2020-06-08 762 瀏覽
老闆請食飯呀,今次揀左omakase,係銅鑼灣樓上既一間日本餐廳。一入到去環境已經比到你挺高級既感覺,侍應的招待都好親切同好周到。座位之間既私隱度都好足夠,枱與枱之間不會太近,兩個人或者一伙兒聊天都不會嘈到人。餐牌既omakase有三個選擇,主要係價錢不同,提供既食材同菜式既數目會有不同。今次我地試左幸福,連埋甜品總供有15道菜。每一道上之前侍應都會同你講解返道菜係咩黎應該點食。15道菜既食材都好新鮮,好有驚喜。我個人就好中意其中既安鱇魚魚肝,大拖羅,海膽同芝士帶子野菌!其實每道菜式都好好食!甜品係千層蛋糕加日本密瓜,超甜~絕無欺場!以往食過既omakase ,有時食唔飽,但今次真係飽到捧住個肚走,充滿幸福感。

2020-04-13 733 瀏覽
疫情肆虐的日子,真係悶到出菇,好想出去行下街,食餐好既。正好身邊有朋友心情欠佳,都想散散心,傾下計,所謂「擇日不如撞日」。餐廳位處銅鑼灣核心地段,由地鐵站C出口信步而行,都不用兩分鐘,實在好方便就腳。近日疫情肆虐,餐廳都加強了衛生意識,進入前都會檢測體溫。Set Lunch 只不過 $480,實在相當划算,如果怕太飽,又有單點菜色,可說是豐儉由人。シェフ おすすめ コース Chef Recommendation APPETIZER 野菜サラダ Mixed Green Salad 很清新芳香的前菜,沙律菜及車厘茄新鮮爽脆,銀魚仔令口感更佳,正好先清清味蕾。茶碗蒸し Steamed Egg 熱辣辣上檯,乾貝汁略嫌有點咸,但雞蛋蒸得好嫩滑,加入冬菇及雞肉味道更甜美可口。SASHIMI 白身薄作り Thinly Sliced Seasonal White Fish 開始踏入主題,先由白身魚起動,平政魚薄切配以酸汁蔥花,清爽帶微酸,正好挑起了食慾。金箔雲丹トロ Fatty Tuna with Gold Leaf and Sea Urchin

疫情肆虐的日子,真係悶到出菇,好想出去行下街,食餐好既。

近日疫情肆虐,餐廳都加強了衛生意識,進入前都會檢測體溫。

シェフ おすすめ コース

Steamed Egg

SASHIMI

白身薄作り

金箔雲丹トロ

拖羅與馬糞海膽的組合,絕對是令人心動,入口豐腴甜美,尤其是海膽在舌尖上慢慢溶化的感覺真美妙。

SUSHI

九州しまあじ

Kyushu Yellow Jack

再來是壽司,深海池魚肉質爽身,連同紅心蘿蔔美人蔥,多添了一份芳香。

其實很喜歡漬物的薑片,因為內有柚子皮,令味道不再單調,當中夾雜了清香的感覺,吃著吃著,真的添了不知多少次。

寒ブリ

Yellowtail

用火槍炙過的北海道銀鱈魚,逼出了油份,而且傳來陣陣焦香,放上酸汁蘿蔔蓉及蔥花,起了平衡的作用,滿口都是滋味。

北海道ゆず甘海老

Hokkaido Sweet Shrimp with Pomelo

甘蝦肥美肉厚,吃得出的新鮮,灑上些少柚子皮,味道清新怡人。

トロ

Fatty Tuna

作為壽司中不可或缺的一份子,拖羅當然少不了,味道由淡至濃,雖然油份不多,但質地軟綿可口,不錯。

うに

Sea Urchin

原片海膽,入口即化,舌尖綻放甜美的感覺,確是令人如痴如醉。

HAND ROLL

手巻き1本

Hand Roll

外層是微脆的紫菜,緊密地包裹著蔥拖羅及醃蘿蔔絲,入口軟熟中帶脆脆的口感,的確是欲罷不能。

HOT DISH

熱うどん

Udon with Soup

湯底用上木魚花及冬菇乾,散發陣陣幽香,稻庭烏冬質地滑溜,吃得令人心滿意足。

DESSERT

デザート

Soy Milk Pudding or Ice Cream

朋友既十勝紅豆加蕨餅,甜度爆燈,但係對於女孩子而言就最開心。

自己清清地,配上柚子雪糕就啱啱好。

2020-04-10 602 瀏覽
吃貨朋友一介紹這家給我,就有了「增加抵抗力」的借口😋廚師發板的食物新鮮、新鮮、還是新鮮!愛吃日料的朋友都應該知道,刺生新鮮口感的重要性!但有一款「定食」超推薦,因為性價比超好的💁🏻‍♀️日本雲丹XX伊勢海老丼(中間日本不懂🤣)整只龍蝦還有滿當當的海膽,讓人流口水🤤
吃貨朋友一介紹這家給我,
就有了「增加抵抗力」的借口😋
廚師發板的食物新鮮、新鮮、還是新鮮!
愛吃日料的朋友都應該知道,刺生新鮮口感的重要性!
但有一款「定食」超推薦,因為性價比超好的💁🏻‍♀️
日本雲丹XX伊勢海老丼(中間日本不懂🤣)
整只龍蝦還有滿當當的海膽,讓人流口水🤤
2020-04-10
  • Omakase
娛樂係一種滿足感,係一種無拘無束既自由。有時過住刻板枯燥既工作,個人得返個軀殼,好無靈魂。所以係時侯放低生活上既包袱,拎返以前昔日既熱血心態,將人生填返豐富既顏色,都唔係好難姐?近排愈黎愈多Omakase引入香港,自然競爭會變得愈黎愈大,加上面對疫情突如其來既突襲,要居安思危諗下計仔,自然一樣站得住陣腳。好似呢間係銅鑼灣新開既「Kura - 藏」除左每日有新鮮由日本空運既食材外,以日式設計打造瑰麗堂皇既環境。加上增設出面好少見既娛樂套房,仲有得一路飲住酒一路唱k,開正我個範呀!👇📌シェフ おすすめ コース - $480/Person♦ A P P E T I Z E R ▪ 野菜サラダ - ▫ 「胡麻沙律」最好就係用黎做前菜啦,整個dressing都被芝麻醬覆蓋住,入口酸酸甜甜。沙律菜夠爽口清涼,仲有炸魚仔既配搭,炸到夠哂脆身,非常好食,為之後既刺身打好準備。▪ 茶碗蒸し -▫ 唔少我我最愛既前菜「茶碗蒸」,處理既時間亦都岩岩好,所以入口嫩滑,餡料豐富,相當好食,絕對搵唔到可以挑剔既地方。♦ S A S H I M I -▪ 白身薄作リ -▫ 先黎個「間八刺身薄切」,以一藍一紅既小碟非

📌シェフ おすすめ コース - $480/Person
A P P E T I Z E R
野菜サラダ

茶碗蒸し -

餡料豐富,相當好食,絕對搵唔到可以挑剔既地方。

S A S H I M I -
白身薄作リ -

▫ 先黎個「間八刺身薄切」,以一藍一紅既小碟非常搶眼。而間八魚亦姐係鱆紅魚,
重點係魚紋清晰顯現,色澤分明。而呢個薄切睇到師傅既刀架精細,

每一份都處理得厚薄均一,無得頂。質感黎講食落爽口彈牙,
口感柔軟帶少少香魚,沾上酸汁,非常好食。

金箔雲丹卜口 -

▫ 呢款「大拖羅二食」,以一款火灸同埋一款刺身兩種方式上碟,
火灸果款面頭上擺放左魚子醬同埋金箔,賣相就夠哂靚仔啦。
而火灸過之後,油脂迫哂出黎,入口充滿油香,夾埋底下紫蘇葉一齊食,特別香濃;

刺身果款睇落色澤粉紅嫩白,面頭上擺放一大舊馬糞海膽,Staff會建議連埋一齊食,
入口嫩滑無筋,食到魚脂果種香甜之外,海膽仲入口即溶,真係正到不行了。
另外仲有d食用菊花可以點鼓油食,不妨一試。

S U S H I -

甘鯛
▫ Staff建議先由白身魚開始食,呢個「甘鯛刺身」亦姐係面頭上擺左酸汁白蘿蔔蓉,入口清甜。
魚肉質感咬落有咬口夠彈性,魚香慢慢滲透出黎,果然係最岩用黎食第一道刺身

北海道甘海老
▫ 「北海道甜蝦刺身」份量夠哂厚肉,就咁色澤就知相當新鮮無比。而面頭上擺左少少白松露,
一入口已經聞到好香濃,加上肉質鮮甜彈牙,果然係北海道出產既質素係最高,
用黎用壽司的確係不二之選。

銀だら -
▫ 第三道壽司以「火炙銀鱈魚」做季節性推介,銀鱈魚真係未試過係Omakase試過。而呢款魚身軟腍,
面頭擺左蘿蔔蓉,香濃嫩滑,肉質肥美爽滑,激活魚油果種香味,相當豐富,原來做壽司係咁咁正!

うに -
▫ 再黎多一份「北海道馬糞海膽」,口感軟綿,入口鮮嫩,完全無果種好怪既腥味。每一啖都將個
味蕾推到極點,質感係相當滑溜,海水味非常豐富,發覺海膽係會令人上癮咖!

▪ 卜口 -
▫ 當然留返「大拖羅刺身」黎做最後既壽司啦,肉質肥美軟腍,而咬落果種油脂瞬間係口腔爆發出黎。
比中拖羅更加濃香,油脂同魚香更加濃郁,加上入口即溶,真係好想再黎多件呀!

H A N D R O L L
手巻き 1 本 -

▫ 繼壽司之後當然要整返個「蔥拖羅蓉手卷」過下口癮啦,師傅將成個手卷整得好細緻,
放係個好靚既盒仔裡面。又忍唔住即刻相機食先,而裡面都落足料,食到黃瓜絲、芝麻,每樣層次鮮明。
吞拿魚腩加上蔥花減低油膩感,紫菜夠乾身,入口清爽,整體唔錯。

H O T D I S H -
熱うどん

▫ 如果你問我烏冬同拉麵會點揀,我一定會答你「稻庭烏冬」。食左好多魚油,最後熱食你會希望

係一碗好清清地既烏冬做結尾。而呢碗烏冬口感細滑,湯底清澈鮮甜,不知不覺成碗湯比我飲哂,相當滿足。

D E S S E R T
デザート -

▫ 分別有兩款甜品可以試,包括「抹茶雪糕」同埋「黑糖紅豆蕨餅」,
雪糕初頭入口有冰感一流,奶味濃郁,抹茶味都算突出,夠甘香;

後者黑糖紅豆蕨餅面頭灑上黃豆粉,甜甜地,煙煙韌韌有咬口,唔錯。
2020-03-21
15 分鐘 (堂食)
  • 胡麻沙律
  • 蔥拖羅蓉手卷
  • 稻庭烏冬
  • 黑糖紅豆蕨餅
  • 抹茶雪糕
媽媽明天就要做手術了,擔心之餘,都想帶她吃一餐好的,畢竟,她很快就要禁食,術後還有一段長時間需戒口休養,今天就放縱一下吧! 銅鑼灣的「藏」屬樓上餐廳,一向有很好的網上評分,今天我們叫了兩個午餐,豐富又美味,飽得媽媽大叫投降。餐廳空間感足,有駐場壽司師傅新鮮處理所有魚生刺身;最值得一讚的是,在疫症持續的今天,餐廳放了空氣清新機去淨化空氣,讓食客們吃得放心。午市有兩個餐牌,除了平時的午市套餐,還加入了一個1/3至8/3期間限定的「幸せな女性の日」,我們今天兩位女性來到,沒理由不試試,另外還點了一個我很想試的海膽龍蝦午餐,兩套都是$480。Complimentary Champagne「幸せな女性の日」套餐會送香檳,粉紅色的好浪漫,餐廳多送了我們一杯,太好了,正好和媽咪舉杯,預祝明天手術成功。香檳甜甜的很容易入口,果然是為女士而設。Mixed Greens and Seaweed SaladSteamed Egg前菜來了,沙律加了鹹魚仔,脆卜卜的很好吃;我們更愛茶碗蒸,雞蛋超滑溜,裡面有很多海鮮,熱騰騰超美味的。Thinly Sliced Seasonal White Fish + Fat

銅鑼灣的「藏」屬樓上餐廳,一向有很好的網上評分,今天我們叫了兩個午餐,豐富美味,飽得媽媽大叫投降。
Complimentary Champagne

Steamed Egg

Thinly Sliced Seasonal White Fish + Fatty Tuna
5 Pieces of Sushi
Hand Roll

接著是刺身壽司和手卷,但凡有魚生的我都給了媽媽吃,這亦是飽到她投降的原因;我吃其他非魚生,如海膽和甜蝦等,我們的評語都是:好新鮮、好甜!

伴碟的酸薑都是媽媽的至愛,她「詐詐帝」說好飽,問店員可否多要一份酸薑解膩 (其實是呃薑食),餐廳亦十分大方,給她一碟大的吃個夠。
Japanese Sea Urchin Rice with American Lobster

一早在網上看中這個海膽龍蝦飯,十分期待!餐廳採用日本馬糞海膽和美國龍蝦,師傅細心地將蝦膏全部挖出來,另外用小碟上,吃得方便,鮮味濃郁;海膽亦十分鮮甜,共有三排那麼多,可以豪食一番了!底層是壽司飯,整個套餐美味又飽肚。
Soup
Udon with Soup

「幸せな女性の日」套餐除有多款魚生、壽司,還有一碗熱騰騰的烏冬,湯底充滿雜菌香氣,烏冬幼身香滑,很飽,但還是全部吃完。
Japanese Red Bean Paste with Warabi + Ice-cream

最後還有甜品,柚子雪葩和黑糖紅豆厥餅,前者酸咪咪、凍冰冰夠清新,後者阿媽說是「糯米糍」,軟腍腍的也很好吃。今天吃得太滿足了,期待媽媽手術成功,下次和她再來!
2020-03-02
2020-03-09 743 瀏覽
很久沒有試過去食日本嘢,來了一間之前睇過好多人讚的餐廳,因為無得去日本,更加想食下日本野。同老公睇完早場,喺呢度食左兩個午餐,一個係日本雲丹伊勢海老丼飯,一個係廚師發辦。這間「藏」,之前喺IG睇過好幾次,剛巧喺銅鑼灣睇戲於是就揀了這間餐廳。兩個餐都可以話品質勁高,首先係日本雲丹伊勢海老丼飯,用上了高質的海膽,另外剛好煮熟的龍蝦,仲要有金薄裝潢一下,整個餐係非常正嘅鮮味,而且好甜好好食。廚師發辦都算幾多個courses,連前菜十一樣野,講真,好抵食好好食。野菜和茶碗蒸,點會唔好味呢?大部分的刺身和壽司都好得,海老、呑拿魚、雲丹,都是非常精彩的質素,以呢個價錢,好值得食。海老鮮甜得很,新鮮到不行。雲丹同剛剛的丼飯一樣咁正,無得彈。最尾的湯烏冬都不錯,吃了咁多生冷野,食番少少暖下身。說真,以這裡的品質,價錢叫做好平了,多謝老公帶我來這裡,可以再推薦俾朋友了。

野菜和茶碗蒸,點會唔好味呢?

大部分的刺身壽司都好得,海老、呑拿魚、雲丹,都是非常精彩的質素,以呢個價錢,好值得食。

最尾的湯烏冬都不錯,吃了咁多生冷野,食番少少暖下身。

2020-03-08 574 瀏覽
早一日book定位,weekend嚟食lunch! Lunch抵食過晚餐,適逢三八婦女節,有個$480 婦女節omakase 套餐!有沙律、茶碗蒸,刺身,5件壽司,手卷,烏冬,甜品,香檳,咁多嘢食,夠晒飽!呢個價錢,有齊咁多嘢,質素仲要好高,真係超值!我哋太鐘意刺身,嗌多咗個午餐刺身set, 都係3百幾蚊,抵過a la carte嘅刺身拼盤有d魚乾喺沙律入面,好脆,又幾夾喎!茶碗蒸,好滑,入面有菇、雞肉,有層次,口感豐富!香檳好易入口!拖羅夠油份,口感柔軟,但有筋,可惜!左邊唔記得咩魚,下面配柚子醋啫喱,好夾亦都好清新!呢個係刺身set嘅刺身,d魚好新鮮又厚切,口感一流,缺點係拖羅唔夠肥!拖羅蓉手卷,配蘿蔔仔,好味!五件壽司,全部都好正!烏冬質地似麵,個湯鹹度剛好,唔會口渴!厥餅甜品,唔太甜,好味!芝麻雪糕,勁香奶味,個肚冇位都要食埋佢!呢度環境一流侍應有禮貌,收碟好快一定會再嚟!

有d魚乾喺沙律入面,好脆,又幾夾喎!
茶碗蒸,好滑,入面有菇、雞肉,有層次,口感豐富!
香檳好易入口!
拖羅夠油份,口感柔軟,但有筋,可惜!
左邊唔記得咩魚,下面配柚子醋啫喱,好夾亦都好清新!

拖羅蓉手卷,配蘿蔔仔,好味!
五件壽司,全部都好正!
烏冬質地似麵,個湯鹹度剛好,唔會口渴!
厥餅甜品,唔太甜,好味!

芝麻雪糕,勁香奶味,個肚冇位都要食埋佢!

呢度環境一流
侍應有禮貌,收碟好快
一定會再嚟!
2020-03-08 3275 瀏覽
對Omakase特別鐘情,偶爾也有在電腦搜尋器上找找哪間抵食和值得一嚐。 這次一訪由朋友推介銅鑼灣的藏Kura。一個字「藏」-- 就如銅鑼灣云云眾多餐廳之中找到隱世寶藏,Hidden Gem嘛,當之無愧了。而我們,嚐的每一口也如尋找寶藏般驚喜。 專誠為Omakase而來,即使午市有其他選擇,也沒有在我的眼內。(後來才知道藏的日本雲丹アメリカ伊勢海老丼相當出名,雖然有點錯過了的感覺,但是想深一層,Omakase的美味也讓我絕不後悔!)Omakase通常都會坐在Bar枱,好讓客人和師傅可以好好交流,但是我們遲來一步,Bar枱位置都被其他客人坐了,不過不要緊,店員還是會為我們耐心講解每一道食材和煮法,每次吃完Omakase都有眼界大開的感覺,也是我喜歡Omakase的原因。每位客人都會先得到沙律及茶碗蒸,好讓喚醒味蕾,細味稍後的每一道菜。先呈上的是刺身。左邊的是間白魚配上酸汁,間白魚本來的味道比較清澈,放在Omakase頭段是正常不過的做法,但再在間白魚加上少許酸汁啫喱,一併放到口中,又是另一種感覺,非常醒胃!另一方的兩款不同做法的拖羅。店員介紹我們先吃拖羅和海膽這一份,那時我忙著拍照,男朋

另一方的兩款不同做法的拖羅。店員介紹我們先吃拖羅和海膽這一份,那時我忙著拍照,男朋友已急不及待地把它放進口中,並說著:「這個超好吃!」搞到我也不敢怠慢。拖羅上放著北海道的馬糞海膽,整件無論是視覺或口感也非常澎湃,味道鮮味濃郁,更有一種入口即溶的感覺,這份美味難怪男朋友的讚嘆聲不斷。吃過生拖羅後,那就要嚐嚐炙燒拖羅了,燒過的拖羅加上黑魚子,但黑魚子的味道只作點綴,不及拖羅味道強烈。炙燒拖羅又是另一種風味,油香美味,燒過拖羅的肉質較實在。兩個都同樣好吃,各有特色,勢均力敵。

然後再來是五貫壽司。平時Omakase一向由淡味吃到濃味,但只有五貫壽司,藏毫不吝惜,一下子就來五件濃味的,讓我們立即品嚐食材的滋味。五貫壽司當中必定北海道甜蝦、拖羅、馬糞海膽,然後再配搭兩款時令食材。

超有份量的北海道甜蝦非常鮮甜,肥美得很呢,一分錢一分貨,絕對能在甜蝦上明白這個道理!一層層的馬糞海膽鋪在白飯之上,海膽汁緩緩在末端流下,垂涎三尺的美味不只在口感上,視覺上羡煞旁人,一口吃下去叫人非常滿足!

不能不提的絕對非拖羅莫屬,魚味濃郁,沒有半點筋,入口即溶的美味就是這樣。

吃過五貫壽司後,多款不同的拖羅配搭各有千秋,但藏仍為我們送上拖羅手卷。店員特別跟我們介紹這手卷用了油分再厲害一點的拖羅,額外加點酸瓜粒。本來聽到酸瓜沒有什麼好感,以為吃完拖羅手卷後會有點膩,幸好有酸瓜粒加持,把原有的膩感通通消去,很有驚喜!

只吃壽司刺身,覺得肚子還有點空呢。簡單一個清湯烏冬填滿肚子,這碗湯烏冬就似在我們扯回現實當中,提醒著我們這個Omakase快去到尾聲了。

甜品有蕨餅和芝麻雪糕選擇,口感煙韌的還是冰涼口感,這樣作結,是完美啊!
正如文章一開首所說,藏KURA的名改得好。此時此刻,回味無窮!坐在電腦前,想著下次去哪間嚐嚐Omakase?

藏KURA
銅鑼灣謝斐道482號1樓
有位朋友平時好少食日本菜,原因係佢唔鍾意食生冷野,今次搵到一間有熟食餐牌提供嘅日式Omakase woo~是日dinner~今日唔揸車,就會飲少少酒,呢款清酒味道好清新,甜甜地,唔會嗆喉,都幾推介。第一道菜已經即刻係肉,汁煮飽魚個醬汁非常獨特,令到原本有鮮味的鮑魚味道提升一個層次。第二道菜有少少刺身feel,不過都算係熟食,海膽蒸蛋配三文魚籽,能提升整體鮮味,連個蛋都有好香嘅三文魚子味道,當然熱辣辣同滑嘟嘟都係基本。呢個平時少啲食嘅油揚入面就有甘筍、白身魚魚肉、味道比較清新,加上爽口清甜嘅秋葵都好match!鍾意食海鮮一定唔可以錯過龍蝦牛油燒,提升鮮味又夠香,旁邊更有甜栗子及魷魚、黑豆做襯托,如果鍾意清新啲仲可以喺龍蝦上面加上紫蘇葉花,減少油膩感。天婦羅方面有肉有菜,比較得意係側邊有一個天婦羅麵條作襯托,好似一把扇咁嘅裝飾,比較特別嘅係天婦羅帶子,熱辣辣得來同時保持鮮甜彈牙。野菜手卷做法非常用心,裏面都係切好一條條極幼細的野菜,所以食到各款菜的香味烏冬小清新~富有柿和Cream cake味道清新,唔會太膩,都算係吸引。
是日dinner~

第一道菜已經即刻係肉,

汁煮飽魚個醬汁非常獨特

,令到原本有鮮味的鮑魚味道提升一個層次。

第二道菜有少少刺身feel,不過都算係熟食,

野菜手卷做法非常用心,裏面都係切好一條條極幼細的野菜,

所以食到各款菜的香味
烏冬小清新~
2020-02-27 381 瀏覽
無壽司不歡ge我 今次嚟到藏試下佢地個set lunch 打去訂枱時已告知bar枱full左 原來就喺銅鑼灣一品對面新嗰個商業大廈一樓Set lunch有13款選擇 好多都想試Pre sushi sashimi 日本牛丼啦銀雪魚最終叫左Pre sushi同銀雪魚 二份share都系有沙律 🥗茶碗蒸 Pre-Sushi有10件 分開二次提供 我地今日有海膽 Toro 銀雪魚大池魚 梳子魚 𩶘魚 沙甸魚 甜蝦碟魚裙邊吞拿魚醬油漬 同Negi toro手卷一個個海膽老公比好高分數🥰我自己就中意鰈魚群邊同手卷銀雪魚係叫比囡囡食點知佢瞓着咗早知試吓佢個日本牛丼😂😂😂甜品可以選擇芝麻雪糕或者Mochi🍡🍧每落一到菜 同事都會講解同不斷有fill茶^_^
壽司不歡ge我

甜品可以選擇芝麻雪糕或者Mochi🍡🍧

每落一到菜 同事都會講解
同不斷有fill茶^_^
2020-02-24 373 瀏覽
最近肺炎肆虐,疫情更係香港持續升溫,除左叫外賣之外,要搵一間食得安心嘅日本餐廳確實唔容易。最近係IG見到有間主打Omakase 的餐廳鑑於現家嘅情況,推出左個熱食廚師發板 (Dinner Hot Dish Omakase),對於日本控嘅我,雖然近排唔太夠膽食生野,但相信熱和食都係一個幾好嘅選擇。 餐廳係銅鑼灣謝斐道482號一樓,心水清嘅朋友仔都知全幢都係同一個老闆擁有,食完仲可以上三樓唱K。 夜晚7點左右,客人唔算好多,餐廳簡潔寬敞,空間感唔錯,枱同枱之間都有一定距離,私隱度幾高。 我地兩個人就簡左吧枱,坐底前要先量度體溫,之後店員好窩心俾個暖毛巾你清潔雙手。 枱面放左張多邊形的設計嘅餐墊,幾有藝術感Feel! 這晚飲的Sake是「京姬 - 匠四割五分山田錦」純米大吟釀,清新淡雅,適合配日式熱食海鮮,酒精濃度雖高(印象15度),但容易入口,有一度酒香,百喝不厭。「Hot Dish」包括前菜、茶碗蒸、煮物、天婦羅、野菜手卷、稻庭烏冬及甜品前菜是肝醬鮑魚,醬汁濃郁芳香海膽三文魚籽茶碗蒸,海膽魚籽鮮而不膩牛油龍蝦肉配螢光墨魚,爽口彈牙,肉質鮮甜Assorted Tempura ,大葉蟹肉,帶

前菜是肝醬鮑魚,醬汁濃郁芳香

海膽三文魚籽茶碗蒸,海膽魚籽鮮而不膩

牛油龍蝦肉配螢光墨魚,爽口彈牙,肉質鮮甜

Assorted Tempura ,大葉蟹肉,帶子,素面

最後 配上lady M 款嘅千層蛋糕 精緻而矜貴

$1,380 per person
2020-02-22 399 瀏覽
高質既 dinner omakase 岩哂慶祝活動今次係慶祝情人節食既 食豪啲食最貴既set hahaaha hkd1880 per person前菜有三文魚骨配三文魚子配柚子酸酸甜甜既汁好開胃另外鮑魚稻庭烏冬配上鮑魚干醬都好好味5款新鮮刺身間八魚配紫菜 紫菜仲係脆架象拔蚌配黑松露海螺 爽口蠔配酸汁啫喱 分2舊切好哂方便食新鮮沙甸魚卷 火炙鯖魚大拖羅紫菜包 入口即溶 魚油分重 食過返尋味2款和食爽口鮮甜既海老天使蝦配海老芋同秋芺 & 煙燻劍魚腩6款壽司金目錭 / 鰣魚 天然油金魚 / 北寄貝 / 大拖羅 / 牡丹蝦配蝦膏 / 馬糞海膽 樣樣都好正仲有拖羅手卷 有炒櫻花蝦係裏面 雙重口感甜品有富有柿配cheesecake 食Omakase除左可以食到新鮮食材之外最滿足既係可以睇住師傅整 好治癒另外有 Lunch omakase 性價比都好高只要hkd480一位 唔知情人節之後仲有無呢個優惠呢
高質既 dinner omakase 岩哂慶祝活動

最滿足既係可以睇住師傅整 好治癒

另外有 Lunch omakase 性價比都好高
只要hkd480一位 唔知情人節之後仲有無呢個優惠呢
2020-02-19 391 瀏覽
見呢間新店好評如潮,全部笑哈哈,一於午餐來試下。我同朋友分別點咗壽司同刺身 set,同樣$360,以壽司店來說唔算貴,甚至可以話相當親民。食材新鮮度尚可,鮮味比某些價錢相約同區店鋪好,但未算十分特出,而且魚類款式可以再以再吸引啲,例如我地兩個件“拖羅”都近乎赤身,魚味濃郁但就是少了油香那種幸福感,而我個刺身 set 得甜蝦唔係牡丹蝦,而鰹魚同另一款薄切白身魚都唔係我特別喜歡的。其實整體過得去,對得住價錢,但唔會令人印象深刻。
見呢間新店好評如潮,全部笑哈哈,一於午餐來試下。我同朋友分別點咗壽司刺身 set,同樣$360,以壽司店來說唔算貴,甚至可以話相當親民。食材新鮮度尚可,鮮味比某些價錢相約同區店鋪好,但未算十分特出,而且魚類款式可以再以再吸引啲,例如我地兩個件“拖羅”都近乎赤身,魚味濃郁但就是少了油香那種幸福感,而我個刺身 set 得甜蝦唔係牡丹蝦,而鰹魚同另一款薄切白身魚都唔係我特別喜歡的。其實整體過得去,對得住價錢,但唔會令人印象深刻。
2020-02-13 352 瀏覽
朋友推介一間灣仔日本菜,一於訂枱嘗試一下呢個全熟食Menu嘅Omakase!上到去環境幾好,可以對住師傅食,不過今次呢個套餐主要係熟食,所以就未必可以欣賞到師傅嘅刀工。磯煮飽魚,下面仲有個秘製醬汁,口感彈牙鮮甜。海膽蒸蛋方面,表面有三文魚籽,令整體口感更豐富,味道亦提升鮮味,最重要係個海膽味道鮮甜,非常吸引。油揚裡有甘筍、白身魚嘅魚肉,口感清新不油膩,白新魚味道清淡但提升整體鮮味,配以爽甜秋葵。龍蝦牛油燒係我最鍾意食嘅其中一環,除咗龍蝦非常新鮮,牛油味道好突出之外,都可以配搭埋紫蘇葉花,令整體味道冇咁油膩。旁邊更加驚喜地配以甜栗子及燒魷魚,味道十分有驚喜。天婦羅方面同樣出色,最令人驚喜嘅係裏面有帶子,比較大隻,味道鮮甜彈牙,當然不少得天婦羅蝦,青椒,更特別地有蟹柳。野菜手卷聽個名好似平平無奇,但係佢裏面嘅不同款式野菜都切到好優勢,所以每一口都有豐富嘅蔬菜味道,絕對係誠意之作。最後食過最飽肚嘅雜菜烏冬,裏面有菇、娃娃菜、蘿蔔等不同雜菜,烏冬比較幼細,而且湯低鹹味適中。甜品一環就有新鮮非常嘅富有柿+Cream cake,味道未算話非常獨特,不過都係一個完美嘅句號。如果鍾意飲酒不妨開返支Sa

磯煮飽魚,下面仲有個秘製醬汁,口感彈牙鮮甜。

如果鍾意飲酒不妨開返支Sake,有feel好多!
2020-02-12 234 瀏覽
今日同朋友去咗銅鑼灣嘅藏 Kura 食Omakase 環境方面, 10分舒適,好寬躺,坐得好舒服同埋環境寧靜,有一個好好嘅傾計氣氛汁煮磯燒飽魚兩粒鮑魚真材實料,好有咬口,質感好唔錯,配埋秘製嘅醬汁一齊煮,鮑魚超級入味..海膽蒸蛋表面蓋上三文魚籽佢比平時坊間食到嘅蒸蛋更加滑面頭仲有幾粒海膽同埋好多魚子!全部都係我最鍾意嘅食材真係超級好味..油揚(甘筍、白身魚嘅魚肉、秋葵)秋葵處理得好好 好鮮甜爽口魚肉好新鮮 肉質好滑好鮮甜 ..龍蝦牛油燒 甜栗子 魷魚 黑豆紫蘇葉花呢個真係全場焦點龍蝦肉質彈牙 好香好鮮甜 底部仲有啲牛油汁成個配搭真係好好味另外仲有甜栗子同埋魷魚,黑豆作為伴碟賣相好靚..天婦羅(帶子,蟹柳)..野菜手卷製作過程好有趣 睇到師傅切蘿蔔絲嘅過程每一條蘿蔔絲都好均勻 所以我每一啖咬落去都食到蘿蔔絲再加上佢係即切,所以可以保留到白蘿蔔嘅鮮甜..富有柿+Cream cake日本柿真係甜啲 同埋爽口
今日同朋友去咗銅鑼灣嘅藏 Kura 食Omakase
環境方面, 10分舒適,好寬躺,坐得好舒服
同埋環境寧靜,有一個好好嘅傾計氣氛

汁煮磯燒飽魚
海膽蒸蛋表面蓋上三文魚籽
佢比平時坊間食到嘅蒸蛋更加滑
面頭仲有幾粒海膽同埋好多魚子!
全部都係我最鍾意嘅食材
真係超級好味

油揚(甘筍、白身魚嘅魚肉、秋葵)
秋葵處理得好好 好鮮甜爽口
魚肉好新鮮 肉質好滑
好鮮甜
龍蝦牛油燒 甜栗子 魷魚 黑豆紫蘇葉花
呢個真係全場焦點
龍蝦肉質彈牙 好香好鮮甜 底部仲有啲牛油汁
成個配搭真係好好味
另外仲有甜栗子同埋魷魚,黑豆作為伴碟
賣相好靚

天婦羅(帶子,蟹柳)

野菜手卷
製作過程好有趣 睇到師傅切蘿蔔絲嘅過程
每一條蘿蔔絲都好均勻
所以我每一啖咬落去
都食到蘿蔔絲
再加上佢係即切,所以可以保留到白蘿蔔嘅鮮甜
富有柿+Cream cake
日本柿真係甜啲 同埋爽口