2023-05-05 71 瀏覽
尋日我哋就試咗香港海鮮蒸氣鍋嘅始祖 — 蒸蒸日上私房菜!呢間餐廳嘅舖位雖然隱蔽,但係位置都好方便,由佐敦站行大概5-10分鐘就到~佢哋有唔同嘅套餐,價錢由幾百幾蚊到千幾蚊不等,主要因應唔同嘅海鮮食材調整,例如四百幾蚊嘅套餐係海蝦🦐🦐,再上嘅套餐就會係龍蝦🦞🦞豐儉由人,如果你好似Food Boss 同Food Sec只係想得閒過吓海鮮癮,可能$4/500嘅套餐都已經滿足到你😋😋但係如果係一家人/一班人食餐好啲嘅慶祝吓或者有啲event,咁就可以揀啲價錢貴啲嘅套餐~🦀🦞🦐🦑🐙//精選海鮮套餐//貝殼、龍蝦(半隻)南非鮑魚聖子、花螺龍躉魚、蟹頂級牛(可轉黑毛豬)黑松露墨魚丸雞+(野菌籃)粗糧蔬菜盤蒸鍋粥脆皮地瓜丸每位 $420/ 520/ 620/ 720 (三位起)每位 $820/ 1100/ 1480 (六位起)呢到海鮮嘅食材係非常新鮮‼️(Food Boss 每食一啖對眼都會瞪大係咁話好好食🤣🤣)龍蝦嘅肉超級飽滿,咬落口好juicy🦞🦞;北寄貝、鮑魚、花甲、花螺全部都蒸得好軟嫩🐚🦪,飲埋佢殼上面嘅汁真係超正😌😌;龍躉肉厚切大片,魚皮好彈牙,肉質紮實,入口又好鮮魚味🐟🐟🐟;佢哋仲有一個好特

//精選海鮮套餐//

貝殼、龍蝦(半隻)
南非鮑魚
聖子、花螺
龍躉魚、蟹
頂級牛(可轉黑毛豬)
雞+(野菌籃)
粗糧蔬菜盤
脆皮地瓜丸

每位 $420/ 520/ 620/ 720 (三位起)
每位 $820/ 1100/ 1480 (六位起)

呢到海鮮嘅食材係非常新鮮‼️(Food Boss 每食一啖對眼都會瞪大係咁話好好食🤣🤣)龍蝦嘅肉超級飽滿,咬落口好juicy🦞🦞;北寄貝、鮑魚、花甲、花螺全部都蒸得好軟嫩🐚🦪,飲埋佢殼上面嘅汁真係超正😌😌;龍躉肉厚切大片,魚皮好彈牙,肉質紮實,入口又好鮮魚味🐟🐟🐟;佢哋仲有一個好特別嘅黑松露墨魚丸,口感亦都好爽彈!

肉類方面,佢哋嘅牛肉切片同平時打邊爐嘅肥牛好唔同🥩🥩🥩肉質比較紮實厚身,食落口好有牛味(Food Sec 其實鍾意呢一款嘅牛多過入口即溶嘅和牛類,因為比較食得出牛嘅鮮甜味); 最後仲會有雜菌同鮮雞嘅組合,雞件(就算唔係雞髀部份)都係好嫩滑🍗🍗!

當你以為成餐飯已經食完嘅時候,店員就會揭起個蒸蓋,你先會發現原來下面一隻吸收住海鮮同埋肉類嘅精華煲緊一個風味同鮮味十足嘅豬骨粥🍚🍚😻😻(所以即使成餐飯係海鮮餐,都完全唔使擔心唔夠飽🤣🤣)個粥好味到Food boss都兜咗三四碗嚟食hahahahaha

好啦好啦,真係最後啦!😝😝佢哋嘅甜品係地瓜圓🍡🍡🍡層外皮炸得非常脆,入面包住芋頭蓉(Food Sec 平時其實唔太鍾意食芋頭,但係佢哋將個芋頭蓉打得幾滑身,又甜甜地,所以我都幾鍾意)如果你哋有人生日嘅話,店家都會送兩個造型好可愛嘅壽包俾你哋~(如果我冇記錯嘅話,婆婆係芝麻餡,公公係蓮蓉餡🤣🤣)

成個用餐體驗,Food Boss同Food Sec都好開心好滿意,店家會自己幫我哋計好時(所以我哋可以free ride,自己喺度傾偈😆😆😆)而且睇得出佢哋真係對食材好執着同埋好細心!老細自己都好有心周圍去搵啲靚嘅海鮮比客🦑🦀🦐🐙

如果你(同埋你啲friend/屋企人)都好想食靚海鮮嘅話,真心非常推介呢間!佢個價錢絕對對得住佢嘅質素,一個套餐又有咁多嘢食,我覺得CP值算係頗高!😚😚

味道:👩🏻‍💻9/10
性價比:👩🏻‍💻8/10
環境:👩🏻‍💻7.5/10
佐敦非常高質、性價比極高的私房蒸海鮮🦞蒸蒸日上,是家以吃海鮮為主的慈氣鍋私房菜店♨️地處鬧市區,店裡的環境及格調還是不錯的🌃店主自製的養生茶及開味酸甜蘿蔔片很適合各類人士配餐。店裡主打用蒸汽鍋,店主選用的每道新鮮食材夠鮮,海味拔尖,以海鮮為主,食得出食材的鮮甜味。套餐每位$420起,豐儉由人。最便宜的套餐也份量十足,用料講究,飽到捧住個肚走。還會贈送可愛的壽包給壽星,婆婆是芝麻餡、公公是麻蓉👵🏻👴🏻 每晚只做一輪,不會限時,可以好好放鬆和朋友敘舊😌完全感受到餐廳的用心,希望生意「蒸蒸日上」🫶🏻👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴蒸蒸日上 (佐敦)📍佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 海鮮👉🏻蜆、海蝦、南非鮮鮑魚、北寄貝、蒜蓉粉絲元貝、龍躉魚、海蟹、澳洲龍蝦👉🏻每道海鮮料理方式簡單,只需蒸幾分鐘,蒸鍋有計時功能。開鍋時鮮香撲鼻,海鮮入口肉質鮮嫩,海蝦爽口,回味無窮🤤北寄貝肉質韌潤,十分鮮美,湯汁美味之極🤤2️⃣ 黑松露墨魚丸和粗糧蔬菜盤👉🏻 墨魚丸爽口彈牙又有香濃黑松

佐敦非常高質、性價比極高的私房蒸海鮮🦞

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
🍴蒸蒸日上 (佐敦)
📍佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室
————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄
1️⃣ 海鮮

2️⃣ 黑松露墨魚丸和粗糧蔬菜盤
👉🏻 墨魚丸爽口彈牙又有香濃黑松露味,蔬菜新鮮清甜

3️⃣ 黑毛豬
👉🏻 入口肉嫩,肉味濃香

4️⃣ 蒸鍋粥
👉🏻 在蒸氣火鍋下層,採用上乘的黑毛豬肉排(經過淹制),配上優質的菜乾煲粥,粥味甘鮮,排骨肉香鬆軟

3️⃣ 脆皮地瓜丸
👉🏻 即炸熱辣辣,非常香口脆口,內有芋泥😍

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖
2023-03-16 232 瀏覽
第一次幫襯餐廳唔太大但枱與枱之間有適當距離不過當客人飲多兩杯之後講嘢開始大聲時變得頗嘈食物方面海鮮全部都好新鮮蒸海鮮最緊要洗得乾淨見每款食材都處理得好企理有員工幫忙蒸海鮮值得一提嘅係餐廳安排膠箱裝起蒸爐嘅蓋當唔用個蓋嘅時候唔使周圍擺食得安心同朋友慶祝生日餐廳送上自家制公仔蒸包有芝麻同豆沙兩款口味豆沙竟然加入陳皮連蒸包都唔馬虎更顯店主誠意食完海鮮後仲有蒸爐底嘅粥食吸收咗咁多海鮮嘅精華啖粥清甜可口最後仲有炸芋圓為一餐好味嘅蒸海鮮劃上甜美嘅句號
第一次幫襯

最後仲有炸芋圓
為一餐好味嘅蒸海鮮劃上甜美嘅句號

2023-03-10
生日
先講下今次既用餐體驗先感覺真係好似去左好朋友屋企,感受到人地用心款待你既感覺只招待会員想食要早啲預約全部加埋得五張枱两個人食都会俾一張枱你枱黎講,一般都夠四個人食有多好闊落依個前菜真係要推介一下蘿蔔黎既除左推介之外,高太話有無得買番屋企慢慢食隻龍蝦蒸果時啲鬚仲陏既好似有少少殘忍不過心裏說不,口裏卻很誠實,超鮮甜蜆,食完先記得未影相借人地未蒸果啲黎影蜆又係甜而且爽滑無沙一次過講蒸氣海鮮反正啲海鮮新鮮清潔就多數都好食 我食果個餐570一位,其實真係好食又食唔哂 真心抵食
先講下今次既用餐體驗先
感覺真係好似去左好朋友屋企,感受到人地用心款待你既感覺

只招待会員

想食要早啲預約
全部加埋得五張枱
两個人食都会俾一張枱你
枱黎講,一般都夠四個人食有多
好闊落

依個前菜真係要推介一下
蘿蔔黎既
除左推介之外,高太話有無得買番屋企慢慢食

隻龍蝦蒸果時啲鬚仲陏既
好似有少少殘忍

不過心裏說不,口裏卻很誠實,超鮮甜

蜆,食完先記得未影相

借人地未蒸果啲黎影

蜆又係甜而且爽滑無沙

一次過講
蒸氣海鮮反正啲海鮮新鮮清潔就多數都好食

我食果個餐570一位,其實真係好食又食唔哂
真心抵食

2019-12-18 2238 瀏覽
臨近年尾,同朋友提早出來做冬聚下!今年來這間海鮮蒸氣鍋試試!本以為跟大眾一樣 平平無奇🤨估唔到有意外收穫👍🏾 呢間用料新鮮,原來食材店主每日凌晨開始備貨,而且清潔得非常好,唔會有雜質或沙粒比你咬到🥶仲有係服務一流👍🏾由於店主重質不重量,每日留枱爆左就截完全唔會有趕頭趕命,人多擠逼,人手短缺等急到瀨的感覺😍完全係可以慢慢享用,慢慢聚腳閒聊🤗十分寫意😋宜家無論生活還是工作都急過人真係想食飯時有個小空間🙃呢度真係啱晒我💗💗
臨近年尾,同朋友提早出來做冬聚下!
今年來這間海鮮蒸氣鍋試試!
本以為跟大眾一樣 平平無奇🤨
估唔到有意外收穫👍🏾
呢間用料新鮮,原來食材店主每日凌晨開始備貨,
而且清潔得非常好,唔會有雜質或沙粒比你咬到🥶
仲有係服務一流👍🏾
由於店主重質不重量,每日留枱爆左就截
真係想食飯時有個小空間🙃呢度真係啱晒我💗💗

2019-07-30 1989 瀏覽
收工成班同事去食反一早訂定枱全間餐廳都好爆場勁多人食呀每位$550(蒸蒸日上)蒸氣鍋我地個日食左啲海鮮有刀貝、濟州象拔蚌游水龍躉,蟶子皇五至六頭南非鮑魚生猛海蟹波士頓龍蝦(每位半隻)全部海鮮都好新鮮好清甜蒸比起平時炒嗰啲鮮甜好多黑松露墨魚丸手切頂級牛小排農場走地雞温室野菌籃田園粗粮蔬菜盤食到呢到已經好飽重有個特色獨有綿滑蒸鍋粥每人食一啖再打包點知原來仲有甜品脆皮地瓜丸個個都大叫好味!下次一定會再黎
收工成班同事去食反
刀貝、濟州象拔蚌
游水龍躉,蟶子皇
五至六頭南非鮑魚
生猛海蟹
波士頓龍蝦(每位半隻)
全部海鮮都好新鮮
食到呢到已經好飽
重有個特色獨有綿滑蒸鍋粥
每人食一啖再打包
點知原來仲有甜品脆皮地瓜丸
個個都大叫好味!
下次一定會再黎

2019-05-18 1838 瀏覽
一改再改嘅 #飯局,呢晚終於成事🥳 喺未齊人之前,大家都忙住試玩近期好流行 嘅 #snapchat,#小秘書 實行做 #照騙 #呃吓like 🤣呢晚 #朋友仔 帶我哋嚟到 #佐敦 食 #蒸海鮮🦞 餐廳以 #蒸蒸日上 為名,貼題得嚟都幾好意頭,雖然地方唔係太大,不過一啲都唔迫夾,而且 #老闆娘 招呼非常周到,不停輪流幫每枱客人睇住蒸煮時間,包保啲 #海鮮 唔會過火👍🏻 我哋今次揀咗個$350(每位計)套餐,基本嘅食材 #魚蝦蟹 當然唔少得,不過全晚至令我欣賞嘅係佢哋嘅 #蒸龍躉,#厚厚嘅魚皮 食落去彈牙㗎🤩 仲有 #脆皮地瓜丸,甜甜地好香口❤️ 大家有機會去幫襯,一定要叫 #地瓜丸 個做 #甜品 呀!

2019-05-17
$362.5 (晚餐)
2018-09-08 2613 瀏覽
今晚第二次來蒸蒸日上食私房蒸海鮮,好期待! 👏🏻呢間私房菜位於佐敦地鐵附近,交通都幾方便既,雖然樓下入口有少少陳舊 (都乾淨),但一入餐廳內就冇問題,而且仲幾有家庭式氣氛! 呢間既地方唔算好大,得4張枱加埋有間VIP房,聽聞入面有一張12人大枱。一去到D姐姐都好熱情招呼,佢地自家製既甘草紅棗電腦杞子龍眼肉茶好香,即刻飲完一杯再飲去潤一潤喉。佢等我地齊人就開始熱個蒸鍋,先來個蜆 – 好鮮甜好香。呢D貝殼蒸一分鐘就食得,姐姐用timer校個時間所以剛剛好,肉好嫩又好多汁! 正! 佢一夾好畀你就會落海蝦,唔畀佢停! D 蝦係海蝦來,肌肉實淨又彈牙! 之後既粉絲貴妃蚌又係好甜,落左D蒜蓉再提升左個味道既層次! 鮑魚就反而相對地冇咩特別,可能因為比較細隻同佢開左邊,我覺得反而原隻蒸會好D,唔會縮得咁快。龍躉就好大件同份量好多,每人有成3舊,而且肉好厚! 雖然阿爸之前怕只食海鮮唔夠飽,但食到呢度佢已經驚飽得滯! 哈哈,因為佢D份量好足,除左鮑魚之外樣樣都每人有2-3隻! 仲有啲東風螺,比起去街市個啲好大隻!最後一味係海鮮係蟹,6個人畀足3隻我地! 仲有佢地自家製既黑松露墨魚丸,超彈又有墨魚香! 然
今晚第二次來蒸蒸日上食私房蒸海鮮,好期待! 👏🏻

然後更厲害的蒸肉就黎啦,原來仲有手切牛小排同走地雞!!! 個牛完全冇筋,快蒸一蒸已熟左7成,但仲好嫩口 (因為薄切),但牛既香味好重!! 之後既蒸雞真係好滑! 而家係香港已經好難食到雞味重但又新鮮既雞!
另一個亮點就係食完咁多海鮮同靚牛靚雞,呢D精華都落埋去個蒸鍋下面既粥底。我地一早訂枱既時候揀左菜乾豬骨粥,加埋呢D海鮮同鮮肉精華真係不得了!!! 食埋個蒸蔬菜就可以開個粥底啦!!! 雖然好飽,但都忍唔住試半碗新鮮粥! 食剩既我地都帶走佢唔想蹝!
仲有個甜品送,佢叫脆皮地瓜丸,外面炸左既皮有少少QQ,應該有少少糯米但又唔會好多變到好痴牙,入面個心係芋頭,嘩! 好香得來唔會太甜! 由於係阿爸生日再送多個公仔壽包! 呢餐每人$330唔駛加一仲有幾多好野食真係物超所值!!!! 真心值得再黎同埋再試其他套餐!
  • 噴水花甲
  • 生猛海蟹
  • 扎扎跳海蝦
話說又係生日🎂飯系列🤣7月真係食唔完之月😋😋😋😋其實呢間蒸蒸日上私房菜我既一班朋友之前已經食過、但嗰次我咁啱不在港,就唔到時間錯過左,偏偏佢食班死野食完讚不絕口!個個都大讚比起坊間既蒸海鮮,呢間真係高幾班,攪到我話到我生日今次一定要食!😤呢間其實有兩間「分店」,近佐敦呢個架步應該專門招呼大啲既party😯一到埗見個場地放左兩張6人枱、一張大圓枱,一張4人枱,地方都幾闊落,雖然幾枱一食得高興都會嘈嘈地,不過絕對可接受,而且好乾淨企理、完全冇紙箱📦雜物。聽講仲有一間VIP房都係放一張大圓枱,有minimum charge不過夠一枱人一定食到。由於友人一早訂左枱訂左餐(應該要一早揀定,因為佢地要預備材料),所以我其實都唔要有咩食,店員姐姐為我地端上菊花紅棗龍眼肉茶,都十分足料,飲落去好潤喉清甜!然後就問我地可以開始食未。人齊啦就食啦!😋先黎一啲蜆先!姐姐會幫你落窩面蒸,放好timer,夠鐘會幫你上碟!🤗而個粥底亦一早set左喺底,所以訂枱前都要揀定⋯啲蜆蒸左分黎鐘已食得!一開蓋嗰下啲蒸氣好香!肉質鮮甜,一啲都冇過熟、肉又嫩又有汁!唯一我有一隻有沙未咬清,但我見我啲friend嗰啲都冇沙,咁我

噴水貝殻

啲蜆蒸左分黎鐘已食得!一開蓋嗰下啲蒸氣好香!肉質鮮甜,一啲都冇過熟、肉又嫩又有汁!唯一我有一隻有沙未咬清,但我見我啲friend嗰啲都冇沙,咁我食左5-6隻都係一隻有沙,可接受!
蒸海蝦、噴水貝殻、貴妃蚌、鮑魚

由於太多美食,只能夾埋啲相一齊po🤣
第二味係到蒸蝦!好大隻呀!又係蒸幾分鐘就又食得,我地又食又傾我覺得阿姐好似好快手咁,要我地食唔停🙈😆
嘩!啲蝦🦐又係好彈牙既肉!又係勁甜!男友話係海蝦黎的,啲肉先會咁結實💪🏼
第三味就係貴妃蚌啦!呢個真係不得了,一人一隻蒜蓉粉絲蒸,隻蚌好大隻,唔好講個殻幾大,係隻蚌有差唔多我手掌咁大🖐🏼厚度又唔會太厚,所以肉質甜又有鮮味、加埋少少蒜蓉提升左個香味但又唔會太搶!粉絲索左啲蚌汁!呢個真係滿分💯👏🏼👏🏼👏🏼
貴妃蚌
花螺

次後就到花螺,雖然佢偏細隻,但勝在近新鮮同乾淨,了出黎個尾都冇好深色既屎,唔知係咪因為佢夠「後生」定啲水質夠乾淨,講真,食到螺呢,我先點左少少豉油,因為樣樣海鮮都好鮮味!😍👏🏼👏🏼👏🏼
下一味係個鮑魚,呢個就相對普通,佢拆左殻切左一掌先同你蒸,所以蒸左分零鐘已食得!不過鮑魚味就唔係話好重、食到暫時唯一一樣有少少野可以挑剔的,就係鮑魚食落口有少少淋左。但鮮味仲好高既~
什菜配龍躉、手切牛肉、滑雞什菌、

食到呢度其實飽左一半,但其實啲重份量既先而家開始!下一味落既係龍躉!而且唔只有魚,仲有好多菜心同翠玉瓜,所以除左食蒸海鮮都仲有好多蔬菜🥗😂講返個魚,佢切塊件件都好巨、肉質都係個句,真係彈牙又滑又有魚既鮮味😋🌊同埋佢呢個龍躉每人為返有3大件,再加埋D菜,食完呢個魚都真係好飽! 因為其實佢既份量都唔細,我地又帶左支日本既桃酒來送海鮮🥂🍾
話時話,呢度自備酒水就當然冇問題之餘,佢地仲唔收開瓶費! 天啊,冇加一冇開瓶費,但其實又可以免費畀埋冰桶、杯等等,仲要其實個姐姐都好好服務!👏🏼👏🏼講到呢度,個姐姐就問我地有冇人今個月生日,如果有就會送多一個壽包 😆不過佢會要你show一show身份証畀佢睇一睇! 仲有生日禮物,呢間野其實都幾良心啊~😂🤤
蒸蟹配墨魚丸及豬皮

去左個toilet break返來原來已開始蒸蟹🦀仲要加埋佢地自家製既黑松露墨魚丸! D蟹雖然唔大隻,目測就3-4両左右啦,但蒸落好鲜甜! 另外每人都有2-3粒墨魚丸,墨魚味好香,不過黑松露其實就冇咩特別。呢一道菜仲有個亮點,就係佢連埋D豬皮一齊蒸! D豬皮本身好爽口,索埋D蟹汁好甜! 我男友都忍唔住同姐姐大讚個豬皮好得👏🏼👍🏼👍🏼
蒸蟹 x黑松露墨魚丸x 豬皮

話哂都食左7樣海鮮,跟住佢就到肉同菜,先有一道手切牛肉~🐮原來牛肉都可以咁蒸 而且蒸既時間一定要夠短,每邊30秒左右就剛好上碟,而且佢又係好有份量,每人都有2-3塊 一入口D牛肉一D筋都冇,但又有趙勁! 🤓
牛之後就有雞,佢呢個什菌蒸滑雞真係好夾,D雞蒸到剛剛熟,一D都唔鞋,真係大膽講句冇牙都食到!🐥😋而且雞味好香,完全冇任何雪味,而且係香港可以食到咁好食既冰鮮雞真係唔多🙈😆
係開粥食之前,仲有一味什菜,有南瓜、蘿蔔、蕃薯同馬蹄,樣樣都洗同切得好乾淨,食落都好甜,只有蕃薯比較冇咩味。而且真係跑到上心口了🤓但又唔可以唔食下佢呢個吸收哂所有海鮮同肉既精華既粥~
菜乾排骨粥

我地揀左菜乾排骨粥,粥底都係要喺訂枱時揀好,今次呢個菜乾粥好啲菜乾味香得來好清甜,雖然食到真係好飽,但點都要試少少,然後食唔哂都可以帶走。
壽包
脆皮地瓜丸

最後就有個炸地瓜丸,連埋送既「壽包」,原來係會送一人一粒、而且係公仔一樣架!🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♂️有男仔女仔樣,一個蓮蓉一個豆沙
但個炸地瓜丸真係不得了,外層係炸粉包蕃薯皮,入面係芋泥!而且個芋泥好香呀!係我地細個食菲律賓運返黎嗰啲芋頭雪糕既香味呀!😍😍😍😂😋🤤🤤🤤
真係好好食!幾飽都要食!而且咁飽我地都係再加多幾粒!
講真,呢餐飯真係飽到不行了,還好唔太多肉同埋唔油,所以落左枱就唔會話好辛苦🙈🤣一間私房菜做到啲野咁好食、材料新鮮、地方乾淨地點又方便,服務都咁好,最重要係價錢真係好抵食,性價比極極極高!蒸蒸日上,I’ll be back! 😍🤓😋💯💯💯💯👍🏼👏🏼👏🏼👏🏼
每位$330(蒸蒸日上)
(免收加一,只收現金)
噴水貝殼,扎扎跳海蝦
蒜茸粉絲蒸貴妃蚌,
野生花螺,大蓮鮮鮑魚
游水龍躉斑
生猛靚海蟹,黑松露墨魚丸
農場走地雞
壽包
  • 貴妃蚌
  • 蒸海蟹
2017-05-02 4528 瀏覽
是日母親生日,打算找間舒適、健康的餐店吃飯,私房菜是比較合適,我們一行六人點了 $330/人的套餐,食材是新鮮的、原汁原味、沒有加功調味、健康,從食物角度,我給予 85 分。然而,招呼你的一眾婦女員工,就不敢恭維,每一個也板著臉龐,我們訂了 18:30 台,我一人早了 10mins 到,其中一個員工已想急著開爐、還提醒我已經六點半,她們上菜蒸菜也閃電咁快,我本人一向認為美食該要細意咀嚼,要不然也食而不知其味、同時,一家人吃飯也想傾吓計,可是,在這私房菜真的沒有這樣的空間,接著一直吃、咀巴也沒停過,但又想爭取多點時間與家人聊天,所以,一邊吃一邊說話,吃完餐飯,我牙胶都酸軟,其實,進餐是否有時限?真的吃得太趕急,再幾好吃也是徒然~ 再者,也不是好吃到能包容一切的地步,要是這麼急促,我可不用光顧私房菜,美食的享受,該是環境、服務、節奏配合,我可不是在吃澳牛,也不是人人也做到澳牛的風格、而又受歡迎~

2017-05-02
2016-10-30 6115 瀏覽
今年夫家的中秋節飯局, 選擇了之前冬至飯也光顧過, 家人都挺喜歡, 位於柯士甸路的私房蒸氣鍋 - 蒸蒸日上。 一行12人, 有大又有細, 這趟預訂房間, 可以坐得更舒服更有私隱。 而訂房設有最低消費: $4500, 如果人多, 平均每人都是四百多,這個價錢食蒸海鮮也不失為好選擇。 因為是私房菜, 大廳也坐得蠻舒服。 因為只接受電話預訂(最少要早一天預訂), 所以海鮮款式早已預備好。 食海鮮當然要配上白酒, 我們自攜酒水, 店方沒收取開瓶費之餘, 更提供冰粒冰筒給我們雪凍白酒, 貼心服務。 餐前小食: 自家製的醃蘿蔔, 醬油醃得入味, 蘿蔔又爽口, 很惹味開胃。 還有滋補養顏的紅棗圓肉茶, 比飲茶葉茶更好味又養生。 最後食的菜乾排骨粥, 蒸海鮮之前要作好準備, 先把材料倒進鍋底, 慢慢熬製。 房內設有兩個蒸爐, 12人的分量分開兩邊蒸煮, 令每位都可夾到。 先是噴水花甲花甲每隻都很大隻飽滿, 鮮甜彈牙, 不蘸醬油也能感受鮮味, 浸得徹底沒有沙, 令人吃不停口, 份量十分多, 每人起碼可以食到7,8隻, 夠滿足。 扎扎跳海蝦大大隻海蝦, 排滿整個蒸氣鍋。 蒸至橙紅的

因為是私房菜, 大廳也坐得蠻舒服。

餐前小食: 自家製的醃蘿蔔
紅棗圓肉茶

先是噴水花甲

扎扎跳海蝦

大大隻海蝦, 排滿整個蒸氣鍋。 蒸至橙紅的海蝦, 爽口彈牙又鮮甜, 每人至少吃到3,4 隻之多, 十分滿意又飽足。

濟洲象拔蚌

切片到薄身的象拔蚌, 清甜彈牙而有嚼口, 近內臟位置, 蒸過後會較腍身一點, 但亦無礙鮮甜之味。

蟶子皇

蟶子非常大條, 肉厚粗身, 處理過十分潔淨, 蒸的時間控制得適中, 沒有過老, 質感爽身又帶嚼勁, 鮮甜味十足。

蟶子皇
一輪海鮮過後, 來些菜蔬作間場緩和一下: 田園粗糧蔬菜盤

蔬菜盤有南瓜、粟米和白蘿蔔。 南瓜糯軟香口, 粟米甜爽, 白蘿蔔反而有點澀, 可能未到當造時間。 用蒸的方法烹調蔬菜, 比用油煮來得更健康鮮甜。

鮮鮑魚仔

夾起粟米後, 將鮮鮑魚放於較結實的南瓜和蘿蔔上蒸, 三幾分鐘就食得, 肉質彈牙好食, 鮮味十足, 每人都有3-4隻, 甚為豐富過足口癮。

游水海班

用菜心、津白和秋葵作底, 再放上海班, 令魚肉不會黏在鍋爐之餘, 又令菜蔬滲透魚汁香, 不錯。 每塊切件海班都充滿豐富骨膠原, 加上已起骨, 啖啖肉, 不過略嫌有點點過實帶點嚡口。 帶有魚汁精華的菜心蒸得腍軟, 津白超甜, 秋葵則帶滑潺感, 喜歡的吃過不停, 不喜歡這口感的還是吃津白菜心。

黑松露墨魚丸

加入豬皮一起蒸, 墨魚丸十分彈牙足料, 雖然所說的黑松露味未算十分突出, 墨魚味仍是香濃, 爽彈好食!

生猛海蟹

吃過墨魚丸後, 於豬皮上放進處理好的蟹件。 中秋時節的蟹開始當造, 非常多肉多膏, 多到溢出的爆滿, 盡是滿足, 雖然體積略為細隻, 但味道十分鮮甜, 同樣令人滿意。

生猛海蟹
豐富的海鮮過後, 肉食也是少不了: 手切頂級牛小排

切得厚薄適中的牛小排, 牛味頗重, 彈牙香口, 蒸的好處就是令肉汁保持, 時間控制適宜, 不會過韌, 盡享牛肉的美味。

農場走地雞/ 温室野菌籃

雞肉加上雲耳雜菇一起蒸, 沒有調味的雞肉不單嫩滑, 而且吸收了菇類的精華香味, 不用蘸上醬汁已是鮮甜可口。

最後是吃蒸氣鍋少不了的 - 特色綿滑蒸鍋粥

兩鍋份量十分, 吸收了海鮮精華的菜乾排骨粥, 軟綿香滑, 灑上胡椒粉令味道層次更鮮甜。 不過在這十成飽滿的狀態下吃了兩碗粥品, 實屬飽到不行, 剩下的還是打包回家, 早餐延續這味道的一頓。

脆皮紫心丸

最喜歡這兒的甜品 - 脆皮紫心丸, 剛炸起的熱騰騰, 炸得香脆金黃, 滿滿的紫薯蓉餡香口甜美, 可惜每人只有一粒未能盡興滿足, 只能抱著小食多滋味的去細嘗。

脆皮紫心丸
健康又美味的蒸氣鍋, 吃到原汁原味的海鮮, 份量之多確令家人十分盡興, 這個價錢既可吃到多款生猛海鮮, 又可滿足肚皮, 而且又坐得舒適, 相對其他蒸氣鍋店來說是十分實惠, 是家人聚餐的一個好地方。順帶一提這兒只收現金啊!
2016-09-14
餐前小食: 自家製的醃蘿蔔
2016-06-07 5537 瀏覽
蒸汽鍋來說, 最重要是食材新鮮及蒸煮時間配合。和牛, 蟹, 蜆, 石斑塊, 蝦, 帶子, 象拔蚌煮出來的粥底不用說也能想像到有多鮮甜。對我來說, 粥底才是精華這間店地方雖少, 眼看只有4至5張台, 但地方夠乾淨衛生, 女店員服務周到, 效率非常快
蒸汽鍋來說, 最重要是食材新鮮及蒸煮時間配合。

對我來說, 粥底才是精華

蒸花甲
蟹及肉墨丸
炸紫薯波
1K
2015-12-28 6470 瀏覽
一直想試吃蒸氣鍋,今天晚上終於有機會於口碑甚佳的 "蒸蒸日上" 一嚐用全蒸氣烹調的原汁原味食物。這裡只提供 set menu,有$320 / $400 /$500 的套餐,我們一行4人都點了$400/位的套餐。以下 video 以供參考。"蒸蒸日上" 環境比較家庭式,採用開放式廚房設計,非常乾淨企理。這裡提供的是桂圓茶,味道甜酸,我比較喜歡用傳统的茶來配海鮮。店家提供大量葱蒜辣椒及豉油給客人,但我一樣都不用不上,來這裡是要吃原汁原味。要開始今晚的盛宴了,先由粥底開始煮,服務員先將生米及排骨菜乾倒進鍋底,然後才開始為我們在粥面蒸各式各樣的海鮮。先蒸多種貝殼類海產,打頭陣的是超級鮮味的噴水花甲。花甲不算大隻,但肉質嫩滑,味道極鮮。接着是來自菲律賓的海蝦,同樣鮮味十足,我只略嫌肉質有點太實,不夠滑。濟洲象拔蚌片是另一精彩食材,用蒸的方法比灼更好吃。聖子不算巨型,但頗厚肉,蒸的時間剛好,保持爽嫩。鮮鮑仔反而驚喜欠奉,鮮味不足。龍躉蒸雜蔬是阿P最喜歡的菜式,龍躉魚塊非常彈牙,味道鮮甜,龍躉皮比肉更精彩,夠厚及煙韌。那些蔬菜也不容忽視,有我最喜愛的秋葵及甜栗米、白菜、津白、芋頭及南瓜,全部都十分新
菲律賓海蝦
濟洲象拔蚌片是另一精彩食材,用蒸的方法比灼更好吃。
濟洲象拔蚌
聖子不算巨型,但頗厚肉,蒸的時間剛好,保持爽嫩。
蒸聖子
鮮鮑仔反而驚喜欠奉,鮮味不足。
鮮鮑仔
龍躉蒸雜蔬是阿P最喜歡的菜式,龍躉魚塊非常彈牙,味道鮮甜,龍躉皮比肉更精彩,夠厚及煙韌。那些蔬菜也不容忽視,有我最喜愛的秋葵及甜栗米、白菜、津白、芋頭及南瓜,全部都十分新鮮。
龍躉蒸雜蔬
蒸花蟹仔好普通,蟹身太細,吃起來不夠啖啖肉;反而放在一旁的自家制墨魚丸為我帶來無限驚喜,墨魚味極鮮,帶有輕微黑松露的香氣,真係好食到想外賣番一打半打回家吃。
蒸花蟹仔
蒸牛小排都不錯,肉味香濃,吃慣生牛肉的我特別要求蒸得生些少,如無要求,服務員會弄至全熟。
蒸牛小排
蒸雞是出奇的好吃,雞肉又甜又滑,用新鮮雞係唔同啲。雜菌就好一般。
蒸雞
整頓飯我們足足吃了兩小時,蒸了8種海鮮、2種肉、及多種雜菌蔬菜,所有精華已盡收於鍋底的菜乾粥內。菜乾的味道混合了濃濃的鮮味,每一啖都是精粹所在,超正!
甜品是脆皮紫心圓,皮薄餡靚,不錯啊!
脆皮紫心圓
結論是:PJ 都十分之喜歡吃蒸氣鍋,阿P說這餐飯是他近期吃過最出色的。"蒸蒸日上",我們一定會再來!
2015-12-26
  • 聖子
  • 龍躉
  • 墨魚丸
2015-12-24 4111 瀏覽
近期興起食蒸氣火鍋, 用蒸氣蒸熟的比傳統一年四季都吃的打邊爐來得更健康, 而且食材多用海鮮, 比起啖啖肉的打邊爐, 口味較清新鮮甜。 市面上相繼開了多間蒸氣火鍋, 夫家冬至飯選擇到位於柯士甸道的蒸蒸日上, 這間全港首創最正宗的蒸氣火鍋。蒸蒸日上位於樓上鋪, 私房菜形式經營。 地方雖然不算大, 開了四張檯, 還有一間vip房。 一家大細有老有嫩, 坐得較其他的蒸氣火鍋店舒服, 適合不過。除了可叫汽水啤酒外, 食店還泡了一壺紅棗桂圓茶, 先來補一下, 比起飲茶葉茶更顯窩心!亦如傳統打邊爐店, 提供蒜蓉, 醬油, 辣椒和蔥花, 讓食客自行調製。鍋前的控制板控制蒸海鮮的時間, 不會蒸得過火。一開始店員先倒入一碗生米和排骨於鍋底, 為最後的粥品作好準備。因為一早選好了菜式, 所以安坐後便立即開始! 我們這檯人多, 分了兩個蒸鍋, 負責幫我們蒸海鮮的店員非常快手, 幸好也預留時間給我們拍照!花甲第一道海鮮先來花甲。於蒸鍋上放上花甲, 蒸兩分鐘。 一開蓋, 每隻花甲都打開了! 好鮮甜爽口, 蒸焗的方法保留淡淡的海水味, 釀上少許醬油更帶出味道, 不錯! 只是花甲肉偏細隻一點。海蝦接著到海蝦, 蒸了3

海蝦
接著到海蝦, 蒸了3分鐘, 一開蓋蒸至變紅了的海蝦, 大大隻很飽滿, 好吸引啊!! 海蝦雖然好大隻但肉質好彈牙且鮮甜。蒸完不僅保留了鮮味, 還保留了蝦隻的原汁原味, 不用沾上醬油食都好好味!
濟洲象拔蚌
幾秒就食得,非常之快! 象拔蚌切得頗薄身, 清甜爽口, 不過這食材深色的部份(應該是內臟位)用蒸的方法不太能夠發揮其味道, 有點腥味, 不是太理想!
扇貝
先是蒸扇貝裙邊, 又是蒸10餘秒就食得, 不韌而且爽口, 很不錯! 緊接蒸上扇貝, 不消兩分鐘就食得, 原來不加蒜蓉蒸的扇貝, 入口同樣鮮美可口, 好食! 不過食店將扇貝一開二, 如果厚度可以原隻上, 口感會更好。
花螺配田園蔬菜
伴上南瓜,粟米, 馬蹄和芋頭的蔬菜, 中間再放置花螺。花螺肉很彈牙鮮甜, 食店還提供竹籤, 方便取出螺肉, 讚! 不過花螺也偏細隻了一點! 蒸過的蔬菜很爽甜很好味! 尤其是粟米, 清甜又多汁, 好好味!
菜蔬伴海班
先鋪上菜心跟娃娃菜作底, 再放海班於上面蒸, 既可避免魚肉因直接接觸蒸氣而過熟, 保持魚肉鮮嫩多汁不鬆散, 又可令蔬菜吸收魚汁精華, 而且魚皮位充滿膠質, 很多骨膠原呢! 魚肉連這充滿魚油的位置吃非常香口鮮甜, 好味!
黑松露墨魚丸豬皮蒸海蟹
以豬皮墊底, 上面放置海蟹, 這個要蒸耐一點, 要三, 四分鐘。豬皮同樣吸收了蟹汁的精華。墨丸雖然有點根位, 不過都很爽口彈牙, 雖說是黑松露, 但給西芹味道蓋過了! 起初怕蒸蟹味道會較腥, 不過蒸完後很鮮甜, 而且蟹膏蟹肉爆滿, 蟹的份量亦不少, 大家都忙於與海蟹搏鬥!
蒸手切牛肉
比起傳統打邊爐的牛肉, 蒸不止沒有太油膩感, 而且肉質更鮮味點, 脂肪比例不多, 咬下更無韌口感, 很軟滑多汁! 口感截然不同, 美味非常!
雲耳草菇蒸走地雞
大概蒸4分鐘到, 雞肉好嫩滑, 肉質鮮香細膩, 不太油膩。雲耳和草菇蒸完後沒太有味道, 不似平時的冬菇雲耳蒸雞般那麼吸收到雞汁精華, 要沾上醬油增加味道!
最後是蒸鍋粥
之前蒸煮了的海鮮和配料所有的精華, 透過蒸板的孔滲透落下層一直滾著的粥, 令粥底更鮮甜。粥滾得好綿好滑, 有菜乾和排骨配料, 更帶有海鮮湯汁的鮮味, 雙重享受, 很滋味! 雖然飽到不行了, 最後亦要來一碗綿綿滑粥, 非常滿足, 亦很溫暖人心!
脆皮地瓜丸
甜品是剛剛炸起熱辣辣, 金黃色的地瓜丸。 外脆內軟, 紫心番薯餡香甜好味, 甜度剛好, 但每人得一粒略嫌不夠喉呢! 甜甜的地瓜丸為冬至飯畫上完美句號!
脆皮地瓜丸
食海鮮除了傳統的煮法外, 原來用上最基本的清蒸方法煮理, 亦能品嚐到海鮮的真正鮮味! 除了吃得健康點, 感覺上也沒太熱氣呢, 難怪可以迅速興起! 雖然大部份食材都是海鮮, 但價錢不算貴, 尤其是做冬的日子, 每位只收$320, 而我們將菜單上的魷魚改為象拔蚌, 只需多加$30, 非常抵食! 這頓海鮮冬至飯, 真是最鮮甜最滿足, 大家都讚不絕口呢!

備註: 食店只收現金, 光顧前要準備好足夠銀兩啊!

2015-12-22
團年飯
2015-05-28 6772 瀏覽
第一次去食私房菜, 為了慶祝朋友生日, 就試下新野~一入到去有4張枱, 我哋坐最近門口個張, 一開始先選擇配料, 種類好多, 店主仲準備了紅棗龍眼茶給我們^^之後就開始等店主開爐煮野喇~首先煮花甲, 好肥味同新鮮, 不過有隻個面滿晒沙, 可能未吐得切沙, 之後就到海蝦, D皮好易除, 蝦肉好彈牙~花螺嘅肉好爽, 仲有薄薄的象拔蚌, 爽甜好味~之後到大大粒的帶子, 好鮮甜.之後就到魚, 好滑, 好有膠質跟住就以豬皮墊底的蒸蟹,豬皮吸收了蟹的精華, 好味~試完海鮮後就輪到牛肉同雞, 牛肉入口即溶, 雞肉就好嫩滑, 煮得剛剛好.仲有松露墨魚丸, 有淡淡的黑松露味, 爽滑彈牙.最後就到個粥底, 集合晒所有精華, 超級好味!!掛住食都冇影到還有個甜品, 炸得好香, 真係外甩脆內軟, 入面仲好熱.
第一次去食私房菜, 為了慶祝朋友生日, 就試下新野~
之後就開始等店主開爐煮野喇~
之後就到魚, 好滑, 好有膠質
跟住就以豬皮墊底的蒸蟹,豬皮吸收了蟹的精華, 好味~
仲有松露墨魚丸, 有淡淡的黑松露味, 爽滑彈牙.

還有個甜品, 炸得好香, 真係外甩脆內軟, 入面仲好熱.

2015-05-23