2014-10-06 966 瀏覽
生蝦刺生,唔夠爽口,冇蝦既鮮味串燒,雞豬,分不到味道,咬唔開,似食醬黃咖哩雞,唔知有冇5件雞,味淡,最好食係咖哩入面件青椒併盤,魚餅蝦餅春卷,凍既原本想叫燒雞,但食完上面果啲......算了吧
生蝦刺生,唔夠爽口,冇蝦既鮮味

串燒,雞豬,分不到味道,咬唔開,似食醬

黃咖哩雞,唔知有冇5件雞,味淡,最好食係咖哩入面件青椒

併盤,魚餅蝦餅春卷,凍既

原本想叫燒雞,但食完上面果啲......算了吧

2014-09-24
1)紅咖哩(新鮮)雞 $138: 比普通咖哩雞貴接近一倍($7x),卻發現有三件雞頸,其他食得部份只可以冰鮮雞質素形容,最重要係d咖哩稀到同水差不多,難吃。2)薄餅 $42 配咖哩: 都幾油3) 檸檬烏頭 $106: 魚是細條的,只可以僅僅合格黎形容,因魚有自己味道,醬料又有自己味道。4)泰式燒豬脾仔 $178: 這個是唯一覺得 ok 的,配啤酒一流,不過得四件,有點貴5) 冬蔭功湯 $68:酸味比較重,蝦肉霉,不合格。兩個人食咗 $61x, 以咁既質素覺得超貴,寫這篇食評只想大家心裡有數,看其他食評時有個比較,其實真不明白為何有咁多好評!
2)薄餅 $42 配咖哩: 都幾油
5) 冬蔭功湯 $68:酸味比較重,蝦肉霉,不合格。

其實真不明白為何有咁多好評!
2014-09-09
2014-09-03 1384 瀏覽
一間好有泰國風情嘅飯店,但食物真係好一般,價位偏貴,係元朗區佢嘅位置係冇乜可能收到呢D價,除咗價之外,食物真係吾入流,食完後我同老婆都有肚疴>.<",吾講係泰國食,香港佢就真係..................埋單=$704,正路冇下次=.="
啤酒兩杯,特飲一杯
生蝦
燒蝦兩隻
生菜包
泰式茄子
埋單=$704,正路冇下次=.="
2014-08-31
2014-08-17 2109 瀏覽
上个礼拜食完,我觉得值得再去,所以今日一行六人再去食过冬陰功-真係好飲,夠辣夠酸無骨鳳爪-夠入味,冇得輸燒馬頭-一般,唔夠乾身豬手-一般,肉身有d硬串燒豬,雞-燒得剛剛好,唔会太乾身炒貴习-正常野炸蝦餅-好食,唔厚粉,唔會太燶茄子-味道剛剛好,唔會太咸,又夠香生蝦-唔係太夠凍,醬汁多d会更好米卷-几好食,味道几清新叫左好多野食,大家都食得哂,价錢唔貴,服務几好,賣相一流,我諗我哋会继續去食
上个礼拜食完,我觉得值得再去,所以今日一行六人再去食过

冬陰功-真係好飲,夠辣夠酸

無骨鳳爪-夠入味,冇得輸

燒馬頭-一般,唔夠乾身

豬手-一般,肉身有d硬

串燒豬,雞-燒得剛剛好,唔会太乾身

炒貴习-正常野

炸蝦餅-好食,唔厚粉,唔會太燶

茄子-味道剛剛好,唔會太咸,又夠香

生蝦-唔係太夠凍,醬汁多d会更好

米卷-几好食,味道几清新

2014-08-17
10 分鐘 (堂食)
  • 泰式燒豬脾仔
  • 無骨鳳爪
  • 冬陰功湯
  • 串燒
  • 炸蝦餅
2014-08-16 1867 瀏覽
约左朋友食飯,要帶埋犬兒一齐去,所以朋友推介这间地方不大,坐出面又不是太熱,又唔会迫,犬兒又唔会打擾到別人食物真的不錯,价錢合理,係d飲品貴d冬陰功~必飲,夠辣又夠酸,好耐冇飲过咁正燒朱脾~燒得啱啱好, juicy 串燒~又係唔錯,绝对唔會燒得乾無骨鳳爪~超入味,又大隻茄子~正常野,味道可以烏頭~比較细條菠蘿炒飯~唔錯豬頸肉炒麪~超咸,唔掂食物大致上有水準,上碟又靚,服務一般,有待改善,我地会再來的!
约左朋友食飯,要帶埋犬兒一齐去,所以朋友推介这间

地方不大,坐出面又不是太熱,又唔会迫,犬兒又唔会打擾到別人

食物真的不錯,价錢合理,係d飲品貴d

冬陰功~必飲,夠辣又夠酸,好耐冇飲过咁正

燒朱脾~燒得啱啱好, juicy

串燒~又係唔錯,绝对唔會燒得乾

無骨鳳爪~超入味,又大隻

茄子~正常野,味道可以

烏頭~比較细條

菠蘿炒飯~唔錯

豬頸肉炒麪~超咸,唔掂

2014-08-09
2014-06-14 4168 瀏覽
今次得兩條友黎食飯,應該都叫得唔多嫁喇,又細食,所以就主攻我地自己鍾意既野,就叫左一個細既冬陰公湯同一個咖喱蟹之後,就係叫左咁多,不過都驚食唔哂。佢個冬陰公湯真係好好味嫁,岩岩黎到就已經有一陣香味,好香好香,一入口,好濃郁,酸辣又整得岩岩好,好好飲。料都好足,有好多隻蝦,香料同埋好多雜菌,雖然話係細,不過份量其實都唔細。咖喱蟹,依個真係要讚,份量真係好多,而且蟹好新鮮,咖喱又做得唔錯,香滑,跟埋薄餅同飯真係一流,真係一定停唔到口,成隻肉蟹係你面前,蟹肉真係十分鮮甜,對於兩個都鍾意海鮮,當然鍾意依個,而且價錢唔貴,十分抵食。薄餅就唔錯,不過唔算好出色,不過不失,不過個咖喱夠哂好食, 所以唔緊要,就算個薄餅唔算太好都無影響。

2014-03-25
【 食尚 】元朗市中心的特色泰國菜 - 薄荷葉泰國菜 Mint Thai House上次跟朋友嚐過這間泰國菜後一直難以忘懷他家的椰汁雞湯這次再次帶朋友到元朗薄荷葉泰國菜 Mint Thai House吃美食上次到來吃晚飯,這次來品嚐午飯有著不一樣的體驗薄荷葉泰國菜 Mint Thai House除了有開放式的門面還有充滿特色氣氛的Counter讓人感覺置身於酒吧內因迷路了在街上逛了一會進來後馬上點了杯新解石榴汁解解渴消消暑石榴汁口感豐富不只是石榴味的果汁而已內裡還有著乾坤充滿著粒粒的石榴果肉超讚的消暑良伴!主角出場了!!!這次遠道而來為的是這個椰汁雞湯微辣的椰汁雞湯令我們胃口大開而且湯很足料有超嫩雞肉,雜菌,小蕃茄等等的配料份量十足的一個湯一鍋小的椰汁雞湯足夠5-6人份 ($68)這是我到Mint Thai House的必點之選!!! 大推大推我們還點了一個健康之選 - 甜柚鮮蝦沙律除了帶有柚子清新的感覺香料再加上蕃茄等的味道不俗不俗酸酸甜甜的很開胃我是超愛吃菠蘿炒飯的女孩每逢有菠蘿炒飯的地方我都會點來品嚐這個菠蘿炒飯配料很多但味道很淡 沒有什麼味道可言這個菠蘿炒飯令我有點失望今餐最受
上次跟朋友嚐過這間泰國菜後一直難以忘懷他家的椰汁雞湯

上次到來吃晚飯,這次來品嚐午飯

有著不一樣的體驗

石榴汁口感豐富

不只是石榴味的果汁而已

內裡還有著乾坤

充滿著粒粒的石榴果肉

超讚的消暑良伴!
主角出場了!!!

這次遠道而來為的是這個椰汁雞湯

微辣的椰汁雞湯令我們胃口大開

而且湯很足料

有超嫩雞肉,雜菌,小蕃茄等等的配料

份量十足的一個湯
一鍋小的椰汁雞湯足夠5-6人份 ($68)

我們還點了一個健康之選 - 甜柚鮮蝦沙律

這個菠蘿炒飯令我有點失望
今餐最受歡迎的一道菜 - 泰式蝦餅

蝦餅外脆內軟

我跟朋友們都吃過不停

每咬一口都說"好味好味~"
泰式炒金邊粉配大蝦 $88

但原來碟邊還有砂糖

再吃一口配砂糖的

味道口感完全不一樣

帶出了炒金邊粉的味道
配合了砂糖的吃法,我食了很多炒金邊粉

整體來說食物都充滿驚喜,唯菠蘿炒飯扣了點分數

除了服務員很一般的服務水準,我跟朋友都很享受及滿意這頓午飯~
希望下次再來時遇上上一次服務態度很好的男孩
2014-05-10
用餐優惠
試食活動
2014-06-06 4003 瀏覽
約了幾個朋友,在她的家附近晚飯,上網睇,評語都ok。剛巧來到,見到有人 求婚,so sweet 。不過呢度開放式的環境,氣氛唔錯。 好了,八卦完,我們都很快地坐下叫野食。 店員姐姐服務都ok,只係有些餸上得好慢。泰式生蝦,ok 新鮮,蝦有些膠身,個醬汁 酸酸辣辣 ,很醒胃。咸魚炒菜,正常,但沒有什麼鹹魚味。 豬肉碎生菜包,味道可以,但唔算好特出,而且豬肉的份量較少。 冬蔭功湯,啱我,因為味道唔太辣,而且都幾多料。 咖哩豬肉 加 油酥餅,地道咖哩汁都可以,但是豬肉分量很少,油酥餅很好食,熱辣辣,香香脆脆餅 皮很鬆化。蝦餅,好的式,普通,但夠香脆 ,肉質比較爽。 甜酸魚,肉質都好滑,但個醬汁味道唔夠濃郁,甜酸味道都不足。 甜柚鮮蝦沙律,基本上去到好多泰國餐廳,柚子沙律都好好食,但呢度的柚子好苦,味道不足,沒有什麼味道。 望穿秋水的 泰式金邊粉,特左成個鐘頭,但味道一般。
約了幾個朋友,在她的家附近晚飯,上網睇,評語都ok。

好了,八卦完,我們都很快地坐下叫野食。

店員姐姐服務都ok,只係有些餸上得好慢。

咸魚炒菜,正常,但沒有什麼鹹魚味。

豬肉碎生菜包,味道可以,但唔算好特出,而且豬肉的份量較少。

冬蔭功湯,啱我,因為味道唔太辣,而且都幾多料。

蝦餅,好的式,普通,但夠香脆 ,肉質比較爽。

甜酸魚,肉質都好滑,但個醬汁味道唔夠濃郁,甜酸味道都不足。

望穿秋水的 泰式金邊粉,特左成個鐘頭,但味道一般。
2014-05-28 4027 瀏覽
泰國菜,近呢兩年成日都好鐘意食!特別係生蝦刺身!愛到不得了!仲有冬蔭公,等等!喜歡食泰國菜的原因,可能係因為早年成日去泰國。食得多,自然也喜歡了!繼上次搵食搵到黎元朗,發覺元朗雞煲好食!元朗都有好多美味餐廳。今勻就再黎元朗搵食了!薄荷葉泰國菜 Mint Thai House元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖老實說,地方比較隔涉。係咪搵好嘢食,就一定要係隱世地方?!沿路不像有食肆,一轉角,先搵到呢間Mint Thai House。酒吧形式,天氣好,就可以坐露天位置!入面是這樣的木枱木椅。可以叫酒,也可以叫泰式特飲~~餐牌也很有酒吧的風格!XD黎呢度,當然唔少得要叫生蝦!一上碟,就覺得有點不同!不是那種一味兩食,炸了蝦頭的食法!而是刺身上的醬,跟以往的生蝦刺身不同。跟點的醬是完全兩款不同的醬料。點的是這款青青綠綠的醬。混合了本上身的紅辣椒醬及青綠色的辣汁。一口放入口!辣的層次跟一般的生蝦不同!這一款,辣的感覺更多層一點!除了辣,還添加了酸的味道!感覺是多層次酸辣感。當然,比起一般的生蝦,更加辣了!怕辣的朋友,要小心啊!但對我這個怕辣的人來說,卻食得很足癮!金柚泰式沙律~~柚子,我係十分喜
泰國菜,近呢兩年成日都好鐘意食!
特別係生蝦刺身!愛到不得了!
仲有冬蔭公,等等!
喜歡食泰國菜的原因,可能係因為早年成日去泰國。
食得多,自然也喜歡了!
今勻就再黎元朗搵食了!
薄荷葉泰國菜 Mint Thai House
元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖
老實說,地方比較隔涉。
係咪搵好嘢食,就一定要係隱世地方?!
酒吧形式,天氣好,就可以坐露天位置!
入面是這樣的木枱木椅。
可以叫酒,也可以叫泰式特飲~~
餐牌也很有酒吧的風格!XD
黎呢度,當然唔少得要叫生蝦!
一上碟,就覺得有點不同!
不是那種一味兩食,炸了蝦頭的食法!
而是刺身上的醬,跟以往的生蝦刺身不同。
跟點的醬是完全兩款不同的醬料。
點的是這款青青綠綠的醬。
混合了本上身的紅辣椒醬及青綠色的辣汁。
一口放入口!
辣的層次跟一般的生蝦不同!
這一款,辣的感覺更多層一點!
除了辣,還添加了酸的味道!
感覺是多層次酸辣感。
當然,比起一般的生蝦,更加辣了!
怕辣的朋友,要小心啊!
但對我這個怕辣的人來說,卻食得很足癮!
金柚泰式沙律~~
柚子,我係十分喜歡食的!
這個柚子,很鮮甜!
沙律中,除了有酸酸甜甜的醬汁外,還添了點椰子味。
食落更香口!泰式風味,頓然一新!
馬拉盞通菜,不叫不行吧?
這個夠晒味了!
這個泰式煮魚,係好多地方都有上。
一般是連鍋一齊上的。
但這裡,就用碟上~~
看得見,配料得足。
骨就有啲,所以食嘅時候要小心啲。
少了火鍋,魚不會咁易老。
而且個湯汁都幾入魚肉度。不錯~
最大驚喜,是這個泰式燒豬脾!
上碟時,我還以為是羊架呢~~
燒至剛好的豬脾仔,外層淋上醬汁。
個醬汁是酸酸辣辣的秘制泰式醬汁!
食上口,很惹味!而且抵消了燒完的油脂感。
食多兩件都唔怕油~~
全晚,最喜歡的是這個泰式炸蠔!
炸至金黃蘇脆!
食的時候,要先CUT開炸蠔,然後倒入一匙至兩匙的秘制泰式醬汁!
這個醬是酸酸地,可以中和炸蠔的油脂感。
要知道,處理蠔有一定難度。
本身蠔就很易出水。
要用炸的方式處理,就很容易會沾多了炸粉。
做得不好,就厚皮。太少炸粉又不夠鬆化。
而沾上炸粉後,又要好好掌握炸的時間。
要做到外脆內滑,一點也不容易!
這個蠔內裡是剛熟的!
還很熱!而且一點也炸得不老!
肉質鮮滑呢~~
食完這一餐,發覺泰國菜還有好多未發掘的菜式!
而元朗也真是美食小天堂!好多好嘢食!
2014-05-20
  • 泰式炸蠔
  • 燒豬脾
  • 生蝦刺身
2014-05-23 3639 瀏覽
We went to Mint Thai for dinner again for their fried oysters. They tasted so succulent and fresh. There was this special sauce which went very well with the oysters. There were 4 oysters per order and was just enough for 2 people.The pork was not bad at all. They were not overcooked even though they were fried. The sweet and sour sauce added so much flavour to it. The salad below was however a bit too sour for my liking.Fried spring rolls are must-try items too! The fillings were minced meat, m
Juicy oysters
Fried Oysters
Fried spring rolls are must-try items too! The fillings were minced meat, mushroom bits and basil. They tasted so flavourful yet not too oily because of the freshness of the fillings.
Fried shrimp balls tasted much better than the shrimp cakes texture-wise. The size of the shrimp balls were just right !
The fried rice was of a very big portion with lots of chicken and veggie bits. Overall, it tasted good.

A lot of effort was shown in the plating and presentation of the dishes.

• Fried oysters
2014-05-22 3817 瀏覽
因機緣巧合之下,小妹再次踏足元朗區,亦在千挑細選下再度光臨薄荷葉。因曾經在這裡吃過的關係,故點菜方面盡量跟上次不一樣。小妹原先訂了晚上七點半枱,不過遲到了十五分鐘,但趕到後卻竟然遭老闆娘帶有埋怨的語氣說:「甘遲架?」我問:「還有枱嗎?」她回應的是「都有既。」遲到雖然是小妹的錯,但作為老闆娘的可否不要帶這種輕挑的態度對待客人,不畢小妹是來幫襯的。椰青($38)先來兩個大椰青。我倆由港島區專程而來,兜兜轉轉,大汗淋漓,還是需要一點涼快的飲品來驅走悶熱的身心。椰青價值$38,也挺貴的,但放在雪櫃裏好一段時間,拿出來即開即喝十分冰涼爽快,椰汁很多也很清甜,喝得令人身心舒暢,亦可為打後的辣味濃味的食物打帶解辣沖淡的作用。鳯爪沙律紅蘿蔔、辣椒、蔥頭、雜菜等的配料舖得密麻麻,隱隱約約埋下六、七隻帶淺橙色澤的鳳爪。鳯爪入口帶微酸、肉質爽口有嚼勁,繼而辣味開始在舌尖端滲透出來,辣勁十足。冬蔭功湯($68小)冬蔭功湯用了紅瓷鍋盛上,顏色非常艷紅,湯質色澤夠橙紅,配料亦很豐富,香茅、香茜、香葉等的香料調昧品絕對不少,還有秀珍菇,蕃茄等,不過唯獨蝦隻切半,體積十分細小,咬下去不帶鮮甜爽勁,肉質很霉,唯有不吃配

鳳爪沙律
鳯爪沙律
冬蔭功湯($68)
冬蔭功湯($68小)
冬蔭功湯用了紅瓷鍋盛上,顏色非常艷紅,湯質色澤夠橙紅,配料亦很豐富,香茅、香茜、香葉等的香料調昧品絕對不少,還有秀珍菇,蕃茄等,不過唯獨蝦隻切半,體積十分細小,咬下去不帶鮮甜爽勁,肉質很霉,唯有不吃配料只集中火力往頭啖湯去。喝一口湯頭,香料味道甘香對版,椰汁香帶來椰滑惹味,不過酸辣度比例不太對稱,酸度過了火位但辣度不足,就連前菜的鳳爪也比它更辣,整體不太滿意。如果能把紅鍋端在小火爐上淆滾著,辣椒的味道才會愈淆愈突出。
黃咖哩雞肉配薄餅
黃咖哩雞肉配薄餅
吃泰國菜總離不開咖哩薄餅,所以這次點了黃咖哩雞肉配薄餅。不過,我們一共點了六款食物,但不用十分鐘的時間,所以食物已逐一端上。我們顧及了冬蔭功湯卻顧不了這份咖哩薄餅,但前菜的鳯爪沙律也還未吃完,連負責端上食物的員工亦顯得不好意思。結果,熱烘烘的咖哩薄餅經已放涼不少,薄餅的油份也不經意地滲透在表面,拿上手,手指尖亦沾上不少油份,入口帶點餘溫亦不失鬆化,但整體較上一次吃到的略遜。雖這不代表是廚師的問題,但如果能在食物品質控制方面稍加留意,效果會更好。

至於黃咖哩雞肉,咖哩味一點也不辣,椰香味濃,如果質感再滑再稠一點會更好。雞肉約五、六件,但切得較大件,肉質亦帶嚡口,小妹只是吃了一件,最後只單醮點黃咖哩汁最好不過也。
泰色檸檬魚($108小)
泰式檸檬魚($108小)
看到每枱幾乎都有一碟魚坐陣,本身不好魚的我,最後也點了檸檬魚充撐場面。結果兩個人點了一碟小,但份量也不可輕看的。烏頭烏上放有三片青檸點綴,旁邊又有甜酸醬拌碟,看到已覺激酸十足。不過吃下去,微微的酸甜度不單提升烏頭魚的鮮味,辟除了可怕的魚腥,更帶種清新感覺,肉質鮮嫩且滑,啖啖魚肉令我倆不知不覺把魚拆得乾淨利落。
咸魚炒芥蘭($68)
芥蘭份量多得有點誇張,二人只單純吃菜亦能半飽了。芥蘭炒得爽口鮮甜,滲出陣陣咸魚的咸鮮,咸度適中,只略嫌下油太多,可能本身小妹在家中只愛吃清烚的菜,因而難免比下去。
2014-04-16
鳳爪沙律
泰色檸檬魚($108小)
咸魚炒芥蘭($68)
小妹一直對泰菜都是情有所鍾,因為它的酸甜味道教人回味三分。而早前曾經到訪元朗的薄荷葉,從此一吃便上癮!不得不說薄荷葉的環境一流,已經成為我與好友的「聚腳點」,寫意休閒的氣氛讓人感覺放鬆舒適,再伴隨柔和的音樂,讓人感覺舒服自在,很適合與好談天說地。而且最貼心是餐廳設有訂檯服務,只需提早預約便無須擔心等候。到達後侍應生已經細心確認預約,然後引領小妹入座。值得讚賞的是服務水平大大提升,感覺比從前更熱心有禮。(小妹按:餐廳都在聽取食家意見,不斷進步及提升服務,十個讚!)點菜後,服務員都有再確認食物,感覺十分細心。泰迷必點的食物-肉碎生菜包,賣相十分新鮮,讓人十分期待。生菜鮮甜清爽,包上多汁的肉碎,十分惹味,而且散發濃郁香味,完全感受泰式風情。此外,辣味適中,十分容易入口,微辣口感可以刺激食慾。小食方面,今次嘗試了燒雞翼,值得推薦給大家。蘇梅鴨是全隻上碟先,然後由服務員剪開,不過雞翼以杯子盛裝,賣相雖然美觀不過食取時不太方便,一不小心便會容易掉在桌面上,建議改用其他器皿會更好。燒雞翼絕對有驚喜,因為它外皮香脆惹味,內裡仍然保留鮮嫩肉質,吃下去十分滑溜,沒有任何粗糙口感,十分好味。主菜方面,小妹點
小妹一直對泰菜都是情有所鍾,因為它的酸甜味道教人回味三分。
而早前曾經到訪元朗的薄荷葉,從此一吃便上癮!
不得不說薄荷葉的環境一流,已經成為我與好友的「聚腳點」,
寫意休閒的氣氛讓人感覺放鬆舒適,再伴隨柔和的音樂,

讓人感覺舒服自在,很適合與好談天說地。
而且最貼心是餐廳設有訂檯服務,只需提早預約便無須擔心等候。
到達後侍應生已經細心確認預約,然後引領小妹入座。
值得讚賞的是服務水平大大提升,感覺比從前更熱心有禮。
點菜後,服務員都有再確認食物,感覺十分細心。
泰迷必點的食物-肉碎生菜包,賣相十分新鮮,讓人十分期待。
肉碎生菜包
生菜鮮甜清爽,包上多汁的肉碎,十分惹味,
而且散發濃郁香味,完全感受泰式風情。
此外,辣味適中,十分容易入口,微辣口感可以刺激食慾。
小食方面,今次嘗試了燒雞翼,值得推薦給大家。
燒雞翼
蘇梅鴨是全隻上碟先,然後由服務員剪開,

不過雞翼以杯子盛裝,賣相雖然美觀不過食取時不太方便,
一不小心便會容易掉在桌面上,建議改用其他器皿會更好。
吃下去十分滑溜,沒有任何粗糙口感,十分好味。
主菜方面,小妹點了泰式燒牛仔骨,味道很不錯,
泰式燒牛仔骨
燒仔骨的火候控制得很好,肉質仍然嫩滑不會過韌,

一咬下去已經散發的鮮甜肉汁,再沾上酸甜醬汁,味道更為出色。

此外,伴碟的生菜也是鮮綠清甜,酸甜的醬汁讓人更開胃。
個人偏愛黃咖哩,它味道最為濃郁,而且辣味最適合香港人,
黃咖哩
咖哩汁微甜中帶辣,十分醒胃,最好用來伴飯或是薄餅!

香濃的咖哩味讓人食指大動,小妹也忍不住吃掉了2片薄餅。
小妹今次點了人氣的蘇梅鴨,份量足夠,可以供4人食用。
蘇梅鴨
有點兒可惜是剪得太大件,食用時未算最方便。

整隻鴨燒至黃金色,賣相很不錯。
蘇梅鴨的味道同樣也是酸酸甜甜,一道非常好的醒胃菜。鴨肉十分肥美,散發香甜的肉汁,十分juicy。
蘇梅鴨
肉質仍然保持水準,十分軟腍不會覺得「韌」。

蔬菜方面仍然推薦通菜,椒絲炒通菜味道未算突出,
椒絲炒通菜
略嫌辣味未夠,味道偏淡了一點點,通菜仍然翠綠新鮮。

2014-05-03
肉碎生菜包
燒雞翼
泰式燒牛仔骨
黃咖哩
2014-05-19 2397 瀏覽
天氣陰晴不定 , 時而下雨時而曝曬 , 令到身體很不舒服 , 自然想去吃一些清涼品。   從朋友間得知元朗有甜品店是賣自家炒冰 , 聽起來倒十分吸引所以就預了一晚走入元朗。炒冰不能當晚飯 , 那麼是真的需要去找間餐廳吃晚飯 , 可是尋遍過炒冰店附近的茶餐廳 , 只不過是小菜套餐已索價四十多元 , 還沒有包括飲品! (聽親友說附近有一間蛋包飯專門店, 她上次有去吃過 , 一份餐要九十多元 ... OMG ~)那不如走去老地方吃泰菜還划算 , 橫豎在炒冰店直行幾條街便到達 , 而且根據過往經驗是在晚上六時半左右客人量不多 ...沒想過現在餐廳竟然幾近爆滿 , 幸好在大銀幕底下依舊可以騰出數個位子。喜愛這店的冬蔭功 $68 , 例牌叫了一客 , 送上來時女侍應生會為我們分碗 , 湯內材料豐富 , 除了那些泰國香葉外 , 秀珍菇及半邊蝦的數量也不少 , 喝下去 ... 明顯會覺得酸辣及香草味道是比昔日調得淡 , 蝦膏在湯內所發揮的味道亦少了, 不過依然都是比坊間的冬蔭功為好。越式紙米卷 $88 ... 柔滑米粉皮卷入生菜絲、煙三文魚肉、沙律醬 , 最初還以為是冷盤但結果是室溫狀態 , 跟來有一

越式紙米卷 $88 ... 柔滑米粉皮卷入生菜絲、煙三文魚肉、沙律醬 , 最初還以為是冷盤但結果是室溫狀態 , 跟來有一碟紅酒醋可點食 , 但是我覺得不點醋.剩食的味道會是不錯。
辣椒糕炒芥蘭苗$68 ... 送上來已聞到惹味的辣椒香, 正常來說辣椒糕是香而不辣而且帶甜 , 那為何這碟炒菜會有辣味 , 原來廚師有額外加入紅辣椒;另外菜的樣子是一點也不芥蘭 (葉型彎彎圓圓般) , 還要說是苗 ?!  菜的質地爽得來帶硬 , 味道有點苦 ... 後來我再讀一次餐牌 「辣椒糕炒芥蘭苗」的英文是 Fried Cabbage with Chili Paste --- Cabbage 不是捲心菜 , 又名椰菜、甘藍菜、包心菜嗎?
泰式炒金邊粉 $88 ... 炒金邊粉上有一個破了的蛋網 , 四圍放了花生碎、辣椒粉、青檸角及生芽菜韮菜 , 隨便加入以增加口感及味道 , 炒金邊粉的粉質算頗煙韌 , 酸酸甜甜味道減輕了 , 蛋絲豆乾材料豐富。

廚師快手, 侍應生勤快 , 一個小時左右便吃完這餐晚飯!
2014-05-14
2014-05-17 1018 瀏覽
完全值得一試再試的泰國菜,必定要試的是炸生蠔,生蠔的熟度剛剛好,皮薄鬆脆,好鮮味!老板非常仔細地教我們先用匙羹在蠔中心弄開,及後放入醬汁連埋生菜一起食,但最緊要的是一定要即食,你會食到蠔的鮮味及汁,我試的全部有已達水準。環境relax,完全係一餐享受,一定會再來!
完全值得一試再試的泰國菜,
必定要試的是炸生蠔,生蠔的熟度剛剛好,皮薄鬆脆,好鮮味!
環境relax,完全係一餐享受,一定會再來!
5 分鐘 (堂食)
  • 泰式炸蠔
近日約咗咗幾個friend 去元朗踩單車, 順道去多次元朗薄荷葉泰國菜食泰國菜。講實, 我已經唔係第一次到Mint Thai House 食泰國菜, 之前食過覺得呢度既食物都幾有質素, 所以嚟到元朗, 除咗食甜品, 就會諗到嚟呢度食泰國菜~今日落住微微雨, 但天氣就非常悶熱, 坐係露天形式設計既 Mint Thai House, 感覺好侷促, 而且不時有蚊滋飛嚟騷擾 >_< 店員都好似悶壞咗, 經常黑口黑面, 好掃興~不過都無咩所謂, 在呢種侷促既天氣下, 先嚟一個泰啤解喝, 呢個啤酒味道唔錯, 味道很醇, 唔會淡而無味, 飲落去好順喉, 而最重要係啤酒唔會有好多白泡, 大大啖飲落去, 可以為悶熱既天氣降溫接住就點咗個泰式炸蠔, 呢個炸蠔價錢有D貴, 一隻大約要HK$40幾, 不過每一隻生蠔都份量十足, 漲卜卜好肥美~生蠔外層被炸到金黃色, 鬆鬆脆脆, 就連蠔裙都炸得脆卜卜, 一d都唔靱, 配埋辣椒同葱粒, 好惹味, 食時1只要加入秘製醬汁卷住新鮮生菜一齊食就可以, 不但可以加強食物既層次感覺, 食落口仲唔會咁肥膩輪到我既至愛特色菠蘿飯出場, 菠蘿飯由原隻菠蘿裝住, 份
輪到我既至愛特色菠蘿飯出場, 菠蘿飯由原隻菠蘿裝住, 份量十足, 而且內裏材料好多, 包括有菠蘿粒、鮮蝦、腰果、提子干及肉鬆, 如果2個人食既話, 每人大約分到3大碗~  而呢個菠蘿飯充滿住咖哩辣香,  飯粒亦炒得好乾身, 食落口唔會痴埋一舊, 菠蘿粒粒炒過後變得更加甜, 配埋其他配料, 勁好味呀~
咸魚炒芥蘭送上嚟時, 碟既側邊有大大粒既咸魚粒, 我雖然唔多鍾意食菜, 但都覺得呢個芥蘭好爽脆同入味, 每啖都充滿住咸魚既鹹香味道
沙嗲 (豬 / 牛 / 雞) 6串
或者串燒燒得過咗火, 令肉質變得勁粗糙冋偏乾, 而且醬料不夠多, 沙嗲味好淡, 除咗牛肉本身有點鮮味, 其他都令我覺得好失望
last 燒雞翼, 呢個雞翼都幾好味, 雞皮無被燒燶, 而雞翼上搽咗d燒汁, 甜甜地幾好味, 仲有少少煙煙靱靱既口感, 另外, 雞翼肉質好滑, 一d都唔會粗糙, 肉汁仍然可以鎖住係雞翼內 , 好味~

2014-05-10
100 分鐘 (堂食)