莆田一向係我幾鍾意食嘅福建菜😛而今次食嘅嘢就同平時好唔同😎好多都用上唔同嘅賀年菜式同材料,一樣高質好食😋今次同女朋友食咗二人套餐 $998🪄鴻運發財鮑魚撈起呢個餸菜夠晒意頭,店員將多款唔同材料組成七彩繽紛新年食品,將多款材料撈勻,大家拿起筷子撈起一邊會講唔同嘅祝賀說話,寓意事業將愈撈愈旺,新年好運,好有氣氛😛🪄盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜(2人份)盆菜材料豐富👆🏻有鮑魚、瑤柱、海參、大蝦、聖子、花菇髮菜、火腩、滷水豬腳、芋頭、雞翼,仲有最愛福建魚蛋好食😋每樣炆得好入味🪄黑松露炒帶子一般中菜都成日食到,而佢加咗黑松露令香味更加濃厚,帶子鮮甜仲有翠綠清爽嘅西蘭花🥦🪄蟲草花魚鏢蟹肉羹稀稠度做得唔錯,魚鰾有膠原蛋白有咬口,配上蟲草花、蟹肉等,湯羹鮮甜而且口感層次豐富🥣🪄媽祖平安麵媽祖麵係福建人新年菜式之一,寓意著健康平安🧧配菜有蟶子、炸紫菜、香菇、荷蘭豆🫛個人鍾意呢個用蟶等食材熬成嘅湯,好有獨特鮮美🪄桂圓銀耳湯配莆田紅團一餐飯點少得糖水,桂圓雪耳清甜滋潤,仲配有一個似茶果嘅甜點,紅色煙煙韌韌嘅糯米包住裏面綠豆蓉,好有口感😛👆🏻而家嚟莆田仲有以下優惠:⭐️莆田會員可憑出示優惠券於門市預訂盆菜或新年套餐滿$

🪄鴻運發財鮑魚撈起
🪄盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜(2人份)
🪄黑松露炒帶子
🪄蟲草花魚鏢蟹肉羹
🪄媽祖平安麵
🪄桂圓銀耳湯配莆田紅團
👆🏻而家嚟莆田仲有以下優惠:
⭐️莆田會員可憑出示優惠券於門市預訂盆菜或新年套餐滿$1,000減$100;$2,000減$200
如此類推

🚩莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖

#addifoodie #addifoodie將軍澳
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #將軍澳 #莆田 #媽祖平安麵 #福建菜 #新年特別菜式
2024-01-29
2024-02-10 64 瀏覽
個人很喜歡在這裏吃午市套餐 ,有湯有配菜 , 有飯及餸 ,尤其欣賞哪些配菜,有冰鎮苦瓜,旬及紫菜都是開胃的食物,主菜方面推薦黃花魚及 炒米粉 ,抄得很好味 ,一個餐都是六七十蚊,價錢相,服務態度也很好, 是一個午膳的 好選擇
2024-02-04 85 瀏覽
今日同屋企人去左將軍澳提早食團年飯,我地見間餐廳新推出左個新春如意2人套餐,個套餐係超級豐富,而且份量都好多!當中包括鴻運發財鮑魚撈起,呢個係意頭菜,寓意嚟緊一年撈到風生水起😂😂跟著就係盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜,上檯時仲係滾下滾下,好多名貴食材放係表面,超級有看頭💁🏻‍♀️套餐仲包左黑松露炒帶子,帶子吸收左黑松露嘅香味,配埋西蘭花一齊食,好好味😋主食就有媽祖平安麵,個麵好好味😋食曬就全年平平安安😌個套餐仲包左蟲草花魚鏢蟹肉羹同埋糖水桂圓銀耳湯配莆田紅團,我地食到好飽飽!希望同屋企人過一個開心嘅農曆新年😌

主食就有媽祖平安麵,個麵好好味😋食曬就全年平平安安😌

2024-02-03 52 瀏覽
新年又到各大風水師又出黎講開運秘笈計我呢個foodie話新年要好運首先要食得好!食材好當然必要更重要係有意頭咁先可以年年行大運!所以我年年必食《撈起》撈起撈起撈得風生水起咁就會工作順利事事稱心今年我去左莆田食如意套餐有鮑魚撈起又有包羅萬有盤菜仲有媽祖平安麵新年願望全部齊全身心都滿足呀~鴻運發財魚生侍應會為我地準備好所有配料然後一齊撈起有得食又有得玩好開心!盆滿缽滿鮑魚大蝦盤菜雖然係二人餐但呢個盤菜絕對唔止二人份有鮑魚、海蔘、髮菜、大蝦、雞翼、冬菇、魚肚、每樣餸料都炆得軟淋入味媽祖平安麵濕濕地易入口充滿家鄉風味蟲草花魚鰾蟹肉羹羹湯濃杰味道清淡黑松露炒帶子最後仲有桂圓銀耳湯同莆田紅團紅團有啲似茶果咁煙煙韌韌入面係綠豆蓉饀唔會太甜食完呢個開運如意餐龍年一定事事如意萬事稱心✨
新年又到
各大風水師又出黎講開運秘笈
計我呢個foodie話
新年要好運
首先要食得好!
食材好當然必要
更重要係有意頭咁先可以年年行大運!
所以我年年必食《撈起》

好開心!

盆滿缽滿鮑魚大蝦盤菜
雖然係二人餐
但呢個盤菜絕對唔止二人份
有鮑魚、海蔘、髮菜、大蝦、雞翼、冬菇、魚肚、
每樣餸料都炆得軟淋入味

食完呢個開運如意餐
龍年一定事事如意萬事稱心✨
2024-01-28
2024-02-02 44 瀏覽
姨媽過年返左香港🧓🏻於是提早同佢過年🧧 帶佢去咗莆田食中菜.💫新春如意2人套餐 ($998)點套餐唔使諗食咩咁煩😜又有應節菜式 最抵係免茶芥同加一.🌟鴻運發財鮑魚撈起 上枱非常吸睛 色彩繽紛大廚將啲青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕、白蘿蔔絲堆成一座山然後旁邊擺滿唔同顏色嘅配菜 有薄脆、紫菜碎、蕎頭絲 仲有四隻鮑魚❗店員會同你講吉利說話 跟着一齊撈起🥢有得玩又有得食.🌟盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜2人份盆菜雖然二人份量 但係都非常豐富🤤有鮑魚、海蝦🦐、海參、乾瑤柱、髮菜、魚肚、冬菇、燒肉、芋頭好味又份量十足.🌟黑松露炒帶子帶子俾黑松露滿滿包住 一啲都唔孤寒😎有香濃嘅黑松露味 下面仲鋪滿西蘭花😆.🌟媽祖平安麵平安麵煮得剛剛好🍜麵唔會太腍 又啱啱好掛晒湯汁 仲有兩隻大蝦🍤🍤.🌟蟲草花魚鏢蟹肉羹蟹肉湯羹入面充滿蟹肉🦀 而且加咗啲蟲草花、竹笙、魚肚配搭特別 值得一試👍🏻.🌟桂圓銀耳湯配莆田紅團套餐仲有甜品桂圓銀耳糖水🥣飲完感覺非常滋潤 啱晒依家凍凍地嘅時候飲至於紅團類似茶果 咬落去煙煙韌韌😚入邊餡料係綠豆蓉 唔會太甜 配埋糖水非常滿足🥰
姨媽過年返左香港🧓🏻
於是提早同佢過年🧧 帶佢去咗莆田食中菜

💫新春如意2人套餐 ($998)
點套餐唔使諗食咩咁煩😜
又有應節菜式 最抵係免茶芥同加一

🌟鴻運發財鮑魚撈起

上枱非常吸睛 色彩繽紛
大廚將啲青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕、白蘿蔔絲堆成一座山

店員會同你講吉利說話 跟着一齊撈起🥢
有得玩又有得食
🌟盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜2人份

盆菜雖然二人份量 但係都非常豐富🤤
有鮑魚、海蝦🦐、海參、乾瑤柱、髮菜、魚肚、冬菇、燒肉、芋頭
好味又份量十足

平安麵煮得剛剛好🍜
麵唔會太腍 又啱啱好掛晒湯汁
仲有兩隻大蝦🍤🍤
🌟蟲草花魚鏢蟹肉羹

蟹肉湯羹入面充滿蟹肉🦀 而且加咗啲蟲草花、竹笙、魚肚
配搭特別 值得一試👍🏻
🌟桂圓銀耳湯配莆田紅團

套餐仲有甜品桂圓銀耳糖水🥣
飲完感覺非常滋潤 啱晒依家凍凍地嘅時候飲
至於紅團類似茶果 咬落去煙煙韌韌😚

入邊餡料係綠豆蓉 唔會太甜 配埋糖水非常滿足🥰
2023-12-27 150 瀏覽
莆田 📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖又到食蠔季節了‼️莆田出左海蠣節菜品仲要做緊優優 $228 2款款海蠣節菜品即刻帶埋屋企人食返餐好😋👅福建特色海蠣煎用上🦪飽滿肥美蠔仔超足料✌🏻煎到外脆內軟‼️口感豐富👅椒鹽豬手🐖 骨膠原滿滿~豬皮酥脆帶椒香👅大白菜燉軟豆🍲以大骨湯熬煮而成~啖啖精華👅莆田荔枝肉🐖酸甜開胃荔枝肉入口酥化👅興化炒米粉🍜每點必點招牌菜🩷足料炒米粉加入蠔仔、瑤柱、蟶子同豬肉配料調味👅莆田扁肉湯🌟扁肉餃煙靭有咬口配上紫菜湯~清清地幾好味
莆田

👅大白菜燉軟豆🍲以大骨湯熬煮而成

~啖啖精華

👅莆田荔枝肉🐖酸甜開胃荔枝肉入口酥化

👅興化炒米粉🍜每點必點招牌菜🩷足料炒米粉

加入蠔仔、瑤柱、蟶子同豬肉配料調味

👅莆田扁肉湯🌟扁肉餃煙靭有咬口配上紫菜湯

~清清地幾好味
  • 莆田荔枝肉
  • 興化炒米粉
2023-12-26 118 瀏覽
假日要食好嘢👏🏻,就去左位於#將軍澳 #PopCorn 之#莆田 ,海蠣節$228 可自選2款海蠣菜優惠,啱晒喜歡食海蠣嘅我哋。黑松露海蠣煮泗粉,海蠣肥美鮮甜,泗粉柔軟口感Q彈,加埋黑松露味濃郁湯汁,可口美味啊。福建特色海蠣煎,煎得金黃色,海蠣🦪份量足,雖然細細粒,但肉質新鮮幼嫩,個人覺得好吃。辣汁花蛤,花蛤飽滿冇沙,炒到夠鑊氣,咸辣味調得恰到好處,令人越食越過引。百秒黃花魚,湯熱辣辣帶點咸香,魚肉質鮮嫩,但有些細骨故要小心食呢。鮑汁蔥燒刺參,海參功效多,可降血脂,高血壓、改善和預防心腦血管疾病 ,補腎益精、滋陰養血 ..,自已又唔係咁識煮,見到呢度有,便點黎食下,咬落很爽口的好好吃😋。

2023-12-26
2023-12-14 97 瀏覽
金湯佛跳墻上枱時比想像中細碗但好足料,入面有齊鮑魚、海參、魚肚、瑤柱、雞、鵪鶉蛋、菇等等。湯汁望落濃稠,但飲落完全另一回事味道好濃縮好似將所有材料精華溶合係一碗水,唔係用芡汁溝出嚟。材料食落新鮮同有味並非湯渣,一試無妨!🍲鮑魚辣椒小炒肉唔食得辣記得小辣!先講鮑魚,一隻鮑魚切成薄片大概有十片,雖然好薄片但係食落好彈牙一啲都唔韌,口感一流!五花腩🥓同辣椒🌶️呢個經典小炒肉嘅配搭無得出錯。廚房好貼心叫咗小辣特登將啲辣椒籽整淨小小,唔會辣得太過分,賣相唔係特別靚但係都尚算足料。莆田荔枝肉莆田招牌菜荔枝肉,呢個係一個重水果味版咕嚕肉食落冇乜荔枝味,但個肉炸得好味,甜甜酸酸好開胃。仲有青瓜蕃茄青椒同原粒荔枝伴碟好refresh!石鍋滑豆腐鹹香炸玉子豆腐好啱撈飯!上枱嘅時候仲係好熱,炸豆腐加埋雞蛋配埋鹹鹹香香嘅XO醬好啱餸飯,蝦只係配角,記得要襯熱食!用餐環境舒適寬敞服務周到,店員見我哋叫咗咁多嘢食即刻轉咗張大啲嘅枱比我哋。有別於其他餐廳,莆田提供嘅係枸杞菊花茶飲落好清香🫖。但可惜食物太重味精,食完要飲好多水。

鮑魚辣椒小炒肉
唔食得辣記得小辣!

石鍋滑豆腐

但可惜食物太重味精,食完要飲好多水。
題外話/補充資料: 温馨提示:可以用折扣價經Open Rice買現金卷最多可以慳到$50用MasterCard比錢仲會有額外折扣!
2023-11-24
用餐優惠
現金券
2023-12-11 81 瀏覽
晚市二人套餐五百幾 有兩隻靚蟹 糖醋排骨 蠔仔蜆海鮮燴米粉 蟹就多高肉甜美 糖醋骨酸酸甜甜好開胃 海鮮份量十足炒米粉 跟住職場做個會員 可以送多一味餸,(莆田十醉菜選一道)加兩碗扁肉湯 加晚市九折 我就揀咗兩隻豬手 超級抵食 大大滿足
晚市蟹二人套餐
經過幾次,終於嘗試咗莆田嘅早餐,套餐有一個小食,一個麵或者粥,再有豆漿或者咖啡,一個套餐以外,仲有菊花茶任飲。整體非常滿意 。今次試咗芥菜粥,非常非常之足料,香甜,粥裏面有豐富材料,有芥菜、豆乾、肉碎、蝦皮、蜆/蠔仔,煮得非常之滑,佢餐牌上邊幅相完全影唔到真實係咁豐富嘅一碗粥😋😋😚另外試咗扁餃,紫菜湯底加咗蝦皮,扁餃嘅肉餡好入味,同埋流心芋球,新鮮炸出嚟,表面非常脆,軟綿綿芋頭,再加鹹蛋黃流心,質素都非常之高。 另外同行朋友食咗沙茶海鮮麵,湯底非常濃郁,有蝦、蜆、流心蛋半隻、仲有口口腩肉一件,推介 。平日好少食中式早餐,今次食完,會再返嚟 💕另外一提,侍應姐姐們都非常友善、有禮貌,服務好好☺️👍🏼👍🏼

平日好少食中式早餐,今次食完,會再返嚟 💕

2023-11-30 49 瀏覽
今日再次同朋友黎食飯,質素一樣咁高而且可以揀埋份量,咁基本上可以試多幾樣又唔怕會食唔哂!文旦今次一去到就有文旦送上,話係開胃小食,真心好少有地方會咁樣送俾客人而且食落係又甜又多汁,加上文旦獨有既香味同埋少少酸既口感,真係令人食欲大增!大閘蟹今次黎主要都係見到門口有做promotion,始終想係一D有信譽既地方食會放心少少。今次佢地既大閘蟹都好新鮮多膏而且真係蒸得岩岩好,蟹膏既味道濃厚而且蟹腳都仲有好多肉食! 食完後仲有每位附上薑茶,飲落好香而且再加埋黑糖一齊飲,唔會好辣又可以潤下喉!芋香鴨呢個芋香鴨真係整得幾好食,鴨肉新鮮唔會柴同埋乾,再加上芋泥溶包住鴨肉一齊食整體口感一流!莆田荔枝肉啖啖肉再加上酸甜既醬汁已經好開胃,調味岩岩好又唔會太咸,肉質亦相對比較爽口!莆田地道燜豆腐叫呢味菜前侍應已經講左會有少少燶所以要有心理準備,黎到之後的確係聞到少少燶味但其實係完全接受到既,因為用煲仔上所以邊會有少少燶但其實中間蛋既部份係好嫩滑,中間有肉碎同埋粉絲,食落又唔會咸而且蛋味都好香!金湯時蔬金湯係濃郁既咸蛋黃醬,加上菠菜一齊食味道十足而佢呢款咸蛋黃醬都唔會太咸,食落幾惹味!福州紅糟雞睇menu見到
文旦

大閘蟹

芋香鴨

莆田地道燜豆腐

金湯時蔬

福州紅糟雞
睇menu見到呢個好似幾特別咁所以嗌左個例牌試下,用左紅米酒調味但完全食唔到酒味,唔飲酒既都可以放心食。顏色好鮮艷但味道唔會好濃同咸,反而食到雞味同埋米香,幾特別而且都係啖啖肉冇咩骨,相對都好抵食!

2023-11-30 36 瀏覽
蒲田位於將軍澳商場popcorn,裝修以簡約典雅,環境光猛明亮,坐位寬敞,坐得舒服。餐廳是主打福建閩菜的中餐館。近期主打大閘蟹盛宴。服務員招呼到位。蒲田大閘蟹季節精選清蒸大閘蟹,蟹公開蓋睇到橙黃色豐滿的蟹膏,入口绵滑,蟹肉以鮫結實鮮甜;蟹母開蓋睇到鮮紅色爆滿的蟹膏,食落好似鹹蛋黃香味,蟹肉一樣鮮甜美味。食完大閘蟹服務員隨即奉上薑茶驅寒。蒲田扁肉湯湯內有八粒福建手工雲吞、香蔥、紫菜和香茜,入口清爽香甜。特色小菜家鄉燜筍乾 - - 有汁泡著,不乾身,筍乾燜到好腍。鹵水豆腐 - - 食落好嫩滑。蝦苗頭水紫菜 - - 紫菜係每年第一水的製成品,用醋調味,酸酸地好醒胃。福建海鮮滷麵有海蜆、海蝦、冬菇、蟶子、瑤柱和青菜,材料豐富,滷麵麵身幼滑,每條麵都掛滿海鮮湯汁。

餐廳是主打福建閩菜的中餐館。近期主打大閘蟹盛宴。

服務員招呼到位。

蒲田大閘蟹

蒲田扁肉湯
湯內有八粒福建手工雲吞、香蔥、紫菜和香茜,入口清爽香甜。

特色小菜
家鄉燜筍乾 - - 有汁泡著,不乾身,筍乾燜到好腍。
鹵水豆腐 - - 食落好嫩滑。

福建海鮮滷麵

2023-11-25 35 瀏覽
莆田 (PopCorn) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖.愛吃大閘蟹人士又唔得閒自己處理?黎莆田仲可以帶埋屋企人一齊食,有人蒸埋煲埋薑茶.有個大閘蟹套餐包小食,三隻蟹同主食,每人食啲再叫其他主食.鮮貝燴絲瓜.呢個非常出色,必叫絲瓜好腍身而且充滿水份咁,鮮貝粒又鮮.阿元香草雞.有啲似酒糟味,冷盤,雞肉實正.蒜蓉豆豉蒸鰻魚.非常精緻,一碟有八件,下面有腐竹墊底,一齊食可以減輕油膩感,鰻魚塊好香微黏口
莆田 (PopCorn) (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
愛吃大閘蟹人士又唔得閒自己處理?
黎莆田仲可以帶埋屋企人一齊食,有人蒸埋煲埋薑茶

有個大閘蟹套餐包小食,三隻蟹同主食,每人食啲再叫其他主食

鮮貝燴絲瓜
呢個非常出色,必叫
絲瓜好腍身而且充滿水份咁,鮮貝粒又鮮

阿元香草雞
有啲似酒糟味,冷盤,雞肉實正

蒜蓉豆豉蒸鰻魚
2023-11-25 30 瀏覽
為食妹👧🏻走遍港九新界 嚟到將軍澳探莆田🥰蹙緊大閘蟹的尾巴 今次品嚐大閘蟹二人餐🦀🦀🦀🦀🦀大閘蟹套餐🦀🦀🦀🦀🦀✨蝦苗頭水紫菜✨清蒸大閘蟹(2隻)✨莆田荔枝肉✨莆田扁肉湯(2位)✨風味主食 三選一福建海鮮滷麵/興化炒米粉/媽祖平安麵✨建蓮雪耳湯/薄荷枇杷凍(每位)(二選一)水紫菜酸酸的 作為前菜非常不錯👍🏿扁肉湯扁肉多多 粒粒飽滿😛荔枝肉口感似咕嚕肉 甜甜酸酸帶陣陣荔枝香😮‍💨海鮮滷麵有十二款食材 湯底鮮甜濃郁 麵條滑嫩軟腍🍜大閘蟹乸膏色澤金黃 肉質結實 蘸上醋汁令人垂涎欲滴🤤記得飲埋辣辣薑茶驅寒🫚雪耳湯滋陰養顏 甜度剛好☺️

🦀🦀🦀🦀🦀大閘蟹套餐🦀🦀🦀🦀🦀
✨蝦苗頭水紫菜
✨清蒸大閘蟹(2隻)
✨莆田荔枝肉
✨莆田扁肉湯(2位)
✨風味主食 三選一
福建海鮮滷麵/興化炒米粉/媽祖平安麵
✨建蓮雪耳湯/薄荷枇杷凍(每位)(二選一)

2023-11-20 29 瀏覽
李白詩曰:「蟹螯即金液 槽丘是蓬萊且需飲美酒 乘月醉高台」 ✨秋季是菊黃蟹肥的季節 誰不愛大閘蟹🦀莆田一向對食材講夠🦀不食大閘蟹辜負腹 踏入將軍澳Popcorn分店 裝潢寬敞亮麗雅緻 🌈 舒舒服服 有人服侍食大閘蟹 🦀大閘蟹 $168/隻(公) | $118/隻 (母)現在是公的時節 每隻約5兩🌟爆膏🌟大閘蟹其色 香 味三者之極品 妙不勝言 更無一物可之上✨蟹膏甘香濃郁 蟹肉肥美當我沉醉於吃蟹的同事時 侍應招呼周到🫶🏻不時幫我倒茶 詢問我夠不夠濕紙巾 拆完蟹之後還附上薑茶解寒🫖⚡️除了單點也有各款大閘蟹套餐任君選擇🐟砂鍋黃花魚湯$138魚湯的湯色清澈 散發出鮮甜香氣鮮嫩的黃花魚 搭配上各種蔬菜和調味料豆腐是實豆腐 豆味特別濃 配上芋頭胃口大開 砂鍋保持了湯的熱度 令湯品更具溫暖和舒適感🌟烹調過程中保留了食材的營養價值使得這碗湯更加營養豐富 和諧的口感展現了中國美食的精髓✨🍐桂花陳皮燉雪梨 $48原隻燉雪梨滋潤 桂花陳皮點綴了雪梨的清甜雪梨軟糯多汁 帶有淡淡花香和柑橘的風味滋陰 潤肺 養顏 💞 美味既營養價值豐富🌻 酥炸冰心榴蓮 $58榴蓮愛好者必叫 陣陣甘香榴蓮味道外脆內軟 外熱內冰 口
李白詩曰:「蟹螯即金液 槽丘是蓬萊
且需飲美酒 乘月醉高台」 ✨
秋季是菊黃蟹肥的季節 誰不愛大閘蟹🦀

莆田一向對食材講夠🦀不食大閘蟹辜負腹
踏入將軍澳Popcorn分店 裝潢寬敞亮麗雅緻
🌈 舒舒服服 有人服侍食大閘蟹

🦀大閘蟹 $168/隻(公) | $118/隻 (母)
現在是公的時節 每隻約5兩🌟爆膏🌟
大閘蟹其色 香 味三者之極品 妙不勝言