2018-09-07 110 瀏覽
今天一個人想吃個 Quick Dinner,就選了去蝦麵店用餐~店面貼了不少報章的介紹呢裡面帶點懷舊的裝潢,讓人有點彷彿置身於馬來西亞的錯覺菜單有幾款小吃,而主打的湯麵有四款招牌,分別是辣味蝦湯底、咖哩喇沙湯底、豬骨雞湯底和福建滷麵。我點了一碗辣味蝦湯底的蝦肉牛𦟌麵牛𦟌燜得入味,而且完全不韌,一咬就開麵條可選油麵/米粉/河粉/檬粉或摻摻,我就選了油麵~ 油麵有咬口配合鮮香味美的辣味蝦湯底來吃很配合,這個辣味蝦湯底不會說很辣,吃起來很惹味另外也點了一客是日油菜,有生菜和通菜選,我就點了生菜,整整一碟份量蠻多的夏日炎炎很適合喝檸檬薏米水~好喝之餘又可清熱祛濕,讚

店面貼了不少報章的介紹呢

裡面帶點懷舊的裝潢,讓人有點彷彿置身於馬來西亞的錯覺

我點了一碗辣味蝦湯底的蝦肉牛𦟌麵

牛𦟌燜得入味,而且完全不韌,一咬就開

夏日炎炎很適合喝檸檬薏米水~好喝之餘又可清熱祛濕,讚

2018-09-03 119 瀏覽
假日同朋友行完街肚餓,見到間粉麵店即刻二話不說行左入去。蝦麵店有4款湯底,我吾食得辣所以叫左豬骨湯,朋友就叫左辣味蝦湯底,辣味蝦湯底值得一試,好有蝦既鮮甜味道。麵底都有幾款有得簡,最特別係摻摻,係米粉撈油麵,佢個麵都幾大碗,一個人食都好夠飽。我叫左C4.冬菇雞絲麵,仲送左兩款魚片,冬菇超左片十分細心,吾洗大大啖咁咬,雞絲完全無急凍既味道,吾錯。朋友就叫A1.蝦肉牛展麵,牛展煮得好林好入味,蝦肉都好新鮮。另外,叫左個小食沙嗲油魚翼,味道幾濃烈,沙嗲醬係自己整,都幾夾。成間餐廳裝修到野食既味道都好有係新加坡既感覺,都幾地道。
到灣仔工作很趕的吃了個蝦麵真係小確幸,係馬拉返尼真係大愛馬拉好西,而尼間真的不錯喔🤤💁🏽‍♀️蝦肉魚旦麵 HKD59黎到尼個檳城風味既蝦麵檔,佢就列左有檳城4輪車,就即係佢有4款signature既湯底😋分別有辣味蝦湯、咖啡喇沙湯、豬骨雞湯同福建滷麵。今次就試左辣味蝦湯底,覺得仲可以辣多dd,可能係想適合返香港人口味啦,但係蝦味都幾濃架🤗不過都真係食到真馬來西亞味道好感動😇蝦肉魚旦好驚喜,魚味好重,每粒魚蛋都係堅。有料😋真係有蝦肉果重彈牙咬口加魚肉香味🤤除左湯底仲有唔同麵底架,簡直係超多選擇既一間餐廳👍🏿而果種好地道既味道真係好懷念,等我下次試埋喇沙睇下椰唔椰先😛😛
蝦肉魚旦麵

💁🏽‍♀️蝦肉魚旦麵 HKD59
蝦肉魚旦麵
2018-09-01 4333 瀏覽
之前曾經有幾年在上環工作,公司附近就有這間蝦麵店,試過一次它的蝦麵就愛上了,湯底超濃蝦味,所以久不久都會吃。但自從離開了上環,都沒有吃過蝦麵店了。最近過開灣仔,知道附近有蝦麵店,又來吃返碗蝦麵。***************蝦麵店雖然在灣仔區,但位置其實在金鐘和灣仔之間,所以如果不是在附近工作,都未必會專程走過來。餐牌非常簡單,一張紙放在桌上的玻璃片下,一目了然。蝦麵店主打蝦麵和喇沙,不過亦有豬骨雞湯麵、福建滷麵和肉骨茶等。青檸水(跟麵加$13)天氣太熱,加上食麵個人更加熱,所以很想飲點帶酸的飲料,青檸水酸酸地就最啱。蝦肉牛展麵($88)麵可選油麵米粉河粉摻摻, 摻摻就是多於一款麵,我就跟星馬傳統吃法-米粉加油麵。因為今天胃口一般,我只點了少麵,不過少麵份量其實都不算少。麵上有已去殼的蝦肉和數塊牛展。牛展幾厚入,厚度差不多等於平時的兩倍,入口軟腍。蝦肉不特別大,去殼方便吃,抵讚!米麵不會過腍,還有點微彈。重點蝦湯雖然不及以前上環分店帶給我的驚喜,但仍算濃郁。白胡椒肉骨油條($58)這個肉骨茶雖然歸類為小食,不過份量非常多,有三大塊排骨和一大塊油條,加碗飯其實已經是一個正餐!雖然食店名字

***************

青檸水(跟麵加$13)

蝦肉牛展麵($88)

蝦肉牛展麵

牛展幾厚入,厚度差不多等於平時的兩倍,入口軟腍。
蝦肉牛展麵

蝦肉不特別大,去殼方便吃,抵讚!

蝦肉牛展麵

白胡椒肉骨油條($58)

雖然食店名字叫檳城蝦麵店,但這款肉骨茶卻是新加坡胡椒版,肉骨茶胡椒味偏淡,如果胡椒味再濃一點會更好,可幸是排骨很腍不黏牙。
白胡椒肉骨油條

排骨下原來還有很多芽菜。
白胡椒肉骨油條

總結,食物偏大份,定價都算合理,蝦麵足料蝦味亦濃郁,反而肉骨茶就比較一般。另外食店冷氣不太強,如果夏熱天時來吃都幾熱,我會建議想試的話待天氣轉涼才來會更好。
2018-09-01 73 瀏覽
難得今日有半天假期,雖然沒時間去馬來西亞檳城旅行,唯有留港消費。剛醒起之前看過一篇報道,有一家正宗馬來西亞檳城餐廳叫「蝦麵店」,是在金鐘與灣仔之間的大佛口,連蔡瀾與倪匡都點名讚揚,梗係要嚟試下啦~我最想食咖哩喇沙海鮮湯河粉($72),佢哋嘅上湯由豬骨, 雞熬製而成。另外仲加入各種咖喱香料,裡面有馬來西亞咖喱、蝦膏、香茅、南薑、辣椒、蒜頭、黃薑粉,配料十分豐富,連飲啖湯都係蝦味非常濃郁、鮮美,湯帶微微的辣,十分惹味。加埋碟脆脆魚皮,浸上湯一起吃更加香脆濃交接,美味萬分。係蝦麵店真令人感受到置身在檳城的感覺,很幸福的一個下午。裝修方面餐廳是一間門面簡樸、座位雖然不多,但都唔會覺得坐得好逼夾,只係太多人時需要在門口排隊,好彩我在下午茶時段來,等待時間也不耐,下次再掛念馬來西亞檳城的味道時,我一定會再來幫襯。

2018-08-30 69 瀏覽
想試好耐,呢間蝦湯面一直都非常出名,唔少名人雜誌都介紹過,今日終於得嘗所願,的確係美食~香辣蝦湯底,胡椒肉骨加蟹柳~ 個蝦湯超濃郁,食得出係落足重料去熬製,蝦既鮮甜味道十足,但同時又唔會好混濁,賣相唔錯,辣道都有小小嫁,但唔會太over,絕對推薦~ 另外本身亦附有橫切既鮮蝦片,睇得之外食落都更有口感~ 肉骨煮得好林同離骨,胡椒味十足~ 蟹柳就冇咩特別,不過不失啦~個凍奶茶都好正,茶濃奶香,飲落亦相當幼滑~

香辣蝦湯底,胡椒肉骨加蟹柳~

個凍奶茶都好正,茶濃奶香,飲落亦相當幼滑~
2018-08-30 60 瀏覽
今日黎到灣仔食蔡瀾介紹既蝦麵店,因為之前從未食過,所以都無得同轉手前既質素比較~閒日下就兩點黎到,估唔到都坐滿大半場,相信正餐時段係要排隊既。叫左一個咖哩喇沙湯墨丸魚片米粉($59)個咖喱喇沙湯曾經被蔡瀾稱為佢係香港食過最好既喇沙湯,確實唔錯,香料味道有層次,而且椰香味濃。墨丸雖然有香味,但口感略嫌鬆散,所以我覺得一般;魚片就無彈無讚;墨丸同魚片都幾多下,所以啖啖都有餸值得一讚~飲品方面揀左美祿,唔算太濃,正正常常。小食就叫咗個沙嗲醬魷魚翼($38) 同埋一碟油菜($18)魷魚翼一定要撈匀個沙嗲醬先食,魷魚口感爽口唔韌,份量亦比想像中多,所以價錢唔算貴。菜亦都係非常大碟,不過不失。

叫左一個咖哩喇沙湯墨丸魚片米粉($59)

飲品方面揀左美祿,唔算太濃,正正常常。

小食就叫咗個沙嗲醬魷魚翼($38) 同埋一碟油菜($18)

菜亦都係非常大碟,不過不失。
2018-08-25 71 瀏覽
最近為左學日文經常都要去灣仔上堂,同女朋友每次上完都一定個肚打晒鼓,但係每次都搵左好耐,轉眼經過見到呢間餐廳,就諗都冇諗就入左去食,可能真係太肚餓啦我地!女朋友叫左個咖哩喇沙湯海鮮,我地其實對喇沙有種情意結,佢表示發現呢度既喇沙同星馬有少許不同,別有另一番感覺!辣蝦湯蝦肉肉骨油麵,第一啖當然要試個湯先啦!味道比較濃,好岩我地,所以話平時食湯麵最重要係個湯頭,如果湯頭做得好,就已經無敵了!白胡椒肉骨油條,比較似有星馬好出名既肉骨茶,但係有油條既都係第一次食,都幾新奇,加上白胡椒調味,都有另一番風味。其實老實講,食完個主菜已經差唔多夠飽,建議都係食完主食,唔夠喉先叫個肉骨油條過下癮。因為我同女朋友都好細食,好彩落單既時候同店員講扣底,但最後都食完都飽到頂住個肚,所以絕對夠食!

2018-08-25 2319 瀏覽
My wife suddenly feel like eating prawn noodles soup and first time she think of is prawn noodles soup restaurant. It was quite famous and have been around for several years. It was located at landale street, in between of Admiralty and Wanchai MTR. It claimed that their recipe is from Penang, Malaysia. They served 4 signature soup base, such as spicy prawn soup, spicy curry laksa soup, pork and chicken soup and hokkien creamy soup. Besides that, they served snacks and drinks as well. Lemon barl

Lemon barley juice - It was very smooth and clear, not too sweet as well. It was healthy and barley was very chewy as well.

Calamansi juice - It was very refreshing and cooling, and was sour in taste. A slice of lime was placed in it, making it more sour.

Seafood noodles curry mee - The chef was very generous with the portion, with prawn, squid, mussel, fishcake and crabstick in it. The curry was thick in texture and was creamy. Noodles was chewy and smooth. Seafood was fresh and juicy as well.
2018-08-24 1385 瀏覽
係香港有好多形形式式嘅餐廳,每日三餐,人生食過嘅餐廳可以好多,但有幾多間餐廳能夠成功烙印係食客嘅心入面。而蝦麵店俾我嘅印象非常深,除左係食物嘅味道外,令我深刻嘅係對於店入面散發嘅濃濃不忘本不忘根嘅感覺。單看門面就知呢間餐廳係以懷舊為主題,本身以為係舊香港嘅店面設計,入到店入面輕輕研究了一下先發現原來係舊檳城的設計。同朋友坐係店內最入嘅位置,放眼環顧四周係木嘅桌子同椅子,牆身貼滿黑白老舊的照片,或者呢D係店家係馬來西亞走過嘅路同看過嘅景色。拎起菜單一看,餐廳主打麵食為主,大標題旁有個辣度標記,話俾食客知邊D辣邊D唔辣。另外,有少量嘅馬來西亞小食選擇,同埋有D香港飲品以供選擇。係清朝果陣好好多華人去左東南亞打工,因為咁有唔少嘅中國傳統菜式外傳左出去,而係馬來西亞餐廳食到福建滷麵係真心一D都唔奇,我叫左D1 蝦肉肉片麵羹($59),羹嘅質地同味道望落非常之似碗仔翅,但呢個麵羹仲額外有陣陣嘅蛋花、蔥花同乾蒜嘅香味,蝦已經去哂蝦,仲要一開二添,我諗店家應該連被腸都挑走埋,因為唔見有黑色條狀物浮係羹上面,我叫左摻摻做都麵或,綜合所有野食起黎,口感好豐富,而味道清清地,食落好舒服。朋友就叫左咖哩喇沙

蝦肉肉片麵羹
咖哩喇沙海鮮麵
朋友就叫左咖哩喇沙海鮮麵($72),呢個價錢有咁多料同海鮮食都真係抵到爛,有大蝦、魷魚翼、青口、腐角、豆卜、蟹柳,未食先興奮!飲左啖湯底,正,椰奶好香,勁香咖哩味,雖然我好怕肥,但我都飲左大半碗湯先係停口!大蝦同魷魚翼都好爽口彈牙,非常新鮮。青口望落都係新鮮多肉嘅!
沙嗲醬魷魚翼

因為魷魚翼真係幾彈牙、嫩同唔靭,所以我地再單點多左個沙嗲醬魷魚翼($38),乾蒜同蔥花永遠都係菜式嘅最佳拍檔,加左沙嗲醬同少少辣油,食落非常野味。

今日人唔係太多,呢度嘅菜式同我平時食開嘅都幾唔同,幾有特色,食野同傾下計都唔錯。
2018-08-20
蝦肉肉片麵羹
咖哩喇沙海鮮麵
沙嗲醬魷魚翼
1K
2018-08-23 67 瀏覽
尋日同俏Betty走去灣仔“蝦麵店”食late lunch😋,Betty係一名睡公主😴,所以我嘅lunch即等於佢嘅breakfast 🤣🤣。在蝦麵店我哋叫了“ 白胡椒肉骨油條 ” share,Oh🤩~好重胡椒味啊~湯味濃,🥣碗邊仲有膠質感黐手的,一定係煲到豬骨滲透出嘅骨膠原精華,好養顏呀~😚😚豬骨肉質腍入味,連俏Betty 箍住牙都咬得到,真係不得了。油條索滿胡椒湯,好香口美味。呢碗“ 辣蝦湯蝦肉墨丸”配慘慘(油麵+米粉)🍲,湯底不是太辣反而是帶點酸,🦐蝦味濃烈,再加上脆脆魚皮 浸泡湯一起食,好好味呀;墨魚丸彈牙,不會食到一口粉,真材實料;蝦肉都算ok,而且麵量都十足,食到飽飽。

2018-08-15 77 瀏覽
令人失望的蝦麵....叫得做蝦麵店,咁蝦麵一定係佢嘅首本名菜啦 🙄🙄但係實在令人失望....你問我會唔會再返嚟食我答你未必囉....佢嘅死症之一就係我覺得佢個蝦湯完全唔濃郁!🙄 我唔知呢個關唔關我嗌咗小辣嘛🙄🙄 點解可以淺色成咁㗎啦... 係有少少鮮味,但完全食吳到蝦嘅甜味同埋淨係覺得都幾咸第二就係我冇諗過啲蝦細隻到甘,細隻過蝦仁仲要開邊 🤨🤨一啲都唔新鮮仲要有啲霉霉地嘅口感😶😶😶唯一可以讚下佢啲牛展真係好腍好似台灣牛肉麵嗰啲半筋半肉甘, 好腍冇渣😋
令人失望的蝦麵....
叫得做蝦麵店,咁蝦麵一定係佢嘅首本名菜啦 🙄🙄

2018-08-11 72 瀏覽
今日同中同gathering , 朋友推薦左喱間食星馬麵嘅餐廳。去到發覺係小店,職員都幾友情,感覺好有人情味。喱到主打蝦湯麵,我同中同兩個人叫左兩個麵兩個小食同野飲。招牌牛𦟌蝦辣蝦湯麵:喱到嘅辣蝦湯係最出名,一試果然好濃嘅蝦味,夠哂味啊,麵底我叫左油麵,正正常常。好欣賞喱到嘅手𦟌,肉質肥瘦均勻,一啲都唔韌。而個蝦就普通。喇沙湯海鮮米粉:個湯底好濃味,非常好味,啲米粉索哂啲湯。海鮮都新鮮,大蝦肉質彈牙。炸魚皮:不錯,正正常常的炸魚皮。沙茶醬魷魚:魷魚尚算爽,但係無咩味,比較淡。薏米檸檬水:好重薏米味,感覺好健康。人均消費大概$120,幾抵食嘅。

喱到主打蝦湯麵,我同中同兩個人叫左兩個麵兩個小食同野飲。

招牌牛𦟌蝦辣蝦湯麵:

喇沙湯海鮮米粉:

炸魚皮:
不錯,正正常常的炸魚皮。

沙茶醬魷魚:
魷魚尚算爽,但係無咩味,比較淡。

薏米檸檬水:
好重薏米味,感覺好健康。

人均消費大概$120,幾抵食嘅。
2018-08-08
2018-08-10 74 瀏覽
朋友帶咗我去食lunch,話係食馬拉菜,我超級鍾意馬拉嘢,二話不說立刻衝咗入去。入到餐廳,環境好舒服又涼,坐位都好闊落,仲有啲舊年代嘅圖做佈置,好有懷舊風味。叫咗碗辣蝦肉肉骨河粉,係蝦湯底嚟。湯頭有蝦嘅鮮甜,又帶有微微嘅辣度,刺激得嚟又非常惹味。麵嘅配料分量都算多,你地睇下啲蝦同肉骨都係大大舊㗎!蝦肉彈牙帶有蝦嘅甜味,一啲都唔霉,肉骨上嘅肉非常大舊,煮得軟嫩入味,輕輕一咬就可以骨肉分離,大口吃肉嘅感覺非常爽。河粉煮得熟透,岩岩好,唔會過硬同過軟滑得嚟又有咬口,好味到不停夾麵同送湯入口,好快就清曬。另外叫咗個豬骨雞湯海鮮河粉。海鮮包括有鮮蝦、青口、蟹柳、魷魚,配料仲有菜同腐皮。依個湯好好味,味道雖然比上一碗清淡,但湯底非常濃嘅豬骨味,飲完覺得充滿膠質,仲帶有海鮮嘅微甜,飲完無咩口渴嘅感覺。海鮮入面得蟹柳普普通通,其他都煮得好好,彈牙得嚟唔霉,仲有海鮮味。河粉依舊都係咁爽滑!仲叫咗個炸魚皮,好好食呀,又脆又香口,浸湯食一流,吸曬湯嘅精華,鹹度又岩岩好。嘢飲仲叫咗檸水同青檸梳打,青檸梳打係依啲熱辣辣嘅天氣飲一啖,成個人都好舒爽,好消暑。賣單$181兩人,午餐嚟講係幾高質㗎,覺得兩碗粉好值依個
朋友帶咗我去食lunch,話係食馬拉菜,
我超級鍾意馬拉嘢,二話不說立刻衝咗入去。

入到餐廳,環境好舒服又涼,
坐位都好闊落,仲有啲舊年代嘅圖做佈置,
好有懷舊風味。

叫咗碗辣蝦肉肉骨河粉,係蝦湯底嚟。

湯頭有蝦嘅鮮甜,又帶有微微嘅辣度,
刺激得嚟又非常惹味。

麵嘅配料分量都算多,你地睇下啲蝦同肉骨都係大大舊㗎!

蝦肉彈牙帶有蝦嘅甜味,一啲都唔霉,
肉骨上嘅肉非常大舊,煮得軟嫩入味,
輕輕一咬就可以骨肉分離,
大口吃肉嘅感覺非常爽。

河粉煮得熟透,岩岩好,唔會過硬同過軟
滑得嚟又有咬口,
好味到不停夾麵同送湯入口,好快就清曬。

另外叫咗個豬骨雞湯海鮮河粉。

海鮮包括有鮮蝦、青口、蟹柳、魷魚,
配料仲有菜同腐皮。

依個湯好好味,味道雖然比上一碗清淡,
但湯底非常濃嘅豬骨味,
飲完覺得充滿膠質,仲帶有海鮮嘅微甜,
飲完無咩口渴嘅感覺。

海鮮入面得蟹柳普普通通,其他都煮得好好,
彈牙得嚟唔霉,仲有海鮮味。
河粉依舊都係咁爽滑!

仲叫咗個炸魚皮,好好食呀,
又脆又香口,浸湯食一流,
吸曬湯嘅精華,鹹度又岩岩好。

嘢飲仲叫咗檸水同青檸梳打,
青檸梳打係依啲熱辣辣嘅天氣飲一啖,
成個人都好舒爽,好消暑。

賣單$181兩人,
午餐嚟講係幾高質㗎,
覺得兩碗粉好值依個價,有興趣可以嚟試試!

2018-06-22
2018-07-27 80 瀏覽
夜晚放工在灣仔突然很想吃喇沙,見到有幾間喇沙麵店,感覺這間最老字號而且價格相宜。很喜歡此店的舊式裝潢,鐵閘和實木的桌椅,麵的選擇很多,有四種湯底可以選擇,我們點了兩款湯底,分別是辣蝦湯和咖喱喇沙,而配料的配搭亦不少,麵底可選米粉、油麵、河粉、瀨粉、滲滲。蝦肉雞絲蝦麵(米粉底)蝦湯很濃郁,不太辣,帶蝦殻的香味,跟米粉很搭。雞絲雞蛋咖喱喇沙湯底濃郁有奶香,雞絲沒有太突出,但個人認為抵食。另外推薦檸檬薏米水,喝過濃湯以後再喝薏米水很清新,薏米份量亦不少。

蝦肉雞絲蝦麵(米粉底)

蝦湯很濃郁,不太辣,帶蝦殻的香味,跟米粉很搭。

雞絲雞蛋咖喱喇沙

湯底濃郁有奶香,雞絲沒有太突出,但個人認為抵食。