2018-08-03 372 瀏覽
今天病重,口淡淡,正前往看醫生之際,發現這家人龍店無人排隊,立即入內吃個湯粉早餐。可能是剛剛營業的關係,客人唔多。餐廳的裝潢時尚,有別於其他的越南半粉餐廳,以吧枱的隨性風格設計,客人坐在圓木櫈上,有點兒像現代版的大排檔。今日試下生牛肉湯河粉$88這河粉都幾大碗。琥珀透徹嘅湯底浸著香菜、鮮製河粉和半生熟的澳洲牛肉。這湯底味道清爽,帶有骨湯的鮮甜味道。入口清清地味道鮮美而不帶半點油膩。而河粉更是滑不溜口,透薄軟滑,比牛肉更好吃。這半熟牛肉大大片,肉味濃,無筋,算不上嫩滑但又唔鞋口,帶一點嚼勁。整體味道一般般,若然不用排隊,一試無妨。

今日試下生牛肉湯河粉$88

。整體味道一般般,若然不用排隊,一試無妨。

早餐
2018-08-02 388 瀏覽
午市太多人,改為放工去,六點九排五分鐘入座。成碗粉碎到爛哂,完全夾唔起,食到尾變左米,平時食生牛肉湯河,只會食唔飽,未試過食剩,今次第一次,的確係一生難忘。負評無誤。
午市太多人,改為放工去,六點九排五分鐘入座。

負評無誤。
牛牛肉湯河
2018-08-02
5 分鐘 (堂食)
2018-08-02 303 瀏覽
今日10點20分嚟到,客人唔多,可以慢慢享受一下啦😁,點知⋯⋯👉👈睇完餐牌,點咗個特別牛肉河,同埋越南冰咖啡😁滿心期待呀🙏。餐廳下層矮枱有3張,但太近門口,應該會好熱😓。坐高枱啦,點知枱同櫈嘅比例都唔啱,坐得唔舒服😓❗️身材矮小嘅人,坐高枱,碗河粉又大碗,咁真係食得辛苦😖❗️好快就有河粉喇,先試啖湯,香甜但牛味唔濃😔,牛肉韌😔,牛腩韌😔,牛丸有一粒半,因為都係半粒上,完全食唔到牛丸嘅彈同質感😣,牛柏葉就切到絲咁幼,都係韌😣,牛筋就ok嘅😏,仲有一粒唔知乜喎😒。餐廳冷氣唔夠😓❗️一邊食一邊流汗😓❗️職員話啱啱開冇耐,所以冷氣未夠涼喎⋯⋯😖❗️我差唔多食完碗河,凍咖啡都未有😱,職員跟單,水吧部話冇見到有單😱❗️什麼系統呀😖❗️當咖啡上枱時,已經攪勻好😱,咁我點知係咪練奶呢⋯⋯😖❗️一早嚟到 wi-fi又連唔到線😖❗️嚟呢度食回憶嘅味道😳,啱呀👌,食完唔會再嚟,咪有回憶囉😖❗️
睇完餐牌,點咗個特別牛肉河,同埋越南冰咖啡😁滿心期待呀🙏。
當咖啡上枱時,已經攪勻好😱,咁我點知係咪練奶呢⋯⋯😖❗️
一早嚟到 wi-fi又連唔到線😖❗️
特別牛肉河粉
越南冰咖啡
2018-08-02
$160 (早餐)
2018-08-02 294 瀏覽
第一次食完餐飯會忍唔住要share一吓.一心諗住喺HK食番勇記的生牛河味道嘅......D牛肉食好味的,湯味似。可惜成碗粉煮到好碎,唔係咁易夾入口,認同哩個pho最啱叫俾老人家或者BB仔食啦。(睇相就明)蝦餅略嫌切得太薄,同個醬汁亦唔多夾.豬頸肉春卷撈檬係3碟野裡面最ok喇,春卷可以整得好味D。我試一次夠喇Note: 檯、櫈有D輕,記得坐低/起身時小心D。因D檯/櫈好易飛走而令你失重心或者整親其他人就唔好啦。
第一次食完餐飯會忍唔住要share一吓.

一心諗住喺HK食番勇記的生牛河味道嘅......

D牛肉食好味的,湯味似。

蝦餅略嫌切得太薄,同個醬汁亦唔多夾.

豬頸肉春卷撈檬係3碟野裡面最ok喇,春卷可以整得好味D。

我試一次夠喇

Note: 檯、櫈有D輕,記得坐低/起身時小心D。
因D檯/櫈好易飛走而令你失重心或者整親其他人就唔好啦。
2018-08-01 234 瀏覽
今日同fd子黎到蔡瀾pho食越南粉,我自己叫咗份生牛肉湯河粉,蝦醬炒通菜,紅茶雪糕同話梅青檸梳打。牛肉好嫩滑,河粉都唔錯,口感好好。蝦醬好香,d通菜炒得好入味,食完仲想繼續食。咁甜品同飲品方面,紅茶雪糕既茶味都幾濃,雪糕都好滑,底下有啲生果粒同餅乾墊底,果杯梳打水外表好靚,藍綠色,好清新,飲落去有d咸咸地,都几正,值得試下。另外都試過其他菜式,好似米紙卷同蝦扒,都好正。整體上既菜式同味道都好好,值得過黎試下。
2018-07-29
名不符實。 失望。 連滴漏咖啡咁基本嘅都做唔到, 失望。 可能係因為期望過高, 所以咁多牢騷。 其實 嗰一碗 越南粉, 食唔 死人。 肚餓 又貪新鮮嘅可以去幫襯, 有要求嘅就唔好試喇。 唔會再去。
知道蔡瀾先生在中環開了新的越南食店Chua Lam's Pho實在好想先吃為快,但午餐時段實在太多人,唯有推遲至晚飯時段。 與家人一行三人約八時到達只等了约五分鐘便有位,餐牌選擇不多,期望是貴精不贵多,可惜最後仍是失望。我與家人分別點了越南牛肉粉、香茅烤豬頸肉春卷撈檬、蒸粉卷,另加小食烤豬頸肉及一款甜品 - 青檸香茅凍。首先上的竟是甜品真奇怪,接著的越南牛肉粉,筆者選了生牛肉及金錢腱,先嘗一口湯很清甜,不錯,但金錢腱及牛肉普通,有點失望。至於豬頸肉春卷撈檬的春卷不脆,粉卷的皮厚可幸味道嘗算不俗,只有烤豬頸肉味道算合格,而最後的甜品最失望,那款青檸香茅凍香茅味道奇怪但青檸味又欠奉,而所謂的香茅凍其實就是軟綿綿的大菜糕,一點都不好吃。唯一可給個讚的是侍應算幾有禮。
2018-07-30
5 分鐘 (堂食)
2018-07-31 237 瀏覽
果然是一生難忘的越南粉店。。。每次經過這新開的店子都總是大排長龍,人頭湧湧,本來懷著滿心期待的心情,早點排隊攞位,等太太收工後,她可行過兩條街便過來食不用她等。我們如常的點了幾款在其他越南餐廳也會點的又簡單大路的食物如 春卷,粉卷,生熟牛肉河粉來試一下所謂標榜不加味精的美食。 菜單上看似有點小驚喜, 河粉任添食,可以借充電器等,感覺不錯, 看似很細心的有那些配料不想落也可以逐一先刪除讓廚房知道, 可惜到食物來時,要走的配料東西卻依然健在,找樓面的侍應姐姐跟進時,她卻在魂遊太虛,問非所答,已經開始讓我有點不耐煩了,新店開張,我們坐在走過lift後的大房間內,冷氣開了卻好像沒開般似的,空氣不流通,也是扣分的地方,所有食物都到齊了,河粉的確是幾滑又不算厚, 春卷味道很不錯,粉卷吃後有點失望,不建議點來吃, 基本上位於中環的這食店又不收加一,價錢也不算貴,本來也不想挑剔什麼,在於食物來說,我覺得中規中矩, 反而是對這間店子的服務員工作態度,服務態度給予劣評。 在埋單離開之時,發生了段小插曲,問了一位女侍應阿姐姐(另一位魂遊太虛的工作人員)女洗手間在哪呢? 她呆了數秒,然後答我們上一樓,
果然是一生難忘的越南粉店。。。

每次經過這新開的店子都總是大排長龍,人頭湧湧,本來懷著滿心期待的心情,早點排隊攞位,等太太收工後,她可行過兩條街便過來食不用她等。我們如常的點了幾款在其他越南餐廳也會點的又簡單大路的食物如 春卷,粉卷,生熟牛肉河粉來試一下所謂標榜不加味精的美食。 菜單上看似有點小驚喜, 河粉任添食,可以借充電器等,感覺不錯, 看似很細心的有那些配料不想落也可以逐一先刪除讓廚房知道, 可惜到食物來時,要走的配料東西卻依然健在,找樓面侍應姐姐跟進時,她卻在魂遊太虛,問非所答,已經開始讓我有點不耐煩了,新店開張,我們坐在走過lift後的大房間內,冷氣開了卻好像沒開般似的,空氣不流通,也是扣分的地方,所有食物都到齊了,河粉的確是幾滑又不算厚, 春卷味道很不錯,粉卷吃後有點失望,不建議點來吃, 基本上位於中環的這食店又不收加一,價錢也不算貴,本來也不想挑剔什麼,在於食物來說,我覺得中規中矩, 反而是對這間店子的服務員工作態度,服務態度給予劣評。

在埋單離開之時,發生了段小插曲,問了一位女侍應阿姐姐(另一位魂遊太虛的工作人員)女洗手間在哪呢? 她呆了數秒,然後答我們上一樓,結果我們問完她後再行前兩步就有個女洗手間了,差點被老點上一樓。。。這個都算吧,最奇怪嘅係,個女洗手間門 鎖是壞的,鎖了也可以拉得開的,我老婆不夠數秒,有一位小妹妹不知裡面有沒有人,自然嘗試拉開門,我老婆嚇了一跳,叫了一聲,然後差不多所有職員像停了時間般,放下手頭上所有工作,探頭出來看熱鬧,ps:重點是在旁邊不停交頭接耳,當笑話看,細聲講大聲笑,而全沒打算過來關心一下。(一直笑客人沒鎖門) 到我一直走到門前,準備離開時,門前的兩個待在廚房旁的傳菜男仔,還繼續邊搖頭邊看著我們當笑話來看,我跟他們說,根本是你們門鎖有問題才造成客人嘅不便,好心你們關注同跟進一下吧,然後他的反應竟是邊忍笑,邊不停說 '哦' '哦''哦'。。。'我其實知㗎' 知,你哋又唔去Fix好把門鎖?知又有咩用?
這是什麼服務態度?是否標榜寫著菜瀾二字便可以如此對待客人嗎? 這餐飯其實吃得一肚氣,連基本對客人的尊重都沒有,什麼好評也只是言過其實吧, anyway,這店子,不會有下次再去了! 我只能說,食物質素同價錢在中環來說是ok可接受,但服務質素係 0! 絶対ゼロです!(`⌒´メ)
朋友開張第一個星期去試,讚口不絕,今個星期再吃,說已經是完全兩回事!怎麼說都是國內飲食集團投資借蔡生名氣開店,都是早吃為妙。朋友投訴今個星期嘅湯變得較甜,其實澳洲越牛肉河湯頭一向帶甜,勇記也是,所以自己也頗習慣這種甜味,但今次的只是齋甜而無肉味,飲過後重癡喉嚨。。。應該真的肉少師傅多即制河粉真心好吃,重可免費添食,贏晒!肉,香葉,芽菜不處過不失,難有驚喜。個牛丸就真係垃圾,全粉味,求其小店廿蚊碗都好過佢。整體來說,唔介意味精湯,叫碗生牛河$68真係平靚正之選,加埋免費添食河粉係中環區物值無敵。但如果要排隊便算吧!叫多個蝦扒。。。。。又係全粉!但炸得鬆軟,唔介意点甜辣醬,只食醬味,都無問題的。啱鬼佬食!
即制河粉真心好吃,重可免費添食,贏晒!
肉,香葉,芽菜不處過不失,難有驚喜。
個牛丸就真係垃圾,全粉味,求其小店廿蚊碗都好過佢。

2018-07-09
2018-07-31 143 瀏覽
I'm not sure why the bad reviews, but this is probably one of the best pho places in HK, and I am a picky pho eater. The soup was tasty (slightly on the salty end), and the noodles were just right, unlike Brass Spoon close by where their noodles are on the soggy end. I'm guessing the bad reviews came in the beginning when they were still figuring out their operations, but now with some experience, I think they have the right product.Will be back again.

Will be back again.
2018-07-30 369 瀏覽
同朋友去食,我地覺得唔錯,出地鐵兩分鐘行到,日本裝修風格,簡約乾淨,坐得舒適,但建議大家早少少去,因為我地走個陣出面排緊隊,覺得服務態度好好。我點咗個特別牛肉湯河粉,味道啱啱好,牛肉分量好多,食唔嗮,牛肉丸彈牙,仲有牛伯葉。另外仲點咗個榴蓮雪糕同春卷,雪糕下面有麵包乾,撈埋一齊食又幾特別,個春卷裡面係蔬菜同芒果,鐘意夠健康,不過我地可能太耐先食,食個陣春卷皮有小小硬。總體滿意,會再幫襯。野食睇上去好清新,影相好靚!
2018-07-30 317 瀏覽
今天6点幾到達,無人等位,order了牛肉粉,有牛腩和金錢腱,但送來的不是金錢腱,而係牛肉,已食了,無要求換,不想浪費,湯好清淡,有咸味,無特別,牛腩有4件細細的,牛肉3件,味道一般,河粉都係無特別,沒有試過澳洲店的原味道,可能是這樣吧。到行去付款時,收銀員才告知今天做河粉的機器壞了,河粉係廠送來,所以有折扣,点解不在客人下單時,通知一聲那個做河粉機壞了。另有一個我自己身形不高,坐bar枱好似不太合適,不知是枱高,還是椅子低了,坐着好像小孩子,食時很不方便。不過,打折後$60一個越南粉,算ok ,下次會和朋友試其他。***題外話:(坐對面的外國人,有些像什麼(***推介)的食評家,見她只食牛肉,飲了幾口湯,河粉只食很小很小,兩三口,就走人)
不過,打折後$60一個越南粉,算ok
,下次會和朋友試其他。

2018-07-30
2018-07-30 258 瀏覽
排左大半個鐘,終於輪到我地。環境設計算做簡約,有種比較輕鬆既feel。食物都幾好食,都算系正宗既越南菜。味道大部分偏重,食得出落左好多香料等。上菜都算快,等左十分鐘左右啲餸都差唔多黎齊。分量都算足夠,其實食完都已經有八九成飽,加埋其他小食已經好足夠,不過仲覺得肚餓都可以繼續添,錯意食牛既人可以值得一試,啲牛十分入味鬆軟,個湯底味道濃郁。最重要既係服務質素非常好👍🏻,店員回答十分和善,問左好多個問題都好耐心咁回答。除左Wifi,仲提供充電器比我地,超級貼心。
越式炸春卷,越式三文治
越式炸春卷,越式三文治
2018-07-30 230 瀏覽
很久冇有食過越南粉今日巧合經過 所以一試坐低後就叫左特別牛肉河粉越式法棍三文治越式牛肉粉(金錢腱 牛腩)炸春卷話梅青檸soda上菜的配料是分開上的(九層塔,青檸,芽菜,紅辣椒....)讓你能按自己口味搭配想法十分細心。牛肉河粉是有牛的很多部位例如牛拍葉 生牛肉 和牛筋牛肉味道也很濃 不會太韌。湯底也很濃郁,和爽口彈牙的河粉一起吃,簡直絕配。春卷炸得很鬆脆與餡料很搭配話梅青檸soda除了有青檸和話梅味外還有淡淡的薄荷味感覺格外清新吃得有點飽得時候來一口,還有消膩的功效。另外,服務質素也不錯,店員雖然很忙,但他們都會滿足你的要求,很貼心溫馨小提示:如果覺得吃不夠,是可以免費任添河粉和湯底的。
很久冇有食過越南粉
今日巧合經過 所以一試

坐低後就叫左
特別牛肉河粉
越式法棍三文治
越式牛肉粉(金錢腱 牛腩)
炸春卷
話梅青檸soda

上菜的配料是分開上的(九層塔,青檸,芽菜,紅辣椒....)
讓你能按自己口味搭配
想法十分細心。

牛肉河粉是有牛的很多部位
例如牛拍葉 生牛肉 和牛筋
牛肉味道也很濃 不會太韌。
湯底也很濃郁,和爽口彈牙的河粉一起吃,簡直絕配。

春卷炸得很鬆脆
與餡料很搭配

話梅青檸soda
除了有青檸和話梅味外
還有淡淡的薄荷味
感覺格外清新
吃得有點飽得時候來一口,還有消膩的功效。

溫馨小提示:如果覺得吃不夠,是可以免費任添河粉和湯底的。

2018-07-27
10 分鐘 (堂食)
  • 春卷
  • 話梅清檸soda
  • 特別牛肉河粉
2018-07-30 2130 瀏覽
公司有show要出中環睇,咁各位同事就話不如試吓呢間啱啱新開聽到個名都幾想食嘅~~ 蔡瀾喎我哋決定邊個先到就先等,有位同事12點半開始等,我哋呢啲遲到嘅12:50先出現,人龍長到呢,最後1:13分先有位可能我哋有八個人太多了跟住每人都叫咗佢哋嘅出名嘅生牛肉河粉,呢度啲河粉話可以無限添加😱不過其實一兜已經好多河粉,我哋另外嗌咗啲春卷炸蝦餅share 但係有一個同事真係再叫,之後佢再上嚟個碗另加河粉仲細兜過我隔離位同事食淨嗰啲🤷🏻‍♀️其實我覺得粉面冇乜特別,生牛肉都冇乜特別,唔係唔好食,不過唔值得排咁長龍食係個湯底有啲唔同,佢甜甜地我覺得唔錯喎,加埋啲配料落去同埋啲辣椒好夾!不過有兩位同事話唔鍾意呢隻甜味另外佢啲小食係唔錯嘅,粉卷春卷夠熱,味道唔錯蝦餅都炸得幾好,仲有蝦味👍🏻我另外見happy Friday叫左個多色冰,其實係椰汁加咗好多唔同顔色嘅粒粒,啲粒粒麻麻哋可能食得太飽嘅緣故最後我覺得如果無人龍,都可以encore嘅
公司有show要出中環睇,
咁各位同事就話不如試吓呢間啱啱新開
聽到個名都幾想食嘅~~ 蔡瀾喎
可能我哋有八個人太多了
不過有兩位同事話唔鍾意呢隻甜味

另外佢啲小食係唔錯嘅,粉卷春卷夠熱,味道唔錯
蝦餅都炸得幾好,仲有蝦味👍🏻
可能食得太飽嘅緣故
最後我覺得如果無人龍,都可以encore嘅

2018-07-27
40 分鐘 (堂食)