2018-07-06 66 瀏覽
相信去開泰國旅行嘅人,都一定有聽過藍象,因為除咗有一系列精美泰菜之外,佢地仲有提供一啲泰菜嘅料理班,帶你去當地嘅街市買新鮮食材,之後再逐一教學,而且係一啲超市到,仲可以搵到佢地出品嘅咖哩醬,不過如果真係想回味,唔洗搭飛機,又唔洗煮,黎到呢間藍象嘅香港分店就可以品嚐到喇~餐廳店面以寶藍色為主,而入邊燈光比較暗,可以話有氣氛啲,睇咗陣菜單,終於決定好食啲咩先黎係小食雞蝦春卷,可以揀半份或者全份,我地就要咗半份,佢就有兩條春卷,再一份二,春卷入面有雞肉粒、蝦粒、木耳等等,外層香脆,中間爽口,一定點埋配埋嘅辣醬,特別好食之後就到炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁,估唔到份都幾大,絕對夠四個人食,呢個豬頸肉燒到好惹味,邊邊充滿燒烤同微焦味道,而中間部份肉質就好嫩口,又唔會好乾同粗糙,點埋泰式香草辣汁,微酸同辣,一啲都唔覺得油膩同肥除咗有豬肉之外,我呢個食肉獸當然要食埋其他嘅肉類啦,所以就叫咗個炭燒和牛扒,揀咗五成熟,肉質係幾嫩,但係牛肉味就唔太濃,同之前嘅兩道菜式一樣,又配上一個秘製嘅醬汁,令人愈食愈開胃口,哈哈食咗豬、牛同雞,都係時候食番啲海鮮,主菜方面就叫咗個燒大蝦炒金邊粉,賣相幾吸引,一大隻燒蝦放係
食咗豬、牛同雞,都係時候食番啲海鮮,主菜方面就叫咗個燒大蝦炒金邊粉,賣相幾吸引,一大隻燒蝦放係金邊粉上面,隔離仲放咗少少嘅砂糖、花生碎同辣椒碎,個人鍾意加入砂糖,甜味會令辣味更加突出,而蝦肉都幾彈牙,蝦頭仲有啲膏添,不錯不錯
2018-07-06 85 瀏覽
朋友請食飯,提議來到位於海港城的藍象泰國餐廳晚膳,對於喜歡吃泰菜的我當然沒異議~ 店員安排我們坐2人桌,本想要求坐海景位,但說未能安排,比我們遲來的貌似國內遊客卻能坐窗口位,那到底是以何種方式決定誰人能坐呢? 雖然坐得不太舒適,但店員其後也主動取來置物籃,讓我們把手袋放在餐桌旁,不用攬着手袋來吃飯就舒服一點了. 椰青 ($58) 椰青大大個且雪得夠冰凍,而且相當清甜,夏日飲用就最適合不過. 泰國皇家宮廷蒸餃子 ($38) 一口一粒的蒸餃子是小鳥造型的,賣相頗為精緻,醬汁有少許冬蔭公味道,賣相比味道吸引~ 香茅炸蝦餅 ($54) 蝦餅熱辣辣的,外脆內彈牙,幾好吃! 燒大蝦炒金邊粉 ($152) 大蝦爽口鮮味,炒金邊粉亦很惹味,配上青檸汁、花生碎等,更覺滋味~ 魚露蝦干炒椰菜苗 ($98) 椰菜苗幾大碟且炒得翠綠,以鹹香的魚露以及蝦干作調味,個人幾喜歡吃爽口的椰菜苗. 黑白糯米飯配泰國芒果 ($88) 這客香芒糯米飯配以一球朱古力雲呢嗱雪糕,對於喜歡吃雪糕的我覺得頗有驚喜. 糯米飯煙韌有嚼勁,再配以香甜的泰國芒果,是一客有水準的甜品. 唯一要挑剔的是

椰青 ($58)

泰國皇家宮廷蒸餃子 ($38)

香茅炸蝦餅 ($54)
蝦餅熱辣辣的,外脆內彈牙,幾好吃!

燒大蝦炒金邊粉 ($152)

魚露蝦干炒椰菜苗 ($98)

黑白糯米飯配泰國芒果 ($88)

唯一要挑剔的是盛載芒果的碟子崩了一大 “忽”. 初頭我還以為白色邊為花紋,看真一點卻發現竟然 “爛成咁” 這碟真是留不得,建議餐廳正視一下餐碟,崩成咁都應該一早要拎去丟啦!!

尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

2018-07-05 103 瀏覽
今日真係有口福喇, 早上先係上環食左個回憶的熱狗,中午做完野下午又約左屋企人去尖沙咀嚟個High Tea🤗。今次選擇嘅High Tea並唔係XX酒店, 而係一家泰國宮廷級嘅餐廳, 去曼谷旅行時, 一見到呢隻藍色大🐘就知係高級野。呢間餐廳裝修好別緻,寶藍色真係好elegant呀😍。平日下午就有呢種好處,人很少😏嚟得High Tea當然要點佢嘅泰式High Tea Set啦, 以鳥籠裝上三層多款嘅點心, 非常精緻,而且其中有好多都係以前宮廷serve過嘅添。底層嘅係傳統泰式香炸小食,其中一款炸蝦,好香lemongrass味, 蝦好爽滑👍另外不得不提嘅係最特別嘅一款叫馬可嘅點心,以菠蘿塾底, 上面是菠蘿混入堅果嘅小丸子,味道清甜得嚟又有堅果香味,好好味;仲有一對雀仔, 好得意,外皮有啲粉漿味但內餡ok;另外最上層嘅三款甜品全部都好好味,特別係個朱古力mousse, 我最like。我地一行三人怕個二人Set唔夠, 所以另外點多個點心拼盤全部都係我地平時常吃吧泰式頭盤小食, 味道好冇得輸。跟Set嘅飲品就比較一般, 所以連相都唔記得影😜🤭不過食完個Tea Set, 反而有點未能盡興嘅感覺, 可能

呢間餐廳裝修好別緻,寶藍色真係好elegant呀😍。

平日下午就有呢種好處,人很少😏

仲有一對雀仔, 好得意,外皮有啲粉漿味但內餡ok;

我地一行三人怕個二人Set唔夠, 所以另外點多個點心拼盤

全部都係我地平時常吃吧泰式頭盤小食, 味道好冇得輸。

跟Set嘅飲品就比較一般, 所以連相都唔記得影😜🤭

不過食完個Tea Set, 反而有點未能盡興嘅感覺, 可能因為每款點心都好細件好精緻, 食到最後禁不住想飛去曼谷,大快朵頭呢!
2018-07-01 121 瀏覽
某夜經過港威商場,雖然是大商場,但這角落裏格外寧靜,有一間以藍色為主調的泰國餐廳,感覺典雅,令我印象深刻。趁假期日來午膳,門口異常熱鬧,隔鄰個人護理用品店堆滿客人,門口亦放滿行李箱,日與夜,原來是截然不同的景象。甫進餐廳,裝修高檔次,環境優美,還有無敵海景,特別舒心。點了兩款食物:泰式燒泰雞大約有半隻,厚肉,外面用香料醃製過,有香濃香茅的味道。伴有特製醬料,酸酸辣辣的。雞肉蝦醬芒果炒飯炒飯做得很出色,很有蝦醬的香味,又不會太咸,很惹味呢!雞肉只有很少,但加了肉腸去炒飯,面頭還有四大隻爽口蝦仁。炒飯邊有蛋絲、芒果絲、肉鬆、蝦乾,材料很足。離店後才記得打卡,發覺團購有代金劵和套餐,難怪這麼多食客。

甫進餐廳,裝修高檔次,環境優美,還有無敵海景,特別舒心。

點了兩款食物:

泰式燒泰雞
大約有半隻,厚肉,外面用香料醃製過,有香濃香茅的味道。

伴有特製醬料,酸酸辣辣的。

雞肉蝦醬芒果炒飯

炒飯邊有蛋絲、芒果絲、肉鬆、蝦乾,材料很足。

離店後才記得打卡,發覺團購有代金劵和套餐,難怪這麼多食客。
午餐
1K
2018-06-30 103 瀏覽
A Food Destination — 海港城,全港最多medium - high price point食肆,其中藍象 (blue elephant) 是泰國著名 F&B Group,質素必有保證。環境優雅,有著宮廷式的設計,此等級數的泰國菜在港寥寥可數。而且,近窗位置遠眺維港景色,近望太平洋會 (高級私人會所)。香茅炸蝦餅 ($98): 炸蝦餅加入香茅製成,比坊間的蝦餅更為鮮香,香味獨特,外脆內軟。泰式沙嗲和牛串 ($108/4pcs): 和牛幼嫩,肉味較濃郁,所搭配的泰式沙嗲醬偏香甜,帶微花生香,相當美味。泰式燒春雞 ($168): 春雞相對嫩滑多汁,醃料夠香口惹味,搭配的醬汁酸甜中帶點微辣。菠蘿雞肉炒飯 ($138): 飯粒乾爽,粒粒分明,很soft很柔軟的質感,菠蘿令炒飯充斥果香,相當清甜,蠻好吃。

2018-06-25
2018-06-30 114 瀏覽
海港城有好多好嘅食肆,我哋今次試吓泰國菜「藍象」,餐廳喺港威商場盡頭位置,午飯時間都好多人,餐廳環境格調唔錯,有窗邊位置,可以望到海景,其他室內嘅位置會比較幽暗~ 香濃青咖喱雞肉炒飯$118炒飯嘅份量好多,味道好好😋,飯炒得乾身入味,青咖喱雞肉嘅份量都算多,味道亦都唔錯,唔會太辣~燒大蝦炒金邊粉$152好大隻燒大蝦呀😍 淨係隻大蝦已經超值啦👍🏻 肉質爽口,新鮮,味道好,金邊粉炒得好好,味道非常好👍🏻😋 一般出邊食到嘅,一係太甜、太淡或者太鹹,但係呢個味道啱啱好,可以自行加砂糖、花生粒或者辣椒粉,非常推介👍🏻

香濃青咖喱雞肉炒飯$118

燒大蝦炒金邊粉$152
2018-06-29 131 瀏覽
這是我第一個負評的報告。是因為期待過高嗎?😐年頭跟好姐妹去泰國旅行掃貨,專攻「藍象」牌食品及醬料,例如Pad thai、冬蔭公、咖哩,大家評價很不錯,自此對「藍象」出品有了一致的肯定。👍所以,對於「藍象」在港開分店,我們雀躍不已,約了平日晚上7:30pm,來聚一聚久違的泰式風情。👭👭餐廳裝修以暗藍色為主,與名字相襯,格調不錯,坐得寬鬆舒服。從門口走到店內,看見走廊有一個魚缸,裏面有一隻被綁手腳的蟹🦀,孤單落魄的看著食客,一點生氣也沒有。難道,它也知道除了裝潢,這裡再難找讚美之處?😂坐下來,看到碟子上的兩攤奶白色 pattern,立刻想到BB嘔奶......但藝術這回事,我大概連皮毛也沒有🤷‍♀️。我看懂的是,這碟只經歷短短半年,便花痕滿滿。在一間走中高檔路線的餐館,一匙一碗也應有人檢視,因為餐具的質素,是胃口的前奏啊。食物部分,四人花費共$939叫了七個菜。 1. 泰國皇家蒸餃子 $72 賣相特別,有分別兩隻藍色和白色的鴿子形「餃子」。咬下去是一層厚厚的麵粉皮,據餐牌所說,餡料混合了用冬蔭調味的雞肉和蝦肉,聽來好食,但其實是一種怪怪的味道,沒有肉味也沒有冬蔭味,更沒有質感。😥2.
這是我第一個負評的報告。

是因為期待過高嗎?😐

食物部分,四人花費共$939叫了七個菜。

1. 泰國皇家蒸餃子 $72

2. 小食拼盤 $168

有蝦餅、串燒、炸咖哩包、馬可...
(馬可是一個介乎糯米糍和芋圓之間的煙韌團塊。)
這裏最正常的是串燒,其他的味道均不合口味,蝦餅太咸、炸咖哩包太少餡料、馬可夾著菜脯配上菠蘿又鹹又甜,太奇怪了。

3. 西米馬可+冬蔭公泡沫 $58

這個真的驚過於喜,外面一層泡沫,完全不知如何作用,泡沫本身無味,咬落去一陣風的感覺,然後咬到馬可,好像湯丸的皮破開後,入面是菜脯...
如果用一樣香港點心來比擬,這味菜的口感,就像是「潮州粉果」啦。只是,我鐘意潮州粉果多好多 🤣🤣

4. 大蝦冬蔭公湯 $158
這個嘛...說真的自己用「藍象」湯料做的惹味十倍 。簡單形容一下,店的「冬蔭湯」就好像蛋花湯拌著辣椒醬,雖然有隻大蝦,但一點蝦的鮮味都無,香矛味亦不夠多。
不推薦。😣

5. 金柚芒果沙律 $118
這個的材料倒是十足,只是味道偏重,太咸了。

6. 燒大蝦炒金邊粉 $152

這個嘛...都是那句,自己用材料包弄吧,比這碟價錢會平很多很多,也會好食好多好多。
(原本想叫另一個辣炒河粉,餐廳的炒粉面中8成都是河粉,7:30pm這般早的時間,侍應竟說河粉已經沒有存貨?! 也不可用金邊粉代替河粉...這裡顯示的不就是評估食材不足、也不靈活變通的問題嗎?)

7. 蝦乾魚露炒椰菜苗 $98

這個菜是後加的,因為之前的菜偏向太咸,我們特地要求了「少鹽」。經嘗試後,我們一致覺得全餐最「正常」的就是這道菜。🤣🤣

我實在不理解為何Openrice給了「藍象」上百個好評。

翻查報紙,原來香港「藍象」捲入了侵權風波。🤤
在泰國Blue Elephant的網站這樣寫:

"The Blue Elephant Group has no restaurant by the name of “Blue Elephant” in Harbour City Hong Kong. The actual venue is not authorized to use the name “Blue Elephant” as a standalone trademark.

None of the food, as served in the restaurant, has been approved by Blue Elephant Group. We, are very sorry that our name is being misused by these premises in Harbour City Hong Kong."

一句到尾,我們中伏了。😣😣😣

2018-06-28 100 瀏覽
今晚老闆請食飯,佢問我地想食咩菜式。我暗示話佢知尖沙咀依間泰菜好正架📣 其實每次經過我都有想試既衝動,環境既grand 又有海景,重點係我真的好鍾意食泰國菜呢。 佢冇異議,仲叫我去book 位。 😳真的令人期待喔-當晚叫左好幾款前菜,主菜及甜品每款都很好吃😋🌟泰國皇家宮殿蒸餃子(半份)一打開餐牌,就俾白鴿外型既餃子圖片吸引了。非叫不可呢😁一藍一白得蒸餃子,外型可愛特別。以雞肉及蝦肉做成餡料,醬汁用上冬蔭公等泰式香料調味,味道相當醒胃。-🌟班蘭雞 (半份)早前去左泰國,當地朋友帶我們去食班蘭雞,佢話係泰國受歡迎既小吃之一。以班蘭葉將醃好的雞肉包上,然後油炸。一邊拆開班蘭葉,而聞到陣陣的香氣用泰式香料醃製的雞肉入味,而且雞肉很嫩滑-🌟烤帶子配茄子、豬肉碎、辣味羅望子汁材料很豐富及酸酸辣辣的一道前菜有我最愛的厚切茄子,共三層配上粒粒爽口彈牙鮮甜帶子、還有芫茜、洋蔥,紅椒、香草,口感層次感豐富羅望子的酸甜、辣椒的香辣搭在一起,味道特別-🌟芒果軟殼蟹米紙卷以薄薄的一層米紙,包裹著甜芒、鬆脆軟殼蟹,還有蘿蔔絲、沙律菜、芫茜等。利用蔬菜的清新中和軟殼蟹既油膩感配搭得宜,可選擇點上酸甜/酸辣醬汁,提昇
今晚老闆請食飯,佢問我地想食咩菜式。

當晚叫左好幾款前菜,主菜及甜品
每款都很好吃😋
🌟泰國皇家宮殿蒸餃子(半份)

🌟班蘭雞 (半份)

🌟班蘭雞

以班蘭葉將醃好的雞肉包上,然後油炸。
一邊拆開班蘭葉,而聞到陣陣的香氣
用泰式香料醃製的雞肉入味,而且雞肉很嫩滑

材料很豐富及酸酸辣辣的一道前菜
有我最愛的厚切茄子,共三層
羅望子的酸甜、辣椒的香辣搭在一起,味道特別

🌟芒果軟殼蟹米紙卷

配搭得宜,可選擇點上酸甜/酸辣醬汁,提昇味道

😳超級surprise 既一道主菜
Jumbo size 果然夠哂份量
味道比龍蝦還要好吃呀!必試❗️
河蝦超級夠秤!肉質肥美鮮甜!口感很爽彈
咖喱椰汁不辣,咖哩香甜
🌟香烤蒜蓉包

有咖喱,點可以冇蒜蓉包呢
蒜蓉包夠熱夠脆,配上咖喱 正❗️
🌟黑白糯米飯配泰國芒果
黑白糯米飯配泰國芒果

每次去泰國旅遊,必吃的一道甜品就是芒果糯米飯。對芒果糯米飯情有獨鍾,今晚飯後甜品一定要叫依款,咁就大滿足。
這份甜品賣相講究精緻,一口一件不會滯。
無論是黑糯米或白糯米都是煙韌有咬口,配上香滑椰漿及烤過的椰絲脆脆,底部有薄薄的芒果片就承托。還配有十分清甜的泰國芒果
另外,居然有朱古力雲呢拿雪糕, 糯米飯配上雪糕都很match 呢🤤
今晚這餐泰國菜美味又很滿足
👸🏻宮廷式的享受❤️
黑白糯米飯配泰國芒果
最近媽媽腳痛,差不多一星期要到尖沙咀做4、5次物理治療。於是今天做完療程後,我便帶她來海港城逛街散心,順便一嚐這家人氣泰菜!我地入座時已過最繁忙的午市時段,所以幸運地獲窗口位,可一邊享用食物,一邊欣賞海景。甫坐下,我們先各點一杯飲料解渴。我點了最基本的Thai Iced Tea,味道不如一般的甜,但茶味香濃,屬泰式與港式奶茶之間,我挺喜歡。媽媽則點了cappuccino,她也說不錯。我們點了兩款主菜,分別是虎蝦金邊粉及豬頸肉炒飯。虎蝦賣相架勢,絕不欺場。金邊粉亦煮得非常惹味,與香脆的花生碎簡直是絕配,十分高質!我原以為豬頸肉會與炒飯分開上,但原來豬頸肉早已混進飯中。別以為這樣會虧蝕了,因為豬頸肉的份量依然十分多!一塊塊切成四方形的豬頸肉屬最好吃的半肥瘦,咬下時會滲出豬油,極其香口,真的非常出色!海景與美食交融,實是令人戀戀不捨。唯獨餐廳服務雖不至於影響用餐雅興,但略有進步空間,希望再訪時會有更完美的用餐體驗吧!

Thai  Iced  Tea

我們點了兩款主菜,分別是虎蝦金邊粉及豬頸肉炒飯。

Pad Thai with King  Prawn

Thai  Iced  Tea
Pad Thai with King  Prawn
  • 大蝦金邊粉
  • 豬頸肉炒飯
2018-06-23 148 瀏覽
今日系尖沙咁海港城逛街,知道商場有間很出名的藍象泰國餐廳,終於有時間過來一試。餐廳門口裝修好grand,以藍色怖置為主題,餐廳里面裝修都好精緻,座位舒服。餐具都以藍色為主題又幾特別。金柚芒果沙律,青芒果切條伴上金柚加上蝦干,芒果條好爽口和金柚又有點酸酸甜甜的,是幾開胃的沙律,又非常好味道。泰國皇家蒸餃子(半份),蒸餃子好精緻,內里包全肉和冬陰公汁味道挺特別好香。泰式比利時炸蝦🍤,炸得好香口,內里包住大大隻蝦好彈牙和有蕃薯蓉包住一起好好吃。蝦餅啖啖蝦肉爽口彈牙。燒大蝦炒金邊粉,蝦大大隻好新鮮好鮮甜好彈牙又結實,金邊粉炒到好香又少少微辣挺香口。芒果黑白糯米飯,糯米好煙韌又甜甜地,黑糯米淋上芒果汁,白糯米淋上椰汁下面仲放上一片芒果,芒果好甜又香仲配上朱古力雪糕
餐具都以藍色為主題又幾特別。
金柚芒果沙律
泰國皇家蒸餃子(半份)
泰式比利時炸蝦(半份)
蝦餅(半份)
蝦餅啖啖蝦肉爽口彈牙。
燒大蝦炒金邊粉
芒果黑白糯米飯
2018-06-20
金柚芒果沙律
泰國皇家蒸餃子(半份)
泰式比利時炸蝦(半份)
蝦餅(半份)
燒大蝦炒金邊粉
芒果黑白糯米飯
  • 泰國皇家蒸餃子
  • 蝦餅
2018-06-21 101 瀏覽
媽媽生日,所以我就決定帶佢去食佢最喜歡的泰國菜!生日一年得一次,我呢個孝順女就緊簡高級泰國菜來報答媽媽!最後簡左藍象泰國餐廳共聚晚餐!原因好簡單,因為餐廳位於海港城海旁,可以望到海景!同埋餐廳環境好舒服,燈光暗暗地,但點滿蠟燭,好似去左泰國做spa咁餐牌:泰式比利時炸蝦🍤係餐廳主廚Nooror著名創作的,外層好香脆,咬落口,蝦好爽口,配埋調制嘅醬汁,唔錯青木瓜蝦干沙律🥗泰國嘅青木瓜沙律係我好中意食的其中一款泰菜,今次呢款沙律最特別係落左蝦干,令沙律更加惹味泰式香辣肉碎沙律🌿我媽媽好喜歡食生菜包,我地簡左豬肉,味道整得幾好,好香,辣味適中芒果軟殼蟹米紙卷🌸賣相好美🌺有花花點綴,軟殼蟹都炸得好香脆,用料豐富,仲有兩款醬汁配搭食用香濃青咖喱雞肉炒飯🍛好香椰香味的青咖喱,仲要炒飯底👍🏻最特別係炒飯中有粟米芯,好有口感椰子沙冰🍹夏天飲返杯椰子沙冰🥥真係幾爽泰國餐廳黎講,真心唔錯,食物味道不差,環境舒服,媽媽好滿意

餐牌:

泰式比利時炸蝦🍤

青木瓜蝦干沙律🥗

泰式香辣肉碎沙律🌿

芒果軟殼蟹米紙卷🌸

香濃青咖喱雞肉炒飯🍛

椰子沙冰🍹
夏天飲返杯椰子沙冰🥥真係幾爽

泰國餐廳黎講,真心唔錯,食物味道不差,環境舒服,媽媽好滿意
呢幾日都係海港城出沒,留意到一間高級既泰菜餐廳,就忍唔住想去試了。望望門口既Lunch Set 餐牌。接近lunch time就來完結既時間黎到,唔洗等好耐就可以入座,係餐廳門口位置就已經見到出面好靚既海景啦。然後入座。簡左2個set。再睇睇本menu。仲有本menu可以另外叫其他既食物,例如小食、飲品。窗口玻璃有遮光,所以唔會太曬。首先上既係前菜,有2款,賣相都好精緻。1款係用香葉包住柚子粒、加上泰式辣醬,咬落去有香葉特有既香味、仲有柚子既清香、加上醬汁既微辣,好好食!另一款係叫做 馬可 既一種食物,一小塊新鮮波蘿、加上上面既堅果醬,鹹鹹甜甜咁,幾特別。而原來係一種宮廷式既食品黎,難過咁少見啦~之後就係set lunch既其中1個 main course,藍象紅咖哩牛配茉莉香白飯 ~ 紅咖哩本來有微微既辣,再加上酸酸甜甜既香料同椰奶之後,感覺好豐富、好香 ,加上本身牛肉既份量多,炆得又夠淋夠入味,配飯一流。隨後係另一個set lunch既main course,烤澳州肉眼扒伴時蔬配望子汁。塊扒既下面放左薯仔同時蔬。澳洲肉眼扒好大塊,上面淋上左望子汁,個汁好香,而且帶有微辣。因為係以泰

望望門口既Lunch Set 餐牌。

係餐廳門口位置就已經見到出面好靚既海景啦。

然後入座。

簡左2個set。

再睇睇本menu。

仲有本menu可以另外叫其他既食物,例如小食、飲品。

窗口玻璃有遮光,所以唔會太曬。

首先上既係前菜,有2款,賣相都好精緻。
泰國皇室精選前菜

而原來係一種宮廷式既食品黎,難過咁少見啦~

藍象紅咖哩牛配茉莉香白飯

加上本身牛肉既份量多,炆得又夠淋夠入味,配飯一流。

烤澳州肉眼扒伴時蔬配望子汁

塊扒既下面放左薯仔同時蔬。

因為係以泰式煮法做汁,所以雖然係肉眼,聽落好似係西餐既感覺,但泰國既風味依然都仲保留係度,
肉眼扒整體比較實在,亦有啲位會比較鬆軟淋身 ~

最後係set lunch既2杯飲品。

我地叫左1杯thai iced tea,同埋1杯凍檸茶 ~

Thai Iced Tea係特飲,所以要 + $20 ~
本來泰式奶茶係比較甜既,所以唔太需要落糖漿都已經可以。
Thai Iced Tea

而凍檸茶附上糖漿,本來鐘意甜d既我加左成杯糖漿呢。

以飲品再結,結束左今次既泰式宮廷午餐 ~ 感覺好滿足!
2018-06-19
5 分鐘 (堂食)
泰國皇室精選前菜
藍象紅咖哩牛配茉莉香白飯
Thai Iced Tea
2018-06-19 123 瀏覽
父親生日加父親節快樂!食物係非常好味!環境不錯(除咗......)大膽openrice 搵間有海境嘅泰菜試試,其實餐廳一早話8人冇咁大枱係窗邊,我諗住餐廳中間都望到啲境卦....點知? !比咗張最邊(近shopping mall 邊嘅枱(本來問題都唔大如個果唔係呢度,因為餐廳唔係有密封,I mean 佢地special design 用木條間開shopping mall 同餐廳,出面啲聲入哂嚟,坐大排檔咁,真心頂唔住!)要求三次换枱,強調迫啲冇所謂,只係唔想好似同shopping mall 啲人食飯咁,佢地堅持唔夠坐,第四次,終於有個肯聽吓我地講,比我地坐六人枱,須然好迫,不過真心好過坐街,幫我地嗰位男waiter ( maybe manager) 好好,見我地真係迫嘅,再安排將兩張四人枱合拼比我地仲加埋係窗邊,係感激嘅!比呢個價先比得值啲丫!Suggestion to restaurant : 封咗嗰個位啦,冇人比呢個價想有大排檔街市feel 㗎!Ps. 本人係會食大排檔㗎
Ps. 本人係會食大排檔㗎
2018-06-15 93 瀏覽
這個晚飯8樣菜式有5樣味道都非常像粵菜口味,一小點辣味或椰香味也食不出,食物味道就像出自街坊酒樓多過泰國餐廳。餐廳定位是希望想貼地/地道些去迎合"主流"遊客嗎?!由訂位這刻,接線員態度差勁再加當日嚐到的食物質素,絕對不會再願意多花金錢或時間再試及介紹。坊間所說的是真是假再不重要!最“泰“的3個,但不代表有質素。。

最“泰“的3個,但不代表有質素。。

2018-06-15 113 瀏覽
聽左咁耐終於有機會黎食下。炒金邊粉,賣相幾靚,味道酸酸辣辣,好開胃辣粉分開,想食辣d先再加!加錢要了冬陰公湯及椰子雞湯。冬陰公湯比其他地方的偏淡,雖然冇咁惹味,但感覺冇乜味精飲完又不會好口渴,還有一隻有羔的大蝦向裡面椰子雞湯好清甜,推介!紅咖哩牛腩飯,牛夠稔有牛味,不過有點辣,下次食返青咖哩先!頭盤食完都唔知係乜?怪怪地 ... 呢到環境寧靜,又望到海,服務好(不過少少慢) 不過比起出面食泰國菜就貴左少少,埋單三百幾蚊!食埋環境係要比多d
聽左咁耐終於有機會黎食下。
炒金邊粉,賣相幾靚,味道酸酸辣辣,好開胃
辣粉分開,想食辣d先再加!
加錢要了冬陰公湯及椰子雞湯。

椰子雞湯好清甜,推介!

紅咖哩牛腩飯,牛夠稔有牛味,不過有點辣,下次食返青咖哩先!
頭盤食完都唔知係乜?怪怪地 ...

食埋環境係要比多d