喺"開飯"搜尋灣仔區美食, 發現咗呢間餐廳, 評語幾好, 決定一試.餐廳開喺商業大廈二樓, 環境整齊舒適, 感覺唔錯. 半自助餐$88(未計主菜), 包餐湯兩款, 海鮮自助吧, 沙律吧, 即叫即做pasta及甜品吧. 餐湯有意大利菜湯同椰菜花忌廉湯, 我揀咗前者, 味道比羅宋湯清一啲, 都幾好味. 海鮮自助吧有青口, 凍蝦, 翡翠螺同凍蟹, 唔見龍蝦仔. 四款海鮮都有唔錯水準, 幾新鮮, 拍得住好多酒店. 凍蝦同翡翠螺冇乜沙(八隻中只有一隻有), 青口亦算鮮嫩, 比起我上次去海景嘉福或海景萬麗都要好. 凍蟹雖然比較細隻, 但係有羔, 肉質結實鮮甜, 唔錯, 不過近八點冇再refill, 第一round唔食就會錯過.沙律吧有幾款現成沙律, 亦有配料及器具可自製凱撒沙律, 我揀咗後者. 三角豆, 粟米, 車厘茄, 生菜, 乾肉粒, 芝士粉......按自己口味撈勻, 正!由於睇咗幾個食家都話主菜分量足, 所以我同朋友兩個人只係叫咗一客鵝肝拼羊架. 鵝肝算大片, 不過煎得唔夠香, 欠缺外脆內軟嘅口感; 羊架有兩大件, 肉質軟硬適中, 廚師以簡單手法烹調, 冇落太多調味, 反而能食到肉

餐廳開喺商業大廈二樓, 環境整齊舒適, 感覺唔錯.

由於睇咗幾個食家都話主菜分量足, 所以我同朋友兩個人只係叫咗一客鵝肝拼羊架. 鵝肝算大片, 不過煎得唔夠香, 欠缺外脆內軟嘅口感; 羊架有兩大件, 肉質軟硬適中, 廚師以簡單手法烹調, 冇落太多調味, 反而能食到肉嘅原味, 頗合我心意.

冇食pasta, 亦冇食熱盤, 反而試咗幾款甜品. 焦糖燉蛋幾好味, 不過部分唔夠"焦". Tiramisu面頭嘅可可粉稍為厚咗啲, 略帶苦, 但都唔錯, 只係少咗啲酒味. 芝士餅有純味同Marble cheese cake, 試咗前者, ok. 另外一款蛋白忌廉杯, 稍淡, 不及焦糖燉蛋. 整體嚟講, 甜品水準亦比得上好多中價酒店, 好有心機.

水果有西瓜, 哈密瓜, 火龍果同菠蘿, 全部原片上, 好新鮮. 另有四款雪糕, 牌子不詳, 屬大路口味, 沒有試到.

飲品有冷有熱, 最意想不到係有桂圓茶同生薑茶, 簡直令我感動.

呢餐晚餐食咗近兩個鐘, 一路食一路讚, 因為睇得出老闆同廚師都好有誠意, 喺選材同製作方面都好有心機. 服務亦算周到, 收碟同refill都快, 仲要免加一, 我真係有啲擔心老闆咁經營有冇得賺. 埋單找數$256, 畀埋小費都係$270(我覺得小費可以畀多少少, 不過朋友請客, 冇法), 人均消費$135, 兩個人捧住個肚好滿足, 不約而同話要推介畀朋友. 臨走前問經理開咗業幾耐, 佢話唔夠三個月. 我都希望佢生意好啲, 我下次再到灣仔時仲食得到.
2009-12-13
慶祝紀念
生日
  • 海鮮吧
  • 羊架
  • 芝士餅
  • 焦糖燉蛋.
2009-12-08 18 瀏覽
報紙見到Rose Kitchen的廣告,見價錢合理,而且望落又ok,所以同朋友決意去試一試!先講講環境。我地坐卡位,好搞笑,我個朋友仔身形比較大件,剛剛好坐到!再大件d應該坐o吾到!餐廳裏面d牆全部都係玫瑰花,好貼題!先講講自助餐。冷盤有crayfish,蝦,螺,燒牛肉片同其他沙律。都ok呀,起碼無沙或者“梅”,而且幾乾淨。d蝦都幾甜添!主菜我order了一個大蝦牛柳薯蓉,朋友仔就食法式香煎鵝肝伴烤蘋果拚燒羊架配蜜糖黑醋汁。o吾知係咪餐廳想比我地足夠時間食自助餐,order左之後45分鐘先上。大蝦同牛柳都好味呀,而且好大碟!唯一可以講o既只係個薯蓉,因爲我本身比較喜歡有調味o既薯蓉(例如芝士或mustard),而這個比較簡單的薯蓉就plain左d,不過或者都應該係o甘,因爲要黎配牛肉都應該要簡單d。朋友仔o既羊架鵝肝就食得津津有味,應該幾得!食左兩個course其實已經好飽,但仍然繼續作戰!甜品o既bread and butter pudding幾好味呀!cheese cake 都 ok,生果都好新鮮呀!埋單都係大概$160一位!以這價錢真係超值!服務態度又好,值得一試!

2009-11-29 16 瀏覽
久仰relaxing tea house大名,但原來葵芳店結業了還未有時間過去吃,得知整隊人馬過了灣仔,正合我們2位港島人的心意.一百多元的半自助餐,價錢隨main course而變化.我點了黑松露扒鮮飯,身邊人要了大蝦牛柳薯蓉.自助方面熱盤沒有甚麼選擇,味道一般,不是特別好吃或難吃.泠盤沒有鮮味,某部份還有沙,自助食物唯一優點應該只有fill菜快,也不至於沒有東西吃.反之,小巧的甜品秉承了cafe出身的特質,tiramisu非常出色,其他cake也造得相當好吃(但對我來說有點甜).飲品方面也有數目不少的選擇,比熱盤還要多,自己撞的奶茶沒有甚麼特別.等了45分鐘還未上main course,找waiter催催時才被告之廚房落單系統故障,要再等.呆坐了一會兒.才有主菜奉上.黑松露扒鮮飯:非常creamy,蝦比起自助的泠盤相對新鮮得多,也有不錯的松露香.大蝦牛柳薯蓉:大蝦好吃,牛柳比要求略熟,醬汁也不錯只是2個main course的份量都很大,如果先吃了主菜也吃不了多少自助食品,所以我們都吃不完main couse,有一點浪費.後來才知道原來可以$88不要主菜,但可任叫意式車仔麵,下次學

大蝦牛柳薯蓉:大蝦好吃,牛柳比要求略熟,醬汁也不錯
只是2個main course的份量都很大,如果先吃了主菜也吃不了多少自助食品,所以我們都吃不完main couse,有一點浪費.後來才知道原來可以$88不要主菜,但可任叫意式車仔麵,下次學會不要主菜了.

以埋單價$130來說,中規中矩吧!
2009-11-29
2009-11-13 63 瀏覽
真係好耐都無寫食評,點知重出江湖就“中招”!之前的食評實在太detail啦!居士都有點擔心,點知馬上有朋友叫到話有間新自助餐在灣仔!88蚊好抵!咁咪去試下囉!原來係半自助餐,88蚊只包部份食物,另加錢食主菜,點解宣傳單張和侍應完全唔講,有點被騙入局咁!既然朋友一番誠意想食,算數,食物ok的話都原諒佢,點知!講返食物!居士選了至貴的羊架拼鵝肝作主菜,羊架夠大件,絕對夠飽,生熟控制得幾好,不過就勁油同埋無味道,連雪味或者鮮味都食唔出……完全講唔出好食定唔好食!而鵝肝更嚇人,雖然居士不是鵝肝專家,但係佢真係整得好難食,碰一碰塊鵝肝就散晒,點解鵝肝會散開呢,可能居士太暴力?又或者其實食緊免治鵝肝掛!加上一浸油,以及跟羊架一樣的毫無味道!這道以往食評者食出的味道完全感受唔到!另外去返自助部份,份量的ok的,不停的補給,但味道就真係麻麻,首先兩款湯,意大利菜湯淡而無味,磨菇忌廉湯好似麥皮咁?莫名奇妙!特色飲品有三款,就係奶昔、奶昔同埋奶昔!三款不同味的奶昔,惜居士唔好昔,又怕佢飽肚,咁即係有等如無!甜品又係咪,除了啫喱迷你菓撻外,蛋糕就係有芝士蛋糕、芝士蛋糕同埋芝士蛋糕!芝士蛋糕上一個放crea
真係好耐都無寫食評,點知重出江湖就“中招”!

另外去返自助部份,份量的ok的,不停的補給,但味道就真係麻麻,首先兩款湯,意大利菜湯淡而無味,磨菇忌廉湯好似麥皮咁?莫名奇妙!特色飲品有三款,就係奶昔、奶昔同埋奶昔!三款不同味的奶昔,惜居士唔好昔,又怕佢飽肚,咁即係有等如無!甜品又係咪,除了啫喱迷你菓撻外,蛋糕就係有芝士蛋糕、芝士蛋糕同埋芝士蛋糕!芝士蛋糕上一個放cream,一個放莓,另一個咩野都唔放純蛋糕上場!好彩居士食芝士蛋糕啫,雖然唔係咁好食,都好過無野食嘛!熱葷都算有,咪炒飯同意粉囉!仲有脆槳厚過食物的炸物,本來以為有驚喜的在中段時間推出菠蘿司華力腸串燒,但係條腸的肉質係“梅”的,吞不下嚥啊!食左菠蘿放棄了司華力腸……無奈。
至於前人推介的自助沙律吧!算合格吧!四款已撈好的沙律加數款菜,設有大盤讓你自行撈沙律。而凍食則有蝦、龍蝦仔、螺及青口,蝦就正常不過接近一半係“梅”的,龍蝦仔ok不過好快無得補給,居士都係食左兩隻咋,螺都ok,而且供應都足,不過四成有沙,係好多沙,真係睇你彩數啦,而青口就難食得很,好似放過夜幾日咁!
本居士多謝朋友相約食飯,但係下次都係搵間好質素少少,亦希望這所食店早點作改善,否則好快就玩完!

2009-11-13
  • 啫喱糖
2009-11-04 21 瀏覽
朋友介紹,才知道灣仔有這樣的一家餐廳!更巧合的是,原來我以前幫襯過,不過係他們仍在葵芳新都會個時!!由大廚Raymond Siu到經理、侍應,Menu上的主菜及外面的沙律甜品,怪不得好像都似曾相識的。原來廚師、甜品師以至經理都是在葵芳新都會Relaxing半自助餐工作過的。先講沙律,款不多,但好企理,夠凍,又夠味,個撈沙律幾好玩,但好似唔多客人鐘意,成晚得我一個玩哂!!哈哈。海鮮真係讚,聽朋友講佢上次黎有蟹、有螺。今次就有龍蝦仔、青口、蝦、帶子。D帶子仲要好大隻。依家個餐牌簡潔左,位位基數$80蚊,加主菜每個+10蚊至+88蚊。朋友仲話意粉仲定大大碟,羊架應該會好少,因為貴。點知見到隔離檯岩岩"落貨",六條骨既羊架!係咪傻左,即刻要左兩個,一個6成一個8成。其實外層差唔多,不過唔同成數就有少少分別,6成裡面會再"林"少少,但就肉味好香。8成就D肉彈牙,就唔駛點切都OK。兩隻都好夠羊味,但就唔鮮。睇返呢度先知原來真係個個都提個個都讚。搞掂左個主菜,先發覺原來出面有三款凍款自助,奶昔、咖啡,仲有一樣唔記得係菠囉汁定芒果汁。甜品款式都幾多,都係芝士蛋糕、慕司、雪糕、生菓、泡芙,每樣試左一D。

由大廚Raymond Siu到經理、侍應,Menu上的主菜及外面的沙律甜品,怪不得好像都似曾相識的。原來廚師甜品師以至經理都是在葵芳新都會Relaxing半自助餐工作過的。

沙律吧、甜品、湯、生菓都分開好幾張檯,方便客人多都唔驚逼夾,大家可以開開心心囉野食。

服務真係一流,收碟速度快,肯斟水。發現呢度可能預左做埋外國人生意,有一半侍應係外籍人,其中一個問佢兩句佢話佢係英國人,幾靚仔,十足十吸血新世紀入面個愛德華。雖然佢地唔識中文,不過好似識聽,你同佢講中文佢識架喎!!幾盞鬼。

埋單免收加一,$80淨食出面沙律甜品已經好易回本,加主菜又無話一定要每人加一個,可以2個人只加一個都得,感覺上計算很公平,又容易。最方便女仔去兩三個人先要一個主菜。

怪唔得朋友說呢度先係「少林正宗」,以前係葵芳新都會食到既味道,真係返哂黎!環境好仲要靚,好有中高級餐廳FEEL,一大堆攻瑰浸住,老友飯聚真係無得彈。
海鮮拼盤,自己砌出黎
甜品,好似high team咁,好舒服
脆皮羊架,鵝肝
  • 羊架拼鵝肝
2009-10-10 24 瀏覽
如曾經幫襯過以前在葵芳的RELAXING TEA HOUSE的話,這裡的半自助晚餐形式以及各式各樣主打食物,很多都是似曾相識的。店內環境宗於店名,薔紅(玫瑰)和紅色為主,上至天花的裝飾,下至餐牌﹑檯布等,均是玫瑰﹑玫瑰的。穿梭在場內拍點照片後,六點半正式可以去用餐了。先進攻冷盤海鮮區,有藍青口﹑凍蝦﹑翡翠螺和小龍蝦。凍大蝦的肉很爽,但蝦味稍微;翡翠螺粒粒都極巨型,螺肉厚大﹑彈牙﹑味鮮,最緊要吃不到有沙粒,清洗得很乾淨;藍青口的肉比較起來就細隻多了,但都是很鮮甜。看老友在吃的小龍蝦,可說是中型的小龍蝦了,飄來陣陣的香草味,但我懶拆殼所以沒有吃到。凍盤則有凍火腿和凍牛肉,第一次吃凍牛肉片,口感爽爽,配上那少許甜味,而醃茄子﹑三色椒和翠玉瓜,都令人吃不停口的,兩者均是不錯的開胃菜。餐湯有兩款,分別是意大利菜湯和南瓜忌廉湯,我主攻紅湯,色水是誘人的鮮茄紅,未喝已經口水流了,茄味很濃厚,而甜酸度都剛好,掂!內裡有很多椰菜﹑紅蘿蔔等,還有意大利粉呢﹗沙律區方面,有著名的咖哩雞沙律﹑清新爽口的青豆沙律﹑三色椒螺絲粉吞拿魚沙律和雜菜沙律,另外備有新鮮的羅馬生菜﹑數款沙律生菜﹑車里茄﹑甜甜粟米粒和清甜青

。穿梭在場內拍點照片後,六點半正式可以去用餐了。

,螺肉厚大
,飄來陣陣的香草味,但我懶拆殼所以沒有吃到。

沙律區方面,有著名的咖哩雞沙律﹑清新爽口的青豆沙律﹑三色椒螺絲粉吞拿魚沙律和雜菜沙律,另外備有新鮮的羅馬生菜﹑數款沙律生菜﹑車里茄﹑甜甜粟米粒和清甜青瓜,幾款醬汁任添加(凱撒沙律醬﹑千島醬...)﹑任配搭﹗

美好的前奏享受了大半小時後,主菜也隨隨送上...

我點的是美國極黑豬扒伴扒帶子配燒汁,先食有如拳頭闊大的鮮帶子
,味道是鮮甜到不得了,口感彈牙,一絕﹗豬扒的樣子平平無奇,難道極黑豬又係得個名﹖入口才發現內有原機﹗
豬扒厚度雖有半隻手指咁闊,但肉質原來好軟淋的,咬幾啖已可吞了,肉汁穿梭,肉味濃厚,加上被煎香過,連醬汁都不用淨吃也令我吃得津津有味
,越吃越停不下口...吃完後店方過來問我意見如何時,我才知道這塊極黑豬扒只煎到九成熟﹗
(但一點血水/血紅也沒有),一向要吃全熟食的我當堂嚇一跳呢﹗店方立即解說,極黑豬是不用吃全熟的豬類,而九成熟是最好的吃法呢﹗(收到了

而老友點的是他的至愛,法式香煎鵝肝伴烤蘋果拚燒羊架配蜜糖黑醋汁,見他享受美食的樣子,相信他正被主菜吸引緊...XD

甜品也有很多款式
,好似有幾款芝士蛋糕﹑芒果布甸﹑木糠布甸﹑tiramisu﹑桂花糕﹑椰汁糕﹑朱古力蛋糕﹑糖水﹑雪糕等,相信夠甜品迷們飽餐一頓了,而我則狂吃生果,全部都好新鮮又多汁呀~~

服務生有港人亦有菲藉人士,他們做事很勤快呀但經常忽略添加水的一環,不過不得不讚的話,飲食餐廳最重要有的地方--廁所
,這裡的廁所很大間亦非常清潔,很好﹗

看店方的宣傳單張,有自助沙律午餐﹑周末下午茶自助餐﹑有HIGH TEA SET...,非常吸引喎,下次再來拜會過!^_^
無處不在的玫瑰
今天的餐有...
豐富海鮮
新鮮沙律,菜蔬
極黑豬
貴精不貴多之甜品
樣樣都得
新鮮水果.
2009-09-26
無處不在的玫瑰
今天的餐有...
豐富海鮮
新鮮沙律,菜蔬
極黑豬
貴精不貴多之甜品
樣樣都得
新鮮水果.
  • 美國極黑豬扒伴扒帶子配燒汁
  • 意大利菜湯
  • 冷盤海鮮區....
2009-10-06 22 瀏覽
新店開業不久。適逢手執傳單一張,內附$8現金卷,遂前往一試。餐廳以半自助餐形式運作,每位價錢以所選主菜來定,由$100至$170不等。沙律吧有六七款配料,賣相質素一般喇。冷盤有凍蝦、青口、翡翠螺、龍蝦仔及各式火腿,都OK新鮮。熱盤則欠奉,只有紅白兩款餐湯供應。至於主菜,試了帶子黑毛豬及鵝肝羊架兩款。黑毛豬肉質末致入口即溶,中規中矩吧!鵝肝外層香脆,不過味道不夠濃郁。羊架味道不羶,肉質比黑毛豬更腍。最後是甜品生果,約有十多款選擇吧,整體賣相味道都OK。因新張關係,全店免加一。另外,一張$8現金卷如六人用的話,可慳$48,店方倒是慷慨喎!

[3/10/2009; Sat]

2009-10-03
2009-10-06 58 瀏覽
半自助餐實是有值得試既地方,也有其存在價值.與自助餐不同,你不會因為樣樣都想試樣樣都想食而令全頓飯失焦. 半自助餐主菜就像是鮮花, 款式由約八款,價錢稍稍不同(由$98-$168),我不會說這是豐儉由人,也不是份量問題,而是你喜歡極黑豬扒?還是傳統的鋸安格斯牛扒?還是那馳名的鵝肝拼羊架?說馳名,並不是亂說的。新店開張,但大廚卻並非新手,班底是昔日葵芳新都會廣場的Relaxing tea house的。羊架為怕血水,我選擇全熟,但來的並不是"羊沙紙",而是充滿羊味而軟滑的肉。鵝肝仍是內脆外軟。另外兩個朋友都選了羊架,有八成熟,都大讚味道驚喜。另兩位朋友選安格斯牛扒和牛尾,肉質吃到不是閃縮貨色,你不會忘記自己在一家有格調吃著晚餐。半自助餐,如果沙律和甜品是綠葉,那麼,這綠葉也未免太大陣容了。蟹+青口+翡翠螺+龍蝦仔+蝦。餐湯:兩種餐包、兩種餐湯任君選擇。沙律除了那任你玩的凱撒沙律外,還有咖喱雞沙律和常見的沙律菜。甜品BAR有很多各式不同的甜品:芝士蛋糕、紫米糖水、撻仔糕仔任君選擇。佈置以玫瑰為主題,取名薔紅,而且坐位闊落都很令人覺得舒適。有卡位、有中圓檯、有二人檯及方形拼拼檯,人多人少、圓
自助餐實是有值得試既地方,也有其存在價值.

蟹+青口+翡翠螺+龍蝦仔+蝦。

餐湯:兩種餐包、兩種餐湯任君選擇。

佈置以玫瑰為主題,取名薔紅,而且坐位闊落都很令人覺得舒適。有卡位、有中圓檯、有二人檯及方形拼拼檯,人多人少、圓桌武士還是西歐式長檯聚餐都有計。

最後叫了一支智利紅酒,果味夠,大伙兒一人一杯把酒談歡最適合。

最張其間,免收加一,包餐飲一杯。埋單五個人,平均才不過$160左右,已包括一枝紅酒價錢。
門外環境
鵝肝拼羊架
鵝肝特寫,大塊~~外邊脆脆,內裡卻軟軟的
2009-09-30
門外環境
鵝肝拼羊架
鵝肝特寫,大塊~~外邊脆脆,內裡卻軟軟的
  • 鵝肝拼羊架,極黑豬拼帶子(九成熟),安格斯牛扒(7成熟)