2024-08-16
今日本來同朋友約好要去附近嘅商場睇戲🎬同埋順便食個午餐🍽️,但係朋友臨時有事放我飛機✈️。回歸一個人逛街,無奈之下用電話找到了這一家新開的茶餐廳,就想著來當一天的美食博主🍴探探店看看這家的食物好吃嗎。門口睇起嚟仲幾大,到嘅時候仲見到一班人喺度排隊,可能係午餐時間嘅關係,等咗大約10分鐘⏳,侍應就幫我安排咗一個人嘅座位。效率仲算幾快,員工都面帶笑容。我坐咗喺一個邊邊位,咁樣先唔會尷尬一個人食飯。我心裡好奇即刻打開菜單睇下有咩好嘢食可以令咁多人排隊。菜單📖都仲算幾豐富,有麵又有飯,我揀咗一份白咖喱豬扒飯59蚊,加3蚊可以揀凍飲品,所以揀咗一杯凍朱古力咖啡。呢間嘅白咖喱豬扒飯對我嚟講幾好食,咖喱醬汁濃郁香滑,充滿咗香料嘅複雜層次。豬扒外脆內嫩,肉唔會好乾而且好有汁水。白飯吸收咗咖喱汁嘅味道,變得更加美味。呢個菜真係值得推薦俾所有鍾意咖喱同豬扒嘅人。凍朱古力咖啡☕️嘅話呢,入口先係濃郁嘅朱古力味,再嚟一陣香醇嘅咖啡香,甜甜苦苦嘅味道。冰涼嘅口感係最令我享受嘅,畢竟啱啱跑嚟跑去,成個人都出咗唔少汗,熱到死。❄️