2023-05-16 630 瀏覽
中午時間唔算好多人等位,我哋揀咗個2人燒肉餐,大約$360左右,包括蔬菜,牛肉,雞肉,豬肉等等,份量唔算好多,另外包一罐汽水。我都唔知算唔算係優點,有職員同你光速燒咗啲燒肉,方便傾偈,但又會好快食完。呢個做法反而有啲似食緊韓式燒烤。如果可以嘅話,我寧願自己燒,可以享受吓,唔使咁趕急。至於肉質方面不過不失,呢個價錢喺上環來講都算合理。牛肉質量都OK,反而覺得掃得比較好食嘅係雞翼,中午冇乜人選擇食燒肉,所以基本上都唔使排隊可以直入。

中午冇乜人選擇食燒肉,所以基本上都唔使排隊可以直入。

「午餐」快食燒烤餐 店員超幫手店員會幫你手燒到啲肉,最適合返工趕時間,一個鐘頭要到公司交人。佢哋燒得,剛剛好,係你面前燒好上台,百零蚊食個快閃韓燒。啲肉我覺得有調左味,感覺上都好新鮮,蔬菜亦都係新鮮嘅。正常水準嘅烤肉,係夠飽嘅,轉烏冬就要加$15,佢哋個烏冬都好彈牙係㗎唔錯嘅。㊙️叫平啲嗰個雞肉餐冇牛肉嗰個,感覺上會抵啲,因為貴咗嘅價錢,係得多咗四片牛肉😅就咁雞肉同豬肉都已經OK推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7.5⭐️環境(10⭐️滿):7.5⭐️賣相(10⭐️滿):7.5⭐️味道(10⭐️滿):7.5⭐️價錢(10⭐️滿):7.5⭐️服務(10⭐️滿):9⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[葫同日式燒肉 (禧利街) (上環)]📍上環禧利街27號富輝商業中心地下F舖#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #8
「午餐」快食燒烤餐 店員超幫手

佢哋燒得,剛剛好,係你面前燒好上台,百零蚊食個快閃韓燒。

推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻
服務(10⭐️滿):9⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️

[葫同日式燒肉 (禧利街) (上環)]
📍上環禧利街27號富輝商業中心地下F舖

#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #foodiegram #instagood #winsomelai
秋風起涼涼地又係燒烤既好時機! 食燒肉當然要配埋冰凍既啤酒啦🍻 位於上環既日式燒肉店最近就推出左Orion啤酒秋祭燒肉超值package,套餐包兩杯大大杯Orion沖繩啤酒及五款燒肉美食☺️燒肉仲會全程由店員幫大家燒,咁就唔洗擔心燒燶啲肉,夠曬貼心,大家都快啲約埋朋友仔去試下啦(≧∇≦) 🍽Orion 秋祭超值燒肉套餐 $499(2人份)▫️2 Orion ▪️鹽蔥牛舌 ▫️椒鹽霜降松阪豬▪️新㵼雞爽肉 ▫️雞肝連心 ▪️烤肉醬牛胸脊 🍻Orion啤酒口感清爽,香氣非常豐富,配上油份多既燒肉有助解膩 🥩鹽蔥牛舌薄切牛舌夠曬爽口,配埋面頭既蔥花一齊食惹味香口 🐷椒鹽霜降松阪豬推介😌松阪豬其實係豬頸肉既位置,油脂更豐富,帶有獨特的嚼感,可以品嚐到豬肉原始的肉質同甜味 🐥雞腎本身Set係配新瀉雞爽肉,不過我地去果日冇曬所以就轉左雞腎,入口爽爽脆脆,用黎做送酒小吃一流 🐣雞肝連心小編平時比較少食呢2個部位,據聞雞肝鐵質豐富,食唔出腥味,雞心有嚼勁幾特別 🐮烤肉醬牛胸脊好好食🥹肉質軟腍,配上自家製的烤肉醬想一口接一口

🍽Orion 秋祭超值燒肉套餐 $499(2人份)
▫️2 Orion ▪️鹽蔥牛舌 ▫️椒鹽霜降松阪豬
▪️新㵼雞爽肉 ▫️雞肝連心 ▪️烤肉醬牛胸脊

🍻Orion啤酒
口感清爽,香氣非常豐富,配上油份多既燒肉有助解膩

🥩鹽蔥牛舌
薄切牛舌夠曬爽口,配埋面頭既蔥花一齊食惹味香口

🐷椒鹽霜降松阪豬

🐥雞腎

🐣雞肝連心

🐮烤肉醬牛胸脊
好好食🥹肉質軟腍,配上自家製的烤肉醬想一口接一口

2022-10-06 1083 瀏覽
舖頭門口貼滿形形式式嘅堂食/外賣menu 仲有大量明星藝人光顧嘅相片 但最吸引我嘅係“可由店員代燒”六個字🤣入到去店員果然服待周到 見我哋未食過就介紹下餐牌 最後揀咗呢個set每樣都有少少 好似我咁第一次嚟食嘅就最啱 可以試下邊款肉最鍾意 而且仲有兩杯生啤👍🏻店員好細心咁幫我哋開火等個爐熱咗 就逐款幫我哋燒 仲教我哋要由淡味嘅肉開始食先 先食原味 再蘸上🍋新鮮青檸汁(店員提醒唔好蘸太多 會好酸😂)、🥣自家製烤肉醬汁、🌶辣椒油(超香嘅辣椒味又唔會好辣)Orion秋之祭二人set 💰499🍺Orion生啤沖繩啤酒 細緻綿密嘅泡沫 清涼唔苦澀 配搭肉類一流🍻👅鹽蔥牛舌薄切嘅牛舌 上面撒滿香蔥 微微燒下唔需要煮得太熟 蔥同牛舌好夾 啲蔥仲經特別處理過 唔會好似平時嘅蔥咁嗆咁辣😋🐷椒鹽霜降松阪豬 豬頸肉附近嘅位置 肉質軟腍 唔會覺得嚡👍🏻🐓新潟雞爽肉 雞頸肉係喺平時圓圈嗰個雞頸位外面 肉質會比一般雞肉爽口🐔雞肝連心雞心口感爽脆 雞肝香口粉嫩 🥩烤肉醬牛胸脊順序食到最後 最愛呢個牛胸脊😍😍又腍又嫩滑 而且牛味濃郁juicy🤤

Orion秋之祭二人set 💰499

雞心口感爽脆 雞肝香口粉嫩
雞肝連心

🥩烤肉醬牛胸脊
烤肉醬牛胸脊

秋之祭日本燒肉套餐(2人份) HK$499日本自由行就快開放🇯🇵聽到好消息即刻週末去食日本燒肉賀一賀佢✨💗見到呢間小店做緊個秋之祭package 好抵咁🤤🍁仲包兩榨Orion啤酒,Orion係沖繩啤🏖出面一榨都賣50蚊啦😌夏日炎炎飲易入口泡泡綿密嘅啤酒係一大享受🫧乾杯🍻鹽蔥牛舌牛舌通常都比較肥,但店長燒完食落去一啲都唔油膩,因為燒嘅過程出曬油🧈加埋新鮮嘅葱🌿同埋店長自家製嘅青檸汁,有好清新嘅感覺🍏🎐個人覺得拍得住銅鑼灣鐵板燒花盃🫰🏻🌈椒鹽霜降松阪豬好明顯食得出係日本豬嘅味🏯店主解釋日本燒肉唔會事先腌好耐,而係燒之前加小小岩鹽、海鹽,帶出肉質原本嘅鮮味🐷呢道豬完全體會到呢個精髓🥰新㵼雞爽肉雞爽肉係雞頸肉嘅意思🐣肚腩第一次食,好嫩滑😆有日本雞嘅香味🍗加埋店主用藥材熬製嘅bbq 醬健康同好味道👍🏼雞肝連心肚腩第一次食,味道濃郁,肚臍比較中意,睇日劇好多地下燒肉店都會有燒內臟放題🍖打工仔放工之後會任食,所以都幾有特色🤔烤肉醬牛胸脊超❗️好❗️食🤯基本上唔洗點其他醬,肉好嫩滑,雖然係燒肉,但一啲都唔乾,鎖緊肉汁💦而且牛肉味好香,入口即融又有啲焦香🔥回味無窮🥹日式燒肉有樣好,係爐本身有氣孔吸煙🔥所以我
秋之祭日本燒肉套餐(2人份) HK$499

椒鹽霜降松阪豬

新㵼雞爽肉

雞肝連心

烤肉醬牛胸脊

日式燒肉有樣好,係爐本身有氣孔吸煙🔥所以我地唔覺得好大油煙😳環境幾靚😻店長都有同日本燒肉師傅交流,所以味道好正宗,佢地仲有新鮮海鮮燒架🦞🦀🦐🐟下次再試💕☺️
2022-09-24
2022-01-11 1448 瀏覽
因為四人去食lunch set ,都係店員一個燒晒,唔俾自己燒肉:超簿豬頸肉又乾又柴由於係由店員幫我哋燒,所以肉嘅生熟程度冇得控制,牛肉燒得比較熟,8-9成熟接un(本人喜歡食生少少,嫩小小)冇人有四小片燒雞淋啲蒜味牛油,多餘,畫蛇添足因為佢只係用個細嘅錫紙兜將牛油燒熔再輕炸下兩塊蒜片,根本冇咩蒜蓉味,舊雞係分開燒,所以兩者嘅味係互相冇關係肉嘅質素一般,分量少醬汁方面:燒肉汁完全冇味,店員仲標榜個燒肉汁係用藥材自己煲,可以就咁飲,食落口只係淡嘅甜豉油新鮮青檸汁有創意但係唔知可以點乜嘢食,因為佢個青檸汁冇同其他食物帶去新嘅味覺衝擊,而且佢啲嘢又唔算好油膩蔬菜:好多蔬菜都燒燶咗,仲將個燶個面向底姑有嚴重嘅up 味唯一可以讚係珍珠米,可以任添店員服務來講係好嘅環境係乾淨嘅由店員燒,可能係想控制用餐時間但係我哋食咗45分鐘,冇等位,冇番枱以咁嘅份量咁嘅質素咁嘅價錢係偏貴午飯時間完全唔使等位食完個lunch set雖然仲肚餓,但係冇晒衝動叫其他嘢食四人去,加一後138如果你想享受下燒肉jaja 聲嘅熱鬧強烈建議你唔好去去「牛X」好過

肉:
超簿豬頸肉又乾又柴

(本人喜歡食生少少,嫩小小)
冇人有四小片
燒雞淋啲蒜味牛油,多餘,畫蛇添足

肉嘅質素一般,分量少

醬汁方面:
,食落口只係淡嘅甜豉油

蔬菜:
好多蔬菜都燒燶咗,仲將個燶個面向底

姑有嚴重嘅up 味

唯一可以讚係珍珠米,可以任添

店員服務來講係好嘅

環境係乾淨嘅

由店員燒,可能係想控制用餐時間
但係我哋食咗45分鐘,冇等位,冇番枱

以咁嘅份量咁嘅質素咁嘅價錢係偏貴
午飯時間完全唔使等位
食完個lunch set雖然仲肚餓,但係冇晒衝動叫其他嘢食

四人去,加一後138
如果你想享受下燒肉jaja 聲嘅熱鬧
強烈建議你唔好去
去「牛X」好過
超薄豬頸肉
2022-01-07
2021-12-04 1035 瀏覽
今晚同幾個朋友第一次幫襯,食物出乎意料地新鮮好味,亦有啲平時唔常見嘅燒肉款式,驚喜!特別要讚一讚老板&老板娘,親自燒俾我地食之餘仲有講有笑,勁親切好人。家下啲食肆大多數都要限時離席,搞到好難盡興,我地成班朋友食下傾下笑下一坐就坐咗幾個鐘,老板都仲好nice 招呼,成班朋友非常開心,仲book 埋下次encore 添😆 餐廳環境舒適,好乾淨企理,坐得勁舒服。btw 我地掛住食唔記得影相,好多特色嘅食物名都忘記咗... 難忘嘅包括:雞頸肉、水飼豬、雞軟骨、五花腩、燒雞皮、鹽蔥牛舌、松板豬、銀雪魚... 最後嘅蘋果雪葩不容錯過...

餐廳環境舒適,好乾淨企理,坐得勁舒服。

牛舌,雞翼,雞肉
  • 雞泡魚乾
  • 炭燒鰻魚飯
  • 牛舌
2021-12-01 616 瀏覽
有專人為你服務嘅燒肉店❤️可以同朋友開心吹水唔洗擔心掛住傾偈燒燶晒啲食物🤣有專業嘅店員幫手燒可以令食物質素再提高食客食得更滿足😋牛魔王拼盤 $899鹽葱牛舌、美國牛胸脊、鹽燒特級牛肩脊、日本和牛、牛仔骨、鹽葱安格斯黑牛牛肩胛日本和牛入口即溶🤩油花好靚,軟熟👍🏻美國牛胸脊同牛仔骨係用自家烤肉醬秘製醬汁香濃,肉質嫩滑和風海帶沙律 $59食肉配下蔬菜可以中和返感覺無咁有罪惡感🤣🤣好彩啲肉唔係我地燒🤫自己燒真心食唔到肉味只食到燶味🤣🤣
有專人為你服務嘅燒肉店❤️

好彩啲肉唔係我地燒🤫
自己燒真心食唔到肉味
只食到燶味🤣🤣

2021-10-20 772 瀏覽
職員會幫手燒肉,全程只需負責食同傾計🤣蔥花牛舌及其他牛肉都好食,雞肉一般,下次去可以唔叫,飲品都尚可以,有燒酒mix梳打之類的飲品舒適度: 非常舒適,動口不動手是次消費:4個人去每人平均$300左右
職員會幫手燒肉,全程只需負責食同傾計🤣
之類的飲品

舒適度: 非常舒適,動口不動手
是次消費:4個人去每人平均$300左右

2021-10-14 593 瀏覽
話說做嘢做到咁上下 同同事出去食嘢,然後返去繼續再戰!同事推薦呢間燒肉,無問題!2個人,叫咗:鹽蔥牛舌蒜味牛肋條椒鹽霜降松板豬牛油去骨雞腿肉炭燒鰻魚飯清酒d肉類雖然唔算好大份,但交得好準;都好好味;仲有唔同味道俾你揀(牛油,椒鹽,蒜,鹽 etc) 最意外係(定職員看不過眼)有職員主動幫我哋烤肉;烤得剛剛好,唔會太乾/太熟佢亦會主動問呢個熟度ok嗎? 都好細心鰻魚飯 都煮得剛好;唔會好似有d鋪頭咁淋一大羹鰻魚醬上去;食落口感臨得黎個皮都係有少少脆;上面仲有d紫菜。。。連我呢盡量減carbs 嘅人都忍唔住清咗自己果份portion ~題外話:可能我本身熱底;果日天氣又熱 去到時我流曬汗,點知坐緊爐邊就更熱了;d汗都無停過;職員都有問洗唔洗調位;真係好細心~兩個人加埋650;食完飯 繼續返去拼搏!
話說做嘢做到咁上下 同同事出去食嘢,然後返去繼續再戰!
同事推薦呢間燒肉,無問題!

2個人,叫咗:
蒜味牛肋條
椒鹽霜降松板豬
牛油去骨雞腿肉
炭燒鰻魚飯
清酒

佢亦會主動問呢個熟度ok嗎? 都好細心

題外話:

兩個人加埋650;食完飯 繼續返去拼搏!
2021-07-14
2021-10-11 357 瀏覽
《葫同日式燒肉》如果想食日燒燒肉,但係又唔想自己燒既話,葫同一定適合咁樣嘅你!!!除咗食物質素唔差之外😍, 店員會幫你燒好你所點嘅各種菜品. 食客坐定定喺度就有得食🥳, 亦都唔怕因為自己燒得太差而嘥咗嚿肉😆 而且每日都會有特別菜式, 唔怕悶!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸牛油牛柳($89)啖啖肉的牛柳口感甚佳,滿足同罪惡感均十足😎, 非常適合種意啖啖肉的食肉獸讀者一試, 但小編就覺得牛油調味就不及烤肉醬和椒鹽🤕, 建議大家可以一試其他調味既牛柳😝🔸烤肉醬牛仔骨($89)全晚試既牛肉入面最好食嘅一種🤤烤肉醬非常入味,加上牛仔骨大大塊,骨附近的筋膜非常有咬口,令人一試難忘🙀,如果去食嘅話一定要試😤🔸鹽蔥牛舌 ($89)(第2張左上)因為係薄切, 所以口感不算突出, 但食入口肉香十足😍, 令人食不停口🤤,推介一試🤪🔸椒鹽牛胸脊($99)(第2張右上)牛胸脊(牛五花)入口口感不俗, 牛五花本身油香加上椒鹽調味, 色香味俱全🤤, 大力推介🤩🔸椒鹽黑毛豬豬肋條 ($88)(第2張左下)豬肋條食下去的時候非常爽口🤩(sharp sharp聲),令人驚喜😍,而且不論肉味定係調味都非常突出, 必定要試的一項🔸

《葫同日式燒肉》

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸牛油牛柳($89)

🔸烤肉醬牛仔骨($89)

🔸鹽蔥牛舌 ($89)(第2張左上)

🔸椒鹽牛胸脊($99)(第2張右上)

🔸椒鹽黑毛豬豬肋條 ($88)(第2張左下)

🔸椒鹽霜降松阪豬 ($79)(第2張右下)
雖然調味不俗😋, 但以松阪豬而言, 口感非常一般, 肉味亦都未算特別突出, 只屬一般😶

🔸辣味噌去骨雞腿肉 ($79)
雞腿肉肉質非常不錯, 食落去有不少肉汁溢出😍, 但是調味上味噌不突出, 主要是辣味為主🌶️, 鍾意食辣嘅朋友仔絕對可以一試😝

🔸醬醋冷麵 ($49)
在油脂感極重的一餐以冷麵結尾無比合適😆, 醬醋冷麵的清涼可以中和全餐的油膩😋, 差啲令解膩後的小編想再叫幾盤肉繼續食🤭

🔸芒果特飲($34)
🔸水蜜桃特飲($34)
特呢2杯飲冰涼爽甜, 大大杯, 非常配合烤肉!加上甜度不過甜,不死甜,實屬不俗
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
*設醬料費(每人$19)

*設加一服務費

• 烤肉醬牛仔骨
  • 醬粗冷麵
  • 鹽蔥牛舌
2021-06-24 1153 瀏覽
蟹膏配帶子原來是perfect match😍,侍應提醒我們要一口過把它吃掉,放入口一刻首先食到帶子的肥美鮮甜再來就是蟹膏的甘甜,兩者並沒有搶去對方的鮮味,超級讚👍🏾👍🏾👍🏾!!!
蟹膏配帶子原來是perfect match😍,
極級蟹膏帶子刺身
2021-06-09
極級蟹膏帶子刺身
鹽蔥牛舌
這間燒肉店第一次裏吃lunch,感覺普通,通常食日式都會一個托盤裏面有配菜、冷盤、蒸蛋或麵豉湯等,這個lunch就比較普通,不一定要晒配菜,有個湯飲下都好,不過值得一讚是店員的服務態度好好,環境舒適樓底高,我覺得如果是晚市會好食啲,繼續加油💪🏻豚肉生薑燒飯$89這個豚肉生薑燒做得麻麻地,,又不是味道好到不得了,通常生薑燒出面都會炒得很好味,這裏的味道真是一般正常,$89我覺得唔值燒雞扒烏冬$94這個雞扒烏冬實在是太普通了,通常出面會雞扒會另外想碟,不會浸在湯裏,湯底麻麻哋,烏冬正常,沒有驚喜$94真是唔值只是兩碗沒有配菜的一個飯一個烏冬~完~
豚肉生薑燒飯$89
燒雞扒烏冬$94
只是兩碗沒有配菜的一個飯一個烏冬~完~
2020-11-13 1891 瀏覽
下午放lunch 食左個B餐 有牛有豬有雞 埋單130蚊左右 唔洗自己燒 岩哂我呢d懶人 員工非常友善 我地六人食五個人餐 都特登比多個飯同湯我地 非常親民 價錢以燒肉黎講絕對抵食 作為食客覺得食得好開心
2020-05-25 2842 瀏覽
店面都幾細,但眼見啲staff快速輪流幫客人燒食物,好忙無停手😂唔洗自己郁手🤟🏻太好了——————————————————.🔶Deluxe set for 2 $1000套餐非常豐富,豬,雞,牛,海鮮,雜菜咩都有當中最推薦和牛,原因唔多講😂另外雞翼、魷魚、菇類都燒得剛剛好,前者外脆內有肉汁,後者鮮嫩多汁😋———————————————.🔶霜降松阪豬名同樣都好靚🤣但其實就係豬頸肉當日既火候有少少過左,口感偏乾硬🔶鹽燒鯖花魚同樣偏乾,但好在外皮香脆———————————————.🔶極級蟹膏帶子刺幾鮮甜,唯一不滿係常溫,感覺冇咁新鮮———————————————總結,食物質素ok,但味道與職員既燒烤功力有密切關係🤣都幾睇嗰日運氣😝7.5/10 (By C)#sissyfoodie
唔洗自己郁手🤟🏻太好了
——————————————————
🔶
Deluxe set for 2 $1000
套餐非常豐富,豬,雞,牛,海鮮,雜菜咩都有
當中最推薦和牛,原因唔多講😂

另外雞翼、魷魚、菇類都燒得剛剛好,
前者外脆內有肉汁,後者鮮嫩多汁😋
🔶霜降松阪豬
名同樣都好靚🤣但其實就係豬頸肉
當日既火候有少少過左,口感偏乾硬

🔶鹽燒鯖花魚
同樣偏乾,但好在外皮香脆

🔶極級蟹膏帶子刺
幾鮮甜,唯一不滿係常溫,感覺冇咁新鮮

———————————————
7.5/10 (By C)
#sissyfoodie