2010-10-21
當日去湾仔會展,朋友介绍,說是地道的馬来西亚cuisine。午餐時間人多要等,餐廳内非常嘈杂,比茶餐廳還吵且座位非常擠逼,令人深覺“食物梗係超好味” 才可能有這樣的景象。等大概15~20分锺,期間先在門口研究餐牌,邊睇邊依啊鬼叫“價錢好貴!”因爲同故鄉比較,一時你話我我話你“嫌貴?搭飛機返去食啦!”。邊吵邊選擇,决定好了剛好埋位。試了:Penang Laksa 味道相似度=80% 食到有點眼濕濕,好挂住家鄉100%的味道and....price!Plain Roti Canai = 太乾,油份不足,不知係咪香港人追求健康。没提供Curry or Sambal Chili 佐料, 不够意思。 Fried Rice Noodle in Penang Style = 太濕,不合格 唔係Penang Style 或者是掌厨的手兿問題,又係没加蛤来炒(怕有肝炎?),見不到蛋花黏係面身,改名就接受到。Chicken Rendang = OK,肉有點硬,落佐不少糖甜中带少少辣,可以再辣些。Tangerine water = Out, 完全不是那回事。對於我而言,食到Asam Laksa 就好感動。
午餐時間人多要等,餐廳内非常嘈杂
Penang Laksa 味道相似度=80%
甜中带少少辣,可以再辣些。
對於我而言,食到Asam Laksa 就好感動。所以OK,有机会可能try 個燒鱼。
以環境、食物水準同服务来比較價錢,唔係幾值得。