2017-02-27 4084 瀏覽
早前喺台灣工幹時,試過葫同燒肉,一試難忘,好想回味一下得知香港有2間分店,便去試下今次選左去上環分店,貪牠地點方便,近上環地鐡站餐廳雖然座位不多,裝潢簡㓗,不過,都幾舒適叫左deluxe set ,樣樣有,適合懶人既我富士高砂純米,酒香清甜,配燒肉好夾蟹膏帶子,蟹膏味道濃郁,帶子鮮甜頭盤喺和風沙律,以新鮮蔬菜及芝蔴醬汁,清新開胃鹽燒牛舌,店員小心翼翼地燒,蔥花依然喺牛舌上,牛舌連蔥花一起食,蘸少許檸檬汁,更加好味椒鹽霜降松板豬,松扳豬切成薄薄地,唔厚,肉質好爽,香脆美味一囗雞翼及去骨雞腿肉,雞腿肉燒得好香,雞皮脆卜卜,雞肉好滑,最後加埋牛油,味道更突出烤肉醬牛胸脊,油脂分佈平均,肉質好腍,有牛味虎蝦新鮮彈牙,肉質鮮白套餐重有翠肉瓜、椒鹽杏鮑菇,粟米及青椒燒飯團好有驚喜,飯團燒得好香、少少辣,配埋紫菜絲,又香又惹味雖然喺2人餐,我們3個人食,份量都足夠
早前喺台灣工幹時,試過葫同燒肉,一試難忘,好想回味一下

得知香港有2間分店,便去試下
今次選左去上環分店,貪牠地點方便,近上環地鐡站
餐廳雖然座位不多,裝潢簡㓗,不過,都幾舒適
叫左deluxe set ,樣樣有,適合懶人既我
富士高砂純美
富士高砂純米,酒香清甜,配燒肉好夾
蟹膏帶子
蟹膏帶子,蟹膏味道濃郁,帶子鮮甜
和風沙律
頭盤喺和風沙律,以新鮮蔬菜及芝蔴醬汁,清新開胃
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌,店員小心翼翼地燒,蔥花依然喺牛舌上
,牛舌連蔥花一起食,蘸少許檸檬汁,更加好味
椒鹽霜降松板豬
椒鹽霜降松板豬,松扳豬切成薄薄地,唔厚,肉質好爽,香脆美味
一口雞翼及牛油去骨雞腿肉
烤肉醬牛胸脊
烤肉醬牛胸脊,油脂分佈平均,肉質好腍,有牛味
虎蝦、辣味噌牛肋條
虎蝦新鮮彈牙,肉質鮮白

套餐重有翠肉瓜、椒鹽杏鮑菇,粟米及青椒

雖然喺2人餐,我們3個人食,份量都足夠

虎蝦、辣味噌牛肋條
  • 椒鹽霜降松阪豬
  • 飯團
  • 牛油去骨雞腿肉
為咗慶祝今日係2017年2月16日,咩日子?未就係2017年2月16日囉,一生人得一次咋!所以今日一於豪一豪佢,帶我至愛嘅A姐去食主打日式燒肉嘅葫同啦!二人晚市套餐以價錢分為4種:$400、 $600、 $800或$1000。我哋就叫咗有8款食物嘅$400套餐,再單點其他選擇!一坐低店員就為我哋預備青檸汁同燒烤汁,店員仲提議有腌制嘅肉類就用青檸汁,無腌制嘅就用燒烤汁會更好味!而呢度燒烤嘅過程,全由店員幫手,佢哋仲會講吓每款食物嘅特點,有講有笑,服務一流!和風沙律:用上唔同嘅新鮮蔬菜同醋汁,作為頭盤真係好開胃。喺食燒肉前,食下菜,健康下。鹽蔥牛舌:薄切嘅牛舌上面有大量鹽蔥,微微一燒已經食得!呢個牛舌配合埋蔥花好香好好味呀!不過唔鐘意食蔥嘅朋友就要留意喇。烤肉醬牛胸脊:鍾意食牛嘅朋友就唔可以錯過喇!呢個薄切嘅牛胸脊好腍,肉質好嫩滑,仲要有好香濃嘅牛肉味!真係好想encore呀!椒鹽霜降松阪豬:最怕豬肉嚡熠熠嘅A姐都大讚,佢話松阪豬夠淋同好香好有肉汁!牛油去骨雞腿肉 + 一口雞翼:連皮一齊燒嘅雞脾肉,好香口,脆卜卜,仲好滑添!一口雞翼,一口一隻,夠哂方便!而且店員燒得啱啱好,好好味呀!翠肉瓜

牛油去骨雞腿肉 + 一口雞翼
翠肉瓜/杏鮑菇:套餐內嘅蔬菜類,燒完都不會太乾水!店長試原因係只係燒一面,另一面就可以保持蔬菜本身嘅水份。食咗咁多肉,食番啲菜都唔錯。
翠肉瓜/杏鮑菇
鰻魚:大大塊鰻魚,睇到都好吸引!配合埋鰻魚汁,同紫菜絲,真係好match呀!而且燒完後夠哂香,好滿足呢!
鰻魚
最後提提你,餐廳嘅面積唔大,只得一張5人吧檯,同3張6人檯,想食嘅各位就記住要訂檯喇!
2017-02-16
牛油去骨雞腿肉 + 一口雞翼
翠肉瓜/杏鮑菇
鰻魚
2017-02-12 319 瀏覽
過年時候家裡人都會帶著我來上環一帶辨年貨,感覺這區有著一個獨特的風味,忘記了城市的急促。而小食店亦隱身於巷弄之間,看到這家型格小店,店前面還貼著和明星合照,剛好友人很愛周杰倫,嚷著要進去嚐嚐。漂亮的壁紙,日式風格幸好時間尚早人不算多,而且這邊座位不多,下次來應該要先訂位比較安全。這邊還有特色的吧台座位,可以欣賞師傅的"表演"。極級蟹膏帶子刺身 $89師傅千叮萬囑要一口吃掉,當然要乖乖聽話。看起來就很飽滿的帶子刺身饟入蟹膏,很怕吃到那種苦苦的蟹膏,是意料之外的鮮味。炭燒海鰻 $99非常欣賞的一味,原本還擔心著自己燒一定很難掌握,原來上菜是已經炭烤的鰻魚。吃下去油香十足,不會太老。原來這邊都會有店員幫你燒肉,完全不會有失手的機會,食物也不會浪費掉。鹽葱牛舌 $89店員身手很好把菜完整的放下去烤,沒有失手。葱的香味在口腔四溢,薄身的牛舌口感也很不錯。椒鹽霜降松板豬 $79松板豬聽起來好像很厲害,入口很脆口而且還有肉汁。平常烤肉我不太喜歡吃豬肉,總覺得很硬,可是這邊的不會耶,是好吃的。澳洲法式小羊架 $129還算大隻的羊架,一點也沒有羊騷味,滿嫩的。安格斯特級肉眼扒 $259肉好大一片,切成一
漂亮的壁紙,日式風格
這邊還有特色的吧台座位,可以欣賞師傅的"表演"。

極級蟹膏帶子刺身 $89
炭燒海鰻 $99

鹽葱牛舌 $89
椒鹽霜降松板豬 $79
澳洲法式小羊架 $129
還算大隻的羊架,一點也沒有羊騷味,滿嫩的。
安格斯特級肉眼扒 $259
肉好大一片,切成一條條來烤。肉烤成5分熟,入口脂肪在口腔中迥旋,太好吃了!
基本上這邊是吃食材,只有用鹽來調味,吃的是鮮味而且店員燒烤的功力,烤肉火候掌握的不錯,值得推薦。
2017-02-08 1392 瀏覽
返黎香港後,成日想食燒肉。朋友介紹左一間懶人燒肉,即係有人燒埋比你食甘解。呢日同老公去試一試,門前竟然可泊車,十分方便。雖然已臨近農歷新年,但店內仍有聖誕裝飾,增了不少節日氣氛。上環區的懶人燒肉,晚市套餐價錢卻比我想像中實惠,最平的只是$200一位,而我們點了中價位的。套餐先上沙律開開胃,醬汁應該是自制的,頗特別。打頭陣的是鹽蔥牛舌,牛舌是薄切的,亮點在於舌面的配料。牛舌燒熱後,蔥花亦開始釋出香氣。入口時混和了鹽香、蔥香、牛香,是不錯的小食。牛胸脊是醃製好的,入口甜甜帶微辣,有點韓式的感覺。松板豬帶來不少驚喜,只用少量鹽醃製,原汁原味。豬肉爽口嫩滑,油脂香味濃郁,不用點醬汁已十分好味道。牛油去骨雞腿肉亦是另一亮點,雞腿肉已去骨啖啖肉。多得店員一邊燒一邊加上牛油,雞腿肉滲出啖啖牛油香味,十分惹味。套餐餐配上不少蔬菜。蕎麥麵亦有質素。燒飯團比較有特色,飯團慢火燒好後,表皮脆脆的,口感很新奇又好好食。受到款待的一個晚上,不用動手就可食到美味燒肉,enjoyable! 燒肉同我想像中有點出入,不是傳統日式,卻是另有一番風味。
返黎香港後,成日想食燒肉。

套餐先上沙律開開胃,醬汁應該是自制的,頗特別。
打頭陣的是鹽蔥牛舌,牛舌是薄切的,亮點在於舌面的配料。
牛胸脊是醃製好的,入口甜甜帶微辣,有點韓式的感覺。
套餐餐配上不少蔬菜。
蕎麥麵亦有質素。

2017-01-05
  • 椒鹽霜降松阪豬
  • 和風沙律
  • 牛油雞肶
2017-02-01 940 瀏覽
葫同對於我絕不陌生。之前在灣仔聖佛蘭士街上蛋糕堂,那條長長的斜路中間就有一家葫同。但每次上蛋糕堂都太飽而未有光顧,今次當我在中環發現佢地的分店時,終於都去一吃。店子有吧台位,另有三張枱。感覺暖和。$600 的二人套餐,套餐括醬油茶芥$36,另收加一。和風沙律前菜是一客沙律菜,以黑醋調味,配上洋蔥等等,分量剛好,清新開胃。鹽蔥牛舌這是這餐一個好好的第一印象。牛舌薄切,顏色鮮紅吸引,上放了翠綠的香蔥。而師傳小心翼翼的把牛舌燒好而未有掉下任何蔥花,再放上我們臺時都未有鬆散。經燒燻的蔥花入口蔥味香濃,與牛舌的肉汁混和後,提升了牛舌的濃味,又不會有怪腥味,是怕牛舌的人都可以一試的菜式。霜降松阪豬燒製的時間比較長,豬有肉汁的香,只是豬肉未夠爽脆。烤肉醬牛胸脊上臺的色澤極鮮紅,已經令人流口水。牛胸脊燒製時間準繩,所以入口時牛汁極多,牛味濃郁。牛油去骨雞腿肉雞腿肉先燒至將熟,牛油用錫紙盤先盛著,一直加上雞肉燒至脆香。肉質更鮮嫩,比之後吃的雞翼更好。一口雞翼是單骨雞翼,因為只已海鹽燒製,略略未夠味。辣味噌牛肋條牛肋條切成粒粒,由於有厚度,所以一咬時,肉汁都十分澎湃。這個醃汁味道不俗,不辣但夠香口。蔬菜類
店子有吧台位,另有三張枱。感覺暖和。

$600 的二人套餐,套餐括醬油茶芥$36,另收加一。
霜降松阪豬
燒製的時間比較長,豬有肉汁的香,只是豬肉未夠爽脆。
一口雞翼
是單骨雞翼,因為只已海鹽燒製,略略未夠味。

蔬菜類有
翠肉瓜
椒鹽杏鮑菇
粟米
青椒
師傳教了一個小秘訣,就是燒蔬菜時,其實燒一面就好,這樣就可保持蔬菜的水份。又學多了一樣野了。
飯糰
飯糰軟軟粘粘,外層金黃香脆,我覺得味道還可。但同行友人一直說不成不成,跟師傳說了,師傳說友人很厲害,因為飯糰今天不是師傳親手做的,是由徒弟去做,所以飯糰的質感、密度都可能有別。師傳說到下次來,他會親自弄飯糰給我們品嚐。
到飯局的尾聲,友人已經飲得醉醉的。實在是過了一個難忘的晚上!
2017-01-10
2017-01-22 803 瀏覽
聽朋友講上環有間燒肉店好掂,今日收左工決定同朋友去試下! 店內可以選擇單點或晚市套餐,點套餐不用煩,反正所有招牌的都包括在menu上。 套餐有兩款選擇,既然一場來到,當然吃豪一點。 $600 for 2,套餐包左醬油茶芥$36,另外再收加一。 醬油相信是特別調配的,入口香甜,還配有柚子汁,增加肉質鮮味。 和風沙律 先來一客清新蔬菜,開胃又好吃! 肉類醃味整體不錯,非常滋味! 除了醃得夠味外,肉質也保持水準,非常了得! 鹽蔥牛舌 烤肉醬牛胸脊 椒鹽霜降松板豬 小小一片燒得香酥脆口,又香又美味! 牛油去骨雞腿肉 雞腿肉加入了牛油一同燒製,份外香口,肉質鮮嫩外,吃到的是啖啖牛油香。 一口雞翼 雞翼一開為二,方便燒製,肉質夠鮮,鹽香味道夠香。 辣味噌牛肋條 牛肋條小小一粒,入口方便,醃味濃郁,肉粒充滿牛片油脂,非常滿足! 蔬菜類鮮甜爽脆。 翠肉瓜 椒鹽杏鮑菇 粟米 青椒 飯團 想不到飯團也是店內招牌,輕輕燒香後,外層金黃香脆,充滿醬油香,伴上紫菜更香呢! 冷麵 份量挺大,麵條爽滑,芝麻醬酸甜
聽朋友講上環有間燒肉店好掂,今日收左工決定同朋友去試下!

和風沙律 先來一客清新蔬菜,開胃又好吃!

烤肉醬牛胸脊

椒鹽霜降松板豬 小小一片燒得香酥脆口,又香又美味!

一口雞翼
雞翼一開為二,方便燒製,肉質夠鮮,鹽香味道夠香。

辣味噌牛肋條

蔬菜類鮮甜爽脆。

翠肉瓜
椒鹽杏鮑菇
粟米
青椒

飯團

冷麵
份量挺大,麵條爽滑,芝麻醬酸甜開胃。

還另外點了個雞腎,雞腎爽脆香口,醃味不錯。

烤肉醬雞腎($69)

巨峰提子($39)

柑桔青檸($29)

2016-11-29
2017-01-18 897 瀏覽
雖然沒有住過上環一帶,但我對於這一區並不陌生哦。從小時候陪著家人們到海味街辦年貨,然後有時又陪著媽媽到附近的濟公廟求簽、燒香,所以我還算是頗熟悉這一帶的。下班後再次來到上環,不過和以往不同的是,今天是和朋友們聚一聚,挑的是一家decent的日式燒肉餐廳。長大後,深深的體會到,原來能夠準時下班,再可以與朋友們吃飯、聊天,是何其珍貴是事情。今天去的餐廳名叫葫同,但實際的位置是在上環地鐵站A出口附近,挺容易找的。餐廳的裝修風格以高端、舒適為主。除了三張超大的餐桌之外,還有bar台位,日本風味十足呢。首先點的就是這裡名品 -椒鹽霜降松阪豬($79),果然是名不虛傳!一開始我們不太知道應該怎麼燒才好吃,結果燒的時間不夠,口感變得鬆散。師傅見到我們雞手鴨腳的樣子,忍不住出手,原來霜降松阪豬要燒得好吃,秘訣就是燒的時間不能太短,這樣吃起來才會有口感,質感完全是外層脆脆的,但是裡面還有肉汁的香,實在令人難以忘懷。再來的是牛油牛柳($89)和辣味噌牛肋條($89)。牛油牛柳的吃法很特別哦,師傅首先把牛柳燒好後,再把整個牛油(連錫紙)放在燒錄上加熱。我們直接把燒好的牛柳,再沾上融化的牛油,原來吃起來不但不

椒鹽霜降松阪豬
再來的是牛油牛柳($89)和辣味噌牛肋條($89)。
牛油牛柳
我們直接把燒好的牛柳,再沾上融化的牛油,原來吃起來不但不會覺得很膩,而且滿嘴都會是香味!
辣味噌牛肋條
辣味噌牛肋條比想像中要辣一點點,感覺像是小辣的程度。牛肋條吃起來非常有口感,再配上惹味的辣味噌醬汁,嗜辣的朋友要嘗嘗看哦。

椒鹽牛胸脊($89)和辣味噌魷魚($89)。
椒鹽牛胸脊
單單看牛胸脊的顏色已經讓人充滿食慾了,哈哈。吃起來牛味十足,而且椒鹽的味道並不會搶去牛汁的香味。
至於辣味噌魷魚,是我今天其中一樣最喜歡的一道菜。魷魚經過充分醃製後,辣味噌的味道已經相當入味。而且師傅很好的掌握了火候,因此魷魚燒起來不會變得很韌,還相當juicy,好吃!

Encore再點的是雞泡魚乾($35)。
我只能說這個雞泡魚乾送酒是一流的選擇!師傅把一整片雞泡魚乾在燒爐上烘烤,當燒至兩邊都脆身時,剪成條狀。
雞泡魚乾
吃的時候沾上沙拉醬,好惹味呢。師傅見我們愛吃辣,還特地為我們加上一點七味粉,味道更香更好吃呢~

走的時候才發現門外貼上很多老闆和明星的合照,還有周傑倫!!!!我真的沒有去錯地方,哈哈哈哈。
2016-11-22
牛油牛柳
椒鹽牛胸脊
2017-01-17 279 瀏覽
天氣轉涼,晚上總要吃一點肉方才實在,想起朋友介紹一間在上環的日式燒肉店,剛好在附近就順便去試一下。個舖唔算好大,就幾骨子,有四張大枱一張吧枱。揀了個二人餐,8款食物,刺身沙律各一,其他6款燒物。今晚全部食品都有水準,最主要係調味,自家調製,例如沙律用醋汁,開胃唔過酸。帶子加蟹膏簡直美味。而且燒得很香,只不過全部是冰鮮肉。我覺得安格斯特級肉眼扒燒得最好,有BBQ 的香味,肉嫩,調味好。另外是辣味噌牛肋條,燒到有少少焦幾香口,有牛肉味及嚼勁。其他食品,燒鷄泡魚乾幾滋味鹽蔥牛舌特別烤肉醬牛胸脊入味羊架夠厚肉
個舖唔算好大,就幾骨子,有四張大枱一張吧枱。

揀了個二人餐,8款食物,刺身沙律各一,其他6款燒物。
帶子加蟹膏簡直美味。
而且燒得很香,只不過全部是冰鮮肉。

另外是辣味噌牛肋條,燒到有少少焦幾香口,有牛肉味及嚼勁。
其他食品,燒鷄泡魚乾幾滋味
鹽蔥牛舌特別
烤肉醬牛胸脊入味
羊架夠厚肉
2017-01-17
2017-01-17 233 瀏覽
呢間野有一個最大特色~就係會有專業既師父幫客人燒野食~咁樣有個好處就係充分發揮到肉既新味~因為俾客人自己燒好多野會因為唔洗燒~令到肉汁都流失晒~或燒得太過火~第2個特色係~師父會即場調好味先俾我地食~所以味道都幫手set好晒!肉方面 肉質口感全部都唔錯~! 更何況有人幫手燒~其實都搵唔到有咩特別差~唯一個問題就係每碟肉都係好細碟~ 所以未必會飽!但可以叫個飯仔黎食~因為肉比較重味~搵d清淡d既米黎送肉~反而會岩岩好~當中比較推薦最好食~係牛油+牛柳粒!因為好香~師父又整得好好食~仲會即場講解點解要咁整~教我地點樣燒!呢間餐廳主要係體驗感覺好好~~!值得一來~
呢間野有一個最大特色~就係會有專業既師父幫客人燒野食~

咁樣有個好處就係充分發揮到肉既新味~

因為俾客人自己燒好多野會因為唔洗燒~令到肉汁都流失晒~

或燒得太過火~

唯一個問題就係每碟肉都係好細碟~ 所以未必會飽!

當中比較推薦最好食~係牛油+牛柳粒!

呢間餐廳主要係體驗感覺好好~~!值得一來~
2017-01-15
2017-01-14 600 瀏覽
唔打邊爐都想開飯係圍住個爐😻因爲真係好最笠笠嫁~ 平時大家食日式網燒係米都有個通病就係明明俾左貴價想去食件好高質令烤肉,未燒前都仲見舊肉鬼火甘正!單睇較覺好好味~ 但燒完就變左柴皮柴干甘呢,或者簡單講句就係燒完就變成唔好食甘囉~ 其實唔洗問阿貴都知問題出左係邊🙄 唔關舊肉事,又唔關廚師事。其實成日都係自己點完d肉送到黎都唔知邊樣打邊樣同點燒先為之好食!結果米自己亂燒,一係燒過龍一係未燒夠再唔係就係食邊種肉嘅次序已經錯晒😣 搞到浪費晒舊美好嘅烤肉! 不過如果你好想依日式烤肉而又唔想再遇到以上問題,可以試下黎依間日式烤肉店!佢地嘅特式記係你點好想依邊d肉或食物,就會有廚師走到你位席上,以專業嘅技術去幫你先分類食品嘅濃淡度同口感度去安排次序。邊d燒先 ,係邊個部位,口感味噌會係點,廚師都會一一同客人講解,再幫你燒埋~ 客人要做嘅事就只係細心聽廚師講解、欣賞佢點燒同埋最大嘅工作就係好好品嚐燒好嘅食物👍🏻有人服侍係唔同d嘅😏!真係樣樣都燒到岩岩好,燒出令款合適嘅時間火候!保持返晒個肉汁😻 最正係咩 ? 係得可以放心同朋有傾計唔洗睇火😂 兩個女仔食唔得多,叫左少少肉加埋個燒飯團岩岩好👍🏻Bbq醬牛

Bbq醬牛胸脊 $89
牛香味重d !口感中等咬口
鹽蔥牛肋條 $89
比較重口感 !但牛香味一般~
蒜味牛柳 $89
超重蒜味!濃味口味人士最愛!肉質有點過軟~
板鹽豬大腸 $79
第一次見日式店有豬內臟食~ 大腸已完全清好有腥臭味!廚師烤燒到大腸超脆!

日式飯團2件 $45
原來將飯團網燒可以做出外脆內軟嘅口感!超好食!
總括來講服務係好好!食物款式比較少但用料尚算新鮮、如果肉唔好太薄切調味上輕手少少會比較好!
2016-12-12
紀念日
  • 烤肉醬牛胸脊
2017-01-12 371 瀏覽
今日同個朋友慶生,佢揀左嚟左呢間話食過唔錯!上環A2地鐵出口幾分鐘就到,好方便。野食可以散叫或者叫餐,餐價錢由$400-$1000,我拍板揀左$800餐(加一,免醬油茶介 :燒肉汁+檸檬汁)。Premium Set for 2 ($800)包括:極級蟹膏刺身、和風沙律、雞泡魚乾、鹽蔥牛舌、烤肉醬牛胸脊、安格斯特級肉眼朳、特級澳洲羊小架同辣味噌牛肋條,都幾多野食!極級蟹膏刺身 - 大隻又鮮甜,完全唔腥,而且蟹膏極香濃!和風沙律 - 蔬果新鮮爽口,加埋柚子汁好開胃!雞泡魚乾 - 店員先原塊上再幫手燒,燒得岩岩好而且好夠味,剪開一條條食再點沙律醬極滋味!鹽蔥牛舌 - 又稔又薄又多汁,燒完一咬就流汁!再加上大量蔥花好香口。烤肉醬牛胸脊 - 已調味,所以完全唔使點醬都好夠牛味!汁多肉嫩,入口溶化!安格斯特級肉眼朳 - 色澤新鮮,脂肪紋分佈靚,對於我嚟講肥瘦適中好岩我口味!切開再燒,每粒燒至7-8成熟,份量都幾多。我再點埋檸檬汁食覺得愈食愈開胃!特級澳洲羊小架 - 最後一款係羊小架,但並唔「小」,好厚身下!辣味噌牛肋條 - 呢款最濃味所以放最後都岩!味道帶甜甜辣辣,味感豐富,而且肋位有嚼感。服務唔
今日同個朋友慶生,佢揀左嚟左呢間
話食過唔錯!上環A2地鐵出口幾分鐘就到,好方便。
Premium Set for 2 ($800)包括:
極級蟹膏刺身 - 大隻又鮮甜,完全唔腥,而且蟹膏極香濃!
和風沙律 - 蔬果新鮮爽口,加埋柚子汁好開胃!

服務唔錯,店員幫我地燒埋,又會講解,今晚朋友食得開心,我都開心!
2017-01-11
生日
2017-01-10 170 瀏覽
葫同日式燒肉.整體食物水準都不錯 值得一讚的是店員的燒烤技術好 比起自己燒的確更好食(可以坐定定等食😂) 有個細心的加分點 店員會為每款肉推薦點不同的醬汁 燒肉是亦會由淡至濃味極級蟹膏帶子刺身.帶子刺身似厚 夾著鮮味甘香的蟹膏😈 不過蟹膏比較濃味 帶子的味道相對地會比掩蓋鹽蔥牛舌.鹽蔥是一個我自己很喜歡的調味 味道會特別清新 牛舌燒爽口 加上多汁的香蔥吃 別有一番風味😋烤肉醬牛胸脊.薄薄一片牛胸脊 吃下有油香 重點是腌得很入味☺️椒鹽霜降松板豬.燒得焦脆 有點像豬頸肉的口感!辣味噌牛肋條.辣味噌同樣腌得入味 牛肋條粒粒口感比教有嚼勁牛油去骨雞腿肉.驚喜之作! 店員燒烤功夫好 雞皮脆卜卜 好有油香 而最後所沾上的牛油的確是畫龍點睛😍
葫同日式燒肉.

極級蟹膏帶子刺身.

鹽蔥牛舌.

烤肉醬牛胸脊.
薄薄一片牛胸脊 吃下有油香 重點是腌得很入味☺️

椒鹽霜降松板豬.
燒得焦脆 有點像豬頸肉的口感!

辣味噌牛肋條.
辣味噌同樣腌得入味 牛肋條粒粒口感比教有嚼勁

牛油去骨雞腿肉.
2017-01-08 204 瀏覽
黎到新嘅一年 返左成日工緊係好好對待自己今晚決定帶媽媽食好啲 㨂左日式燒肉其實之前都經過幾次 總於有機會入去食餐廳唔算好大 得三張6人枱 其餘都係吧台不過樓底好高 感覺空間感好大 張poster好靚重有 窗戶設計都好特別 我地㨂左$600嘅二人套餐店員好快咁上左個和風沙律俾我地沙律菜非常爽甜 配埋洋蔥同黑醋 口感豐富店員會代燒的。所以可以好懶洋洋咁食 霜降松阪豬 入口好juicy 好香豬味鹽蔥牛舌 媽媽嘅至愛 連我都忍唔住贊好牛舌蔥味香濃 入口極juicy 而且好有咬口雞肉同雞翼 店員燒得雞皮香脆 雞肉嫩滑牛胸脊 油脂分佈平均 除左好味 就係好味清清口腔 食點蔬菜類食物重有冷麵 麻香味濃重有巨型飯團 店員燒得十分香脆 好食最後係辣嘅牛肋條 味道最為香濃
黎到新嘅一年 返左成日工緊係好好對待自己
重有 窗戶設計都好特別

我地㨂左$600嘅二人套餐
店員好快咁上左個和風沙律俾我地
沙律菜非常爽甜 配埋洋蔥同黑醋 口感豐富
店員會代燒的。所以可以好懶洋洋咁食
霜降松阪豬 入口好juicy 好香豬味
清清口腔 食點蔬菜類食物
重有冷麵 麻香味濃
重有巨型飯團 店員燒得十分香脆 好食
最後係辣嘅牛肋條 味道最為香濃
9前幾日同一班同事去食飯大家都唔想再食韓燒所以就轉埸食返餐 日式燒肉出左糧 一定要對自己好D先得!!其實我地叫既野唔太多 因為我地仲諗住夜晚去飲返幾杯!!鹽蔥牛舌 (HKD89)呢個牛舌真係想ENCORE再ENCORE🤘🏻😎原諒我見識少通常見到既牛舌都會有一定既厚度 咁薄既牛舌都係第一次見 就咁睇真係唔覺得佢係牛舌! 餐廳建議蔥再加檸檬汁一齊食 令牛舌既味道更加突出。一片既牛舌雖然好薄 但食落去的的確確牛味好香濃!椒鹽霜降松板豬 (HKD79)呢個又係好正可能我唔識野啦HAHAA 我一開始以為只係普通既豬頸肉但原來係椒鹽霜降松板豬!!食落去 豬肉汁真係超多! 好入味 呢個係我第2個DISH想ENCORE的另外 我不再講食 要講既係服務呢到既SERVICE 超好唔似平時D韓燒 又迫又忙 唔好講話有服務而呢一到 只可以講 日式野 係唔同D既首先佢地會有專人幫你燒 所以基本上 只要吃同點汁就可以了有專人幫你燒 仲有一個好處 就係你唔洗驚 幾時會過生同過熟!佢仲會教埋你 呢款肉岩點咩汁!  邊D開胃D 邊D惹味D!!總括係 會ENCORE A_A!

總括係 會ENCORE A_A!
2017-01-02 277 瀏覽
方便一班打工仔後收工方便食飯的好地方1聽到日式燒烤就會覺得好貴點擊餸都唔夠飽 要食放題先至彌補到心靈但其實放題燒肉店除咗係日本🇯🇵食係鮮同正係香港都係5太好食 隨左價錢好似好平但肉質唔新鮮都係一樣 ( ͡° ͜ʖ ͡°)🖖🏻今次就係上環食了胡同日式燒肉味道唔錯之餘價錢都好平民 係廁所有點污糟你知啦女生對於廁所來講1定要乾淨先得架嗎最好嘅就係店員幫你燒埋 唔使自己落手落腳只怕佢熟唔熟 食錯左返屋企柯爆個洗手間雞泡魚乾hkd35最好食嘅都係雞泡魚乾點拒個醬真係會食唔停極級蟹膏帶子刺身hkd89極級蟹膏帶子刺身都好5錯新鮮得利 放左蟹膏好多蟹膏係帶子上都只係89元 真係好好食椒鹽雞胸軟骨hkd85雞軟骨就食得多但雞胸軟骨你有無食過先係一個好特別嘅菜式唔係周圍都有得食因為每一隻雞只係得1個雞胸軟骨 燒完食嘅時候好脆日式飯團hkd45幾搞笑嘅一個菜式不過就唔太好食鹽蔥牛脷hkd89肉質都好鮮甜但燒烤醬牛柳 燒到半山熟仲正都係hkd89
方便一班打工仔後收工方便食飯的好地方
1聽到日式燒烤就會覺得好貴