花🌸忌廉草莓泡泡啤(無酒精)非常多草莓碎係杯底,草味好濃! 同上表面既忌

而且仲有露天茶座,天氣好既時候真係好岩坐出黎嘆下茶☕️

因為呢度出名甜品,同朋友點左一咸兩甜share~

一汁三菜便當🍱

漬物有三種: 川味香菇,青瓜漬,柚子蓮藕片

伯爵茶麻糬傳統班戟🥞

伯爵可可冧酒蛋奶凍🍮

櫻花🌸忌廉草莓泡泡啤(無酒精)

非常多草莓碎係杯底,草味好濃! 同上表面既忌廉,好似飲緊奶蓋梳打! 忌廉幾厚身,令成杯飲品入口好smooth

薑黃摩卡☕️

薑黃粉加摩卡真係第一次試,味道同我想像中有點出入,但夠香濃,係一杯好飲既咖啡

🌱蟲二 (旺角)

旺角上海街618號頂樓
2020-12-18 59 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗旺角調查呢間cafe🥞伯爵茶傳統班戟 $85📸表示見到得一塊pancake有少少失望,好在鋪滿晒生果同cereal好colorful,令到個pancake好eye-catching🙋🏻‍♂️表示個pancake有好濃嘅伯爵茶香味,口感偏硬,食落有啲似muffin,食到中間有煙韌嘅豆沙麻糬,加埋雲呢拿雪糕,焦糖同鮮甜嘅生果,整體唔會好甜🌼☕️桂花酒釀啡 $55📸表示咖啡同酒釀一黑一白形成好強烈嘅對比,一西一中嘅crossover,加上面頭仲灑滿桂花瓣,呢杯令到成杯咖啡好fusion🙋🏻‍♂️表示飲落個咖啡有啲淡,但唔會好酸,個酒釀啲糯米好軟腍,酒味唔重又甜甜地,加上清新嘅桂花,成杯咖啡嘅味道又出奇地夾,好特別📈吃貨指數😋好味度 7/10🔙返啅度 8/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗旺角調查呢間cafe

🥞伯爵茶傳統班戟 $85
🌼☕️桂花酒釀啡 $55

📈吃貨指數
😋好味度 7/10
🔙返啅度 8/10
2020-12-16 68 瀏覽
平時鍾意搵啲靚cafe同朋友一齊去chill下、呢日就同朋友去一間環境好大既cafe,佢位於大廈既頂層,除左室內area,仲有好正既室外空間。有埋好嘆既吊椅。我地點左一汁三菜便當,呢個便當好精緻,佢個名一汁係指鰹魚昆布高湯,三菜係有漬物三吃、日本極上太白63度慢煮蛋同埋自選主菜五選一。主菜揀左烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆。食既時候可以將高湯倒入飯到,再加上漬物同蛋,撈哂一齊食,層次非常豐富。仲點左個earl gray pancake做甜品。呢度既飲品都好高質!

仲點左個earl gray pancake做甜品
呢度既飲品都好高質!
  • 一汁三菜便當
  • 伯爵茶傳統班戟
2020-12-15 56 瀏覽
💛黃店💛上次已經食過一次啦 今次就坐咗露天area 但係中途落咗微雨 所以食食下要坐返入去indoorᴼˢᵐᵃⁿᵗʰᵘˢ ᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ $⁸⁵上次食咗伯爵茶傳統班戟 味道唔錯 所以今次就試下桂花傳統班戟 裏面一樣裝咗唔少麻糬 食落好煙韌 加埋雪糕同埋其他配料好夾 我覺得呢款班戟仲好食過伯爵茶 味道更加一流👍ᴾᵒᵃᶜʰ ᴮᵉⁿᵗᵒ $¹⁵⁰ 反而今次嘅一汁三菜便當有啲失色 上一次好食啲 今次冇咁好食 前菜同埋二菜同上次水準差唔多 而今次嘅主菜 我哋揀咗高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦⁽⁺$¹⁰⁾ 味道較為偏淡 而且日本殼米御飯 亦都冇咁好食 飯嘅質地偏軟ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡ ᴮˡᵃᶜᵏ $⁵⁵亦都同上次一樣 叫咗呢壺花香黑茶 飲落有微甜嘅花茶味🌺發揮一樣水準ˢᵃᵏᵘʳᵃ ᴾⁱⁿᵏʸ ᴮᵉᵉʳ ⁽ᴬˡᶜᵒʰᵒˡ ᶠʳᵉᵉ⁾ $⁵⁵呢杯幾好飲 飲落有士多啤梨味🍓仲有啲泡泡響上面 甜度亦都啱啱好🥰
💛黃店💛

ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡ ᴮˡᵃᶜᵏ

2020-12-09
ᴼˢᵐᵃⁿᵗʰᵘˢ ᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ
ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡ ᴮˡᵃᶜᵏ
  • ˢᵃᵏᵘʳᵃᴾⁱⁿᵏʸᴮᵉᵉʳ⁽ᴬˡᶜᵒʰᵒˡᶠʳᵉᵉ⁾
  • ˢⁱᵍⁿᵃᵗᵘʳᵉᶠˡᵒʳᵃˡᴮˡᵃᶜᵏ
  • ᴼˢᵐᵃⁿᵗʰᵘˢᴾᵃⁿᶜᵃᵏᵉˢ
2020-12-13 44 瀏覽
今日閒逛旺角,先發現原來旺角有一幢新裝修但帶有懷舊氣息既大廈,入面仲設有幾間食肆,於是我同朋友就揀左位於頂樓既蟲二黎試下。依度旺中帶靜,環境舒適,因為今日係假日既關係,所以會比較多人,人聲自己多左少少,但如果同朋友想搵個地方休息傾下偈,依度絕對係值得試下既。我哋試左杯熱Latte ($38)& 迷你日式芝士蛋糕($45)Latte既奶泡ok, 但咖啡味略嫌唔夠香濃,隻杯充滿日式風情,但因為無手柄,所以飲熱飲既時候會比較辣手。芝士蛋糕味道非常濃郁,入口軟滑,上面有蜜柑、提子同有帶點咸味既cream作點綴,配搭特別,蛋糕size迷你亦無餅底的,想淺嚐芝士既朋友一定要試喇。

Latte  &  日式迷你芝士蛋糕

Latte  &  日式迷你芝士蛋糕
高質cafe總係會令人想返轉頭😌呢間位於上海街618嘅「蟲二」其實係佢啱啱新開時已經食過,全層連天台都係佢地架,空間感十足呀😉🌟-一汁三菜便當🍱 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦 $150+$10配上63度慢煮太白蛋🥚同三款配菜加上鰹魚昆布湯,個配菜好好味,但份量有d少🤔半熟蛋撈埋d返不得了😆豬肉卷係用白菜包住,中間有d豬肉碎,再配上清湯同櫻花蝦點綴,成件事都幾清淡,健康首選👍🏻-桂花傳統pancake $85對上兩次都係食佢個伯爵茶pancake,今次試下桂花口味,pancake同樣鬆軟香甜,配上豐富水果粒,呢個桂花口味多左陣桂花香味,一d都唔輸佢嘅招牌伯爵口味呀❤️-櫻花忌廉草莓泡泡啤 $55顏色好靚好吸睛💗泡泡啤係冇酒精成分架,士多啤梨🍓加梳打水咁,飲落唔藥水,裡面有d糖漬櫻花咁,味道都幾唔錯🌸-花香黑茶 $55聞落有淡淡嘅花香味,飲落都係,唔會話太濃,清清地幾好💕飲完唔夠可以叫staff幫你加熱水架♨️
高質cafe總係會令人想返轉頭😌
一汁三菜便當🍱
高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦 $150+$10
半熟蛋撈埋d返不得了😆
桂花傳統pancake $85
櫻花忌廉草莓泡泡啤 $55
花香黑茶 $55
聞落有淡淡嘅花香味,飲落都係,唔會話太濃,清清地幾好💕
飲完唔夠可以叫staff幫你加熱水架♨️
2020-12-11 2972 瀏覽
呢間cafe留意了很久,一直都想來試,今天難得平日放假,一於來這裡試試看。餐廳位於上海街618號的頂樓,在地下樓層搭電梯上去便可以了!餐廳有室內和室外的位置,而且都幾大!我們選擇了坐室外的位置,感覺很chill!烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆便當,這款便當一汁三食,醬汁是鰹魚昆布高湯,飯有三種食法,第一個食法是倒入湯到飯內,湯底好鮮甜,好有鰹魚的味道!第二個食法是加入附有的前菜,青瓜漬、川味菇和柚子蓮藕,前菜爽口,味道酸酸的,食落會更開胃!最後再加入慢煮蛋,蛋黃的濃香味令飯更滑更美味!而漢堡扒好有日本的風味,落有酸酸甜甜的醬汁,而且上面還有火炙芝士,味道更香!伯爵茶傳統班戟,Pancake有伯爵茶的香味,而且中間還有紅豆麻糬,煙煙韌韌,味道不會好甜!而pancake上面有牛奶雪糕,仲有青提子和蜜柑,清甜又有多重口感!冷泡水果茶,水果茶有洛神花的味道,飲品不會很甜,清清地,解膩一流!伯爵可可,這杯飲品好香濃而且伯爵茶味都好出,配合上朱古力,味道好特別!
2020-12-08
午餐
2020-12-09 95 瀏覽
蟲二已是第二次幫襯啦,上次無叫到便當,今次叫了個漢堡扒定食,咪道不俗。我們亦叫左薯條同雞鎚,味道普通沒什麼特別。最後叫你桂花pancake, 甜品是這裡皇牌,非常好食。唯一有啲失望既係我地book 左枱,但都只係安排2人枱好迫咁,黎到啲野食都吾夠為放,希望可以改善下啦。
2020-12-08 550 瀏覽
油尖旺吃貨系列🎏 — 🐛蟲二🐛一早已經聽過”蟲二”呢一間餐廳嘅大名😤梗係要來朝聖一下啦🤫 位於朗豪坊附近非常方便 一上到黎就見到有室外嘅坐枱感覺非常chill 🌃 所以梗係揀喺出邊坐啦😏美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔹 一汁三菜便當 $150(主菜選擇: 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆)佢嘅主食唔多主打嘅就係呢一個便當🍱 主食方面就選擇左呢一個漢堡扒 食落都算Juicy 而且味道都唔差👍🏻 飯方面都幾特別 佢跟餐會比一張小小嘅紙仔你話俾你聽點樣食佢嘅茶漬飯😂 感覺好似可以一路食一路玩咁都唔錯嘅💁🏻‍♂️ 不過老實講佢嘅嘢食就絕對唔值呢個價錢🤢 個人覺得有啲貴🔹 Set Cheese Cake (原味) $25跟餐亦都可以加錢配呢一個芝士蛋糕 雖然佢有抹茶味揀不過我哋就揀咗原味🍰 食落去佢嘅芝士味都幾濃郁 係典型嘅日式芝士蛋糕🧐 toppings 就有提子同埋蘋果 食到漏嘅時候就可以食生果中和下😛 如果加錢$25 嚟講呢一個芝士蛋糕性價比都尚算可以🙇🏻‍♂️🔹 伯爵茶傳統班戟 $85佢呢一隻班戟並唔係日式嘅厚hot
油尖旺吃貨系列🎏 — 🐛蟲二🐛

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔹 一汁三菜便當 $150
(主菜選擇: 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆)

🔹 Set Cheese Cake (原味) $25

🔹 伯爵茶傳統班戟 $85
佢呢一隻班戟並唔係日式嘅厚hotcake 而係美式比較薄身嘅pancake🥞味道方面就比較甜 不過都好彩有唔少生果同埋雪糕中和一下😛 其實佢係唔差嘅 不過食到最尾好似有啲類似麻薯嘅物體🤢 食落口感配搭就有啲怪 同埋有啲甜到漏🙈 如果冇咗嗰舊麻薯嘅話就更加好😂

✅ 要讚嘅當然係佢嘅環境👍🏻✨ 露天嘅座位係呢啲天氣之下非常適合同朋友嚟吹吓水 感覺到非常chill🤤 加上係良心店舖值得一讚‼️

❌ 主食嘅性價比其實唔算太高🤢 而且有最低消費每人都要食$100 大家都要留意番💸 同埋某一位職員嘅態度都唔算太好 呢點就要扣少少分啦🙁
一汁三食飯盒
伯爵茶傳統班戟
2020-12-07
一汁三食飯盒
伯爵茶傳統班戟
  • 一汁三菜便當
2020-12-07 54 瀏覽
這家位於旺角上海街的咖啡店佔地挺大,場地設有室內及室內用餐住,室外的露天茶座還可以帶寵物入內。而且他們設有塑像特別的椅子,配合附近的環境,很適合女士們打卡拍照。食物方面,選擇不算太多,主食便當和小食大概各有四至五款,但飲品的選擇就相對比較多。今次就點了兩個一汁三菜便當,主菜便選擇了漢堡扒和燒茄子,另外再點了一個唐揚炸雞。這個一汁三菜便當的特色是你在吃了一半飯之後可以加入暖湯及三款漬物攪拌,令一碗飯有兩種不同的進食體驗。主菜漢堡扒不過不失,吃下去不會太乾而有肉汁,調味亦足夠。反而茄子不夠軟身,烤久一點應該會比較好。一菜:漬物三吃 川味木耳絲 青瓜漬 柚子蓮藕片二菜:日本極上太白63度慢煮蛋三菜:主食(5選1汁:鰹魚昆布高湯飯:日本穀米御飯茶:ほうじ茶(熱焙茶)炸雞很香脆,肉質保持嫩滑,估計其他小食也應該會比主菜好。飲品我點了拿鐵咖啡,質素是可以的,但我想來這個露天茶座的人也是享受環境多於食物吧。還有一點是一定要訂位,因為這裏經常滿座,你也不想等一兩個小時喝杯咖啡吧⋯⋯蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓

一菜:漬物三吃 川味木耳絲 青瓜漬 柚子蓮藕片
二菜:日本極上太白63度慢煮蛋
三菜:主食(5選1
汁:鰹魚昆布高湯
飯:日本穀米御飯
茶:ほうじ茶(熱焙茶)

炸雞很香脆,肉質保持嫩滑,估計其他小食也應該會比主菜好。

蟲二 (旺角)
旺角上海街618號頂樓
2020-12-05 41 瀏覽
留意左呢間天台cafe好耐,今日終於去一試,好多人等位,不過好在可以留低電話,差唔多到我哋會打比我地,咁就可以去行下先,唔洗企係到等。叫左兩個一汁三菜便當,鹽燒鯖魚唔錯,魚肉唔會好乾,芝士烤漢堡扒就普普通通,上面有芝士,但有啲凍左,完全無拉絲效果,食落係好普通既漢堡扒,另外配菜有三款。老實講呢個價錢其實唔算好抵食,不過佢幾出名既pancake,我地太飽無叫到,下次可以試下~🔸鹽燒鯖魚 • 一汁三菜便當🔸芝士烤漢堡扒 • 一汁三菜便當

🔸鹽燒鯖魚 • 一汁三菜便當
🔸芝士烤漢堡扒 • 一汁三菜便當
2020-12-04 55 瀏覽
這一間~放咗喺wish list一段日子,一直未有去。特別的名字,特別的位置。餐廳其實幾大,兩個室內空間加上中間室外花園設計。本身大廈有唔同位置嘅𨋢可以上到去,我同3個朋友上到R樓層,發現餐廳玻璃門係鎖咗嘅,於是撳鐘,等咗一陣,一個頭髮到膊頭比較大份嘅女仔黑晒口面嚟開門,望都無望過我哋一眼,度門只係輕輕推開咗一條罅就轉身走開.....(😳我當下心諗,係咪應該搵另一間食😒😡🤬)....坐低左之後再細望,發現我哋入嚟個門口其實係對住reception,咁點解嗰個女仔會態度咁差嚟開門呢????😠 成間餐廳就係佢一個黑口黑面,其實而家香港經營咁困難,有個咁嘅員工真係幫公司趕客!😡好彩之後係另一個女人嚟serve我哋,態度好好多,如果唔係我一定走!講番食物,日本菜,menu其實有啲亂,我哋想落order時佢哋先比張串燒紙我哋睇,之後咪漏單咯🙄一汁三菜 鮭魚醬味噌烤茄子:幾好味!個飯可以做茶漬,有張紙教你整。涼拌牛蒡:可以,簡單嘢蛋黃醬烤魚餅:幾好食,都幾彈牙!雞翼(唔記個名):微辣,同旁邊嘅yogurt sauce好襯,好味!海苔薯條:無特別,其實好少叫薯條會食唔晒燒鰻魚、串燒、豆腐:可以。無特

涼拌牛蒡:可以,簡單嘢
蛋黃醬烤魚餅:幾好食,都幾彈牙!
海苔薯條:無特別,其實好少叫薯條會食唔晒
燒鰻魚、串燒、豆腐:可以。無特別。
桂花釀咖啡:有驚喜,好飲,唔甜,少少苦,鍾意咖啡嘅可以一試。
櫻花忌廉草莓泡泡啤:幾特別,都係好飲嘅。
傳統班戟:桂花同伯爵茶都好味!但伯爵茶個味會比較出啲同濃啲!桂花係香,但對比之下就會比較清。

環境:餐廳有一邊嘅室內喺連住半開放式廚房,呢邊個味道比較重,唔鍾意食完成身一陣味嘅,就唔好坐呢個area喇!

一汁三菜:  茄
一汁三菜:  茄
  • 伯爵茶傳統班戟
  • 桂花傳統班戟
2020-12-03 46 瀏覽
之前已經想食!但太多人full哂而家下午冇咩人就可以試試!雖則話冇咩人 都坐滿9成!!今次試左 伯爵茶傳統班戟 同 普洱莓!兩樣一黎到都好香!!普洱莓入口比一般中國茶滑!但莓味唔算濃 唔似水果茶!班戟伯爵茶味好濃!中間心仲有麻薯!煙煙靱靱有紅豆😍最上面鋪左香蕉、脆米、牛乳雪糕!味道唔錯!而且仲有芝士海鹽醬同百花蜜醬!非常有層次、每一啖都有驚喜!!!如果晚餐時間記得一定要訂位或早少少去排隊!唔係就食唔到啦🥺
之前已經想食!但太多人full哂
而家下午冇咩人就可以試試!雖則話冇咩人 都坐滿9成!!
如果晚餐時間記得一定要訂位或早少少去排隊!唔係就食唔到啦🥺