2024-06-02 22 瀏覽
估唔到牛頭角都有高質Omakase食。呢間「菊月町」之前已經知道有鐵板燒又有壽司。於是乎就Book咗今晚去試吓正唔正。放工去到7:00pm已經有兩枱客,店面都算大,估計應付午市寫字樓客。夜晚主要有鐵板燒同埋Omakase ,唔鍾意都仲有散叫食物,都算全面。今晚食嘅「焰月」主要係Omakase為主,冇鐵板燒食,但總共都有20品料理。坐低先奉上茶同小食。有支豆、鱈魚亁、螢光魷魚乾。師傅就先準備材料。水雲配長芋、迷你蟹、蕃茄沙律刺身]柚子酸汁華蓮蠔鮫鰈二食 (刺身配肝醬、火炙魚腩)螢光魷魚二食 (刺身、天婦羅)香葱池魚蓉煙燻拖羅[壽司]深海池魚金目鯛北寄貝鰈魚白海膽吞拿魚油拖羅蓉手卷自家魚湯[甜品]厚燒玉子、抹茶蕨餅、蜜瓜最有記憶點係個煙燻拖羅,將大拖羅用醬油漬、再煙熏,之後用火槍燒,夾埋中拖羅,用紫蘇、沙甸魚乾薄脆、紫菜包買一齊食。味道複雜,大有濃濃嘅煙熏味,之後又有大拖羅油香。紫蘇又減低左油膩咁,魚亁同埋紫菜又有質感上一對比。另外值得一提嘅係個拖羅蓉手卷,師傅用醬油、蔥花、Wasabi等調味再加入火炙魚油。油香十足。

[先付]
水雲配長芋、迷你蟹、蕃茄沙律

[季節刺身]
柚子酸汁華蓮蠔
鮫鰈二食 (刺身配肝醬、火炙魚腩)
螢光魷魚二食 (刺身、天婦羅)
香葱池魚蓉

[吸物]
自家魚湯

[甜品]
厚燒玉子、抹茶蕨餅、蜜瓜

朋友👱🏻‍♀️話觀塘有一間好美味嘅日本🇯🇵餐廳🍶要帶我去試吓,有朋友👱🏻‍♀️帶食好嘢,咁我就梗係開心出席啦😋朋友👱🏻‍♀️同我叫咗 $980 一位 嘅【おまかせ •廚師發辦】【えんげつ】【焔月】包括:- さきづけ、 旬のさしみ、にぎりすし、てまき、すいもの、旬のくだもの- Starter, Seasonal Sashimi, Sushi, Hand Roll, Soup, Seasonal Fruit- 先付、季節剌身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物首先,大将(即係大廚/師傅)除咗廚藝好仲對食材、產地等非常 knowledgeable,對每一道菜亦都解釋得詳細,抵讚👍さきづけ鱈魚乾、螢光魷魚、枝豆:全部都幾好味,特別係 螢光魷魚🦑造成魚乾,令味道更加集中👍真鯛真子、螢光魷魚、靜岡蕃茄:真鯛真子即係真鯛魚 マダイ 嘅卵子,味鮮;螢光魷魚🦑新鮮爽滑;静岡県嚟嘅蕃茄🍅鮮甜😋旬のさしみ岩手県 米崎町 雪解真蠔🦪:蠔味濃郁,肉質爽滑;米崎町山上邊嘅積雪溶化流入三陸海岸,真蠔就係喺海邊養殖,融雪水經過山溪滲入各種礦物同養份,真蠔就喺海裏邊除咗吸取海水中營養亦都吸收山溪融雪水嘅各種有益物質,所以味道特別

- 先付、季節剌身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物

さきづけ

旬のさしみ
岩手県 米崎町 雪解真蠔🦪:蠔味濃郁,肉質爽滑;米崎町山上邊嘅積雪溶化流入三陸海岸,真蠔就係喺海邊養殖,融雪水經過山溪滲入各種礦物同養份,真蠔就喺海裏邊除咗吸取海水中營養亦都吸收山溪融雪水嘅各種有益物質,所以味道特別鮮甜👍

北海道甜蝦:甜蝦切小粒撈埋蝦膏蝦籽,放喺塊脆脆哋嘅小多士上邊再加魚子醬,好味😋

九州鱸魚:鱸魚味道鮮甜,仲撈埋炒香咗脆脆哋嘅鱸魚魚春,口感新穎有趣👍

愛知県象拔蚌配瀨戶內海水雲:爽脆好味👍

蘋果木煙燻大拖羅(リンゴの木の煙おおとろ)配醬油漬中拖羅(醤油漬け中トロ)配 沙甸魚乾,師傅仲即時喺我哋面前煙燻おおとろ,真係好玩又好食🤣,一啖裏邊同時有不同方法炮製嘅大拖羅中拖羅沙甸魚乾,層次極豐富👍

にぎりすし
嚟自九州嘅赤魷魚🦑壽司🍣;呢度係用 新潟県 越光米 コシヒカリ,一種我非常喜歡食嘅米,粒粒肥嘟嘟脹卜卜充滿米香,咁當然都要識得煮靚飯先得啦🤣

春子鯛壽司🍣:春子鯛用時令嘅櫻花樹葉醃咗一晚,有季節嘅感覺😋

池魚壽司🍣:嚟自九州嘅池魚味道好鮮甜,上邊又加咗蔥蓉😋

北海道馬糞海膽:師傅話海膽係喺 北方四島 附近海域捕獲,咁可能係 Sea of Okhotsk 鄂霍次克海👍;海膽 非常新鮮非常 creamy 非常美味🤣

牡丹蝦壽司🍣:牡丹蝦頗為巨型,肉質爽滑鮮美,特別之處係師傅將牡丹蝦膏壓平再用火槍燒變成又薄又脆脆哋嘅一片,放喺牡丹蝦壽司🍣上邊,又靚又好食😋

之後仲將牡丹蝦頭炸香,非常脆卜卜,好香口,亦感覺唔油膩👍

てまき
吞拿魚腩手卷:師傅首先將ネギトロ吞拿魚蓉同埋香蔥同埋米飯加入個碗裏邊,跟住最特別就係將一片「吞拿魚皮下脂肪」用火槍將油燒出嚟滴落個碗裏邊,然後撈勻,再然後用紫菜包成手卷😋;ネギトロ 因為有吞拿魚魚油,所以勁甘香勁好味👍

茶碗蒸:夠晒滑

すいもの
魚湯:超級好飲😋,因為廚師將魚頭魚尾魚骨要嚟煲湯,然後連湯打碎 blending、過濾,然後再煲過,所以魚頭魚骨同埋黐住嘅魚肉全部精華入晒湯裏邊,味道勁濃郁超鮮甜👍

旬のくだもの
江戶前玉子、福岡士多啤梨🍓、綠茶蕨餅

非常美味非常滿足嘅一餐😋
2024-03-09 762 瀏覽
之前係觀塘返工,間唔中都會去食lunch,知道最近搬左新舖,新舖比舊舖地方大,而且裝修更加日式,無諗過晚餐同午餐一樣抵食😍🔸銀鱈魚銀鱈魚兩邊煎到金黃色,魚肉雪白,肉質彈牙有肉汁💦淨係用左胡椒同鹽調味,魚皮煎到脆卜卜,好似食緊薯片咁😋🔸廣島蠔🦪蠔肚脹卜卜,蠔肉煎到岩岩好,唔會過熟,外脆內軟,蠔既下面係櫻花蝦同煙肉🥓🔸原隻虎蝦虎蝦超大隻🫣仲要好新鮮,虎蝦大隻之餘仲有蝦膏,肉質爽口彈牙🔸美國牛板腱牛板腱燒到五成熟,中間仲保持住粉紅色🤤肉味濃郁,有𡁻口🔸美國安格斯薄燒牛肉薄片肉質偏軟腍,入面包滿炸蒜粒同蔥花,咬落成口蒜香味🧄🔸沙律作為前菜既柚子沙律,加埋沙律醋,酸酸地好開胃🔸茶碗蒸面頭有啲菇,雞蛋滑嘟嘟😚🔸炒飯煙肉蛋炒飯,炒飯夠乾身🔸炒雜菜有椰菜同蘿蔔絲🥕略嫌炒得有啤腍🔸湯昆布湯,味道不過不失🔸抹茶蕨餅抹茶味濃度適中,味道唔會太甜

🔸銀鱈魚

🔸廣島蠔

🔸原隻虎蝦
虎蝦超大隻🫣仲要好新鮮,虎蝦大隻之餘仲有蝦膏,肉質爽口彈牙

🔸美國牛板腱
牛板腱燒到五成熟,中間仲保持住粉紅色🤤肉味濃郁,有𡁻口

🔸美國安格斯薄燒
牛肉薄片肉質偏軟腍,入面包滿炸蒜粒同蔥花,咬落成口蒜香味🧄

🔸沙律
作為前菜既柚子沙律,加埋沙律醋,酸酸地好開胃

🔸茶碗蒸
面頭有啲菇,雞蛋滑嘟嘟😚

🔸炒飯
煙肉蛋炒飯,炒飯夠乾身

🔸炒雜菜
有椰菜同蘿蔔絲🥕略嫌炒得有啤腍

🔸湯
昆布湯,味道不過不失

🔸抹茶蕨餅
抹茶味濃度適中,味道唔會太甜
2024-02-26 583 瀏覽
食鐵板燒嘅樂趣莫過於睇住師傅全程表演廚藝,今晚我就去咗觀塘菊月町,坐響鐵板位吧枱睇師傅為我哋料理美食,師傅左右揮動鑊鏟又高處撒鹽,成晚表演都相當酷!菊月町岩岩搬咗新舖,餐廳裝修充滿日式元素,有好多公仔擺設都可以打吓卡,有個大魚缸養住好多龍蝦,相信龍蝦應該很鮮美。九道菜每位都只係HKD𝟰𝟯𝟴/位,套餐有前菜,銀鱈魚、廣島蠔、原隻虎蝦、時令鐵板配菜、炒飯、炒雜菜、湯同甜品。而主菜我哋揀咗西班牙豬肉眼同埋美國安格斯薄燒 。前菜魚乾香脆,可以沾美乃滋,更惹味。沙律,和風汁恰到好處,沙律菜新鮮。茶碗蒸入口順滑,蛋味突出,加入菇菌口感層次豐富。銀鱈魚呢個銀鱈魚肉質值得贊,魚肉質勁多緊實彈牙,很有驚喜!魚皮很薄而且香脆。廣島蠔煎香大大粒蠔,配搭櫻花蝦、蔥花,非常香口,卻保留咗蠔嘅水份,好味。原隻虎蝦見到師傅拆蝦殼都幾熟手,虎蝦都算大隻,啖啖肉食唔出雪藏味,蝦肉彈牙,質素好高。西班牙豬肉眼豬肉高質,肉質細嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口軟嫩。美國安格斯薄燒 先爆炒蔥同炸蒜,再燒安格斯牛肉,最後將牛肉卷埋蔥蒜上碟,惹味吸引。時令鐵板配菜是日野菜有秋葵、雞髀菇、蕃薯,南瓜片,炒得香口而且高質無渣。炒飯師傅炒飯最

而主菜我哋揀咗西班牙豬肉眼同埋美國安格斯薄燒 。

前菜
魚乾香脆,可以沾美乃滋,更惹味。
沙律,和風汁恰到好處,沙律菜新鮮。

茶碗蒸
入口順滑,蛋味突出,加入菇菌口感層次豐富。

銀鱈魚

廣島蠔

原隻虎蝦

西班牙豬肉眼
豬肉高質,肉質細嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口軟嫩。

美國安格斯薄燒

時令鐵板配菜

炒飯
師傅炒飯最精彩,用咗日本蘭王蛋,蛋味濃郁,加咗好多煙肉,唔會油膩而且米飯粒粒爽口。

炒雜菜夠鑊氣,甜品系黑糖蕨餅

菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

餐廳:菊月町 (觀塘) 地址:觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖 位於觀塘工業區嘅菊月町唔經唔覺已經開咗8年,中間轉過一次舖位,佢哋午市有多款日式定食、丼飯、鐵板燒同Omakase🍣,而晚市除咗鐵板燒同Omakase套餐之外,亦有日式料理A La Carte餐牌,比你盡情享受各款日式料理嘅滋味🇯🇵 今次過嚟食佢哋嘅Omakase Tasting Menu ——焰月,有先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物共20品,每人承惠$980。佢哋堅持用最時令季節性嘅食材,做到不時不食嘅宗旨,希望食客食到嘅都喺最正嘅魚生🐟 坐低無耐店員就送上枝豆、魷魚乾同鱈魚乾三款餐前小食,配埋清酒就一流🍶 ✝️先付 有胡麻醬番茄🍅、醋漬水雲同蟹膏豆腐碗蝦肉🦐,店員教我地順着呢個次序食,就可以由最淡味品嘗到最濃味,幾款都相當開胃🤓 ✝️季節刺身 刺身有5款,時令嘅鱈魚白子,味道比較濃烈,入口爽滑咬落綿密,加咗柚子皮同酸汁食落清新好多,值得一提佢有好高蛋白質同營養價值😏;爽口清甜嘅北海道相生蠔🦪,上面放咗清淡帶鹹香嘅鯡魚黃金魚籽,凸顯出蠔嘅甘甜鮮香;用高身玻璃杯裝住北海道毛蟹肉🦀,當中混合咗蛋黃、黑椒、芽蔥、魚
餐廳:菊月町 (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

坐低無耐店員就送上枝豆、魷魚乾同鱈魚乾三款餐前小食,
配埋清酒就一流🍶

✝️先付
有胡麻醬番茄🍅、醋漬水雲同蟹膏豆腐碗蝦肉🦐,

✝️季節刺身
刺身有5款,
用高身玻璃杯裝住北海道毛蟹肉🦀,
當中混合咗蛋黃、黑椒、芽蔥、魚子醬同銀箔,
高貴得嚟層次口感都好豐富;
再嚟嘅喺豪華版蝦多士,除咗拖羅蓉,
仲有富山白蝦同馬糞海膽,鋪埋金箔同食用花做裝飾🌸,呢件多士即刻好食十倍🤤;
最後一款刺身喺用咗魚味極濃嘅
煙燻吞拿魚腦天、吞拿魚赤身、沙甸魚乾同紫蘇葉整成夾心層,最外圍仲有香脆紫菜包住,
一啖咬落5樣食材做到外脆內軟效果,
鮮味層次十足又有邊個抵擋得到🤩

✝️手握壽司
手握壽司有5款,
中間仲送上灑咗黑七味粉嘅慢煮鮟鱇魚肝做間場,有「海洋鵝肝」之稱,食落質感綿密滑膩夠結實。
第一款喺鰤魚壽司,喺重過5kg嘅野生油甘魚,因為冬天關係所以脂肪油分比較多❄️,入口較綿滑;
第二款喺北海道牡丹蝦壽司,師傅即場挑走蝦腸,面頭蓋上炙燒成一片膜狀嘅牡丹蝦膏🦐,蝦味好濃郁;
第三款喺根室馬糞海膽壽司
肥厚飽滿得嚟甘香味濃;
第四款喺銀鱈魚BB壽司
切成格仔紋再炙燒令魚油香更出,加埋黑松露鮮味Double up⬆️;
最後一款喺藍鰭大拖羅壽司,輕輕燒香令僅餘嘅魚油脂都迫晒出嚟,入口即溶、鮨香滿溢嘅滋味真喺一試難忘😋

✝️手卷
望住師傅將新鮮吞拿魚嘅皮下脂肪炙燒🔥,
令魚油滴喺拖羅蓉、香蔥、洋蔥、芝麻等食材上面再撈勻整成拖羅蓉手卷,
每喺入口都喺豐富嘅Omega-3😍

最後有蛋香滑溜嘅新鮮野菌蒸蛋、
清甜嘅松葉蟹湯羹,
同朱古力香蕉蛋糕伴香印青提作結,呢餐又點會唔滿足呢🥰
2024-01-08
3天前 0 瀏覽
細細既地方坐滿晒唔同既食客,感覺好似係位於日本隱世餐廳咁🇯🇵,依間價錢唔會話好貴,環境闊落、優美,都好岩黎慶生或周年紀念🎉.💰焰月 $980🔆餐前小食枝豆,螢光魷魚乾🦑同鱈魚乾 依個前菜入面螢光魷魚乾最特別,岩晒用黎送清酒.🔅先付芝麻醬配蕃茄🍅水雲配長芋同季節性炸閘蟹細細隻蟹🦀估唔到都咁多膏😳好有驚喜🤩水雲配長芋就酸酸地好開胃🤤.🦪九州長崎華𤂍生蠔生蠔配上酸汁同蔥食落去好creamy而邊位就好爽口👍🏽師傅仲好貼心咁起埋帶子位🥳.🔆季節刺身:🐟太刀魚師傅輕輕燒一燒魚皮🤩夾住柚子鹽一齊食,食落變得豐富🫣底層仲配上日本潺菜.🦑螢光魷魚依家係螢光魷魚既產卵期‼️所以食落去超多膏😋先食刺身後食炸物,我個人鐘意食剌身多啲,食刺身嘅鮮甜味🤩.🐟大分池魚池魚切成條狀,食落去有少少辣🌶️同時都食到芝麻既香.🐟中拖羅師傅用左吞拿魚唔同嘅部位去處理依道刺身✨ 煙燻吞拿魚腦天、醬油漬吞拿魚赤身配上沙甸魚乾同紫蘇葉整成夾心層,最外圍包住紫菜,一啖放晒落口😳外脆內軟,油脂豐盛🤗層次感十足🤩.🔅壽司🐚北寄貝 超新鮮,一拍仲會縮🤪食落去爽口,配上檸檬皮🍋突出鮮味🐟幻星鰹 依個魚類超罕有‼️食落去肉質鮮嫩配上蔥蓉添層次感💯🦀
💰焰月 $980

🔆季節刺身
🐟太刀魚

🦑螢光魷魚

🐟大分池魚
池魚切成條狀,食落去有少少辣🌶️同時都食到芝麻既香

🐟中拖羅

🔅壽司
🐚北寄貝
超新鮮,一拍仲會縮🤪食落去爽口,配上檸檬皮🍋突出鮮味
🐟幻星鰹
依個魚類超罕有‼️食落去肉質鮮嫩配上蔥蓉添層次感💯
🦀北海道毛蟹
依個撈咗蟹膏,食落啖啖蟹肉😍鮮甜味十足
🌊 北海道白海膽
依個海膽食之前要用水沖洗💦 食落肉質嫩滑而水分重,口感較紮實👍🏽
🐟喜之次
加左未烘乾既七味粉,肉質細嫩,膠原蛋白豐富,非常鮮美🥳
🍣手卷
今餐既重頭戲🤣師傅拎吞拿魚既脂肪壽炙燒,迫出魚油出黎😆撈上羅白、拖羅蓉等等既食材上整成手卷😏

🍮甜點
依個蛋糕無用到麵粉去整,但食落都好鬆軟
🌸櫻花梅子配靜岡蜜瓜
餐廳分了鐵板席及卡位席,鐵板席的可看著廚師一邊煮一邊吃,而卡位席的就可舒舒服服跟朋友聊天吃飯~前菜~今日是炸魚仔及雜菜沙律,魚仔很香脆,整條連魚骨也能吃~茶碗蒸~雞蛋蒸得很嫩滑,還加了些雜菌,簡單而美味~銀鱈魚~魚油很多,十分肥美嫩滑,頂上的魚皮更是十分香脆,跟薯片差不多~廣島蠔~蠔肉大隻又厚肉,有爆汁感,底下加了炸煙肉,同吃有油份感顯得更可口~厚隻虎蝦~廚師把蝦分開了三段,頭中尾部,頭的位置蝦膏甘香,中段蝦仁蝦味濃郁又彈牙,而蝦尾香脆美味~美國牛板腱~主要是煎了兩邊,中間位置是粉紅肉,油脂豐富,肉質鬆軟~西班牙杜洛克豬肉眼~肥瘦適中,豬肉也腍軟多汁,油脂味道剛剛好~炒雜菜~炒椰菜加上蘿蔔絲等,鐵板炒菜真的是特別好吃及香~蕨餅~冰冰涼涼,微甜,剛好中和口中的味道及降溫,舒服好吃~

茶碗蒸~雞蛋蒸得很嫩滑,還加了些雜菌,簡單而美味~

炒雜菜~炒椰菜加上蘿蔔絲等,鐵板炒菜真的是特別好吃及香~

蕨餅~冰冰涼涼,微甜,剛好中和口中的味道及降溫,舒服好吃~

最近想搵啲儀式感食餐好嘅😋就睇吓有冇啲吸引嘅鐵板燒!咁啱見到觀塘有一間廚師發板嘅鐵板燒,就一於去試吓啦😁呢間餐廳菜式嘅價錢適中,性價比好高❤️今次叫咗兩款牛肉做主菜,之後就有另外七樣菜式,非常豐富😌先講下啲前菜,有魷魚同埋沙律🫶🏻之後好快鐵板燒出場嘅就係銀鱈魚,佢嘅鮮甜味道真係令人回味無窮🥹師傅仲要好細心咁將菜式先放喺麵包吸一吸油~之後就係廣島蠔,大大隻💛超級肥美!加咗煙肉同埋蒜蓉去炒,非常香口~再嚟就係啲原隻虎蝦,啲蝦又大又新鮮,燙熟後更加鮮甜爽口,真係值得推薦!😍💕而且非常多膏添~最緊要嘅就一定係肉類啦😆美國牛板腱同美國安格斯薄燒絕對係必試!牛板腱入口即溶,充滿肉汁份量都唔少~如果同朋友一齊食嘅話可以嗌兩款唔同咁,就可以share一下😙我自己就更加鍾意安格斯薄燒,因為入邊加入左蔬菜🥬食落去個口感更加豐富,肉味四溢!繼續講菜式,炒菜同炒飯都係一級棒!最後就係有個小甜品蕨餅作結尾,都非常好食😋總括來講我覺得呢一間性價比好高🥹非常抵食!大約四百幾蚊就可以體驗到廚師發板嘅儀式感,而菜式都好食慶祝聚會有多一個選擇😝

4天前 0 瀏覽
近排見網上好多人介紹鐵板燒搞到自己都心掛掛想去食餐勁既😋收工後同個朋友傾開就話要介紹我去一間佢之前去過好好食,性價比都好高既鐵板燒餐廳,一入去係比較清幽👍🏻入面有好多唔同既廚師係曬度,仲有好多客人幫親,聽隔離臺講話佢地都要提前book位先食到就可想而知呢間餐廳一定好好食,估唔到d服務態度簡直一流,d食物都好真材實料😋d食物全部都係即叫即整,超新鮮,大廚都好用心去為顧客提供一道道美味可口既菜餚,食完真係超推薦。聽職員講佢地仲會有不定期既優惠,真係好值得佢支持下同時仲可以擁有優惠‼️🌟沙律前菜黎左個柚子沙律開下個胃先🥗沙律菜係好新鮮,入面仲加左d柚子肉,好清甜,用左沙律醋去調味,酸酸甜甜,好fresh🌟茶碗蒸D蛋好滑好嫩,入面仲加左d唔同種類既菇🍄好鮮甜,入口即化🌟銀鱈魚見到師傅係好有耐性將個鱈魚煎到呈現金黃色,個皮係煎到好似炸魚皮咁🐠好脆好香,個魚都只係落左基本既海鹽同黑椒去調味已經可以食得出個魚香味好突出😝d魚肉係好嫩口,入口即化🌟廣島蠔每一隻蠔都好肥美,脹卜卜🦪煎到個蠔係兩面金黃,一啖落去係勁鮮甜,好既香味都好突出,下面仲加左櫻花蝦🌸蔥花同火腿,配咪個蠔一齊就更口🌟原隻虎蝦呢隻蝦真係好

🌟沙律

🌟茶碗蒸
D蛋好滑好嫩,入面仲加左d唔同種類既菇🍄好鮮甜,入口即化

🌟銀鱈魚

🌟廣島蠔

🌟原隻虎蝦
呢隻蝦真係好似我隻手咁長,好大隻,見到大廚係好勁咁幫隻蝦去殼去蝦線🦐最後端上黎係一隻已切好既金黃色蝦肉,d蝦膏煮完既蝦真係好香,成個口都好鮮甜,好彈牙。D蝦腳係煎到好脆,好似食薯片咁,蝦頭更加香口,全部都蝦既蝦油香味😝

🌟美國牛板腱 $438
鐵板燒牛板腱係整到7分熟,🥩出面係燒到好香口,入面呈現粉紅色,廚師只用左海鹽同黑椒去調味,個口感係好彈牙🧂入面既肉係好嫩,加上海鹽同黑椒既配搭。令到個肉味更突出,更濃郁

🌟美國安格斯薄燒 $438
安格斯薄片係比較嫩口,入面仲加左好多惹味既蒜蓉同蔥花🥓個肉質好軟腍,由於加左炸蒜既原因入口係爆香,加上牛肉既油香,超正

🌟炒飯
煙肉炒飯,仲有蔥花同蛋,d飯香撲鼻,超到粒粒分明🍳好有嚼勁,好香口

🌟炒雜菜
入面有好多唔同種類既菜,有蘿蔔絲🥕花菜,椰菜等🥬食落去好鮮甜,d菜又炒到好脆口

🌟昆布湯
食左咁都好野簡係要黎上一碗昆布湯啦🥘熱辣辣好暖胃,入面既昆布好爽脆,飲落去又唔會好鹹,好好飲

🌟抹茶蕨餅
抹茶味好突出,好清甜🍰入面好糯,又唔會好甜,飯後黎上一舊好滿足
4天前 0 瀏覽
今晚同老公食好西!難得一次就試下貴少少的Omakase~我地叫左「爍雨」套餐,包左先付、季節刺身、鐵板燒、季節料理、手握壽司、雲丹盛、吸物同時令果物,total 23款,大滿足!-----前菜-----⭐枝豆、螢光魷魚、鱈魚乾咸脆的枝豆、螢光魷魚,同脆口的鱈魚乾作爲前菜,提升食欲。⭐醋漬水雲、炸蟹仔、胡麻醬番茄非常開胃、炸蟹仔超級mini好得意,好脆口。-----🐟刺身-----🦪九州長崎縣生蠔好大隻飽滿,海水味濃。🦑北海道螢光魷魚刺身及天婦羅兩吃。天婦羅酥脆香口,比較好食。🐟北海道右口魚比左口魚的更多油脂,好正。🐟魔鬼魚臉頰第一次食,D肉超級滑!都幾有魚味。🐟九洲池魚肉質紮實彈牙甘香。🦀毛蟹蟹肉鮮甜,啖啖肉,大滿足!🍎蘋果木煙燻大拖羅煙燻大拖羅,配上紫蘇葉、沙甸魚乾同紫菜。非常有層次。----- 🔥鐵板燒-----🦞龍蝦鐵板燒🐚帆立貝甘筍蓉超香牛油味,口感順滑,配上鮮甜帆立貝,係味覺的享受。----- 🍣壽司-----🍣深海池魚、牙帶魚、北極貝、劍魚、金木雕🌊🍚海膽飯呢個海膽飯真係不得了~用左左口魚來燒D油脂落飯粒度!加上海膽無敵刺激!🥚茶碗蒸+🥣自家製魚湯茶碗蒸的蛋好滑,魚湯超濃超
今晚同老公食好西!難得一次就試下貴少少的Omakase~

-----前菜-----
⭐枝豆、螢光魷魚、鱈魚乾
咸脆的枝豆、螢光魷魚,同脆口的鱈魚乾作爲前菜,提升食欲。
⭐醋漬水雲、炸蟹仔、胡麻醬番茄
非常開胃、炸蟹仔超級mini好得意,好脆口。
-----🐟刺身-----
🦪九州長崎縣生蠔
好大隻飽滿,海水味濃。
🦑北海道螢光魷魚
刺身及天婦羅兩吃。天婦羅酥脆香口,比較好食。
🐟北海道右口魚
比左口魚的更多油脂,好正。
🐟魔鬼魚臉頰
第一次食,D肉超級滑!都幾有魚味。
🐟九洲池魚
肉質紮實彈牙甘香。
🦀毛蟹
蟹肉鮮甜,啖啖肉,大滿足!
🍎蘋果木煙燻大拖羅
煙燻大拖羅,配上紫蘇葉、沙甸魚乾同紫菜。非常有層次。
----- 🔥鐵板燒-----
🦞龍蝦鐵板燒
🐚帆立貝
甘筍蓉超香牛油味,口感順滑,配上鮮甜帆立貝,係味覺的享受。
----- 🍣壽司-----
🍣深海池魚、牙帶魚、北極貝、劍魚、金木雕
🌊🍚海膽飯
🥚茶碗蒸+🥣自家製魚湯
茶碗蒸的蛋好滑,魚湯超濃超香甜,成碗都係魚的精華。
----- 🍯甜品-----
⭐玉子+綠茶蕨餅+靜岡蜜瓜🍈
靜岡蜜瓜香甜、玉子口感綿密、綠茶蕨餅特別煙靭
超高質,再次encore!
2024-06-01
廚師發辦日本餐廳近年愈來愈多,原來在觀塘工業區都有一間開業多年,由小店搬入大舖的菊月町。店內環境寬敞,充滿空間感,木系裝潢體現和式美學,氣氛幽雅恬靜。近距離坐在吧檯就可親眼見證師傅精湛的廚藝與刀工,跟師傅直接交流。今次自選共20品的焰月廚師發辦,每位$980,包括先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物。一如Omakase的慣常順序,菜式是從清淡的口味走向濃郁,先付有鱈魚乾配蛋黃醬、螢光魷魚乾和枝豆,從舌尖上的鮮味為這場豐盛的廚師發辦揭開序幕。前菜擺盤姿態典雅,貫徹和風料理的精髓,包括醋漬水雲配長芋、炸蟹仔、胡麻醬番茄,清新輕盈,喚醒沉睡的味蕾。長崎生蠔於初夏4至7月最盛產,體型碩大肥美,蠔肉嫩滑冰爽,以蒜汁和蔥調味提鮮,蠔味濃郁又鮮甜。一魚兩吃的北海道右口魚,薄切成刺身呈現其原始鮮味,厚切魚肉燒香後亦能將魚油及鮮香發揮到極致。每年的3至6月正值富山灣魷魚的當造期,外層帶爽脆感,一咬鮮甜的汁液一湧而出,熟食的天婦羅製法外脆內軟。九州池魚肉質紮實彈牙帶充沛油份,拌入大量京蔥也不會蓋過魚鮮。大拖羅以蘋果木煙燻處理,隱透陣陣含蓄香氣,中間夾著赤身、紫蘇葉、魚乾等,一口即有多重層次感。漬

蘋果木煙燻大拖羅

先付

前菜

生蠔

北海道右口魚

富山灣魷魚

池魚

拖羅

漬物有蒜頭、牛蒡和紅酒酸蕎頭,脆嫩爽口,重啟味覺,迎接下半場的壽司omakase,表現出和食的抑揚頓挫與有秩序的節奏感。

漬物

壽司飯粒握得緊密,軟硬適中,夾起來不易散開。

手握壽司

深海池魚以魚油甘香細膩見稱,飯粒已經塗上醬油,調較好味道可以即時入口。

北寄貝是日本料理中常用的高級食材之一,味道甘甜、肉質肥厚,口感爽滑,帶有淡淡的甜味和海洋的鮮味。

金目鯛本身具有豐富的油脂,肉質豐厚細嫩,牽引出這條魚中貴族的魚油鮮香。

劍魚肉質細滑豐腴,保持入口綿軟,配合京蔥辣醬別具風味。

金黃色的北海道海膽充滿甘腴鮮味,滑嫩軟綿得像鮮奶油一樣的口感,入口即化,不會澀口。

壽司

吞拿魚腩手卷以火槍將油脂逼出,猶如一場色香味俱全的美食Live Show。粒粒吞拿魚蓉剁得幼滑無筋,散發濃郁魚油芳香。

手卷
熱騰騰的茶碗蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破。
茶碗蒸

魚湯熬煮成乳白溫厚的湯頭,魚味特濃不寡淡,卻又完全沒有腥味。

魚湯

甜品一客三件,賣相精緻,集齊水漾甘甜的靜岡蜜瓜、軟糯彈滑的綠茶蕨餅和鬆軟綿密的玉子蛋糕。

甜品
2024-06-01
外賣自取
生蠔
北海道右口魚
甜品
2024-06-02 0 瀏覽
📍菊月町 觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖好朋友生日決定帶佢食好西!今次就安排咗菊月町嘅廚師發辦!一直都知道呢間餐廳喺觀塘頗有名氣終於有機會試到!一次過食23款菜品😆每位$1480整體嚟講成餐飯每道菜都非常好食!食材新鮮、擺盤靚又精緻!💠季節刺身華蓮蠔鮫鰈二食(刺身配肝醬、火炙魚腩)螢光魷魚二食(刺身、天婦羅)北海道毛蟹煙燻拖羅🍙手卷吞拿魚油拖羅蓉手卷🍣壽司深海池魚金目鯛北寄貝鰈魚💠海膽飯💠茶碗蒸💠自家魚湯🍧甜品厚燒玉子、抹茶蕨餅、蜜瓜🍈當中煙熏拖羅呢度菜式喺準備過程中令我更加期待!非常有儀式感,廚師喺我面前進行煙燻非常特別!海膽非常鮮甜!😍另外都相當欣賞自家魚湯!好飲!魚湯味濃!最後梗係食到捧住個肚走!要感謝廚師非常貼心地係整壽司個陣比少啲飯我哋😂
📍菊月町
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

好朋友生日決定帶佢食好西!
今次就安排咗菊月町嘅廚師發辦!

一直都知道呢間餐廳喺觀塘頗有名氣
終於有機會試到!
一次過食23款菜品😆每位$1480
整體嚟講成餐飯每道菜都非常好食!
食材新鮮、擺盤靚又精緻!

💠季節刺身
華蓮蠔

鮫鰈二食(刺身配肝醬、火炙魚腩)

螢光魷魚二食(刺身、天婦羅)

北海道毛蟹

🍙手卷

🍣壽司

💠海膽飯
💠茶碗蒸

💠自家魚湯
🍧甜品
厚燒玉子、抹茶蕨餅、蜜瓜🍈

海膽非常鮮甜!😍

另外都相當欣賞自家魚湯!好飲!魚湯味濃!
最後梗係食到捧住個肚走!
要感謝廚師非常貼心地係整壽司個陣比少啲飯我哋😂

[先付]
水雲配長芋、迷你蟹、蕃茄沙律

[季節刺身]
柚子酸汁華蓮蠔
鮫鰈二食 (刺身配肝醬、火炙魚腩)
螢光魷魚二食 (刺身、天婦羅)
香葱池魚蓉

自家魚湯

[甜品]
厚燒玉子、抹茶蕨餅、蜜瓜

2024-06-02 0 瀏覽
早前走到觀塘做 Facial, 之後路過看到一家餐廳, 門前有很多公仔, 是一間價錢十分相宜的鐵板燒店! 是夜拉著親愛的一同試試匠人料理! 店很乾淨、光亮! 還有海鮮缸, 超新鮮的! 前菜、沙律、蒸蛋、銀鱈魚、廣島蠔、原隻虎蝦、時令鐵板配菜、炒飯、炒雜菜、湯! 主菜分別選了美國牛板腱及美國安格斯薄燒前菜 = 開胃菜! 很香很鬆脆! 沙律 ~ 喜歡醬汁不會很酸, 有新鮮柚子肉!蒸蛋 ~ 太愛了銀鱈魚 ~ 口感柔軟,味道溫和, 很水潤! 師傅細心的把魚皮煎脆, 像薯片一樣, 讚!廣島蠔 ~ 肉質豐滿, 口感很嫩滑, 還沒有腥味! 加上了配料, 口感更有層次!原隻大虎蝦 ~ 馬來西亞的蝦也太大隻了吧! 比我手還長, 超超超巨大! 肉很厚,味道鮮, 口感爽嫩! 蝦腳半煎炸得狀態很香脆, 蝦頭蝦膏很鮮甜! 終於來到主菜部份! 配上自家制醬料同食, 減少油膩感! 美國牛板腱 ~ 厚切! 肉汁超豐腴, 肉味超濃, 細嫩中帶爽, 油花不算極豐富, 入口不會一口油! 美國安格斯薄燒 ~ 肉質細緻, 口感柔軟, 配上配料同食, 增加咬口, 肉香四溢!飯用上蘭王蛋, 飯粒跳動加上濃郁蛋香, 完美! 鐵板菜最
主菜分別選了美國牛板腱及美國安格斯薄燒
前菜 = 開胃菜! 很香很鬆脆!
沙律 ~ 喜歡醬汁不會很酸, 有新鮮柚子肉!
蒸蛋 ~ 太愛了
終於來到主菜部份! 配上自家制醬料同食, 減少油膩感!
飯用上蘭王蛋, 飯粒跳動加上濃郁蛋香, 完美!
鐵板菜最能展現蔬菜的甘甜!
最後來了甜品, 這天太美滿了!
2024-05-27 0 瀏覽
係近期試過一間超高質嘅Omakase❗️❗️ 位於觀塘,同另一半慶祝周年絕對唔可以馬虎,睇完評論同朋友介紹一早就book咗位😍果然唔可以自私食,要分享俾大家🥰🔺Omakase 焰月 $980有先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物共20品。全部都係用咗時令季節性最新鮮嘅食材!餐前小食有枝豆、螢光魷魚🦑(燒得乾身味道濃郁)同鱈魚乾(可以點蛋黃沙律醬食)▫️先付醋漬水雲酸酸地配以山芋蓉芋中和同芝麻醬蕃茄仔好新鮮好開胃,最特別係沙蟹細細隻成隻食真係第一次試▫️八爪魚觸先食炸過既吸盤,加左檸檬汁酸酸口感幾得意,而刺身味道份外鮮▫️長崎華漣蠔 蠔肉相當豐滿既厚身,海水味唔會過鹹,簡單酸汁同蔥調味鮮甜味十分濃厚▫️右口魚 分2吃,肝醬薄切同裙邊燒好香更能突出油脂味,右口魚比起一般左口魚更加爽身有咬口▫️池魚 Tataki池魚肉撈埋京蔥食落辣辣地,肉質帶緊緻鮮味好出▫️蘋果木煙燻拖羅即場以蘋果木煙燻,以紫菜夾住白飯魚脆片、紫蘇葉、大拖羅、中拖羅,口感好豐富咬落由香脆到厚身拖羅肥美入口即融!▫️蒜頭牛蒡紅酒橋頭橋頭好重紅酒味,清一清味蕾之後到壽司🍣,店員好細心換杯熱茶▫️青柳貝口感有嚼勁,入口甘甜清爽▫️太刀魚 肉

🔺Omakase 焰月 $980

▫️先付

▫️八爪魚觸
先食炸過既吸盤,加左檸檬汁酸酸口感幾得意,而刺身味道份外鮮

▫️長崎華漣蠔

▫️右口魚

▫️池魚 Tataki
池魚肉撈埋京蔥食落辣辣地,肉質帶緊緻鮮味好出

▫️蘋果木煙燻拖羅

▫️蒜頭牛蒡紅酒橋頭
橋頭好重紅酒味,清一清味蕾

之後到壽司🍣,店員好細心換杯熱茶

▫️青柳貝
口感有嚼勁,入口甘甜清爽

▫️太刀魚
肉質肥美,經火炙後的魚皮富油香

▫️北海道毛蟹
北海道產肉質柔嫩纖細,滿滿鮮美

▫️鰹魚
香味新鮮、清新爽口,肉質緊實

▫️白海膽
好矜貴嘅白海膽真係超甜味道清雅,口感濃厚極正😍

▫️蔥碎拖羅手卷
用火槍將油脂燒出,用紫菜包成手卷拌著薑蓉同蔥碎一啖咬落去因為有拖羅魚油,所以好甘香!

▫️魚湯
個湯超好飲呀勁濃郁,成碗湯充住魚肉精華,入晒味超鮮甜!勁想可以encore飲多碗🤣

▫️茶碗蒸
蛋蛋好滑溜唔會過咸仲有菇片

▫️甜品
分別由右邊食起蛋同帆立貝而成既蛋糕仔、靜岡蜜瓜🍈同綠茶蕨餅