2019-04-11 4074 瀏覽
又過一年又是時候要同朋友慶生,自上年紅磡某酒店中伏後,今年便試試這間,因為大部份食評均不錯。準時6:30到達,先試生蠔,師傳正在忙着開蠔,是Pacific Rocks, 鮮甜不錯,每次4隻,這種蠔較細小但是滿足的,雖然桌上的朋友不斷吃倒很多細小的殻,但相信是那位朋友黑仔吧,因為我吃的都無。壽司很難食,大舊飯又實,魚生又不新鮮,我去爭乜買的都好食過佢,凍盤另外有龍蝦肉無味的,長腳蟹頗咸,所以我決定將它變身成為自家製的龍蝦蟹肉Caesar salad,正到無論再嚟試了芝士焗龍蝦都下錯,蟲草花燉湯味道比較清淡,但我個人喜愛,比加味湯好得多再來當然要是Prime Ribs,肉質軟嫩多汁比很多其他的酒店好得多。剩下是甜品部,除了朱古力噴泉及即做的烤餅均不錯,加上雪糕及其他配料但其他的甜品就可以不試,真是油麻地個兄弟麻麻地凍盤及海鮮選擇不多但品質優,熱盤亦不是很多選擇,味道不錯,是次是平日$628位包汽水啤酒任飲不錯,我朋友生日所以預先經已準備好特別的祝福語及酒店送的蛋糕,但其他友人亦私人買了其他貴價蛋糕到酒店預先放下作為驚喜,怎知一幕一幕的恐怖事件開始首先侍應生前來在不知道及從未問過誰是壽星的情
,正到無論

再來當然要是Prime Ribs
,肉質軟嫩多汁比很多其他的酒店好得多
但其他的甜品就可以不試,真是油麻地個兄弟麻麻地

首先侍應生前來在不知道及從未問過誰是壽星的情況下,問我們自己帶來的另一個蛋糕會否需要切,切的話收費$200,當時壽星亦在,所以多謝這位專業的侍應生,我們的生日驚喜粉碎了
再來切蛋糕時叫他們只切三分一可以了,因為眾人都已經吃飽了,怎知友人取餘下的蛋糕回到家時發現蛋糕已經成為意大利著名景點比薩斜塔
,惡夢還未完,我們全部人回到家均要跟廁所做好友,往爆菊花之旅,我自住不需要跟其他人爭已算好,但我其他友人却要跟另一位在家爭廁所,真的不敢想像
,想不到又一年在酒店内中伏,又一年被太專業的侍應生破壞生日驚喜,下年改去麥記開P應該無事啦呱
2019-04-10
慶祝紀念
生日
優惠券
  • prime ribs
  • 焗龍蝦,生蠔
2019-04-01 4090 瀏覽
期待左好內好內嘅自助餐,今日終於食到啦,有個同我一樣咁為食嘅朋友實在係好幸福,約佢食好野,一齊去enjoy,最開心俾大家睇下餐廳環境先,坐位好寬落,去拎野食都行得嘅順暢,吾洗左閃右避咁。一坐低,就有侍應問你想飲啲咩,幫你斟埋,服務同態度都吾錯。野飲有:可樂,七起,橙汁之類啲大路野,冇咩特別我就即刻出去拎左傳說中嘅芝士焗龍,睇下係咪真係咁鮮味試左啲龍蝦肉,我覺得有少少腥,吾知點解,但又吾會話太影響個質感,都彈牙嘅,上面啲芝士反而吾錯,芝士好多,應該有3種芝士一齊焗,我驚會吾會好漏啦,點知冇,食晒仲可以食多隻回本啦見吾見到塊羊架?一睇就知!!!3-4成熟,好好味,一啲都吾騷,啲肉岩岩好,多汁肉滑,我落左薄荷汁,好夾我對佢全晚評分最高,佢個質素係做到係出面俾2-3舊水先食到嘅水準我全晚食左3件,最後好飽都要食多件先走呀!吾食對吾住自己啦,真係好少係自助餐食到咁好咖講真。跟住就食左刺身,三文魚係好肥美,油脂分佈平均,不過食2件夠啦,再食會漏啦不過食反啲酸薑可以清下味蕾其餘2隻魚,吞拿魚同油甘,偏瘦呀,但魚味濃嘅,可以試下哇~生蠔來啦銹味吾重,但勝在夠鮮甜呀😋😋😋全晚食左10左右,冇殼碎同沙石,
期待左好內好內嘅自助餐,今日終於食到啦

我就即刻出去拎左傳說中嘅芝士焗龍,睇下係咪真係咁鮮味

回本啦

見吾見到塊羊架?一睇就知

不過食反啲酸薑可以清下味蕾

其餘2隻魚,吞拿魚同油甘,偏瘦呀,但魚味濃嘅,可以試下

哇~生蠔來啦

銹味吾重,但勝在夠鮮甜呀😋😋😋全晚食左10左右,冇殼碎同沙石,依點抵讚呀,食得放心嘛!你知啦,食食下咬到粒殼或者沙,啲牙都即刻痺一陣先啦,會影響成餐嘅食慾㗎😶😶😶

長腳蟹條長腳,好甜,亦有少少海水味,佢算係處理得吾錯,食到肉嘅甜味呀,我試過其它自助餐處理吾好,得個咸字,真係好似食緊鹽水煮蟹腳咁㗎,一條都食吾到。今晚我食左起碼6條,係咪食得過先🤤🤤🤤🤤

食到飽飽地,當然要食反少少甜品先叫任務完成啦🤓甜品好少選擇呀,揀左依幾款試下,黃色係芒果慕絲蛋糕,紅色係草莓味,同埋朱古力味, 綠色係斑蘭糕,朱古力係特濃,我中意,其它普普通通啦。

好!買單走人先,吾該~~
(喂!喂!你好似漏左啲野未講喎!熟食呢?)
咦!係喎!Sor呀。。。

熟食方面令我有少少失望,因為真係吾多選擇呀,我記得有,串燒:雞全翼,牛肉,蝦。炒小唐菜,翠玉瓜牛柳粒,燒烏頭魚,炒麵,炒豆角,其實整體都吾多選擇,不過水準係高嘅

我地今次用左openrice 個優惠8折,每人600有找

我認為假如你吾係話太著重多款式呢,佢絕對係可以食重點就回本嘅自助餐

2019-03-31
2019-03-26 2503 瀏覽
星期天的lunch buffet ,食物不過不失,有魚生刺身,壽司,熱食款式不算很多,不過refill快,食客都很有禮貌有秩序,不用爭,待應有禮,環境舒適,加上有openrice優惠,以這個價錢,有這樣的食物加服務質素,已經很不錯我個人最欣賞朱古力心太軟蛋糕,濃濃的朱古力味加上一小個雪糕球,一冷一熱的,味道很好!雪糕是哈根大,口味眾多,有香蕉,芒果紅莓,咖啡,朱古力,呍哩拿味,可以任君選擇!另外吃得最多的是脆卜卜的豬腩仔了,皮脆肉嫩,非常好味
星期天的lunch buffet ,食物不過不失,有魚生刺身壽司,熱食款式不算很多,不過refill快,食客都很有禮貌有秩序,不用爭,待應有禮,環境舒適,加上有openrice優惠,以這個價錢,有這樣的食物加服務質素,已經很不錯

2019-03-19 23539 瀏覽
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆一如以往周年紀念日都會跟上老朋友一同慶祝她的生日今次選址就是灣仔這一間萬麗咖啡廳,雖則這座酒店屹立在此多年但是廚娘還是第一次來這一間酒店吃自助午餐。。。位置在於閣樓上有點兒隱蔽,(首先講一下價錢平日午市時段Hk$318.用開X網上網上優惠列印優惠券下有八折,但記得還要加一服務~)當日在訂枱時間早10分鐘來所以可以拍上食物的(全相), 首先簡單講一句食物種類不算為多、(但以午市消費來說絕對是有賺冇蝕,) Wellcome drink 分別是鮮榨橙汁與汽水凍海鮮方面有長腳蟹/凍蝦/翡翠螺~ 當然亦有刺身/卷物同壽司個人就略嫌壽司米醋下得不夠(豐盛的沙律)分別有調好味的蔬菜沙律與及清一色自己作配搭新鮮沙律菜~ (印度咖哩)亦分別配有三款, 熱葷方面有炒飯/炒麵個人就覺得最好味道的還是有當日肉嫩稔之叉燒與及超級正斗的海南雞與海南雞飯~(即叫即煮)的粉麵檔自己就認為不過不失,最重要豬骨湯底勁有胡椒味道、喜歡胡椒香氣的可能甚為欣賞,若然不是就會覺得胡椒較為喧賓奪主蓋過所有~(甜品區)自己就不是每一口都嚐過,但在當中自己就覺得斑

Wellcome drink 分別是鮮榨橙汁與汽水
凍海鮮方面有長腳蟹/凍蝦/翡翠螺~
當然亦有刺身/卷物同壽司
個人就略嫌壽司米醋下得不夠

(甜品區)自己就不是每一口都嚐過,但在當中自己就覺得斑斕摩士蛋糕與及紅桑子朱古力蛋糕最為欣賞~
當日午市並沒有一般燒牛肉取而代之便是一隻大大件的羊肶,肉味濃大點點兒微羊肉應有羶味、肉嫩冇揸,不錯~
結尾當然不能少得咖啡奶茶檸茶等應有之服務~

整體而言當日埋單每人約HK$279元. 在於HK$300蚊有找可以在一間星級酒店吃著一個舒適而沒有投訴的自助午餐個人覺得性價比高,而且當日的各位服務侍應人員都甚為貼心、收碟快斟水亦快,在灣仔區都算值比。

★如果有朋友仔生日記得訂枱前聲名,可會給朋友仔多一份喜悦★
2019-02-22 5346 瀏覽
今天又到這裡吃lunch buffet,試了幾間公司附近的酒店buffet,這間算是最滿意的,食品選擇方面不算太多,但每様也非常有水準,尤其是蛋糕,做得非常出色。今次我先吃些灼菜,菇及少許麵,飲了個西式湯,一小片羊肉,叉燒等,接著拿了些菠蘿及蜜瓜,非常鮮甜😋之後就開始我的正餐 - 甜品及蛋糕🍰🤪今次最令我驚喜的是芒果椰子蛋糕,椰子那部分香甜可口,令我回想起在曼谷吃過的人氣椰子蛋糕。另外綠茶芝士蛋糕也有濃濃的綠茶味,質感亦很好。還有很少機會吃到的印尼千層蛋糕😋
之後就開始我的正餐 - 甜品及蛋糕🍰🤪
2019-02-21 3659 瀏覽
屬於心目中少數高質素既自助餐,所以定期都會食返餐,但上次去就無蒸龍蝦,感到少少可惜,請繼續保持高水準之餘,亦貪心少少仲可以再加多d不同種類既異國菜🤤🤤🤤🤤🤤
  • 生蠔
  • 龍蝦
  • 刺身
  • Lobster
新春團拜,人數眾多,要不在酒家落腳,否則在酒店吃自助餐也屬好選擇。上開飯網搜尋資訊,發現「香港萬麗海景酒店」的「萬麗咖啡室」正推出「豬年新春自助晚餐」。只要列印優惠卷,更可享七五折優惠,一於試試。 正式開餐前在場中遊走了一圈,佳餚數量合理,但節慶食品不算多。 沙律吧的菜蔬用料新鮮。預製沙律則有八九款,另有三四款凍肉選擇。小編胃納有限,捨棄這些凍肉沙律,只淺嚐了「Gouda」及「Brie」這兩款香而不膩的芝士作頭盤小品。 移步至海鮮凍枱,分別有生蠔、長蟹腳、龍蝦鉗及青口四款選擇。平日酒店自助餐的生蠔,品質普遍「馬馬虎虎」。是晚餐廳只供應一款生蠔「Pacific Oyster」,大小適中,口感滑爽,味道鮮甜,水準甚佳,絶對值得推介。 「長蟹腳」及「龍蝦鉗」食感有點相像,都是追求海產鹹鮮的滋味。兩者皆優,但以肉質頂角結實的「龍蝦鉗」稍勝一籌。 在海鮮凍枱的一旁是和食專櫃。一如既往,不要要求在自助餐中尋找高級的刺身壽司。刺身首推「鮑片」;壽司則推「火炙三文魚壽司」。 熱食選擇十餘款,更有車仔麵檔及燒烤檔。在車仔麵檔中,小編最愛的不是當中的湯料麵食,而是那盤「冬瓜螺頭燉豬𦟌」。燉湯足料足

在海鮮凍枱的一旁是和食專櫃。一如既往,不要要求在自助餐中尋找高級的刺身壽司刺身首推「鮑片」;壽司則推「火炙三文魚壽司」。
熱食選擇十餘款,更有車仔麵檔及燒烤檔。在車仔麵檔中,小編最愛的不是當中的湯料麵食,而是那盤「冬瓜螺頭燉豬𦟌」。燉湯足料足味,螺頭彈香,讚!
席間另外兩道湯品「海鮮湯」及「烤鴨海參羹」。
燒烤檔有烤羊架、大蝦、雞翼、德國腸等選擇。小編只試了一只「大蝦」,同樣擁有結實新鮮的肉質。
燒肉眼」的肉味不俗,只是熟度略高,肉汁稍嫌不足。至於「燒豬手」,連皮吃小小一件皮脆鹹香,橫財就手應應節。
芝士焗龍蝦」是另一推介熱食,尤其是芝士控,新鮮的龍蝦在大量芝士相伴下既吸睛又可口。小編前後 encore 了兩次。
部份朋友不愛凍食,除「芝士焗龍蝦」外,「香辣蟹鉗」是另一惹味選擇。
其餘熱食大盤...
最後是甜品時間,餐廳所供應的款式約有十餘款。口味芳香輕盈的「芒果椰子蛋糕」,既濃味又軟滑的「朱古力紅莓慕絲蛋糕」,以及「Häagen-Dazs 雪糕杯」最為吸引。
小朋友普遍喜愛「動態」甜品,「朱古力噴泉」及即製「鮮果班戟」甚會錯過。
其他甜品...
整體而言,小編挺滿意「萬麗咖啡室」的「豬年新春自助晚餐」。雖然菜餚款式不算特別多,但每個大項總有一兩款優質選擇。自助餐以海鮮為主,生蠔龍蝦尤其出色,推介!

[10/2/2019; Sun]
題外話/補充資料: 泊車情報:晚市消費滿 $2,000 可於會展停車場免費泊車 3 小時。
2019-02-10
2019-02-09 3074 瀏覽
感覺很一般,完全唔值呢個價錢,其實冇咩食,生蠔夠唔新鮮,補充得好慢,員工冇咩禮貌,完全冇親切感,個個都苦口苦面,員工收碟收得好慢,廁所唔夠整潔,好失望,一定唔會去再食!
2019-02-07
2019-02-04 2871 瀏覽
因為有萬豪會員有3倍積分優惠,所以本人就去萬麗咖啡廳食中午自助餐,德國鹹豬手,都很入味雪糕都有好多款式,本人最推薦是朱古力慕絲,極力推薦,服務真是好好,唯一不足是沒有油甘魚魚生食,極力推薦✌✌✌
2019-02-03 2748 瀏覽
生活還欠你甚麼 自由換來了甚麼 道理卻有些出錯 如何找得到答案 不要問生活還欠你甚麼, 而是珍惜每一個機會, 珍惜身邊每一個對自己好的人. 年尾, 懷著感恩的心向前望, 豬年, 要過得更好. 那就先在萬麗咖啡室吃頓豬年新春自助晚餐, 豐豐富富地過新年. 五福臨門, 聽得多, 這個五福臨門滷水拚盤, 用上滷水形式, 是有水準的. 風生水起三文魚撈起沙律, 新年, 最緊要撈起, 對嗎?不容錯過的, 永遠是龍蝦. 想起朋友說, 外國吃到的龍蝦, 變化不太多, 但在香港, 款式不少, 不過最經典的, 就是這次吃到的是芝士焗龍蝦. 溶化的芝士, 新鮮的龍蝦, 就是不能抗拒的味道. 有生蠔吃, 是不少朋友揀自助餐的要求, 那這裡就一定滿足到這個範疇, Pacific Oyster, 即開的, 特別有保證. 其他冰鎮海鮮還包括鱈場蟹腳, 龍蝦鉗, 跟海螺等等.想喝湯, 是女生的基本要求. 特別是燉湯, 工作的日子, 不能夠自己去燉湯, 在這裡喝到雪梨雪耳燉豬展, 真心難得, 沒有理由不多喝點.好了, 把鏡頭轉到主菜的項目吧. 心想事成鮑魚海參煲, 齊心, 就事成. 一家人一同吃心想事成, 也是很有意
生活還欠你甚麼
自由換來了甚麼
道理卻有些出錯
如何找得到答案

好了, 把鏡頭轉到主菜的項目吧. 心想事成鮑魚海參煲, 齊心, 就事成. 一家人一同吃心想事成, 也是很有意思. 而且內容包括海參, 鮑魚, 跟北菇, 就是應節. 橫財就手烤豬手, 咦, 這個是德國菜嗎? 不打緊吧. 還是臘味糯米飯最地道, 就算這個冬天不太冷, 吃臘味糯米飯, 一樣無問題. 哈哈大笑鹹蛋炸蝦球, 吃完如果能夠哈哈大笑, 就真的太好了.
當然, 我的best kept service, 就是烤牛排, 每次也要吃, 不是一般地方的平常水準, 堅有驚喜. 加上烤雞, 蒜蓉辣椒龍蝦鉗, 蟹羔炒年糕, 跟烤鴨等等, 選擇實在很豐富.
至於甜品, 雜莓千層蛋糕, 大吉大利柑橘白朱古力蛋糕, 跟烏龍茶朱古力皆是特別為新年而設的, 賣相有意思, 味道配搭有心思. 恆常甜品就以70%比利時朱古力慕絲跟法式班戟最動人.
甜蜜滿載情人節自助晚餐, 主菜就以鐵板燒站作主打. 燒紐西蘭羊架, 美國牛扒, 澳洲海中蝦, 三文魚, 雞翼, 跟香腸, 風味十足. 當然還有甜品, 紅桑子甜心朱古力蛋糕, 香吻朱古力, 軟心朱古力撻皆很甜蜜, 但女生最想收到的, 還是雲尼拿柚子鑽戒. 我願意為您.
一家人過年到那裡? 不如就在Cafe Renaissance吃豬年新春自助晚餐, 讓豬年更愉快.
試食活動
二月, 既是農曆新年, 又是情人節. 佳節, 就是要吃得飽飽的. 萬麗咖啡室的豬年新春自助晚餐, 以及甜蜜滿載情人節自助晚餐, 讓人吃得飽足, 生活就是要如此.頭盤: 8分, 先由頭盤說起, 豬年新春自助晚餐的兩款頭盤: 風生水起三文魚撈起沙律, 新鮮的三文魚, 這個版本的撈起, 很討好. 而五福臨門滷水拚盤, 也是經典的新年菜式, 最緊要是滷水夠入味. 加上沙律, 凍肉, 壽司, 以及刺身, 選擇很多.海鮮: 8.5分, 萬麗咖啡室的重頭戲, 由始至終, 還是龍蝦. 這晚的版本是芝士焗龍蝦, 芝士味道香濃, 龍蝦肉質爽彈, 當然是必吃之選. 凍海鮮那邊就有鱈場蟹腳, 海螺, 以及龍蝦鉗等等, 全部皆是新鮮的貨色. 生蠔的選擇是Pacific Oyster, 帶淡淡的海水味, 味道鮮甜, 這晚我連吃六隻才滿足.湯品: 8.5分, 無論任何天氣, 燉湯, 始終要喝. 這晚的燉湯是雪梨雪耳燉豬展, 火候足夠, 足料, 味道清甜, 當然要多喝.主菜: 8.5分, 甜蜜滿載情人節自助晚餐的主菜, 就是鐵板燒站, 情人節, 吃牛扒是指定動作吧. 這晚供應的包括有美國牛扒, 燒紐西蘭羊架, 三文魚
主菜: 8.5分, 甜蜜滿載情人節自助晚餐的主菜, 就是鐵板燒站, 情人節, 吃牛扒是指定動作吧. 這晚供應的包括有美國牛扒, 燒紐西蘭羊架, 三文魚, 雞翼, 香腸, 以及澳洲海中蝦等等, 如雞翼就是香口, 惹味的選擇, 燒紐西蘭羊架亦有不俗的羊膻味.
豬年新春自助晚餐的主菜有是應節菜式為主, 如哈哈大笑鹹蛋炸蝦球, 鹹蛋黃味道香濃, 蝦球爽口, 自然討好. 橫財就手烤豬手, 這時候, 我只是想起了德國, 有點想念那些時候的日子了. 心想事成鮑魚海參煲, 是相當豐富的配搭, 包括有鮑魚, 海參, 以及北菇等等, 鮑魚入味, 質感對辦, 有驚喜. 想暖和一點, 少不了要吃臘味糯米飯.
其他主菜還有蟹羔炒年糕, 烤鴨, 蒜蓉辣椒龍蝦鉗, 烤牛排, 以及烤雞等等, 給大家貼士, 這裡的烤牛排, 水準相當不錯, 肉味濃, 連脂肪位一同吃, 人間美物.
甜品: 8.5分, 情人節吃甜品, 是最好不過的事情吧. 心型的紅桑子甜心朱古力蛋糕, 單計賣相, 已經無得輸. 而且怕甜的朋友, 就會感受到大廚的心思, 用酸甜的紅桑子, 去中和朱古力的甜度, 男生女生也喜歡, 這時候, 沒有理由不是您一口, 我一口地吃吧. 雲尼拿柚子鑽戒, 似乎是為男生壯壯膽, 這個晚上, 要求婚嗎?
香吻朱古力, 你小心, 一吻便顛倒眾生, 這客甜品, 能否讓您倆一吻定情? 說到甜蜜, 又怎能不吃軟心朱古力撻, 夠流心之餘, 朱古力味道濃烈, 撻皮酥化, 必吃.
新春其間吃甜品, 最有意思的是大吉大利柑橘白朱古力蛋糕, 很有新年氣氛. 另外, 烏龍茶朱古力, 就像茶壺一般, 很細緻, 帶點烏龍茶香. 而有傳統一點感覺的是雜莓千層蛋糕, 新年, 就是要這樣子.
其他甜品還有芝士蛋糕, 朱古力紅莓慕絲蛋糕, 芒果慕絲班蘭蛋糕, 葡撻, 朱古力卷, 番石榴小甜點, Financier, 杏桃奶凍, 歌劇院, 果仁糖小甜點, 花生曲奇, 紅莓蛋糕, 70%比利時朱古力慕絲, 法式班戟, 以及Häagen-Dazs雪糕等等. 最令人著迷的還是70%比利時朱古力慕絲, 那感覺, 濃情化不開.
豬年新春自助晚餐, 於1月28日至2月7日晚上供應, 價位如下:
成人每位$668, 3-11歲小童每位$398
包括無限添飲橙汁及汽水

甜蜜滿載情人節自助晚餐, 於2月14日晚上供應, 價位如下:
成人每位$668, 3-11歲小童每位$388
包括無限添飲生啤, 橙汁及汽水

Cafe Renaissance的豬年新春自助晚餐, 當中的哈哈大笑鹹蛋炸蝦球, 心想事成鮑魚海參煲, 大吉大利柑橘白朱古力蛋糕, 以及烏龍茶朱古力皆有水準, 而甜蜜滿載情人節自助晚餐就以香吻朱古力及軟心朱古力撻最甜蜜, 最動人.
試食活動
2019-01-06 6071 瀏覽
2人消費1322.6元,6時半入座,冷海鲜,鱼生各4款,壽司就好多,熱盆,生果,甜品少得可憐,另佔地方都幾多既燙粉麪,入座少嘗诲鲜便去取羊鞍質算幾好約七時零3分再去取羊扒就話㕑房做緊要等4至5分鐘,但客人估計6成,第2輪羊己無貨,再拿回己感覺質己次左,第3次再拿羊回座位食我己食不到因肉太硬咬開,至於牛肋骨,很普通無乜肉味,4,5伯元之自肋餐也可接受,所謂焗波士頓龍虾和鴨肝不是放系食物枱上,可能這餐廳覺得是很貴价食材不擺在食物枱,去拿鴨肝重好笑,等左一陣見他們煎好話要2片得到回答是我要將它放入焗炉焗4,5分鐘,咁既食材質,量,价錢我認為只值500元楼下.
2019-01-04
2019-01-02 5060 瀏覽
打算-家人開心興慶祝生日及除夕,但這家酒店是要给差评lunch buffet, 熟食只得幾款, 每樣都煮到- pat pat,見到都唔想食, 長腳蟹刺身無鮮味, 味精湯,有些甜品像化學成品,$378 lunch buffet 在除夕價錢是-般, 但將貨就價應,不如不要再做buffet, 如果不改善就不會再光顧。
2018-12-31
❄️☃️又到聖誕, 點少得聖誕大餐🎄 今日黎到係萬麗海景酒店的萬麗咖啡室 食Lunch #Buffet, 午市成人收費$388-568不等 (包括無限添飲汽水及橙汁)! ❤️要推介左我最期待最愛的甜品區先, 超多高質甜品, 每一款都勁好食!我最鍾意的 X'mas Wreath Cake 聖誕花圈蛋糕,是抹茶泡芙來的,一入口就充滿著超濃抹茶香,本打算下round再encore,可惜太遲已經冇再添加了,大家見到記得拎定幾粒先!🦌隔離有扮鹿仔的朱古力蛋糕,有一對鹿角同紅鼻子,好細滑同creamy☺️😍甜品仲有招牌 Cheese Cake、必食的Chocolate Yule Log、黑森林甜品杯、比利時朱古力慕絲、聖誕 Cup Cake、抹茶Tiramisu 杯、時令水果撻等!🧁🥐熱甜品有香脆葡撻仔, 忍唔住再食多個, 仲有黑白芝麻糕、麵包布甸, 同唔少得Chocolate Fountain, 任食Häagen-Dazs 雪糕, 多款口味選擇🍦❗️另一邊有crepe station, 可以揀心水生果和醬, 有專人即叫即製, 可以任加topping~淨係要食晒每一款甜品都飽死, 不過甜品好似係有第2個胃的

淨係要食晒每一款甜品都飽死, 不過甜品好似係有第2個胃的😂😂

😎講返食到回本有就好多海鮮: 新鮮Pacific Oyster生蠔、鱈場蟹腳、藍青口、波士頓龍蝦鉗、即切魚生等

🍣壽司的選擇都好多:三文魚、八爪魚、鯛魚、吞拿魚、熟蝦、魷魚等,我驚食壽司飯太快飽, 揀左刺身: 三文魚、吞拿魚、鮑魚片、甜蝦等,仲有日式冷麵供應~

慢煮牛肉

🔸午市熱食的選擇就唔算好多, 特別值得一提的係有慢煮牛肉, 都幾吸引, 唔會韌, 肉質嫰滑, 仲鎖住了肉汁, 份量都唔細, 但都忍唔住食左2次🙈🙈

仲有芝士焗龍蝦、日本帶子、雞肉沙爹、超入味韓式牛仔骨、紅酒燴牛尾、燒特級牛肉、超juicy的脆烤豬腩同聖誕火雞🐥, 燒牛肉生熟度適中, 但火雞就相對地比較韌~

🍜粉麵區: 瀨粉、粉絲、米粉等, 超多配料如菇、豆卜、豬皮、魚蛋、雞肉、多款蔬菜等,有幾款湯底揀, 當中喇沙湯底就最為吸引!

Salad  bar

🥗自助餐必備的Salad bar,有好多款菜、配料同醬汁供應,可以自製你中意的Salad, 岩晒沙律控🥦🥬🥒

🧀轉個彎有三款芝士和多款凍肉選擇, 對我最吸引的係Liver Mousse 肝醬, 必食!!

🔹湯水方面, 推介忌廉蘑菇濃湯, 蘑味好香濃, 又超creamy!

❗️P.S: 好彩的話仲會見到聖誕老人同拎party gift~ 午市時段12-2:30pm, 記得鍾意食的甜品就拎左先, 就算食完last round都唔會趕你走, 仲可以坐係到飲野同吹陣水既~
❗️聖誕、平日和假日收費都有不同, 大家記得訂座時要問清楚
2018-12-13
  • Lobster
  • Lunch buffet
  • Dessert
2018-12-22 4390 瀏覽
今年公司Xmas lunch去左Café Renaissance,因為老闆係會員,有折。一開始就去望下聖誕節甜品先,賣相好靚,有聖誕鹿、聖誕樹木同聖誕圈,好靚。我同事鍾意食朱古力甜品,一開始已經拎左件朱古力聖誕樹蛋糕,因為驚遲d會無得食。果然食左幾碟冷盤得已經無左聖誕樹甜品,都有朱古力蛋糕但無聖誕甜品咁靚。鍾意食甜品嘅可以趁早拎定先。海鮮同刺身都幾新鮮,我食左蟹腳、青口同翡翠螺。刺身有三文魚、吞拿魚、八爪魚、鮑片同油甘魚,全部都幾好食。熟食有慢煮牛肉,有個水缸同慢煮棒,幾特別。廚師會切一件擺靚靚俾客人。牛肉粉嫩,值得一試。傳統燒牛肉都唔錯,夠嫩滑。好牛人仲可以試埋炆牛尾,夠大件。我幾鍾意印度飯同印度薄餅,薄餅好香脆。飯可以配咖喱羊肉食。甜品一定要食crêpe,女廚師煎得幾好,可以揀士多啤梨或者香蕉。雪糕係Haagan-Dazs,一定要食一杯。橙汁或汽水無限添飲,仲包一杯餐茶。侍應執枱都好快手,服裝唔錯。環境舒適,食物都多選擇。

傳統燒牛肉都唔錯,夠嫩滑。好牛人仲可以試埋炆牛尾,夠大件。

我幾鍾意印度飯同印度薄餅,薄餅好香脆。飯可以配咖喱羊肉食。

雪糕係Haagan-Dazs,一定要食一杯。

午餐