📞只招待會員其實係就係最少提早一日打電話嚟訂位就可以~最後張相有電話number📲行到樓下嘅時候的確遲疑咗30秒左右因為佢門口就係舊式住宅大廈入口 !! 😂 成件事都幾特別 呢到好有家的感覺 坐位都好闊落 有種識搵先搵到呢間餐廳嘅感覺😌😂有個大櫃擺咗滿滿嘅酒類 鍾意飲配搭海鮮嘅酒可以叫老闆介紹 佢好nice 😚🔈睇翻發覺 老闆係香港 第 一 間 做蒸氣粥底火鍋嘅餐廳😳👍🏻今年已經係第8年 相信都有翻咁上下口碑先做到咁耐🙇🏻🙇🏻‍♀️Menu 有唔同套餐 我地揀咗$420/位搵位就有壺用紅棗、杞子等等材料煲成嘅八寶茶俾我地 最鍾意啲咁補嘅飲品🥰另外有酸酸甜甜嘅自家醃蘿蔔小食食住等海鮮~👨🏻‍🍳🤳🏻套餐包括:花甲、海蝦 ❤️大連鮑魚聖子❤️、花螺龍躉魚❤️‍🔥、蟹頂級牛❤️‍🔥(可轉黑毛豬)黑松露墨魚丸❤️雞+野菌籃粗糧蔬菜盤蒸鍋粥❤️‍🔥脆皮地瓜丸❤️‍🔥呢個餐應該絕大部份人都食得飽煮嘅過程中每樣菜式都會計時 由佢地員工幫手煮因為醬料比較簡單所以食材嘅鮮味就好重要了 而呢到所有海鮮同肉類都新鮮 無腥味 😍👍🏻🍤海蝦彈牙👄平時食鮑魚10有9次會胃痛嘅我今次無事 !! 呢款鮑魚蒸完肉完全唔韌👍🏻👄個聖子對我

成件事都幾特別
呢到好有家的感覺 坐位都好闊落
有種識搵先搵到呢間餐廳嘅感覺😌😂

Menu 有唔同套餐 我地揀咗$420/位
另外有酸酸甜甜嘅自家醃蘿蔔小食食住等海鮮~

👨🏻‍🍳🤳🏻套餐包括:
花甲、海蝦 ❤️
大連鮑魚
聖子❤️、花螺
龍躉魚❤️‍🔥、蟹
頂級牛❤️‍🔥(可轉黑毛豬)
黑松露墨魚丸❤️
雞+野菌籃
粗糧蔬菜盤
蒸鍋粥❤️‍🔥
脆皮地瓜丸❤️‍🔥

呢個餐應該絕大部份人都食得飽
煮嘅過程中每樣菜式都會計時 由佢地員工幫手煮

🍤海蝦彈牙

👄個聖子對我嚟講都有啲記憶點 食落彈牙得嚟本身嘅肉汁幾好味~

🐟另外就係個龍躉魚 配唔同嘅菜食都幾夾 魚肉煮得岩岩好 厚肉好嫩滑 厚厚嘅魚皮帶有油脂口感勁正😝

🦀蟹鉗蟹殼都有唔少膏 同肉嘅比例4:6咁 蟹肉同樣地有新鮮彈牙質感

🐚花甲花螺同樣鮮甜 佢地會俾竹籤你食花螺用會方便好多😋

🐄👦🏻超滿意佢地嘅牛✨ 我都認同係好有牛味同時有油脂感嘅嫩牛🥹

🐓雞肉煮得剛剛好唔會好鞋 配菇菜仲有荀幾夾

呢到每食幾味就zip 啲菜類 豆/菜/南瓜咩都有啲 幾好🥒🍠🥬

然後嚟到我最期待嘅蒸鍋粥 ♨️
所有海鮮精華、菜同肉香都滴曬落去o(≧v≦)o
再加上有明顯嘅粟米香甜同微微南瓜甜(唔會好食到南瓜蓉/味道 岩我!!)
我食咗三大碗再將淨低嘅打包第二日做早餐👍🏻🥹
地瓜球都勁好食 !!
他條地食咗差唔多2個鐘好開心\(//∇//)\
呢種類似私房菜嘅體驗都真心幾特別 大家可以嚟尋下寶🥳
2023-05-27 21 瀏覽
佐敦私房菜-蒸汽海鮮粥底火鍋呢間私房菜已經開左8年!經過疫情三年都仲係度,就知道佢真係幾勁😏原來仲係香港蒸汽火鍋第一檔,平時只要打電話上黎就可以book位啦!如果生日當天,仲可以送好得意既包點😍😍主打就係超新鮮海鮮😏😏按照個人情況有唔同既套餐選擇,我同frd子揀左💰420/位既set:🐚噴水貝殼🦐海蝦🐟大連鮑魚🐟超大聖子:第一次見咁大隻!仲係脱殼洗到好乾淨既!🐚花螺🐠龍躉魚:一入口就是靚!魚皮膠質特別重!🦀️蟹🥩頂級牛:油脂分布剛好,火候控制得好,非常有牛味🍡黑松露墨魚丸:自家製,好濃黑松露味道🐔雞+(野菌籃):有啲似金針雲耳蒸雞!雞肉超級滑嫩☺️☺️🥬粗糧蔬菜盤🥣蒸鍋粥脆皮地瓜丸全程食完真係飽到要扶住個牆☺️☺️而且全程服務員姐姐都好貼心幫我地處理海鮮,計算時間同埋分埋俾我地食!今日好彩同老細講到兩句話,聽到佢啲海鮮全部係入貨既時候第一手可以供貨!😝😝🍴蒸蒸日上 (佐敦)📍佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室💰人均400+
佐敦私房菜-蒸汽海鮮粥底火鍋

🐚噴水貝殼
🦐海蝦
🐟大連鮑魚
🐟超大聖子:第一次見咁大隻!仲係脱殼洗到好乾淨既!
🐚花螺
🐠龍躉魚:一入口就是靚!魚皮膠質特別重!
🦀️蟹
🥩頂級牛:油脂分布剛好,火候控制得好,非常有牛味
🍡黑松露墨魚丸:自家製,好濃黑松露味道
🐔雞+(野菌籃):有啲似金針雲耳蒸雞!雞肉超級滑嫩☺️☺️
🥬粗糧蔬菜盤
🥣蒸鍋粥
脆皮地瓜丸

🍴蒸蒸日上 (佐敦)
📍佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室
💰人均400+
2023-05-21
生日
  • 聖子
2023-05-25 13 瀏覽
香港首創嘅蒸氣火鍋同屋企人專登俾錢去食,大約四百幾蚊一位轉食海鮮佢哋嘅每一款海鮮到多元化好多種類入味同先後佢哋嘅服務員質素10分好好好傾佢哋仲會即時幫你煮添佢哋屬於私房菜,有一種溫暖嘅感覺環境10分大亦都好舒服好適合大家一家大細嚟食仲有啊,佢哋嘅海鮮完全係好味的佢哋已經做咗八年,所以真係好有經驗㗎喇仲有佢哋嘅粥真係好好食,好有口感軟軟綿綿佢哋仲有甜品同埋中國茶飲好友中式嘅風味,所以我都好鍾意呀😍
佢哋屬於私房菜,有一種溫暖嘅感覺
環境10分大亦都好舒服好適合大家一家大細嚟食
仲有啊,佢哋嘅海鮮完全係好味的
佢哋仲有甜品同埋中國茶飲好友中式嘅風味,所以我都好鍾意呀😍
2023-05-25 21 瀏覽
餐廳位於佐敦,門口不顯眼,多數是熟客帶上來。通常私房菜的質素都很高,這間亦不例外,完完全全是海鮮盛宴。👍推薦:全港首間蒸海鮮,套餐食海鮮食到飽!老闆熱情有誠意。 🦀菜品介紹: 蒸蟶子:師傅處理乾淨,起殼超容易!蒸蜆:火候剛好,新鮮美味。蒸龍躉伴菜:皮魚厚身,有嚼頭,充滿骨膠原。 蒸鮑魚、蒸蟹、蒸蝦:鮮甜可口,口感極佳。蒸雞和蒸牛肉:肉質特別鮮嫩,口感不錯!粥底火鍋:爽口清淡,不膩。🍴溫馨提示: 至少一天前預約。餐單可跟老闆商量並更改。當月生日即刻,送親子迷你壽包。

👍推薦:全港首間蒸海鮮,套餐食海鮮食到飽!老闆熱情有誠意。

🦀菜品介紹:
蒸蟶子:師傅處理乾淨,起殼超容易!
蒸蜆:火候剛好,新鮮美味。
蒸龍躉伴菜:皮魚厚身,有嚼頭,充滿骨膠原。
蒸鮑魚、蒸蟹、蒸蝦:鮮甜可口,口感極佳。
蒸雞和蒸牛肉:肉質特別鮮嫩,口感不錯!
粥底火鍋:爽口清淡,不膩。

• 象拔蚌
  • 生猛海蟹
  • 花甲
2023-05-24 22 瀏覽
我哋會揀咗呢一個餐,份量十足,絕對夠飽,我哋最後都食唔晒個粥,不過有拎走,聽日食都好好食每位 $420(3位起)貝殼、海蝦大連鮑魚聖子、花螺龍躉魚、蟹頂級牛(可轉黑毛豬)黑松露墨魚丸雞+(野菌籃)粗糧蔬菜盤蒸鍋粥脆皮地瓜丸海鮮好新鮮,好鮮味,一開始係食咗花甲,全部都超級鮮甜又有海水味,蒸嘅時間調校得啱啱好鮑魚,聖子好爽,龍躉啖啖肉好味,蟹嘅蟹膏都好香濃🤩頂級牛重牛味,而且嫩滑,就咁點豉油都好好食我幾欣賞佢嘅粟米,粒粒好大粒,仲好清甜🤩所有海鮮蒸完最精華,都流曬個粥底度,名副其實海鮮粥😋另外仲有脆皮地瓜丸,超級煙靭,外脆內軟,即使好飽都可以食好多粒😚

每位 $420(3位起)
貝殼、海蝦
大連鮑魚
聖子、花螺
龍躉魚、蟹
頂級牛(可轉黑毛豬)
黑松露墨魚丸
雞+(野菌籃)
粗糧蔬菜盤
蒸鍋粥
脆皮地瓜丸

鮑魚,聖子好爽,龍躉啖啖肉好味,蟹嘅蟹膏都好香濃🤩

頂級牛重牛味,而且嫩滑,就咁點豉油都好好食
我幾欣賞佢嘅粟米,粒粒好大粒,仲好清甜🤩
所有海鮮蒸完最精華,都流曬個粥底度,名副其實海鮮粥😋

2023-05-11
  • 脆皮地瓜丸
之前都有聽聞過呢間私房菜,今次終於有機會黎試下😋套餐包括多款海鮮,每款都好新鮮❤️全程都有專人幫我哋計時同烹調,店員仲為我哋準備左八寶茶,由紅棗,杞子,洛神花,胎菊等材料浸泡而成,好貼心😍有齊花甲、扇貝、海蝦、蟶子、鮑魚等,每款都好新鮮爽甜,尤其係粉絲蒸扇貝,佢地自家製既蒜蓉超香口😋令扇貝鮮味更突出🤩估唔到黑松露墨魚丸超有驚喜🤩除左黑松露仲放左馬蹄,超有口感,食落好爽之餘味道一流。點少得龍躉魚🐟魚肉厚身,比較爽口,完全冇腥味,以肉蟹蒸完超級鮮甜🦀除咗海鮮之外,佢地既頂級安格斯牛小排都同樣出色🤩完全將牛既香味迫晒出黎,油脂分布平均之餘牛味濃郁,香而不膩☺️金針雲耳蒸雞,雞肉好嫩滑,而且金針雲耳吸收哂雞既香味,最後以南瓜、粟米等作為結尾😊另外粥底就揀咗菜乾粥,估唔到啲海鮮精華滲透晒落粥度,非常鮮味,而且粥底仲綿密,真係要食多碗tim😚最後仲有脆皮地瓜圓作為甜品,炸得好香脆,入邊充滿紫薯餡,食落煙煙韌韌咁,口感好正😍如果有朋友仔生日,仲會有公仔壽包送,男仔同女仔既餡料都唔同架,分別係蓮蓉同芝麻口味,值得大家一試👍🏻👍🏻

2023-05-15
2023-05-21 20 瀏覽
今晚朋友book左一間私房菜料理,佢話店主係全港第一間首創蒸氣火鍋的,餐廳叫「蒸蒸日上」,位於佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室(九龍木球會對面馬路),由於係住家式私房菜,所以餐廳行會所模式,而且坐位有限,所以朋友話要先電話☎️6890 9728預約訂座,walk-in通常都full!到達祥景樓,按對講機2A便會有人開門俾你,乘電梯上二樓,真係好似去咗朋友家食飯一樣,店主亦會開定門迎接你,非常親切!店內環境寬敞,大概有兩張4人枱、一張6人枱、一張12人枱,仲有一間包廂房,可容納12人,空間感充足,坐得非常舒適!我們一行六人坐低後,店主隨即奉上一壺秘製「四寶」花茶,包括有紅棗、龍眼肉、胎菊,洛神花,入口清醇香甜、養生滋潤,好適合而家春夏季節飲用!之後店再主奉上一碟自家醃製白蘿蔔作為碟餐前小食,白蘿蔔非常清甜,爽脆冇渣!店內亦備有各款酒水,紅酒、白酒、威士忌、米酒、清酒、芧台、啤酒、汽水,一應俱全!蒸煱食材方面,因為係私房菜,店主話可以由食客自定菜單,又或提出一個價錢,由廚師發辦!而店家亦有預設套餐供食客選擇,價錢由$420(3位起)至$1480(6位起)/一位計,豐儉由人,自由選擇,而且明

蒸煱食材方面,因為係私房菜,店主話可以由食客自定菜單,又或提出一個價錢,由廚師發辦!而店家亦有預設套餐供食客選擇,價錢由$420(3位起)至$1480(6位起)/一位計,豐儉由人,自由選擇,而且明碼實價,免茶免加一,非常抵食!如果有客好似我哋咁係當月生日,仲會有人型壽桃送俾全枱食客享用,而餡料則為女士芝麻、男士蓮蓉。

今日我哋訂左$520/位嘅套餐,當中包括有:

肥美大蜆:味道鮮甜、肉質彈牙冇沙

生猛乳龍蝦:肉質豐厚嫩滑,入口即化,散發出濃郁的海洋鮮味

南非鮑魚:已切開一半,容易咬囗,肉質豐厚、口感彈牙,同時散發出豐富的鮮味和甜味,令人垂涎欲滴

生猛海蝦:蒸熟後口感彈牙爽口,不用醬汁也鮮味十足

聖子王:火候控制得剛剛好,肉質脆嫩,味道清甜,入口即化

珍寶帶子:肉質非常厚實,清甜美味,散發出豐富的海洋風味

厚切龍躉魚:肉質鮮嫩,魚皮超厚身,口感Q彈而不腥,店主並將雜菜放在魚下一併蒸,令蔬菜吸收魚肉的鮮味,吃起來更加清甜

爆羔肉蟹:蟹肉的味道清甜新鮮,肉質彈牙厚實,蟹羔豐富

頂級牛小排:頂級牛小排肉質非常鮮嫩,散發出濃郁的牛肉香氣

黑松露墨魚丸:店主自家手打的黑松露墨魚丸,肉質蓬鬆,爽口彈牙,並帶黑松露香氣

雞+野菌籃:雞肉肉質鮮嫩,與野菌籃中的金針雲耳搭配,合起來蒸煑,進一步增添了雞的風味

粗糧蔬菜盤:蔬菜盤包括有粟米、蓮藕、南瓜及翠玉瓜,含有豐富的膳食纖維和維生素,能夠平衡火蒸鍋的營養組成,提升整體的美味度和健康價值

菜乾豬骨粥蒸鍋粥:粥底吸收了全部海鮮的精華,營養豐富,味道濃厚

脆皮地瓜丸:外層用番薯做皮,包住芋蓉做餡料,炸起來食非常脆囗

蒸煮過程均由店主在每枱食客面前親自主理,保證所有食材新鮮,而且食客不用擔心要計時食物會否過生過熟等問題,放心安坐享用美食,過程中店主亦會與食客不時互動交流,打成一片,甚有住家氣氛!

2023-05-15
  • 花螺
  • 生猛海蟹
  • 花甲
海鮮真係點食都唔會厭既,今次就係尖沙咀上樓試下海鮮蒸鍋私房菜!雖然門口寫住只招待會員,但其實只要填簡單資料已經ok。餐廳內設有大圓枱,所以亦好適合一家人黎食飯。呢度既海鮮非常新鮮、處理得好乾淨,份量足,食完係捧腹而回,仲有專人服侍代蒸,性價比高。—每位$420 (3位起)✧沙白 - 蒸完熟度岩岩好,粒粒脹卜卜,一啲沙都冇,鮮甜✧海蝦 - 肉質實淨又爽甜✧大連鮑魚 - 處理得好乾淨,白雪雪✧蟶子 ✧花螺✧蟹✧龍躉魚 - 肉質極爽,魚皮厚身、膠質感超重,好味✧美國牛小排✧ 黑松露墨魚丸✧雞+野菌籃✧粗糧蔬菜籃✧蒸鍋粥 - 加左少少瑤柱、肉,去吊返之前海鮮蒸完啲精華既鮮味出黎😋✧脆皮地瓜丸 - 甜品黎,完全係外脆內軟額外✧本地杉龍蝦 - 個龍蝦味係超級重,而且肉質異常地爽口,平既龍蝦完全唔可以相提並論。✧象拔蚌.———————————————— 。 📍 蒸蒸日上地址: 佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室電話: 68909728Wechat: 0085268909728(建議早一兩日訂位以確保有新鮮足夠食材)

每位$420 (3位起)
✧沙白 - 蒸完熟度岩岩好,粒粒脹卜卜,一啲沙都冇,鮮甜
✧海蝦 - 肉質實淨又爽甜
✧大連鮑魚 - 處理得好乾淨,白雪雪
✧蟶子
✧花螺
✧蟹
✧龍躉魚 - 肉質極爽,魚皮厚身、膠質感超重,好味
✧美國牛小排
✧ 黑松露墨魚丸
✧雞+野菌籃
✧粗糧蔬菜籃
✧脆皮地瓜丸 - 甜品黎,完全係外脆內軟

額外
✧象拔蚌

.———————————————— 。
📍 蒸蒸日上
地址: 佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室
電話: 68909728
Wechat: 0085268909728
(建議早一兩日訂位以確保有新鮮足夠食材)

2023-05-19 11 瀏覽
#私房海鮮中菜宴由疫情到而家 幾年冇食私房菜 今晚終於可以三兩知己 上樓食套餐🥰 每人$520 之前一日訂枱 咁就確保有新鮮靚海鮮食-🐚沙白/花螺/蟶子/鮑魚席前蒸完即刻分嚟食 氣氛好 熱度夠 唔蘸醬油 品嚐一下原汁原味😋-🦐海蝦🦞龍蝦🍄黑松露墨魚丸-🐟龍躉亮點一係蒸龍躉‼️ 一般來講 蒸龍躉會加入陳皮蒜茸 用嚟提味 龍躉實在太新鮮 清蒸之後 魚肉鮮甜有彈性 菜蔬🥬吸收魚汁 份外好味😁-🦀蟹蒸蟹係另一highlight 啖啖爽口蟹肉 就連啃蟹腳啜汁 都可以津津有味🤩-🐂頂級牛🐓野菌蒸雞🥗蔬菜盤-🥣柴魚花生粥由海鮮食到牛肉蒸雞 飽得八八九九 再嚟一碗暖胃柴魚花生粥 正氣有益-🍡脆皮地瓜丸炸丸子外脆內軟 地瓜茸加芋泥 少少鹹少少甜 如果壽星仔女嚟食 甜品會變咗趣緻小壽包🤓-📍蒸蒸日上佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室
#私房海鮮中菜宴

🍡脆皮地瓜丸

📍蒸蒸日上
佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室
2023-05-19 184 瀏覽
放假前夕同朋友去試咗間私房菜,之前已經聞說過呢間私房菜嘅人氣,喺香港首創嘅蒸氣火鍋,已經喺香港屹立左好一段時間👍🏻一定有返啲料到😍我哋點咗個$420/位嘅套餐,海鮮套餐嘅食物都係豐儉由人,我哋見呢個套餐其實都幾抵食,基本嘅海鮮都有👍🏻全程都有專人幫我哋計時,仲有幫我哋蒸埋同分好👍🏻啱晒我呢啲極度懶既人類😆平日最怕去食韓燒同蒸海鮮,就係因為要自己計時,呢度真係啱晒我一坐低,店員已經為我哋準備咗一戶八寶茶,由紅棗,杞子,洛神花,胎菊等材料浸泡而成,真係唔簡單!味道香甜,好有消滯既功效!仲有店家自製嘅醃製蘿蔔,酸酸甜甜咁,好啱夏天食!一開始就係食花甲,味道香甜!簡直係我最愛!仲要一粒沙都冇!好試得出餐廳嘅用心😍再黎既就係蝦,蝦嘅味道,極度鮮甜,彈牙爽口!食得出,蝦係非常新鮮!花螺同樣鮮甜美味!而且極度爽口!同樣地係冇沙冇異味!大連鮑魚火候控制得勁好!鮑魚爽口,味道鮮甜!推薦推薦!老闆話今日嘅聖子唔太新鮮,不鮮不吃!所以改咗北寄貝!好欣賞老闆嘅細心!真心為客人挑選,最好同最新鮮嘅海鮮,冇揸流攤㗎!北寄貝係極度鮮甜,店員提醒我哋記得不要浪費北寄貝中嘅水份,嗰一啖汁係極鮮甜美味!蒸龍躉放面然後底仲

蒸龍躉放面然後底仲有菜一同蒸,味道係意想不到嘅咁好食!龍躉嘅鮮甜同魚油一同流落菜入面,菜蒸熟後給晒所有嘅精華,味道簡直係不得了!

再嚟嘅係黑松露魚丸配肉蟹,黑松露魚丸彈牙爽口!係手打魚丸黎!味道極鮮甜!再配以肉蟹一堂蒸,蟹嘅精華同魚丸一同配合,超級好味

完全冇諗過蒸海鮮,係可以蒸牛小排㗎!火候控制得極好!完全將牛嘅香味迫晒出嚟!分分鐘仲好食過韓燒嘅牛肉!而且牛小排肉質既紋理非常靚,油脂平均分配,香而不膩!超香超好食

金針雲耳蒸雞,用了十足,金針雲耳嘅數量都唔少㗎,加上雞非常嫩滑,金針雲耳吸咗雞嘅香味,同平日喺外邊食嘅完全,鮮味十足

再配以南瓜、粟米等嘅雜糧,原來最底部嘅部份,係有粥底係入面,好讓我地剛才由頭食到尾嘅精華汁液一同流落粥底入面,味道香甜可口!完全係難以抗拒!真係幾飽,都要食返兩碗呀😆😆

最後仲有脆皮地瓜丸作結,個皮係以番薯造成,香甜美味,入邊仲有番薯泥!超香超好食!

真心推介呢間餐廳俾大家,以$420一位嘅價錢,真係食足三個鐘咁滯,完全中間係不停咁食!分量十足,仲有專人為你計時同烹煮,完全係有賓至如歸嘅感覺!

提提你,如果想食嘅朋友仔,記得一定要早一日預約!唔係就冇得食㗎啦!因為老闆係要預海鮮嘅數量,仲要係即日買即日煮,唔留過夜㗎!特別推介俾嚟緊想慶祝生日嘅朋友仔,因為餐廳免收加一茶介,仲免切餅費添㗎!一個價錢包晒所有嘢好抵!

2023-05-18
2023-05-17 21 瀏覽
今日去咗蒸蒸日上到食海鮮可以就咁留電話訂位, 超方便套餐包括多款海鮮,每款都好新鮮👍有齊蟶子, 花螺, 大連鮑魚, 超級爽口粉絲蒸元貝,面頭超多蒜蓉😋D蟹仲即叫即劏貝殼, 海蝦, 龍躉魚, 味道鮮甜得來膠質幾重另外, 仲有自家製手打黑松露墨魚丸, 超級彈牙除咗海鮮之外,頂級安格斯牛, 油脂分布平均, 蒸到八成熟岩岩好👍粗糧蔬菜盤同雞+野菌籃, 都幾清甜另外我哋就揀咗菜乾粥底, 啲海鮮精華喺蒸海鮮時落晒粥底度, 食到咁上下就可以撈埋食, 粥底綿密鮮味最後仲有脆皮地瓜圓做甜品, 外層香脆, 入邊充滿紫薯餡, 咬落煙韌, 咁啱同枱有人呢個月生日, 仲有公仔壽包送, 男仔同女仔嘅餡料都唔同
今日去咗蒸蒸日上到食海鮮
可以就咁留電話訂位, 超方便

套餐包括多款海鮮,每款都好新鮮👍
有齊蟶子, 花螺, 大連鮑魚, 超級爽口
粉絲蒸元貝,面頭超多蒜蓉😋
D蟹仲即叫即劏
貝殼, 海蝦, 龍躉魚, 味道鮮甜得來膠質幾重
另外, 仲有自家製手打黑松露墨魚丸, 超級彈牙

粗糧蔬菜盤同雞+野菌籃, 都幾清甜

2023-05-14 177 瀏覽
首嘗蒸氣火鍋嘅住家菜亦係香港首創蒸氣火鍋。地點鄰近佐敦地鐵站及尖沙咀,非常方便。不過必須提前一天與老闆聯絡訂檯及訂餐,然後老闆會親自挑選食物。餐廳給人的感覺就像去了朋友家,有種很親切很舒服的感覺。老闆還會主動跟你聊天吹水,話題很多🤭除了大廳設有一家雅房,只要消費滿4000塊就可以包房。老闆也會出來跟你吹水聊天,不限時吃飯。我們這次點了💰420/per person 的套餐。海鮮套裝都是豐儉由人,如果特別指定,可以請老闆,另外報價,自由組合。每一桌都專人服務幫忙計算時間蒸海鮮,我們只需要負責吃😋。每一樣海鮮都是逐樣蒸。剛到老闆會上一壺自製五寶茶及餐前小菜,材料十分豐富,有紅棗、龍眼肉、胎菊,洛神花,全部都是有利於女性🤭花甲&花螺:十分鮮甜,處理乾淨,完全不會吃到沙粒!👍即使不用醬汁也鮮度十足。海蝦:剛上桌,發現海蝦還在跳,蒸熟後,口感彈牙爽口。大連鮑魚:火候控制得剛剛好,鮑魚好持了鮮味亦爽口。聖子:size是我的手掌兩倍大😋,老闆親自示範他的海鮮有多新鮮,戳了一下聖子居然還在動😂不用蘸醬汁已十分鮮甜,有海水嘅味道,火候亦控制得恰大好處。龍躉蒸雜菜(豆角、白菜、菜心),雜菜放於最低-層,吸

海蝦:剛上桌,發現海蝦還在跳,蒸熟後,口感彈牙爽口。

大連鮑魚:火候控制得剛剛好,鮑魚好持了鮮味亦爽口。

龍躉蒸雜菜(豆角、白菜、菜心),雜菜放於最低-層,吸收魚的鮮味。龍躉的皮有0.5cm厚,口感Q彈,肉質很緊、韌、潤而且完全不會腥,雜菜吸收了魚肉的鮮味,也十分清甜。

頂級牛:肥瘦紋路均勻清晰,燒牛經常吃但蒸牛真的第一次嘗試😍蒸出來的牛肉,保存了原汁原味,而且不會太上火。

黑松露墨魚丸:老闆親自手打墨魚丸,真材實料,咬開粒粒的墨魚粒,差唔多整嚟都是由墨魚頭組成😋😋
肉蟹:蟹膏比較少但淡淡肉鮮味十足

雞+(野菌籃):雞件不太肥膩,肉質嫩滑。
粗糧蔬菜盤(南瓜、玉米、翠肉瓜、蓮藕片):南瓜十分甜,🌽每一粒都十分飽滿多汁。ps老闆說每條🌽他們成本差不多是10塊。

• 濟洲象拔蚌
  • 象拔蚌
2023-05-13 25 瀏覽
都係聽朋友介紹先知有間食海鮮好正既私房菜店🥰-啲蜆超新鮮,粒粒都好鮮甜,而且完全無沙☺️-🦞肉好結實,啖啖肉真係好正😍-聖子爽口彈牙☺️-好鍾意食螺肉,一粒接一粒好快就食晒☺️-龍躉魚,好厚肉😚黑松露墨魚丸有驚喜,入邊仲放咗啲馬蹄,好有口感,整體夾得好好-完全無唸過連啲牛都咁出色,好靚嘅花紋,入口即融呀☺️--完全唔使怕食唔飽,食完海鮮仲有優質澱粉食😌--呢間私房菜真係好值得大家黎一試,海鮮全部都好新鮮,如果有人生日嘅話仲可以食埋呢一個添,好得意,係蓮蓉同芝麻口味😚
都係聽朋友介紹先知有間食海鮮好正既私房菜店🥰

啲蜆超新鮮,粒粒都好鮮甜,而且完全無沙☺️

🦞肉好結實,啖啖肉真係好正😍

聖子爽口彈牙☺️

好鍾意食螺肉,一粒接一粒好快就食晒☺️

龍躉魚,好厚肉😚

完全無唸過連啲牛都咁出色,好靚嘅花紋,入口即融呀☺️

完全唔使怕食唔飽,食完海鮮仲有優質澱粉食😌

我終於試左香港海鮮蒸氣鍋嘅始祖 — 就係位於佐敦既蒸蒸日上🍲 佢主要以蒸海鮮私房菜為主 好岩親朋戚友暢食暢飲傾下計🥢因為晚餐煮既海鮮係當日老闆晏晝先買嘅 所以食材十分新鮮 佢哋有唔同嘅套餐 價錢由幾百幾蚊到千幾蚊不等 主要因應唔同嘅海鮮食材調整💰食之前老闆會準備好一壺熱茶同餐前小食比我地🫖特別一提熱茶叫滋潤八寶茶 濃醇香甜 十分足料🫘老闆同店員服務亦係一流 每次蒸完都會慢慢介紹食材同親自上碟比我地 又不斷幫我地加茶 而我地既套餐就包括左以下食物😋✨貝殼、龍蝦(半隻)首先蜆鮮甜而且爽滑仲要無沙 龍蝦大大隻d肉超級飽滿 好juicy 🦞✨賴尿蝦 瀨尿蝦好新鮮 肉質有彈性又緊緻,老闆仲好貼心每次食要用手食嘅海鮮都比手套🦐✨貴妃蚌、聖子貴妃蚌同蟶子非常大隻 肉厚粗身 處理得十分乾淨 無過老 質感爽身但又唔會太韌 鮮甜味十足 我仲忍唔住飲飲貴妃蚌個殼入面既汁tim 😍 ✨花螺、海蝦花螺全部都蒸得好軟嫩 啲蝦夠大隻而且都好鮮甜 食埋蝦頭啲蝦膏真係超級正🐚✨龍躉魚、蟹魚肉厚身都比較爽同有彈性 完全冇腥味 連平時唔鍾意食魚既我都食到津津有味 隻蟹本身好多膏 蒸完蟹肉超級鮮甜 🦀🐟✨頂級牛(可轉黑毛豬

✨貝殼、龍蝦(半隻)

✨賴尿蝦

✨貴妃蚌、聖子

✨花螺、海蝦

✨龍躉魚、蟹

✨頂級牛(可轉黑毛豬)
牛肉切片 肉質比較紮實厚身 牛味重 入口即溶 係咁多道菜我最鍾意 🐮

✨黑松露墨魚丸
口感一流 好彈牙 不過黑松露味略覺得唔夠濃 🍡

✨雞+(野菌籃)+ 粗糧蔬菜盤
雜菌同鮮雞嘅組合 雞件好嫩滑 而蔬菜新鮮清甜 食完咁多海鮮中和番就岩岩好 🐥🥬

✨蒸鍋粥
蒸海鮮嘅底部係有個粥底喺度 所有海鮮蒸完之後啲精華呢就流晒落個粥底度 可以話係精華粥 我地今次就簡左菜乾排骨粥 唔洗調味料都夠哂味 不得了 我total refill左3碗 🍲

✨脆皮地瓜丸
外皮炸得非常脆 入面包住芋泥蓉 甜甜地 味道好夾 好有驚喜💜

另外 如果有人生日嘅話,預早定位嗰時講定 老闆會親自整公仔蒸包比你慶祝 真係好有心思 💕🥯
2023-05-10
  • 龍蝦
2023-05-10 30 瀏覽
私房菜就食得多,私房菜形式嘅蒸海鮮食過未?今次都係第一次上嚟,位置非常方便,喺尖沙咀,私隱度高,只招待會員,所以要上去食嘅話記得打電話預約啦。上到去老闆同埋啲店員都親切有禮熱情招待,同埋老闆話:原來蒸海鮮係佢第一間做起,歷史悠久,蒸嘅時候唔會一次過幾層咁樣去蒸,而係每一次都係一層一款咁去蒸海鮮,咁樣嘅話就可以避免有啲海鮮會溝埋左其他海鮮嘅味道,真係非常細心。而佢哋款待我哋嘅八寶茶都係自己條調,仲有頭盤小菜醃蘿蔔都係自己醃製,蘿蔔非常清甜冇喳。海鮮非常之乾淨,有生蝦,澳洲龍蝦🦞聖子,北寄貝,花螺,象仔蚌,龍躉,鮮雞肉,墨魚丸,野菌籃,蔬菜盤,新鮮又鮮甜,就算唔點任何醬汁都非常之鮮甜美味。柴魚花生豬骨粥非常之綿滑飯後甜品地瓜丸,紫薯餡加熱辣外脆嘅糯米,甜甜地得來又煙靭。老闆仲話如果生日嘅話會有壽包,一攞出嚟,我哋以為係壽桃樣,原來佢哋特別製造左一男一女公仔嘅壽包,裏便嘅餡都唔同㗎,分別有麻溶同芝麻餡真係非常之有心思❤️💕
私房菜就食得多,
私房菜形式嘅蒸海鮮食過未?
今次都係第一次上嚟,
位置非常方便,
喺尖沙咀,
私隱度高,
只招待會員,
所以要上去食嘅話記得打電話預約啦。

上到去老闆同埋啲店員都親切有禮熱情招待,同埋老闆話:
原來蒸海鮮係佢第一間做起,
歷史悠久,
蒸嘅時候唔會一次過幾層咁樣去蒸,
而係每一次都係一層一款咁去蒸海鮮,
咁樣嘅話就可以避免有啲海鮮會溝埋左其他海鮮嘅味道,
真係非常細心。

而佢哋款待我哋嘅八寶茶都係自己條調,
仲有頭盤小菜醃蘿蔔都係自己醃製,
蘿蔔非常清甜冇喳。

海鮮非常之乾淨,
新鮮又鮮甜,
就算唔點任何醬汁都非常之鮮甜美味。

柴魚花生豬骨粥非常之綿滑
飯後甜品地瓜丸,紫薯餡加熱辣外脆嘅糯米,甜甜地得來又煙靭。