約朋友在石門食西餐,經過蒸盧,好似幾好喎,一於攞多張飛,先到先上。蒸盧有位,就決定試這間啦。燉湯看似不錯,先叫天麻川弓白芷燉魚頭湯、栗子蟲草花花膠燉雞湯,再加点心。叫了例牌点心……蝦餃、馬拉糕、腸粉、鳳爪、牛拍葉、棉花雞、黑糖流沙包、芋絲餅、红豆杞子桂花糕,加多个海蝦陳村粉。流沙包值得推介,真係好流心,味道不太甜👍。馬拉糕算有特色,甜度也適中,鳳爪入味,牛拍葉不韌,其它点心正常。至於海蝦陳村粉,有4隻大蝦,將蒜泥撈入陳村粉,带出香味,不錯。燉湯好足料,味道夠濃郁,價錢不貴,冇時間燉湯嘅人,是不錯的選擇👍。點心味道雖然不錯,我个人覺得比較貴,同酒楼点心食味道差不多,但係經濟些。

• 栗子蟲草花花膠燉雞湯
2018-12-08 1156 瀏覽
自從搬咗出嚟住之後我真係好鍾意搵啲有靚湯飲嘅餐廳食飯,今日就嚟咗石門搵食,呢排石門真係越嚟越多好嘅餐廳!不過今日揸咗車黎,石門實在太容易抄牌,所以我哋喳喳林買完外賣就走啦!諗左好耐終於選擇咗椰子湯,配籠仔海蝦飯仲叫多咗個馬拉糕!椰子雞湯唔記得咗影相,不過其實燉湯來講佢味道唔算話太好,同埋佢唔記得咗不走啲油,成個湯都幾肥膩下!馬拉糕同龍仔飯好出色!馬拉糕唔會太甜食落去好鬆軟!係真係似以前茶樓推車仔嗰種馬拉糕!而龍仔荷葉飯真係新鮮熱辣蒸出嚟,一打開超級香荷葉味!而且蒜蓉亦都好!冇諗過個飯會咁出色,真係好好味呢間餐廳我一定會再黎,或者我會俾多次機會佢個燉湯不過個飯真係無得輸

諗左好耐終於選擇咗椰子湯,配籠仔海蝦飯仲叫多咗個馬拉糕!

呢間餐廳我一定會再黎,或者我會俾多次機會佢個燉湯
不過個飯真係無得輸
2018-12-06
10 分鐘 (堂食)
2018-11-14 826 瀏覽
星期日,起身既時侯已經係日上三竿,但突然有一股想飲茶既衝動,所以就search左石門一間專飲茶既餐廳!一到步,空間唔算好大,但係五臟俱全,點心紙都好精緻,有哂所有價錢,亦都分哂唔同食物既類別!我係一個蝦餃控,所以即刻叫左一個晶瑩蝦餃皇。一共有四粒,全部都好足料,好!大!粒!而且個皮好透,好薄,睇得出係人手包既,正!蒸蘆既員工服務都好好,又會主動介紹下佢地好出名既原盅燉湯,有幾款可以選擇,定期又會轉下,仲要係無添加,原汁原味,所以上枱既時候都會比鹽客人,如果唔夠味可以加小小栗子蟲草花花膠燉雞湯 滋陰潤肺材料好足味道入曬湯底,夠曬原汁原味,試咗一啖之後再加咗小小鹽,更加好味

栗子蟲草花花膠燉雞湯
滋陰潤肺
2018-11-12 616 瀏覽
住係附近但好少留係呢區食飯,連呢道有兩間點心都唔知今日突然點心癮起,同朋友兩個人黎呢道食個晚市點心。舖仔細細,兩個人都肯定要搭枱。張枱放三四籠點心都已經好逼,坐得唔係好舒服。食物份量都好多,叉燒包一籠都四個個包都幾軟熟,不過肉好肥,一般啦蒸飯又係面盆咁大,兩個女仔食一個真係乜都夠南瓜炆得幾淋叫左椰子炖雞湯,但無乜雞味,反而好似杞子甜味。不過d湯超油,一”不”全隻匙都係油燒買係普通野,肥肉居多綿花雞好多雞,綿花就得兩舊,如果個比例調整下會更加好煎腸粉又係好大碟,不過好淡,無乜蔥花蝦米香。如果唔點醬基本上係白腸粉總括黎講食物唔係特別出色,不過籠籠都新鮮熱辣。咁鬼多野食重要打包都係214蚊其實係幾扺,好適合三四個人一齊share食。兩個人去既朋友記得唔好叫咁多野
住係附近但好少留係呢區食飯,連呢道有兩間點心都唔知

今日突然點心癮起,同朋友兩個人黎呢道食個晚市點心。

食物份量都好多,叉燒包一籠都四個
個包都幾軟熟,不過肉好肥,一般啦
蒸飯又係面盆咁大,兩個女仔食一個真係乜都夠
南瓜炆得幾淋

燒買係普通野,肥肉居多

綿花雞好多雞,綿花就得兩舊,如果個比例調整下會更加好

2018-11-11
2018-11-06 302 瀏覽
飲茶唔一定要去酒樓既,細細鋪頭仔都搵到好野食,雖然蒸廬地方細細,但嘆番一盎2件唔錯既選擇。.帶亞女上興趣班前同佢好朋友仔食個午飯,石門京瑞廣場而家除了補習社興趣班多之外,食市都開左好多間。.小朋友最真實的,勁鍾意燒賣,每人食2粒,我同朋友要叫多一籠😅😅。. 我同朋友就鍾意Lee度既荷葉飯。荷葉梅子排骨飯好好味,最鍾意多菜,酸酸地好開胃。午餐時段仲可以加$28配個燉湯(原價:$38)家,湊住小朋友好多時湯/飯會涼哂,但個燉湯仲係好熱,而家勁足料超抵飲👍🏻👍🏻
2018-11-05
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 栗子蟲草花花膠燉雞湯
  • 蟹籽燒賣皇
2018-11-04 331 瀏覽
來到石門 隔離就係一個商場 入面有呢間小店店員非常親切!絕對唔似連鎖式酒樓咁無禮貌!點心即叫即蒸 全部上台時都熱辣辣 出晒煙!流沙奶黃包真係超超超好食!除左黑金做型特別外,佢真係超級流!!!!!好味度爆晒燈籠仔蒸飯好香 蒸香加埋蝦、荷葉既味道,令飯變得特別好食!蝦餃皮薄 好飽滿!燉湯主打無添加!好有媽媽的味道牛柏葉好足料,大大碟,絕對冇用好多其他配料墊底!而且蒸得好淋,唔會好似咬膠咁!綿花雞 好juicy好入味!呢間小店值得推薦
來到石門 隔離就係一個商場 入面有呢間小店
店員非常親切!絕對唔似連鎖式酒樓咁無禮貌!

點心即叫即蒸 全部上台時都熱辣辣 出晒煙!

籠仔飯

籠仔蒸飯好香 蒸香加埋蝦、荷葉既味道,令飯變得特別好食!

蝦餃

蝦餃皮薄 好飽滿!

無添加味精燉湯

燉湯主打無添加!好有媽媽的味道

薑蔥牛柏葉

鮑菇蟲草花綿花雞

綿花雞 好juicy好入味!

呢間小店值得推薦

籠仔飯
蝦餃
無添加味精燉湯
薑蔥牛柏葉
鮑菇蟲草花綿花雞
2018-10-21 328 瀏覽
睇完食評就過黎試下,結果非常失望。流沙包同煎糯米雞都原來沒有了。。。佢話係限定所以連點心紙都見唔到。呢類點心其實一向都好迫,不過佢將二人台坐三人,其中一個位坐係櫃檯前,位置真係好差。不斷開收銀機又電話響真係幾騷擾,所以希望唔好再將呢張台變3人台。食物方面,其實無咩特別。棉花雞都夠大隻雞,棉花還可以。腸粉都唔錯既,算滑。馬拉榚味道可以接受。整體食物質素都可以。服務就一般般,沒有甚麼特別好壞。總結食物可以,環境一般。
睇完食評就過黎試下,結果非常失望。

服務就一般般,沒有甚麼特別好壞。

總結

食物可以,環境一般。

2018-10-21
大家有無聽過石門?原來喺沙田第一城隔離 小小地方原來都有幾多嘢食喎😯😯 今日我哋就去飲茶食個包先👫本來係衝住佢個原盅燉湯而來 順便就試埋佢啲點心🙆‍♂️ 我哋要咗個蒸廬拼美點 總共有九件點心 然後加$33要咗個天麻川芎白芷燉魚頭湯🙆‍♀️蒸廬拼美點 $55蝦餃同叉燒包普通 蝦餃入邊冇筍 爭咁啲味道🙅‍♀️ 燒賣同鮮蝦菜苗餃就幾推介喎💁‍♀️💁‍♂️ 燒賣唔會話剩係得肥豬肉 肥瘦適中仲幾彈牙添!🙆‍♀️ 馬蹄糕都合格嘅 起碼都有幾多馬蹄💁‍♀️鮮蝦菜苗餃 $23男朋友話幾好食 仲叫多一籠添💁‍♂️💁‍♂️😝 皮唔會太厚💁‍♀️ 餡都幾豐富🙆‍♀️黑金流沙包店員推介嘅新產品💁‍♀️ 餡就真係幾流沙既💁‍♂️💁‍♂️ 外表就幾靚嘅 不過食落就無乜竹炭嘅香味 覺得普通啦💁‍♂️天麻川芎白芷燉魚頭湯功用: 通經絡 止頭痛幾好㗎😝本身我對佢有好高嘅期望😍😍😍 不過飲落就冇我期待中咁濃郁 有啲水水地淡淡地🤦‍♀️ 我覺得鴻福堂啲湯都好飲啲🙈 不過佢都有啲料嘅 有魚云食下🙈

蒸廬拼美點

功用: 通經絡 止頭痛幾好㗎😝
鮮蝦菜苗餃
  • 鮮蝦豆苗餃
2018-10-17 248 瀏覽
午餐時間在石門,從開飯看看有什麼未去過的好評食店。見此店看起來也不錯便即管一試。小店地方不大,小小的木桌木凳,怎看都不夠地方即做點心。叫了蒸飯,燉湯,蒸點心和煎點。蒸飯是正常的,份量不大,收50塊是偏貴的。燉湯是沒有味精但才料不夠缺乏肉鮮及有滾水味。蒸點心跟我觀察一樣,肯定不是現做的。蝦餃更是失敗之作,比冰鮮的只是好小小。煎的經過他們加工是可以接受的。整體來說,地方不好坐,環境比較擠,食品質素一般但價錢較貴。我就不會返轉頭了。拿添好運來比較,蒸廬輸幾條街吧⋯⋯
2018-10-17
2018-10-17 213 瀏覽
我已經係第三次嚟蒸盧食點心, 返得轉頭食咁梗係有一定嘅質素。 黎到一定要點點心拼盤。 貪佢選擇多, 9粒點心7款選擇, 分別有蝦餃,燒賣,菜餃, 馬蹄糕,馬拉糕, 薑汁糕同叉燒包。 而佢哋亦時不時會有新點心推出,今期推出嘅係黑金流沙包。 金色嗰啲絕對唔係金箔。老闆話係朱古力, 絕對可以食用, 流沙特別多,當你咬一邊,第二邊已經流曬奶黃出嚟,味道一流 一定要試。 今次仲點咗紅油抄手同鳳爪排骨飯。咁多樣食物3個人食便剛剛好。 唯一唔好就係店舖太細,座位太小。中午時段太多人去食要等位。 下午茶就冇問題啦。 畀錢仲可以用支付寶畀。
2018-10-13
下午茶
  • 黑金流沙包
2018-10-02 254 瀏覽
晚飯時間, 小妹記得上次經過呢間小店, 見到有湯飲又有點心食於是就走左黎試下 由於係小店, 座位真係好有限, 應該只有二十幾個位枱與枱之間都相對貼好似酒樓一坐低, 侍應會問你飲咩茶, 茶介係$4位小妹叫左"香片", 甘甘地都幾好飲 叫左兩個套餐+湯湯係燉湯, 應該會定時轉款我地兩個都叫左印度椰子淮山燉雞湯($23): 超足料, 好多蟲草花, 椰子都好甜 銀魚梅子排骨飯($50): 有好多銀魚仔係飯上面, 排骨都幾入味, 飯係比較濕身, 如果乾身D仲好! 整體都幾好味 蒸蘆拼美點(9件) ($55): 有2蝦餃1燒賣2菜苗蝦1叉燒飽1紅棗糕1馬蹄糕1馬拉糕                                                       蝦餃燒賣入面既蝦都好足料                                                      馬蹄糕, 馬蹄好爽口兩個人食到好飽都係$159

於是就走左黎試下

由於係小店, 座位真係好有限, 應該只有二十幾個位

枱與枱之間都相對貼

好似酒樓一坐低, 侍應會問你飲咩茶, 茶介係$4位

小妹叫左"香片", 甘甘地都幾好飲

香片

叫左兩個套餐+湯

湯係燉湯, 應該會定時轉款

蝦餃燒賣入面既蝦都好足料
                                                      馬蹄糕, 馬蹄好爽口

蒸蘆拼美點(9件)

兩個人食到好飽都係$159

2018-09-29
香片
銀魚梅子排骨飯
蒸蘆拼美點(9件)
2018-09-13 145 瀏覽
因為係公司附近,所以午餐就同同事黎左食,鋪位比較細,得幾張枱,所以一般午市都要等五至十分鐘先有位。講起D位都幾唔好坐,重木櫈黎好難移動到,而且鋪位細,真係比較窄。甘同同事各點左一個全日餐,我就揀左雙菇雞粒蒸飯,同事揀左南瓜鳳爪排骨飯,再另加十三蚊加左桂花糕同蝦餃share。先講蝦餃,其實冇咩特別,不過不失啦。桂花桂就唔會好甜,有桂花香味。蒸飯方面,好有水準,用荷葉墊底,所以食到有淡淡荷葉味,飯應該有掃油蒸,所以飯粒有光澤,唔會太濕或太乾,軟硬適中。雙菇雞粒蒸飯食到有北菇同本菇,雞粒夠滑唔會太咸,豉油另上,可以自己調節咸淡度,有大量芥菜鋪面,蒸飯整體黎講好食又健康,推介俾大家試試。服務黎講就不過不失,價格都算唔貴。

服務黎講就不過不失,價格都算唔貴。
2018-09-05
5 分鐘 (堂食)
  • 雙菇雞粒蒸飯
2018-09-02 138 瀏覽
星期日朝早又搭馬鐵去石門搵食。 早上十一點幾鋪頭未有太多人, 唔使等位就有枱了。 兩個人點左個點心拼盤、一隻糯米雞同一盎燉湯。拼美點的甜點比較出色,薑汁糕很煙韌,甜度剛剛好,非常好吃!😋 馬蹄糕非常清甜,但唔會太膩,馬蹄好爽有口感,食完有種好舒服的感覺。燒賣比較失色,實的的,麻麻地。猴頭菇螺片燉瘦肉湯好足料,應該鹽都無乜落。
星期日朝早又搭馬鐵去石門搵食。

早上十一點幾鋪頭未有太多人, 唔使等位就有枱了。

兩個人點左個點心拼盤、一隻糯米雞同一盎燉湯。

猴頭菇螺片燉瘦肉湯好足料,應該鹽都無乜落。

午飯時間突然同事想飲茶,便去京瑞廣場一期的酒樓攞位。可能是暑假的關係,已有很多人在等位,惟有在商場逛逛,看看有什麼選擇。見到「蒸廬」也有點心供應,不妨一試,好彩還有一張枱。不過因為店舖空間有限,與其他顧客坐得近,若是4至6人並坐在入口旁的大枱,就會有較高的私隱度。(註:上面的照片是離開時,即2:15 pm 左右拍的,才有較多空枱。)店舗雖然細,也看見店主花了心思,如它用蒸籠作裝飾,用仿磚的灰色牆,很有特色。我很喜歡它的櫈,是用瓦做的仿青花瓷圓櫈,漂亮又古雅。這裡與一些點心專門店或茶餐廳類似,茶不收錢亦無加一,除非你叫特別的人參烏龍茶(一壼$24) 。除咗點心,它有蒸飯及燉湯,點心選擇都0K。平日午饍點心的價錢是由小點$15 起至特點$27,飯則$45元起,不是特別便宜。我選了蝦子榨菜肉餅飯($45-),同事選了蒸廬拼美點($50),有9件點心,可以一次過試試不同點心的水凖。本來我們是選套餐,但因飲品是汽水或加錢飲燉湯,我們無興趣汽水,侍者即建議單叫,可平$5👍🏻。蒸飯很快便上枱,豉油是分開上,由食客自訂加幾多。先說賣相,用荷葉放在蒸籠面,有特色,亦有淡淡荷葉香。飯面有綠色的菜心粒及兩旁

蒸飯很快便上枱,豉油是分開上,由食客自訂加幾多。先說賣相,用荷葉放在蒸籠面,有特色,亦有淡淡荷葉香。飯面有綠色的菜心粒及兩旁有橙色的蝦米,顏色也豐富了。味道方面,是出奇地好,軟滑的肉餠加有榨菜的香,亦混有菜心的清甜及蝦米的鮮味,這個配搭既有心思亦好味,值得一讚。

(註:原本蒸飯賣相更美,菜心粒集中在中間,下面是肉餅及兩旁有蝦米,我快手快腳落豉油及掃開,忘記要影相,所以圖中的飯與上枱時並不一樣。)☺️

點心方面亦很有水凖,兼且無味精。最好味的是菜苗餃及燒賣,蝦既爽口又彈牙,鮮味十足。蝦餃及馬拉糕亦有大酒樓水凖,足料香甜。只是义燒包略為失色,汁多及义燒略嫌少一點。甜點方面,蔗糖馬蹄糕及養生姜汁糕,甜度啱啱好,可以是飯后的完美句號。

最後筆者還要記下一件小事:本來我與同事坐的4人枱,之後加多2位顧客,那2位顧客后來見有另外的位便要求換枱。女店員(似是老闆)幫她們換枱後竟然輕聲同我們道歉,很窩心。

「蒸廬」絕對是我會繼續幫襯的小店!

2018-08-07 4706 瀏覽
今日過呢邊做嘢,又可以喺石門搵食,見呢間點心店好多人排隊,一於試吓,入去裏面見到枱櫈都充滿中國風,而且仲掛滿左好多中國畫,賞心悅目,食點心之間可以欣賞呢啲畫作。香蒜臘味飯蒜頭同埋臘味嘅香氣經過高溫煮晒入米飯之間,食落每啖都好香,上面切碎的豆角粒,唔單止有裝飾的作用,仲係呢一片濃郁嘅味道之中帶出一啲好爽嘅口感,同埋少少清新嘅感覺,係很好嘅配搭。蒸廬拼美點 係一個超值嘅選擇!$55,有九件點心咁多,其中仲包括兩個包包,兩個女仔過來食,加壺茶,可能都夠飽做午飯。都幾高質,蝦餃燒賣都脹卜卜,叉燒包又蒸得好鬆軟!燉湯都有好多選擇,食點心之餘,仲可以飲個靚湯補下身真幸福淮山牛蒡木耳燉烏雞好足料,湯水好夠味。 原隻馬拉糕,原隻嘅意思真係好似個蛋糕咁大隻咁!好甜好鬆軟,好好食,上面仲有少少黑芝麻吊一吊味, 幾細緻。醬汁蒸鳳爪鳳爪嘅皮蒸到好淋,醬汁亦都幾厚,幾Rich一場來到,試飲埋佢嘅十年新會柑普茶,飲落就發覺$36呢個價錢真係超值!茶味甘香,而且嗰種甘香味仲會在口中蕩漾着!值得一試!

香蒜臘味飯

蒸廬拼美點

係一個超值嘅選擇!

都幾高質,蝦餃燒賣都脹卜卜,叉燒包又蒸得好鬆軟!

燉湯都有好多選擇,食點心之餘,仲可以飲個靚湯補下身真幸福

淮山牛蒡木耳燉烏雞

好足料,湯水好夠味。

原隻馬拉糕,原隻嘅意思真係好似個蛋糕咁大隻咁!
好甜好鬆軟,好好食,上面仲有少少黑芝麻吊一吊味, 幾細緻。

醬汁蒸鳳爪

鳳爪嘅皮蒸到好淋,醬汁亦都幾厚,幾Rich

2018-02-05
13 分鐘 (堂食)
午餐
  • 蒸廬拼美點