餐廳: 華星冰室 (筲箕灣東大街)
資訊:

2015-06-02 2254 瀏覽
先講菜名就已經值得一讚! 校長多士, 軟硬沙嗲牛肉包, Levis Toast…..很深入民心!熱拿拿既 toast, 加上番茄粒, 濃郁既芝士, 超多既黑松露! 香口得泥, 又清新! 每一啖都充滿著黑松露! 味道剛剛好! 作為一間茶餐廳的確係有誠意! 當然泥到茶餐廳定必要試一試常餐啦~ 叉燒通粉, 一舨, 沒有什麼特別. 但佢個炒旦, 嫩口到不得了~ 又香滑~ 加埋那一塊又香又趣的多士, 簡直係想再叫多件. 總結來說, 非常值得一試, 同平時的茶餐廳顯然不同! 係假日要排一陣隊~

[Levis Toast]

[常餐]

2015-05-30
2015-03-22 2213 瀏覽
之後,雖然飽飽地,又比我們見到呢間想食好耐的「華星冰室」點都要入去去飲杯野食少少野 ... 見到隔離枱食緊的炒蛋多士炒得很嫩滑本來想點網友推介的常餐 ... 但這個鮮茄豬扒燴意粉仲吸引賣相不錯 ... 還有大大塊的蕃茄及豬扒 ... 好足料囡囡好鍾意蕃茄,大大件的蕃茄啱哂她茄汁甜酸度適中,但稍嫌醬汁太多我至愛的熱奶茶香濃又夠滑嘆嘆吓奶茶,見到這個校長多士及軟硬沙嗲牛肉飽都好吸引但又食唔到咁多 ... 但都是點了個軟硬沙嗲牛肉包外層的麵包烘得外脆人內軟,裡面的鮮牛肉搭上濃郁的沙嗲汁滲入飽中,滋味又惹味 今次試住咁多先,下次要試埋校長多士、懷舊大菜糕 ....** 以上分享是以我的口味、喜好及情況作出分享及感受,合用 / 一試與否請自行決定

之後,

雖然飽飽地,又比我們見到呢間想食好耐的「華星冰室」
點都要入去去飲杯野食少少野 ...
見到隔離枱食緊的炒蛋多士炒得很嫩滑

本來想點網友推介的常餐 ... 但這個鮮茄豬扒燴意粉仲吸引

賣相不錯 ... 還有大大塊的蕃茄及豬扒 ... 好足料

囡囡好鍾意蕃茄,大大件的蕃茄啱哂她

茄汁甜酸度適中,但稍嫌醬汁太多
我至愛的熱奶茶香濃又夠滑
嘆嘆吓奶茶,見到這個校長多士及軟硬沙嗲牛肉飽都好吸引

但又食唔到咁多 ...
但都是點了個軟硬沙嗲牛肉包

今次試住咁多先,下次要試埋校長多士、懷舊大菜糕 ....

2014-09-21
  • 鮮茄豬扒燴意粉
  • 軟硬沙嗲牛肉包
2015-02-26 1905 瀏覽
食到第2個胃都飽到嘔, 朋友想試埋印尼沙爹, 我都未食過, 都想試好耐, 等開舖期間, 帶朋友行咗一轉東大街, 發現好多餐廳下午茶呢段時間落半閘, 想搵地方落腳都難, 最後由街頭行到街尾...終於行到來華星冰室... 下午茶時段, 人客不多不少, 有4人卡位坐仲唔使搭枱, 正!!!看看餐牌... 咦... 恕我大鄉里出城, 凍檸廉我地真係第1次見... 初時仲驚係蛋糕果種Cream... 搵職員問問先... 原來係廉係忌廉汽水個廉... 聽落好似幾特別喎, 咁大個人都未試過, 就要2杯喇~ 忌廉加咗檸檬同好多冰, 味道無咩特別, 被檸檬的酸中和了忌廉的甜, Not Bad...1人飲1杯飲品, 無其他幫襯, 坐足90分鐘傾計, 咁都無比人趕走, 相信只有係下午茶市同晚市之間呢個空隙先有機會發生...

2015-01-27
2015-02-02 1638 瀏覽
今早要到跑馬地,因時間尚早,於是坐叮叮去未尚踏足的筲箕灣去搵食,因知道那區有華星及一些出名小食店。首站是華星!電車終站下車不難找,因遠處已望見搶眼的塗牆招牌,就在店樓上的唐樓牆身上。差不多滿座,幸好還有一張卡位。還未到中午12點,還可以品嚐早餐:火腿通粉+炒蛋多士+熱奶茶。先來熱奶茶,用的是自家杯,杯口較一般的奶茶杯闊大,較易涼,幸好奶茶夠熱!能嚐到茶香奶滑,不苦澀,比預期好得多!因始終不是茶記老店又是明星效應,起初對此店之奶茶不存太大期望,怎料不錯!炒蛋多士:炒蛋香滑而不油,惜不夠熱。多士一般,不夠脆/熱。火腿通粉:通粉細粒無坑,看似不夠熟的樣子,其實吃起來硬到剛好,完全不會過腍,煮的時間掌握很恰到!值得一讚!雖然枱與枱之間較窄,但夠光猛整潔,環境不錯。小朋友還有特別的餐具,果然細心!值得再光顧!

火腿通粉+炒蛋多士+熱奶茶。

熱奶茶

炒蛋多士:炒蛋香滑而不油,惜不夠熱。多士一般,不夠脆/熱。

火腿通粉:通粉細粒無坑,看似不夠熟的樣子,

值得再光顧!
2015-01-26
熱奶茶
  • 火腿通粉
2014-12-20 1869 瀏覽
今日吃蛋的quota用盡了!!!周圍都有炒蛋,點解要去到筲箕灣華星咁遠(我可是要過海呀!)因為這裡炒蛋都好好味,而且當你見到身邊所有人都在吃同一樣的,哈哈,感覺好得意。anyway,蛋炒得好嫩滑,好香,配有少少松露(okay啦! 單是炒蛋都夠好吃,松露都係點綴一下吧!)除了常餐外,炸薯條是必點的,新鮮炸起,條條都咁好味! 大型M字連鎖店的薯條完全比不上!! p.s.午飯時間要排隊啦!不過上菜時間好快,基本上客人食完就走,唔會死霸住個位,如果怕天寒地凍等位的話,2點後再來吧~
今日吃蛋的quota用盡了!!!

周圍都有炒蛋,點解要去到筲箕灣華星咁遠(我可是要過海呀!)

松露炒蛋多士
炸薯條

2014-12-19
松露炒蛋多士
炸薯條
  • 炒蛋
2014-11-14 1881 瀏覽
其實今次係我第2次去華星個度食野,之前個次係係MK個度個間度食既。第1次可能係因為明星效應咁就去左試下,但真係的確唔錯既,所以今次都再幫襯番。咁今次就係因為咁岩搭電車去筲箕灣個頭,有D事要辨,搭到差唔多到筲箕灣總站,見到有間華星冰室係度,咁就打算入去嘆番下個靚靚下午茶。上次試過佢個常餐同個校長多士,幾好味,所以個印象都幾深刻。今次就想試下新野啦,叫左個豬扒包,同埋個沙嗲牛肉包。佢呢2個包都整得好好味,佢個豬扒包個舊豬扒都算幾厚同大,唔似得有一D茶記鬼死咁細塊。 唔知係因為我都幾肚餓既關係定點,真係覺得真係好好味,加上筲箕灣呢間分店比我既感覺寬敞D,舒服D。我整體黎講十分鍾意係呢度食野,值得推介。
2014-11-11 1697 瀏覽
差不多每個月都會到筲箕灣工作,東大街上的茶餐廳也食勻,如果不論價錢,華星冰室的水準是最穩定和滿意,早餐供應時間較長至12時。早餐的滑蛋多士是本人心水,滑蛋份量很多,名副其實“滑”兼有蛋香,濕度剛剛好,吃罷碟上沒有水份。多士極厚而軟熟,相對火腿通則是合格,通粉是實一點但仍夠味。這裡的奶茶也不錯,不會鞋口,茶味也可以。順便一提,這裡的侍應全是年青型男,反應快,有禮貌,上菜甚快。
  • 炒滑蛋,多士
2014-09-29 1838 瀏覽
一點幾去左東大街搵野食,去到呢條食街真係好多野都好吸引,咁岩見到 華星冰室唔洗排又想試好耐就係個度lunch!去到就食個常餐先,炒蛋好滑,我覺得好味過澳牛,又有蛋味。多士都唔錯,牛油味好夠!加埋炒蛋食正啊!火腿同叉燒意粉就大路貨色,不過啲叉燒都幾多。去到華星當然不得不試校長多士,姐係黑松露芝士多士。價錢同譚校長一樣年年廿五。黑松露味好重,好香好好食又特別。仲見到otto巡舖:p 整體黎講都唔錯,服務態度仲好過澳牛!

整體黎講都唔錯,服務態度仲好過澳牛!
2014-09-16 1692 瀏覽
是日要預早慶中秋,午飯時段再來到位於東大街的華星冰室,由於我們一行五人,所以需要等好一陣子才安排到座位。想不到今次竟然坐在上次光顧的位置,非常巧合!今次各人點了多款不同的食品,這樣便可以試多一點美食呢~今次來了個新嘗試,吃了豬扒炒意粉($41)。呈棕色的意粉看起來很油膩,但吃起上來非常彈牙爽口,是可以接受的程度,而事先切成一件件的豬扒肉質嫩滑,配上洋蔥和香蔥特別香口,不俗!長輩推介這裡的軟硬沙嗲牛肉包($23)。包的表面烘得金黃,熱噴噴,帶點甜味,口感鬆軟。而中間夾著沙嗲牛肉片,味道比較濃,未必人人能接受,但配上旁邊的蕃茄和青瓜片可以減低油膩感。另外還試了魔鬼潛艇。原以為是用法包送上,原來是跟沙嗲牛肉包很相似,只是中間的餡料不同。切開成兩份的麵包同樣用牙籤固定,包面依然烘得金黃。但今次的餡料則換上厚厚的司華力腸和芥末,味道不錯,不過既然已經試過類似的沙嗲牛肉包,魔鬼潛艇的驚喜不大。同行家人還點了兩份最抵食的常餐。吃完之時其實有點意猶未盡,但見今餐已經吃過很多肥膩的食品,還是等下次再嚐吧!離開時已經接近下午茶時間,從電車上望下去、聽著叮叮的電車聲,我還會再來的,華星冰室。
今次各人點了多款不同的食品,這樣便可以試多一點美食呢~
豬扒炒意粉
軟硬沙嗲牛肉包
魔鬼潛艇
同行家人還點了兩份最抵食的常餐。
題外話/補充資料: 店員們都很有耐性,值得一讚。
2014-09-06
豬扒炒意粉
軟硬沙嗲牛肉包
2014-08-20 1729 瀏覽
華星冰室,彷如明星代言之食店,一直以為名過於實,只靠名人效應。若非朋友介紹,難以吸引我入店。之前沒收集資料,隨便點了魔鬼豬仔包,$23試下一個希望。端上來的豬仔包,沒有明星的外表,咬下去,發覺這般口感很特別,真的與眾不同~!!豬扒熱辣辣,鮮製的明證、wasabi醬汁,刺激味覺和鼻腔,有點久久不散、包是脆的,表層像酥皮般,一咬即散。這個份量,也算滿意,不會太細份縱使伙計不是sell親切(或者他們根本不是行親切的路線),服務沒有給賓至如歸的感覺。但情人眼裡出西施,魔鬼豬仔包的味道彌補了不足。補充: 近3時用餐,店內仍有許多位,下次可考慮平日下午茶時間嘗嘗其他招牌菜~!

之前沒收集資料,隨便點了魔鬼豬仔包,$23試下一個希望。

這個份量,也算滿意,不會太細份

魔鬼豬扒包
2014-08-13
魔鬼豬扒包
2014-08-12 1303 瀏覽
第二次光顧了,上次沒有機會品嘗校長多士,今次終於叫了$25,再加一個常餐跟友人share,飲品選擇了熱牛奶,因為上次已經嘗了招牌奶茶,所以今次試別的。熱牛奶太過奶了,奶味太重不太適合我校長多士. 味道不錯,有香濃的黑松露味道,烘得剛剛好,好香好脆,不過好像乾了一點。厚多士一直都是我的最愛,有香香的牛油已經塗上,增加了香味,火腿蛋只是一般貨。
熱牛奶太過奶了,奶味太重不太適合我
2014-04-23
2014-07-23 1608 瀏覽
夏日炎炎不宜外出,但眼見電腦保用期快到,惟有大長征到筲箕灣的維修中心。既然難得來到筲箕灣,我事先做足功課,與baka到近電車路的華星冰室嚐嚐港式特色。因有親人住筲箕灣附近,所以我對這裡的餐廳都略有認識,華星冰室的大名也早已聽聞過,原打算在去書展前在灣仔的分店用餐,但假六下午理應很多人,還是在筲箕灣悠悠閒閒吃午餐較好!去到時大概12點,前面有4-5名食客在排隊,侍應走上前詢問我們人數,大約等了15分鐘便能入座。在等候的時候我和baka也不忘在外面討論想吃的食物。我們被安排到最裡面的卡位位置,要跟另外兩名食客搭枱,不過環境不算太擠迫,可以接受。餐廳裡有很多佈置,當中不乏有名藝人的簽名海報和留言。落單後不久食物便陸續送到。我們點了一個常餐($38)。首先送到的是叉燒通粉。記得小時候到茶餐廳吃早餐時總會有叉燒意粉或通粉的選擇,不過近來選擇中以火腿通粉或雪菜米線佔大多數,今次再嚐這款平凡的叉燒通粉卻使人感觸不已。通粉送到時還未看到當中的叉燒,原來全部都被通粉蓋住了。叉燒通粉很難煮得特別,略嫌份量不足,不過通粉質地和味道很有家的感覺。跟餐還有火腿炒蛋和牛油多士。炒蛋不算很滑和特別,但牛油多士烘得超
餐廳裡有很多佈置,當中不乏有名藝人的簽名海報和留言。
叉燒通粉
落單後不久食物便陸續送到。我們點了一個常餐($38)

叉燒通粉
通粉送到時還未看到當中的叉燒,原來全部都被通粉蓋住了。
火腿炒蛋和牛油多士
跟餐還有火腿炒蛋和牛油多士。炒蛋不算很滑和特別,但牛油多士烘得超好吃!
牛油多士
已滲透進多士裡的牛油與多士配合得天衣無縫,烘得金黃,外脆內軟,好好味.
校長多士
來到華星不得不試招牌:校長多士($25)。之前看過雜誌和電視節目介紹已經很想吃,校長多士跟「校長」一樣,年年廿五,永不加價。

校長多士其實就是黑松露芝士多士,以這個價錢來說可謂非常抵吃。
校長多士
校長多士總共有四塊,多士上鋪有滿滿的黑松露醬和芝士,相當足料。將兩片多士拉開可以見到有很多芝士絲,有點像西餐的pizza。
校長多士
送到時非常熱辣,多士跟常餐的多士一樣烘得金黃鬆脆,與鹹鹹的黑松露醬和芝士相得益彰,很好味!
凍奶茶
跟餐選了凍奶茶,但味道有點偏甜,正常茶記水準。
紅豆冰
另外還額外點了紅豆冰($25)
紅豆冰
雖然沒有之前廣成冰室的尖三角紅豆冰來得特別,但勝在夠足料,杯裡有滿滿的紅豆,不會只得淡淡的奶味,在這種酷熱的天氣下最好作解暑之用。

原以為華星冰室這麼有名,其服務態度未必親切有善,但意外地侍應們的說話方式很風趣,而且上菜速度,味道不俗,環境也比想象中舒適,有機會到筲箕灣值得為其美味的多士一試!
2014-07-19
牛油多士
2014-07-20 1021 瀏覽
今日同朋友去石澳bbq,難得入筲箕灣唸住周圍行下順便去華星食個tea。兩點去到門口已經有一條人龍,不過唔算太多人大概十個到,等左一陣就入到去。店入面裝修幾特別,好有懐舊feel。校長多士分開左四份,松露同芝士滿佈係多士上面,每一啖都食到好香濃既松露同芝士味,好香好好食,松露同芝士好夾,塊多士好軟熟,一試難忘,一定會再尼食!炒蛋多士一大份炒蛋係多士上面,蛋味香濃,好滑,入口即融。多士烘得岩岩好,配埋啲炒蛋好正,口感一流!常餐有叉燒意粉,牛油多士,火腿同煎蛋,煎蛋可轉炒蛋,不過隻蛋就細少少冇炒蛋多士咁多。牛油多士幾厚烘得好好食。

炒蛋多士

常餐

• 校長多士
  • 炒蛋多士
2014-07-03 982 瀏覽
可能好耐冇去過港式茶餐廳食野,平時見到一般都係充滿遊客既市區茶餐廳,突然慶起去呢間度排下隊,希望搵番下童年回憶,未見舖位先見龍尾,排左約25mins, 兩個人叫左一個常餐(叉燒意粉,多士,火腿炒蛋,凍寧茶),散叫左一份校長多士, 沙爹牛肉米,凍奶茶。先講個炒蛋,真係好滑好好好味,加塊火腿,放係塊外脆內軟既多士上面,真係好好味!跟住黎個沙牛米,都係超讚,用左應該係銀絲米既幼米,重俾埋包調味油你自己落,沙牛又淋又入味,好味!校長多士好有驚喜,係芝士焗黑松露醬,搽到滿晒係塊外脆內軟既多士上面,都係好好味!總知食完之後覺得成個人都開心晒!一定會等冇咁多人既時候再去食!
2014-06-29
  • 常餐
  • 沙爹牛肉米
  • 校長多士
東大街咁多選擇 最後都係揀左華星 11點9 仲趕得切食早餐!😁早餐$32 8分火腿通粉炒滑蛋走油多士熱朱古力火腿通先上 望住金黃色霧住白煙嘅通粉 本身唔係好肚餓嘅我 頓時食慾大開  通粉質地chewy 軟硬適中 有咬口!☺️湯底係淡淡粟米忌廉雞湯 是女人的浪漫!鋪上一大把火腿絲 非常滿足!食左兩啖多士就黎啦 當然要襯熱食!炒滑蛋夠滑 有蛋味 但如果再生少少就更合個人口味啦! 多士走了油 因為知道炒滑蛋嘅熱量都唔少!但冇減少佢嘅美味度! 因為佢係烤得熱哄哄 金黃色嘅厚多士!!! 外脆内軟 足夠嘅高度令佢非常鬆軟 每一條邊都非常脆 加埋滑蛋 香脆美味!食完一塊第二塊仲熱嫁!最大嘅敗筆就係杯熱朱! 唔夠濃味.... 不過整體黎講非常滿足 食物質素沒有比灣仔總店「信」色, 相反, 我更喜歡呢度! 冇左灣仔果種壓迫感,坐多陣都唔好意思嘅感覺! 坐得舒服 亦食得舒服! 店員亦都好nice 同街坊有講有笑 有效律得黎亦好有禮貌! 係開始你美好一日嘅好地方!

東大街咁多選擇 最後都係揀左華星
11點9 仲趕得切食早餐!😁
早餐$32 8分
火腿通粉
炒滑蛋
走油多士
熱朱古力

食左兩啖多士就黎啦 當然要襯熱食!
炒滑蛋夠滑 有蛋味 但如果再生少少就更合個人口味啦!

最大嘅敗筆就係杯熱朱! 唔夠濃味....

係開始你美好一日嘅好地方!
2014-06-24
$32 (早餐)
  • 火腿通粉