2013-08-21 90 瀏覽
今日係大陸做完野返香港,諗梗食咩,揾揾下發現左呢間“蕃滿門”,而且0個bad。身為蕃茄粉絲的我即刻鎖定目標。睇了地圖後,就係太和站行過去,都要揾一揾,大約10分鐘路程。見到最多人嘅位置就已經知到左。心諗有排等,果時已經超級肚餓,點知講完兩位後即刻有得入,原來等的人都是等大枱的,超幸運^。^不過店舖其實很細,大約坐到30個人到。我叫左“豬手配蕃茄螺絲粉加粟米”。平時甚少食豬手,因為總覺得好鹹,今次膽粗粗的叫左,竟然有驚喜,唔鹹之餘,外皮炸得爽脆,肉質仲好滑,點埋跟上的醬料,爽!講返個螺絲粉, 螺絲粉唔會煲到太淋,搞得啱啱好,蕃茄湯超級濃縮,唔會太油,真材實料,差d飲哂成碗,不過已經塞唔落……而朋友就叫了“香酥雞扒配長通粉”我都有偷食個雞扒,外皮炸得脆卜卜,雞肉保持嫩滑,同樣有醬汁配上,個醬好味到我係咁嚕飯食tim*0*總結這餐蕃茄宴實在非常滿意,價錢$40幾碗又大碗,服務又好,係我食過幾間專門蕃茄食店最好的。只可惜呢到位置離我住的地區比較遠,唔可以想食就食到>~<
只可惜呢到位置離我住的地區比較遠,唔可以想食就食到>~<
2013-08-18 59 瀏覽
肥比之前學校係附近,lunch有時會過黎食,其實肥比好like食蕃茄!真係好like好like!簡單黎講食材排第一位係蕃茄! 依架出左黎做野都會同朋友去聚下,之後帶左男友黎食,今次係同男友食既第3次~一般5係好餓就一齊食個碗大大碗加野飲今次食就因為一齊5個月,因為個日要反工就是但附近食!首先黎碗大大碗粉~其實所有粉都食過曬~我最中意既係飯,而且係另上!真係好正好好好食好送飯!之前食過雞排同豬手,其實我覺得豬手好乾,d雞排ok 之後穩左香芋多士,次序有點怪,不過好彩好多都黎得快!其實明知個香芋汁係人工溝出黎,但因為好好食都照叫!~然後穩焗芝士西蘭花,勁出水lol~咩事?而且係淡淡地~最後有個芝士焗飯,非常好食,5膩5會太乾,好多芝士!距地呢度有芝士粉供應,我每次食到一半,就會勁加芝士粉!好香好好食~加上距地個蛋d湯都會無甘酸另外野飲第二杯半價~我次次一定會叫泡沫檸檬茶,5知點解次次都飲。。可能飲慣左,之前都試過飲乳酸,但mama地!餐廳有2層,我中意下層多d,因為樓上好有壓迫感,樓底太底~而且去樓上條路好臭!碗湯永遠飲5曬!但好正~反到屋企有d口湯,不過5嚴重

今次食就因為一齊5個月,因為個日要反工就是但附近食!
之前食過雞排同豬手,其實我覺得豬手好乾,d雞排ok
然後穩焗芝士西蘭花,勁出水lol~咩事?而且係淡淡地~
最後有個芝士焗飯,非常好食,5膩5會太乾,好多芝士!

加上距地個蛋d湯都會無甘酸

碗湯永遠飲5曬!但好正~反到屋企有d口湯,不過5嚴重
2013-07-10
紀念日
2013-08-08 62 瀏覽
其實知我呢間餐廳好耐, 但每次睇完佢門口個餐牌都唔太入去.. 因為啲相唔多吸引..但見平時都幾多人, 所以今次真係的起心肝要試試佢~! 蕃茄湯炸雞排雖然個蕃茄湯既味感覺好似幾人工吓.. 不過係幾好味既, 加埋pat滑蛋都幾香呀~~個雞炸完之後都勁JUICY, 個皮仲炸得好脆好香!但實在係太多味精啦, 食完咳到我呢...如果少啲味精, 咁JUICY, 我一定會返去食架..(可能最後都會忍唔住再去, 味精.. 的確係好味既.. =_='') 白汁焗西蘭花個汁好淡又稀, 唔香, 啲菜斎烚, 差.. Tiramisu有期待, 因為聽講呢間既甜品唔錯的. 佢係好滑既, 但個底冇乜咖啡味, 個Cheese又唔夠香... 失望雖然佢啲"週邊"菜式都係一般.. 甚致有啲差... 但佢個"味精"雞扒又真係幾好食既, 個湯都好好飲~如果係大埔想平平地食啲惹味既嘢, 呢度都OK既~
但見平時都幾多人, 所以今次真係的起心肝要試試佢~!
蕃茄湯炸雞
雖然個蕃茄湯既味感覺好似幾人工吓..
不過係幾好味既, 加埋pat滑蛋都幾香呀~~
個雞炸完之後都勁JUICY, 個皮仲炸得好脆好香!
但實在係太多味精啦, 食完咳到我呢...
如果少啲味精, 咁JUICY, 我一定會返去食架..
白汁焗西蘭花

個汁好淡又稀, 唔香, 啲菜斎烚, 差..
Tiramisu

有期待, 因為聽講呢間既甜品唔錯的.

雖然佢啲"週邊"菜式都係一般.. 甚致有啲差...
但佢個"味精"雞扒又真係幾好食既, 個湯都好好飲~
如果係大埔想平平地食啲惹味既嘢, 呢度都OK既~
2013-04-02
2013-07-29 57 瀏覽
是日約左友人們去行山但係天公不造美 - 時落雨時天晴本來已經上左小巴,最後坐返原巴出返巿區食下午茶一行三人黎到蕃滿門不用等位,侍應帶到二樓閣樓放低餐牌就離開我地左揀右揀最終嗌左個二人下午茶Set再加多一份下午茶二人下午茶Set有小食拼盤同蕃茄湯底大碗麵小食拼盤(無影到相)普普通通,依稀記得有雞翼,同數款炸物蕃茄湯底大碗麵湯底充斥著蕃茄既香甜,好濃郁!一d都唔稀,而且唔會食完好口渴!我同友人們一碗接一碗咁飲個湯實在太好味喇!另外叫左個Tea set係焗肉醬意粉肉醬意粉上鋪滿左芝士一黎到已經好香,將肉醬同芝士撈暈黎食略嫌醬汁唔夠,所以有d意粉未能沾上醬汁不過整體上唔錯,味道都算中上下次有機會再黎大埔,一定會再試佢!
是日約左友人們去行山
但係天公不造美 - 時落雨時天晴

本來已經上左小巴,最後坐返原巴出返巿區食下午茶

一行三人黎到蕃滿門
不用等位,侍應帶到二樓閣樓
放低餐牌就離開

我地左揀右揀
最終嗌左個二人下午茶Set再加多一份下午茶

二人下午茶Set有小食拼盤同蕃茄湯底大碗麵

小食拼盤(無影到相)
普普通通,依稀記得有雞翼,同數款炸物

蕃茄湯底大碗麵
湯底充斥著蕃茄既香甜,好濃郁!
一d都唔稀,而且唔會食完好口渴!
我同友人們一碗接一碗咁飲個湯
實在太好味喇!

另外叫左個Tea set係焗肉醬意粉
肉醬意粉上鋪滿左芝士
一黎到已經好香,將肉醬同芝士撈暈黎食
略嫌醬汁唔夠,所以有d意粉未能沾上醬汁
不過整體上唔錯,味道都算中上

下次有機會再黎大埔,一定會再試佢!
2013-03-24
2013-06-12 44 瀏覽
蕃茄是蔬菜的一種,多吃當然很健康。而蕃茄呈紅色的原因是因為它充滿天然的紅色色素「茄紅素」(Lycopene),茄紅素雖然並不如蛋白質等營養素一樣是身體必需要的,但它是一種天然的抗氧化劑,對預防因身體氧化而造成的傷害和疾病是有好處的,當然,很多食物都有類似的效果,配合均衡飲食是最為重要。今日,就來到這間以蕃茄做主題的餐廳補充一下茄紅素。蕃滿門的裝修陳列偏向西式及較簡約,但地面舖位座位不多,我們被安排到樓上的座位。樓上座位的環境明顯與地面的有著分別,環境有欠滿意,唯有將寄望專心放回食物上。今天點了酥炸雞扒蕃茄濃湯長通粉及吉列豬扒蕃茄濃湯長通粉。酥炸雞扒及吉列豬扒與湯粉分開上碟,兩者都是即叫即炸,保留香脆的口感。酥炸雞扒尤其弄得出色,雞扒入味之餘亦不會炸得太乾身,相比之下,吉列豬扒則被比下去。蕃茄濃湯長通粉方面,湯底的確非常濃郁,一入口令人驚喜,亦有粒粒蕃茄,非常足料。蕃茄濃湯系列全部都附有炒滑蛋,滑蛋剛剛熟帶有蛋汁,與湯底一起放入口,是一啖驚喜的蕃茄炒蛋。而這個就是蕃茄炒蛋撈長通粉吧。這裡的餐不奉送餐飲,不過可以以「優惠價」加配飲品。喜愛飲朱古力的朋友,推介這個特濃朱古力,朱古力同蕃茄湯一

蕃滿門的裝修陳列偏向西式及較簡約,但地面舖位座位不多,我們被安排到樓上的座位。樓上座位的環境明顯與地面的有著分別,環境有欠滿意,唯有將寄望專心放回食物上。今天點了炸雞扒蕃茄濃湯長通粉吉列豬扒蕃茄濃湯長通粉
酥炸雞扒
吉列豬扒
炸雞吉列豬扒與湯粉分開上碟,兩者都是即叫即炸,保留香脆的口感。炸雞尤其弄得出色,雞扒入味之餘亦不會炸得太乾身,相比之下,吉列豬扒則被比下去。
蕃茄濃湯長通粉
特濃朱古力
這裡的餐不奉送餐飲,不過可以以「優惠價」加配飲品。喜愛飲朱古力的朋友,推介這個特濃朱古力,朱古力同蕃茄湯一樣濃之外,亦有一層滑滑的奶油,大滿足!

蕃滿門的食物的確沒令人失望,唯一美中不足的是樓上雅座的環境未與食物質素匹配。希望餐廳方面可以賺多點,搬去一間較大的舖頭吧!

2013-06-08
酥炸雞扒
蕃茄濃湯長通粉
特濃朱古力
2013-05-29 29 瀏覽
招牌蕃茄滑蛋湯麵,一個英文字形容哂,「amazed」!!!!!因為強烈推介所以評價較詳細哈哈 蕃滿門的蕃茄湯,係我字典中是長勝將軍,至今還未吃到別地方的蕃茄湯能夠和蕃滿門的比拼 蕃茄湯超濃郁,湯底不稀不澀,有小粒粒蕃茄蓉,甜甜的卻不會覺得是味精產品,每次吃必定會連湯喝至一滴不漏,卻絕不會有囗渴情況出現 吃得辣的可選微辣,甜中帶點刺激,是另一番美味,不過不建議小辣,因為有點過辣蓋過蕃茄味 面層的滑蛋是加分位,真的是炒至「滑」蛋,可以說是錦上添花! 配料方面,豬手牛扒雞扒都是推介之選,特別是豬手烤至乾脆, 看似肥膩的 豬手皮才是amaze之處,煙韌香囗的「骨膠原」,沾上附送的疑似蜜桃汁,超讚讚讚 可選長通粉螺絲粉米線意大利粉公仔麵,一直以為公仔面可以吸收湯底,是最佳配合,可惜公仔面不是出前丁丁,囗感比預期失望,不過蕃茄湯才是主角,選任何一款都無所謂啦 晚飯四十二元加一,吃得超飽的,有蕃茄湯更不用另叫飲品,超滿足 如果情侶去,胃又不是特別大,可以叫五十三元的大雜燴,巨形碗二人分,sweet sweet 當然,就算我有情人,都會選擇每人一碗,因為想獨自慢慢享受,不捨得與其它人分享哈哈哈 喜歡和

因為強烈推介所以評價較詳細哈哈

面層的滑蛋是加分位,真的是炒至「滑」蛋,可以說是錦上添花!

喜歡和不喜歡蕃茄的朋友,都一定會喜歡蕃滿門,試過就會知道為何openrice沒有劣評
  • 招牌蕃茄滑蛋湯麵
2013-04-21 17 瀏覽
踏完單車又在大埔市中心走完了一圈, 是時候吃晚飯男朋友之前已經吃過蕃滿門, 興奮的說找一天要跟Amie再去一趙結果, 今天剛好有機會就到此晚飯來到門口已見有等位的人群, 幸好不用等太久便有位了這次被安排到閣樓的位置稍為高一點的人都要小心踫頭, 不過Amie就安全過關來到蕃滿門當然要一試它的蕃茄濃湯今晚Amie跟男朋友分別叫了一個蕃茄濃湯意粉配黑椒牛扒(微辣) 和蕃茄濃湯即食麵配餃子然後再點了一杯凍朱古力和凍泡沫檸檬茶蕃茄湯比其他一般的餐廳有質感, 不是只用茄膏茄醬, 而用上了不用新鮮蕃茄湯底可自行選擇辣度或不辣, Amie雖然嗜辣但覺得蕃茄湯還是不辣的較為好味而且炒蛋滑嘟嘟, 比快餐店聲稱的炒滑蛋更滑黑椒牛扒不乾身但略為油膩, 不過重點不在牛扒所以還好餃子為別有泡菜餃子和雞軟骨餃子前者頗辣, 若不嗜辣者會有點辛苦, 後者爽脆口感有趣 另外點的兩杯飲品, 正價飲品第二杯半價現在很在凍朱古力都有cream, 這裡的亦不例外朱古力香濃, 泡沫檸檬茶清新, 有點像巢檸但又有點不同跟茶餐廳的檸檬茶蠻不一樣
踏完單車又在大埔市中心走完了一圈, 是時候吃晚飯
結果, 今天剛好有機會就到此晚飯

來到門口已見有等位的人群, 幸好不用等太久便有位了
這次被安排到閣樓的位置
稍為高一點的人都要小心踫頭, 不過Amie就安全過關

來到蕃滿門當然要一試它的蕃茄濃湯
然後再點了一杯凍朱古力和凍泡沫檸檬茶
而且炒蛋滑嘟嘟, 比快餐店聲稱的炒滑蛋更滑

黑椒牛扒不乾身但略為油膩, 不過重點不在牛扒所以還好
餃子為別有泡菜餃子和雞軟骨餃子
前者頗辣, 若不嗜辣者會有點辛苦, 後者爽脆口感有趣
另外點的兩杯飲品, 正價飲品第二杯半價
現在很在凍朱古力都有cream, 這裡的亦不例外
朱古力香濃, 泡沫檸檬茶清新, 有點像巢檸但又有點不同
跟茶餐廳的檸檬茶蠻不一樣

題外話/補充資料: 這裡常常滿座, 即使閣樓有兩個侍應但仍然應接不遐 雖然閣樓很少一眼盡看, 但侍應可能太忙都會看不到或聽不到你叫他 可能真的太忙了, 他們應了叫你稍等但最後都會忘記 所以服務質素平平, 另空間較少, 座位較逼
2013-04-20
  • 蕃茄濃湯
2013-04-04 25 瀏覽
星期天去了某商場的拉麵節,雖然我們一口氣試了五家拉麵店,但每碗都份量都是兩三口就能吃完的,所以不算很飽,但又稱不上是餓,鬆弛就提議說不如到新界走走,所以我們就到商場下面的巴士總站坐巴士到新界。因為在巴士睡著了,最後坐到總站,可是在富善邨並沒有找到合心水的餐廳,突然記起前陣子看過食友的食評介紹一個以蕃茄湯底為主的小店,正好在富善邨就有巴士到太和那邊,極愛喝蕃茄湯的我當然不會錯過這個機會去試試看。下午茶餐套有不少選擇,不過一心想來喝蕃茄湯的當然要點個招牌蕃茄湯底,可以選配長通粉、米線、公仔麵、扭紋粉等等,但就沒有我最愛的無坑通粉呢,最後只好選了長通粉。這款招牌蕃茄湯配一款餸,加$5多一個,加$10就多兩個,我們要了花枝丸、炸魚角和蟹柳,後來店員說炸魚角沽清了,我們就改要了午餐肉。另外我們還點了一客花生味的一口多士。泡沫檸檬茶。味道有點像台式的泡沫茶,而鬆弛就說茶底像雀巢檸檬茶,總之就不是平常在茶餐廳喝到的檸檬茶。這個做法也不錯,挺好喝,而且裡面加入不少檸檬皮,味道更清新,不過可以少甜一點就更好。招牌蕃茄湯長通粉。份量不小呢,一碗滿滿鮮甜的蕃茄湯,傳來陣陣蕃茄香氣,先喝一口湯,濃郁甜美的蕃茄

招牌蕃茄湯長通粉。份量不小呢,一碗滿滿鮮甜的蕃茄湯,傳來陣陣蕃茄香氣,先喝一口湯,濃郁甜美的蕃茄味,超級好喝,如果你也是愛吃蕃茄的,這個湯肯定會一喝上癮。配料是正常貨式,花枝丸都算有彈性,午餐肉略為煎過,不知為何與蕃茄湯超夾。長通粉煮得剛好,有咬口,裡面藏著大量蕃茄湯,沒有通粉選這個也不賴。最後我們吃到碗底朝天,一滴湯都不剩。
花生醬一口多士。本來以為只是普通的厚切多士粒,可是烘得很香脆,一口的大小,沾滿了香甜濃郁的花生醬,意想不到的好吃,就是讓人忍不住一口接著一口的吃,不過盛著多士的貝殼碟有點不穩,如果叉著碟邊碟子會翻。

吃罷之後和食友提起,他說這裡的焗豬扒飯的水準也不錯,可是超愛喝蕃茄湯的我又不捨得來到不點招牌蕃茄湯粉,看來下一次還是要兩個人以上才好來吃豬扒飯和蕃茄湯,否則一定很煩惱呢。
2013-03-20 14 瀏覽
自從睇咗OpenRice話呢間蕃滿門有唔錯嘅評語,雖然個人不太愛蕃茄味食物,但都嚟試一試。果然,試過之後,仲竟然喺短時間內連食3次。 呢度嘅套餐份量好大,如果係三個女仔,可以share兩份都得呀。 第一次嚟食已試過香酥雞扒,炸得外脆內熱, 味道唔錯。 黑椒牛扒雖然煎得又嫩又滑,但第二次食已減少份量。今次再叫炸魚柳同炸豬手套餐。 佢嘅炸魚柳好好味,上檯時仲熱辣辣、脆仆仆。 炸豬手比較乾,但炸後沒太肥膩,沾上甜介辣醬,好正! 呢碗滑蛋意粉加咗中辣,好惹味呀! 至愛泡沫檸檬茶,唔使自己篤檸檬,茶味夠濃。 埋單兩個人兩份餐共$100。

佢嘅炸魚柳好好味,上檯時仲熱辣辣、脆仆仆。

炸豬手比較乾,但炸後沒太肥膩,沾上甜介辣醬,好正!

呢碗滑蛋意粉加咗中辣,好惹味呀!

至愛泡沫檸檬茶,唔使自己篤檸檬,茶味夠濃。

埋單兩個人兩份餐共$100。
2013-03-17
  • 香酥雞扒
  • 炸魚柳
  • 炸豬手
2013-03-17 15 瀏覽
住係大埔咁耐,都未有機會試,前排聽朋友講呢間唔錯,今日就來試一試之前呢個鋪位我記得成日轉,係咁開係咁汁,今次呢間開左好耐都未汁,令我更加想知如何....今日係星期日,2點幾來到,打算會有下午茶,點知無,好似連lunch set都無,有點意外....店內所有既設計,都好有連鎖經營既感覺~好多野都係一致既蕃滿門,一聽就知蕃茄是主角,當然試下你既招牌, 蕃茄滑蛋濃湯~香酥雞扒配長通粉,4x蚊雞扒幾好味,食落唔會一啖油,介有少許既香草味蕃茄滑蛋濃湯配長通粉味道唔錯,不過唔係太熱.......滑蛋無咩特別友人問我,食唔食到個湯有蕃茄醬味,定係新鮮蕃茄,我估係前者掛,始終佢都無寫明自己係用原材料做食過有d仲好味過呢間,但以四十幾蚊來說,係差唔多既質素啦蕃茄芝士焗豬排飯 $52,通常食呢個飯,都會不期然同某大連鎖快餐店比較呢個飯夠晒熱,豬排都好林~~佢仲要焗到有少少飯焦敗筆在太咸同太過酸士多啤梨多多特飲 ,要加12蚊原來係有汽的,都幾好飲,pass~整體來說,3.5分啦~見到佢其他小食都好似好吸引希望下次都係咁好味,始終大埔,好味既食店太少了

令我更加想知如何....

今日係星期日,2點幾來到,打算會有下午茶,點知無,
好似連lunch set都無,有點意外....
店內所有既設計,都好有連鎖經營既感覺~好多野都係一致既
香酥雞扒配長通粉,4x蚊
雞扒幾好味,食落唔會一啖油,介有少許既香草味
蕃茄滑蛋濃湯配長通粉
味道唔錯,不過唔係太熱.......
滑蛋無咩特別

友人問我,食唔食到個湯有蕃茄醬味,定係新鮮蕃茄,
我估係前者掛,始終佢都無寫明自己係用原材料做
食過有d仲好味過呢間,但以四十幾蚊來說,係差唔多既質素啦
蕃茄芝士焗豬排飯 $52,
通常食呢個飯,都會不期然同某大連鎖快餐店比較
呢個飯夠晒熱,豬排都好林~~佢仲要焗到有少少飯焦
敗筆在太咸同太過酸
士多啤梨多多特飲 ,要加12蚊
原來係有汽的,都幾好飲,pass~

整體來說,3.5分啦~
見到佢其他小食都好似好吸引
希望下次都係咁好味,始終大埔,好味既食店太少了
2013-03-17
  • 香酥雞扒
2013-02-20 8 瀏覽
成日夜晚都見到要排隊等位,今日終於都可以黎試下呢間餐廳啦叫左2個下午荼,肉醬意粉同鮮茄焗豬扒飯.先講2碟野食賣相同味道都幾好,份量亦唔小.好!食完啦,叫餐飲1杯奶茶1杯咖啡..2杯野係有奶茶同咖啡既色,但淡如清水..飲左細淡就放棄了總括黎講,野食係有水準,但野飲既質素就有待改善....
成日夜晚都見到要排隊等位,今日終於都可以黎試下呢間餐廳啦

總括黎講,野食係有水準,但野飲既質素就有待改善....
2013-02-17
2012-12-03 12 瀏覽
第一次特登寫食評, 因為太想讚下呢間餐廳!同朋友在大埔海濱公園影完畢業袍相就特登搭巴士黎到蕃滿門因為一早book左枱所以唔駛等就直接上1樓(因為地下戈層坐滿晒 同埋我地一行8人)見到都有好多客拎住畢業袍/花/公仔黎食唔算逼, 都幾好坐望下周圍 個個都食招牌菜 : 蕃茄滑蛋濃湯我就叫左香脆雞扒好好味!!!蕃茄味好濃...滑蛋有大快活早餐煮到咁滑仲有我最中意既辣醬 (類似麥當勞脆香雞翼附送戈種, 不過無咁辣)最重要係42 蚊好大碗!!!! ;)男仔岩岩好女仔食唔晒 (建議: 可以2人share一碗)不過我有朋友叫左煙鴨胸片得幾塊...好少...完全唔夠食...但係我地share左d 雞扒俾佢..佢都好飽!!可以坐好耐唔會有人趕走d 樓面姐姐仲幾有禮貌唔怪之得openrice無負評實在實至名歸!!!下次路過大埔都會再去食~~~~
第一次特登寫食評, 因為太想讚下呢間餐廳!

同朋友在大埔海濱公園影完畢業袍相
就特登搭巴士黎到蕃滿門
因為一早book左枱
所以唔駛等就直接上1樓
(因為地下戈層坐滿晒 同埋我地一行8人)
都算坐得舒服

蕃茄滑蛋濃湯-香酥雞扒
好好味!!!
蕃茄味好濃...滑蛋有大快活早餐煮到咁滑

最重要係
42 蚊好大碗!!!! ;)
男仔岩岩好
女仔食唔晒 (建議: 可以2人share一碗)

不過我有朋友叫左煙鴨胸片
得幾塊...好少...
完全唔夠食...
但係我地share左d 雞扒俾佢..佢都好飽!!
帳單
可以坐好耐唔會有人趕走
d 樓面姐姐仲幾有禮貌

唔怪之得openrice無負評
實在實至名歸!!!
下次路過大埔都會再去食~~~~
2012-11-17
都算坐得舒服
蕃茄滑蛋濃湯-香酥雞扒
帳單
2012-11-27 34 瀏覽
豬手並不是我想像中咁好味... 一般牛扒比較油... 冇乜肉味雞扒幾脆,配埋雞醬...不錯~~蕃茄濃湯真係幾正~~~~ 可以有不同辣度既選擇...整體來講..不算貴 味道幾好,推薦 香酥雞扒和蕃茄濃湯..之前見有人評佢地d 服務欠佳,但我琴晚去到又唔覺得服務差,環境尚可的,係一間不錯既餐廳~
豬手並不是我想像中咁好味... 一般

牛扒比較油... 冇乜肉味

雞扒幾脆,配埋雞醬...不錯~~

蕃茄濃湯真係幾正~~~~ 可以有不同辣度既選擇...

整體來講..不算貴 味道幾好,推薦 香酥雞扒和蕃茄濃湯..

之前見有人評佢地d 服務欠佳,但我琴晚去到又唔覺得服務差,

環境尚可的,係一間不錯既餐廳~
豬手
香酥雞扒
蕃茄湯長通粉
蕃茄湯飯
2012-11-14 18 瀏覽
一早聽聞過,在太和的蕃滿門,其番茄濃湯的水準很高,身邊有幾位大埔朋友,也同聲一讚。多年以來,以蕃茄湯作base的地方,最喜歡的始終是勝香園,曾覺得星座不及當年,早前到訪過,似乎爛船還有三分釘,這間蕃滿門,在網上評價不錯,一個劣評也沒有。在中午前來到,餐廳只有一個客人,午餐有各式蕃茄濃湯為主的麵餐之外,更有焗飯供應,最吸引的一樣,就是在中午十二點九前結帳,更有八折優惠。本來$35一個濃湯餐,包一個飲品,只是$28,份量更非常之大,比一碗日本拉麵更大!抵食夾大件,好不好吃先?這才是重點。我選擇了雞肉,與長通粉,因為長通粉質感夠實在,與濃厚的湯底最襯,如果以米線來配搭的話,恐怕掛不上濃厚的湯汁。蕃茄湯質感頗濃凋,但不會太杰,味道酸甜開胃,來得自然,沒有很假,很造作的酸,如果想湯身的味道,更多變化的話,可以選擇辣味。另外的雞肉質感挺滑,面頭上的滑蛋,一樣地滑,對我而言,轉為太陽蛋會更好。始終吃了勝香園很多年,感情分一定大晒,但蕃滿門的湯底絕不比下去,如非位置遠在太和,我想我會經常前來。友人D兄說:(不如你索性搬入來啦!)哈哈,太和,地靈人傑,我一早知。
友人D兄說:(不如你索性搬入來啦!)
哈哈,太和,地靈人傑,我一早知。
2012-11-02 15 瀏覽
本身自己唔好蕃茄,但朋友要求,唯有試下.等左陣位,上左樓上,好焗好熱我叫左炸雞蕃茄濃湯螺絲粉,朋友叫左牛排蕃茄濃湯螺絲粉(微辣),再叫左一口麵包(芋頭味)..上菜速度算快,螺絲粉好大碗,炸雞都好大舊,朋友既牛排夠淋,好味唔太食辣既我覺得微辣都ok...一口麵包嫌甜左D,大致都ok..會有下次
本身自己唔好蕃茄,但朋友要求,唯有試下.

等左陣位,上左樓上,好焗好熱

2012-11-25