2009-03-31
30-3-2009之前一個人0黎過呢度食喇沙, 覺得一般 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1919088), 趁呢日「下場」前又要0係灣仔開餐, 身邊又多個人 , 決定0黎試試其他食物. 為準備「下場」唔食得辣, 結果最想食的檳城炒貴刁 / 巴東牛肉 / 馬拉盞炒通菜 etc 通通唔 order 得 ; 不過唔辣的, 仍然食得滿意:Roti canai 油鬆餅: 見薄餅師傅0係 bar area 玻璃窗後, 一團團麵餅 fing fing fing 拍拍拍, 當然要試試. 鬆餅果然「鬆」, 屬乾身, 感覺好 light, 酥油味就好香, 就咁食都好好食; 不過蘸另上的一碗咖喱汁 (?), 一樣好食 -- 幾香, 愈食愈辣, 滿意. (咦, 又話今日唔食辣? )沙爹串燒雞 (半打): 雞肉唔算嫩, 香茅味濃烈, 仍有點肉汁; 杰杰的沙爹汁唔辣, 濃濃甜甜, 仲帶點咬口 (花生), 正! 用0黎蘸串燒 / 油鬆餅一流, 但其實空口「畢」0黎食亦得, 哈哈. Chai tow kw
Chai tow kway 炒蘿白糕: 又名「菜頭粿」, 蘿白糕切成 cubes 狀, 用蛋, 蝦米, 菜甫, 蔥段, 芽菜 etc 炒, 鑊氣十足. 蘿白糕軟撻撻, 個人而言唔太喜歡, 不過同鹹鹹香香的配料一齊食, 再蘸點 on the side 的辣椒醬及 (帶點酒味的) 甜醬, 係幾好食的.
食物不錯, 環境就好嘈, 場內 70% 滿, 但嘈到完全聽唔到坐對面的朋友講0野, 真係 @_@" 招呼就比上次來好, 阿叔 (老闆?) 禮貌又幾友善.
連加一每人約 $70, 唔貴, 下次再0黎食辣吧 , 而且真係希望可以多幾個人試多幾樣0野!