2020-12-03 32 瀏覽
喺旺角呢個又嘈又多人嘅地方 搵一間鍾意嘅餐廳都有相當嘅難度! 依間都算出名, 文青路線☘️🍀🌱🌿🍀☘️🌴☘️🍃🌱🌿🌾🍃☘️🎍🌿所以打卡位都多 :) 食物方面: 中間 唔會係好好食, 但唔差 唔食甜品都仲有嘢食揀👍🏻而且飲品種類多

依間都算出名, 文青路線
☘️🍀🌱🌿🍀☘️🌴☘️🍃🌱🌿🌾🍃☘️🎍🌿
所以打卡位都多 :)

食物方面: 中間

唔會係好好食, 但唔差

唔食甜品都仲有嘢食揀👍🏻

而且飲品種類多
鯖魚定食
鯖魚定食
2020-11-29 86 瀏覽
見到熱烈推介,於是去潮聖一下。今日星期日,walkin都有位,真係估佢唔到。今日天氣稍涼,原本想坐外面,但因為無預訂,唯有坐番室內,但店員姐姐好好, 細心講我地知如果下次想坐外面,最好預先booking。坐低第一眼……未認真睇,以為係menu一部份,原來係口罩袋,畫功好得意,唔捨得用,最後收藏左。兩個人叫左一個便當、一個冷麵,一客薯條。首先肉鬆豆乳擔擔冷麵到先,味道不錯, 豆乳醬汁杰而不膩。朋友仔個一汁三菜便當都唔錯,熱熱嘅高湯淋上飯裏面,配合芝士漢堡扒,簡直係正!!!貪食嘅我………忍唔住叫多客海苔薯條。最意想不到係由新鮮薯仔整成再加蕃薯條,真係好好食。我向來志不在主食,來到其實最想食個甜品,當然要叫番個伯爵茶傳統班戟。嚟到已經覺得好吸引,即刻試食先。 但切落去……怪怪地, 點解中間咁實嘅???原來熱熱軟軟嘅班戟、 中間夾有煙韌嘅麻薯,再加上冰涼嘅雪糕,冷熱交融,口感一流。伯爵茶朱古力Latte 飲品都唔錯!!!行街行到攰嘅你、想放鬆一下嘅你、想食甜品嘅你,如果行過都可以去試一試。
見到熱烈推介,於是去潮聖一下。

伯爵茶朱古力

Latte

飲品都唔錯!!!
2020-11-29
無論係尼一間旺角新開左一陣子既人熱文青黃店,定係元祖喺上環既3rd Space,都要🐻幾次到訪先食到❗️今次星期日下午茶時間,終於walk in 都食到啦 😍 環境當然係好特別既天台設計,而且有室內有露天位置 🙂由於下午茶時間,所以🐻同家姐決定食下佢既小食 😍 我哋order左「檸檬花蜜炸雞槌」「蛋黃醬炸魚餅」當然唔少得佢哋既皇牌「伯爵茶傳統班戟」仲試飲「柚肉檸檬蜜」😍推介/意見‼️✨首先一讚係店員既服務態度,帶位既店員很好咁幫我哋搵多張椅方便我哋擺野,仲有另一位見我哋order完眼望望,就主動同我地講炸物製作中要等待一下 🤩👍🏻✨ 「檸檬花蜜炸雞槌」同埋「蛋黃醬炸魚餅」都大推❗️兩款小食雖然聽落好熱氣,但食落又唔會好膩,炸雞槌配埋檸檬花蜜好清新可口☺️ 魚餅更加喜愛,因為佢有濃郁蛋黃醬,仲佈滿木魚絲同紫菜碎 🥰🥰 成件事又日本風又惹味❗️✨ 「伯爵茶傳統班戟」配有燒海鹽芝士忌廉醬,暖暖既班戟內裡又有滿滿既麻糬,仲有新鮮水果同埋冰凍牛乳雪糕😝 真係每次黎都要食一次 🤩 ✨ 「柚肉檸檬蜜」反而唔算好特別,而且味道偏酸,🐻建議大家可以揀其他飲品試吓😝價錢‼️$68「檸檬花蜜

推介/意見‼️

價錢‼️
$68「檸檬花蜜炸雞槌」
$50「蛋黃醬炸魚餅」
$85「伯爵茶傳統班戟」
$55「柚肉檸檬蜜」
  • 蛋黃醬炸魚餅
  • 伯爵茶傳統班戟
2020-11-26 859 瀏覽
限聚令下,難得相約了中學朋友仔來個3人聚會。 由最識搵美食的朋友帶領下,去了這間位於旺角上海街活化大廈內的天台餐廳晚飯。一上到來被餐廳的露天花園位置吸引,很浪漫的氣氛。但今次朋友訂了室內的位置,因為她怕室外會較涼。 室內環境也不錯,牆壁畫了中西混雜的壁畫,室內是簡約的裝修,座位與座位也有一定空間,感覺很悠閒舒適。但一看餐牌,想不到這裡是售賣日式的食物。 食物方面,是次點了:1.一汁三菜便當:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 $150 (評分:8/10)整個便當套餐都放在八角形餐盤上,很美觀~ 便當很豐富,有漬物三味、日本極上太白63度慢煮蛋、主菜、鏗魚昆布高湯、日本穀米御飯、培茶。有張紙仔教你怎樣食,職員也主動走過來細心地向我們介紹。飯不是很大碗,混了一些紅米及灑上味素,一點也不硬。鏗魚昆布高湯味道是淡淡的茶香味,倒了一些在飯內吃,頓時變了茶漬飯。漢堡扒有兩塊,每塊上面有一大塊芝士,芝士很香濃,漢堡扒很軟綿綿,幾好味~ 漬物幾開胃好味,麻辣冬菇幾惹味。吃到一半飯時再倒入慢煮蛋加鏗魚昆布湯,慢煮蛋比溫泉蛋的蛋黃較熟,蛋很滑,這個體驗不錯,一頓飯有不同吃法和口感。2.一汁三菜便當:清酒蒲燒鰻魚 $1

食物方面,是次點了:
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

2.一汁三菜便當:清酒蒲燒鰻魚 $170 (評分:8.5/10)
清酒蒲燒鰻魚

這個便當套餐也是放在八角形餐盤上,很美觀~蒲燒鰻魚很大條,燒得幾香,燒汁甜甜地幾好味~

3.MAYO蛋黃醬烤玉子燒 $35 (評分:7/10)
MAYO蛋黃醬烤玉子燒, 醬燒雞肉大蔥

玉子燒是一串正方形的角燒,外面燒到有少少焦,味道很甜,不過燒得有點老,不夠滑。

4.醬燒雞肉大蔥 $58 (評分:7/10)
外面也是燒到一點點焦,吃下去雞肉很嫰滑,但大蔥燒得太淋、不夠香。

5.MAYO蛋黃醬海苔棒棒餃子 $68 (評分:8/10)
MAYO蛋黃醬海苔棒棒餃子

這碟上碟時餃子是放在鋪了牛油紙的碗上,看上去很美~ 餃子感覺是用氣炸鍋炸過,炸到起角外形真的像“棒“子,外面很香脆,但不會很油,內面很軟,幾好味~

6.伯爵茶傳統班戟 $85 (評分:8/10)
伯爵茶傳統班戟

上碟很美,有一大個雪糕在面,灑上nuts,也有青紅提子伴碟。班戟不是空氣班戟那種,而是傳統那種,咬下去感覺很rich很有份量,有淡淡伯爵茶味,配上香蕉、提子和雪糕, 甜而不膩很好味~ 我個人覺得伯爵茶味可以再重一點。吃完甜品這餐就完滿了~
2020-11-20
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
MAYO蛋黃醬海苔棒棒餃子
2020-11-25 69 瀏覽
次次經過蟲二,都見到勁多人排隊,所以一路都冇食過,今次見冇人排,於是就試吓啦不過食物嘅選擇就真係好少,全本menu,就只係得一頁晚餐,其他唔係下午茶,就已經係甜品,所以其實真係冇乜得揀叫咗兩個set,一個係漢堡扒,另外一個係燒鯖魚,漢堡扒睇落去都幾吸引嘅,肉味都出,加塊芝士係面,都幾香口,不過冇乜特別呢個鯖魚set,條魚燒得幾好嘅,其他就平平無奇其實如果當正常餐咁食,我覺得都ok嘅,不過佢呢一個一汁三菜嘅便當,令我有啲失望,佢嘅跟嘅鰹魚汁,淡到一個點,好似溝咗水咁,加咗入去飯裏面當茶漬飯,反而令飯冇咗飯香,失望!我寧願就咁食飯會比較好芝士蛋糕正正常常,不過加咗生果喺面,個口感有幾得意嘅,而且擺盤都擺得靚,加返少少分環境係舒服嘅,打卡亦都係一流嘅,不過食物嘅表現,就正正常常冇咩驚喜,價錢亦都有啲貴,飲杯咖啡食件cake,chill下OK,不過晚餐就一般般啦

呢個鯖魚set,條魚燒得幾好嘅,其他就平平無奇

2020-11-17 318 瀏覽
很久沒有外出吃飯了! 今天來到這間位於天台的日式家庭料理餐廳試試餐廳環境十分舒適一汁三菜便當前菜川味香菇、青瓜漬、柚子蓮藕片難得香菇真的有花椒的麻辣感覺!63度慢煮蛋,是半流心的蛋,口感及味道不錯鰹魚昆布茶漬湯比我想像中的味道偏淡西京漬燒鯖魚味道都是偏淡,鯖魚可以再入味一點,加啲檸檬也是有一種魚腥味清酒蒲燒鰻魚需要原條切開,味道沒有什麼特別難得是這個便當配的玄米茶十分香濃海苔薯條薯條味道偏淡,比較沒有那麼熱氣伯爵茶傳統班戟這個比我想像中有驚喜!原本以為傳統班戟的口感比較實的的,十分喜歡這個海鹽芝士忌廉醬,鹹鹹甜甜的,與班戟十分搭配整體來說,餐廳的環境不錯,食物味道偏淡
很久沒有外出吃飯了!
今天來到這間位於天台的日式家庭料理餐廳試試
餐廳環境十分舒適
一汁三菜便當(西京漬燒鯖魚)

一汁三菜便當

前菜川味香菇、青瓜漬、柚子蓮藕片
難得香菇真的有花椒的麻辣感覺!

63度慢煮蛋,是半流心的蛋,口感及味道不錯

鰹魚昆布茶漬湯比我想像中的味道偏淡

西京漬燒鯖魚

味道都是偏淡,鯖魚可以再入味一點,加啲檸檬也是有一種魚腥味
一汁三菜便當(清酒蒲燒鰻魚)

清酒蒲燒鰻魚

需要原條切開,味道沒有什麼特別

難得是這個便當配的玄米茶十分香濃
海苔薯條

海苔薯條

薯條味道偏淡,比較沒有那麼熱氣

伯爵茶傳統班戟

整體來說,餐廳的環境不錯,食物味道偏淡

2020-11-17
2020-11-17 256 瀏覽
🇭🇰💛蟲二 Poach 天台咖啡店上網見到蟲二既環境不錯同朋友去食個tea👭🏻不過好可惜天台室外位置唔開放😭最後只能遠觀不可打卡了 感覺有點可惜平日下午時份限時80分鐘 時間有點短呢🤭此終都係想搵個地方chill一個下午 不過都理解既🥰🥞 伯爵茶傳統班戟(💰$85)Pancake 係厚身的傳統pancake口感較結實 出邊比較少食到☕️伯爵茶味有但唔算重on top 有雪糕🍦香蕉🍌提子🍇等生果 麥片食落先發現有點麻糬夾心 不過份量唔多配海鹽芝士醬 鹹鹹地 同埋雪糕一齊食 味道都幾多層次整體不錯但唔係必食😜🥞桂花傳統班戟 (💰$85)整體上同伯爵茶班戟冇咩分別不過就唔係好食到有桂花味有桂花做裝飾係靚過用麥片既比較之下伯爵茶味就好食啲啦😆😆-🍫凍伯爵可可 (💰$55)第1次試伯爵mix可可感覺其實有少少似飲緊mint choc可可濃得黎加左茶味帶點小清新既回甘 兩種味平衡得不錯飲哂成杯都唔會話太甜哽喉嚨👍🏻
🇭🇰💛蟲二 Poach 天台咖啡店
上網見到蟲二既環境不錯
同朋友去食個tea👭🏻
不過好可惜天台室外位置唔開放😭
最後只能遠觀不可打卡了 感覺有點可惜
平日下午時份限時80分鐘 時間有點短呢🤭
此終都係想搵個地方chill一個下午 不過都理解既🥰
伯爵茶傳統班戟

🥞 伯爵茶傳統班戟(💰$85)
Pancake 係厚身的傳統pancake
口感較結實 出邊比較少食到
☕️伯爵茶味有但唔算重
on top 有雪糕🍦香蕉🍌提子🍇等生果 麥片
食落先發現有點麻糬夾心 不過份量唔多
配海鹽芝士醬 鹹鹹地 同埋雪糕一齊食 味道都幾多層次
整體不錯但唔係必食😜
桂花傳統班戟

🥞桂花傳統班戟 (💰$85)
整體上同伯爵茶班戟冇咩分別
不過就唔係好食到有桂花味
有桂花做裝飾係靚過用麥片既
比較之下伯爵茶味就好食啲啦😆😆
🍫凍伯爵可可 (💰$55)
第1次試伯爵mix可可
感覺其實有少少似飲緊mint choc
可可濃得黎加左茶味帶點小清新既回甘 兩種味平衡得不錯
飲哂成杯都唔會話太甜哽喉嚨👍🏻
桂花傳統班戟
  • 凍伯爵可可
2020-11-17 80 瀏覽
呢間cafe之前都已bookmark想去🤩,位於618上海街呢個經活化嘅新商場頂樓全層,環境好闊落,裝修好有復古feel,仲有戶外座 可以吹吹風,都幾relax☺️!🍱一汁三菜便當 $140呢個便當都幾豐富,包括有漬物三吃、日本慢極上太白63度慢煮蛋、自選主食(五選一)、鰹魚昆布高湯,日本穀物御飯同飲品!主菜我就揀咗🧀烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆,漢堡扒咬落好香口,加埋芝士海苔同肉鬆更令漢堡扒味道提升,而個穀物飯可加入茶漬湯變成茶漬飯,一定要加埋隻慢煮蛋一齊食,好有日本風味呀😋🥞伯爵茶傳統班戟 $85呢個pancake之前都係ig睇到好多朋友介紹過,都想試好耐啦😋,賣相都幾吸引,伯爵茶pancake配上燒海鹽芝士忌廉醬、牛乳雪糕、鮮果同百花蜜!入面仲有麻糬架😝,口感好豐富,好味呀☺️☺️☕️桂花酒釀啡$55呢個配搭好特別,既有桂花清香,又有酒釀同香濃咖啡味,層次好豐富呀😉
呢間cafe之前都已bookmark想去🤩,

🍱一汁三菜便當 $140
呢個便當都幾豐富,包括有漬物三吃、

🥞伯爵茶傳統班戟 $85
口感好豐富,好味呀☺️☺️

☕️桂花酒釀啡$55
呢個配搭好特別,既有桂花清香,
又有酒釀同香濃咖啡味,層次好豐富呀😉

下午茶
2020-11-16 2108 瀏覽
萬聖節去左 香港康得思酒店 🏨 staycation 包左當日主題下午茶同一晚住宿 但我地無加到翌日早餐 所以退房後寄存小行李就去發掘新大陸 鄉民s第一次去618上海街 就起朗豪坊隔條街 地段非常方便 當日去到仲未開門 但已經陸續有食客黎排隊 非常受歡迎 建議大家訂座或者早啲到啦😜🔸一汁三菜便當🍱 $150 (📌附食法建議)一菜:漬物三吃 川味木耳絲 青瓜漬 柚子蓮藕片二菜:日本極上太白63度慢煮蛋三菜:主食(5選1)揀左鮭魚醬味噌烤茄子🍆汁:鰹魚昆布高湯飯:日本穀米御飯茶:ほうじ茶(熱焙茶)冷+$10 我用半價換左櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精)+27.5👩🏻:前菜既木耳絲好驚喜 食完條脷椒麻晒但又唔辣 勁回味 烤茄子就乾左啲 茶漬飯就兩食都好吸引 仲附埋食法很窩心 飲品很影相able📸️ 味道亦佳 酒不醉人自醉啦🥰🔸自家製明治乳酩農夫包 Chicken $105有豬 三文魚同雞揀 今次試左雞 印象就深都係雞 個醬燒雞腿肉真係無得輸 雞肉超 滑 溜😍🔸伯爵茶傳統班戟 $85班戟鬆軟 伯爵茶味夠 雪糕又大大舊 無挑剔啦🔸Babycino $25細細杯好可愛呀 湯圓妹飲晒唔知咩味😂🔸南高梅酒梳

櫻花忌廉草莓泡泡啤
🔸一汁三菜便當🍱 $150 (📌附食法建議)
一菜:漬物三吃 川味木耳絲 青瓜漬 柚子蓮藕片
二菜:日本極上太白63度慢煮蛋
三菜:主食(5選1)揀左鮭魚醬味噌烤茄子🍆
汁:鰹魚昆布高湯
飯:日本穀米御飯

自家製明治乳酪農夫包(雞)

🔸自家製明治乳酩農夫包 Chicken $105

南高梅酒梳打

🔸南高梅酒梳打 $65
賣相靚 味道好 句號⏺

餐廳佔全層既 期間湯圓妹急💦 去左佢地個女廁 都乾淨企理

食完去其他樓層行下各式小店 活化唐樓有點似PMQ 簡簡單單都幾打卡able
2020-11-01
5 分鐘 (堂食)
$152.5 (午餐)
櫻花忌廉草莓泡泡啤
自家製明治乳酪農夫包(雞)
南高梅酒梳打
2020-11-16 64 瀏覽
見未黎個呢個新地方搵日平lunch黎試吓黎到既時候岩岩開門冇諗到原來全層都係佢地個裝修好靚,仲有户外位置呢個天氣坐户外都好舒服😌佢地主打日式料理Lunch menu 就有以下呢幾款可以揀都好多配料,適合慢慢品嚐如果係同朋友聚會或者拍拖黎都幾岩而我就揀左鮭魚醬味噌烤茄子上菜既時候會附上一張紙仔教番你點食👍🏻我跟住步驟食真係有唔同體驗鰹魚昆布茶漬湯好濃郁而且上枱時好熱辣辣份量岩岩好,個鮭魚醬會比較漏之後再點多一個甜品-桂花傳統班戟海鹽芝士忌廉醬令我食不停口😋有好多唔同既生果做配搭,小朋友都鐘意食另外叫左杯洛神花水果茶好有消暑既感覺,酸酸甜甜
見未黎個呢個新地方
搵日平lunch黎試吓

黎到既時候岩岩開門
冇諗到原來全層都係佢地
個裝修好靚,仲有户外位置
呢個天氣坐户外都好舒服😌

佢地主打日式料理
Lunch menu 就有以下呢幾款可以揀

都好多配料,適合慢慢品嚐
如果係同朋友聚會或者拍拖黎都幾岩
而我就揀左鮭魚醬味噌烤茄子
上菜既時候會附上一張紙仔
教番你點食👍🏻我跟住步驟食
真係有唔同體驗
鰹魚昆布茶漬湯好濃郁
而且上枱時好熱辣辣
份量岩岩好,個鮭魚醬會比較漏
之後再點多一個甜品-桂花傳統班戟
海鹽芝士忌廉醬令我食不停口😋
有好多唔同既生果做配搭,小朋友都鐘意食

另外叫左杯洛神花水果茶
好有消暑既感覺,酸酸甜甜

2020-11-15 1111 瀏覽
呢間精緻嘅蟲二cafe我之前一直都想去食因為見佢OpenRice嘅排名好高😍😍由於疫情關係好多餐廳都會設置口罩袋而佢呢度嘅口罩袋設計得精美 好值得收藏未食午餐嘅我點左個一汁三菜套餐($150)分別有漬物三吃:川味木耳絲、青瓜漬同柚子蓮藕片 二菜日本極上太白63度慢煮蛋三菜五揀一清酒蒲燒鰻魚 鰻魚大大條燒得好香又多汁汁即係解湯 有鰹魚昆布高湯 海鮮味濃飯用咗日本穀米御飯井井有條份外有日式西餐感覺 茶本來可以揀熱焙茶 但朋友想試下特式飲品就加錢半價換購了一杯凍伯爵朱古力另外我再要左杯熱黑茶 朱古力味道濃烈過茶味 攪拌過後更佳!最後當然要試吓佢嘅甜品 桂花傳統pancake好受歡迎 配有燒海鹽芝士忌廉醬 鮮果牛乳雪糕同埋百花蜜 望落去賣相好吸引 而且成件事好豐富 桂花瓣散落在pancake的四周連埋一大球牛乳雪糕好清甜美味 加埋鮮果桔同葡萄 格外果香怡人 仲有要一提佢哋呢度嘅環境好休閒適合打卡同朋友嚟chill一個下午😀😀
呢間精緻嘅蟲二cafe我之前一直都想去食
因為見佢OpenRice嘅排名好高😍😍
由於疫情關係好多餐廳都會設置口罩袋

而佢呢度嘅口罩袋設計得精美 好值得收藏
未食午餐嘅我點左個一汁三菜套餐($150)

分別有漬物三吃:

川味木耳絲、青瓜漬同柚子蓮藕片
二菜日本極上太白63度慢煮蛋
三菜五揀一清酒蒲燒鰻魚

鰻魚大大條燒得好香又多汁
汁即係解湯 有鰹魚昆布高湯 海鮮味濃
飯用咗日本穀米御飯
井井有條份外有日式西餐感覺
另外我再要左杯熱黑茶

朱古力味道濃烈過茶味 攪拌過後更佳!
最後當然要試吓佢嘅甜品

好清甜美味 加埋鮮果桔同葡萄
格外果香怡人

2020-11-05
2020-11-15 496 瀏覽
😋味道:3.5/5📸打卡:4.5/5🗣服務:4/5🏡環境:4.5/5💵人均:$80-150💰性價比:3.5/5👍🏻推薦度:3.5/5🏃🏻‍♀️回頭率:30%️.‼️餐廳長期爆滿 記住預早book位‼️.🏡呢間cafe係618頂層!環境好大好靚 仲有露天茶座🥰露天有吊椅同鳥籠嘅凳不過我去嗰日就咁啱落雨 所以坐室內🤕不過室內裝修都好有特色 有少少懷舊 打卡都幾好睇🙈.🍱一汁三菜便當 $150 (7/10)(前菜、主菜、飯、茶)呢度嘅主菜主要就係得呢個便當但有四個主菜可以比大家選擇:炙燒芝士漢堡扒、蒲燒鰻魚、鹽燒鯖魚、白味增茄子1️⃣前菜:麻辣木耳、酸瓜漬物、柚子蓮藕麻辣木耳幾好食😋切到好幼一條條好爽口麻味好重 但又唔算好辣🤣柚子蓮藕 比較薄身同爽口 柚子味幾出好清新酸瓜漬酸酸地又幾開胃😙2️⃣炙燒芝士漢堡扒一般嘅漢堡扒 但係加咗芝士炙燒過再配埋燒汁 成個味道層次豐富😋配飯食都好適合!3️⃣茶漬飯佢會有張卡比你 係食便當嘅教學🙇🏻‍♂️根據佢嘅次序 一開頭係就白飯加飯素(較乾)食到一半就可以加側邊嘅鰹魚昆布高湯 變成茶漬飯🤤最後就可以加埋隻蛋(日本太白63度慢煮蛋)個人認為變成茶漬飯係最好食嘅但最後加埋隻蛋就太糊
😋味道:3.5/5
👍🏻推薦度:3.5/5
🏃🏻‍♀️回頭率:30%
️.
‼️餐廳長期爆滿 記住預早book位‼️
🏡呢間cafe係618頂層!
環境好大好靚 仲有露天茶座🥰
露天有吊椅同鳥籠嘅凳
不過我去嗰日就咁啱落雨 所以坐室內🤕
不過室內裝修都好有特色 有少少懷舊
打卡都幾好睇🙈
🍱一汁三菜便當 $150 (7/10)
(前菜、主菜、飯、茶)
呢度嘅主菜主要就係得呢個便當
但有四個主菜可以比大家選擇:
炙燒芝士漢堡扒、蒲燒鰻魚、鹽燒鯖魚、白味增茄子

1️⃣前菜:麻辣木耳、酸瓜漬物、柚子蓮藕
麻辣木耳幾好食😋切到好幼一條條好爽口
麻味好重 但又唔算好辣🤣
柚子蓮藕 比較薄身同爽口 柚子味幾出好清新
酸瓜漬酸酸地又幾開胃😙

2️⃣炙燒芝士漢堡扒
一般嘅漢堡扒 但係加咗芝士炙燒過
再配埋燒汁 成個味道層次豐富😋
配飯食都好適合!

3️⃣茶漬飯
佢會有張卡比你 係食便當嘅教學🙇🏻‍♂️
根據佢嘅次序 一開頭係就白飯加飯素(較乾)
食到一半就可以加側邊嘅鰹魚昆布高湯 變成茶漬飯🤤
最後就可以加埋隻蛋(日本太白63度慢煮蛋)
個人認為變成茶漬飯係最好食嘅
但最後加埋隻蛋就太糊狀 太粘
有少少浪費咗啲飯🤕

🥪煙三文魚太陽蛋薯蓉吐司配小蕃茄 $85 (7/10)
呢個配搭唔錯😚
煙三文魚嘅鹹味配合吐司同其他蔬菜嘅fresh
有薯蓉同太陽蛋更加加分!
薯蓉更加可以提升吐司口感嘅層次🥳
不過個人認為可以改一下唔好用報紙/紙擺底
食到中間啲紙溶晒好難食到😰

🥞伯爵茶傳統班戟 $105 (8.5/10)
呢個班戟嘅做法同味道都好特別👀

露天茶座更加適合打卡🙈
不過食物選擇唔算多 唔係話超級驚艷
所以一試就可以 回頭率都冇特別高🤔
2020-11-13 992 瀏覽
WOW!今日LUNCH去左蟲二 Poach,歎左個悠閒中午,慢活一下。蟲二位於旺角上海街618頂樓全層,交通方便,採光十足,環境開揚舒適,設室內及露天座位,感覺休閒放鬆。必試一汁三菜便當,夠哂豐富,主食五選一,揀左清酒蒲燒鰻魚。店員細心附上建議食用方法。漬物三吃:川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片。先食川味木耳絲充滿麻香,口感十足,柚子蓮藕片酸甜爽脆,清涼又開胃。將一半鰹魚昆布茶漬湯倒入殼米飯,配以全條清酒蒲燒鰻魚,口感濃郁豐厚,肉質嫩滑,啖啖肉拌飯食好惹味!之後將剩餘茶漬湯倒入殼米飯,另將青瓜漬及慢煮蛋拌入飯內,青瓜漬開胃又清涼,慢煮蛋為日本極上太白63度慢煮蛋,香滑充滿蛋香,提升口感層次。伯爵茶傳統Pancake一上枱勁吸晴,賣相好吸引。扁身pancake口感鬆軟,牛乳雪糕香滑細膩,甜度剛好, 配燒海鹽芝士忌廉醬,濃稠微鹹夾雜百花蜜,加以切片水果及脆米粒,口感層次豐富帶嚼勁,大滿足!桂花酒釀啡酒釀桂花香甜夾雜醇厚咖啡香,好特別。Latte拉花好靚,味道濃醇,口感溫潤。
WOW!
今日LUNCH去左蟲二 Poach,
歎左個悠閒中午,慢活一下。

蟲二位於旺角上海街618頂樓全層,
交通方便,採光十足,環境開揚舒適,
設室內及露天座位,感覺休閒放鬆。

必試一汁三菜便當,夠哂豐富,
主食五選一,揀左清酒蒲燒鰻魚。

店員細心附上建議食用方法。

漬物三吃:川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片。
先食川味木耳絲充滿麻香,口感十足,
柚子蓮藕片酸甜爽脆,清涼又開胃。

將一半鰹魚昆布茶漬湯倒入殼米飯,
配以全條清酒蒲燒鰻魚,口感濃郁豐厚,
肉質嫩滑,啖啖肉拌飯食好惹味!

之後將剩餘茶漬湯倒入殼米飯,
另將青瓜漬及慢煮蛋拌入飯內,
青瓜漬開胃又清涼,
慢煮蛋為日本極上太白63度慢煮蛋,
香滑充滿蛋香,提升口感層次。

伯爵茶傳統Pancake
一上枱勁吸晴,賣相好吸引。
扁身pancake口感鬆軟,
牛乳雪糕香滑細膩,甜度剛好,
配燒海鹽芝士忌廉醬,
濃稠微鹹夾雜百花蜜,
加以切片水果及脆米粒,
口感層次豐富帶嚼勁,大滿足!

桂花酒釀啡
酒釀桂花香甜夾雜醇厚咖啡香,好特別。

Latte
拉花好靚,味道濃醇,口感溫潤。

2020-11-03
2020-11-13 130 瀏覽
去旺角食飯有好多選擇, 但每次都選擇困難, 蟲二算係比較特別既日本菜, 唔係刺身壽司, 唔係放題, 係簡簡單單既日式便當💁🏻‍♀️一汁三菜便當都幾豐富🤤四選一對我黎講冇難度, 鯖魚同茄子我都麻麻地, 芝士漢堡扒又好似有啲怪😂冇咩點諗過就叫鰻魚🙊<自家製燉湯涼菜> +$68姬松茸茶樹菇小燉湯👐🏻好香菇味, 有啲湯料係底, 所以啲湯冇幾啖就飲完啦~ 要趁熱飲先好飲, 飲完仲覺得唔係幾夠😹和風涼拌豆腐👐🏻豆腐夠硬身, 香豆味, 唔算好滑, 係好普通既豆腐加芝麻醬主角到了!! 講下副菜先💁🏻‍♀️柚子漬蓮藕片唔係好食到柚子味, 得個酸字, 心入面有一刻諗過: 好彩得兩塊啫😅川味花椒木耳絲我個人唔係幾鍾意, 不過係我自己口味既問題😉主菜💁🏻‍♀️鰹魚昆布茶漬湯好香鰹魚味, 茶味比我想像中淡, 就咁飲都好好味🤤天氣凍左食茶漬飯暖笠笠好開心☺️加左慢煮蛋冇乜咁特別😉差啲忘記左講條鰻魚~ 原條冇切開, 食落係有啲煩既😹味道正正常常~有張卡仔教你點食, so cute cute☺️<日本芝士蛋糕(柚子)>加左個甜品, 但係一落單冇耐就上枱了, 要先甜品後正餐~ 柚子好清新, 一啲苦

自家製燉湯涼菜

<自家製燉湯涼菜>
+$68
姬松茸茶樹菇小燉湯👐🏻
和風涼拌豆腐👐🏻
豆腐夠硬身, 香豆味, 唔算好滑, 係好普通既豆腐加芝麻醬

主角到了!!
講下副菜先💁🏻‍♀️
川味花椒木耳絲我個人唔係幾鍾意, 不過係我自己口味既問題😉
主菜💁🏻‍♀️

有張卡仔教你點食, so cute cute☺️

日本芝士蛋糕(柚子)

<日本芝士蛋糕(柚子)>
加左個甜品, 但係一落單冇耐就上枱了, 要先甜品後正餐~ 柚子好清新, 一啲苦澀味都冇👍🏻唔鍾意香蕉......但香蕉上面pat吉士好好食......我覺得個cake都幾值得叫既🙌🏻

自家製燉湯涼菜
一汁三菜便當
日本芝士蛋糕(柚子)
2020-11-11 84 瀏覽
服務真係超差!首先,我地等位等咗一陣但你又唔係冇枱,唔知點解要hold起唔比人!食完九點鐘仲有大把位但個waitress 係咁趕住收檔要我地交枱,食完就要我哋馬上急急腳走。下次唔會再幫襯!