2019-07-31
Renaissance 嘅buffet一路都係我嘅至愛,無論係午餐定係晚餐。因為佢有即開生蠔同埋蒸龍蝦,但係最近一次嘅經驗,對呢間酒店buffet完。全。失。望。首先係服務方面,我對於一間酒店有以下嘅舉動完全係O嘴。我哋book咗6:30枱,6:15去到reception,Reception姐姐話未入得,要喺出面等,咁無問題,係自己早到姐。之後大概6:25,佢就開始陸續放食客入去,6:28,啲客人坐低左就梗係出去影相攞嘢食啦,但係有個職員竟然同大家講,’ 唔好意思buffet 6:30先至開始㗎!’ 我坐喺度聽到個職員講呢句野都覺得尷尬。我覺得客人唔係想貪你酒店2分鐘buffet時間,而係用一種開心雀躍嘅心情影下靚相,睇下龍蝦生蠔等高級嘢食。作為一間五星級酒店唔需要做到咁小家。見到阿部長有咁嘅舉動,我都費事即刻出去攞嘢食,所以就喺甜品對嗰度影幾張相。之後先至再施施然去攞生蠔。呢日嘅生蠔係澳洲蠔,好細隻好細隻好細隻魚生選擇少,但係呢啲都叫做見仁見智,我覺得最過分嘅係佢嘅長腳蟹,我唔想多講但係我想比相大家睇。作為一個客觀嘅食客,我有碗話碗,有碟話碟,但係對於呢個隻長腳蟹,我真係唔知可以點樣
作為一個客觀嘅食客,我有碗話碗,有碟話碟,但係對於呢個隻長腳蟹,我真係唔知可以點樣形容。我唔明白一間酒店點樣可以serve啲咁樣嘅嘢食。
之後就食一啲正正常常嘅嘢,芝士焗龍蝦,燒牛肉等等,但係真係冇一啲特別印象深刻嘅嘢食。唯一想讚嘅就係職員收碟,針果汁好主動。埋單用恒生咭有七五折。