2013-09-05 81 瀏覽
2013年8月29日, 從加拿大回來-只短暫留港的舊同學"大啄人" 相約小弟出來吃個飯聚聚舊, 他指明要吃泰菜, 而聚餐地點則由我定... 一聽到"泰菜"二字, 我即時提議去這間位於元朗的 薄荷葉泰國菜 Mint Thai House , 這位老友驚訝的問: 「食泰菜, 乜唔係去九龍城嗎?」 我笑一笑才答「九龍城-OUT 啦! 呢d係乜鬼概念? 你估仲係90年代咩!? 家陣要食泰菜有好多選擇! such as 我今晚帶你去的呢間-Mint 啦!」  OK! 18:00 朗屏站-不見不散!我們一步入餐廳, 我的老友即時"嘩"佐一聲, 因為佢未去過一間如此潮格又有酒吧feel 的泰菜餐館~還設有大屏幕-且播放著, 我們熟悉的金曲, 包括- George Michael 的 "Careless Whisper"... 氣氛high爆!! 服務: 侍應生的服務態度還算是殷勤的, 或許他/她們的招待態度不太熱情, 或許他/她們不太懂得去洞悉客人的心態/期望... 然而我覺得侍應生們都是主動並樂於去服務客人的~ 冬蔭公湯(小) $68:一小煲端上來的, 侍應生會把湯倒在小碗上再分給我們-大約可分成

冬蔭公湯(小) $68
冬蔭公湯(小) $68:
一小煲端上來的, 侍應生會把湯倒在小碗上再分給我們-大約可分成4碗~ 此湯香茅味重, 材料豐富又新鮮...份量足, 蝦味濃郁, 辣酸度均衡~ 真的越飲越high! 超推介!
木瓜沙律:
價錢我實在忘記了-大約是$58/68... 食材新鮮, 木瓜清甜爽口,  酸度適中, 中等辣度, 極俱東南亞風味, 非常剌繳!
椒鹽魔鬼魚 (時價)
椒鹽魔鬼魚 時價:
當晚是賣$138的,  魔鬼魚炸得十分香脆, 但肉質仍然鮮嫩細緻又富彈性, 沒有腥味, 椒鹽味超香口, 且酥脆得連魚骨都可吞下肚...清甜的魚肉及椒鹽味道一起融合在嘴裡~ 真係神仙都企唔穩呀!
穌梅鴨 $180
穌梅鴨 $180:
侍應生把此道菜端上檯時, 我們都大反應地"嘩"了一聲, 心諗 「咁大隻鴨, 兩條友點食得晒呀!?」
面對我們的大反應, 侍應生只淡然的笑一笑... 並主動即席獻技把"鴨鴨"分件, 給我們吃,
侍應生所說, 此道 "穌梅鴨" 的 烹調方法是以先炆而後炸的... 咁把炮!? 食件先... 好~味~呀!!!!
一口咬下去- wooo~油香四溢! 鴨肉味濃且肉質嫩滑, 絕對不韌-無牙都食得, 可能因為脂肪少-所以吃多幾件也不會膩... 話咁快就KO隻鴨鴨lu~  Like爆!

對我們這種"中坑食肉獸"而言, 真的沒什麼可挑剔的了!! 實在 "泰" 滿足嘞!!

曹操的"短歌行" 寫得真好: 「對酒當歌,人生幾何?譬如朝露,去日苦多... 」這一段, 正好用來抒發了我這一晚跟舊同學"大啄人"共聚的感覺....實在感慨萬分呢...
2013-08-29
冬蔭公湯(小) $68
木瓜沙律
椒鹽魔鬼魚 (時價)
穌梅鴨 $180
去完迪士尼玩,幾乎全天都沒吃過東西,剛好家人就外出用餐,就去元朗這家氣氛一流的泰國菜館試試。店內有分3層,3層的感覺都很不同,我們一行七人被安排到2樓用餐,2樓只有3張長檯,能夠自成一角,感覺不錯。7個人點了很多食物,首先這道沙嗲串價位不到$10/串,6串中可以自由配搭豬、牛、雞。我個人覺得相當抵食,不過肉類稍嫌烤得有點乾身,如果能夠鎖住肉汁會更好。或者店家可以考慮改為鐵板上桌,視覺上更吸引之餘又可以留住肉汁。再來的是泰式炸蠔,我們由於人多,所以order了炸蠔和燒蠔各一客。每客只有四隻,所以我只試了最愛的炸蠔!所有熟的蠔我都喜歡吃,唯獨是生蠔吃不了太多XD炸粉一點都不厚身,香口但蠔的鮮味則略為欠奉,很欣賞店家有準備生菜,包著炸蠔進食稍稍減低熱氣感,不錯。家人則說燒蠔比較鮮,個人認為賣相亦不錯。但因為價位不低,如果下次多人去的話未必會再encore。越式紙米卷是店員推介,裡面包有三文魚及生菜,清新可口,想不到連三文魚都很鮮味。泰菜太多較濃味,連炒菜都偏油,選它來中和一下味蕾是一個不錯選擇。座上有朋友不吃三文魚,有點浪費耶!這碟咖哩炒蟹只有一隻蟹,價位偏高但它是我最最最推介的一道菜式。咖
去完迪士尼玩,幾乎全天都沒吃過東西,
剛好家人就外出用餐,就去元朗這家氣氛一流的泰國菜館試試。
沙嗲(6串)
泰式炸蠔
越式紙米卷
咖哩炒蟹
咖哩不辣但十分惹味,連我不嗜辣都愛上它!家人說蟹不夠新鮮但咖哩味搭夠。我則認為配薄餅食用簡直是一絕!最後還額外order了一碗白飯來混著吃,人間美味!!
薄餅
薄餅一碟只有四片,我們再encore了一碟,無他的,沾咖哩汁來吃太美味了!甚至覺得下次就這樣叫一碟咖哩炒蟹,一碟薄餅,加多幾碗白飯就夠滿足了........
泰式豬脾仔
燒豬脾仔是吃到大半看到隔離桌吃得津津有味而叫的。
原本請侍應給我們特別多來2隻,可是到最後仍然只來了4隻,侍應還推說是廚房太忙忘記了.....
不過燒豬脾仔味道很不錯,汁料很惹味濃郁,而且相當入味,肉也沒有overcooked,難怪每檯都點這道菜!但我覺得價錢偏貴,下次未必會再點了~
泰式豬頸肉
這道是泰式豬頸肉,這道菜則有點失色,首先是燒的時間不夠長,所以不夠香口,份量也一般,雖然配以少許生菜作佐,但有點兒格格不入。

最後我們也有order 泰式菠羅炒飯,不過份量偏少,而且裡面找不到菠蘿....

總的來說,元朗的餐廳多的是,但大多是日本餐廳,想不到也會有這家氣氛和味道都不錯的泰色小店,
如果下次要找泰式風味的話,我也會推薦這家給朋友!

2013-08-09
10 分鐘 (堂食)
泰式炸蠔
越式紙米卷
咖哩炒蟹
薄餅
其實薄荷葉泰國菜位於我家附近,我很喜歡到店前的空地看人家溜狗,而每次經過都會被它的門口五光十色的燈飾佈置吸引,彷彿好像置身於泰國芭堤雅的Bra/餐廳,不過感覺上價格不算便宜就一直沒去光顧,幸好今次有試食活動終於可以試試喇 吃到最後我已經八成飽,但男友就只有7成而已,我想如果二人餐的炒時菜可以改為飯/粉麵會更滿足呢。如果作為慶祝紀念這間會是不錯的選擇,餐廳環境及食物的賣相都很好,但餐廳音響比較大,比較難跟另一半聊天談心。
石榴特飲 (HK$28) & 青檸梳打 (HK$28)
泰式生蝦刺生(HK$158)
醬汁
泰式檸檬魚
題外話/補充資料: 1. 餐廳後面正正就是咪錶停車場,很適合駕車的朋友。
泰式燒豬脾仔
布吉風味~Mint Thai House薄荷葉泰國菜不知道多久沒去過元朗, 但夏沫一直知道元朗美食數之不盡今次約埋友人直踩入元朗市區試正宗泰國菜館原來好近西鐵朗屏站, 十分鐘左右就搵到了~餐廳外環境真係好似布吉的餐廳~環境優美仲有露天座位好想去旅行啊~入內環境一樣舒適~夏沫和友人行到身水身汗, 選擇了坐入面, 涼冷氣先叫左杯冰凍菠蘿汁 $28好正, 清新的菠蘿味, 唔會太甜, 而且好冰凍, 爽呀~友人急不及待叫了杯泰啤 (S) $25 (L) $40點左個二人餐包甜柚鮮蝦沙律、檸檬魚、炒時菜、泰式羊架 $288本來我地想叫生蝦, 餐牌上沒有的, 可惜賣晒下次要早D去先試到了~我們係晚上8-9點去到架炒時菜係馬拉盞炒通菜, 好爽口, 原來店主更在新界地區自設菜園,香料和蔬菜天天新鮮運到,絕不含防腐劑。所有餸菜及配料即叫即做,蔬菜都特別鮮甜泰式羊架, OK喎~友人說「騷」味比較重,但夏沫卻很喜歡, 肉質鮮嫩可口,但切記要即食擺放一會後, 肉質變硬身便不好吃了檸檬魚是BB魚啊~哈哈~~好細條~但個碟好大先別看外表, 內涵最重要, 魚味鮮甜帶檸檬看味,配搭住甜甜酸酸的泰式醬汁, 味道合到好處,
布吉風味~Mint Thai House薄荷葉泰國菜
不知道多久沒去過元朗, 但夏沫一直知道元朗美食數之不盡
今次約埋友人直踩入元朗市區試正宗泰國菜館
原來好近西鐵朗屏站, 十分鐘左右就搵到了~
餐廳外環境真係好似布吉的餐廳~環境優美仲有露天座位
好想去旅行啊~
先叫左杯冰凍菠蘿汁 $28
冰凍菠蘿汁
好正, 清新的菠蘿味, 唔會太甜, 而且好冰凍, 爽呀~
友人急不及待叫了杯泰啤 (S) $25 (L) $40
泰啤
點左個二人餐
包甜柚鮮蝦沙律、檸檬魚、炒時菜、泰式羊架 $288
本來我地想叫生蝦, 餐牌上沒有的, 可惜賣晒
下次要早D去先試到了~我們係晚上8-9點去到架
馬拉盞炒通菜
香料和蔬菜天天新鮮運到,絕不含防腐劑。
所有餸菜及配料即叫即做,蔬菜都特別鮮甜
泰式羊架
泰式羊架, OK喎~友人說「騷」味比較重,
但夏沫卻很喜歡, 肉質鮮嫩可口,
但切記要即食擺放一會後, 肉質變硬身便不好吃了
檸檬魚是BB魚啊~哈哈~~好細條~但個碟好大
先別看外表, 內涵最重要, 魚味鮮甜帶檸檬看味,
配搭住甜甜酸酸的泰式醬汁, 味道合到好處,
唯一缺點就係唔夠喉啦~哈哈~
我們另外叫了泰式串燒, 這個卻有點失望,
可能燒得太久, 豬牛雞都是有點乾身
泰式串燒
而且配搭的醬汁不是平時吃的帶甜沙嗲醬
而是他們自家醬汁, 喜不喜歡視乎個人喜好
味道帶點咸, 味道可以, 但個人喜歡帶甜的
甜柚鮮蝦沙律
這個這個絕對要讚, 好味~好味~好味~
充滿椰香味, 鮮蝦吃得出來是新鮮彈牙爽口, 配搭清甜柚絲
啖啖開胃, 食完一啖就想食第二啖
大家會唔會覺得我地兩個人吃太多呢? 哈哈~~其實仲未完~
為食的夏沫叫多個炒金邊粉
金邊粉上台時, 真係幾驚訝, 一般外面炒金邊粉都是炒埋一碟就算
呢間薄荷葉泰國菜卻好花心思做左個蛋脆面包住金邊粉
別據心思啊~相片放上Facebook後, 大家都在猜面層是甜的還是咸的, 哈哈~~
面層其實係蛋絲黎架, 配合埋金邊粉食, 口感一流
蛋微甜配金邊粉, 既爽口又有口感, 真係唔叫金邊粉都唔知呢個先係主角^^
雖然夏沫好少去元朗, 但呢度環境真係好舒服, happy hour 更是一流
如果大家有車, 仲好適合駕駛人仕 (有兩小時免費泊車)架
家庭團聚,朋友聚舊及慶祝節日都係一個好選擇
老闆介紹薄荷葉由泰籍廚師主理,確保菜式保留地道風味。
老闆話踏入冬天,薄荷葉泰國菜更推出泰式火鍋。唔知咩味既呢?
夏沫好期待啊~

題外話/補充資料: 老闆介紹薄荷葉由泰籍廚師主理,確保菜式保留地道風味。 原來有廚師推介. 菜式包括:穌梅鴨、泰式燒雞、泰式燒羊架、泰式燒豬脾仔、椒鹽魔鬼魚、泰式炸或燒蠔等、自家製春卷、咖哩薄餅、泰式鮮雞鍋。 我地只點了羊架, 魔鬼魚本來都想試, 可惜賣晒, 下次要早D入去再食過廚師推介先得 老闆話踏入冬天,薄荷葉泰國菜更推出泰式火鍋。唔知咩味既呢? 夏沫好期待啊~
2013-08-29
冰凍菠蘿汁
泰啤
  • 甜柚鮮蝦沙律
  • 炒金邊粉
2013-09-03 44 瀏覽
接受試食的邀請來到位於元朗的薄荷葉泰國菜,沒想到是一家裝修精緻的小店。感覺有點像Bar。數張室外桌子, 加上植物和拉上了的各色彩燈, 木製的桌椅, 播著輕軟暢快的歌曲, 竟還帶了那麼一點點的異國情調。我們人數只有四個, 細看過menu之後決定叫一個二人套餐, 另外再加炸蝦餅,和泰式炒金邊粉。二人餐索價HK$288有四個菜,不算便宜但份量挺多的。甜柚鮮蝦沙律 (套餐)材料有芽菜、洋蔥、紅蘿蔔絲、柚子、車厘茄、蝦。層次很豐富,但整道菜酸味比較重,只有蝦幾鮮甜幾好。比起味道,這沙律的樣子更令人印象深刻。泰式燒羊架 (套餐)羊架不算是popular 的食物,很多人都因為不喜歡它獨有的羶味而避而不吃。但薄荷葉的羊架燒得頗香,羶味并不強烈我也接受得到。肉質嫩滑帶點肉汁,頗有水準。羊架之下有沙律菜及菠蘿粒,清清爽爽的很可以減少油膩感。檸檬烏頭魚 (套餐)Menu 上寫著是魔鬼魚的,但大概是冇貨吧上都變成烏頭魚了。本以為檸檬魚應該是以酸味為主,但結果味道其實幾辣。但即使調味又酸又辣的,依然可以嚐到烏頭有點腥… 但很喜歡烏頭魚配上大量菜蔬,看起來漂亮之餘感覺也更健康。蒜香炒雜菜 (套餐)普通炒菜,味道很

甜柚鮮蝦沙律
甜柚鮮蝦沙律 (套餐)
泰式燒羊架
泰式燒羊架 (套餐)
檸檬烏頭魚
檸檬烏頭魚 (套餐)
蒜香炒雜菜
蒜香炒雜菜 (套餐)
普通炒菜,味道很淡,反而不及配菜的蔬菜好食。份量也偏少。雖然蔬菜口感夠爽脆,卻有一兩棵菜有點生…
炸蝦餅 HK$48
吃泰國菜怎可以不吃炸蝦餅呢? 不過薄荷葉的炸蝦餅有點薄,而且只有一邊是炸透了… 疑似是炸好一塊蝦餅之後從中剖開兩半奉客。雖然炸得香脆,但我還是喜歡厚身的口感啦。
泰式炒金邊粉
泰式炒金邊粉
又是賣相一流,蛋網做得又密又工整,顏色也漂亮。蝦串插在炒金邊粉上,有帥氣的吧! 四角放上了辣粉、糖、花生粒及洋蔥青檸,貼心地讓客人可以有調味的自主權。除了樣子漂亮之外味道也好吃,金邊粉炒得不油不膩,口感實在有咬口,是今晚最滿意的菜式之一。
餐廳亦有為我們送上辣辣的 秘製青辣椒汁, 是一道非常棒的醬汁, 不過用得多的話就不可以好好試清楚每道菜本身的味道了。
另外點了飲品, 質數很普通。青檸梳打HK$28味道不夠酸, 石榴汁HK$28雖然有石榴籽感覺卻不太新鮮.. 柚子茶HK$12則是OK啦...

題外話/補充資料: 今次消費約是HK$135一個人, 不算貴 , 食物品質也很不錯。但服務卻很有進步空間。要讓人客吃過之後會回頭, 或是介紹朋友前來, 除了食物要好食之外服務也是很緊要的。薄荷葉的侍應們可能因為太忙, 不時會出現失去耐性的情緒, 蠻影響食客的感受。若果可以注意一下客人回頭率應該會大增吧。 我們本來訂了7:30的枱, 但是因事可能會遲點到。基於禮貌, 我們亦好好的事先打了電話去問是不是可以改做8點? 豈料竟換回來一句「咁你jei係壓住我d枱jei」! 我明白臨時改預定時間是我不好, 但店也可以用一個好一點的態度去處理吧? 不過即使我們最後準時7:30到達, 薄荷葉也花了一點時間去「找」一張枱給我們, 完全不是事先hold起一張枱給我們。實在看不出他們有甚麼ground 如此的串。 值得一讚的是清理桌子的速度很快, 而上金邊粉的職員很細心地介紹了放在金邊粉四角的調味品...就衝著她, 服務給一分好了。
試食活動
我成日都好想返鄉下(泰國),可惜無假;所以我同老公經常會搵D正宗泰國菜館頂下癮。今次有"元朗人”朋友介紹,去元朗食泰菜。好朋友出車從大埔家到元朗才25分鐘,餐廳附近就有得泊車,好方便。薄荷葉條街好寧靜,拍拖好有feel。Mint Thai House門口掛滿d五顏六色既七彩燈。室外的露天座位,有幾張beer檯,室內有酒吧,大屏幕可以睇波?!室內裝修以木+大地色+泰式擺設為主。Hapi Friday 7點就滿座啦!一看到食物上檯時既deco就知係新派泰菜。傳統泰菜的味道+fusion presentation。本來打算點生蝦刺身&泰式椒鹽魔鬼魚;可惜老闆告知剛好售罄,唯一留待下一次再試啦!我們單點了幾款classic菜色 ~^^~但出菜既先後次序就有d怪~班蘭咖喱雞 $68班蘭是怎麼樣的味道?!哈哈,我吃不出,只知道好香!班蘭咖喱質地杰身,味香濃,少少甜,少少辣,雞係無骨既雞肉,好嫩滑~杰身咖喱一定要配番個薄餅啦,最佳拍檔!薄餅 $42一客4塊,我咬落去好酥脆,係食到千層酥既feel。唔覺得油膩,咬口煙煙韌韌,我點勁多咖喱汁,好惹味呢!什錦小食拼盤(小) $78combo都頗豐富:有魚餅
我成日都好想返鄉下(泰國),可惜無假;
所以我同老公經常會搵D正宗泰國菜館頂下癮。
今次有"元朗人”朋友介紹,去元朗食泰菜。
好朋友出車從大埔家到元朗才25分鐘,
餐廳附近就有得泊車,好方便。
薄荷葉條街好寧靜,拍拖好有feel。
Mint Thai House門口掛滿d五顏六色既七彩燈。

室外的露天座位,有幾張beer檯,
室內有酒吧,大屏幕可以睇波?!
室內裝修以木+大地色+泰式擺設為主。
Hapi Friday 7點就滿座啦!
一看到食物上檯時既deco就知係新派泰菜。
傳統泰菜的味道+fusion presentation。
本來打算點生蝦刺身&泰式椒鹽魔鬼魚;
可惜老闆告知剛好售罄,唯一留待下一次再試啦!
我們單點了幾款classic菜色 ~^^~
但出菜既先後次序就有d怪~
班蘭咖喱雞 $68
班蘭是怎麼樣的味道?!哈哈,我吃不出,只知道好香!
班蘭咖喱質地杰身,味香濃,少少甜,少少辣,
薄餅 $42
一客4塊,我咬落去好酥脆,係食到千層酥既feel。
唔覺得油膩,咬口煙煙韌韌,我點勁多咖喱汁,好惹味呢!
什錦小食拼盤(小) $78
什錦小食拼盤(小) $78
combo都頗豐富:有魚餅、蝦餅、春卷、串燒&蝦片,
我同老公order小的,每樣有兩件,可以每樣都試下!
上菜的速度實在太快,我掛住影相,放涼了 >.<
春卷變得唔夠脆;魚餅同蝦餅都爽口彈牙,but好薄囉;
串燒點沙嗲汁,味道不錯。炸蝦片勁脆口~正!
甜柚鮮蝦沙律 $68
甜柚沙律是我吃泰菜的MUST have item。
作為前菜,最喜歡那酸酸辣辣的味道,
鮮蝦都幾大又ok新鮮,十分開胃。
個樣靚到我唔捨得拆散佢呀!
冬蔭公湯(小)  $68
冬蔭公湯又係我食泰菜一定要試既item,
份量不算小,我同老公每人分到兩碗,
味道好貼近siam飲到的香料酸辣感。
Especially係那個香草酸酸辣辣的味道,
開胃又不嗆喉,湯料多,好似有4隻蝦咁多。
薄荷葉所用的香料十分講究,店主在新界地區自設菜園,
香料和蔬菜天天新鮮運到,絕不含防腐劑。
菠蘿炒飯 $78
菠蘿炒飯 $78
老公最愛大大粒腰果,脆口的。
原個菠蘿上,飯有炒底,面鋪滿了肉鬆同大蝦仁。
但竟然沒有我最愛的菠蘿喔~!
最後想hea住傾下計所以一人 order 一個drinks!
老公最like 椰青 $40
椰青 $40
好夠凍,鮮甜清涼,食咗少少椰肉,好鬼滑!
我就鍾意飲菠蘿特飲 $28
菠蘿特飲 $28
味度淡咗d,勝在有少少菠蘿肉,有d咬口又消暑解渴!
老公係正宗飯桶,食量驚人。所以我們點的食物都很飽肚。
To conclude,Mint Thai House的正宗泰國風味很不錯,
食物decoration加上環境帶點泰國風情,
街外既舒適寧靜同店內既熱鬧氣氛相形之下,
我同老公一起渡過了一個浪漫的 hapi Friday,
去元朗想吃泰菜的話,薄荷葉是個好地方。
冬蔭公湯(小)  $68
今次介紹比大家既係 “ 薄荷葉泰國菜 Mint Thai House “ ,地址: 元朗安康路2號怡康大廈地下12-13號舖地點都好容易搵到 , 係教育路轉入安興街 ,見到球場 , 右邊一排食市就係喇 .環境都唔錯 , 有戶外同戶內座位 .今次 tablet for 5 ,晚市有套餐或散叫 ,套餐有 2 人 or 4 - 6人選擇 ,我地咁多人各人口味不同咁梗係散叫喇 , 可以叫多 d ,而且大家又開心 .首先叫左 2 個開胃菜 ,“ 刺生蝦 ($158/7隻) “ , “ 酸辣鳳爪沙律 ($58) “ .“ 刺生蝦 “ 好新鮮丫 ,上碟時都有晒醬汁同配料 ,一啖食就 ok 喇 , 真係好味 !不過價錢就真係貴左 d 囉 ,要成$22.6/隻 , 仲未計加一添 !“ 酸辣鳳爪沙律 “ , 5 個人既至愛 ,味道適中 , 食得辣既我就冇問題 ,不過 4 位同伴話偏辣左 d ,咁我就唔客氣清碟囉 ^^第一碟 , “ 馬拉盞炒雜菜 ($48) "賣相真係麻麻 ,朋友第一句就話 , 見到都唔想食 ,成班朋友即時爆笑中 , 哈哈哈 …有時 d 野真係唔好睇外表咁膚淺 ,我就第一個食 , very
地址: 元朗安康路2號怡康大廈地下12-13號舖

地點都好容易搵到 , 係教育路轉入安興街 ,
見到球場 , 右邊一排食市就係喇 .
環境都唔錯 , 有戶外同戶內座位 .
今次 tablet for 5 ,
晚市有套餐或散叫 ,
套餐有 2 人 or 4 - 6人選擇 ,
我地咁多人各人口味不同
咁梗係散叫喇 , 可以叫多 d ,
而且大家又開心 .
首先叫左 2 個開胃菜 ,
“ 刺生蝦 “ 好新鮮丫 ,上碟時都有晒醬汁同配料 ,
一啖食就 ok 喇 , 真係好味 !
不過價錢就真係貴左 d 囉 ,
要成$22.6/隻 , 仲未計加一添 !

“ 酸辣鳳爪沙律 “ , 5 個人既至愛 ,
味道適中 , 食得辣既我就冇問題 ,
不過 4 位同伴話偏辣左 d ,
咁我就唔客氣清碟囉 ^^

第一碟 , “ 馬拉盞炒雜菜 ($48) "
馬拉盞炒雜菜 ($48)
賣相真係麻麻 ,
朋友第一句就話 , 見到都唔想食 ,
成班朋友即時爆笑中 , 哈哈哈 …
有時 d 野真係唔好睇外表咁膚淺 ,
我就第一個食 , very good !
估唔到個馬拉盞醬咁好味 !,
炒埋 d 菜一齊 , 又唔太咸 ,
味道岩岩好 .

食泰國菜點可以唔叫咖哩丫,
咁叫左個 “ 班蘭咖哩魚 ($138) “ + “ 薄餅 ($42) “
呢次一上枱 , 個個都 “ 嘩 “ 一聲喇 !
賣相真係好似一件藝術品咁 , 真係要影多幾張相 !
班蘭咖哩 + 熱辣辣既薄餅 , 真係絕配 ,
食完咖哩既味道仲停留係口裡 ,
而魚就炸到外脆內軟 , 肉感就差小小 , 不過不失 .

靚既野又點會停丫 ,
遠遠都嗅到一陣好香既肉味 ,
原來係招牌菜 – “ 穌梅鴨 ($180) “
“ 穌梅鴨 ($180) “
真係色 , 香 , 味俱全 , 真係有 d 唔捨得食 ,
做法係煮熟左隻鴨先 , 之後再烤表皮 ,
服務員仲同我地剪開埋隻鴨方便食用 ,
層皮真係好脆 , 而鴨肉仲好鮮嫰同 juicy ,
仲諗住咁炸會令到 d 肉地好韌同鞋 ,
點知一d 都冇 , 再配埋菠蘿一齊食 ,
甜甜地 , 真係好醒胃丫 .

中場時候 , 大家都食到咁上下 ,
就叫埋飲品 , 傾下計 .
“ 泰啤 ($48) , 青檸梳打 ($28) , 士多啤梨梳打 ($28) “ .

“ 泰啤 “ 味道比平時飲開果 d 冇咁苦 ,
“ 青檸梳打 “ 同 “ 士多啤梨梳打 “ ,
朋友就話太甜 , 早知就叫 “ 棷青 “ 安全 d 喎 .

最尾仲有一個招牌菜 – “ 泰式燒豬脾仔 ($108) “
“ 泰式燒豬脾仔 ($108) “
呢次真係要比廚師一個 like 至得 ,
除左個 “ 馬拉盞炒雜菜 “ 賣相差 d 之外 ,
每碟菜上碟時 , 都細心擺設 ,
咁靚既食物上枱 , 真係令人留下深刻印象 ,
4 隻豬脾仔 , 唔夠5 個人分 ,
已經飽飽地既我 , 就 share 一半喇 ,
外表燒得一d 都唔燶 ,
望落仲好多肉汁 , 一d 都唔韌 ,
肉地好滑同好入味 , 再加埋下面既沙律一齊食 ,
酸酸甜甜 , 可以清一下油膩感 .

Overall , 食物同受服務都好好 ,
係稍為覺得 “ 刺生蝦 “ 同 “ 薄餅 “ ,
價錢比較貴左 d , 而飲品就唔多選擇 ,
呢個 birthday dinner 都好滿意 .

2013-08-27
慶祝紀念
生日
“ 穌梅鴨 ($180) “
“ 泰式燒豬脾仔 ($108) “
我自己鍾意食較濃味的嘢, 所以泰國菜也是我一個幾鍾意食. 上星期就入咗去元朗的薄荷葉泰國菜.平日我是甚少入來元朗食飯, 今次多得在元朗居住的朋友帶路.食泰國菜, 我必定會飲椰青, 朋友就點了青檸梳打. 棷青幾清甜, 再大個一點會更好, 因為好快飲晒.首先, 我地點了酸辣鳳爪沙律, 這個前菜酸酸辣辣, 好醒胃, 不過對於唔係太食得辣的我, 就辣咗一點.跟住, 我地點了泰式燒蠔和泰式燒豬脾仔.每一雙蠔都好大隻, 幾肥美. 平時食法我多數是火鍋, 炸或焗蠔, 好少泰式食法, 較為特別. 佢個汁是酸酸地, 但無剛才的沙律咁辣, 啱晒我食.至於燒豬脾仔就配以沙律, 這個配搭不錯. 食完濃味的食物, 食番一些沙律, 即時覺得好清新. 豬脾仔入味, 只是肉稍為少咗d, 選用大隻一點的豬脾仔會好些.另外, 我地還加了薄餅和馬拉盞介蘭.這個薄餅上枱時仲熱辣辣. 雖然我地只是就咁淨食薄餅, 但已經夠味, 因為散發出好香的牛油味, 唔會過硬.至於馬拉盞介蘭就一般沒有特別.
椰青和青檸梳打
酸辣鳳爪沙律
薄餅
至於馬拉盞介蘭就一般沒有特別.
2013-08-28
其他
2013-09-02 7 瀏覽
平常比較少來朗屏,這次托福來這逛逛!天氣不太穩定 加上 時間尚早,所以被我們 "包場" 了木質的餐桌,有一些泰國的小擺設播放的歌 跟 環境卻很不同,走異國風菠蘿特飲 與 巨峰提子梳打這2杯的賣相都很好看,不過味道方面呢就菠蘿的那款比較好嚕!! 還吃得到果肉生蝦在Menu上找不到 (可能是我眼睛太小看不到),是服務生推薦的瘦巴巴的蝦子,看起來賣相很普普喔!!價格也略貴,不討喜蝦子不夠緊實,幸好還尚算彈牙啦~這道蝦餅讓我們都有點傻眼~切成薄薄一片的,吃不出有蝦肉只有不知從哪來的怪怪 緊實口感,不喜歡青咖哩雞 咖哩過於流質味道也普普,雞肉還很柴很硬薄餅上桌比較慢,都快吃完才端上又熱又酥酥的 撕成小塊沾著咖哩同吃,滿嘴都是咖哩香不錯喔!! 只是有點吃不完泰式燒豬脾仔 沒啥味道,只靠著沾一旁的甜酸醬肉質很乾很柴,如果肉汁多點會更好中間那堆菜看起來就很不健康,不新鮮 所以也不敢嚐雖然是有吃飽,不過味道實在一般而且有很多地方還有提升的空間喔~
平常比較少來朗屏,這次托福來這逛逛!
天氣不太穩定 加上 時間尚早,所以被我們 "包場" 了
木質的餐桌,有一些泰國的小擺設
播放的歌 跟 環境卻很不同,走異國風
菠蘿特飲 與 巨峰提子梳打
這2杯的賣相都很好看,不過味道方面呢
就菠蘿的那款比較好嚕!! 還吃得到果肉
瘦巴巴的蝦子,看起來賣相很普普喔!!價格也略貴,不討喜
蝦子不夠緊實,幸好還尚算彈牙啦~
這道蝦餅讓我們都有點傻眼~
切成薄薄一片的,吃不出有蝦肉
只有不知從哪來的怪怪 緊實口感,不喜歡
青咖哩雞 咖哩過於流質
味道也普普,雞肉還很柴很硬
薄餅上桌比較慢,都快吃完才端上
又熱又酥酥的 撕成小塊沾著咖哩同吃,滿嘴都是咖哩香
不錯喔!! 只是有點吃不完
泰式燒豬脾仔 沒啥味道,只靠著沾一旁的甜酸醬
肉質很乾很柴,如果肉汁多點會更好
中間那堆菜看起來就很不健康,不新鮮 所以也不敢嚐
雖然是有吃飽,不過味道實在一般
而且有很多地方還有提升的空間喔~
2013-09-01 5 瀏覽
因為有朋友慕名而來, 雖然第1次不太滿意, 不過抱著他們可能改善的心態, 於是再去1次, 可惜仍然失望. 冬蔭功湯味道還能保持水準, 但其他菜式郤不敢恭維. 串燒是凍的; 馬拉盞通菜是基本菜, 但應該有的乾蔥蒜和馬拉盞香都沒有; 烏頭不新鮮, 有點霉; 泰式炒飯只有炒飯, 我地食唔到例如鳳梨和果仁等; 店員落力推銷的士多啤梨啤酒更是名不符實, 唔係啤酒, 又沒有士多啤梨味. (既然是這樣, 為何還落力推銷?)總的一句, 再一次失望而回.

總的一句, 再一次失望而回.
題外話/補充資料: 吃到才9點多, 又沒有客人等位, 店員郤問也不問就把未吃完的餸菜拿拿聲收走, 有點掃興. : (
2013-09-01
認識 Kawai 的朋友都清楚,出街食飯食物質素當然是重要,但用餐的經驗都是不能忽略,食好每一餐飯,飲好每一杯水,原則看似簡單,但是永遠都遇到意外 日前,Kawai 到了元朗的 Mint Thai House 薄荷葉泰國菜  試菜入座時是發生了一些事, Kawai 當時的確氣到想"即走",實在沒必要為一餐"試菜"飯,為我的快樂周五晚上蒙上陰影~ 那天七時多就到了,身為屯門人的Kawai,一早已上網看了餐廳地圖,所以由輕鐵站行到餐廳,只用了短短十分鐘就找到了,如果驅車前往,GPS向著元朗劇院出發就可以了 入座時擾亂一輪,整餐飯可以用兩句話總括:"一輪明月照我心, 奈何明月照溝渠......." so sad!前面的那一句,是我們的座位上面沒有簷蓬,抬頭就見到半圓的月亮,哈~ 終於來到要解話的時候,我的第二句詩詞是"奈何明月照溝渠......" 哈!因為臨時加的位置是只有明月,基本上我們這餐試菜是摸黑的情況下完成 所有相片都是靠手機的閃燈完成
認識 Kawai 的朋友都清楚,
出街食飯食物質素當然是重要,但用餐的經驗都是不能忽略,

實在沒必要為一餐"試菜"飯,為我的快樂周五晚上蒙上陰影~

所以由輕鐵站行到餐廳,只用了短短十分鐘就找到了,
如果驅車前往,GPS向著元朗劇院出發就可以了

入座時擾亂一輪,整餐飯可以用兩句話總括:
泰式生蝦 (HK$158),
特色蝦醬炒飯(HK$88)
甜柚鮮蝦沙律 (HK$68)
所有相片都是靠手機的閃燈完成
百汁黑椒燴青口(HK$78)
酸子炸豬手(HK$158)

題外話/補充資料: 整體來說,餐廳的食物是不錯的,只是某些菜式太油膩, 蔬菜方面亦比其他泰菜店舖新鮮~ 只是兩位接待的員工方面真的要再培訓,對話已覺得極度"唔憂做" 話說,我一直打不到電話到舖頭約時間試菜,最後是老闆"直接對話"約實時間, 喂~咁樣約法,我當然一萬個放心,一心等時間到去舖頭就可以了~ 點知去到,女侍應堅持我沒有book,重覆又重覆的說了"沒有沒有沒有....." 最後我表明是那一天同老闆約好的,另一位男侍應望一望我手機的來電號碼, 說"不是我電話!" (心想: X!不是你電話又點?我係未可以即走呀?你開聲就可以啦~) 結果我就"硬膠膠"的企在門口,等佢發埋個春秋大夢.... 等了又等,先開始睡醒,說"那個是我老闆電話.....我而家加張台俾你" 食到最後,老闆有親自出現道歉, 正如文章開頭所說,我只要求安安樂樂的"吃好每一餐飯,飲好每杯水"而已, 我相信有其他餐廳可以做到這簡單的要求, 食物又不見得很出色,"服務方面"我都唔想再評論,試一次好了
2013-08-30
15 分鐘 (堂食)
泰式生蝦 (HK$158),
甜柚鮮蝦沙律 (HK$68)
酸子炸豬手(HK$158)
  • 泰式生蝦 (HK$158)
2013-09-01 57 瀏覽
早前聽別人說元朗劇院附近有間情調和質素都不錯的泰國菜館..知道廚房是由泰國人主理的..更有信心..所以我和家人一行五人決定到'薄荷葉'一試..地點其實有點偏僻..如你很少入元朗..可能會有點難找..餐廳分室內和室外坐位..怕熱的我們當然揀室內啦..檯與檯之間相隔有點窄..坐下很易被撞到..大男人坐開面一定要坐得很直..否則一定不停被撞..店內播放著disco的燈光和音樂..有別於平時的泰國菜館..於我而言是有點嘈..不過我相信這裡是主打泰國菜+酒吧類型..所以這氣氛是明白的..因現場有點嘈..加上入坐時與年青職員溝通感覺到有點亂關係..我決定自行把想order的菜式寫在紙上..直接交給他們..為了羊架..我們叫了..二人套餐(木瓜沙律..泰式椒盬魔鬼魚..炒時菜..泰式燒羊架) hkd 288另外再叫了..冬陰公湯(大) hkd 128炸蝦餅 hkd 48沙嗲(雞) hkd 58斑蘭咖哩(豬) hkd 68菠蘿炒飯 hkd 78一開始上了冬陰公湯(大)..原來兩個細的就等如一個大..入口惹味香濃..酸辣度控制得非常好..不太吃得辣的媽咪都覺得很好味..邊覺得有點辣但又忍不住想再飲..哈
早前聽別人說元朗劇院附近有間情調和質素都不錯的泰國菜館..
知道廚房是由泰國人主理的..更有信心..所以
我和家人一行五人決定到'薄荷葉'一試..
地點其實有點偏僻..如你很少入元朗..可能會有點難找..
為了羊架..我們叫了..二人套餐(木瓜沙律..
泰式椒盬魔鬼魚..炒時菜..泰式燒羊架) hkd 288
另外再叫了..
冬陰公湯(大) hkd 128
炸蝦餅 hkd 48
沙嗲(雞) hkd 58
斑蘭咖哩(豬) hkd 68
菠蘿炒飯 hkd 78
冬陰公湯(大)..
一開始上了冬陰公湯(大)..原來兩個細的就等如一個大..
入口惹味香濃..酸辣度控制得非常好..不太吃得辣的媽咪都覺得很好味..邊覺得有點辣但又忍不住想再飲..哈..
湯內還有多隻蝦和雜菌..我們一家都覺得值得推薦..​
炸蝦餅
炸蝦餅..上碟造型不錯..份量亦不少..外脆內煙韌..不會吃到蝦膠部份有很多粉的感覺..
真材實料..不錯..略嫌上菜時凍了點..
泰式燒羊架
泰式燒羊架..香而沒有膻味..感覺是七八成熟..易入口而且嫩滑..
即使不太好羊的我..都很喜歡..會有再吃的衝動..弟弟是羊架狂..當然非常喜歡啦..
斑蘭咖哩(雞)..
斑蘭咖哩(雞)..其實我是order豬的..不過吃進口才發現是雞..已吃過..不要麻煩再換啦..所以照吃^^
雞件入口嫩滑..不過我又吃不出斑蘭咖哩和普通咖哩有何分別..
我只可說是好吃又香..唯份量太少了(相片是一上檯已拍呀>~<真是很少)..
而且..咖哩沒有跟飯或麵包之類..感覺有點不足..
我向年青女侍應另加'薄餅'..奈何一追再追再追..結果都是得個追字..最後我們決定取消..
以上四款菜已完全吃光了..都未有再上其他菜式..等了又等..追了又追..
木瓜沙律都要等一個鐘才有得吃??
木瓜沙律..沙嗲(雞)
木瓜沙律..太辣了..連超級好辣的老豆都覺得辣..
如果不是這麼辣..其實是很好味的..
沙嗲(雞)..一客六串..上碟造型有心思..不過雞肉有點'鞋'和乾..
點沙嗲的醬很香..但太少了..六串得一小碟醬..實太少了..
泰式炒通菜
炒時菜..正常不過的一碟泰式炒通菜..好味..不過點解要等咁耐?
吃了這兩碟..然後又再要等..上菜完全停頓了..又要追..
泰式椒盬魔鬼魚
泰式椒盬魔鬼魚..香口..外脆而肉嫩..連魚骨都可以吃下..脆卜卜..
不吃魚的老公都覺得ok..
菠蘿炒飯
等了又等..追了又追..最後的菠蘿炒飯終於都到了..
份量出奇地少..一般在外吃的多數只會裝得太滿..不知從何入手'but'飯..
但這個完全沒這煩惱..我第一口吃腰果..'淋'的>~<
整個飯味道與其他泰國菜館吃的差不多..唯..菠蘿炒飯差不多完全沒有菠蘿..只得一小片..
沒誇張..真的大家都完全吃不到有菠蘿..很難得才找到這一小片呢..
原本我很想加單..再order金邊粉的..但..眼見上菜的速度..真的不敢再叫..
都說過啦..我加單叫的'薄餅'..一追再追再再追..結果去到菠蘿炒飯都吃完都未上..唯有取消啦..
說實在..這裡的食物質素是很ok的..而且我眼見鄰檯order的款式..有很多都擺設得相當有心思..
只是有些菜式份量的確是小了點..和上菜的速度實在很慢很慢~
至於..這裡的服務就實在很有保留了..應說是尚有很大的進步空間..
店內大部份都是年青侍應..我不知是現今的年青人就是這樣..還是什麼??
完全是有點求其敷衍的態度..我再加單落order..但結果最後是說我沒叫過??
但中途我追時..他又跟得說..'好..我幫你追..'不下兩次以上都是這樣說的..
(如果年青女同事真的沒幫我下單..那年青男同事又何解可以對我說'幫我追'??究竟是誰錯我不知..我只知我是被敷衍>~<)
最後埋單時..三十來歲的同事向我們說不好意思..說年輕同事們的確有點亂..

題外話/補充資料: 我是一個'食物質素'與'服務態度'同時要求的人.. 坦白說..於我一家而言..今次這裡的'服務態度'實在抺殺了這裡的'食物質素'~ 食物可以'笑'..現在最多'ok'吧..
2013-08-28
冬陰公湯(大)..
炸蝦餅
泰式燒羊架
斑蘭咖哩(雞)..
泰式炒通菜
泰式椒盬魔鬼魚
2013-08-30 51 瀏覽
作為一個九龍人, 一年去元朗都不知有沒有四次。早幾天因探人關係, 路經元朗, 所以晚飯就在這區解決。記得在朗屏站附近有很多泰國餐廳, 於是我們一行四人就去了搵食, 想找點酸酸辣辣的東西醒胃的東西。因為行下行下唔係好知自已去咗邊, 於是就走誤打誤撞地到元朗劇院附近的泰國餐館 MINT THAI 開餐了。MINT THAI 是一間新派的泰國菜館, 除了供應一般泰國食品, 還有其他東南亞美食。此外亦附設酒吧, 可以一邊飲杯COCKTAIL 一邊吃炸蝦餅等小食。餐廳內很多泰式裝飾, 加上配以原始FEEL的木枱木椅, 十分有巴提雅那種渡假FEEL。因家人都想試多幾款不同的多西, 於是我們叫了一個二人餐, 再外加幾款食品及炒飯。晚餐的先頭部隊是冬蔭功湯及柚子蝦沙律因為我不太喜愛冬蔭功, 所以只叫一個細SIZE 的. 大約可分到三碗。看相就知十分足料, 夠濃夠酸, 味道調得剛剛好。即使我不太好酸都覺得不錯, 是十分開胃的湯水。柚子蝦沙律中有內很多柚子肉, 配以芽菜及小蕃茄, so fresh, 口感很好。雖然內裏只得三隻中蝦, 但它的材料都很新鮮, 沙律汁亦調得很美味, 可以加回一點分數。之後就來個
晚餐的先頭部隊是冬蔭功湯及柚子蝦沙律
冬蔭功湯
沙爹串燒
之後就來個香口的沙爹mix, 有牛, 豬及雞各兩串。雖然只是雪藏肉, 但肉質燒得頗嫩, 沙爹醬也很惹味。加上串燒擺放得很有趣, 像一棵小樹, 我們不用幾分鐘就清碟了。
一餐又怎能沒有蔬菜呢?這時二人餐中的馬拉盏炒通菜送上了。
馬拉盏炒通菜
味道不會過鹹, 菜梗不會又老又硬, 分量都ok, 是我每次食泰菜都會叫的。
咖喱青口配薄餅
這是店員推介的咖喱青口配薄餅, 薄餅又糯又熱, 好好味, 果然是與咖喱的絶配。初時看這咖喱汁材料十分豐富 (很多香料), 一定十分辣。但原來他只是濃味, 一點也不辣, 怕辣的朋友亦可以一試。
後來送上一隻十分大的碟, 盛着另一個這兒的招牌菜: 檸檬魚
檸檬魚
看起來魚兒有點小, 但分量絶對足夠4人分量。烏頭魚以檸檬醃制, 才加上辣椒和香蒜舖面, 只有惹味, 沒有河魚的味。初吃起來不會覺得味濃或辣, 但味道是慢慢滲出來的, 這道魚竟然是全晚最辣的餸菜。我自己就覺得連伴碟的生菜加上這酸辣魚很好吃了。難得這晚我是吃最多魚的人 (平時食魚只會兩啖起三啖止)
泰式燒豬脾
泰式燒豬脾的賣相什佳, 啖啖肉, 最啱我男友。燒豬脾火喉掌握得很好, 肉質軟硬適中。在酸甜汁豬脾上洒上粗粒黑胡椒, 令味道更有所提昇。

最後還要加一個菠蘿炒飯才完結是日晚餐。
菠蘿海鮮炒飯
炒飯最驚喜的是內裏的菠蘿是新鮮的,飯粒亦算乾身, 值80分。
我們四人今餐共吃了$673, 價錢和質素都ok的。大家都對這新派泰國菜給多"正評", 不會像坊間一些食店味道過濃過鹹。

題外話/補充資料: 這新派泰國菜館味道較溫和, 不好辣或太濃味都可一試
2013-08-26
冬蔭功湯
2013-08-30 14 瀏覽
除了泰式按摩,我愛吃泰國菜,因為喜歡那酸酸辣辣,香料味很重的味重。最近,和朋友到了元朗一間宗泰國菜館聚餐。這間泰國菜館名為薄荷葉泰國菜 Mint Thai House,是一家新派泰國菜館。我們之所以揀選Mint Thai House,是因為薄荷葉由泰籍廚師主理,而店主在新界地區自設菜園,而且裝潢革新,除了有泰國情調外,更設有酒吧,讓客人品嚐泰國美食之餘,更可以把酒談天~當晚包括我在內3個人,點了一個 4 – 6 人餐 (HK$638),男仕們當然要啤一啤,而我則點了杯士多啤梨特飲。我們點的套餐,有5款菜色可供選擇:~ 甜柚鮮蝦沙律/木瓜沙律~ 泰式檸檬魚/泰式椒鹽魔鬼魚~ 酸子炸豬手/穌梅鴨~ 咖哩蟹/咖喱大蝦(配一份薄餅)~ 炒時菜一碟我和朋友最後揀選的,都是Mint Thai House的推介菜1) 甜柚鮮蝦沙律甜柚沙律,是泰國菜中常見的前菜,我喜歡那酸辣的味道,但Mint Thai House的甜柚鮮蝦沙律,味道和我以往吃的不同,雖然酸辣的味道不太重,但卻多了點甜柚甘甜味道。而且鮮蝦大而新鮮,吃起來挺開胃。2) 泰式椒鹽魔鬼魚這款菜色是Mint Thai House的推介菜,平常
最近,和朋友到了元朗一間宗泰國菜館聚餐。
我們點的套餐,有5款菜色可供選擇:
~ 甜柚鮮蝦沙律/木瓜沙律
~ 泰式檸檬魚/泰式椒鹽魔鬼魚
~ 酸子炸豬手/穌梅鴨
~ 咖哩蟹/咖喱大蝦(配一份薄餅)
~ 炒時菜一碟
1) 甜柚鮮蝦沙律
甜柚沙律,是泰國菜中常見的前菜,我喜歡那酸辣的味道,
雖然酸辣的味道不太重,但卻多了點甜柚甘甜味道。
而且鮮蝦大而新鮮,吃起來挺開胃。
2) 泰式椒鹽魔鬼魚
這款菜色是Mint Thai House的推介菜,平常很少有機會吃到魔鬼魚。
以高溫炸出的魔鬼魚,外皮非常香脆,但魚的肉質仍十分嫩滑,
除了灑上椒鹽,吃的時候還可以配上兩款特製的醬汁。
紅色的醬汁,跟我們平常吃到的雞醬一樣,酸酸辣辣的,
而綠色的醬汁則是廚師秘製醬汁,雖然味道較辣,
但反而令椒鹽魔鬼魚更為美味。
唯美中不足,是份量不太足夠6人享用呢
3) 穌梅鴨
是Mint Thai House另一推介菜,
鴨是原隻上台,及後侍應會再剪件,方便客人食用。
建議食法是先不配任何醬汁,先品嚐鴨肉的味道,
及後可再配上一道菜的紅色的醬汁及綠色的醬汁食用。
我按照侍應生的建議,先吃一口原味的鴨肉,
及後再配上紅色醬汁及綠色醬汁食用,
發覺同樣是配上綠色秘製醬汁最為美味。
我對這個穌梅鴨期望很高,見到有個梅字,
以為會有點梅酸味道,但吃了幾口,的確有點失望,
因為鴨的肉質不算嫩滑,味道也沒怎麼特別。
4) 咖喱大蝦(配一份薄餅)
這個菜是我最為欣賞的!
因為味道真的很棒,咖喱汁甜中帶點微辣,
越吃越開胃!
而且大蝦非常新鮮而大隻,肉質鮮甜。
由於咖喱汁實在太惹味了,一份四塊的薄餅,
我們3人要再多點一份,為的是要將所有咖喱汁吃完!
5) 炒時菜一碟
這個菜色雖然簡單,但蔬菜吃很起十分新鮮,
味道清新,吃到膩了再吃一口蔬菜,能Refresh一下味蕾。
這個4 – 6人套餐整體而言,味道十分不錯,
只是份量方面少了點,未必足夠6人享用。
由於Mint Thai House是一家新派泰國菜館,
味道方面會少了傳統泰國菜的濃郁香料味道,
吃起來會感覺較清新,健康,
很適合愛健康但又愛泰國菜的人仕。
2013-08-16
  • 咖喱大蝦
  • 甜柚鮮蝦沙律
2013-08-28 14 瀏覽
我們6:15就到了在元朗的MINT THAI HOUSE薄荷葉泰國菜,因為打算早點食完可以回家睇衝上雲霄哎嘛!哈哈!所以入去時天都未黑!人影都無,但去到7點就坐滿,去到我閃時,有人在出面等位中。我每次食泰國菜必叫生蝦刺身,這裡食要成HKD158,得7隻,我第一次食這個價位,實在貴了一點,但個汁好好味,店員仲細心地教我們如何食這個刺身才是最原汁原味。泰式燒豬脾仔,HKD108,有4大條,啖啖肉,又燒得剛剛好,配以泰色甜酸醬,份外惹味,我最LIKE它下面用了生菜+菠蘿粒做沙律,若果有多點一菠蘿我會更更更鍾意。馬拉盞通菜,HKD48,味道與我平時食的有點分別,平時是多半是咸,今次卻有點清甜,有點懷疑自己是否食馬拉盞中…咖喱炒蟹,HKD238,咖喱香甜,微辣又滑嘟嘟,隻蟹都幾大隻。NAN佬覺得好味可口,可是我自己覺得隻蟹算不上好新鮮,不過,質量還可以接受,下次再去會試別的,但一定會再食他們的咖喱。食得咖喱,一定要叫它個FRIEND,就是薄餅,HKD42。一客有4塊,用它來吸了滿滿的咖喱汁後,再放入口,認真一流。我亦有ORDER DRINKS,分別有青檸梳打和咸檸7,我和NAN佬一致覺得味度淡口
我亦有ORDER DRINKS,分別有青檸梳打和咸檸7,我和NAN佬一致覺得味度淡口了一點,下次叫啤酒OR椰青飲應該會更好。
2013-08-27
慶祝紀念