餐廳: 華星冰室 (筲箕灣東大街)
資訊:

2011-08-16 17 瀏覽
知道筲箕灣華星冰室已隆重開幕, 今早碰巧放假, 便懷着興奮既心情諗住嘆嘆其早餐, 再為大家宣傳推介一下, 誰不知既變作以以下既方式宣傳......今早十點多, 小弟孤身推門進入華星冰室, 店舖外觀感覺不錯, 內裏環境則較其他分店略為遜色, 但座位尚算寬敞, 當時已大半満, 每檯都坐了人, 卡位打對亦然, 但幸好該店卡位極為濶大, 相信就算一邊坐三個都冇問題, 而當時大多卡位都係一邊一個, 相信店員協調一下便成, 誰不知當我繞店一週再返回櫃面前東張西望一番, 歷時至少兩分鐘, 多名坐在櫃面既店員竟然全無招待意識, 木無表情, 兩眼放空, 同時間又有一家三口進入, 他們同樣慘遭被視而不見既命運, 於是我便忍唔住向櫃面疑似負責人問 "究竟安唔安排到位", 佢竟然貫徹始終, 向我望左一眼, 繼續封嘴, 一副彩你都儍既模樣, 我便唯有七竅生煙地離去.........雖然華星都算係薄有名氣, 食物方面係其他分店試過都算唔錯, 尤其佢既招牌炒蛋, 就算早餐價等如人地午餐價都可以不惜光顧, 但係咁既服務態度, 尤其係筲箕灣一個人情味濃厚既地方, 講求老街坊支撐既營商環境, 佢既生存空間真令人有所疑問!

8月16日, 事隔一星期再去光顧, 今次終於有位, 忘記上次既不愉快經歷, 試試其招牌炒蛋, 果然見面不如聞名, 質素非常普通, 感覺比主店遜色, 火腿通粉屬三流角色, 奶茶沒茶味亦有欠濃滑, 有驚無喜, 唯一其厚切多士做得不錯, 但在筲箕灣絕對有更平更好既選擇!

p.s. 店內嘈雜非常
2011-08-08
$30 (早餐)
2011-08-15 5 瀏覽
今日放左學番到屋企見肚餓又未食晏,就走去試下呢間新開既華星。一入門口,就好有舊式冰室既風味。一坐低就叫左個常餐試下,包有叉燒通,火腿煎蛋,牛油多士同一杯凍奶茶。先講杯凍奶茶,茶味很濃,但又無完全遮蓋晒奶味,杯茶飲起黎好滑,比起出面好多地方既好飲,個人覺得仲好過籣芳園。另外,杯茶又d茶既苦澀味,但有d糖水既甜味中和,洽到好處,唔會顧此失彼。之後講個牛油多士,多士好厚,但又唔會好硬,做到外脆內​軟既效果。中間已融化既牛油,同暖暖既多士簡直係最佳既配搭,一絕。火腿煎蛋,我叫左炒蛋,個蛋炒得好嫩好滑,而且個蛋有好濃既奶味同蛋味,好正。至於塊火腿無咩特別,而且我唔鐘意食火腿,所以唔講。到叉燒通,叉燒切得厚度適中,但味道一般。通粉同平時出面食既差唔多。總括黎講,d野都叫做幾好食,價錢就一後啦!!!
一入門口,就好有舊式冰室既風味。
至於塊火腿無咩特別,而且我唔鐘意食火腿,所以唔講。
總括黎講,d野都叫做幾好食,價錢就一後啦!!!
2011-08-15
2011-08-15 17 瀏覽
聽聞係同佐敦果間"澳洲牛奶公司"D食品係一樣, 4pm剛剛經過, 見有一半空枱, 唔駛等位, 即刻走入去試下,叫了個茶餐, 叉燒湯通粉+厚多士+北海道牛奶炒滑疍+凍奶茶, $26+2 = $28,澳洲牛奶果邊1分鐘左右有得吃, 尼邊人少D啦, 點知等左成13分鐘先至有得吃, 北海道牛奶炒滑疍--吃時仍然係半濕半熟狀態--80分(唔錯),凍奶茶--OK 有80分, 厚多士烤得唔夠焦---差了一点点--俾70分, 叉燒湯通粉個湯好似係用罐頭鷄湯, 味道唔錯, 但通粉唔夠熟, 唔夠軟, 所以俾50分,整體而言75分啦。
聽聞係同佐敦果間"澳洲牛奶公司"D食品係一樣
整體而言75分啦。
2011-08-14
2011-08-14 24 瀏覽
呢間店幕後人是同娛樂圈人關係良好.當日去呢間新店就見到1位明星在門口傾外賣.牆上掛上明星的簽名.反而明星唱片封面相比灣仔店少.呢間店的確比灣仔細.而坐的舒適度.也比灣仔差..不過員工相當有禮.呢點要加分..同樣是在8月10日.我的假生日食的.哈....大家說呢間店同澳牛相似.賣的同是三款餐.又以滑蛋作賣點..今次...呢度的食物味道也接近了..滑蛋,蛋汁足夠.相當滑身..而多士也卜卜脆.而沒有黑邊..义燒通粉.通粉林身.湯是和暖的..义燒是後加上去後上枱.只嫌湯太多,而鹹.華田...奶味重.相當好飲...這裏可享受.見的人有禮.不用快快快.....我欣賞你.華星
灣仔靚的
明星
同澳牛一樣
蛋汁豐富

這裏可享受.見的人有禮.不用快快快.....我欣賞你.華星
2 分鐘 (堂食)
明星
  • 滑蛋
2011-08-12 19 瀏覽
新開的,服務好好,1流,叫食物的時候我們問侍應問題, 他都很有禮貌及樂意的一一回答...可惜吾記得帶電話叫左個常餐-火腿炒蛋及厚多士,牛肉通粉,雞翼2隻火腿炒蛋及厚多士牛肉通粉 仲要$32牛肉吾係好適合我口味,吾同其他餐廳FEEL炒蛋<---一般,冇咩特別 失望雞翼2隻<---$16 貴sad 但味道好好,好有高登炸雞FEEL!!吾多抵食..:
新開的,
服務好好,1流,
可惜吾記得帶電話

叫左個常餐-火腿炒蛋及厚多士,牛肉通粉,雞翼2隻

火腿炒蛋及厚多士牛肉通粉 仲要$32

牛肉吾係好適合我口味,吾同其他餐廳FEEL
炒蛋<---一般,冇咩特別 失望

雞翼2隻<---$16 貴sad
但味道好好,好有高登炸雞FEEL!!

吾多抵食..:
2011-08-09