2017-03-04 86 瀏覽
朋友到過這店,感覺非常不錯,食物很美味,完全是正宗泰國菜的姿態,所以這天下班後決定跟另一位朋友再到這店,因為這位朋友想吃泰國菜。餐廳還是一如以往的多人,等外賣、等座位的人站滿在店前面,這未免太誇張了吧?明明旺角有這麼多食店,根本不需要死守在一間店外,但人們就是要等,可見這店的質素非常高,人們願意犧牲時間來等待。後來當我們進店以後,聽到店員說外面的食客要等10張枱才有位,不禁慶幸我們來得早。需$1就能換購,前提是要消費滿$200。以吃晚餐來說,要湊夠$200並不難,尤其是現在物價高昂。不過平心而論,這餐廳的價格算是合理,食物性價比很高,難怪大排長龍。這沙律偏濃味,就像一般泰國菜那樣,特別是最上面的香料,簡直是整道菜的靈魂。香料偏鹹,同時很香口。木瓜絲很爽脆,邊咬邊有汁咇出來,味道甘甘甜甜的,非常開胃。

2017-02-21 206 瀏覽
其實都個幾兩個月前嚟食,咁啱係OpenRice 睇返覺得要講一講。果陣都係俾d好評吸引過嚟! 環境係幾特別,未試過係酒吧食泰菜,每次食泰國嘢都必叫生蝦,$168(定唔知$148) 總之都係貴,吖諗住佢咁貴,應該唔差得去邊,點知普通過乜,仲要得四五隻 如果你收$68我都gur啲! 之後嘅嘢,簡評, don yum gong夠熱, 串燒合格咖哩唔得,好晞,軟殼蟹少到咁不如唔好俾照牌酸梅鴨本身都仲有少少期望,啲肉完全冇味的完。唔係嫌佢貴,但你收咁嘅貴,我覺得應該要俾返應有嘅質素客人吖。最後,諗唔明點解咁多好評?可能我光顧果晚大廚心情唔好?我自己食完就心情麻麻喇
如果你收$68我都gur啲! 之後嘅嘢,簡評,
don yum gong夠熱,
串燒合格
咖哩唔得,好晞,軟殼蟹少到咁不如唔好俾
照牌酸梅鴨本身都仲有少少期望,啲肉完全冇味的
完。

2017-02-10 344 瀏覽
樓價太貴,朋友間,可以憑自己努力,成功置業的,大多也要聽從政府的建議,跑到大西北,選擇元朗屯門,這些新發展的市鎮去置業。除著更多的朋友進駐元朗,順理成章,我們的聚會,也開始選擇元朗區,方便大家可以食完飯快速回家。這夜,相約了友人,打算食完一個便飯後便馬上轉移陣地,去進行我們的麻雀聚會,所以便聽從朋友的介紹,來到元朗吃這間泰國菜。朋友對這餐廳的評價是「元朗泰菜Number One,不可不試」,這麼誇張的評價,我再看一下Openrice,評分確實很高,喜歡吃好西的我,當然沒問題啦。放工一起揸車過來,大約7點半到達,我滿以為自己算是早到了吧,不料有其他人更早,餐廳已經爆滿,要稍等一會,2張枱,不多也不少,當然沒問題。等了大約10分鐘,餐廳便為我們安排座位了,還算快吧。餐廳的裝潢很Local Thai,大電視播放著流行曲的MV,幾有feel,有一刻,我有置身於曼谷的感覺。再看一下餐牌,選擇不少,想得出的泰菜,也可以在這裡找到。明爐魚,菠蘿炒飯,Pad Thai,春卷,椰青,這些也是我平時食泰菜會點的菜色,價錢也不貴,但這夜,我們決定吃一些不一樣的泰菜。再看一下餐牌,選擇不少,想得出的泰菜,也可

等了大約10分鐘,餐廳便為我們安排座位了,還算快吧。

再看一下餐牌,選擇不少,想得出的泰菜,也可以在這裡找到。

再看一下餐牌,選擇不少,想得出的泰菜,也可以在這裡找到。

不說不知,原來餐廳已經開業10年,裝潢算是保存得很好了,而餐廳更有2萬呎的農田去種植泰式香料,保證新鮮獨特,在地小人多的香港,能夠有自己的農地,實在不容易。
餐廳更有自家的apps,客人可以用apps去儲電子印花,到一定的數量,便可以換領免費食物,很不錯呢。
Extra 益力多 $58

每次同唔飲酒既朋友說要去酒吧,我總取笑他們說:

「你去飲益力多,定係牛奶先?」

想不到,現在竟然有這一款Carona Mix 益力多的飲品。

利用近年很流行的倒掛方式,物學原理,把成枝Corona mix 落杯冰凍益力多度,可以讓飲品長期保持高酒精而不淡味,起初飲既時候益力多味比較重,酒味不太喝得到,但慢慢地,開始感到自己的心跳加速,面開始紅,原來自己已經把一瓶酒喝完了。
冬陰公湯 (小) $88

雖說今次想點一些比較特別的食物,但冬陰公,還是必點的。

人不多,肚不餓,點一碗小的剛剛好,香料很多,味道夠濃,鮮蝦晶瑩剔透,爽口彈牙,有4隻,剛剛好,我們每人可以分到一隻。
湯的辣度不算很高,不吃的辣朋友,也說他能夠handle這辣量。

平時飲冬陰公,我總覺得香料太多,一口喝下去,要把大量的香料吐出,但朋友跟我說,香料很好吃,所以我也嘗試了自己的第一次,連渣連湯一起吃一起喝,想不到,又有另一番風味,香料煮得很淋,食落很香口,嘴裡會有一陣葉香。
蒜茸炒雜菜 $68

每餐飯也要無菜不歡的我,這餐也不例外,平時會點椰菜苗,這夜選了比較多元化的炒雜菜。

西蘭花,椰菜花,栗米芯,蒜茸粒一起炒,份量夠多,油份控制得宜,絕對合格。
廚師特色蝦醬炒飯 $108

朋友最後的蝦醬炒飯,意想不到地送我們一塊魔鬼魚乾,再加3隻鮮蝦。
炒飯炒得夠乾身,攪拌蛋網一起食,很滋味。

店員教導,魔鬼魚乾可以和飯攪勻一起食,但我覺得分開食更好味。
再飯的旁邊有很像東玻肉的醬汁豬腩肉,可以和炒飯一起助吃。
清邁蕉葉燒魚 $198

一般情況,明爐魚,是我們的首選,但店員介紹,有這款蕉葉燒魚,更特別,更美味,Why not?就決定一試啦。

條魚比我地想像中的更大條,配兩款醬汁:

一咸甜,比較濃味:一酸甜,比較清,很開胃,各有特色。
蕉葉味,一如所想,是不太能吃到的,但這魚肉質堅挺,有鮮甜魚味而不會腥,絕對值得一試。
泰菜,香港實在有很多,但用心做得好的不算很多。

這餐廳裝潢有特色,價錢不貴,食物款色又夠多,說是元朗泰菜第一,實在實至名歸。
2017-02-03
10 分鐘 (堂食)
2017-02-08 1393 瀏覽
自從上次發現左去元朗唔係想像中咁遠,話咁快我又再次黎到呢度搵食,元朗出名多好野食,臥虎藏龍,今日捨棄元朗好出名的日本菜,而黎到呢間評分甚高的泰國餐廳餐廳走向酒吧輕鬆的隔局,有室內室外位置,是夜溫度適中,我地選擇左坐出去吹下涼風,室外旁邊唔係馬路,唔洗擔心會食廢氣,而且有大大個火爐暖住,就算真係天氣凍都唔怕原來呢間餐廳已經開左10年,而且係自家農場種植泰式香料,餐廳就係用咁新鮮的材料烹煮各樣食物,係香港呢個寸金尺土的地方,FARM TO TABLE呢個概念的確少見HOEGAARDEN ROSSE ($70)每次食飯坐室外,我都覺得飲啤酒係最襯,呢度有我最愛HOEGAARDEN,仲要係ROSSE,喜歡大大杯的HOEGAARDEN,可以盡情飲,夠晒爽冬蔭公湯 - S ($88)食泰菜點少得冬蔭公湯,呢個冬蔭公辣度岩岩好,我唔係太食得辣都無問題,有好多香料,仲有開邊大蝦,總覺得每餐有個熱湯暖胃係唔同D越式紙米卷 ($88)平時食紙米卷,多數都係襯芒果軟殼蟹,今次係配搭左煙三文魚同生菜,沾上越式汁,感覺清新蒜蓉炒雜菜 ($68)本身想食椰菜苗,但可惜當天未能提供,可能係冬天唔當造的關係,所以就簡
HOEGAARDEN ROSSE ($70)
冬蔭公湯 - S ($88)

越式紙米卷 ($88)
蒜蓉炒雜菜 ($68)

本身想食椰菜苗,但可惜當天未能提供,可能係冬天唔當造的關係,所以就簡簡單單食個炒雜菜
廚師特色蝦醬炒飯 ($108)

蝦醬炒飯賣相吸引,整個炒飯被蛋網包住,上面放有蝦及魔鬼魚乾,旁邊有腩肉碎、辣椒、蝦乾,上枱時店員建議將魔鬼魚乾整碎,再將所有材料拌入炒飯中,比起一般的蝦醬炒飯有誠意得多

由於坐係室外,而且餐廳旁邊比較空曠,陣陣涼風吹來,雖然無海景,但呢種悠閒,不其然令我諗起泰國食飯時的感覺
2017-02-03
2017-02-07 279 瀏覽
昨晚一行6人到這家聚餐, 點了木瓜沙拉, 馬拉盞炒通菜, 蘇梅鴨, 咖哩軟殼蟹配薄餅, 烏頭魚, 2客冬蔭公湯(細)蘇梅鴨: 份量極細, 等同一隻半乳鴿的份量, 而且除了皮有味, 內裡的肉都是淡而無味, 6個人剛好每人分到二塊肉吃咖哩軟殼蟹配薄餅: 薄餅每人分到半塊, 味道普通, 軟殼蟹份量極少, 只有3小塊, 夾到的只有炸粉漿馬拉盞炒通菜: 完全沒有馬拉盞味, 還以為叫錯了, 炒出來不夠熱, 沒有鑊氣, 每人分到一箸通菜
題外話/補充資料: 當中有幾款餸十分詫異, 烏頭魚: 幼幼的有10吋長左右, 做法很泰式, 但魚很不新鮮, 是死魚來的,即是未被人捕捉已死掉的魚, 魚肉口感似吃咸魚, 一點魚味也沒有 2客冬蔭公湯: 每人分到1碗, 味道濃郁卻滲透著一陣死蝦的腐肉味道 6味份量極細的小菜, 沒有叫飲品, 埋單八百九十多元 以材料及份量計算, 完全不值這價錢, 食完還是餓著走, 要找其他野食, 絕對是吞金滅餸, 最慘食物不新鮮
2017-02-06
60 分鐘 (堂食)
2017-02-07 118 瀏覽
差唔多農曆新年前後又係時約d姊妹一齊聚下,之前聽朋友講呢間泰國鋪唔錯,咁就唔洗諗咁多一於去試下。沙嗲串( 豬,牛,雞)各兩串食得泰又點少得串燒,每人每樣一串試下, 全部燒得剛剛好,味道都幾好唔差。雞肉串最好味。泰式檸檬魚我地揀左食呢個魚,比較特別一點,平時我地都係食明爐魚多,今次試下呢一個,一上枱我地以為好細條,點知原來都好大條,魚上面有幾片檸檬,仲有酸酸辣辣嘅汁,好開胃,魚肉就唔算滑但就唔會腥,同醬汁一齊食好好味。冬陰公湯(細)個冬陰公湯我地叫左個細,可以食多點其他嘢食,個湯都好鮮甜,有蝦味,又有香茅味同辣香,而湯料就有蝦,什錦菇。辣椒糕炒椰苗清清的味道,份量都算多,仲食到椰菜苗嘅鮮甜味,我地好中意食辣嘢,如果呢個可以再辣少少就好啦。

沙嗲串( 豬,牛,雞)各兩串

泰式檸檬魚

冬陰公湯(細)

辣椒糕炒椰苗

2017-01-12
2017-01-31 322 瀏覽
新年同朋友食飯講起想食泰國菜,不嬲都有留意Openrice人氣高企嘅呢間薄荷葉泰國菜,見佢年初一到年初四都有開,終於有機會黎試試!Book左6點鐘食晚飯,時間尚早所以一入去都唔洗等位,坐低後我地就點左馬拉盞炒通菜、炸蝦餅、黃金蛋沙律、肉碎生菜包、泰式炒金邊粉同埋廚師特色蝦醬炒飯,野飲就叫左一個黑加侖子梳打、椰青同埋見佢依家有麒麟生啤嘅新味(青瓜、提子、蜂蜜、蜜柑同水蜜桃),所以又叫左一杯提子一杯水蜜桃嘅麒麟生啤。野食賣相討好,味道亦都不錯,份量適中;黃金蛋沙律嘅黃金蛋係炸蛋黎,食落幾得意;炸蝦餅有八件,用酒杯上下面有啲菜伴碟,配泰式辣醬食落幾香口;蝦醬炒飯有個蛋絲網包住,上面再串住一塊魔鬼魚乾脆脆,自己炒勻佢,大大碟,有得玩有得食;其他炒通菜、炒金邊粉同生菜包都算合格;另外上菜嘅哥哥仔仲會簡介一下啲食材點樣配搭,感覺不錯。提子味同水蜜桃味麒麟生啤上面有一層厚厚類似思樂冰嘅東西,好新奇,提子味唔算太突出,有小小芬達提子味,而水蜜桃味道就出啲,比較好。幾個人傾下食下,好快枱上面嘅食物就食得七七八八,啲staff亦都好快手幫我地執左啲碟,淨番4杯野飲,望望個鐘依家先係6點45分,即係我地其實
馬拉盞炒通菜、
炸蝦餅、
黃金蛋沙律、
肉碎生菜包、
泰式炒金邊粉同埋
水蜜桃味麒麟生啤
幾個人傾下食下,好快枱上面嘅食物就食得七七八八,啲staff亦都好快手幫我地執左啲碟,淨番4杯野飲,望望個鐘依家先係6點45分,即係我地其實食左9個字,就喺呢個時候本來對間餐廳不錯嘅印象突然大打折扣!
有個阿姐員工走黎同我地講「你地啲野食哂啦何?埋左張單先得唔得?」咁我諗,可能佢地想快手埋左單先,等我地一走下一枱客就可以即刻過黎,抱住你好我好嘅心態我都話OK無問題,因為新年關係要加二,加埋$876。埋完單之後就繼續飲埋杯野啦,頭先都講,因為我地食左9個字,其實每人手上杯野飲都仲有半杯未飲,而且又叫左生啤,食餐飯啫,咁梗係唔會一啖飲哂佢啦。點知過多5分鐘,個阿姐員工又走埋黎,好惡咁話「我有客喺出面等緊!」
嘩,阿姐你冇野嘛,你有冇試過去間餐廳食飯食左9個字會俾人趕走呢?我就未試過啦,就算你間餐廳其他地方做得再好,你有一個咁嘅員工幫你倒米,客人之前嘅所有體驗都一掃而空啦,至少我嗰刻個心第一樣諗到嘅就係「呢間冇下次」。
當然新年流流我都唔想同佢霎氣,唯有即刻「隊」左淨低嘅半杯生啤而不失霸氣地離場抗議,喺度俾個建議大家,呢到啲野食係唔錯嘅,但係你就唔好食得咁快啦,慢慢食,如果唔係難保你櫈都未坐暖就俾人一野「轟」出去啦。
題外話/補充資料: 由於本身冇打算寫食評,唔係遇到不禮貌待遇都唔會寫,所以冇影到乜相只有啤酒相片一張。
2017-01-31
水蜜桃味麒麟生啤
  • 廚師特色蝦醬炒飯
2017-01-23 307 瀏覽
I took some friends out for dinner at Mint as I've been there numerous times. Food is always nice and the boss is also a nice guy. However yesterday we encountered a really bad service experience from a waitress. We've ordered 4 dishes together with a roti, totalling 5 dishes. Out of which, I specifically ordered the food without onion and spring onion. Then came out the salad - with red onion, I politely requested a waitress for a new one without the onion where the waitress responded bluntly "you've just said no spring onion, you didn't say onion. We cannot do this dish without onion. So you either cancel or eat." I was stunted as I've eaten there numerous times and have had this dish. Anyhow, called the boss over, he was nice enough to have changed the dish for us and he also cancelled our bill. I want to say it was much appreciated but I doubted we will be visiting any time soon due to the bad service.
2017-01-22
2017-01-14 251 瀏覽
今日又到每月一聚,我地之前覺得這間店味道吾錯,就話不如再黎食過泰國菜先,今日我地差不多8點到客人半滿啦,我地坐下不久就有人比餐牌和特別手寫餐牌。我地最後叫左3樣野食先,因為這裡係沒有甜品,我地諗住食完飯再去第二度食過。大約15分鐘左右野食開始都黎到……黃咖喱新鮮雞$148再加左個2個白飯$15/個,黎到都依然好靚有葉有花作陪襯,當食了咖喱後,好彩叫左白飯,咖喱吾算辣但香椰汁香,送飯最好,雞份量都吾少仲有吾少配菜,最後我地都差點吃不完。之後再叫左個細冬蔭公湯$88,份量吾少都有5碗,飲落去偏酸味道吾太辣而入面配料都多而且入味添。最後我地沙爹串燒$88,豬牛雞每款有2串,味道正常吾太差,醬汁味香但花生味偏少,本人就覺雞肉最好味道。這裡仲有啤酒選擇,最後我地一人一杯啤酒傾下計聽下歌都吾錯。最後坐左2個多小時,每人中約$250飽飽離開。

2017-01-13
2017-01-13 1611 瀏覽
夜晚放工就去左元朗, 因為今日好難得屋企人個個得閒, 可以齊人出黎食個飯, 傾下計, 商量之下發現元朗有間泰國菜都幾受歡迎, 食物質素又唔差, 一於去呢到由於呢間餐廳實在太多人關係, 就算早到, 預約左都係要等一等, 唔係一去就有位, 大家要留意一下啦等左大約10-15分鐘左右, 有一枱客人埋單, 就到我地入去, 睇睇個餐牌先, 見到D食物已經好吸引!!沙嗲(雞/牛/豬)各2, 總數6串  $78上菜時非常有趣, 會用一隻大酒杯載起6串串燒, 我只食到雞串, 雞串食落肉質"唸", 有少許醬汁, 好惹味咸魚炒芥蘭 $58上菜時已經有好濃香既咸魚味, 芥蘭六少得爽脆清甜, 完全冇任何苦澀味, 因為我好憎食到有苦味出現 泰式少金邊粉 $108先講賣相已經好吸引, 直頭口水都流埋, 碟旁會有幾種配料自己選擇, 可落可唔落, 非常貼心, 金邊粉食落口酸酸地而且有少許辣味, 口感非常不錯, 亦令人食慾增, 用蛋做成既網可以包起金邊粉食, 正!!!廚師特色蝦醬炒飯 $98因為家人多, 所以要叫多幾個有粉有飯既菜式, 我地就選中左呢個飯, 大家注意, 一定要配合上面既炸魚乾去食,只食炸魚乾會偏咸, 但

沙嗲(雞/牛/豬)各2, 總數6串  $78
咸魚炒芥蘭 $58

泰式少金邊粉 $108

廚師特色蝦醬炒飯 $98

只食炸魚乾會偏咸, 但係非常脆口好食, 希少許似食緊薯片一樣, 但配合上蝦醬炒飯食, 味道可以話係配合得岩岩好, 因為魚乾既脆口+蝦醬混合食, 會食出2種混然天成既味道!
什錦小食 $128

因為家人多, 當然要點個咩都有既菜, 有蝦片, 雞肉串, 魚餅等等
火焰燒雞 $138   (招牌菜)
首先會由侍應送上, 大家呢個時候千期唔好搞隻雞, 因為侍應之後就會拎個火機出黎,
即場表演燒雞比你睇, 然後就會切件比大家分

燒雞最重要更係有肉汁, 唔會乾, 雞皮好惹味, 酒味亦好濃, 如果有揸車既朋友唔建議食太多!!
最後點評埋杯野飲就岩岩好,
菠蘿泰式特飲 $28

野飲唔算好貴, 而且菠蘿味都好重, 租度適中, 唔會中伏
2016-05-07
10 分鐘 (堂食)
2017-01-12 193 瀏覽
餐廳係半開放式,裝修靚,氣氛好,好有情調。播住首首熟悉既英文歌,好適合食個飯飲杯靚酒。特色菠蘿炒飯成個桶上菜好特別,造型同餐廳顏色好襯。份量多,好足料,腰果,提子乾,肉鬆,仲有大大隻蝦,魷魚圈,海鮮好新鮮。個飯裝係桶入邊,好保溫,擺係度好耐繼續食都好熱。沙爹呢度菜色既擺法都幾有創意。串燒係裝係個杯入邊,上菜真係好有夏天既感覺。六串串燒,肉質好有水份,燒得唔錯。重點係個沙爹醬,同我係泰國食既沙爹醬一樣。花生粒大大粒,香濃惹味。椰青泰國香椰好飲既地方除左椰水甜,d椰肉輕輕一整,成塊椰肉就輕易既整出黎,椰肉彈牙,多肉但唔老,所以每次食泰國餐一定會飲泰國椰青。係元朗可以飲到呢個椰青真係好開心。
特色菠蘿炒飯
沙爹
椰青
2017-01-12 137 瀏覽
上次等家姐放工去食野 等到已經8點幾9點啦 現在已夜深 所以就聽佢推介去依間泰菜 佢話放工想relax下喎 去到個環境真係好chill令人好relax擺設都好有feel見到仲有kirin啤添 算是限定吧餓了 快啲揀食乜!! 嗌既都係家姐最愛 大家都食得好開心自家製炸蝦餅 $68presentation好正 可能fit番個環境 好得意 一食蝦餅好彈炸得好脆 必蘸泰式辣醬~ 泰式炒金邊粉 $108依個金邊粉都擺得好精緻 同平時落埋海鮮去炒既 依度就係分開插住啲蝦置頂 而側邊有啲配料同埋調味東西可以自己調配 有辣粉 糖 花生粉~ 好特別 而入面既粉都好香有啲酸酸既味道  配埋啲辣粉正合我胃口馬拉盞炒通菜 $68勁多通菜 食前就要撈撈先 底下既醬汁就可以沾上啲通菜 加上都夠爽口~柚子蜜 $28依杯柚子蜜差少少甜味 最正係有柚子肉食下~今次家姐既推介我幾滿意 同埋平時無乜泥依個area食野 原來都有不錯既野食啊
擺設都好有feel
見到仲有kirin啤添 算是限定吧
餓了 快啲揀食乜!! 嗌既都係家姐最愛 大家都食得好開心
自家製炸蝦餅 $68

泰式炒金邊粉 $108

馬拉盞炒通菜 $68

柚子蜜 $28
依杯柚子蜜差少少甜味 最正係有柚子肉食下~

2017-01-11 152 瀏覽
難得6月份淡季有點空檔,相約了一位幾年沒見的中同來個相聚。去到中學後面的一間半開放式的泰式餐廳 - 薄荷葉。順便懷念一下舊時常走過的地方。這間餐廳位於學校區及教育路附近,旺中帶靜,店主將一半座位放在外,一半座位則放在內,方便食煙或有寵物的客人,餐桌都以悠閒渡假為主,給人一種在泰式風情寫意悠閒的感覺。餐廳用型黑色設計,黑底白字分明有條理。朋友叫了杯 Stella Artois Belgium $48,入口冰涼,酒味不會太重,清清地配菜一流。而我則ORDER了 黑加侖子梳打 $30,漸變顏色好斑爛,一混合好似看了一個色彩表演般,葡萄甜而帶點氣況,好爽!是次介紹了朋友一同試下呢個泰式煙三文魚木瓜沙律 $88, 價錢貴得來好食!木瓜絲染上泰式甜酸汁,爽口而不怪,好清新得來不太辣,加埋煙燻過的三文魚一啖肉一啖木瓜絲,雙重口感!主菜我地叫了一個班蘭咖哩豬 $130,未試過食班蘭蛋糕以外的菜式!勇氣一試!出奇地好味!咖哩變得清香而不溜,奶白色香濃得來5會食到人好滯!而個豬肉質地滑到好似豬頸肉咁,咬落去好JUICY!夾埋個酥餅岩岩好!酥餅吸過油才端上檯,乾身得來夾埋咖哩汁猶如印度咖哩般,呢份5辣既都好
難得6月份淡季有點空檔,相約了一位幾年沒見的中同來個相聚。

去到中學後面的一間半開放式的泰式餐廳 - 薄荷葉。

順便懷念一下舊時常走過的地方。

這間餐廳位於學校區及教育路附近,

旺中帶靜,店主將一半座位放在外,一半座位則放在內,

方便食煙或有寵物的客人,

餐桌都以悠閒渡假為主,
給人一種在泰式風情寫意悠閒的感覺。
餐廳用型黑色設計,黑底白字分明有條理。
而我則ORDER了 黑加侖子梳打 $30,漸變顏色好斑爛,
一混合好似看了一個色彩表演般,葡萄甜而帶點氣況,好爽!
木瓜絲染上泰式甜酸汁,爽口而不怪,好清新得來不太辣,

加埋煙燻過的三文魚一啖肉一啖木瓜絲,雙重口感!
主菜我地叫了一個班蘭咖哩豬 $130,
未試過食班蘭蛋糕以外的菜式!

勇氣一試!出奇地好味!咖哩變得清香而不溜,

奶白色香濃得來5會食到人好滯!

而個豬肉質地滑到好似豬頸肉咁,

咬落去好JUICY!夾埋個酥餅岩岩好!
酥餅吸過油才端上檯,乾身得來夾埋咖哩汁猶如印度咖哩般,

呢份5辣既都好香口!

而我地都5好飯香揀了一份泰式炒金邊粉 $98,
外層賣相好吸引,用了蛋汁拉成球覆蓋在粉上,

形成半個黃金球!上面插住數支蝦串!
入口乾爽帶微辣!側邊有點花生及辣椒粉給客人任意調味!
體貼到有些客人可能到花生敏感或不吃辣的需要!

最後埋單也不太貴!每人200蚊到!

值得再來!
2016-06-14
2017-01-07 184 瀏覽
本人同朋友係今晚同食生日飯,見網上食評幾好諗住去試下,book左4位,但位置勁偏僻,因為未齊人先叫左串燒,大蝦沙津,叫左杯黑加倫子梳打同兩個椰青,有個四十幾五十幾歲既老女人走埋黎勁無禮貌咁問係味3位,大佬呀,我book枱都book 4位喇,就算我得返3位我都會好有禮貌同返佢講囉,跟住無喇喇有個待應走埋黎講話得一番椰青,下?一間泰國餐廳竟然得一個椰青?點打開門做生意? 算,見餐牌上有麥啤, 又話冇!仲即興改餐牌話轉左澳洲啤酒,其實有咩係有先???到人齊叫左馬拉盞通菜,通菜包,明爐魚,斑蘭咖哩雞同薄餅,食物既味道總括黎講係還可以,但並無傳說中講到咁好食咁出色,其他地方都仲有大排好食既泰國餐。食食下條明爐魚熄左個火,我叫個待應黎點返著個火,點知個老女人無喇喇走埋黎話:「唔洗熄架,個火係唔洗熄架。」我就話我地唔係要整熄個火,係點返著個火,唔該,跟住佢好無隱咁走開左,大姐,我地黎食飯,唔係黎睇你面色食飯囉到埋單,重點黎喇,我地四個人食左9百幾蚊,係個老女人拎張單埋黎,我問有冇得碌卡,佢話比現金,但明明有碌卡機,都唔俾碌,到找錢個陣,佢遞比我朋友,主動話「比 d tips呀」,下?下?下? 你間店

跟住無喇喇有個待應走埋黎講話得一番椰青,下?

到埋單,重點黎喇,我地四個人食左9百幾蚊,係個老女人拎張單埋黎,我問有冇得碌卡,佢話比現金,但明明有碌卡機,都唔俾碌,到找錢個陣,佢遞比我朋友,主動話「比 d tips呀」,下?下?下? 你間店有收services charge ,叫人比tip ?其實如果佢唔講有禮貌有服務我會比,而家講出黎係好核突囉!!好可惜我朋友當時比唔切反應佢比左兩蚊佢

我奉勸咁多位想去食既朋友諗清楚先
係諗清楚

如果呢間店既老闆睇到,唔該改善服務!
2017-01-03
慶祝紀念
生日
2017-01-06 114 瀏覽
本想食雞煲但客人太多唯有轉食泰菜。點了柚子沙律,通菜,牛仔骨,烏頭,味道一般份量正常,但柚子沙律柚子極少。當天大約有5女1男侍應,因為人客比較少,當中一名資深女侍應安排其他人抹乾剛洗淨的碟及餐具,安排工作後便到室外吸煙。抹碟其間其中一人被安排清理垃圾桶,清理垃圾桶後隨即繼續抹碟,言語間另一名員工亦表示今天只洗過兩次手,衞生意識極低。而整個用膳過程,我感受到他們工作態度一致,極度散慢,非常真性情及自我,高談闊論,粗口橫飛,視客人如無物。侍應質素極低,永不光顧。
本想食雞煲但客人太多唯有轉食泰菜。

侍應質素極低,永不光顧。