2024-07-23 159 瀏覽
今日落雨濕濕,我地唔出外面搵食,懶懶地留返係將軍澳區🤭上次係寶琳經過見到有間拉麵店未試過,今次就去試下先😋和風凍蕃茄🍅凍蕃茄好適合夏天食,加上甜甜酸酸嘅醬汁,最啱夏天做開胃菜,蕃茄涼浸浸酸酸甜甜,我都忍唔住食左大半🤭自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子🦐🥟餃子外型特別,同普通一般餃子唔同佢嘅做法係用餃子皮包住雞肉同原隻阿根廷紅蝦,外型已經吸引眼球👀而且好有蝦味,好正👍🏻拉麵麵條用日本麵粉都係自家製,比出面既麵條特別啲,感覺上有少少似蕎麥麵咁,都幾彈牙😋而我最欣賞係佢地麵同湯麵係自家製唔係現成貨,好有誠意👍🏻澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵🐃🍜牛肉擺放得好吸引,牛味香濃而且好軟熟🤤湯底亦一樣好香牛味🐃原來係拉麵店用帶有肉同筋膜,油脂嘅牛肋骨慢火熬製加上秘製昆布醬油而製成,牛肋骨湯底帶有少少牛臊味,不過一樣好正😋蝦紅湯拉麵🦐🍜餐牌介紹蝦湯底用多種蝦經多重工序每日熬煮,蝦味果然好香濃,店員麵好細心提示我地食之前撈均,蝦味更濃郁😋🤑 人均消費:~$140🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:蝦魂 (將軍澳)將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.

和風凍蕃茄🍅
和風凍蕃茄

自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子🦐🥟

澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵🐃🍜
澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵

蝦紅湯拉麵🦐🍜

🤑 人均消費:~$140
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:蝦魂 (將軍澳)

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #將軍澳美食 #寶琳美食 #拉麵 #自家製 #蝦湯拉麵 #蝦魂
和風凍蕃茄
澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵
2024-07-22 78 瀏覽
今次嚟到寶林嘅新都城一期行街行行下 聞到附近有一陣好濃烈嘅蝦味原來系以蝦做主題嘅日本餐廳--蝦魂見有少少肚餓,就行入去試吓啦週末7點左右入到去都唔使點等位服務員都好殷勤咁招待我哋去埋位坐裡面嘅位置都好寬闊 坐得多幾舒服而且係open area食嘅時候都唔會覺得太侷促我哋order咗兩個主菜 同埋兩個小食食物好快就送到上嚟澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵 $98碗麵裡面嘅材料都非常豐富有筍,有蘿蔔做配菜,佢哋都好入味好食而唐心鹵蛋方面算係中上,唔會太鹹而肉眼系啱啱好三成熟 食落去一啲都唔韌仲難得地有好鮮甜geh 牛味 個湯係正常發揮,唔會死鹹碗麵加咗兩蚊,有一碟辣蝦醬呢個值得加,因為同普通辣醬唔同,裏面溝咗大量嘅蝦粉,用嚟點麵或者係牛肉都天衣無縫虎蝦乾海味砍飯+蝦湯 $108碗飯裏面都一樣係好足料除咗表面會有多舊慢煮雞肉之外裡面仲有大量嘅元貝乾同蝦乾蝦米同蘑菇成碗飯蝦味同菇味都好濃郁如果覺得碗飯有啲乾,仲可以配搭埋碗蝦湯一齊撈飯食,或者就咁飲個蝦湯都會覺得有好強烈嘅味蕾衝擊如果係蝦哄人士絕對係唔可以錯過呢個set 自製阿根廷紅蝦雞肉餃子3隻 $48有別於一般餃子,裏面放咗大大條阿根廷紅蝦,同
今次嚟到寶林嘅新都城一期行街
行行下 聞到附近有一陣好濃烈嘅蝦味

原來系以蝦做主題嘅日本餐廳--蝦魂
見有少少肚餓,就行入去試吓啦

週末7點左右入到去都唔使點等位

我哋order咗兩個主菜 同埋兩個小食
食物好快就送到上嚟

澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵 $98

碗麵裡面嘅材料都非常豐富
有筍,有蘿蔔做配菜,佢哋都好入味好食

而唐心鹵蛋方面算係中上,唔會太鹹
而肉眼系啱啱好三成熟 食落去一啲都唔韌
仲難得地有好鮮甜geh 牛味

個湯係正常發揮,唔會死鹹

碗麵加咗兩蚊,有一碟辣蝦醬

虎蝦乾海味砍飯+蝦湯 $108

碗飯裏面都一樣係好足料
除咗表面會有多舊慢煮雞肉之外
裡面仲有大量嘅元貝乾同蝦乾蝦米同蘑菇
成碗飯蝦味同菇味都好濃郁

如果係蝦哄人士絕對係唔可以錯過呢個set

自製阿根廷紅蝦雞肉餃子3隻 $48

有別於一般餃子,裏面放咗大大條阿根廷紅蝦,同埋新鮮嘅雞肉,咬落去第一啖即時爆汁,配搭埋餃子上面嘅蝦米,絕對值得一試

花雕酒漬新鮮鮑魚$32

花雕味完全係深入鮑魚嘅內部,而且真係好新鮮,咬落去感覺好煙韌,唔錯唔錯

整體感覺餐廳用心經營,廚師亦將蝦嘅煮法發揮到極致。食完之後,成個口腔都仲系充滿住濃濃geh蝦味

2024-07-22 59 瀏覽
🤑價錢約$100 如果跟set仲送餃子同可樂QR Code落單都幾方便 🪑裝修係簡約純白日本風➀ 廣島蠔煙薰豬腩肉鯛魚蠔湯拉麵 $100▫️有2隻蠔 都幾大隻 幾肥美▫️豬腩肉有幾片 都幾薄幾滑▫️湯底幾清 魚湯唔腥 仲有少少柚子絲負責清新感 同三文魚籽有驚喜 提升個鹹香味➁ 蝦紅湯拉麵 $108▪️蝦湯未食已經聞到好香 😋 有大概4隻蝦 全部都剝好殼 好窩心 服務員仲提醒食之前要將舖面ge櫻花蝦同蝦醬撈勻 ➂ 紅蝦雞肉餃子🥟 $48呢個幾特別 出面比較少見 用雞肉包住d蝦肉ge餃子 係一門精心ge小食➃ 花雕酒漬 新鮮鮑魚 $32少少酒味 都幾香 鮑魚仲剪好一片片 唔會太韌

🤑價錢約$100 如果跟set仲送餃子同可樂

➁ 蝦紅湯拉麵 $108
➂ 紅蝦雞肉餃子🥟 $48
➃ 花雕酒漬 新鮮鮑魚 $32
少少酒味 都幾香 鮑魚仲剪好一片片 唔會太韌
《蝦魂》拉麵店🍜湯底每天新鮮熬煮,香濃美味🤤而且冇味精食得健康又放心❤️ღ蝦紅湯拉麵 $108未食已經聞到香噴噴,湯底係用咗好多種唔同嘅蝦熬煮4個鐘而成,味道好香濃,仲有4隻新鮮蝦,口感爽彈,麵條爽口而且掛滿湯汁好惹味😋ღ厚切慢煮雞胸黑松露雞白湯拉麵 $108係期間限定款式,當然要試吓雞胸肉入口好嫩又有口感,湯底鮮甜不油膩ღ澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵 $98湯底用牛肋骨慢火熬製24小時,清澈香濃入口好鮮味!拉麵🍜幼身彈牙,肉眼軟嫩細緻ღ花雕酒漬新鮮鮑魚 $32鮑魚新鮮爽彈口感嫩ღ自家制阿根廷紅蝦雞肉餃子 $48餃子有3隻,入面有阿根廷紅蝦同雞肉,入口軟嫩juicy
《蝦魂》拉麵店🍜

湯底每天新鮮熬煮,香濃美味🤤而且冇味精
食得健康又放心❤️

ღ蝦紅湯拉麵 $108
仲有4隻新鮮蝦,口感爽彈,麵條爽口而且掛滿湯汁好惹味😋

ღ厚切慢煮雞胸黑松露雞白湯拉麵 $108
係期間限定款式,當然要試吓
雞胸肉入口好嫩又有口感,
湯底鮮甜不油膩

ღ澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵 $98

ღ花雕酒漬新鮮鮑魚 $32
鮑魚新鮮爽彈口感嫩

ღ自家制阿根廷紅蝦雞肉餃子 $48
餃子有3隻,入面有阿根廷紅蝦同雞肉,入口軟嫩juicy
2024-07-21 50 瀏覽
一出寶琳站既新都城一期出口就見到蝦魂,選址非常方便!必食:蝦紅湯拉麵👍🏻👍🏻湯底呈橙紅色,非常濃郁鮮甜,真材實料!拉麵軟硬適中!仲有4隻蝦!🥰流心蛋非常流心,蛋黃香甜!😋必食:自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子👍🏻👍🏻一放上枱已經聞到煎餃香味🥰外型亦吸引!每隻都好大,仲有條蝦尾!😍雞肉包住紅蝦,好彈牙,非常有口感!😋餃子皮都好薄!👍🏻總結:好味!會encore!🫶🏻🫶🏻
一出寶琳站既新都城一期出口就見到蝦魂,選址非常方便!

必食:蝦紅湯拉麵👍🏻👍🏻
湯底呈橙紅色,非常濃郁鮮甜,真材實料!
拉麵軟硬適中!仲有4隻蝦!🥰
流心蛋非常流心,蛋黃香甜!😋

必食:自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子👍🏻👍🏻
一放上枱已經聞到煎餃香味🥰
外型亦吸引!每隻都好大,仲有條蝦尾!😍
雞肉包住紅蝦,好彈牙,非常有口感!😋
餃子皮都好薄!👍🏻

總結:好味!會encore!🫶🏻🫶🏻
2024-07-16
午餐
  • 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子
2024-07-20 59 瀏覽
去開新都城行街,見到呢間拉麵店新開,喺門外已經聞到好香嘅蝦湯味,所以決定入去試吓,餐廳嘅人流都幾多,但好彩唔使排隊好快就入到去。蝦紅湯拉麵湯底用咗幾款蝦熬製而成,包括有龍蝦、虎蝦、阿根延紅蝦、日本櫻花蝦等,每日新鮮熬煮4小時,自家秘制的蝦油醬簡直為碗拉麵畫龍點睛一樣,非常濃郁而惹味嘅蝦味,仲可以額外加自家制辣蝦醬,用嚟點蝦食,更添風味,而拉麵夠晒彈牙,滿佈小麥粒。虎蝦乾海味炊飯除咗拉麵,仲有一款炊飯可以選擇,飯底用乾貝、日本花菇、虎蝦乾一齊煮,令讓飯吸收哂海鮮既鮮味,配合慢煮雞胸肉、櫻花蝦、糖心蛋、紫菜再淋上自家調製鰹魚昆布醬汁,非常鮮味。另外仲可以選擇蝦湯或者雞白湯,雞白湯非常濃郁而且鮮味,陣陣嘅雞湯配合炊飯一齊食,非常之夾。花雕酒漬新鮮鮑魚小食方面選擇都唔少,新鮮鮑魚用上花雕酒浸漬,酒味唔會好嗆口,鮑魚彈牙好容易咬開。自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子呢款餃子非常特別,喺餐廳自家製嘅出品,用上阿根廷紅蝦同雞肉做餡料,再點上柚子醋,非常特別。

虎蝦乾海味炊飯

花雕酒漬新鮮鮑魚

2024-07-17 54 瀏覽
紅蝦湯拉麵 ($108)最勁嘅就係個湯底,超級濃郁,仲有濃濃嘅蝦香味,完全唔係味精調嘅。入面仲有四隻又大又肥嘅紅蝦,連皮一齊食,好香滑入味!拉麵本身都好乾夠汁,麵質彈牙,冇難咬。美國和牛肩胛肉眼醬油牛骨清湯拉麵 ($98)呢個牛肉嘅油脂感真係夠,濃郁過癮。湯底相對清淡啲,但係仲有濃厚嘅牛肉香氣,好正。黑松露乳龍蝦 ($48)龍蝦肉配埋黑松露醬,即溶即入!好好味,完全值得推介。花雕酒漬新鮮鮑魚 ($32) 花雕酒味唔會太濃,好適合唔慣花雕酒嘅人。加上鮑魚嘅彈牙質感,好好食。整體而言,呢間拉麵舖位置寬敞靚仔,職員態度也好好,成日幫手斟水。如果兩個人一齊去,不如試下唔同湯底交換食,好好味!平時夜晚去都唔洗排隊,不妨去一去睇下!

紅蝦湯拉麵 ($108)

美國和牛肩胛肉眼醬油牛骨清湯拉麵 ($98)

黑松露乳龍蝦 ($48)
龍蝦肉配埋黑松露醬,即溶即入!好好味,完全值得推介。

花雕酒漬新鮮鮑魚 ($32)

2024-07-15 61 瀏覽
蝦紅湯拉麵🍜超濃郁🦐蝦湯🥣湯頭自家熬製,使用多種不同的蝦🦐每天新鮮熬煮4️⃣小時❌不含味精及添加劑,撈上秘製蝦油醬,每一啖都濃烈蝦味😋配上爽清彈牙拉麵🍜現料有🌸櫻花蝦和木耳增加口感,加上糖心蛋一絕👍🏻自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子🥟原隻阿根廷紅蝦配以雞肉,內含豐富🌸櫻花蝦增加口感,即叫即煎,配以柚子汁味道更juice😋澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵🍜湯底使用大量帶有肉同筋膜、油脂嘅牛肋骨經24小時慢火熬製,湯頭清澈醇厚不膩,加上秘製昆布醬油,白蘿蔔甜,鮮甜甘醇😋肉眼大大塊🥩肉量多,肉質非常嫩滑,配料菇吸滿牛骨湯,配上爽口彈牙拉麵🍜非常有層次😋🥟煎餃子4隻餃子皮煎得香脆,餡料豬肉+菜,十分足料,配以餃子醋更美味😋
蝦紅湯拉麵🍜

自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子🥟

澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵🍜

🥟煎餃子4隻
餃子皮煎得香脆,餡料豬肉+菜,十分足料,配以餃子醋更美味😋

2024-07-14
  • 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子
2024-07-12 29 瀏覽
約咗朋友喺寶琳交收順便食野,朋友帶咗我去新都城一期嘅👉🏻蝦魂,佢話個個同事食過都大讚,既然佢又未食過我又未食過,咁就齊齊入去試吓啦🍜蝦紅湯拉麵 $108食之前要將面頭嘅蝦醬同櫻花蝦撈勻先食,拉麵軟硬度適中,湯底味道充滿鮮甜蝦味🤩睇返餐牌先知原來湯底係用多種唔同種類嘅蝦熬煮而成,難怪飲落蝦味非常濃郁🍜澳洲頂級肉眼 醬油牛骨清湯拉麵 $98肉眼肉質軟嫩,牛味香濃湯底飲落清甜牛骨味🥚蝦油日本溏心蛋1隻 $17面頭有大量櫻花蝦😍溏心蛋充滿蝦味感覺好新穎🥗蟹籽沙律 $20面頭有大量櫻花蝦😍撈埋蟹籽沙律一齊食層次感非常豐富

🍜蝦紅湯拉麵 $108

🍜澳洲頂級肉眼 醬油牛骨清湯拉麵 $98

肉眼肉質軟嫩,牛味香濃
湯底飲落清甜牛骨味

🥚蝦油日本溏心蛋1隻 $17
面頭有大量櫻花蝦😍溏心蛋充滿蝦味感覺好新穎

🥗蟹籽沙律 $20
面頭有大量櫻花蝦😍撈埋蟹籽沙律一齊食層次感非常豐富
當日叫咗$98嘅廣島蠔煙肉拉麵,有兩隻蠔,幾塊長形狀、唔細塊嘅煙肉,半隻溏心蛋,十幾粒正常size嘅魚子,柚子皮。以呢個價錢喺香港嚟講有咁多餸,真係覺得店主好有誠意,甚至已經好過香港好多拉麵。拉麵湯底可以食到生蠔嘅鮮味,煙肉嘅肉質都幾嫩滑,好食過唔少拉麵店放嘅叉燒👍🏻而且舖頭唔收加一,幾位店員服務態度都非常好,主動問要凍水定熱水。好耐冇寫過食評,呢間舖頭值得推薦,好希望多啲街坊知道蝦魂🫶🏻

廣島蠔煙肉拉麵
廣島蠔煙肉拉麵
1K
2024-06-20 1639 瀏覽
發現寶琳新都城有一家新拉麵店,店名蝦魂,海老の魂,主打就是蝦紅湯拉麵!只是經過拉麵店,就聞到蝦香四溢,被吸引住了!第一次試就當然要點招牌蝦紅湯拉麵,據餐牌介紹,湯底用上龍蝦、虎蝦、阿根廷紅蝦、日本櫻花蝦等熬製4小時而成,並加入秘製蝦油醬。拉麵一上桌,蝦的鮮香味撲鼻,橙紅色的湯底味道濃郁而不鹹,味道並不單調。配料有海蝦、木耳絲、櫻花蝦、紫菜及溏心蛋,海蝦肉質爽口,木耳絲爽脆。喝每一啖湯時都混入櫻花蝦,略略增添鹹香味。麵條的軟硬度適中,能夠掛湯。廣島蠔x煙燻豬腩肉鯛魚蠔湯拉麵,鯛魚湯底加入牡蠣醬,湯頭馥郁芳香,入口鮮甜順滑,比起蝦紅湯更易入口。廣島蠔大隻飽滿,烹煮的熟度恰好,口感軟嫩,充滿蠔的鮮甜味!煙燻豬腩肉肥瘦相間,入口不會滿口油,淡淡煙燻香令人增加食慾!巧妙的地方在於加入了三文魚子,喝每一啖湯時,咬到卜卜脆又充滿魚油香的魚子,層次豐富。飲完整碗拉麵湯,好滿足!煎餃子2隻+樽裝可樂 ($18),餃子都算大隻,但稍嫌煎得不夠香脆,肉餡的肉香稍為薄弱。今次嚐到的兩款拉麵都很好吃,而且店員服務周到,不論食物上桌或添茶,都見到待客有禮,值得再光顧啊!

煎餃子

2024-05-04
2024-06-04 47 瀏覽
經過好多次終於有機會試吓,佢哋賣點係自家製湯,原來唔止蝦湯,仲有雞白湯,麵條都係自製。今次試咗佢哋蝦紅湯拉麵同紅蝦雞肉餃子,蝦湯好濃好香蝦味,麵軟硬適中有口感,伴有糖心蛋和幾隻剝咗殼嘅中蝦,兩款都幾好味,食完唔口亁。第一次食這款蝦餃子,原隻蝦食好有滿充感。老闆仲好細心提我先試啖原味之後先應加醬汁。可能因為舖頭比較新,食客不算多,老闆特別細心同有禮貌。食物有水準,環境寬敞,服務態度又好,千祈唔好走寶!要知道好食肆摺一間少一間。
可能因為舖頭比較新,食客不算多,老闆特別細心同有禮貌。
2024-06-04
10 分鐘 (堂食)
  • 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子3隻
2024-05-25 83 瀏覽
近排越來越多蝦湯麵店,無論日式食店又好,定中式食店都好,個蝦湯嘅味道都非常惹味。將軍澳呢間蝦魂,開咗冇幾耐,個蝦紅湯拉麵呢度比起其他麵店都大碗啲。蝦魂餐牌就主打四款唔同湯頭嘅拉麵,仲有漬物海鮮,呢度多用清酒來漬,而牡蠣則用鰹魚昆布漬。我認為呢度啲蝦油就香啲,我鼻塞都聞到,蝦魂湯頭其實都唔錯,將軍澳居民非常幸福。不過湯頭落咗櫻花蝦呢種材料吊起個味,我自己就麻麻地。另外講下個自製辣椒油,要加多$2,其實我覺得只係滴咗幾滴蝦油落啲辣椒油度,廚師建議挾隻蝦去點落辣椒油,然後食,就唔好成碟油倒落湯度,食完我覺得唔多辣之餘,亦提昇唔到隻蝦嘅鮮味,話時話碗麵有四隻中蝦,蝦肉蝦頭膏都很好食。蝦魂舖位位置就非常就腳,港鐵站出口行兩分鐘就到,但唔知係咪人流比較旺,啲烏蠅飛來飛去,加上又會有啲人係舖位旁邊等人,傾計聲睇片聲咳嗽聲好影響食麵嘅客人。蝦魂座位都有差唔多三十個,不斷有人入蝦魂,不過侍應只得一個,非常忙碌,所以變成出品很慢,我等了35分鐘才有麵到。另外上麵又冇俾筷子,又要自己去攞,冰水飲晒又係要自己去攞,希望遲啲請到人或者行順咗會更加好啲~

辣椒油
冰凍麥茶及檸檬味凍水
2024-05-20 51 瀏覽
蝦紅湯拉麵🍜聞到係好濃郁嘅蝦湯味道飲啖湯先 味道濃郁睇黎落足料熬湯味道唔會鹹配上蝦🦐 木耳絲 溏心蛋令成個拉麵口感昇華值得推薦俾鍾意濃味嘅朋友👍🏻雞白湯拉麵🍜配上慢煮雞胸食落唔會鞋口湯料有木耳絲 紫菜 腐朽呢個好適合小朋友食因為湯底清清地帶有雞味有肉有湯推薦俾鍾意清淡口味嘅朋友餐廳內提供BB凳職員有禮貌如果擔心俾拉麵汁彈親件衫落車時可以落一次性圍兜好貼心嘅安排💖座位闊落職員會推薦每日限定餐QR code掃code落單上餐速度好快👍🏻

蝦紅湯拉麵🍜

職員會推薦每日限定餐
QR code掃code落單
上餐速度好快👍🏻

2024-05-16 36 瀏覽
蝦魂☺️將軍澳拉麵🍜~廣島蠔煙燻豬腩肉拉麵🤪麵條彈牙☺️軟硬度煮得啱啱好😎聽講係用日本麵粉新鮮製造😙湯底濃味又香 充滿豬骨鮮甜味道🤪唔會太鹹👍🏻仲要食得出完全冇落味精☺️廣島蠔非常新鮮☺️👍🏻仲要大大粒😎豬腩肉經過煙燻後發出濃郁嘅煙熏香氣☺️入口即溶😛出面嘅豚肉更好食😎👍🏻~自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子😙餃子皮夠晒脆口☺️非常有口感☺️阿根廷紅蝦食得出非常新鮮嫩滑 勁有蝦味🤪同鮮嫩嘅雞肉搭配埋一齊 簡直係絕配☺️👍🏻餃子表層脆口 內裏鮮嫩多汁 真係非常值得一試😛👍🏻✌️
蝦魂☺️將軍澳拉麵🍜

~廣島蠔煙燻豬腩肉拉麵🤪