2019-05-05 287 瀏覽
今次嚟到屋企樓下嘅莆田提早慶祝母親節,貪佢就腳價錢實惠之餘一啲都唔失禮😊😊🥢莆田哆頭蟶 $198/2道蒜蓉蒸蟶子-蟶子細細但比想像中飽滿和鮮美,以簡單的做法烹調,四平八穩。鐵板鹽焗蟶子-比蒜蓉豉油蒸再簡單一點的做法,每隻蟶子都原汁原味。🥢精美四小拼$119九轉小腸-滷得甘香,口感軟熟。蝦苗伴頭水紫菜-大人細路都鍾意嘅紫菜,加了點醋調味,十分開胃。滷水嫩豆腐-質感似豆卜,滷至軟綿綿,吃到豆香又帶陣陣滷香。水晶豬蹄凍-皮凍不會做得很膠,伴以微辣的口水汁,另一開胃小吃。🥢紅菇燉土雞$198有足半隻烏雞,但燉得不夠,味道偏淡。🥢冰浸苦瓜以苦瓜薄片堆砌式花朵形狀,清香爽口,吃不慣苦瓜的可蘸些蜜糖來個苦盡甘來。🥢莆田荔枝肉調味合格,但今次整得偏淋,唔夠香脆。🥢漁民紫菜燜飯伴以紫菜和蠔豉碎粒一起燜,每口也吃到淡淡鹹香。🥢酥炒芋芯 $89芋頭味甚為香濃,以糖霜把外層炒至焦脆,可以當甜品食。
🥢莆田哆頭蟶 $198/2道

🥢精美四小拼$119
九轉小腸-滷得甘香,口感軟熟。
精美四小拼

滷水嫩豆腐-質感似豆卜,滷至軟綿綿,吃到豆香又帶陣陣滷香。
🥢紅菇燉土雞$198
有足半隻烏雞,但燉得不夠,味道偏淡。
紅菇燉土雞

🥢冰浸苦瓜

🥢莆田荔枝肉
調味合格,但今次整得偏淋,唔夠香脆。

🥢漁民紫菜燜飯
伴以紫菜和蠔豉碎粒一起燜,每口也吃到淡淡鹹香。

🥢酥炒芋芯 $89
芋頭味甚為香濃,以糖霜把外層炒至焦脆,可以當甜品食。

2019-05-04
70 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
精美四小拼
2019-05-04 31 瀏覽
朋友介紹呢間米之蓮一星, 門面幾靚, 食物賣相又幾好喎.今晚仲有個蟶霸專題推介, 我諗都係屬於蟶子, 但係細隻好多.冰浸苦瓜, 整得好靚, 係凍食, 好清甜, 好甘味.莆田燜豆腐, 好重豆漿味, 重係燶燶地個款, 唔受得就食唔到.紅菇鮮蟶湯, 紅色湯底有D恐佈, 其實都味道一般.蒜蓉蒸蟶子, 呢個超好味, 佢個蒜蓉好特別, 配埋蟶子一流.漁民紫菜燜飯, 無乜味道, 一pat pat, 可能燜飯係咁呱.見到隔離枱叫左個百秒黃花魚, 係咁話好食, 如果下次再黎, 要試下呢個黃花魚.仲有AM賺, 唔錯.

朋友介紹呢間米之蓮一星, 門面幾靚, 食物賣相又幾好喎.

冰浸苦瓜, 整得好靚, 係凍食, 好清甜, 好甘味.

紅菇鮮蟶湯, 紅色湯底有D恐佈, 其實都味道一般.

仲有AM賺, 唔錯.
2019-04-18
2019-05-04 50 瀏覽
依排經常看見莆田的廣告,主題係佢地的蟶子王,睇得多都俾佢吸引左,決定來試一試。我地無book位,無諗過咁多人!!門口推滿了拎飛的人,大家如果黎食野記得book位🤭打開餐牌,當然睇左我地黎的主題:蟶子🤩 依家有特價,8款口味任選2款$198最後我地選擇左酒糟蟶子,蟶子比我地想像中大粒,而且冇沙。酒汁滲人蟶子裡,超入味😍😍另一款係炒的蟶子,平時多數食蒜蓉蟶子,這個食法還是第一次,蟶子肉厚身,每啖都係肉👍👍再叫一個米粉,依個米粉真係飽肚之選😆又平又大碟,也有不少海鮮!!再叫一個四小碟,有九轉小腸,豆腐,豬腣凍同埋海草。九轉小腸係4款最好味的。如果有選擇恐懼症可以叫這一個,便可試不同口味😎

蟶子兩食

叁芭爆蟶子

興化炒米粉

再叫一個四小碟,有九轉小腸,豆腐,豬腣凍同埋海草。

2019-05-01
60 分鐘 (堂食)
蟶子兩食
叁芭爆蟶子
2019-05-01 2141 瀏覽
莆田已經不是第一次光顧,週末和家人吃晚飯,媽媽總會第一時間想起這間餐廳。元朗這間莆田因為非常多人的關係,每一次我們也會先訂位。就算訂了位,也要等一會才可以入座!這個米粉是每台必叫的,材料豐富,有很多海鮮在裏面,再配上莆田的秘製辣醬,非常惹味。這段時間莆田一直在宣傳一系列的蟶子菜式!!今天到來當然要試一試。它有一個套餐價,叫兩款蟶子菜式只需要$198。這個酒糟蟶子是必叫的!每一顆聖子也超級大粒😍😍另外也叫了這個肉排,味道酸酸甜甜的,用來送飯一流。另一款聖子我們叫了炒的!又是另一種風味。味道有少許辣的。這個芋頭也是這裏的招牌菜,基本上每枱也有叫一碟。外面是脆的而且甜甜的😃裏面的芋芯卻是軟的,很好味👍👍

興化炒米粉

這段時間莆田一直在宣傳一系列的蟶子菜式!!

這個酒糟蟶子是必叫的!每一顆聖子也超級大粒😍😍
酒糟聖子

另外也叫了這個肉排,味道酸酸甜甜的,用來送飯一流。
閩香洋燒排

另一款聖子我們叫了炒的!又是另一種風味。味道有少許辣的。

叁芭爆蟶肉

這個芋頭也是這裏的招牌菜,基本上每枱也有叫一碟。

外面是脆的而且甜甜的😃裏面的芋芯卻是軟的,很好味👍👍

2019-04-28
  • 冰爽酒糟蟶子
2019-05-01 53 瀏覽
今日五一勞動節,難得屋企兩老👴👵肯出嚟食嘢,梗係要食正氣啲,跟肥媽講食好DD嘢食啦🤣 去咗元朗形點食好西go go go 🏃‍♀ 莆田係咪豬年一星餐廳, 主打係福建菜,見到食牌進廣緊多頭蟶, 梗係要試下啦😆 我哋一行四個人,叫咗一碟小食,另外四個小菜,一碟 人氣炒米粉🥢🥢🥢🥢🥢 精美四小拼👌 -蝦苗拌頭水紫菜 -水晶豬頭蹄凍 -鹵水嫩豆腐 -九轉小腸 作為開胃小食,相當不錯,最欣賞係九轉小腸,軟Q彈牙,十分美味😋😋😋😋 -閩香洋燒排🍖 醬汁甜酸,肉排 酥軟,離曬骨👍- 興化炒米粉 有爽蝦 、蜆肉,直得一讚米粉幼細 炒得乾身,配埋特製辣椒醬,美味指數提升了不少👍👍👍 -參巴爆蟶肉 -蒜蓉蒸蟶子 一個炒得有東南亞風味,香辣可口,另一個滿滿蒜香,嫩滑鮮甜, 啱曬我條👅 -酥炒芋芯🍠🍠 外脆內軟, 甜甜地、粉粉糯糯😋👩‍⚖ 今次食大咗🤣,一共食咗差不多七百蚊, 應該
精美四小拼👌
-蝦苗拌頭水紫菜
-水晶豬頭蹄凍
-鹵水嫩豆腐
-九轉小腸
-閩香洋燒排🍖
醬汁甜酸,肉排 酥軟,離曬骨👍
- 興化炒米粉
-參巴爆蟶肉
-蒜蓉蒸蟶子
-酥炒芋芯🍠🍠
外脆內軟, 甜甜地、粉粉糯糯😋
👩‍⚖ 今次食大咗🤣,一共食咗差不多七百蚊, 應該話食豪啲啲😎, 另外有電視播放介紹佢哋嘅食材原地, 咁就可以一路食,一路👀,分外放心

• 酥炒芋芯
  • 蒜蓉蒸蟶子
  • 九轉小腸
2019-05-01 64 瀏覽
今日五一勞動節,一於叫阿爸阿媽, 不要勞動 ,出去yoho mall食福建菜😋 因為第一次去食的關係,感覺地方十分寬敞,同埋整潔環境舒適😄打開餐牌首先叫, 精美 四小拼 ,包括有九轉 小腸, 水晶豬蹄凍蝦苗拌頭水紫菜, 鹵水 嫩豆腐😋 閩 香洋燒排 咬落去啲肉嚟曬骨 , 同埋佢墊底嘅係鮮淮山 , 份外惹味😍酥炒芋心,鍾意食芋頭嘅至愛甜品,入口從化。參巴爆蟶肉,十分惹味興化炒米粉 米粉炒得很乾身 配埋去自家辣椒醬食多幾碗😋蒜 蓉蒸蟶子😋 總括嚟講,一家大細嚟食晚飯,都是一個不錯的選擇
因為第一次去食的關係,感覺地方十分寬敞,同埋整潔環境舒適😄

酥炒芋心,鍾意食芋頭嘅至愛甜品,入口從化。

參巴爆蟶肉,十分惹味

興化炒米粉 米粉炒得很乾身 配埋去自家辣椒醬食多幾碗😋

2019-05-01 99 瀏覽
莆田哆頭蟶節載譽歸來,媽媽旅行後一直未有時間去朝「蟶」,明天五一勞動節假期不用上班,媽媽今晚終於可以忙裡偷閒來莆田面「蟶」,一嚐蟶子滋味。我們先來一人一碗莆田扁肉湯,扁肉都是手工製的,皮薄小巧有彈性,與鮮甜肉餡緊密結合不分離,加上紫菜熬煮的湯底,跟扁肉可謂絕配。冰鎮苦瓜可是夏天必吃的開胃涼菜,苦瓜刀工了得,切得薄透,拼成青綠的苦瓜花,造型別緻。冰涼的苦瓜沾上蜜糖爽甜回甘,胃口大增。莆田荔枝肉又是一道增添食慾的美食,橘紅的荔枝肉沾滿荔枝的香甜,讓我們忍不住瘋狂夾來吃。荔枝肉其實是豬腩肉炸成,外香酥,內肉嫩,沒有絲毫膩味感,只有陣陣的果香。平常在莆田所吃主要都以清淡為主,難得有惹味的叁巴爆蟶肉,那當然要一吃。甜甜辣辣的叁巴醬拌炒脆甜的韭菜,飽滿的蟶子吸飽醬汁,別具風味,很快地被我們清空。懂吃的,一定會點鐵板鹽焗蟶子。蟶子鋪在雪白的鹽巴烤焗,豐腴肉厚的蟶子沒有被鹽巴搶走其風采,反而被鹽巴逼出蟶子最天然的甘甜,格外美味,我們愛不釋口。幼如絲的興化炒米粉真是百吃不膩,其用料極為豐盛,彈勁十足的大蝦,鮮嫩的蜆肉,肥瘦剛好的豬肉和嫩滑的冬菇為米粉起了鮮香作用,又能飽足。

冰鎮苦瓜

叁巴爆蟶肉

冰鎮苦瓜
叁巴爆蟶肉
2019-04-28 68 瀏覽
今日係元朗yoho的莆田食福建菜,結果有新發現!!🍽️🍽️莆田扁肉湯🍲🍲肥肥超鐘意,扁肉像小雲吞,但個皮像魚皮餃好香,當中餡是豬肉餡,不論皮定餡都一試難忘,結果但皮真係比餡出色冰浸苦瓜冰浸苦瓜好特別,加上店員推介話一定要試,咁就一試無妨。結果涼浸浸❄️,非當開胃,點上附上的蜜糖,非常清涼。莆田荔枝肉一開始以為跟普通咕嚕肉一樣,應該冇咩分別。但一試,不像咕嚕肉好酸,肉質鮮嫩,冇炸過頭唔乾😍😍鐵板鹽焗蟶子同海鹽和花椒加熱🌶️🌶️,蟶子鮮味無流失,食出蟶子鮮味。興化炒米粉👍👍非常幼細,入口好軟滑,一試難忘,值得一試。
今日係元朗yoho的莆田食福建菜,結果有新發現!!🍽️🍽️

莆田扁肉湯🍲🍲

鐵板鹽焗蟶子
同海鹽和花椒加熱🌶️🌶️,蟶子鮮味無流失,食出蟶子鮮味。

興化炒米粉👍👍
非常幼細,入口好軟滑,一試難忘,值得一試。

2019-04-27
10 分鐘 (堂食)
  • 冰浸苦瓜
  • 莆田扁肉湯
  • 鐵板鹽焗蟶子
2019-04-24 151 瀏覽
呢日同屋企人行下元朗yoho mall,個商場又真係幾大,又多種類商店係齊到,最緊要既係,行到肚餓呢到大把餐廳比你選擇,屋企人都係中意食中菜,所以就揀左莆田食福建菜。一入到餐廳,侍應就立即帶我地坐好,問我地想飲咩茶,同埋比埋餐牌我地,我地就揀左飲鐵觀音,同埋問侍應有咩好推介既菜式,佢就推介蟶子好食,同埋屋企人都中意食既,所以好快就點好菜啦。今次我地分別點左「冰浸苦瓜」,「冰爽酒糟蟶子」,「莆田扁肉湯」,「莆田荔枝肉」,「興化炒米粉」同埋「鐵板鹽焗蟶子」。1.冰浸苦瓜$49首先黎既係前菜苦瓜,師傅將苦瓜切片,好透薄,用冰鎮既方式上菜,美觀得黎又唔會令到苦瓜既甘味走失,入口清爽,而且就算係怕怕地苦瓜甘味既我,有佢比埋既蜜糖去點黎食,一樣享受到清新既味道。2.冰爽酒糟蟶子$99之後上既都係冷盤,就係蟶子本人啦,冇諗過原來用酒去浸蟶子係咁好食,一黎食到肉質彈牙,二黎酒味竟然更帶出到蟶子既鮮甜味,一路開個殻,都會聞到一陣陣酒既香味。3.莆田扁肉湯$22食完冷盤緊係要食d熱野啦,就黎左呢個扁肉湯,原來皮入面包住既饀料係用豬仔既後腿肉打成既,唔怪得咁香又滑啦,加埋有少少紫菜既湯,個皮又滑嘟嘟,好好入

1.冰浸苦瓜$49

2.冰爽酒糟蟶子$99

3.莆田扁肉湯$22
食完冷盤緊係要食d熱野啦,就黎左呢個扁肉湯,原來皮入面包住既饀料係用豬仔既後腿肉打成既,唔怪得咁香又滑啦,加埋有少少紫菜既湯,個皮又滑嘟嘟,好好入口,食主菜之前飲就岩哂啦。

4.莆田荔枝肉$89
飲完湯到主菜上場,叫左莆田其中一個主打既菜,用左真荔枝肉去炒肉,原本以為會好似生炒排骨咁比較酸酸甜甜,原來係少少甜,冇咁重口味,而且有荔枝香,用左黎送白飯一流啊,個醬汁較到剛剛好,食到成碗飯咁濟啊。

5.興化炒米粉$86
之後就到米粉啦,佢地用既米粉係比平時食開既幼好多,但師傅功夫好好,冇炒到d米粉散哂,返而係根根分明,而且個米粉係一D都唔油,究竟係點做到既呢,加上有瘦肉同蝦等材料去炒,就咁單食都好有風味。

6.鐵板鹽焗蟶子$119
最後上既都係蟶子,因為大家好中意食海鮮既關係,就試下佢同冷盤有咩唔同,用左鐵板去上,保持左蟶子既溫度,一黎到花椒八角既香味飄哂出黎,用左鹽焗既方式,食到蟶子既海鮮味保持左,而且睇得出食材好新鮮,隻隻開出黎都係脹卜卜,一入口一陣咸香,又彈牙,同埋冇乜沙,大淡大淡食,好享受!
鐵板鹽焗蟶子
10 分鐘 (堂食)
2019-04-22 65 瀏覽
上季主題係蠔,今次係蟶子做主題🤪試下今次如何先。首先又係興化炒米粉,呢種米粉唔同星洲炒米,比較幼。炒得唔會好多油,乾身啲既,清清淡淡。配埋扁肉湯食都唔錯👇🏻,湯有少少酸酸地,同米粉都幾夾😂呢個荔枝肉次次都食,有啲似咕嚕肉。酸同甜平衡得幾好,肉超淋。呢個冰浸苦瓜味道好天然,中和一下口腔不錯。主角蟶子!蔥蒜炒蟶子,肉好豐滿,一咬仲有咸鮮爆汁呀!呢味比較清,第二樣叫左蒜蓉蒸蟶子👇🏻超多蒜蓉,幾重口味,蟶子開邊清左腸。兩個人食差啲食唔哂差唔多5百埋單,可以食到蟶子兩味,分量個人尼講唔少仲有咸鮮,算很不錯喇👍🏻🌞
上季主題係蠔,今次係蟶子做主題🤪試下今次如何先。

呢個冰浸苦瓜味道好天然,中和一下口腔不錯。
主角蟶子!
超多蒜蓉,幾重口味,蟶子開邊清左腸。

2019-04-21 66 瀏覽
今日去左元朗yoho mall 行街,夜晚搵野食,見到位於一期嘅莆田,呢間餐廳名聽就聽得多,今次都係第一次食咋!門面裝修都幾別緻~門口位擺左一壺生薑茶,供客人入座前免費飲用~薑味好重,辣辣地,冬天飲仲正!室內光線充足,以木色傢私為主調,天花上圓圓嘅大燈,為餐廳增加左點點時代感~第一道菜 - 冰浸苦瓜賣相已經贏左掌聲,每片苦瓜切得好透薄,蜜糖正正中和左苦瓜嘅苦澀味,而且苦瓜片比想像中多汁爽口~夠健康!第二道菜 - 家鄉燘豆腐用左砂鍋上,食嘅時候食到好似燶燶嘅味道,仲以為煮得過火左,但一問之下,店員話呢啲係黃豆香味,亦係呢道菜嘅特色之一~唔知莆田係咪一向都出名食蟶子嘅呢,見佢門口都有宣傳唔同煮法嘅蟶子,同埋呢度嘅蟶子叫做哆頭蟶,一向都鍾意食蟶子嘅我點會錯過呢度嘅海鮮丫~所以我地都點左第三道菜 - 鐵板鹽焗蟶子講真,通常食蟶子都係鼓椒炒或者蒜蓉蒸,呢個食法都係第一次,點知又幾好食,一啲都唔會太咸架!第四道菜 - 花雕蒸蟶子每隻蟶子都好飽滿,食完蟶子剩番嘅湯仲可以飲埋添架,好補身~最後一道菜 - 漁民紫菜燘飯同樣係砂鍋上菜,有好多細細粒嘅蠔仔,配埋紫菜,別有一番風味~

第一道菜 - 冰浸苦瓜

第二道菜 - 家鄉燘豆腐

所以我地都點左第三道菜 - 鐵板鹽焗蟶子

第四道菜 - 花雕蒸蟶子

每隻蟶子都好飽滿,食完蟶子剩番嘅湯仲可以飲埋添架,好補身~

最後一道菜 - 漁民紫菜燘飯

• 鐵板鹽焗蟶子
2019-04-20 73 瀏覽
今日同朋友嚟到元朗莆田食福建菜,位置都算係方便啊,而且餐廳室內嘅環境舒適優雅,好彩唔使等位啊。今期做推廣嘅係聖子,而且十分之抵, $198 ,可以任揀兩款,正!聖子紅姑湯,啲湯青似得你仲係粉紅色,而且又唔會覺得好油,聖子入落口清甜,唔覺得重味精,聖子肉又爽口冇沙,食得出佢嘅鮮美。呢碟上枱嘅係冰鎮苦瓜,苦瓜?我以為係一朵藝術品,呢道菜果然考廚師嘅報告,碧綠色型苦瓜,望落去晶瑩剔透,放落口夠晒冰凍,而且點左一啲蜜糖食,口感清新,好似食緊水果,唔怪得頭先個店員不停推介啦。扁肉湯,一啲都唔可以睇小,入面好細粒好似雲吞嘅物體,食落口有魚魚皮餃加雲吞嘅感覺,鮮味十足,而且外皮彈牙,越食越滋味。興化炒米粉,米粉好獨特,係佢哋嘅自家出品,米粉口感爽口彈牙,而且材料好豐富有蝦,炒得乾身又香口,真係食到停唔到口。鐵板鹽焗聖子,份量好多,而且隻隻聖子都好肥美,最緊要嘅都係冇沙,因為食開貝殼類,最驚嘅就係有沙,每一粒聖子都充滿淡淡的鹽香氣,份外滋味。荔枝肉,肉口感豐富,肥瘦適中,而且外表酸酸甜甜好惹味,用你送飯果然一流

2019-04-20 1444 瀏覽
復活節假期前夕周圍晚飯都多人,咁岩經過莆田見到做緊蟶霸promo,$198任選2款,雖然入面都坐滿人,但好彩唔洗等位直入,之前都有黎莆田食過都覺得唔錯,果然不愧為米芝蓮一星餐廳。蒜蓉蒸蟶子果然真係進店必點,見到隔離附近都有叫。蒜蓉鋪滿係蟶子上面,一定要將蒜蓉夾埋蟶子一齊食,真係食唔停口。紅菇鮮蟶湯紅菇煮出黎的湯真係紅色,非常清甜,蟶子非常新鮮。冰浸苦瓜苦瓜用冰浸住,排列成花形,好有心思,苦瓜非常爽脆,點蜜糖食,好清新。莆田燜豆腐望落似蒸蛋,食落有濃濃的黃豆味,好似飲緊豆漿咁。漁民紫菜燜飯呢個飯普通得黎又幾特別,用紫菜燜飯,紫菜同飯會痴埋一齊,食落好香。

紅菇鮮蟶湯

紅菇鮮蟶湯
紅菇煮出黎的湯真係紅色,非常清甜,蟶子非常新鮮。

莆田燜豆腐

莆田燜豆腐
望落似蒸蛋,食落有濃濃的黃豆味,好似飲緊豆漿咁。

2019-04-18
有冇人都係好鍾意蒜蓉蒸乜乜乜🤩我對蒜蓉簡直抗拒唔到😍 超鍾意食呢間米之蓮餐廳$198/2碟海鮮 仲有我最鍾意食嘅蒜蓉蒸蟶子‼️.#蒜蓉蒸蟶子 $99我就覺得好抵啦😳有成14隻蟶子咁多加左蒜蓉蒸 實好食👍🏻 每隻蟶子都充滿蒜蓉味味道唔會過鹹 蟶子食得出新鮮果然係米之蓮嘅水準💯.#鐵板鹽焗蟶子 $99鐵板上枱 蟶子keep住熱辣辣👍🏻用粗鹽焗聖子 雖然見到成碟都係粗鹽 但係揭開個殻 粗鹽唔會醃到蟶子 所以唔會過鹹原汁原味食到蟶子嘅鮮味😋 不過蒜蓉蒸蟶子依然係我嘅首選😍仲有另外六款 你哋試過不妨話俾我知好唔好食.#扁肉湯 $22/一位湯比我想像之中更好飲😳 扁肉係福建菜之一 味道似魚皮餃 但俾我係上次腸粉嗰間食既 更加先甜多汁‼️真心推介呢個湯 超好飲🤤.#興化炒米粉 $86又係比我想像中更好食嘅菜🤣 真係唔可以以貌取菜配菜有蜆、大蝦、花生🥜、菜、半肥瘦豬肉米粉比新竹米粉更加幼滑‼️每啖食到好香濃嘅米味 自己加埋福建辣椒🌶️醬會起化學作用 太好食👍🏻.#甫田荔枝肉$89暫時係我最食過最好食嘅咕嚕肉🤭平時好憎啲肉”鞋颯颯” 又硬 但呢個堅係正😼肉質嫩滑 易咬 而且炸粉好薄好薄 酸甜醬味道適中 唔會過酸
有冇人都係好鍾意蒜蓉蒸乜乜乜🤩

但俾我係上次腸粉嗰間食既 更加先甜多汁‼️
真心推介呢個湯 超好飲🤤

#興化炒米粉 $86
又係比我想像中更好食嘅菜🤣 真係唔可以以貌取菜
配菜有蜆、大蝦、花生🥜、菜、半肥瘦豬肉
米粉比新竹米粉更加幼滑‼️每啖食到好香濃嘅米味

• 莆田扁肉湯
  • 莆田荔枝肉
  • 蒜蓉蒸蟶子
2019-04-19 75 瀏覽
難得知道要去元朗,所以特登book定位夜晚嚟食蟶子。假日嘅元朗真係好多人,每一間餐廳都排哂隊,就算book咗位都要等多一陣先入得。🔹鐵板鹽焗蟶子 + 叁芭爆蟶肉 $198以$198 兩款蟶子菜式嚟講算好抵食,無諗過會落足料,每隻蟶子都係脹卜卜好肥美!鹽焗蟶子好入味,而且好鮮甜。另一款叁芭爆蟶肉就夠哂鑊氣,雖然本身唔食得辣,但佢有少少辣味吊起哂成個味都幾香口。蟶子菜式係值得一試👍🔹莆田荔枝肉 $89呢個簡單得嚟有驚喜!因為見平時咕嚕肉多數配菠蘿或者蜜桃,少見配荔枝,所以order呢個試下,點知效果不錯!每舊咕嚕肉都係無骨,而且肉質好鬆軟,甜酸汁調得好好,唔會有酸到攻鼻個種感覺,開胃到食極唔停口😋🔹莆田扁肉湯 $22肉餃細細粒,皮薄煙韌,一啖可以食幾粒,湯底偏濃,呢個做飯前小食都不錯。🔹興化炒米粉 $86第一次食呢種米粉,米粉好幼細,而且口感軟綿綿,唔會好乾身癡口。材料都足料,有蜆、蝦、菜等,味道帶點焦香味。📍 莆田元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖..環境分數:7/10食物分數:8/10

🔹鐵板鹽焗蟶子 + 叁芭爆蟶肉 $198

🔹莆田荔枝肉 $89