2018-07-23 2726 瀏覽
放工去金鐘換領禮品, 而金鐘又沒什麼好吃, 決定來到灣仔覓食, 這間蝦麵店歷史尤久, 早陣子曾有結業危機, 幸好最後都留低。據說蔡瀾都讚它的蝦湯和喇沙湯底。我們七點多來到, 很可惜的咖喱喇沙湯、豬骨湯、白胡椒肉骨油條, 不知是否書展期間特別好賣, 有點失望。馬拉盞通菜$18只是灼熟的通菜, 而馬拉盞深啡色, 味道有點像蝦膏, 如果有炒菜就好, 不過菜的份量幾多。沙嗲醬魷魚翼$38魷魚翼夠嫩, 完全不靭, 雖有橙色的辣油但不太辣, 加上一些馬拉盞, 炸乾蔥, 蔥花, 味道都不錯。辣蝦湯蝦肉牛展$88要求了少辣, 辣度依然有一定份量, 湯底的蝦味真的好鮮, 感覺很真材實料, 長時間熬煮出來的, 蝦肉切成薄片, 容易吃, 牛展較有彈性咬口, 不是很軟腍那種, 麵底選了摻摻, 油麵和米粉兩溝, 也都幾均勻, 滿意。福建滷湯福建海鮮檔$69在新加坡吃過福建滷麵, 有點想念那味道, 這裡的滷湯不及當地的鮮, 味道較清, 加上蛋花有蛋香, 有一整隻鮮蝦, 不食得辣的朋友, 可試試這個。檸檬薏米水$15煲到米白色, 薏米都煲淋了, 有檸檬片在, 做得幾好的薏米水, 有美白去水腫的功效。店舖裝潢有點異國

馬拉盞通菜$18

沙嗲醬魷魚翼$38

辣蝦湯蝦肉牛展$88

福建滷湯福建海鮮檔$69

檸檬薏米水$15

店舖裝潢有點異國風情的味道, 蠻有特色, 但是坐位比較迫。
  • 辣蝦湯蝦肉牛展
2018-07-22 88 瀏覽
入到餐廳有一種懷舊嘅感覺,牆側邊黐咗好多舊相,由於呢一間係馬來西亞餐廳,所以側邊啲相都係馬來西亞啲相嚟嘅。呢間餐廳出名嘅有四個湯底, 咖哩喇沙湯底, 辣蝦湯底, 豬骨雞湯底, 同埋福建滷麵。我嗌咗個鮮辣蝦湯底配雞肉同埋蝦肉,仲有一杯嘢飲就係菜蜜。首先講下個辣蝦湯底配雞肉同埋蝦肉嘅檬粉。個湯底係真係好好飲,好。好。飲。 蝦湯底鮮甜到好似掟咗成斤幾兩斤蝦落去煲咁樣。 一飲落去就知道唔係味精,而係鮮蝦嗰種鮮甜,再加上有少少辣味,可以話係最有驚喜嘅湯底。而配料嘅份量都好多,特別係蝦肉。蝦肉唔係急凍嗰啲,而係新鮮剝嗰啲,仲要開咗邊添。檬粉因為索咗啲蝦湯所以變得非常鮮甜,總括而言,啲碗嘢真係非常好食。菜蜜亦都唔錯㗎。飲品唔會過甜,有淡淡嘅菜蜜味,啱啱好舒緩到蝦湯嘅濃味。 如果大家想試馬來西亞菜,又唔介意畀貴少少嘅話,真係要嚟呢度試下。

首先講下個辣蝦湯底配雞肉同埋蝦肉嘅檬粉。

個湯底係真係好好飲,好。好。飲。

蝦湯底鮮甜到好似掟咗成斤幾兩斤蝦落去煲咁樣。

而配料嘅份量都好多,特別係蝦肉。

蝦肉唔係急凍嗰啲,而係新鮮剝嗰啲,仲要開咗邊添。

菜蜜亦都唔錯㗎。

飲品唔會過甜,有淡淡嘅菜蜜味,啱啱好舒緩到蝦湯嘅濃味。

2018-07-19 100 瀏覽
今日同媽媽放工一齊黎食蝦麵店,因為好想食喇沙,上網睇完見呢間都好似唔錯,所以就嚟試下!入到嚟環境好懷舊,7點嚟到都已經見到有唔少食客坐咗係度,我哋揀咗靠牆嘅坐。睇完餐牌決定叫喇沙海鮮麵同豬骨湯蝦肉牛腱面,仲有飲品檸檬薏米水同青檸梳打。原本好期待個豬骨雞湯底,不過嚟到就有啲失望。望落似平時粉麵嘅湯底唔,但飲落味道都唔錯嘅,牛展好大塊同腍身。喇沙麵就好出色,而且有好多配料,有大蝦、青口、魚角、腐皮等等,呢啲配料都好吸湯。湯底唔辣,好濃味,食完一碗都好飽lu!仲叫咗個白胡椒肉骨油條,有2舊好大件嘅肉骨,胡椒味好重,我媽媽好鍾意呢個小食。原本仲諗住叫個甜品潮州煎蕊試下,不過個日就無啦~飲品就不過不失,檸檬薏米水都幾消暑~

飲品就不過不失,檸檬薏米水都幾消暑~

2018-06-26
2018-07-19 1794 瀏覽
星期日最啱同屋企人周圍行吓,呢日經過灣仔,搵到呢間好多人推薦嘅懷舊麵店❣️入到去就見到好多香港老照片,牆上的燈飾也幾有心思,用傳統保溫壺做燈罩,係老香港的味道💕店舖唔大,星期日午膳時間好多人來光顧,所以好不容易才在角落找到一個位置坐下。呢間麵店主要有四款湯底,客人先選擇湯底,在選擇配什麼餸菜,我最喜歡有濃郁椰奶香的咖喱喇沙蝦湯底!!叫了一個海鮮麵,有好多海鮮配料,除咗有兩隻大大隻又彈牙爽口的大蝦🍤之外,終於有魷魚、青口、腐角同蟹枊,好豐富呀。睇餐牌嘅英文才知道摻摻係mixed noodles 😂恕我孤陋寡聞⋯⋯我想講,個湯底真係去到極品境界,椰奶香配合咖喱,再加上極鮮甜的蝦湯底,真係飲到停唔到口,仲特登叫了一碟脆魚皮,點埋啲汁食😝💕其他海鮮不錯,唯獨這個腐角有點普通,沒有油溢味👍🏽,但欠缺了彈牙的魚肉口感...食晒成碗面已經好飽,但為咗享受埋最後嘅湯底,點都要叫多一碟菜,索晒啲汁!!!

咖喱喇沙海鮮麵

咖喱喇沙海鮮麵
2018-07-13 80 瀏覽
本身放工約左朋友去CWB食飯,但因為朋友要OT,為左節省時間,我地就決定改去灣仔食飯啦! 由於近排太熱既關係,我地兩個都唔想食飯,所以我地主攻搵D麵食! 我自己一個一路搵一路等我朋友,行行下就見到呢間麵店等到朋友黎到,我地就即刻拎位入去坐。入到去見到個Menu已經心心眼!!! 佢有4種唔同既湯底 :辣味蝦湯底,咖哩喇沙湯底,豬骨湯底,同埋福建滷麵!!! 4款都好吸引!!! 由於太熱既關係,我同朋友都想食D開胃既野,所以我地揀左辣味蝦湯底同咖哩喇沙湯底!!! 另外仲Order 左魚皮同白楜椒肉骨茶條,野飲就叫咗青檸梳打….好快D 野食就到左…..辣味蝦湯底配咗牛𦟌,好軟淋淋,好入味,一啲同唔un.....好易入口....喇沙海鮮湯麵配咗摻摻麵底,即係油麵,米粉各一半...可以一個湯底試足兩個麵嘅質感....而且喇沙湯味濃又香,正!!!魚皮超脆,好香口,點落啲湯底同,好好味!我最鐘意肉骨茶,好正中,有好多排骨,好豐富,啖啖肉,食完好滿足青檸梳打,夠晒酸,唔會過甜,好清新解渴,好適合夏天飲 如果大家想帶男朋友黎食,但又怕佢地食麵唔夠飽唔緊要...因為呢度有得額外加配料ga!!!總括而言, 係

好快D 野食就到左…..

魚皮超脆,好香口,點落啲湯底同,好好味!

青檸梳打,夠晒酸,唔會過甜,好清新解渴,好適合夏天飲

總括而言, 係灣仔搵間有質素既麵店唔難,但有質素而又抵食既…呢間真係值得推薦!!!! 下次可以再同朋友試埋豬骨湯底,同埋福建滷麵!!!

香港很少店舖有專售賣蝦麵,前幾日經朋友介紹去到灣仔品嚐正宗馬來西亞蝦麵,味道香濃惹味!門面設計已感到馬來西亞的風格,懷舊加時尚,融為一體,別具特色!餐廳𥚃牆壁掛上早期馬來西亞的照片,裝修簡約、樸實,感覺到地道的馬拉風格!餐牌上除了蝦湯底外,亦有咖喱喇沙、豬骨雞湯、福建湯,每種湯底有多款配料及麵類選擇,還有些小食和飲品,很不錯。蝦肉牛𦟌麵   (辣味蝦湯底)    $88湯底紅紅的,看似很辣 ; 飲一啖時只有少少辣味,濃濃蝦味散發出來,十分鮮甜。侍應説每日用蝦頭、蝦殻、豬骨和多種香料鮮製蝦湯底。蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,牛𦟌肉嫩多汁,牛味濃厚,非常美味!海鮮麵  (咖喱喇沙湯底)    $72喇沙充滿椰奶和香料的味道,湯底既濃且稠,還帶著微辣的咖喱味,令湯底味香且濃,極富層次感,給味覺帶來嶄新享受。喇沙材料豐富,大大隻蝦,還有其他配料,魷魚翼、青口、腐角、蟹柳,味道鮮甜的海鮮,爽口彈牙,濃郁的香味撲鼻而來,非常惹味。魚旦魚片麵  (咖喱喇沙湯底)      $59同樣都是咖喱喇沙湯底,濃濃高質椰奶味,材料魚旦、魚片和豆卜,口感彈牙、鮮嫩,美味可口。脆脆魚皮    $18香脆可口,少少咸不會

蝦肉牛𦟌麵   (辣味蝦湯底)    $88

蝦肉牛𦟌麵 (辣味蝦湯底)

海鮮麵  (咖喱喇沙湯底)    $72

海鮮麵 (咖喱喇沙湯底)

魚旦魚片麵  (咖喱喇沙湯底)      $59

魚旦魚片麵 (咖喱喇沙湯底)

脆脆魚皮    $18

香脆可口,少少咸不會有腥味,用來伴著湯麵一起吃,真的好好味!

脆脆魚皮

通菜  (腐乳)     $18
通菜  (馬拉盞)    $18

兩款通菜惹味可口,鮮嫩爽脆,不錯 。
通菜 (腐乳)

通菜 (馬拉盞)

檸檬薏米水     $22

酸酸甜甜,開胃解膩。

檸檬薏米水

Coke Zero   $8

冰冰凍凍,爽呀!
Coke Zero
2018-07-11
蝦肉牛𦟌麵 (辣味蝦湯底)
海鮮麵 (咖喱喇沙湯底)
魚旦魚片麵 (咖喱喇沙湯底)
脆脆魚皮
通菜 (腐乳)
通菜 (馬拉盞)
檸檬薏米水
Coke Zero
  • 蝦肉牛𦟌麵
蘭杜街多野食到好難簡但見到呢間蝦面店覺得格局好得意Menu既面睇落非常吸引🤤而且有我好鐘意食既檳城style湯面好有地道風味!四種湯底都好吸引蝦肉面🤤喇沙湯底🤤豆卜好好味👍🏻👍🏻🦐肉爽口彈牙湯底非常對辨,椰/辣/鮮味good Balance 一啖湯一啖面😖😖😖😖太正豆卜索哂d喇沙湯🧞‍♂️嗚啊魚皮👍🏻香脆可以一試傳統福建麵🍲肉香而不軔、蝦🦐一樣好味湯底都好欣賞👍🏻鐘意清d既可以食呢個鐘意佢d面條,非常手作感覺❤️又香又彈牙爽口,最愛呢種質感叫杯薏米檸檬水👍🏻真材實料青檸梳打都好解暑!會常常來吃碗有質素的面🍲😆
蘭杜街多野食到好難簡

四種湯底都好吸引

蝦肉面🤤喇沙湯底🤤豆卜
好好味👍🏻👍🏻
🦐肉爽口彈牙
湯底非常對辨,椰/辣/鮮味good Balance
一啖湯一啖面😖😖😖😖太正
豆卜索哂d喇沙湯🧞‍♂️嗚啊

魚皮👍🏻香脆可以一試

傳統福建麵🍲
肉香而不軔、蝦🦐一樣好味
湯底都好欣賞👍🏻鐘意清d既可以食呢個

鐘意佢d面條,非常手作感覺❤️
又香又彈牙爽口,最愛呢種質感

叫杯薏米檸檬水👍🏻真材實料

青檸梳打都好解暑!

會常常來吃碗有質素的面🍲😆
2018-06-26
2018-07-09 665 瀏覽
去完這家店,好想去馬來西亞看馬來風光,感受不一樣的東南亞風情,品嚐獨特的味道。看着門外的報導就在吞口水。裝修沒有多餘的裝飾,老照片、小黃燈和木桌椅帶濃厚的六、七十年代馬拉家鄉味。自家製的辣椒醬也有得賣。蝦肉肉骨麵($78)好有傳統特色,辣味蝦湯底可減辣,揀左摻摻mixed noodles,即油麵+米粉。湯底有蝦的鮮味,不會腻。蝦子很美,帶骨的肉很嫩很入味,有點肥才好吃,太瘦就會韌。配菜還有芽菜和通菜,很健康。沙嗲醬魷魚翼($38),魷魚很嫩,唔會老,沙嗲醬帶點甜味,既惹味又開胃,加左秋葵,可以中和返沙嗲醬的濃味。馬拉盞通菜($18),不是炒的,是燙青菜,外加馬拉盞醬,蝦味很香,先加小小自行調味,小心太鹹。熱檸檬意米水($15),飲到食物的原味,無添加,多意米。海鮮麵($72)配上咖哩喇沙湯底,屬吉隆坡派的,湯頭咖哩香和椰味香濃,配料豐富,有大蝦、魷魚翼、青口、豆卜、蟹柳,大蝦有好多羔,是非常在地的味道。脆脆魚皮($18)好香口,可以放入湯底二秒再食,試多種味道。凍檸檬意米水($17)

看着門外的報導就在吞口水。

自家製的辣椒醬也有得賣。

熱檸檬意米水($15),飲到食物的原味,無添加,多意米。

凍檸檬意米水($17)

• 蝦肉肉骨麵
  • 沙嗲醬魷魚翼
  • 海鮮麵
  • 脆脆魚皮
  • 檸檬意米水
2018-07-08 591 瀏覽
你知道灣仔有好多嘢食嗎?多到原來好多小店努力經營中而未必有人知道。今次就去到離地鐵站較遠嘅地方發掘一下!呢到裝修獨特,充滿懷舊同中式嘅佈置,門口用上打橫嘅拉閘,牆壁上都掛滿舊時嘅建築圖片。食物方面主打四款用心淆製嘅湯底,新加坡風味居多A4 蝦肉魷魚翼麵呢到叫自己做蝦麵店,證明佢嘅蝦湯同蝦肉都係招牌菜!蝦湯清甜,顏色較深而味道唔會太濃烈,係用上蝦頭、蝦殼等等嘅材料鮮製。辣度較重,對於譚仔食開四小辣嘅朋友仔會覺得辣同食唔到個湯嘅鮮味。我揀咗摻摻做麵底,啫係油麵加米粉,油麵粗身可以加強口感,而米粉則會吸湯,食落更滋味B6 貢丸魚片麵係咖喱喇沙湯做湯底,味道香濃,當喇沙湯飲都得~ 辣度比辣蝦湯低,容易被一般人接受。加咗隻大蝦,蝦肉結實唔會過份爽口是日油菜通菜望落色水夠,有腐乳同馬拉盞揀,我地揀咗馬拉盞。份量夠大,而且洗得夠乾淨白胡椒肉骨油條本身以為係啲油炸鬼入面有肉🤣 之後原來係肉骨茶湯底,油炸鬼浸落去吸湯食~ 湯底有重白胡椒味,未有蓋過香甜嘅肉味,肉骨肉質嫩口唔韌,另有少許肥膏增添香味相信如果位置更好會更加多人嚟食嘢~ 小店大家可以多多支持~

A4 蝦肉魷魚翼麵

B6 貢丸魚片麵

杏仁霜

青檸水

相信如果位置更好會更加多人嚟食嘢~ 小店大家可以多多支持~

2018-07-07
杏仁霜
2018-07-08 82 瀏覽
蝦迷ge我呢一日咁岩係港島活動上網做左一陣功課 發現好多人都推薦呢間決定黎呢度一戰好近灣仔地鐵站佢裝修係走5、6十年代ge懷舊風D枱枱橙櫈都好有舊式香港ge感覺 最特別個燈係用舊式熱水壺 而且牆身仲貼滿昔日香港ge相片 另成間店鋪好懷舊 好特別野食選擇唔算 有4種湯㡳俾大家揀夏天黎仲有期間限定ge潮式甜品(我係出面未見過啦)本想一試可惜食得太飽就冇試啦最後我地叫左豬骨雞湯蝦肉牛𦟌米粉(扣底)豬骨雞湯蝦肉肉骨摻摻生菜熱檸檬薏米水青檸梳打豬骨雞湯蝦肉牛𦟌米粉(扣底)店員好細心問洗唔洗扣底 咩係扣底?扣底係少麵 因為都幾大碗 扣底就岩晒女仔ge食量湯底好清甜 蝦肉好爽口彈牙 重點係開左邊冇蝦腸 值得一讚 牛𦟌好厚身 唔un 好好食豬骨雞湯蝦肉肉骨摻摻摻摻係油麵加米粉係好正宗ge馬拉食法 同樣地湯底鮮甜 蝦肉彈牙 肉骨好淋又入味生菜新鮮好好食熱檸檬薏米水勁多薏米 飲得出係自家制 好岩去水腫青檸梳打食完野飲超正
蝦迷ge我呢一日咁岩係港島活動
上網做左一陣功課 發現好多人都推薦呢間
決定黎呢度一戰
好近灣仔地鐵站
佢裝修係走5、6十年代ge懷舊風

野食選擇唔算 有4種湯㡳俾大家揀
最後我地叫左
豬骨雞湯蝦肉牛𦟌米粉(扣底)
豬骨雞湯蝦肉肉骨摻摻
生菜
熱檸檬薏米水
青檸梳打

豬骨雞湯蝦肉牛𦟌米粉(扣底)

豬骨雞湯蝦肉肉骨摻摻

生菜
新鮮好好食

熱檸檬薏米水
勁多薏米 飲得出係自家制 好岩去水腫

青檸梳打
食完野飲超正
2018-07-07 94 瀏覽
今日去灣仔出duty又做到7點幾先收工,收工同事話帶我食好野,就去左附近嘅蝦麵店到食入到去啲環境幾企理,好似去左新加坡啲小店咁喱到主打四款湯底,有辣味蝦湯底、咖哩咖沙湯底、豬骨雞湯底同福建滷麵我叫左辣味蝦湯底嘅海鮮麵,份糧相當大碗又足料,有大蝦、魷魚翼、腐角、青口、蟹柳。店員話蝦湯底係每日用蝦頭、蝦殼、豬骨和多種香料鮮製,飲落真係極鮮甜,小小嘅辣味令到湯底更加惹味。同事叫左咖喱喇沙海鮮麵,碗喇沙一上就聞到好香椰奶味,試左一啖個湯底真係既香又濃郁,又唔會話好辣。另外見價錢幾合理就再加左個生菜,浸落湯底到食一流!餐飲叫檸檬薏米水,係用冰糖自家制,只此一家,味道都唔錯!喱餐真係食到好滿足,全部真材實料,下次再過嚟試齊佢啲湯底!

入到去啲環境幾企理,好似去左新加坡啲小店咁

另外見價錢幾合理就再加左個生菜,浸落湯底到食一流!

餐飲叫檸檬薏米水,係用冰糖自家制,只此一家,味道都唔錯!
喱餐真係食到好滿足,全部真材實料,下次再過嚟試齊佢啲湯底!
2018-07-05 117 瀏覽
來到食灣仔一間有檳城風味的蝦麵店,知道有A,B,C,D特式4款湯底,想試試其中兩款湯底,我地兩人就揀左 B.咖哩喇沙湯底 及 C.豬骨雞湯底。先來個海鮮麵($72),這個是以咖哩喇沙湯底來做底,因為我比較鍾意食重椰汁味濃d,我就同店員講要多椰汁,成個咖喱湯底就會再香d同埋冇咁辣,這個麵是雜綿海鮮,餸就包括大蝦、魷魚圈、青口、豆腐卜同埋蟹柳,大大碗算是幾豐富呢!另外一個叫左蝦肉牛𦟌麵($82),這個是以豬骨雞湯底來做底,這個湯底較清,飲落去又不會太鹹,牛𦟌幾冧身,蝦肉就隻隻片好哂,味道唔錯。麵見到一個是可選摻摻,幾特別,原來是油麵和米粉兩溝。除左麵食外,還叫了兩個小食,脆脆魚皮($18)用黎配麵一齊食,另一個是白胡椒肉骨油條($58),白胡椒湯的湯底好重味,飲左一碗都幾暖胃,而且豬骨好厚肉。飲品就叫左檸檬薏米水($17)&青檸水($13)。

飲品就叫左檸檬薏米水($17)&青檸水($13)。
2018-06-23
2018-07-04 42 瀏覽
今晚起灣仔收工約左同事一齊食晚飯Openrice搵到蝦麵店出名食喇沙肉骨茶雖然門面唔算好顯眼 但細心留意都會搵到餐牌都幾多選擇店員話呢到最出名既係咖哩喇沙湯底同辣味蝦湯底身位喇沙既忠實fans 二話不說要左喇沙海鮮摻摻(即係油麵米粉雙拼)店員仲話係最後一碗哈哈上枱發現都幾大碗食落唔會好辣咖哩同喇沙出奇地配合各種配料~蟹柳魷魚都好多大蝦仲係去左殼既 夠哂方便摻摻都幾特別一次過可以食哂兩種口感既麵 都幾好米粉吸哂湯汁 食落比較滿足同事食得清淡唔食辣 就叫左豬骨雞湯底既雞絲麵佢話湯底好濃郁豬骨味 幾好飲白胡椒肉骨油條比我起新加坡食既更濃郁更好食!湯底好重胡椒味油條吸滿哂湯汁 食既時候要小心爆汁肉骨份量又大又多肉 連細骨都係軟骨黎可以食哂呢個肉骨油條我比100分!飲埋青檸梳打同檸檬薏米水 夠哂舒暢!
今晚起灣仔收工
約左同事一齊食晚飯
Openrice搵到蝦麵店出名食喇沙肉骨茶
雖然門面唔算好顯眼 但細心留意都會搵到

餐牌都幾多選擇
店員話呢到最出名既係咖哩喇沙湯底同辣味蝦湯底
身位喇沙既忠實fans
二話不說要左喇沙海鮮摻摻(即係油麵米粉雙拼)
店員仲話係最後一碗哈哈

米粉吸哂湯汁 食落比較滿足
同事食得清淡唔食辣 就叫左豬骨雞湯底既雞絲麵

佢話湯底好濃郁豬骨味 幾好飲

白胡椒肉骨油條
比我起新加坡食既更濃郁更好食!
湯底好重胡椒味
油條吸滿哂湯汁 食既時候要小心爆汁
肉骨份量又大又多肉 連細骨都係軟骨黎
可以食哂
呢個肉骨油條我比100分!

飲埋青檸梳打同檸檬薏米水
夠哂舒暢!
2018-07-03 86 瀏覽
自從四年前去過馬來西亞檳城以後,一直對當地的白咖喱麵念念不忘。當時在當地買了即食的白咖喱公仔麵回港吊癮,不過發覺原來香港也有發售。可是即食麵也不能常吃,後來久而久之也沒有再買了。近年東南亞餐廳開得比較多,更容易能夠找到地道的新加坡風味喇沙,然而白咖喱麵在香港不太常見。機緣巧合之下認識了一位來自檳城的朋友,才猛然發覺原來香港通夠嚐到類近檳城的味道,所指的就是蝦麵店。檳城當然是比較少光線企理的餐廳,比較多的是類似大排檔的格局。可是在香港只能走高檔一點的路線,否則實在是趕客,幸好木枱木凳和藤燈都為餐廳添了一些懷舊的感覺,加上紅色的餐牌感覺更地道。有點懷念汗流浹背地踎地攤,然後有大風扇在上面盤旋的感覺。對比起餐廳內有點寒冷的空調,突然覺得有點錯配。老闆親自和我們解釋,原來喇沙一開始是源自檳城,而去過檳城的人都知道,其實檳城的喇沙,亦即是亞參(亞參,意即酸)喇沙,是帶酸味的。新加坡式的喇沙只是取其名,而有別於檳城的喇沙。可是因為普遍香港人都只認識新加坡喇沙,卻不認識檳城白咖喱,所以才加上”喇沙”兩字。見到好多食評寫住係正宗喇沙,真係貽笑大方。食物的種類不算很多,都是一樣的材料配搭四種不同的湯底,

食物的種類不算很多,都是一樣的材料配搭四種不同的湯底,亦有少量小食。蝦肉肉骨麵來的肉骨非常入味,炆得好林,藥材同胡椒味都重。我們兩個人吃不下另外一盤小食,所以沒有再單點。食量大一點不妨點一個白胡椒肉骨油條,因為作為餸已經覺得它很出色。

飲品我們叫了檸檬薏米水( $17 ) , 白咖啡( $17 )。薏米水都算幾足料,大約有四大匙薏米。至於白咖啡,雖然然有少量的咖啡粉未曾溶掉,整體來說濃淡甜度適中。個人喜歡多奶味,正好合我心意。

辣味蝦湯底蝦肉肉骨摻摻麵($78 ) 。非常出色的湯底,蝦湯鮮甜惹味新鮮,係蝦頭蝦膏嘅香味,有來自蝦頭嘅蝦油,亦都有豬骨香。湯底唔油膩,食完亦都唔口乾。

雖然餐牌上有兩隻辣椒,但係辣得過癮,亦都係可接受嘅辣度。加埋炸蒜有多一層次嘅口感。

辣味蝦湯麵配蝦肉肉骨

識食梗係要食摻摻麵, 先係最地道,最有口感。油麵爽口,米粉吸湯。即使唔係太掛湯,都尚算吸收到湯的精華。

🍤蝦唔算好大啫,但係係新鮮蝦。

肉骨有四大舊豬骨,非常足料,白糊椒味道濃郁,肥瘦得宜, 充滿豬肉香。

白咖喱海鮮面($78)的材料有魷魚,新鮮大蝦,豆腐卜,青口,芽菜。種類唔算多,但係勝在係新鮮蝦。

白咖喱面嘅湯底好香濃,非常貼近檳城的味道,但比起檳城白咖喱即食麵,未算咁香濃,雖然一樣好味, 但係湯汁稍為稀一啲。白咖喱麵得一隻辣椒,比起蝦湯麵仲要唔辣,可能係因為根據香港人嘅口味調整左。重點係食完真係唔口乾,證明係新鮮材料煮成。

值得一提嘅係俾咗兩隻小碟裝骨頭青口殼, 認真貼心。
辣味蝦湯麵配蝦肉肉骨
2018-07-01 86 瀏覽
又來到灣仔搵食,終於可以試到E間有朋友介紹多次嘅蝦面店。聽聞呢度嘅喇沙湯底最好食,足料同埋正宗。當然果然冇令我失望,樣樣嘢食都好好食,連飲品都照顧周到。先講小食,試左白胡椒肉骨茶加油炸鬼同埋炸魚皮,兩樣食物都同出邊嗰啲唔一樣,好有星加坡嘅風味,直情好似去咗星加坡咁。肉骨茶好友胡椒味,炸魚皮亦同我碗麵十分夾。跟住當然係重頭戲喇沙湯麵,麵種我揀咗檬粉,材料我揀咗冬菇蔬菜。碗麵真係好大碗,好足料,豆腐撲吸晒碗湯嘅精華,所以一定要食晒所有豆腐喎。湯麵入邊仲有芽菜等嘅配料,一定夠食。飲品方便,有檸檬薏米水,真係照顧周到。我哋依啲都市人成日都冇得飲到呢啲健康飲品,喺呢度滿足晒所有願望!