2008-01-28 11 瀏覽
一個幾凍的星期六中午慕名而來食野晌門口排左大半個鐘只係為左食一碗烏冬排緊隊果時經過的途人都會望下我地呢班排緊隊的人好似好好笑咁食過之后, 發覺排咁耐係值得的一行三人, 叫左唔同材料的烏冬牛肉, 雞扒, 芝麻豬扒烏冬送上時, 個感覺好溫暖, 好正呀d 湯熱辣辣, 食烏冬之前先飲一啖湯嘩.... d 湯好好味架d 烏冬又好彈牙食完碗烏冬連d 湯都差d 飲晒仲有一隻雞蛋上枱時係未熟架可惜我太遲先食個黃熟左大半下次黎食應該等半熟果時就食今次食唔到咖哩湯底下次要補食返先得
一個幾凍的星期六中午
慕名而來食野
晌門口排左大半個鐘
只係為左食一碗烏冬
排緊隊果時
經過的途人都會望下我地呢班排緊隊的人
好似好好笑咁

食過之后, 發覺排咁耐係值得的
一行三人, 叫左唔同材料的烏冬
牛肉, 雞扒, 芝麻豬扒
烏冬送上時, 個感覺好溫暖, 好正呀
d 湯熱辣辣, 食烏冬之前先飲一啖湯
嘩.... d 湯好好味架
下次黎食應該等半熟果時就食

今次食唔到咖哩湯底
下次要補食返先得
2008-01-27 10 瀏覽
又係呢度, 今次再吃醬油豬手烏冬, 依舊好味. 還試了芝麻湯底, 但不特別, 湯底較濁, 味道反不及豬骨湯底. 下次還是試試海鮮烏冬算了. 好像已缺了一段時間, 何時才有呢?!
2008-01-27 8 瀏覽
尋日終於去左万豚屋食手打烏冬喇,點了一客上級豚肉手打烏冬,送上來的時候湯是超滾的(有圖為証),等了一下開動,手打的烏冬真的爽口彈牙,蛋是剛熟的,豚肉又肥瘦適中,清楚見到一層層條理分明既肥瘦,口感絕讚,湯底也不錯,加上清甜的粟米粒,我差不多把它完全清理掉,只得十一度的中午,吃了這令人溫暖的烏冬,太好了!!! 價錢只係約$60,我怕我從此愛上這間烏冬店呢~
2008-01-24 17 瀏覽
第二次到此店,第一次在此店吃下午茶,今次在晚市時段,8點鐘去到,需要在門外排隊等候大約一個鐘~~餐牌款式不多,但已有很多暫停供應,例如烏冬選擇只剩下三款。咖哩及芝麻湯底也沒有,沒有得揀選之下只有豬骨湯底的上級牛肉,上級豚肉及吉列豬扒烏冬~~上次下午茶試過上級豚肉烏冬,味道很好~~豚肉又軟又淋,豬味濃郁~~今次就嘗試上級牛肉烏冬~~可能已經不及第一次給我的驚喜,沒有好好味的感覺,但烏冬仍然彈牙可口~~但上級牛肉就有點兒過韌~~~愛人還點了上級豚肉飯及野菜軟殼蟹~~上級豚肉飯的豚肉是一片片煎的,不同烏冬做法~~鳥冬做法是四方一舊舊焯得軟淋淋的~~鳥東的做法比較好味~~~飯也不夠軟,有點過硬~~~野菜軟殼蟹~~軟殼蟹上加了點七味粉,有一丁點辣味~~味道也不錯~~

2008-01-20 14 瀏覽
一早想來試,總是緣慳一面,是日終於約了食友來試一試。這裡的午市,很旺場,不訂位的話,絕對是一位難求。來這裡,也不用多心,就要了個石燒豚肉湯烏冬。等了一會,湯烏冬是盛在一個火紅的石窩裡送來,湯是滾燙非常,而這個熱度,是維持了很久也不冷卻,明顯地是原窩燒滾的,認真又有誠意。喝口熬湯,是豬骨湯,清鮮而帶一點肉羶味,雖然比較起最正宗的九州豬骨湯底,是欠缺了蔬果的甜及豬油的香味,但卻以鮮羶取勝,同樣討好,很有水準。除了翠綠的菜苗及洋蔥之外,有四大塊切得長型方角的五花腩肉,肥肉廋肉是六四分賑,連一層豬皮,單看賣相,已令人垂涎三尺。吃一口,肥肉是想像中的甘美可口,難得的是廋肉也完全不韌,肉質軟熟,同樣豐腴,非常對辦,說是「上豚肉」,當之係愧。一吃三件,相當之滿足。窩底的烏冬,雖然是配角,但吃起口感同樣是非常煙韌,水準是同樣的出色,和上了鮮美的豬肉湯汁,最後是吃得碗底見天。食友要了咖哩海鮮湯底,也不賴。雖然是有一點點的味精,咖哩的香味跟鮮甜的湯底混合得不錯。配料亦相當的豐富,喜吃海鮮窩的,多會盡興。埋單一百一十多,以這個水準,是物有所值的。必會再來。
一早想來試,總是緣慳一面,是日終於約了食友來試一試。

埋單一百一十多,以這個水準,是物有所值的。

必會再來。
2008-01-20 10 瀏覽
Celebrate special day with gf. We ordered black sesame pork udon, deep fried pork chop udon and oyster.Deep fried pork chop was very nice. Black seame soup was too thick for me but gf liked it.Service was okay with plenty of seating room.Good quality for its price. Definitely will come again.Another happy night out with gf

2008-01-07 14 瀏覽
真係足足等左一小時啊!!人又不是多,只係食野同等野食黎都幾耐。什麼都沒有,又無軟款蟹喇,又無海鮮湯啦,又無龍蝦啦,又無呢個又無個個........不過仍是好好味!叫左:凍牛肉烏東+石鍋牛肉烏東,一口牛肉+炸大隻仔蠔+壽司窩巴,好好味呢.凍同熱的烏東都超好味!....以後都唔會覺得其他烏東是什麼。凍的好彈牙~石鍋那個湯真的好味美味!!{聽說葵芳都有一間幾好味的烏冬啊?}一口牛肉+炸大隻仔蠔都要幾多時間去清碟!炸大隻仔蠔.正~~~一口牛肉,對我黎講,呢一餐食得太多牛了。不過幾有口感.幾大粒.我不能一口吃掉....wa....原來,壽司窩巴才是我的飛佛~我都食左3份之2。好得意哎哎!有d 魚生,有d醬的。下次我都要點呢個黎食。真的開心,終於食到了yaaaaaaaaaaaaaa謝謝你~~~~~
真係足足等左一小時啊!!
人又不是多,只係食野同等野食黎都幾耐。

什麼都沒有,又無軟款蟹喇,又無海鮮湯啦,
又無龍蝦啦,又無呢個又無個個........

不過仍是好好味!

叫左:凍牛肉烏東+石鍋牛肉烏東,
一口牛肉+炸大隻仔蠔+壽司窩巴,
好好味呢.凍同熱的烏東都超好味!....
以後都唔會覺得其他烏東是什麼。
凍的好彈牙~石鍋那個湯真的好味美味!!
{聽說葵芳都有一間幾好味的烏冬啊?}

一口牛肉+炸大隻仔蠔都要幾多時間去清碟!
炸大隻仔蠔.正~~~
一口牛肉,對我黎講,呢一餐食得太多牛了。
不過幾有口感.幾大粒.我不能一口吃掉....
wa....原來,壽司窩巴才是我的飛佛~
我都食左3份之2。好得意哎哎!
有d 魚生,有d醬的。
下次我都要點呢個黎食。
真的開心,終於食到了yaaaaaaaaaaaaaa
謝謝你~~~~~
2008-01-05 8 瀏覽
聽朋友講呢間d烏冬好好食咪去試吓....除o左食烏冬用石鍋上比較特別之外, 食物質素都係好一般, 烏冬又唔係真係好彈牙..而且好多款式都話無得供應.
2008-01-04 3 瀏覽
我下午2點左右到, 點了石燒上級牛肉手打烏冬. 因用燒熱的石頭做容具, 到吃完的時候, 石頭還是熱的. 不過我這個人不太能吃過熱的東東, 等很久還是燙口, 在我來說這個反而變成缺點. 味道我覺得OK, 牛肉我自己燙得太久變了=_=|||下午茶時間不是天天有, 要吃下午茶的話記得先電話問當天有沒有, 我去那天剛好看見幾個碰壁的人.
2008-01-01 10 瀏覽
是日終可一嘗所願, 到此一吃. 但大熱海鮮烏冬售罄, 有點可惜.點了:蟹肉沙律: 啖啖蟹肉, 正, 沙律菜新鮮, 健康的一道菜.燒雞翼: ok, 幾入味.醬油豬手烏冬: 好好味, 豬手和烏冬分開上. 烏冬夠煙un, 湯底幾濃. 唔錯!豚肉烏冬: 呢個太油, 不太合我口味.整體算很不錯, 下次定必要試試海鮮烏冬.

點了:
蟹肉沙律: 啖啖蟹肉, 正, 沙律菜新鮮, 健康的一道菜.
燒雞翼: ok, 幾入味.
豚肉烏冬: 呢個太油, 不太合我口味.

整體算很不錯, 下次定必要試試海鮮烏冬.
2007-12-28 3 瀏覽
第一次去萬豚屋, 是在他們開張期間幫襯的! 牆上還有我和朋友們的照片, 之後斷斷續續還有幫襯, 可是一次比一次失望! 最喜愛的海鮮濃湯, 去了幾次也沒有, 訂也不可以預留, 就算當晚訂了六點半, 也沒有機會再品嚐! 退而求次就叫黑芝麻湯烏冬, 又沒有!! 說實話, 他們的食物質素, 以這個價錢來說, 真的很抵吃, 很好吃! 暫時還沒找到另一間可以替代它, 如果有的話, 就不用再幫襯這間萬豚屋了!另, 可能最近這次去萬豚屋, 打開menu, 叫呢樣無, 叫果樣無, 我們確是露出不悅之色! 我想這是人之常情吧, 當時七時也未夠, 算吧, 唯有在menu 再揀其他野食, 但那個男性化的女侍應, 卻露出不耐煩的面色, 我們也不想她等, 只是萬豚屋有很多野食都停售, 罪不在客.

2007-12-25 15 瀏覽
適逢聖誕,此店23、24就照常營業;25、26就休息一天。今天平安夜,早上的appointment搞晒就等待lunch time慰勞一下自己…本想又去見城,但想暖love love喎!?萬豚屋唔係更好咩!?估唔到我真係又再出現在萬豚屋~因為一來豚肉對於個人就有點對牛彈琴,二來那個晚巿的海鮮烏冬我又一副隨緣無動於衷的樣子。「品薄感」當然適合喜歡一窩蜂行事的香港人~但我就不必了。因為我衡量誰至係最後的得益者…今天午巿我就與同行的叫了板燒煙鴨胸手打烏冬$58+海鮮咖喱手打烏冬$60前者我覺得很美味!印象中,我覺得比豚肉更好,亦比豬手烏冬更對我胃口。同行的向我提議若然燒鴨胸能夠像豬手一樣分開上菜仲好…我就覺得50/50~鴨胸的肉質老嗎?我就覺得可接受。因為我已接受了此店的牛肉、豚肉經過石頭鍋的高溫後係會有咩下場!鴨胸的邊邊都有少許皮(圖1),不過在於個人quota我覺得ok可容納,又不及豚肉的白脂肪團咁肥,唔食鴨皮大可搣皮。此湯底與烏冬同我第一次幫趁時食的牛肉烏冬一樣水準~湯底鮮甜唔鹹囉!至於我叫的海鮮咖喱烏冬我覺得唔錯…(晚巿得逞唔到海鮮烏冬可諗諗這個解渴)海鮮都足料~蜆x3、青口x1、帆立
適逢聖誕,此店23、24就照常營業;25、26就休息一天。

海鮮都足料~蜆x3、青口x1、帆立貝x1、蟹柳x1

基於costing的關係,海鮮足料就變相拉上補下=烏冬份量比同行的明顯少了。但都慶幸貝類那些海鮮係連殼黐住的…都證明真材實料囉!

這咖喱湯底大可免問~海鮮味就不會飲得出架喇!因為已被像咖喱味一丁的湯底遮蓋晒…咁咖喱味在熱騰騰的鍋中飄出都算滿足了自己的嗅覺啦!在寒冬中聞到係幾引人胃口的。

食後感:
原來午巿都咁受歡迎的~要訂座囉!眼睇有很多人因滿座而白行一趟。

而我就因為早去12:xxpm在office放lunch hr前去到就過到骨…

今日就咁睇幫趁此店的家長真係要睇實自己小朋友~小朋友識跳跳紮固然值得高興,問題係撞到捧著石頭鍋的職員咁熱淋到人咁點算!?雙方都唔好啦!sigh

板燒煙鴨胸手打烏冬
海鮮咖喱手打烏冬
2007-12-20 3 瀏覽
開業時曾光顧,也差點忘記了這店,但那熱騰騰的石燒烏冬郤又跟以往一樣.味道很鮮,喝完了那湯也不覺得口渴,那蟹肉沙律份量可給4人的份量而且蔬菜很新鮮,吉列豬排肉汁都能保恃,不過很多餐牌上的食物都停止供應了,有點可惜.十點九就LAST ORDER,我与朋友都不喜歡等位,逛完銜十點三去到就不用等可來快吃,非常合意.但那海鮮湯底就一定沽清囉!
(非會員)
第3次來呢間食, 好好味. 可惜心愛既豬仔肶烏冬, 黑芝麻豬扒烏冬已停售.各位無論食lunch或dinner都一定要book位. 我見佢\成日趕走冇book位既客. 中午12點座低, 已見佢\趕走10幾位客. 真陰公!!

2007-12-18 13 瀏覽
下午二時半,主人與奴隸獸想食一頓遲來的午餐。估不到『萬豚屋』竟然有下午茶餐,於是我們點了:1. 石燒上級牛肉手打烏冬配熱咖啡(HK$43):牛肉軟滑,夠腍,有牛肉味,配著流汁的蛋黃,非常美味。烏冬煙韌、彈牙、滑口。豬骨湯底混了牛肉肉汁,味更鮮甜。主人覺得好滿意。2. 石燒吉列豬扒手打烏冬配凍檸茶(HK$43):吉列豬扒夠脆,夠腍,但欠缺肉汁,味道只屬一般。給我們留下印象的,是店員端出石鍋烏冬時,湯水還不斷在沸騰,對店員及顧客不會構成危險嗎?這下午茶的order 時間從14:30 至15:15,只有短短的四十五分鐘。吃下午茶也要把握時間。

石燒上級牛肉手打烏冬(一)
石燒上級牛肉手打烏冬(二)
石燒吉列豬扒手打烏冬