2007-11-14 15 瀏覽
之前係朋友介紹去食既, 不過都覺得好正, 個海鮮烏冬真係一流, 湯底濃, 足料, 烏冬彈牙!!!真係好好味~~不過尋日同同事去食lunch個時, 就無海鮮烏冬了, 得返咖哩烏冬, 唔知好唔好食呢????之後我就簡左個豚肉烏冬, 因為我見呢度好多人都話食豚肉烏冬, 所以就試下啦~點知都係一樣, 好好味呀, D豚肉, 好似肥豬肉咁, 睇落去好似好肥, 不過食落一D都唔覺得肥, 仲好滑, 加埋個烏冬, 真係一流呀, 一個SET LUNCH都係60蚊, 一個烏冬同一杯野飲~真係好正, 抵佢生意越做越好~哈~
2007-11-07 8 瀏覽
上星期第一次去無訂位, 結果等到花兒也謝了,等了差不多個半鐘. 它的留位服務好有問題,沒有紙仔, 只留姓名及電話, 亦沒有分訂位及留少部份不訂位的桌,總之一有訂位的人就入先, 沒訂的就等等等, 我是頭幾張沒訂位, 7:00到, 要8:30後才入座, 香港難得一見的訂位服務, 好唔點! 唯一好的是從未吃過超熱烏冬,正!豚肉好香滑,烏冬彈牙, 不過食物種類比賽少.下次要食海鮮味.因為到我入座,已售罄了.

下次要食海鮮味.因為到我入座,已售罄了.
2007-11-06 6 瀏覽
第一次去.9點30分 last order.個日仲要係halloween算......第2次去.星期日............唔開.......我好唔開心。
第一次去.
9點30分 last order.
個日仲要係halloween
算......

第2次去.
星期日............
唔開.......
我好唔開心。
2007-10-30 13 瀏覽
其實由上星期一(22/10)已一早草擬要幫趁一下這人氣店~但無奈事與願違...如是者由當日打電話訂枱打到星期五(26/10)才成事!咁當然我又未至於磨爛蓆磨到由朝打到晚...只係有時晏晝坐喺度無無聊打一打;搭車又無聊打下;夜巿開始營業前又打...既然冇次電話通~當然連日來head & tail試了n次!直至有次我miss了個call而我竟然唔係call back返對方~而係打咗去萬豚屋喎!無心理準備下聽到接線生的greetings當時那一刻我竟然有打去電台入到線點到唱的感覺...hahah訂枱訂了星期一1900~但我想講主打的海鮮烏冬、蜆烏冬、豚肉烏冬當時都通通售罄了。這我已有心理準備...結果一分鐘內極速點了生牛肉烏冬及黑担担牛肉烏冬~因為睇怕且我再三心兩意連最基本的都冇埋!後來等的期間都點了個蟹肉蔬菜沙律。先評主角烏冬口感就係剛上枱上半場首5分鐘時烏冬外面軟綿綿內裡麵芯有嚼勁;直到中場半個鐘時麵芯都仍有啅口、韌度能夠抵禦到牙齒的咬力未至於一口咬即斷...質感於牙齒間仍有點黐纏;下半場用兩分鐘埋尾時個麵質就少許稔而麵芯一咬即分離。所以我補充...食到中後場與尾場之間那段時間的烏冬口感

先評主角烏冬口感就係剛上枱上半場首5分鐘時烏冬外面軟綿綿內裡麵芯有嚼勁;直到中場半個鐘時麵芯都仍有啅口、韌度能夠抵禦到牙齒的咬力未至於一口咬即斷...質感於牙齒間仍有點黐纏;下半場用兩分鐘埋尾時個麵質就少許稔而麵芯一咬即分離。所以我補充...食到中後場與尾場之間那段時間的烏冬口感就像赤丸冷烏冬那種韌度!

生牛肉烏冬($50):牛肉剛上枱時的而且確係很嫰口。但隨著石頭鍋的溫度已變成熟透!但不礙事~因為即使全熟透但牛肉味道及肉質其實與吉野家牛肉飯的牛肉無異。而這湯底由始至終都冇人講我g係咩...但飲了2/3我覺得真的很像我兩個月前同朋友在稻穗亭gathering點那個龍蝦餐內那個龍蝦湯咁(龍蝦刺身起咗肉再拎個殼去拗湯)!當然今次這湯底很清很鮮甜並沒有過鹹。

黑担担牛肉烏冬($52):黑担担其實係黑芝麻湯底~比我上述生牛肉的湯底更濃味(調味重d鹹d)!但中途都係靠黐試了少許...簡單講:食食下會有鹹黑芝麻糊的感覺。兩者相比~或者與拉麵的豬骨湯底及味噌湯底係因人而異的口味選擇咁就易明啦!

沙律($46):sauce唔夠~而且當中的sauce係冇味...我歸納唔到去醋/醬油/wasabi!嗯~諗諗吓都似沙律醬。=.=”當然蟹肉、蟹籽份量係足夠...一來我已有心理準備主角才是烏冬;二來當時真係睇到職員勁忙都估到廚房會忙到冇時間撈沙律~我當初叫這個係因為個人飲食習慣喜歡正餐有菜囉!

食後感:我用了約40分鐘去ko個烏冬!事實烏冬的份量實質唔多~係太熱而耗用時間進食(等位的請見諒)。
tst區只付出幾十塊廉價的價格而烏冬有這水準真的中上有餘兼負責食的我有賺...要我屋企DIY搓粉又真係自虐!(我buy的原因一)

烏冬直到最後仍抵禦到這麼高溫真係值得刮目相看!(我buy的原因二)

價錢合理~因為質素相符。(我buy的原因三)

職員態度有禮誠懇!係就係試了一次想再encore...但一諗打電話我現在都想叫救命=氹人開心的代價!<--但訂位的歷程我被對方揶揄慘痛過打電話排街症>.<”(今日睇到職員點忙我就明點解電話唔響咁)

店方已很識做生意。除了有卡位,即使三張order枱拍埋都會空出中間那張作為間隔方便食客與別枱不會太近。

感謝職員捧個咁熱的器皿!>3<

今餐二人共$176

生牛肉烏冬
黑&#25285;&#25285;牛肉烏冬
蟹肉蔬菜沙律
2007-10-29 11 瀏覽
店這裡店子很細, 位置不多, 晚市六時十五分才開, 門外已有七、八人在等, 轉眼間後面又多了八、九人等, 真誇張; 上一次六時半來到, 全店滿座, 等的人也有5-6個, 幸好今次男友訂了枱 , 不用等。石燒豚肉手打烏冬–豚肉即豬腩肉, 但不太肥, 很大件, 烏冬真的很彈牙, 而湯亦很好味, 加上一隻剛剛熟的雞蛋, 手打烏冬真是名不虛傳, 怪不得這麼多人一早來排隊,。石燒牛肉手打烏冬–吃完豚肉烏冬, 這個就比較普通, 烏冬當好吃,牛肉是靠石窩和湯弄熟, 所以要快些吃, 否則牛肉會變得過熟, 或者可以把熟牛肉撈起。湯底較清, 不及豚肉烏冬的湯香濃。芝士芝麻豬扒–很香,豬扒的炸漿加了芝麻(好像還有花生), 加上芝士焗。
2007-10-28 8 瀏覽
今日同男友由旺角去尖沙咀, 就係為左食呢度既烏東! 差不多七點到達, 七點八至入座, 侍應話我地知只剩豬骨味湯底烏東加上蜆/海鮮售罄, 都有少少失望... 試左厚豚肉烏東, 蟹子沙律, 餃子, 蛋包豚肉, 海鮮卡巴... 樣樣都唔錯, 價錢都唔貴, 一定會再去(但會訂位囉^^)
2007-10-20 23 瀏覽
好久沒寫過食評了,終於決定...有相的才下筆。淨文字的食評連自己也沒興趣看啦。想在tst吃好的日本菜,最好就是小型居酒屋型式,於是就上來OR做做research。喜歡這裡隱閉得來周腳, 當然最吸引我就是很有名的手打烏冬啦! 鮮蜆生蠔濃湯手打烏冬鍋(上圖): 上檯時是超熱的!! 濃湯原來是杰杰的龍蝦湯,非常鮮甜卻感覺沒有味精,真材實料! 鮮蜆&生蠔幾肥美,也很新鮮。烏冬果然很出色,有點半透明的狀態, 煙韌彈牙, 很有嚼勁! 就是我喜歡的口感! 這是個cholesterol爆燈的一道菜!!!生牛肉手打烏冬火鍋(中圖): 湯一直不斷地冒煙和sizzle...他們說生牛肉很鮮甜,熱湯把它弄得剛熟, 半生熟的吃法完全能發揮其鮮攣味道。湯底是清甜卻有很濃牛肉味的老火湯,雖然眼看有一層厚厚的有鋪面,但他們卻喝得津津有味! 牛愛好者必試!~燒黑豚肉(下圖): 豬肉鮮攣多汁, 軟軟帶彈性. 再點點咐加的醬油, 吃落更香甜呢。燒秋刀魚: 魚肉新鮮多汁, 燒得剛熟, 不會太乾~Iced Chocolate: house special來的,特別推介當然要試啦。嘩~chocolate好香濃,一點都不甜, fl

燒秋刀魚: 魚肉新鮮多汁, 燒得剛熟, 不會太乾~

Iced Chocolate: house special來的,特別推介當然要試啦。嘩~chocolate好香濃,一點都不甜, flavor全靠chocolate內的cocoa!

服務幾好呢,有無限napkin供應又不斷添熱茶,上菜時間不快不慢,剛剛好。這裡一定再來!
2007-10-17 7 瀏覽
男朋友試了海鮮烏冬($56),真是好正而我試了黑芝麻牛肉烏冬($52),都不錯由於太熱關係,不小心燙傷嘴部冬天食更加\"正\"d湯都不是好夠,所以要叫店員再加多d湯可惜分量少左d(加錢要15元,都好貴)所以沒加大分量一到7:30人都開始多,幸好今次早d來,不用等~~不過不明點解用信用卡找數時,話張卡碌不到....不知幾時再推出會員計劃呢??(現在暫時停止)帶著滿意+滿足感離開~~~
男朋友試了海鮮烏冬($56),真是好正
而我試了黑芝麻牛肉烏冬($52),都不錯
由於太熱關係,不小心燙傷嘴部
冬天食更加\"正\"
d湯都不是好夠,所以要叫店員再加多d湯
可惜分量少左d(加錢要15元,都好貴)所以沒加大分量
一到7:30人都開始多,幸好今次早d來,不用等~~

不過不明點解用信用卡找數時,話張卡碌不到....

不知幾時再推出會員計劃呢??(現在暫時停止)

帶著滿意+滿足感離開~~~
2007-10-15 3 瀏覽
晚上七時半去到.無訂位,要等位.一坐下,囡囡想叫的海鮮鳥冬已經售罄,店員提議可以叫雞排,那就試試(這個在晚上的菜牌上是沒有的)我就因為想叫一口豚肉,所以叫了黑芝麻牛肉烏冬.另外仲有玉子豚肉燒同軟殼蟹.烏冬來到的時候,簡直像一個火山,非常之熱,牛肉來的時候還是紅色的,心裡都幾歡喜,不過可能我的反應慢了一點,1分鐘後,牛肉全熟了....變了柴皮....提議如果要吃這個要先夾起牛肉.黑芝麻湯底幾特別,不過下次還是要普通湯底算了.偷喝了一口囡囡的湯底,不算鮮甜,也算ok主角烏冬,一如各位食友所講,非常彈牙,算是香港頂級.一口豚肉,非常好吃,極力推介.玉子豚肉,普普通通,可以一試.軟殼蟹是失敗之作,炸粉不用錢以的,厚度和外表都和KFC一模一樣,簡直可以只吃蟹肉而炸粉仍能砌出一隻蟹形,食了四份一隻,放棄.總括而言,還算滿意,不過店方會否考慮將湯的溫度降低呢?食一碗真的要食很久.
晚上七時半去到.
無訂位,要等位.

一坐下,囡囡想叫的海鮮鳥冬已經售罄,
店員提議可以叫雞排,那就試試(這個在晚上的菜牌上是沒有的)
我就因為想叫一口豚肉,所以叫了黑芝麻牛肉烏冬.
另外仲有玉子豚肉燒同軟殼蟹.

烏冬來到的時候,簡直像一個火山,非常之熱,
牛肉來的時候還是紅色的,心裡都幾歡喜,
不過可能我的反應慢了一點,1分鐘後,牛肉全熟了....
變了柴皮....提議如果要吃這個要先夾起牛肉.
黑芝麻湯底幾特別,不過下次還是要普通湯底算了.
偷喝了一口囡囡的湯底,不算鮮甜,也算ok
主角烏冬,一如各位食友所講,非常彈牙,算是香港頂級.

一口豚肉,非常好吃,極力推介.
玉子豚肉,普普通通,可以一試.
軟殼蟹是失敗之作,炸粉不用錢以的,

總括而言,還算滿意,不過店方會否考慮將湯的溫度降低呢?
食一碗真的要食很久.
2007-10-11 9 瀏覽
上星期六因我生日, 朋友帶我去此和食屋慶祝, 其實我曾經2次想去試食呢間野但因我係路痴所以2次同一樣係路痴既朋友(即同類)去搵食時都唔成功, 所以今次多得我方向感相當好既男朋友仔, 我地終於搵到呢到, 獻出我地既第一次(光顧)。地點較隔涉及招牌也不起眼故要很留心才找到, 入到去一間較小的和食屋, 可能較早到(晚上7點前)所以立即有位。叫了每人一鍋石鍋手打烏冬, 另加2個小食。石鍋手打烏冬–GOOD, 烏冬彈牙, 湯底香濃, 石鍋的熱力令到雞蛋處於半生熟的形態, 配料新鮮, 非常好味。XX豚肉玉子燒–有驚喜的感覺, 好似庵列一樣包著豚肉粒等材料, 配以香濃的芝士, 對我呢一種芝士愛好者黎講除左不斷食, 真係無野講, 哈哈。野菜軟殼蟹–一般, 我唔係太欣賞, 有點兒太辣同有少許腥。此和食屋好評甚多, 試後亦不負所望, 石鍋熱辣辣要用較長的時間進食, 故一定要有足夠既時間先好去慢慢品嘗, 我諗冬天去食一定仲正, 食完成個人暖笠笠, 一定要再黎。^^

野菜軟殼蟹–一般, 我唔係太欣賞, 有點兒太辣同有少許腥。

2007-10-03 4 瀏覽
試過不同食店嘅烏冬, 呢間真係算最好食, 價錢亦合理. 雖然同0向日本食嘅烏冬比都仲差dd, 但都算係0向香港食過最好味架啦! 烏冬煙靱幼滑, 豚肉有d 肥, 非常嫩滑. 湯底味道都唔錯, 但有d似'味精湯". 我嫌個窩太熱, 所以食得好慢! 下次會夜晚去試下海鮮烏冬&冷烏冬!
2007-10-01 6 瀏覽
本身愛吃烏東,亦愛小店的專注及誠意,這裡順利成章成為我最喜愛的餐廳之一。這裡的手打烏東口感很好,已熱窩盛載,無論吃多久多慢還是保持着熱騰騰的。湯底亦很清甜。牛肉生着下窩,漸漸變成半生熟,很嫩。豚肉夾着一些肥膏,不"鞋",很不錯。主打烏東以外的食品略嫌遜色。大蜆缺乏鮮味,日色燒餅亦無甚特色。但在這店光是吃烏東就已經值回票價了。

但在這店光是吃烏東就已經值回票價了。
2007-09-29 2 瀏覽
這是我第一次吃的手打烏冬... 平常不太吃烏冬的,但同事介紹我來這間,實在盛情難卻。抱著一試的心態,但我還是叫了一個最普通的燒汁雞扒烏冬!以前不知聽什麼人說過:最普通的東西就是最難煮得好吃的!以前吃的燒汁雞扒最多只能說不錯或挺好,但想不到在這間萬豚屋可以吃到這麼好吃的燒汁雞扒。皮是脆脆的,而肉身不會太,再淋上惹味的燒汁~ 實在是人間一大享受~ 雖然聽同事介紹黑芝麻豬扒烏冬,但它的醬汁實在讓我不敢恭維... (因為有些酒的味道...而本人討厭酒的味道)當然,烏冬也是很好吃的!用一個熱熱的鍋奉上,滾著的湯,讓我想吃但又怕燙~烏冬外面軟而裡面煙,口味實在很不錯!大家有空經過尖沙咀,不要錯過這間店呀~~~ (但記得要先book位喔~!!! 因為這間店的座位不太多,但有很多人排隊的~)

抱著一試的心態,但我還是叫了一個最普通的燒汁雞扒烏冬!

以前不知聽什麼人說過:最普通的東西就是最難煮得好吃的!

烏冬外面軟而裡面煙,口味實在很不錯!

2007-09-23 1 瀏覽
剛好要到尖沙咀取月餅, 之前就到openrice搵左這間餐\廳試一試,見到都有不少的食評關係它的烏冬, 都很想試試!! 下午時份已打電話去book位, 可能因為星期五晚上, booking已經full, 只有walk-in! 去到7時, 都要等差不多半個小時, 因為位置其實不多, 坐下後叫了兩個烏冬, 一個係牛肉, 另一個係北海道蜆肉,仲有叫左一客燒豬手(平日是一定不會叫, 因為太肥, 不過見有其他客食未試下啦!) 烏冬由黑色窩上的, 來的時候仲好似煮緊咁, 好熱! 烏冬標榜手打, um...有質感, 不像普通的烏冬, 但我覺得麻麻, 可能食慣平日的, 雖然個窩幾大, 但係都不是有太多烏冬, 牛肉好食點, 而蜆肉的湯底有點\"聲\"...而豬手的皮好肥同厚...味道不算特別好!!總括來講, 都值得試一次, 不過緊記要book位!!

總括來講, 都值得試一次, 不過緊記要book位!!
2007-09-23 7 瀏覽
現在的我,終於明白為何一直鐘情於日本拉麵而非烏冬。我想,做一碗出色"麵",麵條與湯底,缺一不可。而一些坊間較出色拉麵,通常麵質與湯底均能做得頗出色,而烏冬呢,往往沒有特別引人入性之處。試過黑豚屋的"海鮮烏冬",便會明白平時難以愛上坊間烏冬的原因,亦會知道一碗出色的烏冬原來可以是如此感動。剛端上來,已能嗅到那香濃的龍蝦湯味,試入口果然係正! 好想知道師傅用了多少材料及時間才能泡製如此香濃的湯底。麵條的質地亦不俗,而且,以石頭煱上烏冬,即使跟朋友邊吃邊聊,烏冬的溫度仍能保持,而吃至底的麵條亦沒有變"林",good !另一誠意推介是他們的黑芝麻豬扒,同樣地,又一次品嘗在坊間沒有試到的味道與口感。誠意用心之作! 繼續努力!
現在的我,終於明白為何一直鐘情於日本拉麵而非烏冬。

誠意用心之作! 繼續努力!